vissza a cimoldalra
2019-02-17
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4234)
Társművészetek (1290)
Haladjunk tovább... (225)
Kedvenc előadók (2833)
Momus társalgó (6353)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61447)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2285)
Kedvenc felvételek (150)
Milyen zenét hallgatsz most? (25007)
Kedvenc művek (143)

Olvasói levelek (11312)
A csapos közbeszól (95)

Élő közvetítések (7727)
Jonas Kaufmann (2362)
Erkel Színház (9681)
Franz Schmidt (3278)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1592)
modern eszement rendezesek (248)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4437)
Luciano Pavarotti (81)
Balett-, és Táncművészet (5613)
Pantheon (2310)
Lisztről emelkedetten (941)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3139)
Opernglas, avagy operai távcső... (20187)
Kolonits Klára (1085)
Edita Gruberova (3073)
A MET felvételei (128)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

„Az egész miskulanciát elnyeli a tenger” (Haydn: A filozófus lelke, avagy Orpheusz és Eurüdiké)
- zéta -, 2009-03-31 [ Operabemutatók ]
nyomtatóbarát változat

Haydn: A filozófus lelke, avagy Orpheusz és Eurüdiké 2009. március 29.
Magyar Állami Operaház

HAYDN: A filozófus lelke, avagy Orpheusz és Eurüdiké

Kenneth Tarver, Rost Andrea, Szegedi Csaba, Hajnóczy Júlia, Cser Krisztián
A Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara
Vez.: Fischer Ádám

Ízlelgetem a szót: miskulancia. Gyermekkorom sváb környezetéből gyakran hallottam e kifejezést, a megfogható, illetve a megfoghatatlan mindenség jellemzésére, de immár évtizedek óta nem használom. Az Idegen Szavak Szótára (egyebek mellett) még a „zavaros keverék” magyarázatot is használja. A szó Zsótér Sándor, a frissen bemutatott Haydn-opera rendezője által jegyzett szinopszisból köszöntött rám újra: ő a címbeli mondattal fejezte be az operaházi honlapon nemrég még olvasható szöveges tartalomismertetőt. Zsótér rendezőknél példásan ritka rövid tőmondatokra szedte gondolatait, melyeket – vélhetően – nem értett meg mindenki, s ezért azután le is került a weblapról.

Zsótér nem bajlódott sokat rendezése közérthetőségével sem, tőmondatokra szedte a darabról alkotott gondolatait is, apró gesztusrendszerre építette fel az előadás vázát. Haydn egyébként sem túl cselekményes művét finom mozgásokra bontotta. A legtöbbet a díszlet közlekedik (tervező: Ambrus Mária), a jelmezes díszletezők tologatják, mint valami istenek. Nem mi mozgatjuk a világot, az forgat bennünket. A hősök egymástól elkülönítve léteznek, közvetlen kontaktusuk alig van, vagy ha igen, az is csak jelzésszerű. Zsótér néhány beállítása meghatóan gyönyörűre sikeredett. A legszebbet megosztom Önökkel: Eurüdiké (első) halálakor az élő szőnyegként heverő férfikarra rogy, s velük lassan ringatózva hullámzik a néma Pluto kedvesen mosolygós felügyeletével az Alvilág felé. Hasonlóan gyengédre sikerült az ezt követő jelenet, Eurüdiké elsiratása is.

Zsótér rendezéseinek jellemzője, hogy nincs „állandó rendezői védjegyként” visszatérő eleme, hanem mindig az adott szituációhoz „varrja” a helyzetet. Kevés fogódzót ad a laikusnak, a kényelmes publikum pedig nem erőlteti sokat az agyát. A fesztiválközönség is türelmetlenül végigmocorogta a darabot, mobilozott egy keveset, köhécselt olykor, majd a végén jól megünnepelte az est közreműködőit, s a rendező érkeztekor jött a – mostanában obligát – búzás. (Zsótér, művésztársait így finoman előreküldve, inkább oldalt elhagyta a terepet.) Kár érte, mert úgy vélem munkája (számomra) az évad eddigi legizgalmasabb produkcióját eredményezte.

Haydn: A filozófus lelke, avagy Orpheusz és Eurüdiké

Az Operaház amúgy némiképp bátortalanul állt Haydn papa e sosem játszott operájához. Kockázatot nem nagyon vállalt, hiszen ebben az évadban mindössze a Tavaszi Fesztivál két estéjén került színre e mű, bármily sok munka is fekszik benne. Csak reménykedni tudunk, hogy nem egyszeri kirándulás lesz belőle, s legalább jövőre újra találkozhatunk vele.

