Bejelentkezés Regisztráció

Zenei témájú könyvek


110 Búbánat 2024-02-11 15:00:41
Csehy Zoltán – László Ferenc: Opera 138

Százharmincnyolc opera – Szubjektív operakalauz jegyvásárlóknak

Ókovács Szilveszter írja a kötet előszavában: „Ha ők ketten összeállnak operakalauzt írni, azt az OPERÁ-nak nem egyszerűen kiadnia és támogatnia kell, de – el nem orozva a munkát, se az esetleges dicsfényt – élére állnia fontos. Hiszen eltelt megint az az életciklus, amely újabb megközelítést, friss rostát, mai szócikkeket: új operabédekkert kíván. Intézményi érdek volt a címválogatást elvégezni, s így legalább 20 évig jól összeolvasható lesz e könyv tartalma az OPERA műsorával.

Az pedig, hogy két ilyen elhivatott értelmiségivel dolgozhattam együtt, külön élményt jelentett. A munka során nem találkoztunk egymással: sosem volt tömörségű és igényes, sőt, láttató nyelvezetű írásaikat csak postán kaptam meg, s ahhoz a magam szerény, döntően praxisból fakadó, ritkábban személyes emlékként megtapadt jegyzeteimet fűztem. Örülök, hogy megtehettem!”

Az Opera Shopban érdeklődéssel belelapozgattam a könyvbe, arra is kíváncsian, vajon találok-e az ismertetett 138 operacím között engem vonzó, régen nem játszott dalművet. Örömmel olvastam a főigazgató jegyzeteivel megosztott ajánlásában többek közt ezt az öt címet, mely operákat érdemesnek tartja bemutatni-felújítani a következő operaévadok valamelyikében:

Rossini: Tell Vilmos

Bellini: Az alvajáró

Donizetti: Boleyn Anna

Donizetti: Szerelmi bájital

Gounod: Rómeó és Júlia

Remélem, nem kell húsz évet várnunk ahhoz, hogy a színpadra kerüljenek ezek az általam nagyon várt bel canto-alkotások (sem)...


109 Beatrice 2023-04-02 23:27:04
Felfedeztem, hogy a "Szikrát dobott a nemzet szívébe" című, igényes kiállítású könyv, ami Erkel Ferenc három operája, a Bátori Mária, a Hunyadi László és a Bánk bán keletkezés- és előadástörténetéről szól, könyvdiszkontokban töredék áron beszerezhető. Lecsaptam rá. :-)

108 Búbánat 2021-12-25 17:16:00

Az énekes rangja a hangszíne - Korondi György  - Egy gazdag pálya állomásai

„2021-ben lenne 85 éves Korondi György, az Operaház Liszt-díjas, érdemes művésze, örökös tagja, az opera, operett és oratórium műfajában egyaránt otthonosan mozgó tenoristája, Rösler Endre és Tito Schipa egykori tanítványa, akire pályatársai szerint "színházat lehetett építeni". Életét és művészi életpályáját leánya, Korondi Anna, a későbbi pályatárs tárja a zeneszerető közönség elé.
Munkája azonban több a szokásos életrajzoknál. Az olvasó egy kor hazai operaéletébe is betekintést nyer egy sor olyan témakör érintésével, amelyekre az operarajongók is sokszor választ keresnek, ám legtöbbször megválaszolatlanul maradnak. Az írást kollégák, pályatársak és barátok visszaemlékezései, valamint gazdag képanyag teszi teljessé.”

Kiadó: KORONDI ANNA


107 Búbánat 2021-12-25 16:52:54

Hankiss Ilona: Az Opera fény játékában

Pályaszikrák, életszikrák, interjúk,

Életmesék, vallomások.

Kiadó:   HANKISS ILONA

Megjelenés: 2021. december 10.

Talán érdekes:

a kérdező, maga is Operaénekes:

érdekelnek az emberek, sorsok, küzdelmek.

Otthonukba érve, kérem "mesélj":

oldódik a pillanat ,az álarc lehull.

Ha jól kérdezek, a történet élni kezd.

Sorolnám a neveket: Nádasdy Kálmán, Márk Tivadar, Báthy Anna, Simándy József, Gyurkovics Mária, Sass Sylvia, Tokody Ilona, Gulyás Dénes ,Medveczky Ádám...

Kapcsolódik a Parlando.hu oldalon megjelent írásokhoz: „AZ OPERA FÉNY ÁRNYÉKÁBAN

"Évekkel ezelőtt kezdtem el ezt az interjúsorozatot, az operaházi „Arany korszak” művészeivel. „Életmesék, vallomások, a kíváncsi kérdező maga is operaénekes” lett volna az összeállítás címe… A 300 oldalra tervezett anyag végül nem jelent meg, hogy miért, azt nem tudom. Hosszú pihenés után került újra a kezembe, éreztem, nem hagyhatom elveszni, fontos korszakról mesél. Talán jobb volt így, a következő generáció és a jelen kiválóságainak megnyilatkozásával az anyag kiteljesedett.

Kár, hogy a valóság mára már csak emlék, megidézni sem könnyű, hiszen illanó élményekről van szó. A „Nagy korszak”-ban a határok zárva, a társulat így elválaszthatatlan maradt. Kiváló előadások születtek, minden poszton hatalmas egyéniségek irányították a munkát. A repertoár-darabok apró részleteit finomítani, újra próbálni, hogy tökéletes legyen minden hang, mozdulat, ez volt akkor a cél… A közönség ismerte az énekeseket, a szerepeket hozzájuk kötötte. Valódi sztárok csapata fémjelezte a színházat. A névsor sem hétköznapi: Nádasdy Kálmán rendező, Oláh Gusztáv díszlettervező, Márk Tivadar kosztümtervező, Ferencsik János karmester, néhány énekes kiválóság: Báthy Anna, Osváth Júlia, Gyurkovics Mária, Székely Mihály, Losonczy György… Gyönyörű díszletben, jelmezekben kezdett élni a történet, a néző máris a szerző által elképzelt korban érezhette magát, mert minden olyan valóságosnak tűnt. A tárak vezetőit, a kellékeseket, díszletmunkásokat, fodrászokat, segédrendezőket, színpadmestereket, ügyelőket is mind a színház iránti szerelem éltette. A fércmunka, a fegyelmezetlenség, ismeretlen jelenség volt. A mámor, a színpad közelében, mindenkit megérintett. Változik a világ, de ez a varázs ma is él tovább..."

Kapcs.:

Caruso blogja - "Levendulaillat"


106 Búbánat 2021-12-20 21:39:41

I. Az Operaház Örökös Tagjai portrésorozatban megjelent Karczag Márton Az én hangom!? – Tíz délután Kincses Veronikánál című interjúkötete.

II. Az Operaház Örökös Tagjai portrésorozatban megjelent Sólyom-Nagy Sándor Visszanézve című, posztumusz kötete. Szerkesztette: Karczag Márton

/Sólyom-Nagy Sándor könyvének első változata 1998-ban, a Holnap Kiadónál jelent meg./

A fotókkal gazdagon illusztrált kötetek megvásárolhatók az OperaShopban.


