Folytatás
Magyar karmesterek operett stúdiófelvételei a rádióban (1949-től):
(A cím megnevezése mellett zárójelben a rádió-bemutató évét tüntettem fel.)
Igyekeztem az áttekintést minél teljesebb körűvé tenni: bizonyos koncert- és hanglemezfelvételekkel bővítettem az alábbi név- és címtárat.
VI/2.
BRÓDY TAMÁS (Kolozsvár, 1913 – Budapest, 1990)
- Ábrahám Pál: Hawaii rózsája (részletek, 1966)
- Ábrahám Pál: Bál a Savoyban (részletek, 1966)
- Ábrahám Pál: Viktória (részletek, 1966)
- Ábrahám Pál: Zenebona (részletek, 1966)
- Ábrahám Pál: 3:1 a szerelem javára (részletek, 1966)
- Behár György: Zátony (1971)
- Behár György: Két kapitány (1975)
- Bródy Tamás: Kulcs a lábtörlő alatt (1949)
- Bródy Tamás: Balkezes bajnok (1954)
- Bródy Tamás: Nílusparti randevú (1962)
- Buttykay Ákos: Ezüstsirály (részletek, 1959)
- Buttykay Ákos: Olivia hercegnő (részletek)
- Csajkovszkij– Josef Klein: A diadalmas asszony (részletek)
- Leo Fall: Sztambul rózsája (részletek)
- Fall: Spanyol csalogány (részletek, 1957)
- Fall: Az elvált asszony (1964)
- Fall: Pompadour (1967)
- Farkas Ferenc: A vők iskolája (1958)
- Friml: Rose Mary (részletek, 1971)
- Gilbert: Marinka, a táncosnő (részletek, 1957)
- Gilbert: A bíborruhás asszony (részletek, 1957)
- Gilbert: A hermelines nő (részletek,1957)
- Hervé: Nebáncsvirág (1958)
- Jacobi Viktor: Miami (részlet)
- Jones: San Toy (részletek, 1957)
- Jones – Monkton: Gésák (1970)
- Kálmán Imre: A bajadér (keresztmetszet,1962)
- Kálmán Imre: A bajadér (részletek, Qualiton,1965)
- Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (1968)
- Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (részletek, Qualiton, 1965)
- Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő (részletek, Qualiton, 1965)
- Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő (keresztmetszet, 1976)
- Kálmán Imre: Josephine császárné (keresztmetszet,1982)
- Kemény Egon: Valahol Délen (1956/57)
- Kemény Egon: A messzetűnt kedves (1965)
- Künneke: Lady Hamilton (részletek, 1959)
- Lehár Ferenc – Rékay Miklós: Az első szívdobbanás (1955)
- Lehár Ferenc: A vándordiák (1958)
- Lehár Ferenc: Paganini (keresztmetszet, 1958)
- Lehár Ferenc: A víg özvegy (keresztmetszet, 1959)
- Lehár Ferenc: A mosoly országa (részletek, 1960)
- Lehár Ferenc: Éva (keresztmetszet, 1965)
- Lehár Ferenc: Giuditta (részletek, 1968)
- Lehár Ferenc: A kék mazúr (keresztmetszet,1965)
- Lehár Ferenc: Frasquita (keresztmetszet, 1965)
- Lehár Ferenc: A cárevics (részletek, 1966)
- Lehár Ferenc: A mosoly országa (1971)
- Lehár Ferenc: Szép a világ (1974)
- Lehár Ferenc: Hercegkisasszony (részletek, 1976)
- Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973)
- Miljutyin: Nyugtalan boldogság (1951, 1959)
- Miljutyin: Juanita csókja (1960)
- Miljutyin: A cirkusz csillagai (1962)
- Millöcker: Dubarry (részletek, 1972)
- Millöcker: Gasparone (keresztmetszet, 1972)
- Millöcker: A szegény Jonathán (részletek, 1974)
- Nádor Mihály: A babavásár (részletek)
- Offenbach: Banditák (részletek, 1960)
- Offenbach: A szép Heléna (1965)
- Offenbach: A varázshegedű (1969)
- Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő (1970)
- Offenbach: A sóhajok hídja (1976)
- Offenbach: Kékszakáll (1978)
- Polgár Tibor: Furfangos özvegy
- Ránki György: Hölgyválasz (részletek,1962)
- Schubert-Berté: Három a kislány (keresztmetszet, Qualiton, 1962)
- Oscar Straus: Varázskeringő (részletek)
- Johann Strauss: Egy éj Velencében (1966)
- Johann Strauss: A királyné csipkekendője (1967)
- Suppé-est a Rádió 6-os stúdiójában (1974)
- Szenkár: Tavasz a fővárosban (részletek)
- Szirmai Albert: Tabáni legenda (részletek, 1957)
- Szirmai Albert: Táncos huszárok (részletek, 1959)
- Szirmai Albert: Alexandra (részletek, 1961)
- Szirmai Albert: Mágnás Miska (keresztmetszet,1961)
- Vincze Ottó: Boci-boci tarka (1954)
- Vincze Zsigmond: A hamburgi menyasszony (részlet)
- Visky András: Hozzányúlni tilos!
- Zeller: A bányamester (részletek, 1964)
- Zeller: A madarász (részletek, 1972)
- Házy Erzsébet új operettfelvételei (részletek1976)
- Kincses Veronika új operettfelvételeiből (részletek, 1979)
- Kalmár Magda operettdalokat énekel, új felvételről (1979)
- Melis György operettdalokat énekel , új felvételről (1980)
Folytatom
Magyar karmesterek operett stúdiófelvételei a rádióban (1949-től):
(A cím megnevezése mellett zárójelben a rádió-bemutató évét tüntettem fel.)
Igyekeztem az áttekintést minél teljesebb körűvé tenni: bizonyos koncert- és hanglemezfelvételekkel bővítettem az alábbi név- és címtárat.
VI/1.
BÁNFALVY MIKLÓS (Rozsnyó, 1900 - ?)
- Bánfalvy (Beck) Miklós: Pozsonyi lakodalom (1957)
- Buday Dénes: A csodatükör (részletek, 1962)
- Huszka Jenő: Aranyvirág (részlet)
- Kálmán Imre: Az ördöglovas (részletek)
- Kálmán Imre: Zsuzsi kisasszony (részletek)
- Scserbacsov: A dohányon vett kapitány (részletek, 1956)
- Johann Strauss: Karnevál Rómában (részlet)
BEHÁR GYÖRGY (Budapest, 1914 – Budapest, 1995)
- Huszka Jenő: Aranyvirág (részletek, 1969)
- Huszka Jenő: Mária főhadnagy (részletek, 1969)
BLUM TAMÁS (Budapest, 1927- Zürich, 1992)
- Offenbach: Orfeusz az alvilágban (1963)
- Sullivan: Esküdtszéki tárgyalás (1965)
- Sullivan: A Fruska (1973)
BOLBERITZ TAMÁS (Budapest, 1940 - )
- Operettrészletek - Ilosfalvy Róbert új felvételei (km. az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (1982)
- Huszka Jenő: Mária főhadnagy - Nagy árat kér a sors a boldogságért
- Lehár Ferenc: A mosoly országa - Vágyom egy nő után
- Lehár Ferenc: Friderika - Ó lányka, ó lánykám
- Kálmán Imre: Ördöglovas - Ma önről álmodtam megint
- Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő - Egy drága szempár
- Kálmán Imre: Marica grófnő - Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket
- Kacsóh Pongrác: Rákóczi megtérése
BREITNER TAMÁS (Budapest, 1929 – Pécs, 1991)
- Behár György: Éjféli randevú (részletek, 1967)
- Csajkovszkij– Josef Klein: A diadalmas asszony (részletek)
- Hervé: Lili (1972)
- Horváth Jenő: Kénytelen mulatság (1973)
- Kálmán Imre: Marica grófnő (1976)
- Kálmán Imre: A cigányprímás (keresztmetszet, 1964)
- Kálmán Imre: A montmartre-i ibolya (1983)
- Kálmán Imre-operettest közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1979)
- Lehár Ferenc: Luxemburg grófja (keresztmetszet, 1964; Qualitonnál is)
- Lehár Ferenc: Cigányszerelem (keresztmetszet,Qualiton,1965)
- Lehár Ferenc: A víg özvegy – hangversenyszerű előadás a Rádió 6-os stúdiójában (1975).
- Lehár Ferenc : A víg özvegy – hangversenyszerű előadás közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1978)
- Lehár-est közvetítése az MN. Művelődési Házában (1981)
- A Magyar Rádió Lehár-estjének közvetítése a Pesti Vigadóból (1985)
- Lendvay Kamilló: A három testőr (1963)
- Lendvay Kamillo: Knock out (1969)
- Offenbach: Eljegyzés lámpafénynél (1978)
- Offenbach: Párizsi élet (1980)
- Offenbach: Szökött szerelmesek (1981)
- Offenbach-est közvetítése a Rádió 6-os stúdiójából (1974)
- Offenbach-est közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1977)
- Planquette: A corneville-i harangok (1971)
- Planquette: Rip van Winkle (1968)
- Sárközy István: A szelistyei asszonyok (1983)
- A Rádió Johann Strauss-estjének közvetítése a József Attila Színházból (1973)
- Johann Strauss: Ezeregyéjszaka (részlet)
- Johann Strauss: A cigánybáró (keresztmetszet, Qualiton, 1967)
- Johann Strauss: Bécsi vér (1976)
- Sullivan: A mikádó (1968)
- Sullivan: A cornwalli kalóz avagy a becsület rabja (1975)
- Suppé: Pajkos diákok (1966)
- Suppé-est közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1978)
- Szirmai Albert: Rinaldó (részletek, 1965)
- Szirmai Albert: Mexikói lány (részletek, 1965)
- Szolovjev – Szedaj: Ballada az apáról és fiúról
- Vincze Ottó: Kedves rokonok (1972)
- Zeller: A madarász (részlet)
Folytatom
A Dankó Rádió délelőtt sugárzott operettműsora a mai születésnapos Kincses Veronika köszöntésével kezdődött: Ebből az alkalomból a szerkesztő-műsorvezető Nagy Ibolya kiválasztotta a Művésznőnek a rádióban készült sok operettfelvétele közül az alábbit, melyből következtek részletek:
Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor/Szenes Iván: A montmartre-i ibolya
A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1983. január 1., Kossuth rádió 20.30 – 22.00
Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel Breitner Tamás.
- Violetta dala (Kincses Veronika)
- Bevezető kórus és jelenet (Molnár András, Póka Balázs, Rozsos István, Kincses Veronika, Énekkar)
- Ninon dala: „Ma, ha egy asszony kissé szép…/Carambolina, Caramboletta” (Kalmár Magda és Énekkar)
- Violetta belépője: „Az én dalom egy egyszerű dal…” (Kincses Veronika)
- Raoul és Violetta kettőse és kórus-együttes: „Ninon, Ninon! Én ébren álmodom...” (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Molnár András, énekkar)
Ezt a blokkot további operettrészletek követték:
Fényes Szabolcs: Maya – Nyitány (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Gyulai Gaál Ferenc) - 1971
Kálmán Imre - Julius Brammer, Alfred Grünwald – Liptai Imre/Kulinyi Ernő: A cirkuszhercegnő
- Mr. X belépője:„Trombita zeng és pereg a dob…/Egy drága szempár ragyog igézve rám…” (Domoszlay Sándor)
- Fedora belépője: „Mindig a régi dal…Toujours pour l’amour” (Szóka Júlia)
- Mabel és Tóni vidám kettős: „Induljunk, van egy hely…” (Oszvald Marika, Dániel Gábor)
- Fedora és Mr. X. szerelmi kettős: „Te meg én, te meg én, csak ölelj, kicsikém…” (Kalocsai Zsuzsa, Jankovits József)
- Huszárinduló: „Kislány vigyázz! Csókra szomjas a huszár, minden ablakot bezárj (Bozsó József)
A Túl az Óperencián műsorát ma délután hat és hét óra között újra meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán és online, az internetes elérhetőségeken.
Pótlólag, a Dankó Rádió mai operettműsorából említem:
Szirmai Albert – Bakonyi Károly – Gábor Andor: Mágnás Miska
Két rádió stúdiófelvételről szólaltak meg részletek:
I. MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekarát vezényli Sebestyén András – 1969
Zentai Anna, Palcsó Sándor: „Hoppsza, Sári, hoppsza, hó, jaj, de édes, ja, de jó, minden napra egy forduló …”
Andor Éva és az MRT Énekkara: „Megülni a paripa hátán… Nyergelj már! Nyargalj már!...”
Andor Éva és Korondy György : „Azt hittem egyszer, hogy a szíve már az enyém…/A nő szívét ki ismeri, ezer csodával van teli… Isten veled, búcsúzni fáj, tündéri álomkép…”
II. MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekarát vezényli Bródy Tamás - 1961
Zentai Anna és Szabó Miklós: „Cifra szőre nincs a lónak… /Csiribiri-csiribiri kék dolmány, attól kezdve fittyet hány….”
Zentai Anna és Szabó Miklós: „Így mulatok, úgy mulatok…. /Cintányéros cudarvilág, iszunk egy kortyocskát…”
Hosszabb idő után – végre – ma ismét egy francia klasszikus nagyoperettből hangzottak el részletek a Dankó Rádió operettműsorában!
Alexandre Charles Lecocq: Angot asszony lánya
A Rádió dalszínháza bemutatója volt: 1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00 óra.
