Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

121 éves az Operaház

2005-09-27 19:49:00

Ma 121 éve, 1884. szeptember 27-én nyílt meg az Ybl Miklós által tervezett Operaház.
A nyitóelőadáson a Himnusz után a Bánk bán és a Lohengrin első felvonása, valamint a Hunyadi László nyitánya hangzott el a 74 éves főzeneigazgató, Erkel Ferenc és fia, Sándor vezényletével. Az előadáson a kor összes neves hazai énekművésze részt vett. A produkciót és az épületet I. Ferenc József császár és király is megtekintette.
Az Operaház épülete az akkori Európa egyik, nemcsak legszebb, de legkorszerűbb színháza is volt: itt építették be a világon először a modern színpadtechnika vívmányát, az úgynevezett Asphaleia-rendszerű, öntöttvasból készült, hidraulikus színpadgépezetet, mely egészen az 1982-es bezárásig működött. A világítás ekkor még gázzal történt, de igen hamar áttértek a villanyra.
Az Operaház intendánsa a megnyitáskor az intendáns báró Podmaniczky Frigyes, a főzeneigazgató Erkel Ferenc, az igazgató Erkel Sándor, a főrendező Káldy Gyula, a balettmester pedig Campilli Frigyes volt. Az első társulatot 34 magánénekes, 81 tagú kórus, 75 tagú zenekar és 30 fős balettkar alkotta. Az opera- és balettegyüttes 1884 szeptemberében kezdhette meg a próbákat, a majd\' 10 éven át épült új színházban. Az első évadban hetente négy alkalommal (kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap) voltak előadások. A társulat először a Nemzeti színházi repertoárt játszotta, az új színpad méretei és szerkezete miatt valamennyi műhöz új díszleteket kellett készíteni. Az évad végére 38 opera és 7 balett alkotta az Operaház repertoárját.A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.