105 Búbánat 2021-11-19 14:43:34

Megjelent Winkler Gábor új könyve. Címe: OPERA – Szerelem, halál, téboly a színpadon

/Szeidl Andrea illusztrációival/

Kiadó: Holnap Kiadó

248 oldal

Könyvismertető:

„Szerelem, halál, téboly? Hiszen minden operában vannak szerelmesek, aztán vagy megőrülnek vagy meghalnak, vagy ritkábban, a vígoperákban, egymásra találnak.... De milyen ez a szerelem? Reménytelen és önfeláldozó, megváltó vagy jellemformáló? Választás elé állít? Próbára teszi a hűséget és állhatatosságot? Miért kell meghalni? Becsületből, vagy a végzet akarja így?
Ilyen kérdésekről mesél a több sikeres opera témájú könyvet jegyző orvos-szerző legújabb könyve. Huszonkét opera keletkezéstörténetét és cselekményét mutatja be, mellette a történelmi valóság hátterét, és a történet irodalmi előfutárait.
Mindezt úgy, hogy az operákban kevéssé járatos és a művekkel már szorosabb ismeretséget kötött olvasónak is tud érdekességgel, újdonsággal szolgálni és fel tudja kelteni az operairodalom iránti érdeklődést.”


104 Búbánat 2021-11-12 10:53:28

A SZŐNYI ERZSÉBET EMLÉKÉRE CÍMŰ KÖTET TEMATIKUSAN CSOPORTOSÍTVA TEKINTI ÁT AZ ÉLETMŰVET

Aki egész életében közvetítő volt

/mno.hu - 2021.11.12./

„Nyolcvanöt emlékező írást tartalmaz a Szőnyi Erzsébet emlékére című könyv, amely a 2019 decemberében elhunyt zeneszerző, karvezető, zenepedagógus páratlan munkásságát, pályaívét tárgyalja. Emellett a Magyar Kodály Társaság és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA gondozásában, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megjelent kötet kortörténeti dokumentum is.”

 

Szőnyi Erzsébet emlékére. Szerkesztette: Márkusné Natter-Nád Klára. Kiadta: a Magyar Kodály Társaság és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA, 2020.


103 Edmond Dantes 2021-09-27 16:14:49

 

Magyarul nemrég adták ki Gottfried Wagner Ne legyen más istened rajtam kívül! (Du sollst keine anderen Götter haben neben mir) című könyve. Mindig is kedveltem, szerettem Wagner műveit -ha nem is egyforma intenzitással- és a MüPa Wagner-szériája óta minden nem-Wagner operát más füllel hallgatok, más szemmel nézek. Ennek előrebocsátásával azt kell kijelentenem, hogy a Wagner'200-ra (2013) megjelent könyv elolvasása után mostantól minden Wagner-operát más fejjel fogok követni. A szerző Wagner-dédunoka, Wolfgang Wagner fia, aki évtizedekkel ezelőtt szakított családjával, éppenséggel olyasmik miatt, amiket e könyvben részletez. Nem csupán a neves dédapa féktelen nőgyűlöletét, rasszizmusát, antiszemitizmusát, pusztító világtagadását és még pusztítóbb faj- és mindenféle elméletét, "filozófiáját" írja le gondosan dokumentálva, hanem azt a hosszú távú, a mai napig -nézete szerint- mérgező hatást is levezeti, amit a zeneszerző egész élete, életvitele, hitvallása, műveinek eszmei tartalma, szövege és zenéje (!) már életében és a halála óta eltelt (2013-ban) 130 év alatt kifejtett: fiatal korától a militarista Német Császárságon és a náci Harmadik Birodalmon keresztül az 1945 óta eltelt évtizedeken át máig. A fejezetcímek puszta felsorolása önmaga helyett - és helyettem- beszél: Apátlan és gátlástalan - Dilettáns és sarlatán - Hazárdjátékos és élősködő - Karrierista és intrikus - Nőgyűlölő - Álforradalmár - Királyi kedvenc - Nekrofil és apokaliptikus - Faji antiszemita - Lenyűgöző zenemágus - Önistenítő -  A Megváltás Kft.-től a Végső megoldás templomáig - Új-bayreuth-i etikettsvindli: az elfojtás mint cégmarketing. Az utolsó fejezet a tegnapi (Wieland majd Wolfgang Wagner által vezetett) és a mai (Wolfgang Wagner lányai: Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier által birtokolt) -saját kifejezésemmel- "posztnáci" és "poszt-posztnáci" Bayreuth-ot tárgyalja. Azt a hideg fejjel üzemeltetett pénzügyi-üzleti és idegenforgalmi vállalkozást, ami, mint Gottfried Wagner írja, "kívül korhadt, belül korhadt", és/de gondosan őrzi a dédapa, leszármazottai és az egész bayreuth-i múlt és jelen sötét titkait.


102 Búbánat 2021-05-09 16:02:54

Szinetár Miklós: Lehár Ferenc, az operettkirály

2021. február 12., 10:05

Kevés olyan kerek életutat ismerünk a zeneszerzők között, mint Lehár Ferenc története. Erről a kerek életről megjelent egy nagyon teljes könyv Klemen Terézia és Margitay Zoltán együttműködéséből: Az operettkirály, Lehár Ferenc életútja, a Pro Museum Polgári Társulás kiadásában.

Megragadóan átfogó ez a könyv, szinte mindent megtudunk a különlegesen tehetséges zeneszerzőről. Szó van benne a családról, a komáromi születésről, a fiatalkorról, a prágai tanulóról és az indulásról, arról, ahogy elkezdi zenében kiteljesedő életét. Nem volt könnyű az indulás, nehéz volt a kezdet. Az is előfordult, hogy kinevették, de azután jött az első siker az Arany és ezüst keringő, majd a Bécsi nőkA drótostót – és elindult egy nagy karrier.

A világban ma legtöbbet játszott operett A víg özvegy. Ennek a jövedelméből már négyemeletes bérházat vett Bécsben Lehár Ferenc. A darab születésének körülményei bonyolultak, izgalmasak, várakozásokkal és félelmekkel telve, és diplomáciai bonyodalmaktól terhesek. De végül is világsiker lett! A könyvből megtudhatjuk azt is, hogy még Afrikában a Viktória-tónál is előadták.

Szó van a könyvben a Cigányszerelemről, amely a leginkább magyar műve Lehárnak, aki bár bécsi zeneszerző volt, mindig is magyarnak vallotta magát. Megismerkedünk Lehár Ferenc és Kálmán Imre kapcsolatával, olvashatunk Lehár és Puccini barátságáról, és figyelemmel kísérhetjük sorsát az első világháború idején. Lehár a világháború után érte el sikereinek csúcsát, akkor már mindenütt ismerik. A Cárevics világsikert arat, és megszületik A mosoly országa, ez a már operai igényű remekmű. Ebben a darabban éneklik az egyik legnépszerűbb tenoráriát: „Vágyom egy nő után!” A dalt a nagy tenoristának, Richard Taubernek írta, akivel már korábban barátságot kötött. A Tauber-dal zenei fogalom lett. A könyvben megismerhetjük Lehár életét a világválság és a második világháború idején is. Az életművet „hattyúdala”, a Garabonciás fejezi be.

