Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

Aranykorok halmaza (Régi magyar operafelvételek)

2009-09-09 23:04:29 - zéta -

Régi magyar operafelvételek Együttesek operákból

Budanovits Mária, Carelli Gábor, Ernster Dezső, Fekete Pál, Fodor János, Gencsy Sári, Gyurkovics Mária, Házy Erzsébet, Jámbor László, Kishegyi Árpád, Külkey lászló, Littasy György, Losonczy György, Maleczky Oszkár, Melis György, Orosz Júlia, Osváth Júlia, Radnai Erzsi, Raskó Magda, Reményi Sándor, Rösler Endre, Sándor Judit, Sárdy János, Simándy József, Svéd Sándor, Székely Mihály, Takács Paula, Tiszay Magda, Tóth Lajos, Udvardy Tibor

Rózsavölgyi és társa
RÉTCD 55-56

Erről a dupla CD-ről nem tudok csak úgy írni. Megérintett, megcsapott és váratlanul közelinek érzem. Pedig a felvételeken szereplő 30 énekes közül mindössze ötöt hallottam élőben, négyüket: Házyt, Jámbort, Kishegyit és Simándyt csak kétszer-háromszor, s egyedül az örökifjú Melis György pályájára nyílott lehetőségem hosszabb távon rápillantani.

Mert ez a lemez egy valódi operamúzeum. Aranykorok halmaza. Volt ugye egy aranykor Gustav Mahler idejében, volt egy másik Radnai Miklósnál meg még utána egy darabig. Az előttem járó korosztály viszont Tóth Aladár igazgatását tartotta annak. Magam, a napokban betöltött 33 aktív operalátogató évemmel úgy sejtem, hogy az én aranykorom Lukács Miklós idején volt. (Csak óvatosan említem, hogy a négy direktor közül Radnai igen fiatalon elhunyt, a többiek viszont nem igazán önszántukból távoztak posztjukról. Erre szokás mondani, hogy „magyar átok”?)

A lemezen az említett négy aranykorból három szerepel, a legelső (Mahleré) hangrögzítés híján sajnos nem. Ahogy az igen gondosan megírt bookletben olvashatjuk: „az előadók a második világháború utáni nagy nemzedéket képviselik”. És innentől az ember az egyik ámulatból a másikba esik.

Mert vajon tudtuk-e, hogy az „O dolci mani”-t a Toscából lehet ilyen elképesztő hajlékonyan intonálni, ahogy Udvardy Tibor tette? És azt, hogy a múlt század egyáltalán nem rövid szakaszában a világ vezető Osch bárói mind Magyarországról származtak: Koréh Endre, Székely Mihály és a lemezen hallható Ernster Dezső?
S ha már nevét említettük: hogy volt a világon olyan Fülöp király, aki a Főinkvizítorral vívott elkeseredett csatájának végén egyetlen levegővel tudta végigénekelni a két oktávot átívelő grandiózus dallamívet, mint Székely?
Vagy, hogy Azucena őrületét lehet olyan állapotban közvetíteni, mint ahogy Tiszay Magda csinálta? És hogy lehet a kacérságot Zerlina szólamában olyan szintre eljuttatni, mint Raskó Magda tette?
Hogy volt egy olyan Don Giovanni, mint Svéd Sándor, akinél az érzékiség hangi hőfoka pillanatok alatt egészen a perzselő állapotra jut? Vagy egy másik Don Giovanni-előadásból volt olyan sziklakeménységű Komtur, mint Tóth Lajos? Vagy olyan huncut Pedrillo, mint Kishegyi Árpád? És még sorolhatnám napestig...

Aligha.

Az előadóművészet nagy és szomorú specialitása a múlékonysága. De éppen ez a vonzalma is, az egyszeriség öröme. Ha nem mész el az Operába, ha nem keresed föl megfelelő időben az aranykorod helyszíneit, az élmények elmennek melletted. (Egyszer egy lány miatt – már a nevére sem emlékszem – kihagytam Obrazcova Carmenjét, máig bánom.) Hallgathatod majd más élményeit – jó esetben –, és verheted a fejed, hogy mit hagytál ki. Esetleg majd néhány évtizeddel később rábukkanhatsz egy ilyesféle gyűjteményre, ahol megtalálhatod a morzsáit az egykor kihagyott élményeidnek. S akkor már annak is nagyon fogsz örülni.

Ez a gyűjtemény nagy öröm. Csak egy morzsányi aranykor, de akkor is. Az első CD-n duetteket hallunk, a másodikon hármasok, négyesek, ötösök, hatosok, s a végén egy-egy hetes és nyolcas. A zömüket nagyon rég préselték utoljára, jó néhányról még a legendák szintjén sem tudtunk.

Hallgassuk, és gondolkodjunk el.

És tisztelettel becsüljük meg a saját magunknak megadatott privát aranykorunkat!


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.