Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

Elhunyt Lazar Berman

2005-02-09 09:50:00
Vasárnap Firenzében, 74 éves korában, szívinfarktus következtében elhunyt Lazar Berman orosz zongorista. A technikájának eredetiségéről és energikus előadásmódjáról nemzetközileg elismert művész egykoron olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Herbert von Karajan vagy Leonard Bernstein.
Berman Leningrádban született, s édesanyja kezdte bevezetni a zongoramuzsika rejtelmeibe, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban tökéletesítette tudását Alexander Goldenweiser szárnyai alatt. Először négyéves korában lépett fel, s tízévesen már a Moszkvai Filharmonikusokkal muzsikált, ám a szovjet rezsim csak a 70-es években engedélyezte, hogy huzamosabban külföndön is játsszon. Ekkor indult el nemzetközi karrierje, mely során számos díj mellett Magyarországon is méltatták művészi tevékenységét: 1977-ben Liszt Transzcendentális etűdjeinek felvételéért Liszt Ferenc díjjal tüntették ki. 1980-ban hagyta el végleg a Szovjetúniót, s telepedett le Olaszországban.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.