Magyar szöveg: Kristóf Károly és Romhányi József. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: László Endre. Km. Házy Erzsébet, Németh Marika, Geszty Szilvia, Kiss Manyi, Szabó Miklós, Rátonyi Róbert, Fekete Pál, valamint az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Vajda Cecília). Vezényel: Polgár Tibor.
- Ange Pitou belépője (No. 5.) (Szabó Miklós)
„Én szeretem az én Clairette-tem, és erről nincs mit mondani, de van egy művésznő, kit ketten tudnak csak meghódítani. Az egyik egyszerű miniszter, a másik miszerint csak király. De aki még királyt se tisztel, annak miniszter se jár. Én szeretem az én Clairette-tem, és erről nincs mit mondani, de van egy művésznő, kit ketten tudnak csak meghódítani. Szegény király! Nehéz a dolga, hiszen ő semmiről se tud. Ma más az úr, és más a szolga. Így a miniszter többet tud. Én szeretem az én Clairette-tem, no, de ez mégis más eset. Ha én őt feleségül vettem, királyról szó nem lehet. Talán, majd veszítünk hárman, ha addig el nem fognak, mind. Erre a boldogságra vártam, amiért az élet most is szép, amiért az élet most is szép, még most is szép. Ó, én szeretem az én Clairette-tem, és ez az érzés boldogít - de kutya van még ám a kertben, ki lehet már ily boldog itt, de kutya van még ám a kertben, ki lehet már ily boldog itt!”
- Clairette és Ange Pitou szerelmi kettőse (Házy Erzsébet, Szabó Miklós)
„- Csak érted dobban a szívem! Csak téged csókolhat a szám! E percben megesküszöm néked, hogy mindig hű leszek hozzád! Várj még reám, én érted élek…a boldogságunk elhozád…/- De mit kérte addig tennem? .- Bizony, egy ötlet kéne, ez a fő!.. - Fel merült egy ötlet bennem…- Nem, nem….már arra nincs idő…. Angot anyám, ha élne, vajon mit is tenne ő? – Egy ötlet támadt most agyamban: megölöm én gyűlölt ellenfelem. – Fussál! - Nem a te hibád!... - Angot anyám, ha élne… /- Csak érted dobban a szívem! Csak téged csókolhat a szám! E percben megesküszöm néked, hogy mindig hű leszek hozzád! Várj még reám, én érted élek…”
- Kórusjelenet és Pomponnet belépõje (No.2.) (Rátonyi Róbert és az MRT Énekkara)
„Esküvő, esküvő lesz ma nálunk… Jövök már, köszönöm, köszönöm… Éljen soká, éljen soká… Hol van az én szép tündéri párom?…Párizs népe engem bámul, Pomponnet a vőlegény….Hol a hajtű? Hol a fésű?…”
- Hortensie Langé és Ange Pitou kettõse (Németh Marika, Szabó Miklós, km. az MRT Énekkara)
"Ön mindig az utcákon jár, és hallgatja, mit mond a Párizs, hát árulja el most mit várjak holnaptól, na, mondja máris! De fontos az őszinte szó, így hallja meg vélem a nép is!/- Ó, Párizs, köztársaság, ím ma már! Esküszöm én, hogy az lesz végül! / - … mert ilyenről szó sincs…, a fennálló rend örökké és remélve itt soha nem ér véget! Ha rám hallgat, célszerű lesz, mert számít az ön véleménye. /- Válaszom csak ez: vesszen már a király! És a köztársaság éljen!”
- Jelenet és keringő (No. 14.) (Házy Erzsébet, Németh Marika, Geszty Szilvia, Szabó Miklós)
„- Vendégünk felvette szép ruháját… Azt hiszem sikerült a fiút megnyernem… /- Vigyázz, Pitou! Időt kell nyerned! Bármilyen kínos ez a helyzet. Üdvözöllek szép Mademoiselle, csinos ruhát vettél ma fel! /- Légy üdvözölve! Mi történt?... /- Sajnálom, nincs mondanivalóm más! /- Szegény leány, úgy sajnálom őt! Ezért kár volt lefújni az esküvőt! /- Mit válaszolsz kis Clairette? Szívemben szerelem helyett most más szív él! Elárulhatom, valakit szeretek nagyon, nagyon! És soha el nem hagyom!./- Így tehát, a fiú hozzátartozik? Szerelmes belé ő is! /- Pitou, hát szószegőnek vélsz? Ígéreted... hallgass!… /- Én úgy szegem meg adott szavamat, mint ezt az esküvőn is hallottad! És úgy teszek! Ezt jegyezd meg, Clairette! /- Ó. Így már értem! .../ - Nos, Ange Pitou! Öné most e ház! … Jól vigyázz!... Rendelkezzék mindennel!.....Előre! Kezdődjék már a tánc!...” (keringő - balettzene)
A „Túl az Óperencián” műsorának ismétlése ma 18 és 19 óra között hallgatható meg a Dankó Rádióban, mely adás elérhető az internetről is, a www.dankoradio.hu oldalon.
A Dankó Rádióban a délelőtt sugárzott Túl az Óperencián c. operettműsorból emelem ki az alábbi elhangzott zenéket:
Huszka Jenő – Martos Ferenc: Bob herceg
Három részlet csendült fel az operettből:
- Bob belépője: „Londonban, hej, van számos utca…” (Kovács József, km. a Budapesti Lehár-zenekar,vezényel: Faith Tibor)
- Bob dala: Dal az első szerelmes csókról „Holdvilágos, bűvös éjjel jártam messzi tájon, Árkon, bokron átszökellve, túl az Óceánon …/Az első édes találkozásnál rabul ejtett engemet, az első édes, szerelmes csókot feledni többé nem lehet…” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkarának Női kara, vezényel Kerekes János) – 1962
- Annie dala: „Jaj, de jó, ha egy lány szerelmes.../Jaj, cipi-cupi, cup-cup, cuppant a csók…ennyi volt, jaj, meg ne tudja soha senki más” (Németh Marika, km. az MRT Énekkarának Női kara, vezényel: Sebestyén András) - 1965
Az adás végén a Közzene hangzott el Johann Strauss Ezeregyéjszaka című szerzeményéből (a Magyar Állami Hangversenyzenekart Breitner Tamás vezényli)
Ezt a műsort ma délután hat és hét óra között ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádióban.
Rendben, időközben a 2861 és 2862 kettévált...:-), örülök, hogy azután megjelent Majorossy Aladár neve.
Kedves fórumozók!
Keresek néhány teljes rádiós operettfelvételt.
Lili bárónő Ilos Házy
Lili bárónő Kukely Molnár
Egy éj Velencében Ilos Udvardy
Marica grófnő Kincses Gulyás
János vitéz Házy Sárdy
Ha vki tudna bármelyikben segíteni,meghálálnám!
Üdv!Trisztán
A Dankó Rádió „Túl az Óperencián” operettműsor-sorozatának e heti vendégei a stúdióban: Oberfrank Pál és Egresi Zsuzsanna -
a Veszprémi Petőfi Színház színművész-igazgatójával és igazgatóhelyettesével a rádió szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya beszélget.
A mai operettadás zenéi közül kiemelem:
Kálmán Imre: A bajadér
A Budapesti Operettszínház 2009. évi produkciójának hangfelvételéről szólaltak meg részletek: Km. a színház énekkara és zenekara, vezényel: Makláry László
Közreműködött Miklósa Erika, Dolhai Attila, Csere László, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté..
Julius Brammer és Alfred Grünwald librettójának Kulinyi Ernő fordította eredeti magyar szövegét teljesen újraírta Kállai István, Kerényi Miklós Gábor (szövegkönyv) és Müller Péter Sziámi (versek).
A most sugárzott részletek között volt:
- Odette belépője, I. felv. „Késtem, de ideértem…/Hogyha éppen sejtenék csak…/Fény vagyok, én vagyok benned a vágy…” (Miklósa Erika, énekkar)
- Marietta, Fülöp és Szapáry hármasa, I. felv.: „Shopping-tercett” – „Shoppingra vágyom szívem, gyerünk hamar…” (Szendy Szilvi, Csere László, Kerényi Miklós Máté)
- Marietta, Odette, Simone, Fülöp, Szapáry, Radjani hatosa, II. felv.: „Shimmy” - „Aki ad magára, játssza a trendit…” (Szendy Szilvi, Miklósa Erika, Oszvald Marika, Csere László, Kerényi Miklós Máté, Dolhai Attila)
Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt – Erdődy János: Giuditta
A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1982. szeptember 13., Kossuth Rádió 20.19 – 22.00
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)
Vezényel: Oberfrank Géza
- Anita és Pierrino vidám kettőse: „Egy barna fiú s barna lányka…/Mindig minden egyre megy…”(Zempléni Mária és Korcsmáros Péter)
- Octavio belépője: „Élni jó! Barátaim, élni jó! … O signora, signorina, szól az édes kavatina…” (Molnár András, MRT Énekkarának férfikara)
- Anita és Pierrino kettőse: „Jöjj, jöjj, gyerünk el innen már, jöjj, jöjj, gyönyörű élet vár…” (Zempléni Mária és Korcsmáros Péter)
- Giuditta dala: „Ki tudja miért van ez?... Más nem csókol oly forrón, mint én… /Tudom már miért van ez, hogy minden férfi észrevesz..” (Kalmár Magda)
- Anita és Pierrino kettőse: „Két boldog szerelmes semmit se hall, csak ha párja szerelmet vall…” (Zempléni Mária és Korcsmáros Péter)
Ezt a műsort újra meghallgathatjuk a délutáni ismétlésben (Dankó Rádió, 18-19 óra)
Huszka Jenő operettjeiből - Lili bárónő; Bob herceg; Gül baba; Mária főhadnagy; Erzsébet; Szép juhászné - új stúdiófelvétel készült 2014 decemberében a Dankó Rádió MTVA-val közös együttműködésében: a 32 népszerű operettdal, kettős, jelenet felvételén Benedekffy Katalin, Dancs Annamária, Fischl Mónika, Geszthy Veronika, Kalocsai Zsuzsa, Kékkovács Mara, Nagy Ibolya, Szendy Szilvi valamint Balczó Péter, Boncsér Gergely, Clementis Tamás, Kerényi Miklós Máté, Nyári Zoltán, Peller Károly énekművész működött közre.
A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarát és énekkarát (karigazgató: Pad Zoltán) Kovács János vezényelte.
A 2015 évben először a Huszka-emlékhét (140 éve, április 24-én született a komponista) alkalmával a Dankó Rádióban csendültek fel először a dalok erről az új rádiófelvételről:
A „Túl az Óperencián” mai adásában az alábbi blokkból hangoztak el részletek:
- Mária főhadnagy - Szendy Szilvi & Kerényi Miklós Máté; Én teveled
- Mária főhadnagy - Kalocsai Zsuzsa; Trallala (No.11)
- Mária főhadnagy - Nagy Ibolya & Boncsér Gergely; Én mától kezdve csak terólad álmodom
- Mária főhadnagy - Kékkovács Mara & Peller Károly; A bugaci határon (No.12)
- Mária főhadnagy - Kalocsai Zsuzsa & Nyári Zoltán - Kettős (No.3)
- Mária főhadnagy - Kékkovács Mara & Kerényi Miklós Máté & Peller Károly; Ladilom (No.9)
- Mária főhadnagy - Benedekffy Katalin & Peller Károly; Nem nehéz a lánynak (No.6)
- Mária főhadnagy – Nyári Zoltán; Nagy árat kér a sors a boldogságért
- Mária főhadnagy - Geszthy Veronika & Boncsér Gergely; Szabad-e remélnem
18 órakor kezdődik a délelőtti műsor ismétlése!
"Véletlen tiltás" . Ez utóbbi levelét sem kaptam meg, pedig korábban minden ilyen tiltást "felszabadítottam"...
Lehetséges,hogy véletlen tiltás történhetett.Én megkaptam a levelét,és irtam is vissza.
Talán most átment.:-))))
A Dankó Rádió ma délelőtti operettműsorának zenei kínálata volt:
Kerekes János: Állami Áruház,
Eisemann Mihály: Bástyasétány 77
A rádiófelvételről bejátszott operettdalok előadói voltak: Petress Zsuzsa, Melis György, Kazal László, Mindszenti Ödön.
Loewe: My Fair Lady - a musical részletei Lehoczky Zsuzsa és Básti Lajos énekhangján szólaltak meg.
Kálmán Imre: Marica grófnő - Marica dalát Kalocsai Zsuzsa énekfelvételéről hallottuk.
Johann Strauss: A denevér - a nyitány részletét a Fővárosi Operettszínház zenekara játszotta, Váradi Katalin vezényelt.
Az adás végén ugyanaz a zene szólalt meg, mint ami a „Túl az Óperencián” műsorának bevezető zenei szignáljaként szolgál: Lehár Ferenc Arany és ezüst keringőjének dallamai; ezúttal a néhány taktus helyett csaknem a teljes keringő zenéje felcsendült, most a MÁV Szimfonikusok előadásában hallhattuk, koncertfelvételről – a karmester Török Géza volt.
A kilencvenéves Horváth Zoltán operarendezőt telefonon felhívta Nagy Ibolya, a Dankó Rádió "Túl az Óperencián" operettadásának szerkesztő-műsorvezetője; a születésnapi apropóból készített rövid telefoninterjúban Horváth Zoltán visszatekintett az elmúlt évtizedek (65 év) szakmai munkájára (vidéki színházakban egyebek mellett sok operett sikeres rendezése is a nevéhez fűződik), de még ma is aktív, dolgozik, sőt a jövőre vállalt új feladatait, a felkért rendezéseit is előrevetítette... Nagy Ibolyának a 90 éves Horváth Zoltán rendezővel folytatott beszélgetését a Dankó Rádió délelőtti adásában hallhattuk.
