Bejelentkezés Regisztráció

Interjúk

Szerencsére egyre több a dolgom - Cleo Mitilineou

2003-05-12 08:20:00 Kerékgyártó György

Cleo Mitilineou mindössze huszonhat éves operaénekesnő (szoprán), de máris olyan komoly szerepek állnak mögötte, mint a Don Giovanni Zerlinája, a Varázsfuvola Taminája, a Don Pasquale Norinája, a Szentivánéji álom Titániája. A Thália Színházban ma estétől három napon át Haydn Halászlányok című művének Lesbináját énekli. A Magyar Állami Operaház Operastúdiósainak előadásaiban a Haydn darab mellet színre kerül Händel Julius Ceasarja is. Mindkettőt Oberfrank Péter vezényli. Cleo Mitilineou-val beszélgettünk.

\"Cleo    - A ma esti darab ritkán szerepel hazai operaszínpadokon. Mennyiben más kihívás ez, mint Mozartot vagy Donizettit énekelni?

   - Én Haydnt nagyon kedvelem, és úgy vélem, az ő munkássága nagyon is hasonlít Mozartéhoz. Az ő darabjaiban énekelni kiváló iskola: itt eldől, ki mennyire jó énekes.

   - A repertoárja már ilyen fiatalon is színes. Tulajdonképpen melyik szerző áll önhöz a legközelebb?

   - Erre nehezen tudnék válaszolni. Nincs egy szerző, aki a közelebb állna hozzám, mint a többiek, mert sok minden érdekel, és sok mindent élvezettel csinálok. Számomra egyforma örömet nyújt Mozart, a bel canto, és a romantikus iskola: Verdi, Puccini.

   - Wagnert viszont nem énekelt.

   - Nem is fogok.

   - Miért?

   - Nem vagyok drámai szoprán, én koloratúr szoprán vagyok, ami nem alkalmas Wagner-szerepek előadására. Ugyanakkor nem szeretem prognosztizálni a jövőmet. Mindössze huszonhat éves vagyok, és soha sem lehet tudni, a hangom milyen irányban fejlődik tovább.

   - Ön tanít is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen…

   - Sajnos már csak rövid ideig. Négy évig tanítottam ott, és nagyon élveztem. Most azonban fel kell hagynom vele, mert egyre több színpadi munkám van. Miskolcon első díjat nyertem a Nemzetközi Énekversenyen, és egyre több meghívást kapok. Ebbe már nem fér bele a tanítás.

   - A magyar operaénekesek rendszerint eltűnnek Magyarországról. Önt is csábítják külföldi meghívások?

   - Igen. Már eddig is énekeltem Angliában, Németországban, Görögországban, Cipruson, Egyiptomban. Jövőre is készülök a Kairói Operaházba, és vannak egyéb meghívásaim is. Szóval szerencsére egyre több a dolgom.






A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.