Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Zenekarok finanszírozása Magyarországon

2003-01-17 21:41:00 Kerékgyártó György

Ha Magyarországon is megszületne végre egy törvény, amely a művészet és ezen belül a zenekarok állami finanszírozását szabályozná, megszűnhetnének a jelenlegi aránytalanságok. Ezt Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének Elnöke mondta el Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetőjének The New York Times-beli nyilatkozatára reagálva.

A szimfonikus zenekarok finanszírozása Magyarországon vegyes, esetenként igazságtalan képet mutat - véli az elnök. A vidéki zenekarok, valamint három fővárosi zenekar - a MÁV Szimfonikusok, a Matáv együttese és a Budapesti Fesztiválzenekar - önkormányzati támogatást élvez. Az utóbbi három tulajdonképpen vegyes finanszírozású, hiszen alapítványi formában működnek, de újabban önkormányzatok is támogatják őket. Így részesülhetnek az évről évre emelkedő költségvetési támogatásból. Közhasznú társaságként működik a BM Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar. A Budapesti Filharmóniai Társaság egyesületként működik. Speciális helyzetben van a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, amely részvénytársaságként üzemel.

Mindebből jól látni, hogy a legelőnyösebb helyzetben azok a zenekarok vannak, amelyek költségvetési támogatást (is) kapnak. Ezért kavarta fel a kedélyeket Fischer Iván január 12-én a The New York Times The Sound of One Brother Conducting című cikkében közzétett nyilatkozata. \"Mi még mindig kevesebbet kapunk, mint a kommunista rendszertől örökölt régi intézmények, de ez nem baj. A Fesztiválzenekar egy nonprofit alapítványhoz tartozik, ami kelet-Európában ismeretlen dolog\". A cikk így folytatódik: \"A New Yorkiak maguk is megítélhetik a különbségek egy részét február 2-án, amikor Kocsis vezényli az egyik ilyen zenekart, a Magyar Nemzeti Filharmonikusokat az Avery Fischer Hallban\".

Túl azon, hogy Fischer - a terjedelmes cikkben egyébként mindössze néhány soros - nyilatkozata politikai célzást tesz a magyar zenei élet néhány képviselőjére, így Kocsis Zoltánra is, számos csúsztatást is tartalmaz. Popa Péter szerint a Fesztiválzenekar a létszámot, az évi foglalkoztatottságot és a gazdasági helyzetet tekintve az önkormányzati tárgyú együttesek között évek óta kiemelten támogatott együttesnek számít.
Az elnök elmondta, az átlagosan - állandó jelleggel - 90 művészt foglalkoztató vidéki zenekarok tavaly egyenként átlagosan mintegy 200 millió forint közpénzből származó támogatást kaptak. Ugyanakkor a Fesztiválzenekar, amely 50-60 főt foglalkoztat állandó jelleggel, tavaly 350 millió forint támogatásban részesült, ami ebben az évben várhatóan 600 milliós nagyságrendű köztámogatás lesz. Összehasonlításképpen Popa Péter elmondta azt is, hogy a Magyar Rádió művészeti együttesei (szimfonikus zenekar, kórus, gyermekkórus, Stúdió 11 - több mint 200 művész) tavaly 500 millió, idén 600 millió forint központi költségvetésből származó támogatást kaptak.

A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének Elnöksége a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének Elnökségével együtt fontosnak tartotta közleményben reagálni Fischer nyilatkozatára (ezt a Café Momus látogatói is teljes terjedelmében olvashatják a hírek között). Popa Péter szerint méltatlan dolog, hogy a Fesztiválzenekar vezetője annak az államnak kelti rossz hírét New Yorkban, amelyiknek a pénzén oda utazott. Hozzátette, mindez alkalom arra, hogy az érintettek, a döntési helyzetben lévők elgondolkodjanak, hogyan lehetne a súlyos aránytalanságokat megszüntetni. Ez pedig nem lehetséges más módon, mint azzal a törvénnyel, amely a létszámot, a foglalkoztatottságot és más tényezőket figyelembe véve szabályozná a zenekarok finanszírozását.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.