Ezt a műsort újra meghallgathatjuk a délutáni ismétlésben, hat és hét óra között a Dankó Rádióban.
Kedves trisztán! A "Privát Üzenetek" rovatban mostanság semmi új levél nem érkezett számomra.
Kapcs. 2862. sorszám is
"Vezényel: Bródy Tamás, Fischer Sándor, Lehel György, Majorossy Aladár és Polgár Tibor"
"Most mindannyian meghatottan emlékezünk a kezdet két évére és elérzékenyülve hallgatjuk az archívumokból előkerülő felvételeket, amelyeken Gyurkovics Mária....énekelt."
"Ilyen sokan voltunk, akik 1949. május 1-én létrehoztuk az első rádióoperettet, Kemény Egon: Májusfa című művét."
Ezt a két gondolatot és vele együtt a "Májusfa-keringő"-t emelem ki ebből az érdekes cikkből.
Ez így volt igaz, mindaddig, amíg az említett alkotók éltek, nem felejtették el azt az óriási sikert, amelyet az első rádióoperett keringője már a Rádióban a próbák alatt, majd a bemutató után elért: mindenkit felvidított, aki csak hallotta dúdolta, fütyülte az utcán. (Hol van ez már, ki fütyül még slágereket és hallani-e az utca zajában?)
Szomorúan teszem hozzá, hogy Rácz György szeretetteli emlékeit Kemény Egon 1979-ben már nem olvashatta, ám életében szinte körüllengte ez a keringőslágere is, az 1945 utáni új magyar rádiós műfaj első darabja évtizedekre megalapozta, kivívta a hallgatók érdeklődését és munkalázban tartotta a rádiós műsorkészítőket, alkotókat.
Szomorú, hogy a felsorolásból két alkotó kimaradt. Romhányi József neve és karrierje, akit Kemény Egon vezetett be a magas, rádiós körökbe. Szerzőtársi munkájuk a Magyar Rádióban 1948-ban kezdődött, a zeneszerző egyik kedvelt műfajával a chansonnal, a fiatal tehetség verseivel.
Szintén hiányzik a karmester Majorossy Aladár említése, ő vezényelte a "Májusfa"-'t.
Elszorul az ember szíve, amikor az egykori Magyar Rádió szakmai dicsőségéről olvas és felrémlik a most már szinte teljesen kiürített Bródy Sándor utca 5-7... sokunknak csodálatos épülete - az egykori, elviselhetetlenül tömény cigarettafüstös Pagodával -, és ugyanakkor jó érzés feleleveníteni a nagyszerű művészi alkotásokat, ahogy később Ruitner Sándor említette: a műfajjal, a rádióoperettekkel és rádiódaljátékokkal a hallgatóknak kívántak örömet szerezni.
Kedves Búbánat!
Kérem nézze meg a privát leveleit!
Kapcs. 2861. sorszám
1979. május 10. Petőfi Rádió, 20.33 – 22.00
Harmincéves a rádióoperett
Rácz György műsora
Közreműködik felvételről:
Apáthi Imre, Bende Zsolt, Gáti József, Gyurkovics Mária, Házy Erzsébet, Horváth Tivadar, Kövecses Béla, Külkey László, Lukács Margit, Medgyaszay Vilma, Petress Zsuzsa, Rafael Márta, Rátonyi Róbert, Réti József, Sárdy János, Sennyei Vera, Szabó Miklós, Tompa Sándor, Zentai Anna,
valamint a Forrai- és a Földényi kórus. a Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.
Vezényel: Bródy Tamás, Fischer Sándor, Lehel György, Majorossy Aladár és Polgár Tibor
A zenét Palásti Pál állította össze.
Adásrendező: Bodnár István
Szerkesztő: László György
Kapcs. 1065. sorszám
1979. május 7-13. RTV Újság
„30 éves a rádióoperett”
/Rácz György/
1949. május 1-én került adásba az első ’rádióoperett’, amely – legalábbis a külföldi rádiók műsorát is jól ismerő Tamássy Zdenkó szerint – nem is csak hazánkban volt e nemben az első. Amikor külföldi rádiósoknak elmondta, hogy mi két éven át minden héten ’termeltünk’ egy-egy ilyen zenés játékot, eléggé kétkedően és hitetlenkedve néztek rá…
Jómagam egyike voltam a műfaj életrehívóinak (mint a Rádió akkori dramaturg-főrendezője), de hozzám hasonló részt szerzett abban Szász Péter, a dramaturg (akit később a Filmgyár hódított el a műfajtól), Lehel György (aki itt tette meg első karmesteri lépéseit), hogy aztán végképp Beethovenhez, meg a többi klasszikusokhoz és annyi modern magyar zeneszerzőhöz pártoljon) és Tamássy Zdenkó, a zenei lektor és dramaturg (őt viszont a tévé meg a film sok kísérőzenéje foglalta le később csaknem teljesen). És nem hagyhatom ki a sorból a műfaj két első ’forgatóját’: Gyenes Györgyöt (ma a szórakoztató osztály főmunkatársa) és Palásti Pált (aki a TV zenei forgatócsoportjának lett a vezetője), meg az első ügyelőt, Bodnár Istvánt, aki később megérdemelten adásrendezővé lépett elő.
Szóval: ilyen sokan voltunk, akik 1949. május 1-én létrehoztuk az első rádióoperettet: Kemény Egon Májusfa című művét, hogy azután sorra következzenek Farkas Ferenc, Fényes Szabolcs, Kerekes János, Hajdú Júlia, meg a többiek alkotásai, amelyek felépítésükben csaknem teljesen elszakadtak a bécsi operett (s annak felhígult változatai) sémáitól: a bonviván-primadonna, szubrett-táncoskomikus pároktól éppúgy, mint a II. felvonásbeli kötelező bonyodalmaktól (néha még a hepiendtől is), s amelyekben bugyuta grófok és lokálkirálynők helyébe dolgozó emberek léptek.
Most mindannyian meghatottan emlékezünk a kezdet két évére és elérzékenyülve hallgatjuk az archívumokból előkerülő felvételeket, amelyeken Gyurkovics Mária és Sárdy János, sőt még Lukács Margit és Sennyei Vera, meg Apáthi Imre és Gáti József is énekelt.
A most véget ért operettadás a Dankó Rádióban a műfajból Zerkovitz Béla Csókos asszony-ának néhány dalát jelentette (Darvas Iván, Pápai Erika, Igó Éva, Méhes László, Bede-Fazekas Annamária, km. a Vígszínház együttese), de persze más "fajta" zene - és a vendég, Agárdy László színész, paródista jóvoltából "prózai"-jelenet - is színesítette a sugárzott műsortartalmat, amelynek legvégén Kemény Egon szerzeményének, a Tangó-nak dallamai csendültek fel (a Magyar Rádió Esztrádzenekarát Kerekes János vezényli).
A "Túl az Óperencián" délelőtti műsorának ismétlése ma is,18 és 19 óra között hallgatható meg a Dankó Rádió hullámhosszán, valamint online az internetes elérhetőségein (www.dankoradio.hu) is.
Összeszedtem pár ilyet a rádió operett-műsoraiból:
Áttekintettem most a főképp "jelzős" elnevezésű dalbetétszámokat az operettirodalomból, és kilistáztam ide többségét (persze ez sem teljeskörű):
- Ábrahám Pál: Hawaii rózsája – „Néger dal” (Radnay György)
- Barna Izsó: Casanova – „Karnevál-jelenet” (Fáy Erzsébet, Kaposy Andor, Mátray Ferenc, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Zenekara, vezényel Török Emil)
- Bródy Tamás: Balkezes bajnok – „Sportinduló” (Rátonyi Róbert, km. a Magyar Rádió Énekkara)
- Bródy Tamás: Nílusparti randevú – „Nászút-kettős” (Petress Zsuzsa, Udvardy Tibor)
- Csajkovszkij-Klein: A diadalmas asszony – „Csók-kettős” (Moldován Stefánia, Udvardy Tibor)
- Dunajevszkij: Szabad szél – „Matróz-kettős” (Külkey László, Kishegyi Árpád)
- Fall: Az elvált asszony – „Hálókupé-dal” (Zentay Anna)
- Fall: Pompadour – Calicot „gúnydala” (Palcsó Sándor, az MRT Énekkara)
- Fall: Pompadour – „Női hármas” (Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Szirmay Márta)
- Fall: Pompadour – „Férfi hármas” (Kishegyi Árpád, Nádas Tibor, Szénássy István, km. az MRT Énekkara)
- Farkas Ferenc: Zeng az erdő – „Mókus-dal” (László Margit)
- Farkas Ferenc: Vidróczky – „Csárdai hármas” (Zentay Anna, Maleczky Oszkár, Bende Zsolt)
- Fényes Szabolcs: Maya – „Korall- és kagylóbalett” (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Gyulai Gaál Ferenc)
- Fényes Szabolcs: Maya – „Macska-szerenád” (Galambos Erzsi)
- Fényes Szabolcs: Maya – „Rumba-dal” kettős (Németh Marika, Korda György)
- Fényes Szabolcs: Maya – „Légionista-induló” (Radnay György, MRT Énekkara)
- Fényes Szabolcs: Rigó Jancsi – „Ibolya-dal” (Petress Zsuzsa)
- Friml: Rose Marie – „Indián szerelmi dal” (Németh Marika, Bende Zsolt)
- Hervé: Nebáncsvirág – „Gránátos-dal” (Neményi Lili, Ráday Imre)
- Hervé: Nebáncsvirág – „Nagydob-kuplé” (Neményi Lili)
- Hervé: Nebáncsvirág – „Ima-dal” (Neményi Lili)
- Huszka Jenő: Aranyvirág – „Csalogató-dal” (Petress Zsuzsa, Palócz László, km. a Szekeres-kórus)
- Huszka Jenő: Aranyvirág – „Cake Walk” (Lehoczky Éva és a Szekeres-kórus)
- Huszka Jenő: Szép juhászné – „Betyárnóta” (Hadics László, a Magyar Rádió Énekkarának Férfikara)
- Huszka Jenő: Szép juhászné – „Szabadság-dal (Sárdy János, a Magyar Rádió Énekkarának Férfikara)
- Huszka Jenő: Bob herceg – „Gárda-induló” (Bende Zsolt és az MRT Énekkarának Férfikara)
- Huszka Jenő: Lili bárónő – „Hitelezők kara” (MRT Énekkarának Nőikara)
- Huszka Jenő: Lili bárónő – „Cigaretta-keringő” (Koltay Valéria, Ilosfalvy Róbert)
- Huszka Jenő: Lili bárónő – „Zsokéinduló” (Kukely Júlia)
- Huszka Jenő: Lili bárónő – „Radagan-duett” (Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté)
- Huszka Jenő: Szabadság, szerelem – „Játék-kettős” (Zentay Anna, Kishegyi Árpád)
- Huszka Jenő: Szabadság, szerelem – „Szabadság-dal” (Jámbor László és a Földényi-kórus)
- Huszka Jenő: Szabadság, szerelem – „Bujdosó-dal” (Jámbor László és a Földényi-kórus)
- Jacobi Viktor: Jánoska – „Tündérkeringő” (László Margit és Réti József)
- Jacobi Viktor: Leányvásár – „Tengerészinduló” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor, Bilicsi Tivadar, km. az MRT Énekkarának Férfikara)
- Jacobi Viktor: Leányvásár – „Yenki-dal” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)
- Jones: Gésák – „Teaház-dal” (MRT Énekkarának Nőikara)
- Jones: Gésák – „Csók-kettős” (László Margit, Bende Zsolt)
- Jones: Gésák – „Tengerészdal” (Bende Zsolt és az MRT Énekkara)
- Jones: Gésák – „Papagáj-dal” (Petress Zsuzsa és az MRT Énekkara)
- Kacsóh Pongrác: Rákóczi – Rákóczi „megtérése” (Udvardy Tibor)
- Kacsóh Pongrác: Rákóczi – „Búcsúkettős” (Barlay Zsuzsa, Udvardy Tibor)
- Kálmán Imre: Ördöglovas – „Rumbatercett”
- Kálmán Imre: A cigányprímás – „Stradivári-dal” (Svéd Sándor; /Melis György; /Gáti István…)
- Kálmán Imre: A montmartre-i ibolya – „Művészhimnusz” – négyes (Kincses Veronika, Molnár András, Rozsos István, Póka Balázs)
- Kálmán Imre: A hollandi menyecske – „Éjfél-dal” (Eszlári Judit, Kollár Péter Erik)
- Kemény Egon: Májusfa – „Májusfa-keringő” és „Balaton-keringő” (Gyurkovics Mária, Földényi-kórus); Sör-dal (Mindszenti Ödön és Rátonyi Róbert); Konty-dal (Gyenes Magda és Rátonyi Róbert); Kirándulók dala (Bán Klári, Gyenes Magda, Pogány Margit, Bilicsi Tivadar, Hlatky László, Mindszenti Ödön)
- Kemény Egon: Talán a csillagok – „Hópehely-keringő” és „Hóvirág-keringő” (Gyurkovics Mária, Forrai kórus);
- Kemény Egon: Komáromi farsang – „Az üldözők kara” – tercett (Bilicsi Tivadar, Göndöcs József, Hlatky László, km. Kibédy Ervin, Szabó Ernő); további kórusok: "Színész kórus" ; "Kelemen-induló"; "Létra-kórus" (km. a Földényi-kórus)
- Kemény Egon: Komáromi farsang - „A nápolyi király dala" (Fekete Pál, Kishegyi Árpád, Földényi-kórus)