A kötetben találunk olyan ritka kincseket is, mint amilyen Lehár Ferenc írása az operett alkonyáról. A könyv nemcsak gazdag, hiszen Lehár összes művével megismerkedünk, hanem szép is. Gazdag képanyaggal rendelkezik, szépen szerkesztett, olvasmányos a szöveg, hasznos kiadvány. Napjainkban, amikor olyan nagy divat a feledés, méltó emléket állít egy különleges muzsikusnak.

(Megjelent a felvidéki Előretolt Helyőrség 2021. januári számában)

 

Nyelv: magyar
Kiadó: PROMUSEUM
Kiadás: 2020
Oldalszám: 199
Kötés: keménytáblás
Súly: 970 g
Méretek (sz-m-v): 210 x 305 mm

101 Búbánat 2020-08-22 21:47:20

Csányi László: Csányi János élete

Orpheusz Kiadói Kft. – 2020., Könyv, DVD-melléklettel

"30 éves operai pályafutása során nagy sikereket aratott, mint Crown a Porgy és Bessben vagy Heinrich a Tannhäuserben, volt Bánk bán, Siegfried és Otello, de a televízióból egy ország is megismerte olyan prózai szerepek nyomán, mint Katica úr az Egy óra múlva itt vagyok, a címszereplő, Oglu A koppányi aga testamentuma vagy Góliát, a költöztető a Szomszédok című sorozatban. A 89. évében járó Csányi János sikerekben és fordulatokban gazdag életét elbeszélései nyomán fia és egyben művészeti kollégánk, Csányi László vetette papírra, ami a napokban az Orpheusz Kiadó gondozásában, DVD-melléklet kíséretében jelent meg.” (Opera.hu - facebook)

Orpheusz Kiadói Kft.

„Rajongói, akik jól ismerik Csányi János operaénekesi, színészi munkásságát, bizonyára nagy várakozással veszik majd kézbe életregényét. Ám e kötet nem csupán számukra lehet érdekes. Élvezettel forgathatják mindazok, akik szívesen nyernek bepillantást a színház, a film, az opera kulisszatitkaiba, "a függöny mögötti világba". Számukra minden bizonnyal különleges csemegét jelent majd a barátok, kollégák - nem kisebb nevek, mint Kalmár Magda, Sass Sylvia, Tokody Ilona, Agárdi László, Baranyi László, Berczelly István, Kovács János, Medveczky Ádám és Tarnai Kiss László - egy-egy rövid fejezetet magába foglaló visszaemlékezése. Ugyanakkor a kalandos életrajzok kedvelői sem fognak csalódni, mert kétségtelen, Csányi János fordulatokban gazdag művészi pályája és magánélete egyaránt bővelkedik szívmelengető és tragikus eseményekben. Az aprólékos, gondosan megmunkált visszaemlékezésnek - melyet nyomdokaiba lépő, szeretett fia, Csányi László vetett papírra precíz és kitartó munkával - azonban van még egy fontos küldetése: évtizedek során szerzett tudását, tapasztalatát adja át a művész a jövő nemzedékének. A számos tanulság között a leglényegesebb annak felmutatása, miként legyünk képesek minden körülmények között megőrizni önmagunkat. Mert miközben megjárta a legnagyobb mélységeket és magasságokat, miközben a diktatúra megpróbált - koránt sem kesztyűs kézzel - elbánni vele, Csányi János mind-végig maradt, aki volt: Wagner hőstenor, briliáns művész, de legfőképp (Ady Endre szavaival élve): ember az embertelenségben. Méghozzá afféle igaz ember, akit az utókor példaképként állíthat maga elé.”


100 macskás 2020-01-06 22:26:23

100


99 Edmond Dantes 2020-01-06 17:18:44

Nemrég jelent meg Arvo Pärt Válogatott beszélgetések és írások című könyve, melyről a mandiner .hu Angyalzene címmel közöl hosszabb recenziót. A neves észt zeneszerző zenéjéről és a könyvről szóló írás itt olvasható.


98 Búbánat 2019-11-13 21:34:38

Átfogó kötet jelent meg Tóth Aladár munkásságáról

Papageno.hu

 -2019. szeptember 28.

"A Magyar Állami Operaház gondozásában látott napvilágot az a könyv, amely Tóth Aladár (1898–1968) zenekritikus és igazgató életművével kapcsolatos több mint másfél év kutatásainak eredményeképp jött létre. Az Aranykalickában – Tóth Aladár élete és kora című kötet szerzője Karczag Márton, a színház főemléktárosa, aki korábban Fricsay Ferenc, Sergio Failoni és Radnai Miklós életrajzát is elkészítette."

Mától kapható az OperaShopban (5.000 Ft)


97 telramund 2018-07-05 14:52:16 [Válasz erre: 96 macskás 2018-07-05 12:26:56]

Valóban nagyon jó ,már rég túl is vagyok rajta.


96 macskás 2018-07-05 12:26:56 [Válasz erre: 95 Búbánat 2018-07-05 08:59:26]

Nagyon jó könyv!


95 Búbánat 2018-07-05 08:59:26 [Válasz erre: 94 Búbánat 2018-04-17 23:01:25]

Most délelőtt, a  Bartók Rádióban:

9:30 - 10.00

Összhang

- a zenei élet aktualitásai


Most jelent meg!


Alan Walker: Hans von Bülow


Szerk.-mv.: Katona Márta


94 Búbánat 2018-04-17 23:01:25

Könyvbemutató a Millenárison

Libri.hu

Figyelmükbe ajánljuk a Millenárison áprilisban megrendezésre kerülő könyvfesztivált, melyen 20-án, pénteken 16 órakor bemutatásra kerül a Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában megjelent Alan Walker: Hans von Bülow c. műve.

A bemutató végén a szerző a könyvét a helyszínen dedikálja.


93 Búbánat 2018-03-18 11:06:28

Könyv jelent meg Andor Éváról

Fidelio - FIGARO 2018.03.12. 14:17

A Zeneakadémia némettanára, Angelika Lippe az Ope¬raház örökös tagjai sorozat legújabb kiadványaként publikálta a legendás énekművész pályáját bemutató kötetet Nyílegyenesen címmel.

„2016 nyarán kerestek meg az Operaházból azzal a kéréssel, hogy meséljek nekik történeteket Andor Éváról. Jól ismertem őt, mint embert, kollégát, bará­tot és mint művészt is, mégis úgy éreztem, alig tudok róla valamit. Ekkor határoztam el magam a munkára. Először memoárokat terveztem írni régi osztálytársai, kollégái, tanítványai segítségével, de végül helyesebb­nek láttam egy pályadokumentáció elkészítését. Úgy érzem, így Andor Éva a saját szavaival beszél hozzánk. Amikor a művésznő meghalt, számos dokumentuma hozzám került – többek között egy operarajongó, Weiszenberger Erzsébet füzete, melybe szisztematiku­san gyűjtötte az énekesekről megjelenő publikációkat. Ennek segítségével kezdtem bele csaknem egyéves kutatómunkámba a Széchényi Könyvtárban, illetve az Operaház és a Zeneakadémia irattárában.

Ahogy a cím is utal rá, egy embert próbálok bemutatni, akit ötéve­sen ráállítottak a pályájára, és ő ezt töretlenül, megin­gások nélkül végigfutotta. Erre a gondolatra fűztem fel az egész könyvet.”

