Bejelentkezés Regisztráció

Szimfonikus művek

Kezdő gyűjtőknek – Philharmonia Zürich, Schubert, Luisi

2020-04-07 21:56:40 Heiner Lajos

Philharmonia Zürich, Schubert, Luisi Schubert: „Nagy” C-dúr szimfónia
Philharmonia Zürich, vez. Fabio Luisi
PHR 0111

Fényévnyire volt még DNI-vel történő első találkozásom.

Ám, amikor ez megtörtént, konstatáltuk, mindketten ott ültünk a 84 esztendős Eugen Jochum budapesti koncertjein, 1986-ban. S egyetértettünk abban, hogy olyan Schubert Nagy C-dúr szimfóniát, amit az idős mester dirigált, egyikünk sem hallott sem korábban, sem később.

Jómagam ugyan szép emlékeket őrzök Ferencsik egy, az ÁHZ-vel (akkor még így hívták) szegedi hangversenyéről, vagy Fischer Iván salzburgi tolmácsolásáról is – de Jochum más kategória volt….

Az elmúlt hetekben a Philharmonia Zürich jelentette meg a mű legújabb lemezfelvételét. A Zürichi Operaházban 2019 februárjában adott hangverseny felvételéről van szó.

Szívesen ott lettem volna. Egy élvezhető, tempós előadást hallhatott a publikum. A CD magán hordozza a Philharmonia Zürich lemezeinek szokásos jellemzőit, néhány felvételükről már beszámoltunk.

Csakhogy.

Egy internetes kereső a mű 265 (!) lemezfelvételét listázza. Olyan nevekkel, mint Furtwängler, Toscanini, Karajan, ugye nem kívánják, hogy az összes verzió paramétereit ismertessem.

Tehát felmerül a kérdés: valóban szükség volt e koncertfelvétel ezüstkorongon történő publikálására?
Az egyetlen lehetséges válasz a zenekar története dokumentációjának igénye lehet.

A középáras kiadvány a szokásos míves munka, „slim”tokban, rendkívül intelligensen megírt, háromnyelvű kísérőfüzettel. Kurtácska ez a CD, szűk egyórás játékidejével. Ráfért volna még, mondjuk, a Rosamunda-nyitány.

Kétszer meghallgattam, nem hiszem, hogy harmadszor is megteszem.

Kispénzű, kezdő lemezgyűjtőknek tudnám ajánlani, akik elsősorban a művek, és kevésbé az interpretáció miatt kezdik felépíteni kollekciójukat. És akik a kísérőfüzetből valóban minden lényegi információt megtudhatnak a darabról. S akik számára egy felvétel technikai színvonala többet számít, mint a művészi.

Köszönetünket fejezzük ki Bettina Auge (Zürichi Operaház, sajtóosztály) részére a beszámoló megírásához nyújtott segítségéért.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.