- Kemény Egon: A messzetűnt kedves – „Rózsa-kettős” (László Margit, Simándy József)
- Kemény Egon: A messzetűnt kedves – „A szüretelők dala” (Barlay Zsuzsa, Kishegyi Árpád, a Földényi-kórus)
- Kemény Egon: A messzetűnt kedves - „Jelenet és Ámeli dal” (László Margit, Simándy József)
- Kemény Egon: Krisztina kisasszony – „Záporeső-duett” (Petress Zsuzsa, Kövecses Béla)
- Kemény Egon: Valahol Délen – „Kandúr-szerenád” (Rátonyi Róbert)
- Kemény Egon: Hatvani diákjai – „Dal a bon ton-ról” (Mezei Mária, Bessenyei Ferenc)
- Kerekes János: Dalol az ifjúság – „Visszhang-dal” (Petress Zsuzsa, az MRT Énekkarának Női kara)
- Kerekes János: Dalol az ifjúság – „Kukta-dal” (Rátonyi Róbert)
- Lecocq: Angot asszony lánya – „Clairette gúnydala (Házy Erzsébet)
- Lecocq: Angot asszony lánya – „Politikai sanzon” (Házy Erzsébet és Szabó Miklós, km. az MRT Énekkara)
- Lecocq: Angot asszony lánya - Amaranthe anyó „legendája” - ballada (Kiss Manyi és az MRT Énekkara)
- Lehár Ferenc: Bécsi asszonyok – „Nachladil-induló” (Külkey László;/ Palcsó Sándor)
- Lehár Ferenc: Cigányszerelem – „Cigányinduló” (Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Mersei Miklós, km. az MRT Énekkara)
- Lehár Ferenc: Cigányszerelem – „Leánykérő-dal” (Molnár András)
- Lehár Ferenc: Cigányszerelem – „Csók-kettős” (Házy Erzsébet, Radnay György)
- Lehár Ferenc: A víg özvegy – „Vilja-dal” (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara)
- Lehár Ferenc: A víg özvegy - „Grisette-dal” (Koltay Valéria és az MRT Énekkarának Női kara)
- Lehár Ferenc: A víg özvegy – „Nő-szám” (Udvardy Tibor, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László)
- Lehár Ferenc: Luxemburg grófja – „Bohém-kettős” – „Gyerünk, tubicám, se kocsink, se lovunk” (Zentai Anna, Palcsó Sándor)
- Lehár Ferenc: Éva - „Éva-keringő” (Lehoczky Éva)
- Lehár Ferenc: A cárevics – „Napolitana” – szerelmi kettős (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)
- Lehár Ferenc: A cárevics – „Volga-dal” (Udvardy Tibor; /Simándy József)
- Lehár Ferenc: Friderika – „Emlékkönyv-jelenet” (Andor Éva, Simándy József)
- Lehár Ferenc: A három grácia – „Apacs-dal” (Koltay Valéria és Külkey László; / Kalmár Magda és Palcsó Sándor)
- Lehár Ferenc: A három grácia – „Hinta-dal” (Orosz Júlia, Fehér Pál)
- Lehár Ferenc: Paganini – „Kártyajelenet” (Lehoczky Éva, Gulyás Dénes, Palcsó Sándor, az MRT Énekkara)
- Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Honvágy-dal” (Házy Erzsébet)
- Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Barackvirág-dal” (Udvardy Tibor; /Simándy József)
- Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Tea-kettős” (Orosz Júlia és Udvardy Tibor; /Házy Erzsébet és Simándy József)
- Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Szív-kettős” (Orosz Júlia és Udvardy Tibor; /Házy Erzsébet és Simándy József)
- Lehár Ferenc: A mosoly országa – „Zig-zig-duett – Fehér virág” (Házy Erzsébet és Melis György;/ Kalmár Magda és Bende Zsolt)
- Miljutyin: A cirkusz csillagai – „Városnéző-kettős” (Németh Marika, Bende Zsolt)
- Miljutyin: A nyugtalan boldogság - „Tajga-dal” (Melis György)
- Miljutyin: A nyugtalan boldogság – „Harmonika-dal”
- Miljutyin: A nyugtalan boldogság – „Szibériai rapszódia” (Házy Erzsébet)
- Lincke: Lysistrata – „Szentjánosbogárka-dal” (Gyurkovics Mária és a Földényi-kórus)
- Nádor Mihály: Babavásár – „Agglegények-dala” (Palcsó Sándor, az MRT Énekkarának Férfi kara)
- Offenbach: A 66-os szám – „Házaló-dal” (Radnay György; /Melis György; /Miller Lajos)
- Offenbach: A 66-os szám - „Sirató-hármas” (László Margit, Palcsó Sándor, Radnay György)
- Offenbach: A 66-os szám – „Románc és Dudadal” (László Margit, Palcsó Sándor)
- Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Katona-dal” (Házy Erzsébet)
- Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Kard-dal” (Házy Erzsébet és az MRT Énekkara)
- Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Panaszdal” (Házy Erzsébet, Németh Marika, Bartha Alfonz, Réti József, Kishegyi Árpád, Melis György)
- Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Jelenet és levél-kuplé” (Koltay Valéria, Erdész Zsuzsa, Divéky Zsuzsa, Svéd Nóra, Pere János)
- Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „ A holland újság krónikája” (Házy Erzsébet, Bartha Alfonz)
- Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Esküvői kar és legenda” (Házy Erzsébet, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, Melis György)
- Offenbach: A varázshegedű – „Regruta-kuplé” (Réti József)
- Offenbach: Brabanti Genoveva –„A tyúk kupléja” (Neményi Lili; /Ágai Karola)
- Offenbach: Brabanti Genoveva – „Kereszteslovagok dala” (Réti József, Sólyom-Nagy Sándor)
- Offenbach: A szép Heléna – „Templomi kórus” (MRT Énekkara)
- Offenbach: A szép Heléna – „Lúdjáték”/ „Kockajáték” - együttes (Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Bende Zsolt, Kishegyi Árpád, Külkey László, Maleczky Oszkár, Melis György, Pacsó Sándor, Palócz László, az MRT énekkara)
- Offenbach: A szép Heléna – „Álom-kettős” (Házy Erzsébet, Réti József)
- Offenbach: A szép Heléna – „Az Adonisz-siratók” (Házy Erzsébet és az MRT Énekkara)
- Offenbach: A szép Heléna – „Öltöztető kar” (MRT Énekkarának Női kara)
- Offenbach: Eljegyzés lámpafénynél – „Veszekedő-kettős” (Neményi Lili és Szilvássy Margit; /Kalmár Magda és Takács Tamara)
- Offenbach: Eljegyzés lámpafénynél – „Panasz-dal” (Csengery Adrienne, Lehoczky Éva, Gregor József, Rozsos István)
- Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „Pásztordal” (Réti József)
- Orfeusz az alvilágban – „Az istenek lázadása – forradalmi dal” (Ágai Karola, Szőnyi Olga, Szabó Anita, Réti József, Melis György)
- Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „Gúnydal Jupiterről” (Dunszt Mária, Ágai Karola, Szőnyi Olga, Szabó Anita, Réti József)
- Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „Jelenet és Bacchus-dal” (László Margit, Ágai Karola, Szőnyi Olga, Melis György)
- Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „Légyjelenet” (László Margit, Melis György)
- Offenbach: Fortúnió dala – „Kórus és vízdal” (Palánkay Klára, Ilosfalvy Róbert, Kövecses Béla, Réti József, Bende Zsolt, Külkey László)
- Offenbach: Fortúnió dala – „A bűvös-dal” (Ilosfalvy Róbert; / Molnár András)
- Offenbach: Párizsi élet – „Kesztyű-duett” (Lehoczky Éva, Palcsó Sándor)
- Offenbach: Párizsi élet -„Brazil-dal” (Palcsó Sándor, km. az MRT Énekkara)
- Offenbach: A sóhajok hídja – „Szerelmes szerenád” (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Fülöp Attila, Rozsos István)
- Planquette: A corneville-i harangok – „Harangdal” (Házy Erzsébet;/ Kincses Veronika)
- Planquette: Rip van Winkle – „Visszhangdal” (Melis György)
- Planquette: Rip van Winkle - „Lámpás-tercett” (Andor Éva, Petress Zsuzsa, Barlay Zsuzsa)
- Polgár Tibor: A lepecsételt asszony – „Honvágy-dal” (Házy Erzsébet)
- Stephanidesz Károly – Vitéz Tibor: Mátyás szerelme – Medvetánc (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Vincze Ottó)
- Oscar Straus: Varázskeringő – „Pikkoló-kettős” (Petress Zsuzsa, Várhelyi Endre)
- Oscar Straus: Varázskeringő – „Dinasztia-hármas” (Barlay Zsuzsa, Palcsó Sándor, Kovács Péter)
- Oscar Straus: Búcsúkeringő – „Rózsadal” (Kalmár Magda)
- Johann Strauss: Egy éj Velencében –„Lagúna-keringő” (Szabó Miklós;/ Ilosfalvy Róbert)
- Johann Strauss: Egy éj Velencében – „Gúnydal” (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara)
- Johann Strauss: Egy éj Velencében – „Vacsora-ötös” (Kishegyi Árpád, Házy Erzsébet, Zentai Anna. Ilosfalvy Róbert, Udvardy Tibor)
- Johann Strauss: Egy éj Velencében – „Gondola-dal” (Szabó Miklós; / Ilosfalvy Róbert; / Udvardy Tibor)
- Johann Strauss: A cigánybáró –„Kincskeringő” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)
- Johann Strauss: A denevér – „Kacagódal” (László Margit)
- Johann Strauss: A denevér - „Óra-duett” (Házy Erzsébet, Szőnyi Ferenc)
- Johann Strauss: A denevér - „Pezsgő-tercett” (László Margit, Szőnyi Ferenc, Kozma Lajos. km. az MRT Énekkara)
- Sullivan: A cornwalli kalózok – „Paradox-hármas” (Barlay Zsuzsa, B. Nagy János, Melis György)
- Suppé: Pajkos diákok - „Angol kettős” (Szirmay Márta, Palcsó Sándor)
- Suppé: Pajkos diákok – „Olasz-dal” (Bende Zsolt)
- Suppé: A szép Galathea – „Vénusz-kórus” (MRT Énekkara)
- Suppé: A szép Galathea – „Csók-kettős” (László Margit, Melis György)
- Suppé: Boccaccio – „Levél-hármas” (László Margit, Palánkay Klára, Sándor Judit)
- Suppé: Boccaccio - „Hordódal” (Külkey László)
- Suppé: Boccaccio - „Olasz-kettős” (László Margit és Ilosfalvy Róbert; / Kincses Veronika és Molnár András)
- Szirmai Albert: Táncos huszárok – „Karmester-kettős” (Németh Marika, Kövecses Béla)
- Szirmai Albert: Gróf Rinaldó – „Kaliforniai dal” (Bende Zsolt)
- Vincze Ottó: Cseberből vederbe – „Jódli dal” (László Margit, km. Daróczy Jenő gitáron, az MRT Kamarazenekara Vezényel: Tóth Péter)
- Vincze Ottó: Cseberből vederbe – „Levél-dal” (Palcsó Sándor, km. Andor Éva és a Földényi-kórus)
- Vincze Ottó: Budai kaland – „Lopó szám” (Kishegyi Árpád, Radnay György)
- Zeller: A madarász –„ Rajna-keringő” (Fábry Edit;/ Házy Erzsébet)
- Zeller: A madarász – „Rózsadal” – kettős (Fábry Edit és Szabó Miklós; /Házy Erzsébet és Kónya Sándor)
- Zeller: A bányamester – „Bányászinduló” (Kelen Tibor)
Kicsit korán volt még...pótolom, a "Fekete liliom" verseit Halász Rudolf írta.
Kiegészítésként a 2855 számú bejegyzéshez, Kemény Egon nagyoperettjeiből válogatva, rádiófelvéteken is hallható egy részük:
Kemény Egon - Nóti Károly - Földes Imre: "Fekete liliom " (1946)
Madonnám - fandangó
Őrmester úr - amerikai katonanóta (induló-fox)
Ne kérj - dalkeringő
Bocsánatot kérek - francia keringő itt hallható
Diszkrét legénylakás - foxtrot
Ma éjjel - tangódal
Kemény Egon - Tabi László - Erdődy János: "Valahol Délen " (1956)
(A bemutatót a Magyar Rádió közvetítette a Fővárosi Operett Színházból)
Légy enyém - tango
A vágyakozás - bolero
Egy szót se szólj - lassú fox
Árván vártam - dalkeringő
Tőled a fejem szédülhet - paso doble
Még nincsen senkim sem - foxtrot itt hallható
Kimaradt az előbbi, "Vokális tánc"-felsorolásból:
Lehár: Luxemburg grófja - polka ("Polka táncos" -Fleury és Basil kettőse: Honthy Hanna és Feleki Kamill / Zentay Anna és Rátonyi Róbert)
Összeszedtem pár ilyet a rádió operettműsoraiból:
Balettzenék, közzenék, táncok (keringő, palotás, bolero, csárdás, kolo, induló, mazurka, polonéz, foxtrott stb.)
