Bejelentkezés Regisztráció

Hangszeres művek

(mikro) Kozmológia

2001-04-08 00:00:00 -T.P.-
Mikrokozmológia Bartók: Mikrokozmosz
Pásztory Ditta
Hungaroton Classic - Mono
HCD 31993-94

Hat füzet, 153 darab. A legegyszerűbb unisonótól a legbonyolultabb ritmikájú és harmonizálású előadási darabokig. Pedagógiai célzattal készültek így aztán hamar utolérte őket a végzet: nagyon sok zenét tanuló gyerekkel nagyon gyorsan meg lehetett vele utáltatni Bartókot és a "modern" zenét. Pedig aki egyszer már túljutott az első köteteken, az akár élvezhetné is azt a szellemi frissességet, ritmikai szabadságot, ami ezekből a miniatűrökből árad. Néhány közülük kötelező gyermekbetegséggé avanzsált, mások pódium darabbá léptek elő.

Pásztory Ditta előadása minden bizonnyal a legautentikusabb a ma létező számtalan felvétel közül. Hogy feltétlenül a legélvezhetőbb is, azt nem állítom. Az 1958. végén, 1959. elején készült felvétel zongora tónusa messze áll a ma ideálisnak tartottól, de ezt leszámítva is tartogat néhány meglepetést. Kottában nem jelzett agogikák, váratlan hangsúlyok és gyakran a megszokottnál jóval gyorsabb tempók késztetnek gondolkodásra. S mintha maga sem élvezné egyformán valamennyi darabot, változik az előadás intenzitása. Érdemes a két CD-t akár külön-külön alkalommal, de egyvégtében, mint egyetlen nagy ívű kompozíciót meghallgatni. A részekben ugyanis megszólal az egész. A cseppekből lassan összeáll a tenger, s mire a teljes ciklust befejező Hat tánc bolgár ritmusban utolsó hangja is elvész a kozmoszban, valamit talán kezdünk már kapizsgálni. Életről, halálról, teremtésről, elmúlásról. A mikro-kozmosztól a valódi univerzumig.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.