Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

Nyitott kapuk a Zeneakadémián

2005-10-11 07:30:00

A tavalyi siker után a 2005-ös Budapesti Őszi Fesztivál keretében október 23-án újra megnyílnak a Zeneakadémia kapui, hogy a legfiatalabb zeneszerző-generáció -a Zeneakadémia zeneszerző-hallgatói - bemutatkozhassanak ország-világ előtt. A rendhagyó esemény célja a kortárszene és a közönség kapcsolatának újrafogalmazása. A Zeneakadémia épületében újra megrendezik a tavaly nagy népszerűségnek örvendő túrákat: 15 órától a zenetudós hallgatók irányításával járhatják be az érdeklődők az épület közönség számára zárt területeit, megtekinthetik a tantermeket, ahol Bartók és Kodály tanított, bepillanthatnak a nagyterem és a kisterem kulisszái mögé, és szó lesz majd a lépcsőfordulókban található rejtélyes kék gömbökről, melyekben a hagyomány szerint a zene szelleme rejtőzik.
A látogatók 16 órai kezdettel két, párhuzamosan folyó előadáson vehetnek részt: Tallér Zsófia zeneszerző a kortárs operával ismerteti meg közönségét, Sári László zeneszerző pedig kreatív zeneszerzői gyakorlatokat tart.
A Nyitott kapuk napján a közönség az épület különböző helyszínein: lépcsőfordulókon, tantermekben, ruhatárakban és a padláson hallgathatja meg az ifjú tehetségek külön erre az alkalomra írt zenei kísérleteit, valamint korábbi műveiket különleges performance-koncertek keretében.
\"Már az alapításkor is fontosnak tartotta Liszt Ferenc és Erkel Ferenc, hogy a Zeneakadémián zeneszerzés-oktatás legyen, s azóta is a zeneszerzés hallgatók adják a Zeneakadémia savát-borsát. Hiszen amit húsz év múlva magyar zenének nevezünk, az már az ő alkotásukat is magába foglalja. E nyitott nap tehát felér egy jövő-kutatással: ki tudja, melyik fiatal kolléga nevét nem szabad majd elfelejtenünk? Utcai gyülekezések, megemlékezések, és koszorúzások mellé most egy olyan programot ajánlunk október 23-ára, melynek során a művészet egyik szent helyén a fiatalok a zenéjükön keresztül beszélhetnek arról, hogyan is képzelik a jövőt, milyennek látják a jelent, és miként viszonyulnak a múlthoz.\" (Batta András, rektor)A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.