Bejelentkezés Regisztráció

Kamara

Merész vállalkozás (Johann Hermann Schein rézfúvós kamaraművei)

2009-04-30 11:23:48 BaCi

Johann Hermann Schein rézfúvós kamaraművei JOHANN HERMANN SCHEIN
Rézfúvós kamarazene

Ewald Rézfúvós Kvintett

Hungaroton
HCD 32618

Békebeli főúri lakomák kedélyes hangulata, ódon kastélyok évszázados nyugalma, egy több száz évvel ezelőtti világ nyugodt ritmusa szólal meg az Ewald Kvintett legújabb felvételén. Schein kamaraművei az egyes hangszerek által megkivánt technikai felkészültséget tekintve mára már iskolapéldává szelídültek. Mégis – vagy talán éppen ezért – sokat árulnak el az előadókról.

Johann Hermann Schein néhány évtizeddel Bach előtt töltötte be a lipcsei Tamás-templom kántori állását. Bár egész életében nem járt Itáliában, művein mégis hallani az olasz barokk hatását. Leginkább énekhangra komponált darabokból álló életművében az egyházi és a világi kompozíciók egyaránt jelen vannak.
Az Ewald Kvintett előadásában ezúttal szviteket alkotó tánctételeket és korálfeldolgozásokat hallhatunk. (A szerző a kor szokásai szerint természetesen nem határozta meg a játszóapparátust, pusztán javaslatot tett műveinek violán történő magszólaltatására.)

Őszintén szólva az ötlet, hogy egy lemeznyi anyagot válogassanak össze Schein hangszeres műveiből, gazdasági szempontból nem tűnik túl nyereséges beruházásnak.
Avatatlanok számára (s ez alatt most minden olyan embert értek, aki nem foglalkozik behatóan a korszak adott területre vonatkozó kompozíciós technikájával) ez a bő órányi anyag nem tartalmaz túl sok érdekfeszítő elemet. Háttérzenének, a magány elűzésére, vagy egy kellemes beszélgetős este aláfestésének felel meg leginkább. Aktív befogadói magatartásra azonban a XXI. század hallgatóságának körében ez az anyag nemigen számíthat.

Ha viszont szakmabeliként, vagy esetleg laikusként mégis kedvet érzünk ennek a mára már távoli világnak a megízleléséhez, akkor nagyon tudom ajánlani az Ewald Kvintett lemezét.
Az együttes tagjai minden tekintetben gondos, pontos, és a műfaj lehetőségeihez mérten élvezetes előadásban szólaltatják meg Schein műveit.

Az egyszerű zenei szövet napnál világosabban mutatná meg az összjáték, valamint a rézfúvós hangszertechnika hiányosságait – ha lennének ilyenek. Az Ewald Kvintett tagjai azonban hibátlan teljesítményt nyújtanak.
A virtuóz futamok, éles dinamikai váltások, összetett ritmusképletek jótékony, gikszereket hamisságokat, lötyögéseket borító leplére nekik nincs szükségük. Mind az öt ember pontosan együtt indul, pontosan ugyanazzal a hangindítási móddal, pontosan ugyanazzal a lendülettel.
Csak akkor figyelünk fel egy-egy szólamra, amikor arra a zene alapot szolgáltat. Egyébként csak a tökéletes egységbe kovácsolódott akkordfüzérek, jól artikulált, mégis ívet alkotó dallammenetek természetes megszólalásának lehetünk fültanúi.

Én őszintén remélem, hogy ez a bátor próbálkozás – amely egy kevéssé közismert régizenei területet igyekszik közelebb hozni a ma emberéhez – sikerrel jár. S azt is, hogy lesznek a komolyzene rajongói között olyanok, akik szeretnék saját lemeztárukban tudni ezeket a jól sikerült felvételeket.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.