Haydn operáiról még a nemrégiben kiadott operai szakkönyv is azt írja, hogy kevés teatralitás van bennük, ami így kapitális csacsiság. Haydn egész életműve kiált a színpad után, A filozófus lelke avagy Orpheusz és Eurüdiké pedig egyenesen remekmű ebből a szempontból. A darabot folyamatosan, szinte már romantikus operákat megidéző módon szövik át a hangulatfestő elemek. Van itt minden, üldözés, pokol, fájdalom és szépség. A komponista a zenekari kíséretet és a szólókat a korban oly ritka módon kivétel nélkül a kifejezés szolgálatába állította, néha szinte expresszív hatást érve el.

Haydn: A filozófus lelke, avagy Orpheusz és Eurüdiké Mindezen túl Haydn operájában van valami ritkán található többlet: a mélység. Ez az első részben inkább Orpheusz és Eurüdiké csodásan különleges kapcsolatában jelenik csak meg, majd a második felében a Géniusz (más olvasatban: Lélek) szólamában és mondanivalójában. Ez a filozófiai súly foghatta meg a hatodik évtizedébe lépő komponistát, aki ráadásul régóta várt londoni bemutatkozásának szánta eredetileg e művet. (A tervezett premier egyébként elmaradt akkor, ezért nem is fejezte be teljesen a darabot.) Haydnnak ez a filozófiai mélység annyira nem lehetett új, elég, ha csak meghallgatjuk az idősebb kori vonósnégyesei bármelyikét.

Az előadás zenei megvalósítása a rendezéssel együtt méltó volt a komponista évfordulójához és a mű kivételes nagyságához egyaránt. Kenneth Tarver a címszerepben elképesztő terhet vitt a vállán. Gyönyörű színű tenorja impozáns technikai képességeket csillantott meg a szerep két oktávot jócskán meghaladó területén. A voce ritka biztosan nyílik a magasságokban, ebben leginkább Nicolai Geddára emlékeztetett. Dicsérendő, hogy nemzetközi elismertségétől függetlenül (vagy tán épp azért?) lelkesen és alázattal vetette bele magát a számára igen munkás rendezésbe.

Rost Andrea szintén a nemzetközi kvalitásának megfelelő színvonalat terített az Operaház színpadára. A szólam engem leginkább Donna Anna virtuózan hektikus, de mégis elbűvölően egységes anyagára emlékeztet. Rost egykori puha hangképzése már a múlté, viszont a kissé érdesebb megszólalással sokkal kifejezőbb hatást tud kelteni, az énekesnő pedig bátran él is ezzel a páratlan lehetőséggel.

Haydn: A filozófus lelke, avagy Orpheusz és Eurüdiké Lenyűgözően biztosan hozta Kreón három kényesen nehéz áriáját a fiatal Szegedi Csaba. A némileg egysíkú szerep (és persze a rendezés) számára kevesebb színpadi lehetőséget biztosított, de a meglévőket maximálisan kiaknázta.
A Géniusz szólamának hangi tartománya olykor-olykor kívül esett a Hajnóczy Júlia által birtokoltén, ez néha kínos félmegoldásokat eredményezett. Hajnóczy javára írandó, hogy a kényelmesebb fekvésben azért többnyire teljesítette a filozofikus alak kisugárzásbéli kívánalmait.
Pluto aprócska szólamát pontosan énekelte Cser Krisztián.

Minden szempontból példás produkciót mutatott a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Szabó Sípos Máté), s egyes szólistái (Bakó Antal, Somogyi Zoltán, Farkas Gábor, Rosca Dániel, Hertelendy Rita) remek teljesítménnyel járultak hozzá az előadás sikeréhez.

Néhány kisebb gikszertől eltekintve élményszerűen szólt többnyire a zenekar is. Mindehhez tegyük hozzá, hogy a Fischer Ádám vezette együttes a natúr fúvós hangszerek mellett hagyományos vonósokat használt (igaz, ezeket vibrátó nélkül), ami némileg eklektikus hangzást eredményezett. A dirigens remek érzékkel fogta össze a Haydn-játékban talán kevésbé járatos közreműködőket és a világsztárokat.

