Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

A dilettáns dalok nyomában (Schubert-dalok Dieskauval)

2003-06-25 07:32:00 -TéPé-

\"Schubert-dalok Schubert:
Lieder
Dietrich Fischer-Dieskau - bariton
Gerald Moore - zongora
Universal Classics
474173-2

\"Bizony, sajnálom, hogy élete végéig dilettáns maradt.\"
Ezt a ma már megmosolyogtató kijelentést egy bizonyos Benedikt Randhartinger tette, akivel Schubert együtt tanult Salierinél és akivel együtt énekelt a konviktusi fiúkórusban. A hálátlan utókor azonban nem őt igazolta. Míg százszámra jelennek/jelentek meg Schubert lemezek, addig Randhartinger művészete legfeljebb mostanság kerül a \"First recording\"-címkés CD dobozokba.

Schubert munkamódszeréről, a tömegtermelés számba menő komponálásról rengeteg hamis képzet kering a köztudatban. Ami elbizonytalanítja a legtöbb laikust, az a dalok hihetetlen nagy száma. 600 dal, kb. 15 év alatt. Még lejegyezni is rengeteg.

Schubert viszont - általában - hihetetlenül könnyedén alkotott. Volt olyan nap, amikor 6-8 dal is \"kiszaladt\" a lúdtoll alól. A látszat tehát ellene beszél. A valóságban a legtöbb dalt fejben dolgozta ki, s így tulajdonképpen csak a lejegyzés, tisztázás, ellenőrzés feladata maradt. Ha nem volt megelégedve a végeredménnyel, ritkán állt neki javítgatni. Néhány nap, hét, hónap múlva újra elővette a verset, és előröl kezdte az egész munkát.

Schubert stílusát Dieskau autentikusnak nevezi. Szerinte Schubert úgy ír, ahogy gondolkodik, ahogy érez, ahogy beszél. Természetesen.
Szerencsére Dieskau ugyanígy énekel. Mintha csak elmesélne egy történetet. Hol indulatosan, hol visszafogottan, hol meg-meglódulva, hol akadozva. Ahogy az élet dolgait tárgyalják meg az emberek.

Dieskau közel 1000 darabot számláló dal-repertoárjának nagyobbik felét ezek a Schubert remekművek teszik ki. Lemezre rögzítette valamennyit. Most a \'66 és \'72 között készült felvételekből állított ki egy kiadós csomagot a kiadó.

Gerald Moore-t a zongorakísérők etalonjának tartják, és teljesen joggal. Amit ő csinál, az persze nem kíséret, hanem kamarazenélés. Mindazonáltal az Erlkönig triolás oktávjai a dal bevezetőjében erősen döcögnek. Ha neki még ez is belefér, akkor én mit mondjak? A többi egyébként tényleg valami csoda.

A megunhatatlan kiadvány szépen kivitelezett kísérőfüzettel látott napvilágot, amely egy rövid tanulmány mellett valamennyi (22) elhangzó dal szövegét és annak angol fordítását is tartalmazza.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.