Bejelentkezés Regisztráció

CD-ROM

Digitális operaház (Tótfalusi István: Operamesék)

2003-01-30 08:56:00 - kegy -

\"Tótfalusi Tótfalusi István: Operamesék
Arcanum
2003
ISBN 963 9374 45 8

Tapasztalataim szerint kevés olyan nyolcvanas években berendezett könyvespolc van, amelyen ezért-azért ne lenne ott Tótfalusi István Operamesék című kötete. Nyilván a Balettkalauz és a 111 híres regény mellett.
Na, az enyém nem ilyen.
Sajnos valahogy kimaradtam az ilyen jellegű, \"zanzákat\" tartalmazó könyvek gyűjtéséből. Bajban is voltam, amikor valamelyik opera történetét kellett volna áttekintenem az egész mű újrahallgatása nélkül. Az Arcanum segített a gondomon: CD-ROM-on jelentette meg ezt a komoly segítséget nyújtó munkát, természetesen jelentős kiegészítésekkel.

A CD-ROM-okat - szerencsére - úgy tervezték, hogy a megfelelő memóriakapacitású gépekkel rendelkező felhasználó minden probléma nélkül tudjon böngészni az anyagukban. Az Operamesék is ilyen. A lemez behelyezése után azonnal megjelenik a tartalomjegyzék, és máris elmélyülhetünk az opera világában.

Tótfalusi István gyűjteménye 63 opera sztoriját tekinti át: de nem egyszerű szinopszisokban, inkább jól megírt elbeszélésekben, hiszen - ahogy a szerkesztők is fogalmaznak - valamennyi opera alapja egy-egy szép mese. A szerző szinte a műfaj születésétől napjainkig válogat a legismertebb remekek közül, és ügyel arra, hogy a hazai klasszikus- és kortárs operatermés java is megfelelő helyet kapjon az összeállításban. Persze a nagyágyúk - Verdi, Wagner, Mozart, Puccini - több művel szerepelnek, az elbeszéléseket pedig rövid életrajzi összefoglalók egészítik ki.

A CD-ROM - adottságainak köszönhetően - jóval több lehet, mint egy könyv digitálisan rögzített változata. Ezt a kiadó is jól tudja, ezért olyasmivel lepték meg az operabarátokat, ami minden ínyencnek kedvére válhat: a 63 opera teljes, eredeti nyelvű librettójával. Tudtommal ilyen jellegű librettógyűjtemény még nem jelent meg hazai kiadásban, így a kiadvány ebben a tekintetben is kuriózumnak számít.

Ami pedig az egésznek a koronája, az a zene. A CD-ROM nyolcórányi felvételt tartalmaz: az idézett művek egy vagy több valamilyen szempontból kiemelkedő részletét. (Érdemes megfigyelni, hogy nem minden esetben a slágereket. A Varázsfuvola zenei idézetéből nem lehetett kihagyni Sarastro, Papageno és az Éjkirálynő áriáját, de a Nabuccóból például nem a Szabadság-kórus hangzik el, és a Carmenből sem a már unalomig ismert Habanera, mint ahogy az Aida híres indulója helyére is más fontos részletek kerültek.) Valamennyi részletet a Hungaroton egy-egy kiadványáról emelték át. Ezek pontos jegyzékét ugyancsak közli a kiadvány, a hallgató-olvasó tehát tetszés szerint utánakereshet a számára legérdekesebb lemezeknek.

A CD-ROM-ot úgy tervezték, hogy a felhasználó egyszerre élvezhesse annak auditív és vizuális lehetőségeit is. Az elbeszélések mellett ikon jelzi azt a szakaszt, amelyhez zenei idézet tartozik. Az olvasó tehát ráklikkelhet az ikonra, és a zene hallgatása közben olvashat tovább, vagy ugorhat át a librettóra. A legelvetemültebbek megengedhetik maguknak, hogy - mondjuk - Wagnert hallgassanak, és közben Verdit olvassanak.

Az Operamesék az oktatásban is jól használható termék, de kiváló eszköz azok számára, akik szeretnék végigpásztázni a műfaj történetét, hogy aztán a számukra legkedvesebb szerző(k) vagy mű(vek) mellett voksoljanak.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.