Bejelentkezés Regisztráció

Budapesten

Felsőfokon – Fesztivál Akadémia Koncert a BMC-ben

2021-07-28 22:20:44 N

Fesztivál Akadémia 2021 2021. július 22.
Budapest Music Center

Koppel Tarantella
Mozart e-moll hegedű-zongora szonáta
Bartók Ady-dalok
Bartók C-dúr zongoraötös

Kelemen Barnabás, Vilde Frang, Ilias Kadesha hegedű, Kokas Katalin brácsa, Nicolas Altstaedt cselló, Csalog Gábor, Balog József, Fejérvári Zoltán zongora, Horti Lilla szoprán

A járványügyi megszorításokat feloldó (reméljük nem szűkre szabott) időablakban gőzerővel megindultak a fesztiválok, amelyeken főleg a kamarazene az uralkodó. A Fesztivál Akadémia egyik estjén jártunk.

A meghírdetetthez képest némileg változott a Fesztivál Akadémia 22-i, esti műsora, Alexander Lonquich helyett Fejérvári Zoltán adta elő Bartók ifjúkori C-dúr zongoraötösének zongoraszólamát a Kelemen- Frang -Kokas- Altstaedt kvartethez csatlakozva. De ez a műsor utolsó száma volt, elsőként Koppel , kortárs dán zeneszerző Tarantelláját Kelemen Barnabás és Joó Szabolcs játszotta hegedűn, illetve marimbán . A nagyjából tíz perces mű könnyen befogadható és a két művész fölényes technikával odaadóan, élvezetesen szólaltatta meg. A műsorvezető, Fazekas Gergely elmondta, hogy Jonian Ilias Kadesha és Csalog Gábor a Fesztiválakadémián ismerkedtek meg, ennek eredménye, hogy Mozart e-moll szonátája az ő előadásukban hallható a műsorban. Csalog a mai Mozart-játékra jellemző billentés- és stíluskultúra által megkívánt tudással, hol szólistai erényekkel, hol alkalmazkodó kamarapartnerként játszotta a szonáta zongoraszólamát, és ezekkel a játékmód-jellemzőkkel Kadeshának sem volt problémája , ott volt Mozarton teljes odaadással, de az a magasabb fokú, mondhatni – jó értelemben vett – fölényesség és élményszerűség azonban, amit az est többi produkciójában hallottunk, mind hegedűhangjából, mind előadásából hiányzott.

Fesztivál Akadémia 2021 Bőven volt élményekben részünk viszont a Horti Lilla-Balog József páros Bartók Ady verseire írt dalciklusának megszólaltatásban. Ha velük kapcsolatban anyanyelvi felkészültséget emlegetünk, nyilván nem csak a dalok szövegi alapjaira vonatkozik, hanem arra is, nagyon sok mindent tudnak arról, ez a zenei világ hogyan, milyen elemekből épül fel. Horti teljes mélységükben volt képes közvetíteni a dalok érzelmi töltetét, amihez Balog zongorajátéka méltó módon társult. Az ilyen ritkán hallható produkciók azok, amelyek miatt az ilyen, elsősorban a kamarazenére koncentráló nyári fesztiválokat látogatni érdemes.

A Fesztivál Akadémia műsorait még azért is, mert olyan dolgokba lehet belebotlani, mint az egyik műsorelőzetesben sem jelzett – Bezerédi Zoltán-féle kongeniális Eszterházy-szöveg életre keltésben. Ha egy szöveg „életre kel”: az ilyen. Részletek hangzottak el A kékszakállú herceg csodálatos élete című írásból, kétszeresen is időszerűen, illetve idevalóan. Egyrészt a nyilvánvaló zenei utalások révén, másrészt az ilyen mondatok okán:

„Azt, hogy a Kékszakállú herceg homokos, impotens, magtalan, illetőleg nő, azt alig említem, annyira magától értetődő ebben a mai, irónia és kétségbeesés uralta világban…”

Mondhatnánk, az élet utánozza a nagy művészeket, ez nem újdonság: persze benne volt már jó pár éve a levegőben, hogy mi jöhet még, de ennyire pontosan látni, ahhoz ritka éleslátás, egy Eszterházy kell.

Bartók 23 évesen még nem látta előre sorsát, C-dúr zongoraötöse alapjában véve könnyed, bár a későbbi nagy zeneszerző félelmetes technikai tudását már sokban felmutató alkotás. A „magyarságot” itt még a verbunkos jelenti. Az, hogy kissé terjengős, nyilván betudható egy fiatal zeneszerző mindent megmutatni akarásának. Jó negyvenperces mű, hogy végül is sohasem éreztük, na most aztán tényleg vége lehetne, az az előadók ismét csak abszolút odaadásának és élményszerű, láthatólag maguk által is igazán élvezett előadásának volt köszönhető. A Kelemen Kvartett nemrégiben újjáalakult, most azonban nem az a formáció lépett fel, amelynek Kadesha egyébként tagja. Azt már sokszor láttuk, hogy Kelemen Barnabás első hegedűsként, Kokas Katalin brácsásként alkalmanként kiválasztott társakkal szerepel a fesztiválokon. Ezen az estén Vilde Frang hegedűs és Nicolas Altstaedt csellista csatlakozott hozzájuk. Fejérvári Zoltánnal szórakoztató, Bartókot abszolút értő, nagy közönségsikert aratott előadással rukkoltak elő.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.