 

Angelika Lippe 1987-ben a Zeneakadémia énekes hall­gatójaként ismerkedett meg Andor Évával. „A szép, tükrös X-es teremben találkoztunk először, ott oktatott egy számomra akkor még teljesen érthetetlen nyel­ven. Hatalmas energiával és lendülettel tanított, ami hallgatóit is magával ragadta – szenzációs élmény volt a vele való munka. Rendkívül szigorú volt, ugyanakkor segítőkész és lelkiismeretes. Pályájáról sosem beszélt, de ha kérdeztük, mindig megemlítette első tanárát, Andor Ilonát (nevét is tőle vette át, amikor az Opera­ház vezetőségének tanácsára lecserélte a Prácser ve­zetéknevet), és Kodály Zoltánt, akihez szoros barátság fűzte, és aki egész pályája során a vezércsillaga volt.”

Az írás a Figaro márciusi számában jelent meg.

 


92 Búbánat 2018-01-18 09:11:48

Bartók Rádió, ma de.

9.30 – 10.00 Összhanghttp://hangtar.radio.hu/images/kh0.png

- a zenei élet aktualitásai

Most jelent meg!
 

Könyv és lemezek Dohnányi Ernőről
 

Szerk.-mv.: Katona Márta
(ism.)


91 Búbánat 2017-11-17 20:35:13 [Válasz erre: 90 Búbánat 2017-11-07 13:49:23]

Angster József: Életrajzom

Új Ember – Mértékadó - Kulturális Melléklet

2017. november 13-19.

Angster József naplója

Angster József (1834–1918) magyar orgonakészítő mester és dinasztiaalapító a horvátországi Kácsfaluban született, egy Alsó-Ausztriából áttelepült, német ajkú gazdálkodócsaládban. Tizenhárom testvére közül ő volt a legidősebb. Őseivel ellentétben nem kívánt a földeken dolgozni, iparos szeretett volna lenni. Eredetileg Eszéken tanult asztalosmesterséget, majd bejárta szinte egész Európát, hosszú vándorlásai során eljutott Bécsbe, Prágába, Lipcsébe, Kölnbe, Luzernbe, Versailles-on keresztül a világváros Párizsba. Ő az egyetlen magyar orgonaépítő, aki a francia fővárosban, a világ leghíresebb műhelyében Aristide Cavaillé-Collnál dolgozott három éven át. Itt a Cologny-kastély, a Notre-Dame és a Sainte-Trinité-templom orgonáinak felépítésében segédkezett. Bár marasztalták, inkább hazagyalogolt, hogy immáron alapos és érett tudását hazájában kamatoztassa.
Angster 1867-ben telepedett le Pécsett, neve és munkássága összeforrott a Baranya megyei székhellyel. Egyre bővülő üzeme az Osztrák–Magyar Monarchia legjelentősebb orgonaépítő gyára volt. Nevéhez fűződik többek között a pécsi zsinagóga, a kalocsai székesegyház, a fasori református templom, majd fiaiéhoz a budapesti bazilika, a szegedi fogadalmi templom orgonájának megépítése. Angster József írta meg az orgonáról az első átfogó magyar nyelvű szakkönyvet Az orgona története, lényege és szerkezete címmel, 1886-ban. Szakértők szerint ő minden idők legjelentősebb magyar orgonaépítője.
Naplóját hatvannyolc éves korában, 1902-ben kezdte tollba mondani a családjának saját jegyzetei, visszaemlékezései alapján. Ekkorra már háromszáz orgonát épített meg, és feleségével együtt hat gyermeket nevelt fel. A gyár további működését és fejlődését két fiára hagyta, ő maga pedig a naplóírással foglalatoskodott. Nagy segítségére volt mindebben, hogy miután felszabadult a tanonclétből, második vándorlása során tíz éven keresztül feljegyezte a mindennapi eseményeket, élményeket. A bécsi évek alatt 1857-től noteszfüzetébe írt, majd 1861-től, berlini útjától jegyezte le részletesen naplójába, hogy mikor mit csinált, min dolgozott, milyen előadásokat hallgatott a katolikus Kolping egyletben, amelyhez csatlakozott, és ahol hatalmas szorgalommal igyekezett pótolni mindazt a tudást, amit gyermekként a falusi iskolában nem kaphatott meg. Később a történeteket kiegészítette gyermekkora eseményeivel, bemutatja nagy- és dédszüleit, valamint természetesen a szüleit is. Édesapjára úgy emlékszik, mint aki a gazdálkodás mellett szeretett és tudott is hegedülni, klarinétozni. Öt-hat emberből álló bandáját gyakran hívták táncmulatságokba és lakodalmakba, messze vidékre is. Édesanyja pedig „igen egyszerű, különös műveltség nélküli tisztességes jó falusi házi asszony volt. Dolgaiban jártas, sokat imádkozott, és ami a fő, gyermekeit jól tudta nevelni, a Jóisten fizesse meg neki most fáradságát.” Angster József pécsi életének ismertetéséhez cégének dokumentumai, számlakönyvei nyújtottak segítséget. Ahogy idősödött, a cég életének bemutatása mellett nagy hangsúlyt kaptak a családi életről szóló beszámolók is.

Naplóját egészen haláláig, 1918-ig vezette. Bejegyzéseiből egy gyermekkorától kezdve állandóan tudásra szomjazó, önmagát folyamatosan képező személyiség rajzolódik ki. Egész életében hű volt a Katolikus Egyházhoz, és ez nem csupán külsőségekben nyilvánult meg, a szívébe is befogadta Krisztust. Minden ügyét az isteni gondviselésre bízta. Vándorlásai során gyakran mulatott, szórakozott barátaival, de soha nem feledkezett meg lelkének pallérozásáról, ami nála egyet jelentett hitének elmélyítésével. Rendszeresen imádkozott, gyónt és áldozott. Az erőszakot kezdettől fogva elutasította. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy asz­ta­los­ta­noncként a mestere – aki egyébként a legjobb és legműveltebb asztalos volt – állandóan verte őt. Az inas Angster József ezt bejelentette a városházán, emberi bánásmódot követelve. A huszonötmillió ember halálát okozó I. világháború idején, 1917 végén így fohászkodik: „Adja a Mindenható meghallgatva az ő kiválasztottjai és angyalai közbenjárását nekünk, szegényeknek, az oly rég sóvárgott világbékét, hogy ezen új esztendőt mint az első békeesztendőt köszönthessük.”

Az alacsony sorból, Isten kegyelméből rendkívüli képességeinek céltudatos kibontakoztatásával igen magasra jutott Angster József gazdag életútjáról

Ady Endre
Az Értől az Oceánig című verse juthat eszünkbe:

Az Ér nagy, álmos, furcsa árok,
Pocsolyás víz, sás, káka lakják.
De Kraszna, Szamos, Tisza, Duna
Oceánig hordják a habját.

S ha rám dől a szittya magasság,
Ha száz átok fogja a vérem,
Ha gátat túr föl ezer vakond,
Az Oceánt mégis elérem.

Akarom, mert ez bús merészség,
Akarom, mert világ csodája:
Valaki az Értől indul el
S befut a szent, nagy Oceánba.

