Bejelentkezés Regisztráció

Külföldön

Smetana: Az eladott menyasszony

2002-06-09 12:52:00 Heiner Lajos

Olmüci Morva Színház, június 9.

Egyszer összeszámoltam: Csehorszagban vagy egy tucat operatársulat működik (nálunk hány is?). Az olmüci Morva Színházban júniusban a Macbeth bemutatójára kerül sor, és ha egy Denevér-előadást is hozzászámítok, a hónapban tíz este szólal meg opera - nálunk a vidéki operatársulatoknál sokszor hetek telnek el előadás nélkül.

Kellemes élmény volt ez a Prodana nevesta. A fiatal dirigensről, bizonyos Tomas Netopilről úgy hiszem, hallunk még - elánnal, összefogottan, biztos kézzel irányította a zenekart. A rendezés teljesen konvencionális volt, a komédiások táncánál a szokásos gegekkel. A Kecalt éneklő Vladimir Trebicky bármelyik prágai társulatnál is megállná a helyét. És kellemes volt a két tenor, ennél a ritka hangfajnál különösen örvendetesen, mindkettő fiatalember. Érdekes módon a kisebb szerepet, a Vaseket éneklőnek jósolok nagyobb karriert, ebben a vocéban egy jó spinto lehetősége is benne van.

A százharmincezres lakosú Olmüc polgárainak tehát van lehetőségük operát nézni (ebben a hónapban négy különböző darabot, mellettük két különböző balett is műsoron van). És teszik is ezt, zsúfolt ház előtt zajlott az előadás. Mely előtt megtekintettem egy emléktáblát a Főtérről nyíló egyik mellékutcácska egyik épületán: 1862-ben itt lakott, mint az Olomoutzi Opera fiatal dirigense, egy bizonyos Gustav Mahler...


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.