vissza a cimoldalra
2022-11-28
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Momus társalgó (6413)
Opernglas, avagy operai távcső... (21610)
Kedvenc felvételek (740)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63905)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5767)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7780)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8730)
Milyen zenét hallgatsz most? (25131)
Társművészetek (2582)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2410)
Digitális kerekasztal (129)
Kedvenc előadók (2933)
Haladjunk tovább... (237)

Olvasói levelek (11896)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Kimernya? (4678)
A díjakról általában (1173)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (3306)
Ilosfalvy Róbert (1008)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5404)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1596)
Pantheon (3192)
Operett, mint színpadi műfaj (5257)
Balett-, és Táncművészet (6148)
Momus-játék (6349)
Zenei események (1027)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (904)
Rost Andrea (2134)
Kolonits Klára (1237)
Lehár Ferenc (817)
MET-es operaelőadások moziban (631)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Filmek
archívum »
Ajtók és ajtók - meg Covid
(Heiner Lajos, 2021-12-08)   [Filmek]
Ajtók és ajtók - Verdi: Simon Boccanegra
Írhatnék számos részletről, rendezői ötletről, az énekesek profi színészi alakításáról. De inkább csak annyit: ha valaki kosztümös operajátszást akar, a címszerepben egy Cappuccillival vagy Brusonnal, akkor ez a DVD nem neki való. Ám ha valami szokatlant, gyomrot öklözőt, felkavarót, akkor ne menjen el e kiadvány mellett.
Sokolov. Szokolov. Соколов, Avagy lepkekönnyű pörölycsapások
(Heiner Lajos, 2017-12-04)   [Filmek]
Sokolov. Szokolov. Соколов, Avagy lepkekönnyű pörölycsapások
Az orosz pianista napjainkra kultikus figurává vált. Ebben lehet némi szerepe az őt övező titokzatosságnak is – nem ad interjút, nem szereti, ha fényképezik, a magánélete – az magánélet. Ha néha nyilvánosan elhagyja a száját egy-egy megjegyzés, az tömör és velős
Kontratenorok parádéja
(Varga Péter, 2015-02-16)   [Filmek]
Leonardo Vinci: Artaserse
Egy kiváló zenekarral abszolút ajánlható lehetne a produkció, amely tökéletesen bemutatja, mire volt képes az olasz opera a tizennyolcadik század első felében, akkor is, ha nem egy Händel vagy Vivaldi keze alól került ki.
Donizetti: Maria Stuarda – avagy I. Erzsébet?
(Heiner Lajos, 2014-10-12)   [Filmek]
Donizetti: Maria Stuarda
Az az én egyéni problémám, hogy nem tudok szabadulni a gondolattól, mi lett volna, ha a darab négy évtizeddel korábban kerül a Metben bemutatásra és felvételre, mondjuk egy olyan szereposztással, mint Sutherland vagy Sills, Horne vagy Verrett, Pavarotti, esetleg a fiatal Carreras, és Gyaurov...
Tatjána mindent visz – Tchaikovsky: Eugene Onegin DVD
(- zéta -, 2014-07-18)   [Filmek]
Tchaikovsky: Eugene Onegin DVD
A produkció a MET-es előadásokhoz méltó módon gazdag és sajnos éppoly üres is. A Larina-ház körül szép számú személyzet sürgölődik, akkor is jönnek-mennek, ha a szituáció intimitása megkívánná, hogy a szereplő(k) magányosak maradjanak. Kicsit kivagyi rendezés tehát, de akad néhány szép pillanata.
Fekete (Rossini Otellója Zürichből)
(Balázs Miklós, 2014-06-27)   [Filmek]
Rossini Otellója Zürichből
Gioachino Rossini szereti az erős érzelmeket, ahogyan egy jó romantikushoz illik. De csak annyira, amennyire azok esztétikai szempontból még elfogadható és jól kidolgozható mértéket öltenek. Shakespeare rémdrámája is ezért lesz furcsa, szétszabdalt, önkényesen átgyúrt torzó a kezén...
A Téma, avagy Mesék Barcelonából – Offenbach: Hoffmann meséi
(- zéta -, 2014-05-04)   [Filmek]
Offenbach: Hoffmann meséi
A Warner frissen megjelent DVD-je a manapság oly divatos koprodukció révén jött létre: Barcelona, Lyon és San Francisco fogott össze, hogy sikerre vigyék Offenbach remekét. A darab némileg eltér az idehaza játszottaktól, van, ami új benne (pl. a Múzsa két áriája), van ami hiányzik (pl. a Gyűrűária). És jóval több a filozófia is, de ez nem idegen a Hoffmanntól. A rendezésre Laurent Pelly választódott ki, Antonia szerepére Natalie Dessay. Ők ketten el is vitték az előadást.
