Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

Erkel-felújítás: második kör

2005-05-20 08:43:00

Lezárult az Erkel Színház felújítására februárban hirdetett előpályázat, amelyre összesen három pályázat érkezett. A kiírók - az NKÖM és a MÁO - eredményesnek tartják az előpályázatot, és remélik, még a nyár folyamán döntés születhet a közbeszerzési pályázatról.

A rekonstrukcióra többféle elképzelés is lehetséges, a pályázók és a kiírók is több megoldásban gondolkodnak. Szóba jöhet magának a színháznak a felújítása, részben átépítése és közvetlen környezetének rendezése, valamint - más szervezeteket is bevonva a megvalósításba (BKV, a Főváros, stb.) - sor kerülhet a Köztársaság tér teljes átalakítására, az épülő metró és a színház összekapcsolására, szálloda, étterem kialakítására, továbbá a környező park rendezésére is. A parkolási káosz megszüntetését célozzák a mélygarázs-tervek, és a tömegközlekedési lehetőségek jócskán bővülnek majd a metró megépítésével.

Az első variációban az építkezések legkorábban már jövő év januárban-februárban elkezdődhetnek, és ideális esetben két év alatt be is fejeződhetnek. A nagyobb szabású átalakítás megkezdéséhez hosszabb időre van szükség, de az érintettek a mielőbbi kezdést szeretnék elérni.

A pályázó cégek képviselői elmondták, a beruházás költsége 5 és 15 milliárd forint között várható, attól függően, hogy melyik terv valósul meg végül. A PPP-rendszerben felújítandó Erkel Színházban az Operaháznak évi 120 nap játék-, illetve próbalehetőséget biztosít a majdani befektető. A pályázók kiemelték: a nézőtér befogadóképességét mindenképpen megtartják, ahogyan a MÁO is ragaszkodna a jelenlegi maximális nézőszámhoz.

A biztató tervek ellenére felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha mégsem jár eredménnyel a pályázat, ugyanis nyilvánvaló: valamit lépni kell, a színház jelen műszaki állapotában nem üzemeltethető sokáig.
- Van vészforgatókönyvünk is – válaszolta kérdésünkre Závecz Ferenc ügyvezető igazgató, és hozzátette, a legszükségesebb javítások egy körülbelül egymilliárdos keretből elvégezhetők, ahogyan ez az elmúlt évtizedekben zajlott, de a cél az lenne, hogy végre európai színvonalú színházzá varázsolják az Erkelt.

A várható bezárásról úgy nyilatkozott az ügyvezető, hogy az egész évadra készült terv, de az Erkelbe bérleteket már csak decemberig adnak el, és utána bármikor bezárható a színház, hogy az építkezések megkezdődhessenek. Az alternatív játszóhelyeken gondolkodtak, és már tervezik, hogy a lehetséges 13 helyszín közül melyik, milyen produkciót tud majd fogadni, valamint az Andrássy úti előadások számát is növelik majd.
Az Erkel bezárása nem lehet indok az ott dolgozók tömeges elbocsátására - fogalmazott Závecz Ferenc.A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.