Bejelentkezés Regisztráció

Kamara

Zene a toronyból (Pezel és Reiche toronyszonátái)

2008-08-07 08:28:00 Kerékgyártó György

\"Pezel JOHANN CHRISTOPH PEZEL
GOTTFRIED REICHE
Tower Sonatas

Ewald Brass Quintet

Hungaroton
HCD 32451

Feltehetőleg minden zeneszerző álma egy jól fizető nyugdíjas állás, amely ugyan jár néhány kötelességgel, de alkalmat ad arra, hogy az ember – a pénzszerzés okozta görcsöktől megszabadulva – egyenes lélekkel alkothasson. Na, ilyen lehetett a középkorban német nyelvterületen városi zenésznek (Stadtpfeifer) lenni.

Ez a státusz az európai városok virágzásának egészen korai időszakától datálható: lüneburgi források 1335-től említenek ilyen foglalkozást. Városi zenésszé gyakorlatilag a céhrendszer szabályai szerint válhatott a szorgalmas érdeklődő. Akinek a származása elfogadható volt, bekerült egy városi zenekarba, majd néhány év inaskodás után mesterlegénnyé avatták. Ekkor ő döntötte el, hogy mestere mellett marad, vagy vándorútra kel, és megpróbál állásokat megpályázni. Ha a hosszú tanulás után az illetőt városi zenésszé nevezték ki, az már-már egyenlő volt a céhmesterré avatással.

A Stadtpfeifer házasságokon, keresztelőkön, városi ünnepeken, fontos (esetleg királyi) látogatásokon volt köteles zenét szolgáltatni, de besegített a templomi zenei élet szervezésébe is. A rendelkezések előírták továbbá, hogy naponta két alkalommal szerepeltessen toronyzenét.

Az Ewald Rézfúvós Kvintett repertoárján sok minden elfér: a reneszánsz és barokk muzsikától a kortárs darabokon át a modern tánczenéig mindent szívesen tűznek műsorukra, természetesen a saját interpretációjukban. Tower Sonatas című lemezükön a német barokk két szerzőjének egy-egy nagyobb lélegzetű művét mutatják be.
Johann Christoph Pezel és Gottfried Reiche mintegy harmincöt-negyven év különbséggel egyaránt Lipcse városi muzsikusa volt. Pályájukban közös még, hogy mindketten vállalkoztak a néhány perces toronyzene nagyobb ívű szerkezetté alakítására. A toronyszonáta (Turmsonate) a barokk városi zene kedvelt műfaja volt.

Pezel 1685-ös Fünfstimmigte blasende Musik című gyűjteménye eredetileg 76 darabból állt, az Ewald Kvintet ezen a lemezen 16-ot mutat be, elsősorban intradákat és tánctételeket. Reiche Vierundzwanzig neue Quatricinien című, fanfárdarabokból álló gyűjteményét a komponista főműveként említik.

A régizene kedvelőinek nem okoz csalódást a lemez, az Ewald zenészei a tőlük megszokott hozzáértéssel és igényességgel nyúltak az anyaghoz. Mai füllel hallgatva egyetlen okból emelhetünk kifogást az elhangzottak ellen: a toronyszonáta őrzi az eredeti toronyzene egyes hagyományait, így természetesen a hangszerelés nem változik, de érintetlen marad a szonátában egybefűzött tételek hossza is. Tehát a hallgató néhány perces kompozíciók sorát hallgatja végig, ami zavarónak tűnhet, miután az eltelt évszázadok során megszoktuk a témák alaposabb kibontását. Mire belemelegednénk, már új mű kezdődik. Ezért javasolt, hogy ha az ember felteszi ezt a lemezt, előbb csak az egyik szerző, majd egy másik alkalommal a másik komponista toronyszonátáját hallgassa meg. Különben könnyen bele lehet unni, akármennyire friss és lelket üdítő is ez a 17. századi muzsika.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.