Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

Aki született jászolba (Ryba: Cseh karácsonyi mise)

2009-12-18 15:27:53 Balázs Miklós

Ryba: Cseh karácsonyi mise JAKUB JAN RYBA:
Czech Cristmas Mass

Magdalena Kožená, Gabriela Eibenová, Jaroslav Březina, Michael Pospíšil
Capella Regia Musicalis
Robert Hugo

Universal / Deutsche Grammophon
477 8365

Legszebb egyházi ünnepünk sokszínűségének egységét az is demonstrálhatja, ha megtaláljuk az ideális arányt a fogyasztói elvárások követelte kötelező ajándékosztás és az ünnep hagyományos spirituális emelkedettsége között.
Hanglemezt pakolni a díszekkel megrakott fa alá régóta népszerű eljárás mifelénk; egy CD sosem lehet túl kicsi vagy túl nagy, szűk vagy bő, nem szorít derékban, nem fakul ki a mosásban. A CD csak van, többnyire nem üzen semmit, nem kér és nem követel. És néha nagyon is könnyű kiválasztani az ünnephez illő példányt, kinek-kinek ízlése és intellektusa szerint: Karácsony popsztárokkal, a Három Tenor Karácsonya, Ultimate Christmas Classics és így tovább – a kiadók nem hagynak tanácstalanul kóborolni a lemezboltban.

Korunk sajátos érdeme persze, ha egyként tudja hitelesen közvetíteni a karácsony szakralitását, családi meghittségét, és a bevásárlóközpontok ordenáré műfenyőinek gyantaspray-illatát. A plasztik giccs ugyanúgy része a rituálénak, mint a Krisztus testévé átlényegülő ostyadarab. De ha akarjuk, minden külcsín másodlagossá halványul: a McDonald’sban is lehet asztali áldást mondani. Mert a karácsony is csak olyan, amilyennek mi akarjuk.

Régente a szegény falvak nincstelen népe küzdött, hogy a szent ünnepet méltóképpen ülhesse meg, remélve, hogy a karácsony angyala az uradalmi terített asztalok után a szűk parasztházak szerény halvacsoráját is megtiszteli. Az éjféli mise üzenete mindenütt ugyanaz, akár Őszentsége celebrálja a Szent Péter-bazilika arannyal kent mennyezete alatt, akár egy isten háta mögötti morva falucska templomában szólal meg. A misebor itt több, ott kevesebb, akár a hímzés a paláston. Ám a Születés csodája mindannyiunknak ugyanazt az ígéretet hordozza: Krisztus világra jöttének örömhíre a megváltás hírével érkezik. Jézus születése mindenkinek a vigasztalást, a reményt, az újjászületés esélyét ígéri, az egész világ föloldozását, megújulását kínálja.

A cseh Jakub Jan Ryba a XVIII. és XIX. század fordulójának gyermeke – zenei kvalitásait jelzi, hogy egy latin nyelvű miséjét sokáig Joseph Haydn neve alatt publikálták –, a Deutsche Grammophon lemezén megjelent karácsonyi miséje pedig egyfajta helyi/alkalmi különlegesség gyanánt kerül a lemezvásárló elé. A felvétel nem új, 1998-ban rögzítették, s alighanem a főszereplő mezzoszoprán, Magdalena Kožená jelenlegi népszerűsége lehet a mozgatója annak, hogy 2009-ben egy nagy lemeztársaság katalógusában nyert utat a szélesebb közönséghez. Kožená – húszas évei közepén – itt még épp csak túl van zenei tanulmányain, „serdületlen” együttesekhez csatlakozik, hogy tudását csiszolja, gyakorlatot szerezzen, s egyáltalán, hogy muzsikával foglalkozhassék. Elvéthetetlen: a kiadvány az ő személyes és művészi vonzerejére épül. A hang nem éppen ugyanaz, mint amit a mai Koženától kapunk, nincs meg az az értett, hol hideg, hol meleg színű, elbűvölő „asszonyi” orgánum, itt a hang még üdébb, frissebb, kiérleletlenebb, azt is írhatnám: lányosabb. Ahogy a Robert Hugo irányította Capella Regia Musicalis együttesén is érezni némi elfogódottságot.

Ryba miséjének zenei világa magába olvasztja a mozarti klasszika pompáját és játékosságát, valamint a cseh vidék kedélyes rusztikusságát, munkás mindennapjait. S mindezt olyan könnyeden, tisztán és olyan magától értetődő természetességgel végzi, hogy nem lehet nem beleszeretni.
Van ebben a zenében valami kisfiús báj, ismerősen gyermeki és naiv, valami könnyed és keresetlen, valami ősi és nemes egyszerűség. Van benne valami önfeledten vidám és valami fennkölten ünnepélyes, valami földhözragadt és valami emelkedett. Vokális szólói sokszor úgy hatnak, akárha egy népdal könnyű kezű stilizációi lennének, máskor mintha a Varázsfuvola sosem hallott ősváltozatát kínálnák a fülnek, s a szimpla harmóniákból építkező zenekari kíséret puritán volta is különös és izgalmas hangsúlyokat hordoz. Ez a mise hol emberi és nyílt, hol tündérien varázsos, hol mosolyt fakasztóan szemérmes, de mindig irigylendően őszinte.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.