A naplóhoz Udvardy György pécsi megyéspüspök és Fekete Károly református püspök írtak ajánlót. A kötetet Hajdók Judit adta közre, s szintén ő írta a jegyzeteket és a bevezetőket. Így fogalmaz: „Ez a Napló, amelyet Angster József haláláig vezetett, kultúrtörténeti ritkaság. Kincsesbánya. Egy többnyelvű, sokat utazó, világlátott orgonakészítő mester önéletrajza, amely betekintést enged a XIX–XX. század fordulójának nyelvekben, nemzetiségekben, kulturális hagyományokban bővelkedő, színes Magyarország világába. (…) Egy kicsike faluból indult kicsike ember nagyívű élete (…) rendkívül gazdag forrásanyag a múlt kutatói számára. Filmre, folytatásos sorozatra kívánkozó dús élettörténet.”

/Bodnár Dániel /

(Angster József: Életrajzom – Egy XIX. századi orgonaépítő naplója. Rózsavölgyi és Társa Kiadó, 2017)

 


90 Búbánat 2017-11-07 13:49:23 [Válasz erre: 89 Búbánat 2017-11-07 13:46:20]

Angster József naplója


89 Búbánat 2017-11-07 13:46:20

Angster József: Életrajzom – Egy XIX. századi magyar orgonaépítő naplója címet viselő, csaknem 600 oldalas, korabeli fényképekkel és rajzokkal is illusztrált könyvet a pécsi önkormányzat közgyűlési termében mutatták be.

 

(A fotón Hajdók Judit orgonaművész tartja kezében az új könyvkiadványt.)


88 macskás 2017-07-15 21:10:58
88

87 Búbánat 2017-07-15 21:08:44 [Válasz erre: 86 Klára 2017-07-15 19:19:38]
Köszönöm szépen a tippet! (most épp nyári szünet van ott, de kivárom...)

86 Klára 2017-07-15 19:19:38 [Válasz erre: 82 Ardelao 2017-07-13 11:16:48]
Antikvárium-tippem nincs, de a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban megvan, kölcsönözhető.

85 Búbánat 2017-07-14 20:32:45 [Válasz erre: 84 Búbánat 2017-07-14 20:31:49]
Szinetár Miklós 85. születésnapja alkalmából készített interjúkötet szerzője László Ferenc , a címe: A nagyvadak érdekelnek - Beszélgetések Szinetár Miklóssal

84 Búbánat 2017-07-14 20:31:49 [Válasz erre: 81 Búbánat 2017-07-12 10:55:00]
Korábban jeleztem, hogy megjelent az újabb tartalmas, képekkel teli könyv „Az Operaház Örökös Tagjai” sorozatában. Szinetár Miklós 85. születésnapja alkalmából készített interjúkötet szerzője László Ferenc , a címe: A nagyvadak érdekelnek - Beszélgetések Szinetár Miklóssal [/b Átlapozva a gazdag kiállítású könyvet, néhány főbb fejezetcím a kötetből: Operák a harmadik emeletről „Vigyázz, Jancsi, jönnek!” (Sárdy Jánosra emlékezve) „Gusztika megrendezi a darabot” (Bajor Gizitől származó idézet) – Oláh Gusztávra utalva) „Bár a gázcsapot nyitná ki” – (Tóth Aladárról szólva, egy énekes szavai…) Mindent a Házról Szinetárismo Kaleidoszkóp és tévémaci Mozart-szauna „A hangod babonáz” (A Hoffmann meséi-ről) Mi lesz a belgákkal A közönség középen van Eisenstein – von nélkül Érteni, érteni, érteni (a szájbarágásáról, a túlmagyarázásáról) „A színpad Karinthyja” –(írták Szinetárról az Ory grófja rendezése idején) Az élet eldönthetetlensége (az operafilmjeiről) „Hát ez kifogástalan” (Kodály Zoltán Szinetár Háry-filmjéről) Kivéve, ha zseniális (rendezőkről, akik hatással voltak Rá.) Folytatni és befejezni (az operaigazgatásról) Ízlés és mozgástér Tapsviharban Ha már lúd, legyen kövér (az opera jelenéről) László Ferenc beszélgetése Szinetár Miklóssal felöleli az alkotó-igazgató művész életútját, pályáját egészen napjainkig, amelyben sok minden más mellett szó esik sikeres operaházi rendezéseiről (28 darab mű – a két-két Cosi fan tutte meg A denevér rendezéssel együtt) éppúgy, mint opera- és operettfilmjeiről (14 darab mű). 211 fotó (fekete-fehér és színes kép) illusztráció 149 oldalon. Az Opera Shopban megvásárolható a kötet.

83 Búbánat 2017-07-13 16:03:46 [Válasz erre: 82 Ardelao 2017-07-13 11:16:48]
Talán az antikváriumokban hozzá lehet jutni ehhez a könyvhöz.

82 Ardelao 2017-07-13 11:16:48
[url] https://docslide.org/a-zenerol-olyanoknak-akiket-nem-is-nagyon-erdekel-gedeon-tibor-budapest-gergely-r-koenyvkereskedes-1935-irta; A zenéről olyanoknak, akiket nem is nagyon érdekel-írta: Gedeon Tibor [/url]

81 Búbánat 2017-07-12 10:55:00
Az Opera honlapjáról Szinetár Miklós 85. születésnapja alkalmából Az Operaház Örökös Tagjai sorozatban megjelent László Ferenc A nagyvadak érdekelnek – Beszélgetések Szinetár Miklóssal című interjúkötete. Részletek a könyv bevezetőjéből: "Szinetár Miklóst fölösleges és egyúttal komikusan abszurd vállalkozás lenne bemutatni az olvasó számára. Jószerint mindenki ismeri őt hazánkban, aki csak megfordult már színházban, operában, látott már tévéjátékot, filmet vagy legalább egyetlen Ki mit tud?-adást. Majd' kétszáz rendezés fűződik a nevéhez itthon és külföldön, éveken át vezette főigazgatóként a Magyar Állami Operaházat, de irányított operett- meg musicalszínházat és televíziót egyaránt immár több mint hat évtizedes pályafutása során." (László Ferenc) "85. születésnapjára – A cigánybáró és a Cosí fan tutte rendezői és felújítói feladatai mellé – ezt az életrajzi kötetet ajándékozzuk, amelyben egy páratlanul hosszú, egyenletes és jövőbe tartó pályaívnek elsősorban operai vonulatát helyeztük fókuszba. Ilyen gazdag életműnél luxus lehet, de ha velünk elegyedik szóba, mi mindig úgy érezzük, a többi közül számára is az opera volt és lesz a legfontosabb." (Ókovács Szilveszter) A fotókkal gazdagon illusztrált kötet megvásárolható az OperaShopban.