Miért is hallgatott el Rossini? – Rossini: Zelmira
(- zéta -, 2014-03-17)   [Filmek]
Rossini: Zelmira
A Pesaro-i Rossini Fesztivál 2010-es előadása mai keretbe helyezi az egyébként máig mindennaposnak tekinthető sztorit (egy szomszédos hatalom zsarnoka leigázza a gyengébb szigetállamot). A baj a szándékos belemagyarázásokkal van...
Karajan, kétszer
(Heiner Lajos, 2014-02-17)   [Filmek]
Karajan, kétszer
Ha csak fél percem lenne arra, hogy valakinek Karajan művészetét megmutassam, ezt a DVD-részletet választanám. Benne van Európa Főzeneigazgatójának egész lénye, a „Nem azért születtem, hogy parancsoljanak nekem” kitétel...
Szépség és Kőszív vidám-szomorú-vidám története – Rossini: Matilde di Shabran
(- zéta -, 2014-02-12)   [Filmek]
Rossini: Matilde di Shabran
Aki nem ismeri a Matilde di Shabrant, az nem tudhatja, mit veszít, de javaslom, pótolja hiányosságait, mert megéri. Ha létezik egyetlen mű, melyben Gioacchino Rossini minden erényét megtalálhatjuk, akkor ez az. Már ott kezdődik, hogy hét szinte azonos nehézségű főszerep van benne, melyekben a legprofibb énekeseknek is a tudásuk maximumát kell adniuk ahhoz, hogy a darab adekvát módon szólalhasson meg.
Az utolsó pillanat a zárkózott kisfiúval – Dietrich Fischer-Dieskau Schubert & Schumann recitals
(- zéta -, 2013-12-29)   [Filmek]
Dietrich Fischer-Dieskau Schubert & Schumann recitals
1947-ben adta első dalestjét Lipcsében, 45 évvel később Nürnbergben adott két dalestet, Schubertet és Schumannt énekelt. Utána még volt néhány fellépés, de ugyanezen év legvégén már a tágabb nyilvánosság is kénytelen volt tudomásul venni, hogy Dietrich Fischer-Dieskau nem énekel többé. Nagy szerencsénk, hogy ezen a két estén ott volt Bruno Monsaingeon és a kamerája is.
Barmok (Janáček Jenůfája Malmőből)
(Balázs Miklós, 2013-09-10)   [Filmek]
Janáček Jenůfája Malmőből
A derék cseheknek megadatott, hogy Leoš Janáček személyében olyan csalhatatlan drámai affinitással bíró zeneszerzőjük legyen a századforduló után, aki merészen tovább lépdel a Muszorgszkij vagy a veristák által megkezdett, de ki nem taposott úton. Egy olyan ösvényen, mely a legelvetemültebb emberi megnyilvánulások között kanyarog.
Az „eredeti” Tosca
(- zéta -, 2013-07-14)   [Filmek]
Az „eredeti” Tosca
Ha valaki vágyik egy gyönyörűen felépített, zeneileg korrekt Tosca-filmre, valami olyasmi érzésre, hogy miként is eshetett meg ez a dráma 1800-ban, Rómában, csak bátran vegye meg a Warner DVD-jét. Ha Domingo-rajongó, akkor mindenképpen.
Lány a szomszédból (Kathleen Ferrier – Új „centenáriumi” film)
(Varga Péter, 2012-12-06)   [Filmek]
Kathleen Ferrier – Új „centenáriumi” film
Kathleen Ferrier életéről akár hollywoodi-stílusú játékfilm is készülhetett volna már – noha igazi happy ending nélkül. Egy kis angliai faluból az örök hírnévig. Nos, ilyen még nincs, azonban dokumentumfilmmel már többen is jelentkeztek. A Decca az énekesnő születésének centenáriumára megjelentette a legújabbat.
Csipkegyogyó (Az Adriana Lecouvreur a Covent Gardenből)
(Balázs Miklós, 2012-07-23)   [Filmek]
Az Adriana Lecouvreur a Covent Gardenből
Angela Gheorghiut és Jonas Kaufmannt a legjobb formájukban találjuk, s annak ellenére, hogy a román szoprán immár több mint másfél évtizede a legmagasabb színvonalon teljesít, német tenorista partnere pedig csak az utóbbi esztendők során került a planéta operaéletének csillagos égboltjára, nagyszerű párost alkotnak.