- Hervé: Lili - keringő
- Huszka: Gyergyói bál – palotás
- Huszka: Szabadság, szerelem – palotás
- Jacobi: Miami - keringőegyveleg
- Kacsóh: János vitéz, II. felv. - előzene és menüett
- Kacsóh: János vitéz, III. felv. – balettzene; „Tündéravatás” (km. kórus)
- Kálmán: A bajadér – balettzene
- Kálmán: Ördöglovas – palotás
- Kálmán: Csárdáskirálynő – tánckeringő (km. kórus)
- Lecocq: Angot asszony lánya – balettzene
- Lehár: A drótostót - galopp
- Lehár: Cigányszerelem - balettzene
- Lehár: A mosoly országa, II. felv. – balettzene ("kínai balettszvit")
- Lehár: A pacsirta – palotás
- Lehár: Éva – keringő; balettzene
- Lehár: Luxemburg grófja – keringő -intermezzo
- Lehár: Kék mazúr – közzene
- Lehár: Friderika - közzene
- Lehár: A cárevics – közzene
- Lehár: A cárevics, II. felv. – balettzene
- Millöcker: A koldusdiák - lengyel táncok: mazurka, polka
- Millöcker: Gasparone – induló
- Nedbal: Lengyelvér – mazurka, keringő, ländler, induló
- Offenbach: Orfeusz az alvilágban – kánkán
- Offenbach: Dunanan apó - közzene
- Offenbach: Kékszakáll – közzene
- Sullivan: A gondolások – barcarola; tangó¸ keringő
- Suppé: Pajkos diákok - közzene
- Szirmai: Táncos huszárok – keringő
Vokális táncok
- Ábrahám: Bál a Savoyban – tangó („Az én nevem La Bella Tangolita” Házy Erzsébet)
- Huszka: Aranyvirág – tarantella (Dal: Lehoczky Éva)
- Huszka: Aranyvirág – barcarola (SzekeresKórus és Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Bánfalvy Miklós)
- Huszka: Bob herceg, I. felv. – csárdás (Dal: „Hej, kopogós a táncom” Ilosfalvy Róbert)
- Jacobi: Jánoska – keringő („Tündérkeringő” – „„…Tündér! Jer, ide már! A szívem idevár. Reménye te vagy és a bizodalma… /Szép szemedbe nézni mélyen--- csókot adni, csókot kapni, még-még…” (László Margit és Réti József)
- Kálmán: A cigányprímás – keringő (Sári és Gaston keringődala: „Ej, lárifári, nem kell várni, frissen jó a csók…” (Koltay Valéria, Külkey László)
- Kálmán: A bajadér – shimmy (kettős: „Jön-e velem nagysá’d shimmyt járni?…” Zentay Anna, Kishegyi Árpád)
- Kálmán: Ördöglovas – rumba (Rumbatercett: „Jaj, de szép is lehet Monte Carlo)
- Kemény: Valahol Délen – boleró (Lolita bolerója: „Fekete az éj” Mezei Mária)
- Kemény: Májusfa – keringő („Májusfakeringő”: Gyurkovics Mária, Forrai kórus)
- Kemény: Talán a csillagok – keringő („Hópehelykeringő”; „Hóvirág-keringő” Gyurkovics Mária, Forrai kórus)
- Lehár: Bécsi asszonyok – induló („Nachladil-induló” – „A banda élén, míg megyek…” (Külkey László; Palcsó Sándor)
- Lehár: Cigányszerelem – induló („Cigányinduló” Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Mersei Miklós, km. az MRT Énekkara)
- Lehár: A víg özvegy, III. felv. – keringő (Keringő-duett: „Minden vágyam, súgom lágyan, csak szeress!” Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)
- Lehár: A víg özvegy, III. felv. - Tánc, kánkán (Grisette-dal - Valencienne és a görlök: „Este odakinn az utcán, trallalli és trallalla,…/ Íme, itt a kis grisettek, akikért úgy lelkesedtek: Lolo, Dodo, Zsuzsu, Frufru, Cloclo, Margo, e moi!.../ Rittantouri tantirette, e voila les belles grisettes, les grisettes de Paris, rittantouri tantiri!” Koltay Valéria és az MRT Énekkarának Női kara)
- Lehár: A víg özvegy, II. felv. – kolo (MRT Énekkara)
- Lehár: Éva – keringő („Éva-keringő” - „S hogyha csak egy percig volnál szép” (Lehoczky Éva)
- Lehár: A cárevics – tangó (kettős: „Mi kell még...így még soha mást” Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)
- Lehár: A cárevics – „Napolitana” (kettős: „Miért, miért van egyszer csak egy évben nyár?...” (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor)
- Lehár: A cárevics – one step (Iván és Masa kettőse: "Elmennék én hozzád, babám, ha este várnál rám..." Zentay Anna, Kishegyi Árpád)
- Lehár: A három grácia – rumba (Rumbakettős: „Rumba gyötör a féltékenység…”)
- Lehár: Szép a világ - keringő, induló, tangó („Rio de Janeiro”; „Szép a világ” Németh Marika, Korondy György; Palcsó Sándor; Szabó Miklós)
- Offenbach: Kakadu – barcarola (Dal: Szabó Miklós; Réti József; Ilosfalvy Róbert)
- Offenbach: A sóhajok hídja – recitativo és barcarola (Fülöp Attila és Rozsos István)
- Oscar Straus: Varázskeringő – keringő (Keringőkettős, II. felv. „Halkan száll, halkan…” (Palcsó Sándor, Bende Zsolt)
- Johann Strauss: Egy éj Velencében –keringő („Lagunakeringő” Szabó Miklós; Ilosfalvy Róbert)
- Johann Strauss: A denevér, II. felv. – magyar csárdás (Dal: „Hazámnak dalára nyugtom nem lelem” Házy Erzsébet)
- Johann Strauss: A cigánybáró – keringő (Kincskeringő – tercett: Cipra, Barinkay, Szaffi – „Nézd arra bent, mi cseng, mi peng,hogy csillog ottan, villog titokban…” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)
- Johann Strauss: A cigánybáró – toborzó és csárdás („Csapj kezembe szép öcsém, búcsút mondj a lánynak…” (Bende Zsolt, MRT Énekkara)
- Johann Strauss: Bécsi vér – keringő („Bécsi vér, bécsi vér” – kettős: Kincses Veronika, Fülöp Attila)
- Johann Strauss: Bécsi vér - polonéz (Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel Breitner Tamás)
- Zeller: A madarász – keringő (Rajnakeringő: „Rajna táj, égi báj” Fábry Edit; Házy Erzsébet)
Tetszik a két lista - lsd. 2853, 2852 - ...:-) és legnagyobb örömünkre ezeket a digitalizált felvételeket gyakran hallhatjuk Nagy Ibolya műsorában.
Hozzáteszem:
Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: „Komáromi farsang” (1957)
Magyar Rádió, daljáték 2 részben
Csokonai Vitéz Mihály – Ilosfalvy Róbert, Zenthe Ferenc, Lilla – Házy Erzsébet, Korompai Vali, Deák Sándor, Gönczöl János, Berky Lili, Bilicsi Tivadar, Szabó Ernő, Hlatky László, Fekete Pál, Lehoczky Éva, Völcsey Rózsi, Gózón Gyula, Rózsahegyi Kálmán.
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte
Zenei rendező: Ruitner Sándor
Rendező: László Endre
Kar- és kórusdalok a "Komáromi farsang" - ban:
Üldözők kara - itt
Bilicsi Tivadar, Göndöcs József, Hlatky László, Kibédy Ervin, Szabó Ernő
Színész kórus - Bájligeti és a Kar
Kelemen-induló - Kar
Létra-kórus
Zárókórus
Közreműködött a 43 tagú Rádiózenekar és a 40 tagú Földényi kórus.
A reménybeli digitalizálás után majd újra meghallgathatjuk...
Operettkórusok
Dunajevszkij: Szabad szél
- Matrózinduló: „Tengerész, tengerész!...” (MRT Énekkarának Férfikara)
Eisemann Mihály: Bástyasétány 77
- Nyitó együttes, kar: „Bástyasétány-induló” (Földényi-kórus)
Huszka Jenő –Martos Ferenc: Bob herceg
- Gárdainduló: „A gárda, a gárda viharsebesen tör az ellenen át…” (MRT Énekkarának férfikara)
Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő
- Hitelezők kara (MRT Énekkara)
Huszka Jenő – Fischer Sándor: Szabadság, szerelem
- Honvédek dala: „Virradóra, virradóra…” (Földényi-kórus)
Jones: Gésák
- Tea-dal „Ha nő csak könnyet lát, egy csésze jó teát, fontos, hogy a vendég úr jól érezze magát…/Ez a kedves teaház, ma lesz itt mulatás…” (MRT Énekkarának Nőikara)
- Kórusjelenet: „Bűvös, édes holdsugár” (MRT Énekkarának Nőikara)
- Tengerészinduló (MRT Énekkarának Férfikara, km. Bende Zsolt)
Kacsóh Pongrác: János vitéz
- Kórus: „Megjöttek a szép huszárok” (Földényi-kórus)
Kemény Egon - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai
- Karjelenet:„Jó dolga van a diáknak, tekintélye van" (Földényi-kórus)
Kerekes János - Kristóf Károly: Hófehérke és a hét törpe
- Óriások-kara: „Repül a csónak délután hazafelé…" (MRT Énekkara)
Kerekes János – Tóth Miklós –Romhányi József: Boldogságfelelős
- Induló (Földényi-kórus)
Lecocq: Angot asszony lánya
- Összeesküvõk kara (MRT Énekkarának Férfikara)
- Női kar: „Nem tud más segíteni rajtunk, jaj, más segíteni rajtunk, mint Ön drága jó művész úr, mert oly ártatlan a mi lányunk, mint az égen a bárányfelhő…” (MRT Énekkara)
Lehár Ferenc – Gábor Andor: Cigányszerelem
- Bevezető kórusjelenet: „… Nincsen olyan legény, nincsen olyan leány…” (MRT Énekkara)
Lehár Ferenc – Martos Ferenc: Pacsirta
Bevezető kórus (MRT Énekkara)
Lehár Ferenc – Gábor Andor: Luxemburg grófja
- Nyitó farsangi jelenet: „Farsang van, vígan áll a karnevál…” (MRT Énekkara)
Millöcker: Szegény Jonathán
- Kórusrészlet (MRT Énekkara)
Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő
- Bevezető kórusjelenet (MRT Énekkara)
Offenbach: Szép Heléna
- Előjáték és templomi kórus (MRT Énekkara)
- Öltöztető kar (MRT Énekkarának Nőikara)
Offenbach: A sóhajok hídja
- Nyitó jelenet: „Óh, Úrnőm…” (MRT Énekkarának Nőikara)
Scserbacsov: Dohányon vett kapitány
- Nyitókórus: „Vendéglátó víg lakomára készül mára fel ez a ház” (Földényi-kórus)
Johann Strauss: A királyné csipkekendője
- Kórusjelenet: „Éljen a király!” (MRT Énekkara)
Johann Strauss: Egy éj Velencében
- Karnevál-jelenet (Földényi-kórus)
Johann Strauss: A cigánybáró
- Cigánykar, I. felv.: „Vigyázni jó, élni jó, hol cigány él” (MRT Énekkara)
- Jelenet-kórusrészlet, II. felv. „Tessék venni, friss kalácsot enni…” (MRT Énekkarának Nőikara)
Sullivan: A Fruska
- A tengerészek dala: „A kéklő óceánt hófehér hajónkban járjuk, és nincs panasz miránk, úgy pucoljuk meg az ágyút…” (MRT Énekkarának Férfikara)
Sullivan: A cornwalli kalózok (avagy a becsület rabjai)
- Kórusrészlet, I. felv. :„Kúszva, mászva kősziklára…” (MRT Énekkarának Férfikara)
- Kalózok és rendőrök kara, II. felv.: „Kalózcsapat lopódzik itt…/Fel, óceánlakók…” (MRT Énekkarának Férfikara)
- Lányok kara (MRT Énekkarának Nőikara)
Sullivan: A mikádó
- Kórusjelenet: „Itt jönnek a szép kis dámák” (MRT Énekkara)
Suppé: Pajkos diákok
- A diákok kara: „Gaudeamus igitur” (MRT Énekkara)
Szirmai Albert: Mézeskalács
- Az Udvar bevonulása, II. felv.: „Csupa méltóság, csupa méltóság, csupa méltóság a mi képünk! Főmagasságú, főmagasságú, főmagasságú a személyünk!...” (MRT Énekkara)
Operettegyüttesek
Csajkovszkij– Josef Klein – Erdődy János: A diadalmas asszony
- Induló együttes (Zentay Anna, Fekete Pál, Göndöcs József , a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar és a Földényi-kórus, vezényel Bródy Tamás)
Dunajevszkij: Szabad szél
- Együttes, III, felv.: „Orvul tört ránk, eltiporta földünk, úrra lett itt az ellenség…/Szél, szél, szállj keletről hozzánk” (Palócz László, km. az MRT Énekkarának Férfikara)
Fall: Sztambul rózsája
- Együttes (László Margit, Koltay Valéria)
Fall: Az elvált asszony
- Ötös: „Én vagyok én, te vagy tee, ki a szamár, én vagy te?” (Zentai Anna, Kövecses Béla, Bilicsi Tivadar, Kishegyi Árpád, Nádas Tibor)
Fényes Szabolcs: Maya
- Együttes: „Haccáré, haccacáré…” (Galambos Erzsi, Németh Marika, Korda György, Rátonyi Róbert, énekkar)
- Együttes: „Párizs, te szép!...” (Galambos Erzsi, Házy Erzsébet, Rátonyi Róbert, MRT Énekkar)
Lehár Ferenc - Mérey Adolf: A víg özvegy
- Pavillon-jelenet, II. felv. (Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Kövecses Béla, Udvardy Tibor, Palcsó Sándor)
Lehár Ferenc – Gábor Andor: Cigányszerelem
- Együttes: „Rettenetes nagy eset, ami itt most megesett…” (Kincses Veronika, Kukely Júlia, Bende Zsolt, Molnár András)
Messager: Nászéjszaka
- Ötös: „…- Nos, halljuk hát, ez hogy esett! - Nos, hát, így volt: a jachtunkon nagy csend honolt. Szépen ringott a tenger árján Arabellánk, a büszke jacht, - szinte már édes álom szárnyán a bíbor fényű ég alatt, - akkor a csendes esti fényben, míg pihenni tért a király, vitorlás bárka úszott felénk, a halk vizű tenger árján… oly mily kedves volt ez a hajó az alkonyéjben!…, /úszott felénk hófehéren, gazdája, ifjú drapp ruhás…./-Nos, jó kapitányom, ámde most velünk mi lesz?...” (Osváth Júlia, Vámos Ágnes, Fekete Pál, Kövecses Béla, Petri Miklós)
Millöcker: A koldusdiák
- Együttes és Simon dala, I. felv. „Itt jön Wybiczky herceg, s titkára vele…” (Kalmár Magda, László Margit, Sánta Jolán, Melis György, Molnár András, Póka Balázs)
Offenbach: Kékszakáll
- Együttes: „Saltarelle, avagy mit ad a nő…” (Bordás Barbara, Kardffy Aisha, Lévai Enikő, Lukács Anita, Boncsér Gergely, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter, Vadász Zsolt) – koncert, Budavári Palota, 2017.
