Bejelentkezés Regisztráció

Vidéken

KaposFest 2022.

2022-08-20 18:20:32 - szike -

KaposFest 2022 Az idei, immár a 13. kaposvári zenei fesztivál, a hagyományoknak megfelelően augusztus 13-án kezdődött, ám idén a szokásosnál rövidebbre, csupán négy naposra tervezték.

Hetedik éve a fesztivál művészeti vezetői Baráti Kristóf és Várdai István, 2020 óta pedig egy helyi kötődésű muzsikus, a fuvolista Hornyák Balázs a menedzser és fesztivál igazgató.

A fesztivál közönségének egyik évben sem kell izgulni amiatt, hogy az előadott darabok milyen minőségben szólalnak majd meg. Garanciát erre biztosítanak a fesztivál visszatérő, jól ismert előadói. De teljes lehet a bizalom, hogy Baráti és Várdai bárkit hívnak újonnan játszani, az illető a hangszerének biztos, hogy professzionális művésze. Új előadók pedig szükségesek. A zenei élet kiválóságai meglehetősen zsúfolt naptárral dolgoznak, sokszor előfordul, hogy a visszatérő előadók sem érnek rá ebben az időpontban. Szép új világunkban, vírus is közrejátszhat kényszerű személycserében. Idén ilyen is történt. De egy - egy új előadóra, a fesztivál frissességének megtartásához különösképpen szükség van.

Számos összetevője lehet annak, hogy hogyan tudja évente, azonos időpontban rendezett fesztivál fenntartani az érdeklődést és minden évben telt házzal működni. Kaposvár esetében, a város adottságai, a mindenkori városvezetés jó értelemben vett lokálpatriotizmusa, a kulturális hagyományok.

A város zeneiskolájában országos szinten is mindig jó volt a hangszeres képzés. és a zeneiskola koncerttermében már 60-70 éve is többször felléptek az ország akkor legjobb előadóművészei. A Csiky Gergely Színház sokunk szerint évtizedekig az ország legjobb színháza volt. Nyilván a földrajzi, a történelmi, a település szerkezeti és szociológiai elemzés sokszorosan meghaladja ennek a beszámolónak a kereteit. Vannak köztünk, akik kezdettől, 2010 óta kötődnek a fesztiválhoz.

Ha egyet szabad kiemelni, akkor az mindenképp Bősze Ádám. Zenei és általános műveltsége csak a hátteret jelenti, jó humora, a művekről, a szerzőről előadott ismertetője angolul és magyarul egyaránt átjön. Amikor hosszú ideig tart a pódium átrendezése, akkor is érdekes, a következő produkcióhoz kapcsolódó történettel köti le a hallgatóságot. Körülbelül a 70 százaléka a közönségnek állandó visszajáró. A visszatérőknek a 13-as szám kezdő dátumként a korábbi években mindig szerencsét hozott. Idén, a 13-on pedig duplán. Következő koncertbeszámolóim ezt próbálják majd igazolni...


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.