Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

A hetedik és a nyolcadik (Monteverdi-madrigálok / Tragicomedia)

2008-01-07 06:56:00 Varga Péter

\"Monteverdi-madrigálokMONTEVERDI:
Madrigali concertati

Tragicomedia
Viveca Axell – soprano, John Potter – tenor, Douglas Nasrawi – tenor, Harry van der Kamp – bass

Warner / Teldec
Das Alte Werk
2564-69857-1

Madrigálok, de már nem a tizenhatodik századi értelemben. Ezeket Monteverdi 1619-ben és 1638-ban jelentette meg, a hetedik és a nyolcadik kötetében (ez utóbbi viseli a Harcos és szerelmes madrigálok címet). A dátumokból látszik, hogy az elődök kísérletezései után a zeneszerző ekkor már „csúcsra járatta” az operát, vagyis ez itt barokk zene, continuóval, barokkos hangfestésekkel, koncertáló, egymással versengő szólamokkal.

Két tenor és egy basszus itt a fő szereplő, a szoprán Viveca Axellt csak A nimfa panaszában hallhatjuk. A continuo hangszerek sokfélék: arpa doppia, gitár, chitarrone, csembaló, orgona, viola da gamba, lirone gondoskodik arról, hogy minél színesebb legyen az a zenei világ, amelyet felidéz az énekes gárda és a hangszeres együttes.

Az 1993-ban készült felvétel eredetileg a Teldec Das Alte Werk sorozatában jelent meg, amely ötven éve indult útjára. Ez azért jelentős jubileum, mert ebben a szériában kerültek a boltokba Harnoncourt, Leonhardt, Brüggen felvételei is. E madrigál-lemez ugyan nem tőlük való, de mind zenei, mind hangtechnikai minőségével méltó arra, hogy viselje az évfordulós sorozat címkéjét.

Amikor a hetvenegy éves zeneszerző megjelentette nyolcadik madrigálkötetét, az Giovanni Artusi által a 17. század elején kirobbantott vita (amelyben védelmére kelt a régi nagyoknak, tulajdonképpen az akkor klasszikus stílusnak), már a múlté volt. Monteverdinek nem kellett a régiekkel szemben védenie álláspontját, amelyben egyebek mellett az Artusi által szemére vetett harmóniai szabálytalanságokat azzal indokolja, hogy megváltozott a szöveg szerepe: nem a harmónia szolgálója többé, hanem az úr, és a zeneszerzőnek, ha hű akar lenni hozzá, az általa diktált módon kell bánni a konszonanciákkal, disszonanciákkal.

A nyolcadik kötetben tehát más gondok foglalkoztatják Monteverdit. Az előszóban ezt írja: „Megállapítottam, hogy a lélek szenvedélyei, illetve érzelmei között három a legfontosabb, mégpedig a Harag, a Mérséklet, és az Alázat vagy Könyörgés, [...] Nem tudtam azonban fellelni a múltbéli zeneszerzők műveiben egyetlen példát sem az izgatott stílusra, csak a lágyra és a mérsékeltre,...”. (Lax Éva fordítása.)

Akik tehát ezeknek a műveknek az előadására vállalkoznak, azok legyenek tisztában azzal, hogy itt a szövegnek, harmóniának, ritmusnak egyformán jelentős a szerepe. És a szerelmes hangvételű művekben dalolni is szépen kell. De hát az utóbbi évtizedekben sorra mutatkoztak be olyan előadók, akiknek az elmélet tudósi szinten van a kisujjukban, már csak jól kell énekelniük és muzsikálniuk.

És a három férfiú jól énekel – ellágyulnak, amikor az kell, és harcosan izgatottak, ha arra van szükség. De az alap is megvan: az egyenes, vibrato nélküli hangképzés, a messa di voce, az erősödő–elhalkuló hangok technikája, a tisztaság. Mellettük a hangszeresek is követik a zeneszerző utasításait, együtt élnek a szövegre koncentráló énekesekkel, az akkordokat játszó pengetősök, billentyűsök hozzájuk igazítják rögtönzésszerű szólamaikat. De ami a lényeg, ezt olyan színvonalon teszik, mint akiknek ez már anyanyelv. Ám azt is beszélheti valaki rosszabbul vagy jobban – ők az utóbbiak közé tartoznak. Mint ahogy egy zongorás triótól elvárható, hogy perfekt legyen játékuk, úgy egy madrigálegyüttestől is elvárhatjuk, hogy többet kapjunk a művek puszta megszólaltatásánál. És ahogy örülünk, ha egy egészen kiváló zongorás triót hallunk, úgy örülhetünk most is, amikor azt hallgatjuk, hogyan csinálják ők a jobbnál is jobban.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.