Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

2003-02-04

2003-02-04 14:49:00

85 éves korában elhunyt az egyik legjelentősebb amerikai zeneszerző. Lou Harrison éppen az e héten tartandó saját fesztiváljára tartott, amikor szívinfarktust kapott.
Harrison és barátja John Cage nevéhez fűződik az első tisztán ütőhangszerek által adott hangverseny a harmincas években. A negyvenes években a New York Herald Tribune zenekritikusaként dolgozott. Karmesterként igen jelentős szerepet játszott Charles Ives műveinek népszerűsítésében. Az ötvenes években írt zongoradarabjai már a temperált hangrendszer határait feszegették. 1963-ban alapított kortárs zenei fesztiválja ma Kalifornia egyik legjelentősebb nyári zenei eseménye.
Harrison az amerikai zeneszerzők közül elsőként fordult Kelet Ázsia zenéje felé. A hatvanas évektől olyan zenét komponált, mely ötvözni kívánta az ázsiai és nyugati zenei formákat, hangrendszereket. Elsőként komponált jelentős művet jávai gamelán zenekarra.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.