Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

A világörökség része lett Beethoven Kilencedik szimfóniája

2003-01-11 22:12:00

Az UNESCO által szervezett ünnepélyes ceremóniára január 12-én, vasárnap, a Konzerthausban - a mű 1826-os berlini bemutatójának színhelyén - kerül sor, a szimfóniát a Nemzetek Filharmonikus Zenekara szólaltatja meg.
A Kilencedik partitúrájának nagyobbik részét 1846, a Finalét 1901 óta őrzik a Berlini Királyi Könyvtárban. A Második Világháború alatt a partitúrát tételekre szedték, hogy megvédjék a bombázásoktól. A nagyobbik rész először Krakkóba, majd Kelet-Berlinbe került. Hét évvel az újraegyesítés után sikerült egyesíteni a partitúrát is, mely két lap híján (ezek az egykori fővárosban, Bonnban, Beethoven szülőházában maradtak) az Állami Könyvtárt gazdagítja.
A partitúra és maga a mű így nem csak zeneesztétikai érték, hanem a humanizmus, az emberiségbe vetett hit, a kultúra és a remény szimbóluma is.
A kotta egyébként a hatvankilencedik relikvia az UNESCO listáján, ahol Cook kapitány naplójától Chopin műveig a legkülönbözőbb tárgyak találhatók.A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.