Haydn: A filozófus lelke, avagy Orpheusz és Eurüdiké
(Fotók: Éder Vera)
Műsorajánló
Mai ajánlat:
10:30 : Budapest
Duna Palota

Duna Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Horváth Gábor
Műsorvezető: Zelinka Tamás
"Szélrózsa"
HAYDN: Szerenád
LISZT: Szerelmi álmok
CSAJKOVSZKIJ: Virágkeringő
BIZET: Carmen – előjáték
ifj. J. STRAUSS: Denevér – nyitány
BRAHMS: 1. Magyar tánc
HACSATURJÁN: Kardtánc
és... meglepetés a zenekartól

11:00 : Budapest
Erkel Színház

DONIZETTI: Lammermoori Lucia

11:00 : Budapest
Festetics Palota, Tükörterem

Balog József (zongora)
„MVM Koncertek – A Zongora a Festetics Palotában”
RAMEAU: G-dúr szvit (részletek)
DEBUSSY: Images / Képek I.,
WOLF PÉTER: Részletek a Wolf-temperiertes Klavier-ból

15:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Budapesti Fesztiválzenekar
Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma)
Vezényel: Fischer Iván
STRAVINSKY: Négy norvég kép
STRAVINSKY: Scherzo à la russe
STRAVINSKY: Tangó
STRAVINSKY: Zsoltárszimfónia
STRAVINSKY: Tavaszi áldozat

19:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Sugano Kaai, Sugano Masanori (zongora)
"Nádor György tanszaki koncert"
LISZT: Festpolonaise
BARTÓK: Három csíkmegyei népdal, BB 45b
SCHUMANN: Soirées musicales, Op. 6
BRAHMS: Variációk egy Paganini-témára, op. 35
MENDELSSOHN: fisz-moll fantázia, op. 28 („Sonate éccossaise”)
GADE: Három karakterdarab, op. 18
MENDELSSOHN: Andante és Allegro brillant, op. 92

19:00 : Budapest
Erkel Színház

ZAHAROV-ASZAFJEV: A bahcsiszeráji szökőkút - Balett

19:00 : Budapest
Óbudai Társaskör

"Cziffra Fesztivál"
"Előhang" koncert és filmvetítés
Az est első felében A Virtuóz című, Cziffra György életét feldolgozó dokumentumfilmet vetítjük.
Ezután Oravecz György és Mocsári Károly zongoraművészek idézik fel a művész alakját szóval és zenével.

19:00 : Budapest
Nádor Terem

Bodza Klára, Bali János, Bánfi Balázs, Kecskeméti László, Kecskés Balázs, Lachegyi Imre, Laczó András, Lax Éva, Pétery Dóra, Róbert György, Stadler Vilmos, Szabó István, Sztankovits Béla, Valóczki Éva, Virágh László
Musica Historica Együttes
Csörsz Rumen István vezetésével
Camerata Hungarica Együttes
Kállay Gábor vezetésével
Művészeti vezető, műsorvezető: Kállay Gábor
"Czidra László Emlékhangverseny"

19:00 : Budapest
Festetics Palota, Tükörterem

Dráfi Kálmán, Vajda Marcell (zongora)
„MVM Koncertek – A Zongora a Festetics Palotában”
Dráfi Kálmán zongoraestje
SCHUBERT: Gesz-dúr impromptu, op. 90, Asz-dúr impromptu, op. 90,
CHOPIN: F-dúr ballada, op. 38. (Dráfi)
LISZT: 4. magyar rapszódia, I. Mefisztó-keringő (Vajda),
CHOPIN: cisz-moll keringő, op. 64/2, Esz-dúr keringő, op. 18 (Dráfi)
GOUNOD-LISZT: Faust-keringő (Vajda)
LISZT: Szerelmi álmok (Dráfi),
LISZT: Dante szonáta (Vajda)

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Tony Arnold, Brassói-Jőrös Andrea (szoprán), Keller András (hegedű), Szalai András (cimbalom)
Keller Kvartett: Keller András, Környei Zsófia (hegedű); Homoki Gábor (brácsa); Fenyő László (cselló)
Ligeti Ensemble
Vezényel: Keller András és Rácz Zoltán
KURTÁG GYÖRGY: Eszká-emlékzaj, op. 12
KURTÁG GYÖRGY: Nyolc duó hegedűre és cimbalomra op. 4
KURTÁG GYÖRGY: 6 Moments musicaux op. 44
KURTÁG GYÖRGY: Négy Ahmatova-költemény, op. 41
LIGETI: 1. vonósnégyes
LIGETI: Kammerkonzert

19:30 : Budapest
Pesti Vigadó

Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor
BEETHOVEN: V. szimfónia
BEETHOVEN: Prométheusz teremtményei - kísérőzene
A mai nap
történt:
1859 • Az álarcosbál bemutatója (Róma)
1904 • A Pillangókisasszony bemutatója (Milánó)
született:
1653 • Arcangelo Corelli, zeneszerző († 1713)
1820 • Henri Vieuxtemps, zeneszerző († 1881)
elhunyt:
1962 • Bruno Walter, karmester (sz. 1876)