Bejelentkezés Regisztráció

Egyéb

A Technopolis Rádió hírei (Az After Crying új lemeze)

2003-08-18 07:48:00 Kerékgyártó György

\"After After Crying:
After Crying Show
Periferic Records
2003
BGCD 101

Hat év után jelentkezett új stúdióalbummal az After Crying. A lemez érdekességét nem csak az adja, hogy a szövegek a korábbiaknál is intenzívebben számolnak be a \"világvégéről\": az is, hogy a zenekar muzsikája mindinkább közelít a szimfonikus művekhez.

Az After Crying minden bizonnyal az egyik legkülönösebb hazai együttes. Már zenéjük is nehezen kategorizálható: a hatvanas-hetvenes évek progresszív rockjában gyökerezik, érezni rajta a jazz hatását, de kétségtelen, hogy fúzióban áll a szimfonikus és a kortárs zenével is.

Az együttes muzsikájánál csak a tagok alkotói attitűdje és világlátása szokatlanabb. Nem kis meglepetést okozott a tavalyi évben, amikor a muzsikus- és alkotótársak nyilvánosan bejelentették: szakítanak a médiával. Kiszálltak. Ami koránt sem jelenti azt, hogy az After Crying megszűnt volna létezni. Sőt.

Az After Cying mára egyre bővülő létszámú tagsággal rendelkező szellemi műhellyé vált, aminek középpontjában a zenekar áll. Maguk a tagok HUMANET-nek, vagyis emberek hálójának nevezik ezt a műhelyt, amelynek lényege a nagytőke és a média teljes elutasítása, és - ami ennél sokkal fontosabb - az alapvető és egyetemes emberi értékek felmutatása, azok középpontba helyezése.

A zenészek roppant következetesen végzik mindezt: nem lépnek fel kereskedelmi televíziókban, rádiókban, sokkal fontosabbnak tartják a bemutatkozást olyan orgánumokban, amelyek egyes kisebb közösségek életének szerves részei.

Ezt a világlátást tükrözik új szerzeményeik is. Az After Crying hat évvel ezelőtt jelentkezett utoljára stúdióalbummal, azóta két koncert- és egy válogatáslemez jelent meg. Most azonban itt az új CD, az After Crying Show, amely esszenciája a tavaly, Ádvent idején élőben bemutatott Technopolis című programjuknak.

Az After Crying szerzeményeiről a kilencvenes évek közepe óta azt lehetett elmondani, hogy egyre szomorúbbak, a szövegeket egyre inkább az apokaliptikus látomások jellemzik. A De Profundis megjelenésekor nem gondoltuk volna, hogy azt még meg lehet fejelni. De meg lehetett, többször is, ennek bizonyítéka az After Crying Show, amely ugyanolyan keserű, ugyanolyan látomásos, ráadásul erős gúny is jellemzi.

A szövegek angol nyelvűek, ebben az értelemben a zenekar visszatért az Overground Music című kezdő lemez stílusához, a dalok világa azonban inkább a Megalázottak és megszomorítottak, valamint a De Profundis továbbgondolása.

Nem állom meg, hogy - hevenyészett fordításban - ne idézzek:
\"Szép napot, a Technopolis Rádiót hallják, a Világfalu Hangját. Hallgassák meg legfrissebb híreinket! (...) Rövid üzenetben figyelmeztette a Föld lakosságát a Teremtő, hogy a Világegyetem az ő műve - az evolúció elméletét kimódoltnak és különösnek találja\" - hangzik el a Hírek című dalban.
\"Vásároljon magának Paradicsomot. Made in Eden - alkalmi ár\" - hirdeti a Reklámszünet című dal. És még sorolhatnánk.

Az After Crying lényege az üzenet, ezért kevés szó esett eddig a zenéről. Az együttes a korábbi vonalon halad tovább, tehát a kompozíciók alapja a progresszív rock, amely azonban a korábbiaknál sokkal inkább hajlik a szimfonikus zene irányába. Ezt nem csupán a zenei idézetek (Dvorák: Új Világ szimfónia, Ravel: Bolero stb.) jelzik, hanem az elektromos és akusztikus hangszerek sajátos együttes játéka, a szintetizátorok nagyzenekarokat idéző hangzása és más zenei megoldások is.

Az After Crying újra figyelemreméltó lemezt hozott létre, amelyhez - tekintettel erős sokkoló hatására - egyvalamit nem lehet kívánni: jó szórakozást.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.