Bejelentkezés Regisztráció

Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek


74 Búbánat 2008-03-11 15:32:42 [Válasz erre: 32 Búbánat 2008-02-01 23:43:17]
Találtam még egy betétdal-szöveget a daljátékból Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó Szöveg: Dékány András „Csinom Palkó, Csinom Jankó” –Förgeteg dala + Kórus ( induló) Csinom Palkó, Csinom Jankó csontos karabélyom Szép selymes lódingom dali pár pisztolyom Nosza rajta jó katonák igyunk egészséggel Menjen táncba ki-ki köztünk az ő jegyesével Ne bánkódjék senki köztünk menjünk az alföldre Megrontatik kezünk által az labanc ereje Szabad nekünk jó katonák Tisza-Duna közi Labancságnak mert nincs sehult ottan semmi közi Darulábú szarkaorrú nyomorult ellenség Fut előttünk retteg tőlünk nyomorult nemzetség Görbe hátú mert lenyomta füstös muskétálya Elfárasztott elbágyasztott dióverő pózna A jó vitéz kurucnak van jó dolománya Sarkantyús csizmája futó paripája És a gyalog jó kurucnak van frissen járása Mint a szárnya pelágusnak van sebes futása Ismét kórussal, refrén: Csinom Palkó, Csinom Jankó…

73 Búbánat 2008-03-06 11:03:29 [Válasz erre: 64 Búbánat 2008-02-02 00:36:54]
Lehár: Paganini Magyar szöveg: Kulinyi Ernő „Szép álom, szállj a szívemre” - Maria Anna Elisa hercegnő dala: Csak nem lesz tán hozzám az élet Oly kegyetlen és csalárd, Hogy ellopja az üdvösséget, Mely végre rám talált. A boldogság nékem is szent jogom, A szerelmem engedni nem fogom, Nem térít el utamból száz veszély, Mert e szív érte él. Szép álom, szállj a szívembe, Szent égi tűz. Szép álom, utánad vágyom, Ó, el ne űzz. Légy üdvöm vagy átkom, Még csók ég a szánkon, A szív mindent felejt, könnyet sem ejt. Szép álom, szállj a szívembe, Szent égi tűz. Szép álom, utánad vágyom, Ó, el ne űzz. Sállj a vágy honába, Vár csodák világa, Szállj, szállj, boldog szárnyakon szállj, szállj, szállj!

72 Búbánat 2008-03-06 10:57:01
Millöcker: Dubarry Szöveg: Szenes Andor „Mindegy nekem, mi lesz velem…” - Dubarry dala Átéltem már néhány szerelmet És csókokat, És bókokat, A férfiak úgy érdekelnek S a pillanat, Mely elszalad… A szívem nékik kattan A szívemér’ Mi volt a bér? Hogy végül itt maradtam Semmit sem kaptam Mindenér’ Refr. Mindegy nekem Mi lesz velem Ha egyszer felgyúl a szívem, Mindegy nekem Ki lesz velem Csak engem nagyon szeressen, Akármi lesz, Akárki lesz, Öleljen forró szívéhez, Mindegy nekem, Ki lesz velem, Király vagy koldus… ism.

71 Búbánat 2008-02-02 14:30:10 [Válasz erre: 70 bermuda 2008-02-02 09:13:44]
Kedves Bermuda! Én is Veled örülök! Hogy folytatása lesz-e,azon múlik, lesz-e időm feldolgozni a potenciálisan rendelkezésre álló dalszövegeket. Szeretném, persze, folytatni.

70 bermuda 2008-02-02 09:13:44
Kedves Búbánat! Elképesztő vagy! Köszönöm-most egy csomó szöveget megértettem amit gyerekkoromban a rádióban nem:-) Lesz folytatása?

