Bejelentkezés Regisztráció

Kamara

Brummadza tánca

2000-12-16 00:00:00 Széphegyi Arnold
\"BrummadzaDubrovay László
Brummadza tánca, Négy tétel rézfúvósötösre, Harsonanégyes, Szeptett rézfúvósokra
2. Fúvósötös
3. Rézfúvós kvintett, Psychografic – rézfúvókra, Berregő polka rézfúvós szeptettre
HUNGAROTON CLASSIC - HCD 32002

Az utóbbi évek egyik legtermékenyebb zeneszerzője lett Dubrovay László. Igaz, szinte minden művét mindenféle hangszer összeállításra átdolgozza, de ez semmit sem von le alkotói lendületéből és különben is számtalan példát idézhetnénk a „csodálatos műszaporításra” a nagy elődöktől is. Brummadza tánca című legújabb – a Hungarotonnál 4. – CD-je a fúvós, még inkább a rézfúvós lemezek sorát szaporítja. Bár a szerző szerint a 28 évet átölelő anyag különböző zenei gondolkodásról ad számot, én nem hallok jelentős stiláris különbséget közöttük. Talán azért sem mert a „hangszerek új hangzás-lehetőségei” és a „napjaink virtuóz játéktechnikája” nem feltétlenül egymást kizáró, hanem adott esetben egymásra épülő fogalmak. Dubrovay kitűnő hangszerismerettel rendelkezik. Feltételezhetően emiatt is esik gyakran a saját csapdájába, hiszen olyan nehéz lemondani egy egyszer már jól bevált különleges technikáról, látványos megoldásról. Az ismertető szerint szerzői szándék a hangszerek minél több oldaláról való bemutatása, ami néha zeneszerzői etűddé teszi az egyébként rendben lévő kompozíciókat is. (E sorok szerzője abban a „szerencsében” részesült, hogy végig hallgathatott egy 6 órás előadást a párizsi IRCAM-ban a nagybőgőjáték mai lehetőségeiről. Bizton állíthatom; az állandó változatosság épp oly fárasztóan unalmas, mint a monotónia.) A lemez összeállítása tulajdonképpen változatos. Hallhatunk tuba-, és harsona négyest, rézfúvós kvintettet, szeptettet, fúvósötöst és rézfúvós kamarazenét. Az elektronikus zenei múltból hozott hangzásélmények - tartott és lebegő hangok -, a különböző szordínók és a különleges játékmódok miatt mégis az az érzésünk, hogy egyetlen, kissé talán túlságosan is terjedelmes, egészében véve azonban kellemes művet hallunk.

Dubrovay a legjobb előadókban gondolkodik amikor komponál és a legjobb előadókat hallhatjuk mi is ezen a lemezen. Biztos vagyok benne, hogy igen nagy érdemük van a kitűnő végeredmény létrehozásában.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.