80 Búbánat 2017-05-15 17:37:01
Az Opera honlapjáról Megjelent a [url] http://www.opera.hu/v/megjelent-a-lelekhangon-tokody-ilonaval-cimu-portrekotet/; Lélekhangon Tokody Ilonával [/url] című portrékötet Tokody Ilona operaénekes, a Magyar Állami Operaház mesterművésze és örökös tagja a közelmúltban ünnepelte pályafutásának 40. évét nagyszabású gálaműsor keretében. Szintén ebből az alkalomból jelent meg Réfi Zsuzsanna portrékötete Az Operaház Örökös Tagjai című sorozatban. A gazdagon illusztrált kötetben megismerhetjük Tokody Ilona meghatározó szerepeit, kapcsolatát legendás pályatársakkal, de olvashatunk róla szóló hazai és nemzetközi kritikákat, valamint kollégái és tanítványai vallomásait a legendás szopránról. A kiadvány megvásárolható az Opera Shopban.

79 Búbánat 2017-02-06 14:18:06
[url] http://momus.hu/article.php?artid=7023&cat=17&recid=7023; „Ágai Karola művészete a saját pályafutásomat vörös fonalként követi” – beszélgetés Némedi Csabával, az Ágai-könyv szerzőjével [/url] - zéta -, 2017-01-23 [ Interjúk ] „Egy nemzetközi reputációval rendelkező német kiadó, a LIT egyik vadonatúj kiadványát tartom a kezemben a jeles magyar drámai koloratúrszoprán, Ágai Karola Melinda-alakításáról. A német nyelvű könyv kapcsán annak szerzőjével, Némedi Csabával együtt idézzük föl a néhány éve elhunyt énekesnő alakját.” „- Úgy tudom, hogy a Magyar Állami Operaház Emléktára gőzerővel dolgozik a digitális archívum létrejöttén és tökéletesítésén. Karczag Márton, az Emléktár vezetőjének segítségével sikerült betekintést nyernem a már elkészült és feldolgozott lexikális adatokba. Annyi biztos, hogy a Magyar Állami Operaház nem teljesen használta ki azt a spektrumot, amit a Művésznő adottságai lehetővé tettek volna. Egyébként már a meglévő anyagból is kiderül, hogy az énekművészeket egyfajta odafigyelés, mondhatni féltő gondoskodás vette körül. Vonatkozik ez arra, hogy milyen sorrendben kapták meg a különböző feladatokat, illetve arra, hogy miként adagolták a már meglévő szerepeket az évadok tervezése során. Ha csak Ágai művészetét nézzük, ez a meglévő adatokból egyértelműen kitűnik. A könyvben többször hivatkoztam a nagy tudású német operaintendánsra, Gerd Ueckerre. Ő mondta, ha a társulatban van egy üzembiztos drámai koloratúra, az egy csodafegyver, mert akár három énekesnő (egy koloratúrszoprán, egy lírai szoprán és egy lirico spinto) szerepkörét is le tudja fedni, ha okosan és tudatosan építik föl a repertoárját.” „- Ágai Karolával (és férjével, Szendrey-Karper Lászlóval) eddig egy komoly munka foglalkozik, Kerényi Mária könyve, az Ők ketten, amely elég lineárisan halad végig a Művésznő pályáján. Mennyit tudtál Te hozzátenni Kerényi munkájához? - Kerényi Mária könyve alapvető inspirációja és kiindulópontja volt az én munkámnak, hiszen aprólékos gondossággal követte végig a művészházaspár életútját. Míg Kerényi Mária tartalmas munkája főleg az életútra és annak állomásaira koncentrál, addig engem Ágai Karola karrierjének Erkel Ferenc által fémjelzett szegmense, ezen belül is Melinda szerepe foglalkoztatott leginkább. Melinda szerepét Ágai pályájának legtermékenyebb időszakában kapta meg. Engem leginkább az a kapocs izgatott, hogy mindez a Lammermoori Lucia címszerepével szinte párhuzamosan teljesedett ki, mind idehaza, mind külföldön. Aki már foglalkozott hasonló publikációkkal, az igazolhatja, hogy ebben csak elmélyedni lehet, de befejezni sohasem. Kiemelném, hogy a kutatómunka során a már említett Karczag Mártonon kívül szintén nagy segítségemre volt Clementis Tamás az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány képviseletében, továbbá a Metropolitan archívuma (The Metropolitan Opera Archives). Komoly segítséget kaptam a Hungaroton Kiadótól azzal, hogy megjelenhetett a könyv audiomellékletében teljes Tisza parti jelenet és bónuszként a La Grange-ária is Ágai Karola előadásában. Ez a folyamat sosem tekinthető lezártnak, inkább csak egy pillanatfelvételnek. Ebből következik, hogy a jövőben ezt a munkát tovább szeretném folytatni egy doktori munka keretében. Nem egy szerepre, vagy zeneszerzőre fókuszálva, hanem az akkori kor szociokulturális hátterét megvilágítva szeretném Ágai Karola karrierjét a továbbiakban feldolgozni.”

78 Búbánat 2017-02-04 21:44:46 [Válasz erre: 76 Búbánat 2017-01-31 22:29:36]
[url] http://www.irodalmijelen.hu/2017-feb-3-0847/utolso-beszelgetesek-kocsis-zoltannal; Utolsó beszélgetések Kocsis Zoltánnal [/url] "Kocsis Zoltánra emlékeztek a budapesti Városházán, ahol Tarlós István főpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és a nemrég távozott zeneművész fia, Kocsis Krisztián is zongorához ült a kiváló előadók sorában. A frissen megjelent utolsó Kocsis-interjúkötetet Juhász Előd mutatta be. Kocsis Zoltán – Utolsó beszélgetés a címe annak a kötetnek, amely a Nap Kiadó gondozásában jelent meg, és a világhírű zongoraművésszel készült legutóbbi interjúk olvashatók benne. Több mint négy évtizeden át hű beszélgetőtársa Juhász Előd volt – az ő zenei műsorainak népszerűsége, legyen szó televízióról vagy rádióról, minden más muzikális produkcióét felülmúlta." "Juhász Előd a kötet bemutatása kapcsán elmondta, hogy a könyv három nagy részből áll. Az elsőben ismert pályatársak és barátok – többek között Hauser Adrienne zongoraművész, Berkes Kálmán klarinétművész és Esterházy Péter író – beszélnek Kocsis Zoltánról, és arról, hogy milyen volt a személyes kapcsolatuk. Nagyon meghittek ezek a beszélgetések. Úgy fogalmazott: szinte olyan ez a fejezet, mintha házipapucsban láthatnánk a művészt, vagyis a lehető legmélyebben ismerhetjük meg, milyen volt művészként és emberként. A második, Mozaikok címet viselő rész azokat a beszélgetéseket összegzi, amelyeket a szerző akkor folytatott Kocsis Zoltánnal, amikor messzi városokból autóztak haza. Juhász Előd hangsúlyozta, hogy ezek az alkalmak nagyon személyesek és kötetlenek voltak, olyannyira, hogy legtöbbször be sem kapcsolta a diktafont. Fontos tudni azt is, hogy ezeket a szövegeket Kocsis Zoltán még látta és jóváhagyta, így teljes mértékben hitelesek. A kötet harmadik fejezete pedig a szerzőnek Kocsis Zoltánnal folytatott két utolsó, 2016. januári és szeptemberi nyilvános beszélgetését tartalmazza. Juhász Előd azt is elmondta, hogy az utolsó ilyen alkalom a MÚOSZ Sajtóházban volt. Az eseményeken színvonalas képanyag is készült; Kocsány Kornél fotóiból a most megjelenő kötetbe is bekerült néhány." "Az Utolsó beszélgetés fontos és hiteles kiadvány, amelyből az olvasók megismerhetik Kocsis Zoltán legszemélyesebb gondolatait. Méltó és fontos megemlékezés egy hatalmas művészre, akinek, ahogy – mint maga maga fogalmazott – „az élete mindig a zenére irányult”." Forrás: http://www.irodalmijelen.hu/ http://magyaridok.hu/

