Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

A régizene régen és ma, avagy még egyszer erről a lemezről (Monteverdi: Vespro / Harnoncourt)

2009-03-26 08:18:03 - zéta -

Monteverdi: Vespro / Harnoncourt MONTEVERDI: Vespro della Beata Vergine

Margaret Marshall, Felicity Palmer, Philip Langridge, Kurt Equiluz, Thomas Hampson, Arthur Korn
Tölzer Knabenchor
Choralschola der Wiener Hofburgkapelle
Arnold Schoenberg Chor
Concentus musicus Wien
Nikolaus Harnoncourt

Warner / Teldec
2 CD
2564 69464-8

A Warner most újra megjelentette Nikolaus Harnoncourt legendás felvételét, a Vespro della Beata Vergine-t. A lemezről DNI Kolléga a Café Momus derengő hajnalán, több mint 10 éve hosszasan értekezett, Gardiner 1974-es lemezével összehasonlítva azt (lásd cikkünk végén a linket). Konklúziója akkor egy mondatban ennyi volt: „A megszólalás kevésbé tömör, viszont áttetszően plasztikus.”

A felvétel a kritika írásának időpontjában 12 esztendős volt, s azóta újabb tíz év telt el. Most – újrahallgatva ezt a tényleg etalonértékű előadást – részben át kell értékelni a dolgokat. Nem tagadom, ebben az átértékelésben legnagyobb szerepe az 1986 óta eltelt szűk negyedszázadnak és az azóta világra hozott előadásoknak van. Azóta Gardiner még egy új felvétellel bombázott meg (1990-ben), de élményszerű előadást produkált René Jacobs is, 1996-ban. Az én szívemnek legkedvesebb mégis William Christie 1998-as felvétele a Les Arts Florissants élén (Andrew Parrot lemezéhez még nem volt szerencsém).

Harnoncourt egykor oly újítónak számító lemezének legnagyobb tanulsága egy közhely: lám, hogy megy az idő. A nemrégiben még áttetszőnek hallott hangzás márványszerűen hat, a könnyed és légies futamok kicsit nehézkesnek. Tanulság: talán semelyik előadói műfaj nem évül el ilyen gyorsan, mint a régizenés.

Ma már valószínűleg Harnoncourt sem az akkori hangokat választaná szólistául. Nem mintha bármily kritika érhetné Margaret Marshall csengő szopránját, vagy az ifjú Thomas Hampson lágy baritonját. De egyszerűen a mai füllel ők már „túl sokak”. Viszont Philip Langridge tenorja és Arthur Korn basszusa szerintem beleférne. Vicces, de ők annakidején azzal a picit jellegtelen hangszínnel „lógtak ki a sorból”, amivel ma is nyerők lennének. A mai előadói gyakorlat a régizenében bizony nem részesíti előnyben az egyéni, más szóval markáns hangszínt.

Ugyanezt gondolom az együttesekről is. A bécsi Concentus musicus egykor plasztikus hangzása súlyos, s a nagyszerű Arnold Schönberg Kórus is túlontúl tömörnek hat. Nyilván Harnoncourt is változott az idők során, s ma ő is finomabb (még sokkal finomabb) hatásban gondolkodna.

De hiába is tamáskodom, be kell vallanom, hogy mindezek ellenére végtelenül jól esik e lemezt kézbe venni és hallgatni. A (mára) kissé súlyosnak tűnő hangvételt amolyan patinának tekintem. Olyan, mint amikor valaki megilletődötten nézi a felvételt, amelyen egykori kedvence 11 másodperccel nyerte a döntőt a 100 méteres síkfutásban. Ma a versenyre sem neveznék ezzel az idővel, de mégis jól esik újra és újra visszanézni.

Az egykor volt fiatalságra emlékeztet.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.