Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

Karmesterek, koncertszervezők a francia börtönökben

2005-03-23 10:00:00
Franciaországban egy hónapon belül sokadik alkalommal fordul elő, hogy egy-egy színházban, koncertteremben előadás után razziát tartanak a rendőrök, s eredményként, példát statuálva a karmestert vagy a koncertszervezőt bilincsbe verve szállítják az őrsre. Az indok általában illegális munkások alkalmazása. Előbb egy bolgár zenekar egy részét zárták be több napra – az olasz koncertszervezővel együtt –, majd Strasbourgban a Kölni Filharmonikusok kelet-európai vendégmuzsikusai miatt tartóztatták le a dirigenst, Volker Hartungot, aki megúszta két napi elzárással egy ejnye-bejnyével, ám megkérték, határozaltan ideig ne vezényeljen Franciaországban. Mivel azonban mégis megtette, muzsikusai alulfizetése és azon hatósági engedély hiánya miatt, mely lehetővé tette volna, hogy Franciországban játszanak, újra letartóztatták.
A francia és a német zenei érdekvédelmi szervezetek nem tartják fairnek a dirigensek eljárását, szerintük ők az európai állásokkal \"hazardíroznak\", hiszen sokkal olcsóbb kelet-európai zenekarokat, zenészeket bérelni, s jól csengő néven vagy akár anélkül is eladni. A magasan fizetett nyugati zenekaroknak és zenészeknek viszont alapvető célja, hogy távol tartsák a versenytől az olcsó, ámde minőségben nem alább való keleti \"importot\" – vallják a bolgár zenészek, akiket – szerintük – ártatlanul hurcoltak meg.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.