77 macskás 2017-02-01 20:11:55
77

76 Búbánat 2017-01-31 22:29:36
[url] http://www.mma.hu/rendezvenyek/-/content/10180/1/2017-februar-2-%E2%80%93-kocsis-zoltan-%E2%80%93-utolso-beszelgetes-%E2%80%93-konyvbemutato;jsessionid=D03281DD41D64CC12219F88A67F26A33; Juhász Előd: Kocsis Zoltán – Utolsó beszélgetés – könyvbemutató [/url] Juhász Előd, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja Kocsis Zoltán – Utolsó beszélgetés című könyvét mutatják be a Városháza Dísztermében. Az eseményt Tarlós István főpolgármester köszönti. Közreműködik: Hauser Adrienne; Kocsis Krisztián; Mocsári Károly; Sass Sylvia, az MMA rendes tagja, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei. KOCSIS 65 – így terveztük az öt éve megjelent közös könyvünk folytatását, a májusi születésnapjára időzítve. Sajnos az élet más forgatókönyvet kényszerített ránk. Egyetlen vigaszunk hogy ezt – néhány oldal kivételével – Kocsis Zoltán még látta, jóváhagyta. Utolsó beszélgetés – gyűjtőcím: a vele és róla készült hosszabb felvételeken ezúttal kollégáit, muzsikusbarátait is megszólaltattam. Zolival nemegyszer szóba került az elmúlás gondolata is. Ezzel, mint oly sok mindennel, megbékélten, bölcsen nézett szembe, hiszen tudta, hogy Műve tovább él. A folytatás...? Neki már más dimenzióban, nekünk itt a Földön... (Juhász Előd) Időpont: 2017. február 2., 16.00 óra Helyszín: Városháza Díszterme (1052 Budapest, Városház utca 9–11. I. emelet) [url] http://www.mma.hu/documents/10180/6980881/nap_meghivo_kocsis.jpg/ec0d707e-2af9-4d8e-aa59-3e49b9d9699c?t=1485422403916; Juhász Előd: Kocsis Zoltán – Utolsó beszélgetés [/url]

75 Búbánat 2016-03-11 15:09:58 [Válasz erre: 74 Búbánat 2016-03-09 13:01:04]
Időközben úgy értesültem, hogy Kovács Eszter operaénekes életrajzi könyvét még írja, nem fejezte be, így akkor véleményem szerint nem kerülhet sor a Richard Wagner Társaság szórólapján jelzett, holnap délutáni könyvbemutatóra az Operettszínház Mozsár utcai Csillártermében. Telefoni érdeklődésemre a titkárság nem tudott érdemben választ adni erről a nem is általuk meghirdetett rendezvényről, annak mibenlétéről. Azért tértem vissza erre az általam megírt híreseményre, nehogy valaki hiába, „potyára” menjen oda a megadott időpontban és címre. (Esetleg érdemes még előtte tájékozódni, mielőtt mégis odaindulna valaki.)

74 Búbánat 2016-03-09 13:01:04
Kovács Eszter operaénekesnő életrajzi könyvének bemutatója 2016. március 12-én, szombat 15 órakor lesz a Budapesti Operettszínház Csillártermében (Mozsár u. 5.)

73 Búbánat 2016-02-16 22:27:47
Winkler Gábor Melis György után megint egy bariton életútját írta meg: A Tudomány Kiadó gondozásában már megjelent [url] http://www.parlando.hu/2016/2016-1/Fittler-Fokanov.htm; Winkler Gábor A FOKAVONista, aki itthon lelt otthonra [/url] című, sok fotót is tartalmazó újabb könyve - mely érdeklődésre tarthat számot az operabarátok körében. „Fokanov Anatolij a Magyar Állami Operaház orosz földről származó, de jó ideje honfitársunkká vált, itthon és külföldön méltán hírnevet szerzett, közszeretetnek és köztiszteletnek örvendő művésze. A színház egyik vezető baritonistája, a magyar opera- és tágabb értelemben véve zenekultúra utazó nagykövete. Az orvos-szerző újabb zenei kötete az ő fordulatokban bővelkedő, már-már regényes életútját, a hazai zenei életben kiteljesedő és a világ operaházaiba utat nyitó művészi pályáját mutatja be, példát mutatva elhivatottságról, a műfaj szeretetéről, a pálya és a pályatársak iránti tiszteletről. A kötetet – a hazai könyvkiadásban elsőként – a művész operaházi szerepeiből összeállított DVD egészíti ki.” A könyvhöz tartozó DVD-n Fokanov Anatolij legnépszerűbb operaházi szerepeiből találunk válogatást a Magyar Állami Operaház videó-archívuma, valamint az MTVA felvételeinek felhasználásával: 1. Puccini: Tosca – Te Deum jelenet I. felvonás 2.Verdi: A trubadúr – Luna ária, II. felvonás 3. Verdi: Rigoletto – Rigoletto monológja, I. felvonás 4. Verdi: Otello – Jago Credója, II. felvonás 5. Verdi: Traviata – Id. Germont ária, II. felvonás 6. Verdi: Az álarcosbál – Renato áriája, I. felvonás 7. Verdi: Macbeth – Macbeth ária, IV. felvonás 8. Giordano: Andrea Cheniér – Gérald monológja, III. felvonás 9. Bizet: Carmen –Torreádordal, II. felvonás 10. Gounod: Faust – Valentin imája, II. felvonás 11. Csajkovszkij: A pikk dáma – Tomszkij balladája, I. felvonás 12. Csajkovszkij: A pikk dáma – Tomszkij dala, III. felvonás

72 Búbánat 2016-02-02 10:07:18
Bartók Rádió este 19.00 – 19.30 Összhang - a zenei élet aktualitásai Most jelent meg! „A magyar Failoni” A könyv szerzőjével, Karczag Mártonnal és a karmester lányával, Failoni Donatellával Ménes Aranka beszélget (Ism. holnap, 9.30)

71 lujza 2016-01-27 02:32:00 [Válasz erre: 70 álmodó 2016-01-26 15:27:53]
Puccini operát hallgatva nekem is sokszor eszembe jut, pedig nagyon régen olvastam.

70 álmodó 2016-01-26 15:27:53
Most eszembe jutott gyerekkorom kedves olvasmánya, egy csodálatos hangulatú, "mesélő" könyv, amely Puccini életét (és korát) tárja elénk. Bókay János: Bohémek és pillangók.

