Bejelentkezés Regisztráció

Vidéken

Vidéki visszhang - Gondolatok a Fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémia nyitóhangversenye kapcsán.

2022-07-23 18:18:33 - BaCi -

a Fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémia nyitóhangversenye 2022.07.17.
Károlyi Kastély

Mendelssohn d-moll trio No.1. Op.49.
Mendelssohn: c-moll trio No.2. Op. 66.

Auer trió:
Kováts Péter (hegedű), Varga István (cselló), Fülei Balázs (zongora)

Kis hazánk sokáig elképesztően vízfejű volt. Amikor én voltam gyerek – a 80-as években – még egy vidéki megyeszékhelyen is meglehetősen langyos kulturális élet csordogált. Emlékszem, amikor egyszer Veszprémbe vetődött Jandó Jenő, azon idegeskedtünk, hogy a művelődési ház zongorájának állapota miatt talán el sem játssza a műsorát. Pedig dehogynem játszotta ő el – ha egy zongorán csak 44 billentyű volt, akkor is játszott – de még milyen fantasztikusan!

Veszprém az ilyen különleges, ritka alkalmakon kívül is hamar megteremtette saját színvonalas zenei életének alapjait. Ennek egyik fontos lépése volt, amikor a ’80-as években Megalakult a Mendelssohn Kamarazenekar. (Tegyük hozzá, hogy a kórus élet azért elég élénken működött addig is.)

Az új zenekar üdítő fénysugár volt az olyan zenész palánták növekedéséhez, mint amilyen én is voltam. Máig ható, életre szóló élményem a zenekar és Ruha István előadásában a teljes egészében elhangzó Vivaldi Négy évszak. Az együttes művészeti vezetőjét Kováts Pétert azt hiszem bátran nevezhetjük a város egyik zenei atyjának. Biztos vagyok benne, hogy abban is nagy szerepe van, hogy a város 2023-ban elnyerte az Európa Kulturális fővárosa címet.

A vidéki zenei élet manapság már nem áll meg a megyeszékhelyeknél. Fehérvárcsurgó pl. egy egészen kis település kb 15 km-re Székesfehérvártól, és immár hetedik éve 3 világhírű művész játékában gyönyörködhetnek minden nyáron az itt lakók.

Óriási dolog ez! Nekünk budapestieknek nehéz elképzelni, hogy mennyi macera mondjuk Fehérvárcsurgóról tömegközlekedéssel feljutni a Zeneakadémiára egy koncertre. Nem is vagyok benne biztos, hogy az esti hazajutás megoldható. De Fülei Balázsnak, Varga Istvánnak és Kováts Péternek köszönhetően most legalább évente egyszer egy héten át az Echo nyári akadémia keretében a Csurgóiak akár egy kellemes sétával eljuthatnak az igazi minőségi élő zenéhez! Ráadásul ilyen csodálatos környezetben, mint az egyhetes akadémiának otthont adó Károlyi Kastély:

A kurzusra 16-28 év közötti művészi pályára készülő növendékeket várnak és ahogy elnéztem a nyitókoncert nézőterét – a világ minden tájáról érkezhettek a résztvevők.

A nyitókoncert nem csupán zenei hangokból állt, hanem igazi kulturális csemegeként a triók tételei között Blaskó Péter színművész Mendelssohn leveleiből olvasott fel részleteket. A nagyon okosan összeválogatott írásokból pedig szép lassan kirajzolódott előttünk ennek a rendkívül intelligens, nyitott, derűs embernek a portréja. Gyönyörű volt pl, ahogy Chopin-nel való találkozásáról ír. Mendelssohn kiemeli, mennyire eltér a zenei gondolkodásuk, mégis érezhető eufóriában számol be róla, milyen csodálatos érzés számára egy másik géniusszal közösen muzsikálni beszélgetni. Új információ volt nekem Mendelssohnról, hogy aktívan részt vett gyermekei elméjének folyamatos pallérozásában és előfordult, hogy hiányos öltözékben fürdőzött, ráadásul előkelőségek váratlan társaságában.

Mindezeket a vidám, olykor patetikus, időnként szomorkás életrajzi pillanatokat fonták körbe a szerző két triójának hangjai.

Nyolcszemközt Mendelssohnnal – hirdették a plakátok igen szellemesen. És valóban 3 szempár kutatta fel kéz a kézben a kotta hangjai alapján a negyedik, csaknem 180 éve kihunyt szempárt és teremtett kapcsolatot számunkra egy igazi romantikus művész zsenialitásával.

Lehet írni apróbb döccenőkről, néhány hamiskás hangról, de olyan sodró, eleven, izgalmas előadás esetén, mint amilyen az Auer trióé volt, ezeket észre venni sem érdemes.

Inkább egy érdekességet szeretnék kiemelni az előadásukból. Azt hiszem a d-moll triónak mindjárt az első ütemei kulcsot adnak Mendelssohn zenéjéhez. Egy gyönyörű dallam a csellón, melyet könnyedén guruló zongora-hangorkán öltöztet rendkívül légies nyári ruhába. Mintha egy csodálatos nő lépne a színpadra igéző, gondosan díszített lepellel körül csavarva. De ez a lepel tulajdonképpen csak dísz, egy túlburjánzó csomagolás, mely pusztán csak a test védelemére, kiemelésére szolgál, de nem válik annak részévé. (Mint mondjuk Mozartnál.) És a lényeg, a zene igazi magja a „Lied ohne worte,” ami úgy bontakozik ki a hangorkánból, mint ahogy álomra készülve hagyjuk el mi is mindannyian nappali „takaróinkat”. És a lényeg pontosan itt van Mendelssohnnál: az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen is az az előbúvó test-dallam?

Az előadás legérdekesebb vonása volt számomra, hogy a 3 zenész 3 féle alakot bontakoztatott ki a hangorkán-leplekből.

Megvallom: engem eleinte kissé zavart, hogy a dallamok megformálása ennyire eltérő. De aztán olyan meggyőzően és tulajdonképpen olyan konzekvensen hozták folyamatosan egyszerre a 3 féle dallamformálást, hogy valahol a d-moll trió 3. tételénél sikerült belehelyezkednem a koncepciójukba és onnantól igazi élvezettel hallgattam ezt a megközelítést.

A hangverseny után lettem igazán kíváncsi a kurzusokon folyó munkára. Önöknek is ajánlom: ha idén már nem is jutnak el Fehérvárcsurgóra, a jövő nyáron mindenképpen érdemes lesz ellátogatni ebbe a kis Fejér megyei faluba. A kurzusok egyébként ingyenesen látogathatóak még ezen a héten minden délelőtt, esténként pedig izgalmas hangversenyek közül válogathatunk. Aki pedig az Auer triót szeretné hallani, az augusztus első hetében ellátogathat a szintén sok zenei csemegével kecsegtető veszprémi Auer fesztiválra.

a Fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémia nyitóhangversenye


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.