- Palotajelenet (Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Lehoczky Éva, Róka István, Bende Zsolt, az MRT Énekkara)
Offenbach: A szép Heléna
- Királyok bevonulása, jelenet és együttes (Kishegyi Árpád, Külkey László, Palcsó Sándor, Melis György, Palócz László, Maleczky Oszkár, énekkar)
Offenbach: Piaci dámák
- Bevezető jelenet: a Kofák kara: „Tessék, vegyenek itt a zöldség, karalábé, tessék körtét, szőlőt, friss karalábét, csuda olcsó árú; vegyenek-vegyenek-vegyenek, olcsó a sapka, zöldbab, olcsó a virág…csak tessék, hölgyeim…” (Andor Éva, Barlay Zsuzsa, Forgács Júlia, Kincses Veronika, Köteles Éva, Mátray Zsuzsa, Szemere Erzsébet, Gregor József)
Offenbach: A sóhajok hídja
- Hatos: „_Imádlak! Engem imádnak! …-Jöjj, menjünk innen már!...” (Kalmár Magda, Palcsó Sándor, Fülöp Attila, Rozsos István, Radnay György, Antalffy Albert)
- Együttes: „Riadó, riadó, riadó!...Szép Velence…” (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Fülöp Attila, Palcsó Sándor, MRT Énekkara)
- Tízek Tanácsa – jelenetegyüttes:”Van egy kis zúg a völgyben, a hispán vidéken…” (Palcsó Sándor, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Rozsos István, MRT Énekkara)
Offenbach: Fortúnio dala
- Kórus és vízdal: „Elment az úr és a lánya is…/Babett! Babett! Ennivalót! A gyomrunk éhes, szörnyű gond… /Mily bőség, mily áldás, mit sorsunk ránk mér, csak dőzsölj, ha nincs más is, mi bendődbe fér… /Víz az élet fő gyönyöre, nélküle élni, gond öröme…” (Palánkay Klára, Ilosfalvy Róbert, Kövecses Béla, Réti József, Bende Zsolt, Külkey László)
Offenbach: Párizsi élet
- Hetes: „Aki rangos, sose hangos…” (Ötvös Csilla, Mohácsi Judit, Németh Mária, Sütő Mária, Kovács Péter, Miller Lajos, Rozsos István)
Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő
- Együttes: „Jój’cakát!...” (Németh Marika, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, Melis György, Michels János, MRT Énekkara)
Planquette: A corneville-i harangok
- Ötös (Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Korondy György, Melis György, SólyomNagy Sándor)
Schubert-Berté: Három a kislány
- Binder, Édi, Médi, Brunéder és Hédi ötöse, I. felv.: „Ide kukkants, oda kukkants. Senki se lásson…” (Andor Éva, Hankiss Ilona, László Margit, Külkey László, Nádas Tibor)
- Ötös: „Tavaszi felhők az égen…” (Ilosfalvy Róbert, Réti József, Melis György, Bende Zsolt, Várhelyi Endre)
Johann Strauss: Egy éj Velencében
- Vacsoraötös és szakácsdal: „Ketten borulnak vállamra, trallala, de szívem vágya csak Barbara…/Csiribiri, bumm, a konyha kész, csiribiri bumm, most tettre kész…” (Kishegyi Árpád, Házy Erzsébet, Zentai Anna. Ilosfalvy Róbert, Udvardy Tibor)
Johann Strauss: Bécsi vér
- Hatos (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Melis György, Radnay György)
Suppé: Boccaccio
- Szerenád és együttes: „A csókhoz lány kell…” (Ágai Karola, Kishegyi Árpád, Külkey László, Ilosfalvy Róbert, Réti József, Maleczky Oszkár és az MRT Énekkara)
- Hetes (Ágai Karola, Palánkay Klára, Sándor Judit, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád, Külkey László, Maleczky Oszkár)
Zeller: A madarász
- Kórusjelenet és együttes: „Édes, kedves, hű jobbágyok, jobb lesz hogyha arrébb álltok…” (Bilicsi Tivadar, Maleczky Oszkár, Fábry Edit, MRT Énekkara)
A Dankó Rádió ma délelőtt elhangzott operettműsorából kiemelem az alábbi zenéket:
Kálmán Imre – Harsányi Zsolt – Innocent Vincze Ernő: A cigányprímás (1912)
- Rácz Pali dala - Stradivári-dal: „Mi a jobb és mi a szebb: hegedű vagy asszony…/Szól a nóta, csend a vége, ám a nőnél fuccs a béke…/ Az ócska Stradivari egy árva szót se szól, de hogyha játszom rajta, oly bájosan dalol.…” (Gáti István, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás – Csepeli Munkásotthon, 1979. december 3. – koncertfelvétel)
Az operett keresztmetszetének stúdiófelvétele először 1964. szeptember 7-én, a Petőfi Rádióban hangzott el (20.00 és 21.00 óra között). Erről a felvételről két részlet szólalt most meg:
- Vidám négyes: „Köszönöm! Köszönöm! Ez a perc nagy öröm!…/ Voltam egyszer én is büszke bálkirály, jártam én is száz leány után…/ Egy király, egy cigány…./ Áll a bál…. jöjjön a bor, jöjjön a francia pezsgő!.../ Én vagyok a bálkirály… áll a bál, Rácz a király…” (Kishegyi Árpád, Melis György, Koltay Valéria, Németh Marika km. az MRT szimfonikus zenekara, vezényel: Vincze Ottó)
- Sári dala: „Nádfedelű kicsi falu rózsája, odahaza falunépe hogy várja…” (Koltay Valéria, km. az MRT szimfonikus zenekara, énekkara, és Andor Ilona gyermekkara. Vezényel: Vincze Ottó)
Egy másik stúdiófelvételről következtek részletek:
A Magyar Hanglemezgyár felvételéről (LP 1965) – mely CD-n is megjelent 2004-ben. km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, Breitner Tamás vezényel.
- Rácz Laci és Juliska kettőse: "... Száll, száll, tovaszáll a nyár, hervad a csók, mint a rózsák…” (Petress Zsuzsa, Kelen Tibor)
- Sári és Gaston vidám kettőse, I. felv., „Hacacáré erre, hacacáré arra, elhagy a csizmám sarka…/furcsa tánc az úri fajta…” (Zentay Anna és Kishegyi Árpád)
- Egy további hangfelvételről Teremi Trixi és Bozsó József énekelt vidám kettőst a Cigányprímásból.
Kemény Egon Krisztina kisasszony című operettjéből a nyitány dallamai csendültek fel az adás legvégén. (A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényli) – 1959.
A „Túl az Óperencián” műsorát újra meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán és online az internetes eléréseken is, ma délután hat és hét óra között.
Ezen a héten mától minden nap Agárdy László, színész és parodista vendégeskedik a Dankó Rádió stúdiójában, akivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget.
A „Túl az Óperencián” adásában elhangzott zenék közül említem meg:
Johann Strauss:.A cigánybáró (énekel Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Ferencsik János) – 1961 Szövegét Jókai Mór novellája nyomán Igna(t)z Schnitzer írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Szinetár György. A versszövegeket Fischer Sándor fordította.
- Zsupán belépője, I.felv. „Hja, az irka-firka nékem, sose’ volt a mesterségem, már apró gyermekkorban csak sertések közt voltam. …”
- Zsupán „harci” dala, III. felv.: „Spanyolországban, ahol ott jártam…/ Megállj! Kiált egy vad spanyol legény…”
Aldobolyi Nagy György - Szenes Iván: Charley nénje. A musical részleteiben a felvételen Tolnay Klárit, Páger Antalt, Lehoczky Zsuzsát, Bodrogi Gyulát hallottuk énekelni, km. a Bolba-vokál és a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Kamarazenekara, vezényel a szerző, Aldobolyi Nagy György.
Ábrahám Pál zenéjének dallamaival („Tengerpart”) ért véget a ma délelőtti operettműsor a Dankó Rádióban. (Km. a Magyar Rádió Tánczenekara, vezényel: Gyulai Gaál János) Újrahallgathatjuk a délután hat és hét óra közötti ismétlésben.
A Csárdáskirálynő két részletével indult a mai operettműsor a Dankó Rádióban:
- Szilvia belépője: „Hajhó, hajhó! Messze délen, zordon hegyek ölén, hajhó… ott születtem, onnan jövök el én…” (Geszthy Veronika)
- Szilvia és Edvin kettőse: „Táncolnék a boldogságtól, lelkem lánggal ég…/ Álom, álom édes álom, álomkép, álmodjuk, hogy egymásé leszünk mi még…” (Geszthy Veronika, Domoszlai Sándor)
Egy másik Kálmán Imre-operettből, a Marica grófnőből következett két dal:
- Marica belépője: „…Húzd, mint régen! Húzzad nékem, gyere ide vén cigány… Húzd rá hát! Húzd az angyalát! Vagy kacagás, vagy sóhajtás, csak te kellesz ide pajtás! Gyere ide, húzzad hát!/ De jó is lenne, szerelmes lenni, egy édes vágynak, utána menni…” (Geszthy Veronika, énekkar)
- Marica és Taszilo duettje: „Szent Habakuk, mi van velem?!.../ Egy az élet, egyszer élsz csak, kincsem, gondold meg ezt…” (Geszthy Veronika, Domoszlai Sándor)
Geszthy Veronika énekfelvételéről elhangzott egy népszerű olasz dal is (1964, San Remo-i dalfesztivál és a Koppenhága - Eurovíziós Dalfesztivál győztes dala volt "Non ho l'età per amarti. Non ho l'età per uscire sola con te…” - Gigliola Cinquetti előadásában)
Lehár Ferenc: A víg özvegy – részletek (más-más felvételekről)
- Vilja-dal: „Élt egyszer egy Vilja, egy tündéri lény, meglátta az erdőn egy ifjú legény…/ Vilja, ó, Vilja, te szép és csodás, légy az enyém, soha el nem bocsáss!...”(Geszthy Veronika)
- Danilo belépője: „Ó, szerelmetes szép hazám, hogy mennyi gondot ád, az ám…/Az orfeum tanyám, ott békén hagy hazám… (Domoszlai Sándor)
- Grisette-dal: „Este odakinn az utcán, trallalli és trallalla,…/ Íme, itt a kis grisettek, akikért úgy lelkesedtek: Lolo, Dodo, Zsuzsu, Frufru, Cloclo, Margo, e moi!.../ Rittantouri tantirette, e voila les belles grisettes, les grisettes de Paris, rittantouri tantiri!” (Oszvald Marika és a Debreceni Filharmonikus Zenekar, vezényel
Kaposi Gergely) - Induló – szextett (Asszonydal): „Asszonynéppel hogy kell bánni…/ Bár az asszonyhoz senki sem ért, de rajongunk a női nemért. Mert az égen, a földön a fő: csak a nő, nő, nő, nő, nő!… asszony, asszony, asszony…” (Harsányi Frigyes, Bozsó József, Kovácsházi István) – élő, koncertfelvételről
Valami technikai baki következtében a bekonferált Víg özvegy részletei közé "becsempészésre" került és felhangzott Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjéből a következő dal:
- „Kislány vigyázz, csókra szomjas a huszár!….” (Harsányi Frigyes és énekkar)
A „Túl az Óperencián” ma délelőtti adásának végén Kodály Zoltán Galántai táncok című művének utolsó tétele hangzott fel a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában, Záborszky Kálmán vezényletével - élő, koncertfelvételről.
A héten ma utoljára volt velünk a Dankó Rádióban - Nagy Ibolya mikrofonja előtt - Gesztjy Veronika és Záborszky Kálmán művészházaspár.
Az elhangzott műsort ma délután hat és hét óra között ismét meghallgathatjuk a rádióban.
Kapcs.: 2736., 2735., 167. és 16. sorszámok
Johann Strauss: Bécsi vér - az operett rádióváltozata
A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. augusztus 19. Kossuth adó 19.30 - 21.40
Szövegét Victor Leon és Leo Stein írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Fischer Sándor
A korábban leírt teljes szereposztáson túl, kiegészítésül, megnevezek az operett részletei közül is néhányat:
Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc). Vezényel: Breitner Tamás.
