Bejelentkezés Regisztráció

Kamara

Locomotiv Symphony

2000-01-11 00:00:00 Dr. Geréb
\"SárySáry László : Locomotive Symphony
Studies on Steam Engines
Source material: Hungarian Steam Locomotives
Collected by Zsolt Károlyi. (P)
1983 Hungaroton SLPX 19213.
Courtesy of Hungaroton

Ha profi tollnok volnék, most ügyes fordulatokkal párhuzamba állítanám az odakint éves rendes sztrájkjukat tartó vasutasokat pihenő mozdonyaikkal és a CD játszóban forgó Locomotive Symphony c. Sáry László lemezt.

De nem vagyok profi tollnok. Csak bajban vagyok. Mert mit írjak egy lemezről, ami mindössze két rövid, számomra érdektelen ritmustanulmányt tartalmaz? Hogy azon belül ügyes? Hm. A szerzőjük harminc éve ezt csinálja, tanítja. Tudja a mesterségét. Ez a minimum. Illetve pont ez a gond. Ami a lemezen hallható, számomra valóban csak a kezdet, a minimum.

Sáry László apró darabokra szedi gyermekkori kedvencei, a gőzmozdonyok hangjait, s a technika segítségével minimalista, helyenként repetitív ütős tanulmányt rak össze belőlük. Persze ennyi erővel a gőzmozdonyok helyett lehetne gőzkazán, egy Trabant, ébresztőóra, vagy akármi más is. Pusztán a zenei végtermék szempontból ennek semmi jelentősége nincs. Egy ideig érdeklődve hallgatom, ahogy finoman szusszannak, nyikorognak, kolompolnak a hangszórók, de ahogy a darab szerkezete, szövéstechnikája egyre nyilvánvalóbb, úgy válik egyre érdektelenebbé, értsd unalmassá, iskolaszagú hangjátékká a kompozíció. Pedig Sáry nyilvánvalóan valami nagyot, valami fontosat akart elmondani. Erre utal már a címválasztás is. Hiszen egy szimfóniának súlya van. Jelentősége. Hagyománya. Ilyesmivel nem dobálózik a szerző. A hiba tehát nyilván az én készülékemben van. Hiába várom, hogy megérintsen ez a „zene”.

A borítón olvasható két Cage idézet sem visz közelebb semmihez. Az első: „Hiszem, hogy a zajok felhasználása a zene készítésében folytatódik…” körülbelül annyi lényegi tartalommal rendelkezik, mint egy jövő nyárra szóló időjárás előrejelzés. A másik: „Minden, ami csak szól, zene.” pedig egész egyszerűen nem igaz.

A CD igazi értéke az 1983-ban Hungaroton kiadásban megjelent Magyarország gőzmozdonyainak hangjai. A mintegy háromnegyed órás kiváló gyűjtemény Károlyi Zsolt munkája.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.