69 Búbánat 2008-02-02 00:54:03
Szirmai Albert: Mágnás Miska Szöveg: Gábor Andor \"Hoppsza Sári!\" Marcsa és Miska duettje (szubrett és a táncoskomikus: szoprán és tenor hangra) Marcsa: Hármat lépsz arra hé! Mért nem tennéd szilvu plé? Cimplán és finuman! Miska: Ennek formája van! Marcsa: Még két lépés babám! Garderob és gardedám! Csöndes tánc nincs Nincs nesze. Miska: Ez hát a keszkesze. Együtt: Hoppsza Sári, jaj de jó! Mindennap egy forduló! Ráadásnak három csók, Csattanók! Cuppanók! Hoppsza Sári! Hoppsza hó! Jaj de édes, jaj de jó! Add a szádat angyalom, Hej hajnalig csókolom! Miska: Járjuk most a javát, Azt a pár egzámpliját! Hát ilyen egyszerű! Marcsa:Jobb ez mint egy menü! Párfimnál illanóbb! Gardedám és garderobb! Fordulj még jobbra át! Miska: Ez lesz a neszpa hát? Együtt: Hoppsza Sári, jaj de jó! Mindennap egy forduló! Ráadásnak három csók, Csattanók! Cuppanók! Hoppsza Sári! Hoppsza hó! Jaj de édes, jaj de jó! Add a szádat angyalom, Hej hajnalig csókolom! Előzmény | 2006.08.04 09:42 - #1 Szirmai Albert: Mágnás Miska \"A nő szívét ki ismeri…\" - Baracs dala (tenor hangra) Szöveg: Gábor Andor 1. vers Azt hittem egy percig szíve már enyém, Csábított egy percig gyönyörű remény, Ó mondja mért, mért tépte szét, Ezt a bűbájos tündérmesét? 2. vers Azt hittem az élet csupa illat már .Csupa boldogság, csupa napsugár! Egy perc volt, egy perc csak, De csudásan szép, Hová lett ó, hová tűnt el ez az üdvösség Refrén: A nő szívét ki ismeri? Ezer csodával van teli. Ma még csalfán kacér veled, Holnapra mindent elfeled! Ma még tiéd, holnap kié? Mindenkié! És senkié! Ezer titokkal van teli. A nő szívét ki ismeri! 3. vers Isten veled búcsúzni fáj Tündéri álom kép. Hogy vissza jöjj, hogy rám találj Rajongva várom még. Isten veled! Be üres a világ! Be szomorú szegény szívem. Isten veled ha nyíl is a virág Sohase virít már nékem. Refrén A nő szívét ki ismeri? Ezer csodával van teli. Ma még csalfán kacér veled, Holnapra mindent elfeled! Ma még tiéd, holnap kié? Mindenkié! És senkié! Ezer titokkal van teli. A nő szívét ki ismeri!

68 Búbánat 2008-02-02 00:52:16
Schubert- Berté: Három a kislány Fordította: Harsányi Zsolt „Tavaszi felhők az égen… „ Kvartett: Orgonáknak hófehér bűvös szirma hull És a szíveinkhez ér Láthatatlanul Szívem, szívem, vén bohó, Valld be vágyadat, Adjon itt e drága hó Néki szárnyakat. Egy halvány zöld pohár Amelybe vén rajnai áll, Szárnyakra vágyódom én S át szállni a felhők ködén. Mit kér egy piktor szíve itt? A Rubens forró színeit. Csak társaim maradjatok És más ne adjatok. Most szóljon szelíden lágyan Az én titkos rajongó vágyam. Együtt: Mi az? Mi az? Refrén Schubert: Tavaszi felhők az égen, Ti tudjátok régen, Hogy mióta várom a párom szavát. Mióta irigylem égve A gyengéd keblére A szívére tűzött Kis szirmok havát. Együtt: Tavaszi felhők az égen, Ti tudjátok régen, Hogy mióta várom a párom szavát. Mióta irigylem égve A gyengéd keblére A szívére tűzött Kis szirmok havát. „Kvartett” Orgonáknak hófehér bűvös szirma hull És a szíveinkhez ér Láthatatlanul. Száz fehér kis levelen Titkon írva áll kérj: a szerelem Mindig megtalál. Két kis lány Ez bölcs óhaj, De eggyel is elég a baj. Csak egy kell de épp azér Az legyen tüzes, kacér! Kapjak szerényet, kedveset, Én úgyis szépen megleszek. A vágy amely régóta rág: Egy hárem, cimborák! Örökre vagy kis időre, De vágyunk az igazi nőre. Együtt A fő a nő! Refrén Előzmény | 2006.07.31 17:27 - #1 „Árva a ház, nincs kacagás…” - Tchöll papa és Tchöll mama kettőse: basszus - alt hangra 1. vers: Ad az úr gyereket, Beköltözött a szeretet; Ha sok a pénz, ha kevés, Van öröm és van nevetés. De szállnak az évek, A csöppség egyszer csak vén lett, S ha embernyi ember, Se apja se anyja nem kell. Refrén: Árva a ház, nincs kacagás, Árvák a régi szobák, Messzire jár, mint a madár, Az ifjúság, Így maradunk, csendben vagyunk Kettecskén, bús öregek, Könnye pereg, úgy pityereg Két vén gyerek. 2. vers: A fiú, ha tanúl, Beszekundázik cudarúl. Hát a leány? Az se jobb: Ha nem vigyázol, Pudert lop. És észre se venni, Már mind szerelmes kezd lenni! Egy szép napon készek, És másütt rakják a fészket. Refrén: Árva a ház, nincs kacagás, Árvák a régi szobák, Messzire jár, mint a madár, Az ifjúság, Így maradunk, csendben vagyunk Kettecskén, bús öregek, Könnye pereg, úgy pityereg Két vén gyerek.