69 Búbánat 2016-01-26 10:47:47
A Bartók Rádió mai műsorából ajánlom szíves figyelembe: 19.00 – 19.35 Összhang Most jelent meg! [url] http://www.balassikiado.hu/product.php?id_product=1124; Tallián Tibor: Schodel Rozália és a magyar hivatásos operajátszás kezdetei [/url] Szerk.-mv.: Katona Márta (Ism. holnap, 9.30) „Tallián Tibor könyve a 19. századi magyar zenetörténet alapvető irodalmához tartozik. A Magyar Nemzeti Színház első számú szopránénekesnőjének, a Pesti Magyar Színház szólistájának és nyugat-európai színházak ünnepelt primadonnájának életpályája mögött a reformkori Magyarország kibontakozó zeneéletének izgalmas eseményeit követhetjük nyomon a Zeneakadémia professzorának, volt tanszakvezetőjének lebilincselő leírásában.” (A könyvbemutatót tavaly novemberben tartották a Régi Zeneakadémia kamaratermében, ahol a szerzővel Mácsai János zenetörténész beszélgetett. Közreműködött Kolonits Klára, a Magyar Állami Operaház kamaraénekese és Dinyés Dániel zeneszerző-karnagy. ) Tallián Tibor könyvének előzménye a 2011-ben megírt „Tézisek”, amit az [url] http://real-d.mtak.hu/507/1/dc_258_11_tezisek.pdf; Akadémiai Doktori Értekezésében [/url] fejtett ki.

68 macskás 2015-12-09 22:21:07 [Válasz erre: 67 Búbánat 2015-12-09 20:26:23]
:)

67 Búbánat 2015-12-09 20:26:23 [Válasz erre: 66 macskás 2015-12-09 20:23:30]
Nekem erről a számról mindig Offenbach jut eszembe...

66 macskás 2015-12-09 20:23:30
66

65 Búbánat 2015-12-09 16:28:56
[url] http://www.holnapkiado.hu/konyv/trisztan-es-aida-5493; Eősze László: Trisztán és Aida - Séták az opera világában [/url] Méret: 21×21 cm Oldalszám: 112 „Érdekfeszítően, olvasmányosan, s egyben szakmailag igényesen írni egy olyan összetett, sokoldalú műfajról, amilyen az opera, – ez a legnehezebb, legizgalmasabb zenetörténészi feladatok egyike. Megnehezíti a szerző dolgát, hogy egyrészt szeretné megnyerni e különleges zenés színház számára azokat, akik még alig vagy egyáltalán nem találkoztak az operával, másrészt tartalmas olvasnivalót szeretne kínálni a műfajt már jól ismerő zenekedvelőknek is. Erre vállalkozott Eősze László, az Erkel Ferenc-, Szabolcsi Bence- és Széchenyi-díjas zenetörténész, Kodály Zoltán életrajzírója, Verdi és Wagner életművének népszerűsítője, a magyar zenetörténet írás doyenje, amikor az Operaélet folyóirat hasábjain közreadta esszésorozatát. A Holnap Kiadó ezen operákról és operakomponistákról szóló, szakmai megalapozottságú, de vállaltan szubjektív megközelítésű tanulmányokból gyűjtött össze egy válogatást ebbe a kötetbe.”

64 Búbánat 2015-11-24 10:11:22
ÚJ KIADVÁNYOKAT MUTATTAK BE AZ MMA-BAN Új kiadványokat, köztük Eősze László zenetörténész memoárkötetét, az 53 magyar film című könyvet és a Szent Erzsébet legendája című Liszt Ferenc-oratórium előadásáról készült DVD-t mutatták be csütörtökön a Pesti Vigadóban. Eősze László zenetudós Intermezzo - Élet- és korrajzféle című memoárkötetéről Palojtay Kinga szerkesztő elmondta: a könyv formailag önéletrajz, ennek ellenére nem énközpontú, fókuszában a zene, a művészet szeretete áll. "Stílusa pontos, de nem száraz, megfontolt, de nem humortalan, olvasmányos, de nem terjengős" - jellemezte az írást, hozzátéve: a kötet bemutatja az adott korszakot, így hangsúlyosan jelen van a történelem is. Több kortárs, mások mellett Szőnyi Erzsébet és Rajeczky Benjámin portréja is kirajzolódik a mester, Kodály Zoltán alakja mellett. A könyvbemutatón résztvevő 92 esztendős Eősze László arról szólt, hogy az önéletrajzi kötetet egy év alatt írta.

63 Búbánat 2015-11-17 18:12:13
[url] http://operavilag.net/kaleidoszkop/egy-lelek-utja-a-mindensegben/; „Egy lélek útja a mindenségben” [/url] Operavilag.net, 2015. november 13. Kasza Katalin harmadik verseskötetének bemutatójára kerül sor november 21-én a Nádor teremben „Kundry-versek” – áll Kasza Katalin harmadik, Ferencsik János emlékének ajánlott verseskötetének alcímében: a művésznő e ciklusban azokat a költeményeit gyűjtötte csokorba, melyeket Richard Wagner Parsifal című operája, azon belül is Kundry alakja ihletett. Az Egy lélek útja a mindenségben című kötet bemutatója – melyen Kasza Katalin, aki korábban operaénekesként egy évtizeden át alakította Kundry szerepét, maga tolmácsolja költeményeit – november 21-én, szombaton, 17 órakor lesz a Vakok Intézetének Nádor termében. A kötetet bemutatja Bóka Gábor zenekritikus, zongorán közreműködik Oberfrank Péter érdemes művész. Belépőjegyek 1000 forintért a helyszínen válthatók.

62 Búbánat 2015-09-28 13:23:03
[url] http://mno.hu/konyvesirodalom/konyv-jelent-meg-csath-geza-zeneszerzoi-eletmuverol-1305698; MŰVÉSZETEK VÁNDORA - Csáth Géza, a zeneszerző [/url] MNO.hu/MTI, 2015. szeptember 23., szerda 19:22, frissítve: 21:25 Csáth Géza kevésbé ismert hagyatékáról, az író és orvos zeneszerzői életművéről jelent meg könyv a Magyar Kultúra Kiadó és az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) gondozásában. A Művészetek vándora – A zeneszerző Csáth Géza című könyv szerzője, Kelemen Éva zenetörténész elmondta: Csáth zeneszerzői életművére úgy tekinthetünk, mint az egységes művészi önkifejezése egyik rétegére. Bár nem volt rendszeresen tanult zenész, jól hegedült és zongorázott, több mint száz kompozíció is őrzi zenei tehetségét. E zeneszerzői életművet – zömében dalokat, zongora- és kamaraműveket – mutatja be a kötet egy tanulmány és egy részletes műjegyzék formájában.

61 Búbánat 2015-01-03 13:34:25
Tegnap délután a Rózsavölgyi és Társa Zeneműboltban jártam, és meglepve konstatáltam, hogy Bartók Gergely Déry Gabriella életéről összeállított szép kivitelű, gazdag tartalmú képes albuma ott van a polcokon; a magánkiadásban megjelent könvy feltünteti: kereskedelmi forgalomba nem kerül. Elképzelhetőnek tartom, hogy az eredetileg kiadott 100 db példány már elfogyott, és újra nyomtak belőle, és ezúttal már az egyes lemezboltok is kaptak belőle, vagy a szerző és az elárusító közötti megállapodása alapján, a megmaradt példányokból kapott terjesztésre, értékesítésre. A Rózsavölgyiben elég sokat láttam belőle kirakva a polcra, ára egyébként: 5.900 Ft.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.