Bejelentkezés Regisztráció

Budapesten

Nagypénteki varázs (Az NFZ és Ingrid Fliter)

2011-04-26 20:20:12 Balázs Miklós

Ingrid Fliter 2011. április 22.
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Ingrid Fliter (zongora)
Vez.: Kocsis Zoltán

RAVEL: Pavane (Egy infánsnő halálára)
G-dúr zongoraverseny
Bolero
DEBUSSY: Ibéria

*

Csakugyan nem kell mindig kaviár, ahogyan nem kell mindig az alkalomhoz szabott áhítatos muzsikákkal fárasztani a fülünk, testünk és lelkünk. Tavaly karácsonykor tisztelettudóan végighallgattam Bach Karácsonyi oratóriumát, és - Isten ne vegye vétkemül - untam is kissé e kínos hosszúságú karművet. Az idei Nagypénteken, ezt is megvallhatom, nem lett volna erőm sem egy monstre Parsifalhoz, sem egy csaknem oly hosszadalmas Máté-passió szcenikához a többórás munka után. Lehet, hogy öregszem, vagy kávéznom kéne, de sokszor idejekorán kornyadozom.

Felmerült bennem a gondolat, hogy talán nem is a vasárnapokat, inkább a Nagypénteket kellene megfellebbezhetetlen munkaszüneti nappá transzformálni, hogy háromórás passiójátékok vagy négy és félórás "ünnepi szent színjátékok" is beleférhessenek egy súlyos munkaórákkal immár nem terhelt hétköznapba, s jusson idő a húsvéti készülődés mellett a spirituális elmélyedésre is a Megváltó megfeszítésének jeles napján. Mert ha már arra sem juthat időnk, akkor ugyan mire.

Alighanem tudta, vagy legalábbis megsejthette a Nemzeti Filharmonikusok programszerkesztője, hogy erre a dolgos, "ünnepi hétköznapra" nem okvetlenül kell aktuálisan tematikus hangversenyműsort kreálnia, sőt, akár a szokásosnál szűkebbre is szabhatja műsoridőt. Jól tette. (Az NFZ koncertjével egy időben Csalog Gábor éppen a "spirituális Lisztről" mesélt a közönségének a szomszéd teremben. De nem lehet az ember egyszerre két helyen.)
Az este így inkább sűrű volt, mintsem elegánsan rövid, s egyszersmind tömör és tartalmas. Bizony, tartalmas.

Ravel-Ravel-Debussy-Ravel a péntek estére rendelt kocsisi szerepvers egyetlen nagy versszakának sormintája, a "rímképlet", ha nem is túl eredeti, de valahogy pont olyan erős és egységes, figyelemfelkeltő, amilyenre szükségünk volt és van, a félkomoly Boleróval bezárólag - ráadás szigorúan nincsen.

A Pavane egy infánsnő halálára talán csak egy feltűnően jól sikerült és kivételesen szépen hangszerelt csinos karakterdarab. Talán. (Hallottam már ráadásszám gyanánt.) Kocsisnál az, méghozzá a szó legjobb értelmében, mert van karaktere. És mert hiányzik belőle minden oktalan érzelgősség. A (kamara)zenekar lassan melegszik bele, de pár ütem után összecsiszolódnak a vonósok, a kürtök is szép állásokat produkálnak, beindul a gépezet, forognak a fogaskerekek, mozgásba jönnek a csapágyak, csöpög a gépolaj.
Jó éjt, királylány!

Az est szólistája, az argentin Ingrid Fliter szűk tíz esztendeje szívesen látott vendége a budapesti koncertpódiumoknak. Hogy a közepébe vágjak: e 22-i koncert is arról győzött meg, nem véletlenül ragaszkodik hozzá a zeneigazgató, hogy harmadízben vendégeskedjen nemzeti zenekarunknál, s nem ok nélkül tudhatja magán a mai zongorázás matriarchájának, Martha Argerichnek vigyázó szemeit és élvezi gondoskodó támogatását. (Nem szólva a gyümölcsöző EMI-lemezszerződésről.)
Fliter perfekt technikával zongorázik, Ravel kihívásos G-dúr zongoraversenye valósággal gond nélkül kipereg a keze alól. Kocsis és zenekara próbálja követni, többnyire azért sikerrel.
Mert megvolt az összhang, a közös muzsikálás záloga a péntek esti versenyműben: Fliter játéka annak ellenére intelligensnek és jól felépítettnek hat, hogy virtuóz és magakellető, de hiszen ez mind-mind benne van ebben a néhol különös hangulatú, harsány, máshol gyermekien bohó zongorakoncertben. Ravel virágról virágra száll, a romantikától a jazzig, a modernista polgárpukkasztástól a frankofón l'art pour l'art artificiális szépségideáljaiig. Megint a kürtök a jók, és több fafúvós is hozzáteszi a magáét, a vonósok csak végzik a dolguk, de azért ott vannak. Fliter belehúz, elszáguld, majd kicsit lassít, az Adagio elejét nem igazán érzi, vagy nem szereti, talán csak túl akar lenni rajta. De a zárótételt szépen megformálja, itt Kocsis is elemében van; egy már-már idealisztikusan jó előadás kerekedik ki végül.

A Képek című ciklusból kiharapott Ibéria és a Bolero maradt az est második felére. Hogy ismét a kellős közepébe túrjak mondanivalómnak: nem hinném, hogy sokan vannak ma a világon, akik ezt a darabot jobban, hitelesebben, markánsabban meg tudják szólaltatni, mint Kocsis Zoltán. Sem a fények és árnyak kacér játéka, sem a frivol táncritmus fülledt nosztalgiája nem omlik nála a jobb híján "impresszionistának" becézett hangmasszába, nem olvad "pasztell benyomásokat" kergető amorf dünnyögésbe. Itt nincs maszatolás. Egyik tétel nem olyan mint a másik, egyik ütem nem olyan mint a másik, egyik hangszín nem olyan mint a másik. Hanem van saját arca. Hallom az értő, az értelmes tagolást, a kényes egyensúlyt helyreállni, a pregnáns ritmust, a valódi koncepciót. Nem hallgathatom el: kitűnik a sok jó egyéni hangszeres teljesítmény, és nem okoz csalódást az összhang.
(A Bolero szintén igen jó előadás volt, de erről hadd ne kelljen komolyan írnom.)


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.