67 Búbánat 2008-02-02 00:46:32
Robert Planquette: Rip van Winkle Magyar szöveg: Huber Sándor Levél-ária – Alice-dala 1. Kinyitni nem merem, Elfog a félelem. Sejtelmek a szívemben, Sok gondolat a fejemben. Mit csinál, Gondol-e rám, Még szeret talán. Szívem e kérdésekre Feleletet kíván. Ah ő él, szívében a szerelme. Mily gyönyör, Oh csak jöjj, Jer vissza mint egykoron, Te hű barátom a messze tájon, Hallod-e szózatom? Oh jer haza mint egykoron. Ah hű lovagom, Hallod-e szózatom? Jer haza mint egykoron. 2. Nagy ég, egy ütközet és ő foglyul esett. Börtönbe is vetették, Miért ez az ijedtség. Reszketek mint a levél, Nem tudom miért. Mi kéj vonul szívembe, Azt írja visszatér Ah ő él, szívében a szerelme. Mily gyönyör, Oh csak jöjj, Jer vissza mint egykoron, Te hű barátom a messze tájon, Hallod-e szózatom? Oh jer haza mint egykoron. Ah hű lovagom, Hallod-e szózatom? Jer haza mint egykoron. Előzmény | 2006.09.02 23:12 - #3 Bordal – Rip-dala és énekkar A sört biz én nem áhítottam Mikor nagyon megszomjúhoztam. Sem a csigert, sem a likőrt A hal gusztusát nem kívánom. Mivel hogy a vizet utálom A bor kell én nekem. S tüzes legyen. Igen. Tüzes legyen. Töltsed, töltsed. Töltsed, töltsed Ah. Töltsd le, töltsd le. Vagy fehér, vagy veres Csak legyen jó tüzes. Vagy fehér, vagy veres, Csak legyen jó tüzes. Vagy fehér, vagy veres, Csak legyen jó tüzes. Töltsed, töltsed, Töltsed, töltsed, tele. Előzmény | 2006.09.02 23:10 - #2 Románc – Lisbeth dala 1. Éjjel a sötétben járni Ismerek egy biztos vezért, Aki ezzel tud szóba állni, Biztosan éri el a célt. Hogy sötétben leljek nyomára Annak akit szívem szeret. Kell-e ahhoz egy gyenge lámpa Megvigyázom a szívemet. Amerre húz, oda megyek. Amerre húz oda megyek S bizonnyal ott reá lelek. Ah Amerre húz oda megyek S bizonnyal ott reá lelek. 2. Amikor utána járok A veszélyes ösvényeken, Karjai közé találok, Bármiképp behunyom szemem. Hogy sötétben leljek nyomára Annak akit szívem szeret. Kell-e ahhoz egy gyenge lámpa Megvigyázom a szívemet. Amerre húz, oda megyek. Amerre húz oda megyek S bizonnyal ott reá lelek. Ah Amerre húz oda megyek S bizonnyal ott reá lelek. Előzmény | 2006.09.01 09:18 - #1 Lámpás kar és románc – női kar és női tercett Női kar: Szikla utakon vezet el a nyom, Lámpa a kezünkben, Félelem a szívünkben. Célunk az nemes, Mint Diogenes Férfiút keresni, Férfiút keresni. Szikla utakon vezet el a nyom. Egy férfit keresni Férfiút keresni. Katrina: E sötét völgyek ölén Keresünk egy drága lényt. Aki még ahhoz a másé Kar: Aki még ahhoz a másé Katrina Titkon arra számítunk, Hogy olyanra bukkanunk, Aki már nem is a másé Kar: Aki már nem is a másé Katrina Itt van-e ő, Hívjuk elő Kar Hallod-e Rip. Rip jer elő Hallod-e Rip. Rip jer elő Katrina Ah ime Lisbeth Lisbeth: Igen. Meg van-e már, Hol van a férjem? Katrina Nincsen, nincsen. Lisbeth Eltévesztettem az utat., Nem egyszer á,, Jacintha Meghiszem azt. Éji sötétbe, Lámpa nélkül. Jár egyedül S megmenekül. Sehol semmi veszély sem érte, Ez babona, egész csoda. Így egyedül, Világ nélkül A vastag éji sötétben. Lisbeth Ne félts ilyentől engemet, Kell e lámpa annak, Aki szeret?

66 Búbánat 2008-02-02 00:43:40
Nádor Mihály: Babavásár Szöveg: Kulinyi Ernő „Nincs drágább luxus, mint egy drága nő” - Maca és Gigi kettőse 1. Maca: Csak ne olyan hetyke, büszke hangon, Nem oda Buda, nem ám! Ön fütyül a pénzre, kis galambom, Hogyha más a párja, De nekem a zsugorit játssza már. Gigi: Szóbeszéd! Hinni kár! Maca: Hogy buta e kis fej, azt ne várja, Dupla srófra jár! Gigi: Ezt tagadom én a fényes égre, Százat egyre: fuccs a vége, Fuccs a szufla! Végre! Végre! Elakadt a szavad, angyalom! Tied a szívem és a májam, És a szájam, kicsi hájam, És ha tetszik bármi bájam Akarod: odaadom, Mert elevem elve az csupán: Avec les femmes toujours galant! Refrén: Gigi: Nincs drágább luxus, mint egy drága nő, Kutyába sem vesz, szentem, téged ő! A pénzed kell csupán, És nem te, kis butám, Te futsz a Nő után, És ő a cifra pucc után! Nincs drágább luxus, mint egy drága nő, Szerelmes álmunk, vágyunk, mégis ő. Csak ő: a drága nő, A táncos röppenő, Habár a szíve bő... Csak ő és mindig ő! Akármi lesz, lesz, lesz, Ha hossz, ha bessz, bessz, bessz, Kell egy kis nélkülözhetetlen nő! