Bejelentkezés Regisztráció

Hangszeres művek

Akit Beethoven homlokon csókolt

2001-10-14 00:00:00 -T.P.-
Földes AndorAndor Földes - piano
Bartók, Kodály, Dohnányi, Földes
Hungaroton HCD 32055

A csók, pedig úgy esett, hogy a húszas évek végén az akkor már hetvenhez közeledő Emil von Sauer - Liszt utolsó növendéke - budapesti koncertje alkalmával egy baráti összejövetelen, miután végighallgatta az ifjú Földes bemutatkozását a zongoránál, fölállt, a zongorához lépett és homlokon csókolta a fiút. Aztán elmesélte, hogy ezt a küldetést még Liszttől vette át, aki, amikor 1822-ben tizenegy évesen Beethoven előtt játszott ezt a csókot kapta útravalónak azzal a kikötéssel, hogy idős korában, ha tehetséges zongoristát talál, adja tovább.

Az a tény, hogy Földes Andor a XX. századi magyar és a nemzetközi zenei élet egyik legjelentősebb zongoraművésze volt itthon talán kevéssé ismert. Bár újrafelfedezése megindult, még bőven van mit pótolnunk.

Az 1961-ben Svájcban letelepedett Földes Andor csodagyerekként kezdte és azon kevesek közé tartozik, akik megmaradtak "csodafelnőttnek" is. Élete, maga a történelem. 14 évesen találkozott Alban Berggel, de ismerte Scönberget és Sztravinszkijt is. Barátjának mondhatta Franz Werfelt és bejáratos volt Alma Mahler másik nagy szerelmének Oskar Kokoschka házába is, akik portréját is megrajzolta. Dolgozott minden jelentős zenekarral és karmesterrel. Ismeretségbe került királyokkal és királynőkkel, császárokkal és politikacsinálókkal és szonátázott Einsteinnel.

Dőreség volna a CD felvételeit stilárisan elemezni. Megtették ezt maguk a szerzők. Mindenekelőtt Bartók, akit 1929-ben ismert meg, és akinek műveit "tűzön-vízen" át terjesztette, népszerűsítette. 1939-ben Bartók második zongoraversenyének fotókópiájával érkezett az ígéret földjére, hogy rengeteg utánajárás, agitálás után 1947-ben végül is bemutathassa. Lemezre játszotta Bartók szinte valamennyi zongorára írt művét és Brüsszelben egy este előadta a három zongoraversenyt. De ugyanúgy személyes kapcsolat fűzte Kodályhoz is, akinek Háry-szvitjét maga írta át zongorára s tartotta repertoáron.

A felvételek 1955 és 1982 között készültek. (Egyik sem itthon.) Földes zongorázása tiszta világos gördülékeny. Csínján bánik a pedállal, talán mert hisz a kezében.

Nem tudom, hogy az egykori Dohnányi növendék tovább adta-e azt a bizonyos beethoveni csókot, de nagyon reménykedem.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.