- Bevezetés, Joseph belépője, Franciska és Joseph kettőse (Kalmár Magda, Melis György)
- A gróf és a Franciska művésznő kettőse (Kalmár Magda, Fülöp Attila)
- Pepi és Joseph kettőse (Lehoczky Éva, Melis György)
- Gabriella grófné és Franciska művésznő kettőse (Kincses Veronika, Lehoczky Éva)
- Az I. felvonás fináléja (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Fülöp Attila, Melis György, Radnai György, Várhelyi Endre, énekkar)
- Polonéz (Énekkar)
- A gróf és a grófné kettőse: „Bécsi vér, bécsi vér…” - keringő (Kincses Veronika, Fülöp Attila)
- A gróf dala (Fülöp Attila)
- Hármas (Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Melis György)
- Hatos (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Melis György, Radnai György)
- A II. felvonás fináléja (Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Melis György, Radnai György, énekkar)
Egész héten át Geszthy Veronika és Záborszky Kálmán művészházaspár vendégeskedik a Dankó Rádió stúdiójában, akikkel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget.
A most délelőtt elhangzott adásban hallott zenék között szerepelt:
Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő - részletek (Geszthy Veronika és Domoszlai Sándor; Halász Aranka és Kokas László; Domonkos Zsuzsa és Palcsó Sándor)
Kálmán Imre: Marica grófnő: „Tűzrőlpattant barna lányok, nyalka szép legények…/Ringó vállú csengeri violám, kisangyalom…” (Bordás Barbara, Földes Tamás, Kerényi Miklós Máté)
A muzsika hangja és a Macskák című musicalek egy-egy ismert dalát hallottuk még Geszthy Veronika énekfelvételéről.
A Túl az Óperencián műsora Erkel Ferenc Ünnepi nyitányával ért véget (előadta a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar, vezényelt Záborszky Kálmán) – koncertfelvételről, 2007. Kossuth tér, „Örömkoncert”)
Ezt a programot ismét sugározza a rádió ma délután hat és hét óra között.
Kacsóh Pongrác – Heltai Jenő: János vitéz
Részletek
Közreműködik: Kalmár Magda, Tokody Ilona, Berkes János, Melis György, Miller Lajos, az MRT énekkara és a Magyar Állami Operaház zenekara, vezényel Kerekes János
- Kórus: „Megjöttek a szép huszárok” (MRT Énekkara)
- Bagó dala: „A fuszujka szára” (Miller Lajos)
- Jancsi belépője: „Én, a pásztorok királya” (Berkes János)
- Iluska dala: „Van egy szegény kis árva lány” (Kalmár Magda)
- Furulyanóta: „Én vagyok a bojtár gyerek” (Berkes János)
- Bagó dala: „Egy rózsaszál szebben beszél”(Miller Lajos)
- A francia király belépője: „Vívtam életemben sok nehéz csatát” (Melis György)
- A francia királylány dala: „Ó csak ne volnék gyönge leányka” (Tokody Ilona)
- Bagó dala: „A furulyám, jaj de búsan szól” (Miller Lajos)
- Részletek a második felvonás fináléjából (Kalmár Magda, Berkes János, MRT énekkara)
1979. február 24., Kossuth Rádió 21.20 – 22.00
„Bemutatjuk a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat új felvételét”
Részletek Huszka Jenő operettjeiből
Közreműködik Galambos Erzsi, Gallay Judit, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Ötvös Csilla, Berkes János, Csákányi László, Karizs Béla, Miller Lajos, Németh Sándor, a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel Behár György.
-Szilágyi László: Mária főhadnagy
- Mária és Bálint kettőse, I. felv.: „Szabad-e remélnem, hogy egyszer megsajnálsz…” (Kincses Veronika, Berkes János)
- Antónia és Draskóczy kettőse, I. felv.: „Némán várni egy boldog percet…” (Gallay Judit, Miller Lajos)
- Bálint dala, II. felv.: „Nagy árat kér a sors a boldogságért…” (Berkes János)
- Panni és Tóbiás vidám kettőse, I. felv.: „Én teve, én teve, én teveled oly vígan élek…” (Galambos Erzsi, Németh Sándor)
- Antónia sanzonja, II. felv.: „Csacsi minden férfi, semelyik sem érti, mit akarunk tőle, és mi a bajunk…” (Gallay Judit)
- Bálint és Mária kettőse, II. felv.: „Én mától kezdve csak terólad álmodom…” ((Kincses Veronika, Berkes János)
-Martos Ferenc: Gül Baba
- Gábor diák dala, I. felv. „Az utolsó kívánságom halljátok meg emberek…/Ott túl a rácson egy más világ van…” (Karizs Béla)
- Mujkó dala, II. felv.: „Darumadár fönn az égen…” (Miller Lajos)
-Háy Gyula, Fischer Sándor: Szabadság, szerelem
- Melchior dala: „Társtalanul járogat az orvos… /Doktor úr, doktor úr, itt bent valami fáj…” (Csákányi László)
-Szilágyi László: Erzsébet
- Ida és Axaméthy tábornok dala, II. felv.: „Van az úgy, kérem, néha-néha...” (Kalmár Magda, Karizs Béla)
- Stefi és Flórián vidám kettőse, II. felv.: „Szüret előtt, már nincs elég időnk…/Délibábos Hortobágyon…” (Galambos Erzsi, Németh Sándor)
- Ida belépője: „Madárdalos, zöld erdőben jártam…/Rózsám, viruló kis rózsám…” (Kalmár Magda)
-Martos Ferenc:Aranyvirág
- Aranyvirág dala: „Ragyog a napfény” (Kincses Veronika)
- Aranyvirág és Beppo kettőse: „Szívem szívednek örökös rabja lett..." (Kincses Veronika, Miller Lajos)
- „Kibontva szárnyunk” (Ötvös Csilla)
1979. március 30., Petőfi Rádió 19.10 – 19.26
„Bemutatjuk új felvételünket”
Kalmár Magda és Simándy József Lehár-operettdalokat énekel.
Közreműködik a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel Sebestyén András
1. - Kulinyi Ernő: Paganini – „Volt nem egy de száz babám” (Simándy)
2. – Mérey Adolf: A víg özvegy – Vilja-dal(Kalmár)
3. – Kulinyi Ernő: A cárevics – Volga-dal (Simándy)
Tegnap Szirmai Albert Mágnás Miska és Huszka Jenő Lili bárónő, ma pedig Kálmán Imre Marica grófnő és Lehár Ferenc Giuditta című operettekben hallhattuk Geszthy Veronika énekhangját megszólalni a Dankó Rádió Túl az Óperencián adásában. A művésznővel és férjével, Záborszky Kálmán karmesterrel beszélget a rádió stúdiójában ezen a héten a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.
Még a tegnapi adásnapon hallgathattuk a műsor végén hangfelvételről a Kodály Zoltán Budavári Te Deumának szép részletét. Előadók voltak: Herczenik Anna, Wiedemann Bernadett, Berczelly István és Molnár András, a Szent István Király Oratóriumkórus – a határon innen és túli énekkarokkal együtt 4042 kórusénekes működött közre – és a 250 tagúra bővített Szimfonikus Zenekar. 2003-ban, augusztus 19-én, a Hősök terén tartott Örömkoncerten Erkel Himnuszát követte Beethoven István király című nyitánya, majd Záborszky Kálmán új feldolgozásában ősbemutatóként Beethoventől az Örömóda, továbbá Kodálytól a Budavári Te Deum mellett a Háry Jánosból, Kókai Rezső István király című dalművéből hangzottak el részletek, végül Berlioz szerzeményének, a Faust elkárhozásának híres részlete, a Rákóczi induló dallamait hallhatta a közönség a hatalmas énekkari-zenekari apparátus előadásában. Ezen a nagyszabású szabadtéri monstre koncerten Záborszky Kálmán vezényelt. A Dankó Rádió Túl az Óperencián című műsorsorozatának e heti adásnapjain mindezekből a zeneművekből is hallhattunk részleteket.
A mai rádióadás pedig ugyancsak a Záborszky Kálmán vezényelte Szent István Király Oratóriumkórus és Szimfonikus Zenekar közreműködésével előadott zenemű részletével zárult:
Lajtha László: Mise frig hangnemben
(Missa in tono phrigio („Missa in diebus tribulationis”) Op. 50 (1950)
"Mise a szorongattatás napjaiban, 1950".
(Hungaroton HCD 31833, 1999)
Ezt a délelőtti adást ma 18 és 19 óra között ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádióban.
A Dankó Rádió Túl az Óperencián című operettműsorának mai adásában felcsendült zenék közül kiemelem: |
ifj. Johann Strauss: A cigánybáró
Az operett első magyar nyelvű teljes stúdiófelvétele.
A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Ferencsik János vezényli.
A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30
Szövegét Jókai Mór novellája nyomán Igna(t)z Schnitzer írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Szinetár György. A versszövegeket Fischer Sándor fordította.
Karigazgató: Vajda Cecília. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó
Legutóbb az augusztus 5-én sugárzott rádióadásban szólaltak meg A cigánybáró elragadó dallamai. Ezúttal az alábbi részletek hangzottak el ugyanerről a felvételről:
- Barinkay belépője, I. felv.: „Mint sok szegény, de víg legény, a nagyvilágot jártam én…/Mert a szív és az ész együtt mindenre kész…” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara)
- Cigánykórus és jelenet az I. felvonásból: „Vigyázni jó, élni jó, hol cigány él…/A sors mily változó…/A hű cigányszívre te számíthatsz… /- A vajdaságot elfogadom!...”” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, az MRT Énekkara)
- Jelenet, Szaffi, Czipra és Barinkay hármasa a II. felvonásból: „- Nézd, Szaffi, milyen gyönyörű ez a táj!.../- Figyelj, hadd magyarázom én el, mily álmot látott Szaffi éjjel!.../ - Lám, lám, kinn, nevet ezen egyre csak, nem hisz a meseszerű álomnak…” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfaly Róbert)
- Jelenet és kincskeringő, II. felv.: „- Valamikor…, ez az a pont…/- Jaj, mily csodás, itt a kincs, a kincs…/- Nézd, arra lent, mi cseng, mi peng…” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)
- Szaffi és Barinkay kettőse a II. felvonásból: „Ki esketett?...” (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, MRT Énekkara)
A délelőtti adás ismétlése a megszokott időben, délután hat és hét óra között hallgatható meg a Dankó Rádió hullámhosszán és online az internetes elérhetőségein.
A délelőtt elhangzott operettműsorban egyebek mellett két Huszka-daljáték részletei is megszólaltak:
Huszka Jenő: Erzsébet – Nyitány (km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor)
Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül baba
- Leila dala: Dal a török nők sorsáról - „Csak rajta! Rajta, katonák!...” (Geszthy Veronika és a Magyar Rádió Énekkara)
- Gábor diák dala: „Nem tudom én hol születtem /Jártam, kóboroltam…” (Balczó Péter)
- Leila és Gábor szerelmi kettőse: „Ha volnék egy énekes madárka, tehozzád szólna mindegyik dalom…/Szép égi virágom, jó sorsomat áldom…” (Fischl Mónika, Balczó Péter, Magyar Rádió Énekkara)
- Gábor diák dala a I. felvonásból - „Az utolsó kívánságom, halljátok meg emberek…/Ott túl a rácson egy más világ van, amelynek érzem bűvös illatát…” (Boncsér Gergely)
- Mujkó nótája, II. felv. –„Darumadár fenn az égen…” (Clementis Tamás)
- Bordal a I. felvonásból: „A kulacsom kotyogós…/ Borban az igazság, borban a vigasz…” (Nyári Zoltán, a Magyar Rádió Énekkara)
A Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014 decemberében harminckét népszerű operettrészletet vettek fel Huszka műveiből; az új stúdiófelvételen Benedekffy Katalin, Dancs Annamária, Fischl Mónika, Geszthy Veronika, Kalocsai Zsuzsa, Kékkovács Mara, Nagy Ibolya, Szendy Szilvi valamint Balczó Péter, Boncsér Gergely, Clementis Tamás, Kerényi Miklós Máté, Nyári Zoltán, Peller Károly énekelnek. A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarát és énekkarát (karigazgató: Pad Zoltán) Kovács János vezényli.
A „Túl az Óperencián” műsorának ezt az adását ma délután hat és hét óra között újra meghallgathatjuk az ismétlésben, a Dankó Rádió hullámhosszán és a rádió internetes online oldalán.
A Dankó Rádió tegnapi zenei összeállítása illeszkedett nemzeti ünnepünk jellegéhez.
Részletek szólaltak meg Beethoven István király, Kókai Rezső István király (Koronázási jelenet), Kodály Zoltán Háry János című művéből. Az adás Berlioz Rákóczi indulójával zárult. Közreműködött a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus. (A zenekar első Örömkoncertjének hangfelvételéről - Hősök tere, 2003).
A zenekar karmestere és művészeti vezetője Záborszky Kálmán, aki feleségével, Geszthy Veronika énekművésszel tegnaptól vendégeskedik a Dankó Rádió Túl az Óperencián című műsorában. Beszélgető társuk a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.
Dankó Rádió Facebook oldaláról:
Augusztus 20-án ünnepi műsorral indulunk.
2018. augusztus 20-26.
Geszthy Veronika: „Egy hétig minden nap Nagy Ibolya művésznő vendégei leszünk a Dankó Rádió Túl az Óperencián című műsorában férjemmel, Záborszky Kálmánnal.
Minden nap új témákról beszélgetünk, szó lesz családról, zenéről, zeneoktatásról, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI hétköznapjairól, a Zuglói Filharmóniáról és az “istvánosság”-ról, sok szép muzsikával színesítve.”