Uborkakoncert, garzonszezon (Oramo búcsúkoncertje a Mezzón)
(Balázs Miklós, 2012-07-10)   [Filmek]
Mezzo TV
Búcsúkoncert volt az est annyiban, hogy Sakari Oramo kilenc év szolgálat után a tavasszal megvált a Finn Rádiózenekarnál betöltött zeneigazgatói titulusától; nagyobb kihívások csábították, ezúttal a hűvös Londonba, ahol a távozó Jiří Bělohlávek helyét veszi át a BBC Szimfonikusainak élén.
Operalecke New Yorkból (Met-mozi / Traviata)
(Operatikus, 2012-04-21)   [Filmek]
Operalecke New Yorkból
Csökkentett színvonal, csóváltuk a fejünket a szünetben, Dessay és Polenzani miatt. Csakhogy Hvorostovsky színrelépésével egy csapásra minden megváltozott, a darab viszonyrendszere átalakult és új fényt kapott. S ez jó lecke lehet a magyar publikum és az operai alkotók maradi részének.
Carmen a moziban, Escamillo a tévében (A Stockholmi Királyi Operaház előadása a moziban)
(Heiner Lajos, 2012-04-03)   [Filmek]
A Stockholmi Királyi Operaház előadása a moziban
Néhány éve egyre több operaház teszi közzé előadásait moziban, lapunk is rendszeresen beszámol a Metropolitan egyes közvetítéseiről. A stockholmi Carment stílszerűen egy észak-svédországi város, Boden mozijában néztem meg.
Tényleg: mi a fontos? (R. Strauss: Capriccio / Fleming)
(- zéta -, 2012-03-13)   [Filmek]
R. Strauss: Capriccio / Fleming
Ahogy az 1998-as premier Kiri Te Kanawára épült, úgy alapszik a tavalyi előadás-sorozat Renée Flemingre. És Fleming nem is okoz csalódást, mára megfogyatkozott hangján is uralja a szerepet, helyesebben a maga adottságaira szabja azt, de ezzel nem sérti a mű szellemét, hiszen egyéniségét adja a hősnőnek.
Met-mozi: Ernani
(- zéta -, 2012-02-27)   [Filmek]
Met-mozi: Ernani
Bármely színháznak csak akkor szerencsés az Ernanit műsorra tűznie, ha arra négy azonos kvalitású énekese van. Minden más esetben borul a komponista által patikamérlegen kisakkozott egyensúly. Ez alól a Met sem kivétel, mint azt szombaton láthattuk, megfelelő címszereplő hiányában csak egyes jelenetek szépségében lehet gyönyörködni.
Domingo 2x, fékezett habzással (Parasztbecsület és Bajazzók a Metből)
(- zéta -, 2012-02-16)   [Filmek]
Parasztbecsület és Bajazzók a Metből
Domingo nem vitte túlzásba ezt a hang-öngyilkosságot, a Metben összesen háromszor követte el. 1966-ban egy koncertszerű előadáson, ez volt a debütálása ráadásul, vélhetően az egyik beugrás, hiszen csak két évvel később vált mindennapossá fellépése az amerikai operafellegvárban. És azután 1978 áprilisában két alkalommal – az elsőről készült felvétel került most piacra.
Nedvedző testek, eltompult elmék (Berg Luluja Barcelonából)
(Balázs Miklós, 2012-01-02)   [Filmek]
Berg Luluja Barcelonából
Patricia Petibon első látásra különös választásnak tűnhet a címszerepre, de hangilag győzi a szólamot, s noha szopránja „vékonyabb”, mint elvárnánk, mégis olyan elemi erővel – és minden erőlködés nélkül – van jelen a szerepben, hogy megkockáztatható: ő az évtized Luluja!
Tudjuk mit nevettél tavaly télen (Kocsis Zoltán: Kiskarácsony, nagykarácsony)
(- dni -, 2011-12-27)   [Filmek]
Kocsis Zoltán: Kiskarácsony, nagykarácsony
Amikor a Nemzeti Filharmonikusok tavalyi koncertjéről írtam, szóvá tettem, hogy Kocsis parodisztikus feldolgozása túlságosan is nagyszabású és túl jó is ahhoz, hogy az egyszeri bemutató után csak az egyre fakuló emlékekben létezzen. Ki kell adni DVD-n!
A Sátán útitársaként (Faust a Metropolitanből Szegeden)
(Márok Tamás, 2011-12-14)   [Filmek]
Faust a Metropolitanből Szegeden
René Pape minden pillanata autentikus, minden mozdulata hiteles, zavartalanul rajonghatnánk érte. Ebben csak egyvalami zavar meg bennünket: hogy van egy csoda is színpadon. Jonas Kaufmann.
