Bejelentkezés Regisztráció

Vidéken

Felújítás - Jobb-e, mint a premier? / A végzet hatalma Szegeden

2005-04-13 10:46:00 Heiner Lajos

2005. március 29. - Szegedi Nemzeti Színház
Verdi: A végzet hatalma

Ez itt a reklám helye.

A premierről már beszámoltam, itt most nem jött létre fehér izzás, ám sistergő, izgalmas előadás született.

Toronykőy Attila rendezése - most \"nézőtéri balról\" szemlélve - még érdekesebbnek tűnt, mint az első estén. Ez a félig szcenírozott koncepció jobban elgondolkodtat, mintha mindent kézbe adnának.

A szereposztást illetően utalok korábbi írásomra. Lukács Éva Leonórája ma valószínűleg az egyik legjobb Magyarországon, Kelemen Zoltán baritonját félek, hogy hamarosan ellopják Szegedről.

Nagy öröm volt Kóbor Tamást hallani - pár nappal korábban a pesti Zeneakadémia Alzira-bemutatóján fogott néhány gikszert, most sokkal magabiztosabban énekelt. Az övé ma hazánkban az egyik legszebb színű tenor, ehhez muzikalitás, és jó színpadi megjelenés társul. Csak reméli az ember, hogy nagyon tudatosan építi majd karrierjét, fokozatosan \"ráállva\" a nehezebb szerepekre - ld. még Bándi János címszónál.

Molnár Lászlót láthatóan, bocs\', hallhatóan imádja zenekara.

De ami a lényeg, a két új beálló. Szonda Éva mint Preziosilla - sokkal adekvátabb, súlyosabb, mint váltótársa (aki amúgy nagy ígéret, de ez a szerep talán túl korán jött számára).

Ám mindenekelőtt: Gábor Géza Gvárdiánja. Hallottam már a darabot pár helyen - most egy müncheni előadás ugrik be, ott figyeltem fel Várady Júliára, egy prágai, Pauletta de Vaughennel, egy bécsi staatsoperbeli, ott inkább a rendezés maradt meg bennem, aztán egy pesti, az egyre inkább lassuló Gardellivel, akit énekesei \"hoztak fel\", de ilyen Pátert élőben még sose tapasztaltam.

Nem is részletezem tovább.

Ez itt a reklám helye.

Láthatják - hallhatják a produkciót Budapesten a Nemzeti Színházban április 21-én.

Jó lenne topicot nyitni majd róla, vagy inkább általában a \"vidéki\" (?) operajátszásról.

P. S.: Nem volt jobb, mint a premier. Sem rosszabb.
Más.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.