Geszthy Veronika, az énekes színművésznő az Újpesti Zeneiskolában kezdte énekesi tanulmányait, majd a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola után beiratkozott a Zeneakadémiára, ahol öt éven át Andor Évánál sajátította el a mesterséget. Az énekművészettel párhuzamosan az operatanszakot is elvégezte. 2004-ben diplomázott és még ebben az évben első helyezést ért el Ausztriában, Badenben a Bécs–Budapest–Prága Nyári Akadémia énekversenyén, majd beiratkozott a Budapesti Operettszínházház Operett Akadémiájára. A 2005/2006-os évadtól már az Operettszínház színpadán láthatta a közönség. Hazai fellépésein túl járt már Firenzében, Münchenben, Floridában és Tokióban.
Jelenleg koncertjei, fellépései mellett tanít a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában.
Férje Záborszky Kálmán, több évtizede áll a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus (mai nevén Zuglói Filharmónia) élén, valamint több mint két évtizeden át vezette az ország legnagyobb létszámú zeneoktatási intézményét, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolát.
Életében a hivatásos zenélés és az oktatás szorosan összefonódik. Mindkét területen sikeres, hiszen az egykori diákzenekarból vezetése alatt hivatásos zenekar, az 1968-ban alapított zeneiskolából pedig sikeres, kétszintű (alapfokú Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola) intézmény vált.
1991-től 2014-ig a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Az alapfokú és középfokú zeneiskola igényes szakmai képzését mutatja, hogy növendékei az országos és nemzetközi versenyek állandó díjazottjai. Igazgatói tevékenységének sikerét mutatja, hogy számos nagyhírű zenész oktat az intézményben. Az iskola Pedagógiai Programjának fő pillére az a zenekari műhely, melyben – a Zuglói Filharmónia példája nyomán – ma már 13 együttesben nevelkednek a fiatalok. Az együttesek a szakmai képzés és a közösségteremtés kiemelkedő műhelyei, melyek rendszeresen fellépnek a budapesti és hazai zenei életben.
Művészeti vezetése alatt a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus 2006-tól hivatásos együttessé vált Zuglói Filharmónia néven, mely ihletett előadásaival, igényes és hiánypótló műsorválasztásával több, mint hat évtizede itthon és külföldön is sokat tesz a magyar zenekultúráért. Együtteseivel vendégszerepelt Európa legtöbb államában. A Magyar Rádió és Televízió számos felvételt készített, de közvetítette hangversenyeit a BBC és az Eurorádió is.
A Zuglói Filharmónia – pedagógiai indíttatásának köszönhetően – országosan példamutató programot dolgozott ki a fiatalok zenei nevelésére. Rendhagyó kezdeményezései – pl.: Pastorale sorozat kisgyermekes családok részére, Felfedezőúton című komplex művészeti sorozat tízezer zuglói fiatal számára, Meseszínházi sorozat óvodások és kisiskolások részére – bizonyítják, hogy az értékes kultúra ma is hat és vonzóvá válhat a gyermekek és fiatalok számára.
Záborszky Kálmán pedagógiai és intézményvezetői munkája mellett előadóművészként is maradandót alkotott. Karmesterként hazai és külföldi sikerek tették ismertté a zuglói muzsikusok nevét. Iskola igazgatóként megteremtette a zenetanulás Európa szerte példamutató műhelyét, melyben az oktatás, a nevelés és az előadóművészi tevékenység természetes egységet alkot.
Záborszky Kálmán a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, akinek munkáját az elmúlt évtizedekben szakmai díjakkal is elismerték. Többek között 2006-ban a Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át, egy évvel később Területi Prima Primissima Díjat kapott. 2012-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 2015 –ben Magyarország Érdemes Művésze, idén, 2018-ban pedig a Kiváló Művész címmel tüntették ki.
Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!
Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya
Isten éltesse sokáig születésnapján mai ünnepeltünket, NAGY IBOLYÁT!
1979. december 3. Petőfi Rádió 19.40 - kb. 21.40
Kapcsoljuk a Csepeli Munkásotthont
Kálmán-est
Km. Kalmár Magda, Kukely Júlia, Pászthy Júlia, Gáti István, Gulyás Dénes, Korondy György, Palcsó Sándor, valamint az MRT énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc) és szimfonikus zenekara.
Vezényel: Breitner Tamás.
1. – Harsányi Zsolt: Marica grófnő
a) Bevezető zene
b) Marica belépője: „Húzd, mint régen” (Kukely, énekkar)
c) Taszilo dala: „Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket” (Gulyás)
2.– Kulinyi Ernő: A bajadér
a) Odette belépője: „Szép primadonna, csodál a világ” (Pászthy, énekkar)
b) Radjami dala: „Óh, bajadérom…” (Gulyás)
c) Odette és Radjami kettőse: „Egy jó kis bár…” (Pászthy, Gulyás )
d) Balettzene (km. énekkar)
e) Marietta és Napoleon St. Cloche kettőse: „Jön-e velem nagysá’d shimmyt járni„ (Kalmár, Palcsó)
3. - Gábor Andor: Tatárjárás
a) Nyitány
b) Treszka dala: „Hajrá, előre, a sík mezőre” (Kukely, énekkar)
4. – Harsányi Zsolt: A cigányprímás
a) Nyitány
b) Stradivári-dal: „Régen néma már a húr” (Gáti)
5. – Gábor Andor: A csárdáskirálynő
a) Szilvia belépője „Haj, hó!, Haj, hó! Messze délen…” (Kalmár, énekkar)
b) Jelenet: „A lányok, a lányok, a lányok angyalok” (Gáti, Korondy és az énekkar férfikara)
c) Együttes: „Nincs szebb, mint a szerelem” (Pászthy, Korondy, Gáti, Palcsó)
d) Szilvia és Edvin kettőse: „Emlékszel még” (Kalmár, Korondy)
e) Együttes: „Hurrá! Hurrá” (Kalmár, Pászthy, Korondy, Palcsó)
A Dankó Rádió mai operettműsorából kiemelem az alábbi elhangzott zenéket:
Behár György – Baranyai Ferenc: Fekete rózsa
A daljátékból László Margit („Párja nélkül a madár…”) és Róka István („Ó, miért, hogy a boldogságom…”) énekelt egy-egy dalt, km .a Magyar Rádió Esztrádzenekara, vezényel: Pál Tamás. A stúdiófelvétel 1974-ben készült.
Az MTVA – Dankó Rádió közös produkciója: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014 decemberében harminckét népszerű operettrészletet vettek fel Huszka műveiből. A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarát és énekkarát (karigazgató: Pad Zoltán) Kovács János vezényelte. Erről a felvételről most két dal került az adásba:
Huszka Jenő – Szilágyi László: Erzsébet
- „Szeptember végén” Petőfi Sándor versének megzenésítése (Balczó Péter énekli a felvételen)
Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt.
- „Van az úgy, kérem, néha, néha, úgy ég a szív, s az ajkunk néma...” (Kalocsai Zsuzsa)
Még egy vidám kettős is elhangzott az operettből, egy másik felvételről:
- „Délibábos Hortobágyon egy kis kurta kocsma van…” (Zsadon Andrea, Szolnoki Tibor)
A mai adás végén még A cigánybáró nyitányának dallamai csendültek fel (a Váci Szimfonikus Zenekart Farkas Pál vezényli).
„Túl az Óperencián” - szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya
Ezt a délelőtti műsort ismét meghallgathatjuk ma 18 és 19 óra között a Dankó Rádióban.
Az Ibolya-napi jókívánságokhoz magam is örömmel csatlakozom!
Ezzel a szép dallal köszöntöm, egyben kívánok Nagy Ibolyának zenés színpadi feladatai mellett eltöltött félévtizedes szerkesztői-műsorvezetői munkájához minden elképzelhető szépet és jót!
Kálmán Imre - Szenes Iván: A montmartre-i ibolya című operettből
/Ének és tánc: Bozsó József, Egri József, Kiszely Zoltán. - Interoperett. Kovács József rendezése/
Magunknak - rádióhallgatóknak pedig azt kívánjuk Ibolyától, hogy továbbra is fáradhatatlanul szolgálja az „ügyet”: folytassa „kiszolgálásunkat” a Dankó Rádió „Túl az Óperencián” operett-műsorának az élén; az eddigi ambícióval - lankadatlan odaadásával - napról-napra vigye, vezesse még sokáig műsorfolyamát a rádióban! Mi pedig töltekezünk a szép operettmuzsikákkal, miközben hallgatjuk a „meghitt” vagy csupán érdekes, jókedvű, tartalmas beszélgetéseket a stúdióba meghívott neves és érdemes személyiségekkel - alkotók, népszerű, kedvelt művészek – , akiknek a gondolatait is hétről-hétre szívesen követjük a várt zenei összeállításokban az éter hullámhosszán.
Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Ibolyát neve napján!
Búbánat
IBOLYA napját tartjuk ma és ehhez a szép női névhez már 5 éve NAGY IBOLYA primadonna, énekművésznő és felelősszerkesztő-műsorvezető személye is kapcsolódik mindannyiunk életében, akik "Túl az Óperencián" című műsorát hallgatjuk a Dankó Rádióban.
További sok sikert kívánva köszöntöm fel, tisztelettel, így az interneten át, gondolatban egy nagy csokor gyönyörű virágot küldve!
A Dankó Rádióban nem sokkal ezelőtt véget ért operettműsor tartalmából kiemelem a következő, megszólalt zenei részleteket:
Jacobi Viktor - Martos Ferenc - Bródy Miksa: Leányvásár
Rádió Dalszínháza bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió
Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Vezényel: Sebestyén András
- Bessy és Fritz kettőse (Dzsilol-oduett): „Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány, Párizsba ment, a kis bohó, Dzsiloló, dzsiloló, dzsiloló…” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)
- Lucy és Tom szerelmi kettőse a 2. felvonásból: „Csöndes álmok éjjelén, ringó csónak lágy ölén,,,” (Németh Marika, Udvardy Tibor))
Kálmán Imre - Julius Brammer. Alfred Grünwald - Harsányi Zsolt: Marica grófnő – Taszilo dala: „Mit tudjátok ti benn, hogy idekint mi fáj, hej, voltam egyszer én is büszke bálkirály…/Hej cigány, hej cigány, húzd a nótád,százfelé szakadjon a húr!...” (Csengeri Attila)
Kálmán Imre – Fritz Grünbaum, Julius Wilhelm - Harsányi Zsolt – Innocent Vincze Ernő: A cigányprímás
- Rácz Pali dala, a „Stradiváridal”: „Mi a jobb és mi a szebb: hegedű vagy asszony…/Szól a nóta, csend a vége, ám a nőnél fuccs a béke…/ Az ócska Stradivari egy árva szót se szól, de hogyha játszom rajta, oly bájosan dalol.…” (Radnay György , km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, Breitner Tamás vezényel),
- Rácz Laci és Juliska kettőse: "... Száll, száll, tovaszáll a nyár, hervad a csók, mint a rózsák…” (Petress Zsuzsa, Kelen Tibor) – a Magyar Hanglemezgyár felvételéről (LP 1965) – mely CD-n is megjelent 2004-ben.
- Vidám négyes: „Köszönöm, köszönöm, ez a perc nagy öröm!…/Voltam egyszer én is büszke bálkirály, jártam én is száz leány után…/Egy király, egy cigány…. /Jöjjön a bor, jöjjön a francia pezsgő!.../ Én vagyok a bálkirály… áll a bál, Rácz a király…” (Koltay Valéria, Németh Marika, Kishegyi Árpád, Melis György, valamint az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vincze Ottó) - Rádió Dalszínházaának a bemutatója – keresztmetszet: 1964., szeptember 7., Petőfi Rádió 20.00 – 21.00.
Csengeri Attila énekfelvételei közül Webber Az operaház fantomja című musicaljéből is hallottunk tőle egy ismert dalt.
Ezt a zenei összeállítást ismét meghallgathatjuk délután a rádió Túl az Óperencián adásában hat és hét között.
Úgyhogy legyen itt megint a Radio - D linkje! Hallgassunk innen online jó kis operettmelódiákat… - a nap 24 órájában!
LEGUTÓBB JÁTSZOTT:
OPERETTA Magyar, osztrák, francia és angol operettek java
Offenbach - Meilhac - Halévy - Fischer Sándor: Szép Heléna - Páris itélete (Kelen Péter)
Johann Strauss II - F. Zell - Richard Genée: Eine Nacht in Venedig
Quadrille nach motiven aus Eone Nacht in Venedig (Symphonisches Orchester MÁV, Ernst Märzendorfer)
Gyöngy Pál: Őméltósága sofőrje - Budán van egy kis Heuriger (Bilicsi Tivadar)
Huszka Jenő - Martos Ferenc: Gül baba - Nyitány... Allah kedves virága (Orbán László, Operettszínház ének- és zenekara, Makláry László)
Szirmai Albert - Kristóf Károly: Tabáni legenda - De jó is lenne (Panni és Balázs kettőse) -( Szilvássy Margit, Palócz László)
Szirmai Albert - Bakonyi Károly - Gábor Andor: Gróf Rinaldo - Várok, valamire várok (Házy Erzsébet)
Ábrahám Pál - Harmath Imre: 3 : 1 a szerelem javára - Álmaimban már láttalak (Németh Marika)
Zerkovitz Béla - Szilágyi László: Csókos asszony - Szívem, beszélj (Darvas Iván)
Jacobi Viktor - Bródy Miksa - Martos Ferenc: Sybill - Illúzió a szerelem ( Németh Marika, Bende Zsolt)