Motezuma aranya (Vivaldi operája a Dynamictól)
(Balázs Miklós, 2011-12-12)   [Filmek]
Motezuma aranya (Vivaldi operája a Dynamictól)
Vivaldi nemrégiben napvilágra hozott dalműve, a Motezuma nem éppen „a legvidámabb barokk”, viszont van benne annyi szenvedély, keserv, gyötrelem meg elhalálozás, hogy az ember fia eltöltsön vele csaknem három teljes órát. A ferrarai előadás, melyet e DVD rögzít, alig két esztendővel a világpremier-lemez után készült.
A halál ereklyéi (A halott város Velencéből)
(Balázs Miklós, 2011-11-23)   [Filmek]
A Halott város Velencéből
Korngold operája manapság újraéledni látszik, a 2000-es évek számos színrevitelt hoztak. Jelen DVD egy 2009-es velencei előadást rögzít, a Fenice Színház produkcióját. A nemzetközileg válogatott énekesgárda magas színvonalon teljesít, a rutinos Eliahu Inbal pedig végig kézben tartja az előadást.
Olyan egyszerű lenne (Anna Bolena / Netrebko, Garanča)
(- zéta -, 2011-11-16)   [Filmek]
Anna Bolena / Netrebko, Garanča
Anna Netrebko nem tud mindent, amit a régiek. De tud egyebet. Jelenség. Elhitető ereje van. És rejtőzik benne egy kis jótékony téboly, az pedig minden nőnek jól áll. Ami ellensúlyozza számomra még azt is, hogy nem olyan virtuóz.
Met-mozi: Don Giovanni
(Szilgyo, 2011-11-03)   [Filmek]
Met-mozi: Don Giovanni
Ennyi tehetséges embert egyetlen operaelőadásban én még nem nagyon láttam együtt. Korábbi metes közvetítések alkalmával volt okunk némi fanyalgásra, ám ez a produkció az énekesgárda tekintetében igazán szerencsés csillagzat alatt született. Amiért az előadás mégsem vált/válhatott igazán meghatározó élménnyé, az a rendezés. Pontosabban annak szinte teljes hiánya.
Csajkovszkij karácsony éje (A cárné cipellője DVD-n)
(Szilgyo, 2011-09-28)   [Filmek]
A cárné cipellője DVD-n
A méltatlanul feledésbe merült meseopera néhány Oroszországon kívüli bemutatót is megélt, ám repertoárdarab sehol sem lett belőle. A zenét hallgatva ezen igencsak csodálkozhatunk, hiszen bízvást állítható, hogy Csajkovszkij egyik legkiválóbb partitúrájával állunk szemben.
Tannhäuser utolsó éneke (Wagner Tannhäusere Koppenhágából)
(Balázs Miklós, 2011-09-20)   [Filmek]
Wagner Tannhäusere Koppenhágából
Holten Tannhäuser-rendezése ugyanazt a nyomvonalat követeti, mint a Ringje. Ahogyan a germán hőseposzból, a nagy ívű világ-mitológiából földhöztapadt, emberléptékű történetet farag, úgy a holt idők meghasadt tudatú Minnesäng-legendájából igazi jó ismerőst, civil figurát eszkábál.
archívum »
Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Kamaraterem

Banda Ádám (hegedű), Matuska Flóra (cselló), Prunyi Ilona (zongora)
Mozart: 26. (B-dúr) hegedű-zongora szonáta, K. 378
Dohnányi: cisz-moll hegedű-zongora szonáta, op. 21
Boëllmann: G-dúr zongoratrió, op. 19

19:00 : Budapest
Óbudai Társaskör

Óbudai Kamarakórus
vezényel: Erdős Ákos
zongorán közreműködik: Király Miklós
"Az Óbudai Kamarakórus 36. éves jubileumi hangversenye"

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Kriszta Kinga (szoprán), Vörös Szilvia (mezzoszoprán), Vigh Andrea (hárfa)
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Vezényel: Kovács János
Ravel: Pavane egy infánsnő halálára
Debussy: Két tánc
Saint-Saëns: Koncertdarab hárfára és zenekarra, op. 154
Debussy: La Damoiselle élue (A kiválasztott hölgy)
Ravel: La valse
A mai nap
született:
1632 • Jean-Baptiste Lully (Giovanni Battista Lulli), zeneszerző († 1687)
1829 • Anton Grigorjevics Rubinstein, zongorista, zeneszerző, karmester († 1894)