Bejelentkezés Regisztráció

Vidéken

Meglepetéskoncert – Haydn Teremtése Győrött

2022-05-22 21:49:45 - zéta -

Haydn Teremtése Győrött - Kolonits Klára 2022. május 19.
Győr, Loyolai Szt. Ignác Templom

J. Haydn: A teremtés

Kolonits Klára – szoprán
Alexander Kaimbacher – tenor
Felix Pacher – basszus

Győri Filharmonikus Zenekar
Wien Vocal
vezényel: Rajna Martin

Nem szándékoztam erről a hangversenyről írni, a puszta szórakozás igényével ültem be „gyanútlanul” a győri Loyolai Szent Ignác templomba. Hadd hasson Haydn, lássuk meg mire megyünk ketten együtt! (Persze, A teremtés nem gyakran kerül terítékre idehaza, mindenesetre jóval ritkábban, mint amit a zenetörténetben elfoglalt helye alapján megilletné.) Azután az élmények felülírták az eredeti szándékot, ahogy néha lenni szokott.

A Győri Filharmonikus Zenekar időről időre észre véteti magát a hazai zenekari palettán, de azért kellően messze vannak a fővárostól, szégyen (most így érzem), hogy nem követtem részletesebben a fejlődésüket. Az idei évadtól Rajna Martin az együttes vezető karmestere. Már önmagában az is meglepő, hogy valaki 27 évesen egy jelentős vidéki együttest irányíthat, amikor még az 50-es generációból is többen vannak zenekar nélkül. Rajna korábbi fellépései is ígéretesek voltak, de ez az előadás revelációszámba ment.

Nemcsak mert folyamatosan kézben tartotta a darabot, nemcsak mert tisztességesen megtanulta (sajnos, nem általános), hanem elsősorban azért, mert érezte ennek a rendkívüli remekműnek minden árnyalatát. Mély filozófiát, gondolatiság sugárzott az egész produkcióból, valami ünnepi elemelkedettség lengte át a templomot, a szépszámú publikum lélegzet visszafojtva figyelt. Rajna tempói korához illően frissek és fiatalosak, mondhatni sistergős alaphangnemet kölcsönöztek a műnek, pont ezzel tudta az amúgy visszhangos templomban megteremteni az egységes hatást. Keze alatt a Győri Filharmonikus Zenekar olyan lelkesen dolgozott, minden tempóváltására úgy reagáltak, mintha évtizedes együttmuzsikálás kötné őket össze. A szólisták kísérését pedig tanítani lehetne, ez sem tipikus mostanság. Rajna Martin volt tehát az este első meglepetése. (A sorszámból következik, hogy volt még.)

A szólisták közül Kolonits Klára (Gábriel és Éva) nem volt meglepetés, hiszen azt hozta, amit legjobban tud: a légies atmoszféra megteremtését, a derű kottafejekbe öntését, az érzékenység és a mennyei szépség hangi megfogalmazását. Az meg már kibogozhatatlan, hogy Kolonits alkalmazkodott-e jobban a dirigens tempóihoz vagy a karmester az énekesnőhöz. Mindenesetre az együttműködés felettébb harmonikusnak tetszett.

A tenor szólót, Urielt az osztrák Alexander Kaimbacher énekelte. A korábban a bécsi Staatsopert is megjárt tenorista kulturált és muzikális megközelítéssel énekelt, de sajnos rendkívül sápadt, kiénekelt, kopott hangon. Ez a kettősség rányomta bélyegét produkciójára. Javára írható, hogy remek stílusismerettel rendelkezik, s hogy pontosan tisztában lehet hangi állapotával, amihez képest intelligensen oldotta meg a feladatot. De sajnos ez nem feledtette a fáradtan megszólaló hang minőségét.

Haydn Teremtése Győrött - Felix Pacher Amikor bejött a koncertre egy langaléta kamasz összegumizott hajjal a másik két szólistával együtt, hogy elénekelje Rafael és Ádám szólamát, sokéves koncertlátogatói tapasztalattal ingattam a fejem, hogy ez a lehetetlen kategória. De nem, Felix Pacher jött, énekelt és győzött. Fölényesen. Ahogy később utána nyomoztam, a 23 (igen, jól olvasták, huszonhárom!) éves ifjú a szólam abszolút birtokában (a nagy D-től az egyvonalas F-ig) állt a publikum elé. Játszi könnyedséggel, puha hangadással, minden öblögetés nélkül énekelt, a hang minden tartományban kellő átütőerővel bírt, s az összetett szólam minden nehézségét formálással tudta értelmezni. (Haydn ezen műve esetében különösen nem elég önmagában megszólaltatni a hangokat.) Pacher a Kolonits Klárával énekelt kettősben egyenrangú partnerként szólt, ami önmagában is rendkívüli teljesítmény. Szóval, Felix Pacher volt a második meglepetés, s róla, azt hiszem, még sokat fogunk hallani.

Már a szólisták érkezése előtt is volt okom fejingatásra: amikor bejött a mindössze 21 fős Wien Vocal, mint az este énekkara. Ez önmagában még nem a lehetetlen kategória, csak megint egy nem szokványos megoldás. Ezt a feladatot ezzel a létszámmal csak 21 vérprofi, erejének teljében lévő kórusénekes tudja ellátni – maximális erőbedobással. Nos, ez következett be, a sokszínű feladat egészen magas szinten szólalt meg a bécsi együttestől. Produkciójuk a legizgalmasabb régizenei énekegyütteseket idézte fel, s jelen sorok íróját erős elgondolkodásra késztette a hazai énekkari kultúrát illetően.

A koncert Győr előtt már a megelőző napokban megszólalt Sopronban és Mosonmagyaróváron is, így a Loyolay Szent Ignác templom méltán lelkes közönsége egy teljesen összecsiszolódott produkciót ünnepelhetett.

Haydn Teremtése Győrött
fotók:© Győri Filharmonikus Zenekar


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.