Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

A zene és költészet temploma (L’Amfiparnaso – Orazio Vecchi madrigálkomédiája)

2009-09-01 09:00:00 Johanna

L’Amfiparnaso – Orazio Vecchi madrigálkomédiája ORAZIO VECCHI:
L’Amfiparnaso (Madrigal Comedy)

Capella Musicale di San Petronio di Bologna
Sergio Vartolo

Naxos
8.553312

Orazio Vecchi számtalan madrigált, motettát, canzonettát és himnuszt alkotott, hírnevét mégis elsősorban két madrigáloperájának köszönhette. A Naxos új felvételén az 1594-ben bemutatott Amfiparnaso hallható, igazán élvezetes előadásban. A címmel (Kettős Parnasszus) a szerző a költészet és a zene együttes templomának nevezi darabját, valószínűleg arra a különleges helyzetre utalva, hogy a drámai helyzeteket polifon zenei megoldásokkal akarja létrehozni. A madrigál nyelvén próbál tehát színdarabot előadni. Mintha egy madrigál-füzérben elénekelt mesét hallanánk. Egy-két pillanat azonban már előlegezi a későbbi operai megoldást. Ilyen például a második felvonás negyedik jelenete, ahol a két szerelmes párbeszédét a szerző ha nem is szólóval, de a kórus két részre osztásával fejezi ki. Így a hangzás mindenképpen intimebbé válik.

A történet egyébként szimpla szerelmi vígjáték, az ehhez tartozó szokásos szereplőkkel. Öregedő úr, ki fiatal feleségre feni fogát, a kiszemelt hölgy, aki természetesen egy ifjút szeret, katona és kurtizán, doktor, szolgálók, egyebek.

A mulatságos figurák, a vicces nyelvezet, a nevettető helyzetetek sora egyaránt hozzájárulhatott a darab sikeréhez. Egyesek szerint Vecchi alkotása akár a vígopera előfutárának is tekinthető. Érdemes azonban megfigyelni a lírai, érzelmekkel teli részeket is, melyek a zeneszerző igen nagy érzékenységéről és vitathatatlan szakmai tudásáról árulkodnak. Ezt a szakmai tudást egyébként a kortársak is elismerték. Banchieri (akit Vecci utánzójának is tekintettek) például oly mértékben lelkesedett az Amfiparnaso iránt, hogy három szólamra csökkentett változatot komponált belőle.

A Cappella Musicale di San Petronio di Bologna együttes szólistái (Patrizia Vaccari, Maura Pederzoli, Maria Ernesta Scabini, Michel van Goethem, Antonio Abete, Roberto Abbondanza, Alessandro Carmignani, Vincenzo Di Donato) kiváló stílusérzékkel interpretálják Vecchi muzsikáját. Mind az intonáció, mind a hangszín, a kifejezőkészség, sőt a humor tekintetében is nagyszerűek. Egészen gyönyörű, borzongató basszushangoknak örvendhetünk néhány helyen, s a szokatlanul tiszta akkordok is boldogítóan hatnak a hallgatóra.

Az énekeseket mindössze négy hangszeres művész (Bettina Hoffmann – viola da gamba, Andrea Damiani – chitarrone, Adriana Avventini – hárfa, Umberto Forni – csembaló) kíséri játékával. Ez a csekély létszám azonban nem okoz semmiféle hiányérzetet a hallgatóban, a hangzás igen egységesnek és teljesnek tűnik.

A mesélő is nélkülözhetetlen része a cselekménynek, s a felvételen szereplő Tommaso Todesca ízes beszéde még úgy is magával ragadó, ha a hallgató egy szót sem ért az olasz szövegből.

Vecchi madrigáloperáját Sergio Vartolo dirigálja, aki orgona- és csembalójátékosként is ismert, karmesterként pedig Monteverdi, Perti, Palestrina, Torelli, Rota, Colonna műveit vette lemezre. Otthonosan mozog tehát a szóban forgó korszak zenei világában. Vartolo és a Capella Musicale di San Petronio di Bologna felvétele oly mértékben friss, annyira üdítő hatású, hogy szinte nehéz elhinni, hogy ez a zene már több mint 400 éves. Érzésem szerint nem csupán a régizene-kedvelők számára jelenthet különleges élményt.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.