vissza a cimoldalra
2018-10-23
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61185)
Kedvenc felvételek (149)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4071)
Társművészetek (1278)
Kedvenc előadók (2824)
Milyen zenét hallgatsz most? (24998)
Haladjunk tovább... (214)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2283)
Momus társalgó (6348)
Kedvenc művek (143)

Olvasói levelek (11291)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2937)
Zenetörténet (244)
Kiss B. Atilla (191)
Operett, mint színpadi műfaj (3734)
Lisztről emelkedetten (931)
Kimernya? (2773)
Kolonits Klára (1078)
Élő közvetítések (7462)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (1124)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1507)
Franz Schmidt (3200)
Mi újság a ZAK-on és a hazai koncerttermekben? (289)
A hangszerek csodálatos világa (183)
Giacomo Meyerbeer (653)
Jonas Kaufmann (2276)
Opernglas, avagy operai távcső... (20149)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Ennél több aligha szükséges – Humperdinck Jancsi és Juliskája a MÜPÁ-ban
- zéta -, 2015-01-20 [ Operabemutatók ]
nyomtatóbarát változat
Ennél több aligha szükséges – Humperdinck Jancsi és Juliskája a MÜPÁ-ban

Humperdinck Jancsi és Juliskája a MÜPÁ-ban 2015. január 18.
Bartók Béla Hangversenyterem

Humperdinck: Jancsi és Juliska
Jancsi: Balga Gabriella
Juliska: Gál Gabi
Péter, az édesapjuk: Cseh Antal
Gertrúd: Bódi Marianna
Boszorkány: Miksch Adrienn
Altató- és Ébresztő tündér: Kertesi Ingrid
MÜPA-féreg: Fehér Tibor

Sinfonietta Erudita
Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola Kórusa
vez. Szabó Sípos Máté

Néhány napja múlt 10 esztendeje, hogy az első koncerten jelen lehettem az akkor még csak simán Nemzeti Hangversenyteremnek nevezett objektumban. Azóta megszámlálhatatlan órát töltöttem e falak között, de csak a múlt vasárnap ismertem meg az épület állandó lakóját, a MÜPA Fába Szorult Férgét. Mint kiderült, minden előadáson jelen van, immár kifinomult érzékkel tudja elválasztani az ocsút a búzától, s ezt – olykor kéretlenül – közzé is teszi. Ezen a vasárnapi előadáson sikerült kiugrasztani elzártságából és még a játék részesévé is vált – a fiatal közönség őszinte örömére. Merthogy ifjúsági operaelőadáson jártunk, mellettem, mint rendesen, ott volt erősítésnek a Kiskorú is.

Útközben ugyan meg voltam győződve, hogy a jegyre tévedésből nyomtatták rá helyszínként az immár Bartók Béláról elnevezett Nemzeti Hangversenytermet és az előadás nyilván a Fesztiválszínházban lesz, de nem így volt: a szervezők bőven telt házat tudtak produkálni a nagyteremben is. Bravó!

Engelbert Humperdinck egyműves szerző, ráadásul ez az egy mű is rétegzene, amennyiben a megcélzott gyermekközönséget vesszük. Ugyanakkor, a Jancsi és Juliska az ismert Grimm-sztorin túl sok minden egyébről is szól. Mindenekelőtt a szegénységről, az éhezésről és a nyomorról, ami – legalábbis a jelen esetben – hárpiát csinál a mostohaanyából és alkoholistát az édesapából. A komponista – némi Wagner-utánérzéssel, de ez érthető a nagy idol kor- és munkatársaként – nemcsak a természeti képeket festi meg elbűvölően, hanem a családi veszekedés hangjait is megrázóan tudja ábrázolni. Zenei motívumrendszere ugyan a német singspielben gyökerezik, de szerkesztésmódja inkább a francia impresszionistákra emlékeztet.

Sylvie Gabor alapjaiban realista rendezése költségekben alig haladta meg egy átlagos koncertét. Szellemes keretjátékkal (ennek a része volt az említett állat, Fehér Tibor mértéktartó, de mégis átfűtött előadásában) nemcsak a dalművet, hanem a műfaj legfőbb ismérveit is bemutatta az ifjú publikumnak. Beavató színház lett ez végül a javából, hogy szinte észre sem vettük, még Jancsi és Juliska esti imáját is együtt fújtuk a főszereplőkkel. A kottát nem ismerő kisebb korosztály is jól szórakozott. Megjelent például a Tévémaci, hogy az esti altatót eldúdolja. Kertesi Ingridnek ezúton is nagy gratula, igaz később – Ébresztő tündérként – valódi tündérjelmezben is volt szerencséje megjelenni, bár ekkor meg rolleren közlekedhetett. Szóval, volt minden, mi szem-szájnak ingere. Kiskorú hazafelé menet részletesen kifaggatott a nadrágszerep mikéntjéről, s most kereshetek illusztrációnak valami elfogadható Figaro házassága-videót (vajon Bartoli jó lesz neki?), amíg Ő a műsorfüzetben feladott rejtvény beküldésével bajlódik. Azt hiszem – legalábbis nálunk – az előadás megtette kellő hatását, s ennél több aligha szükséges.

Humperdinck Jancsi és Juliskája a MÜPÁ-ban

A zenei megvalósításért Szabó Sípos Máté felelt, az előadás biztos kezekben volt. A Sinfonietta Erudita, ahogy már korábbi előadásokon, ezúttal is lelkes és tiszta játékkal működött közre.

A szólisták egytől egyig nagy odaadással vettek részt a produkcióban, kifogástalan zenei megvalósítással és ideális magyar szövegmondással tolmácsolták Humperdinck dallamait. (Az egyetlen érthetetlen szépségpötty, hogy nem derült fény a fordító személyére.)

Balga Gabriella és Gál Gabi a címszerepekben semmivel sem adtak többet a szükséges minimumnál a megformált gyermek alakjáról. Előadásmódjuk így tiszta maradt, mentes minden gyerekes gügyögéstől. Az apa szerepében Cseh Antal nemcsak a pityókás hazatérést, hanem a gyermekeiért aggódó szülő őszinte rémületét is őszinte indulattal tudta közvetíteni. Igen hatásos volt a Gertrúd szerepében fellépő Bódi Marianna szívszorítóan drámai nagyjelenete, majd mély megbánása. Valamiért a MÜPA ifjúsági felelőse a negatív szerepekben kitartóan Miksch Adriennben gondolkodik (a Ruszalkában is abban láthattuk), de a kitűnő szopránt ez nem ejtette kétségbe. Elképesztő méretű műorrával is példát mutatott a tiszta éneklésből, lubickolt a nem igazán testreszabott figurában. Egyedül Kertesi Ingrid hozta magával régi operaházi szerepét, ezúttal is lenyűgöző lírával.

P.s.: Itthon közben kiderült, hogy Bartoli nem nyert, mert „affektálva énekel, Jancsi sokkal jobb volt”. (Eszerint Balga Gabriella jó úton halad.)

Humperdinck Jancsi és Juliskája a MÜPÁ-ban
fotó© Művészetek Palotája: Kotschy Gábor

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
történt:
1890 • Az Igor herceg bemutatója (Szentpétervár)
született:
1801 • Albert Lortzing, zeneszerző († 1851)
1891 • Palló Imre, énekes († 1978)
elhunyt:
2004 • Robert Merrill, énekes (sz. 1919)
2008 • Sándor Judit, énekes (sz. 1923)