Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

Magyar zenei szervezetek tiltakoznak Fischer Iván nyilatkozata miatt

2003-01-17 12:41:00

A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének Elnöksége, valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének elnöksége az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének Elnöksége, valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének elnöksége megdöbbenéssel értesült Fischer Ivánnak, a Budapesti Fesztiválzenekar vezető karnagyának a The New York Times január 12-i számában megjelent, a magyar szimfonikus zenekarokat is érintő interjújáról. (A cikk címe: The \"Sound of One Brother Conducting\", írta Anne Midgette). Ebben többek közt Fischer Iván a következőket állítja:

\"Mi még mindig kevesebbet kapunk, mint a kommunista rendszertől örökölt régi intézmények - mondja Fischer - , de ez nem baj.\" (A New York-iak maguk is megítélhetik a különbségek egy részét február 2-án, amikor Kocsis vezényli az egyik ilyen zenekart, a Magyar Nemzeti Filharmonikusokat az Avery Fisher Hallban.) \"…A Fesztiválzenekar egy nonprofit alapítványhoz tartozik, ami Kelet-Európában ismeretlen dolog. …\"

A fenti interjúban elhangzottakhoz az alábbi véleményt fűzzük:

- Tragikomikus csúsztatás: A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar jogelődje 1923-ban jött létre; vajon ezért a kommunista rendszertől örökölt intézmények közé sorolható? F. I. New Yorkban otromba módon kommunistázik egy olyan zenekar vezetőjeként, amely húsz éve aligha jöhetett volna létre az akkori - úgy emlékszünk - kommunista hatalom támogatása nélkül.

- Lehet, hogy Kelet-Európában - hiszen F.I. csak tudja - a nonprofit alapítvány a komolyzenei szférában ismeretlen formáció, de nálunk, Közép-Európában, Magyarországon, nem az. Számos alapítványként működő zenekar létezik, úgy, mint például MÁV Szimfonikus Zenekar és a Matáv Szimfonikus Zenekar.

- F.I. kevesli a kapott támogatásokat, miért is ne tenné? Véleményünk szerint évek óta aránytalanul magas támogatásban részesül közpénzekből, mind működési, mind projekt-támogatási formákban azokhoz a zenekarokhoz képest, amelyek közel kétszer nagyobb állandó létszámmal, évi 12 hónapig foglalkoztatják muzsikusaikat. Így például ebben az évben is legalább 600 millió forint jut Fischer Iván zenekarának, amely - nem utolsó sorban e közpénzek jóvoltából - többszörös órabért fizet a többi első osztályú magyar muzsikusokat foglalkoztató zenekarhoz képest. Vajon ezt F.I. valaha is felelősen elemezte?

- Véleményünk szerint F.I. folyamatosan és módszeresen tör évek óta művésztársai vesztére a magyar zenekarok megszüntetését követelve, azok rossz hírét keltve. A fenti sorokkal - úgy tűnik - elérkezett az évek óta folytatott ádáz küzdelmének morális mélypontjára.

- Azzal. Hogy F.I. a versenytársak és produkcióik előzetes, távollétükben történő ócsárlására használta fel a New York Times nyilvánosságát, Magyarország jó hírnevét veszélyeztető kijelentést tett, ami véleményünk szerint csak a társadalom erkölcsileg legmélyebb szintjén képzelhető el!

- A magyar szimfonikus zenekarok képviseletében mélységesen elítéljük az ilyen és az ehhez hasonló megnyilatkozásokat, különösen Fischer Ivántól, aki felkészültségét, tudását, karrierjét, példátlan támogatottságát, és jelenlegi zenekarát elsősorban ennek az országnak köszönheti! Felszólítjuk, hogy a továbbiakban szüntesse be a hazai és külhoni médiumokban és fórumokon a magyar zenekarok és azok vezetőinek lejáratását, valamint tartózkodjon a hazánk lejáratására is alkalmas kijelentésektől!

A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének Elnöksége
és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének Elnöksége


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.