Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

A Filharmóniai Társaság sajtótájékoztatója

2005-06-12 09:53:00

A Filharmóniai Társaság Zenekarának sajtótájékoztatójáról

A két héttel ezelőtti zenés demonstráció csak részben volt eredményes – jelentette be Melis Béla, a zenekar Választmányának elnöke. Az akkor megígért 12 millió forint pusztán arra elegendő, hogy a zenészek elmaradt fizetéseit visszamenőleg kifizethessék, a következő évad koncertjeinek teljesítéséhez mindenképpen szükségük van az eredetileg kért 50 milliós összegre, amely egyébként kevesebb, mint a tavaly igényelt 65 millió forint volt.

A demonstráció után Vass Lajos minisztériumi államtitkártól ígéretet kaptak egy ősszel folyósítandó 30-35 milliós keretre, ehhez azonban még miniszteri jóváhagyás szükséges. A támogatás elnyerésének reményében a zenekar késve ugyan, de elkezdte szokásos bérletezését a 2005-2006-os évad hangversenyeire. A 14 bérletes koncerten kívül bemutatkoznak az új hangversenyteremben is, Rost Andreát kísérik majd november 7-én.

Melis Béla elmondta, a minisztérium által szorgalmazott tervekkel, melyek szerint a Filharmóniai Társaság Zenekara az Operaház keretein belül működne tovább, illetve annak költségvetésébe tartozna, sem a zenekar és választmánya, sem az Operaház vezetősége nem ért egyet. A BFT vezető karmestere, Rico Saccani levélben foglalt állást a zenekar fennmaradása és önállóságának megőrzése mellett.

A sajtótájékoztatón a szerző, Bónis Ferenc mutatta be a Társaság százötven éves történetét (1853-2003) összefoglaló kötetét, mely az anyagok elhúzódó feldolgozása miatt csak most jelenhetett meg.A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.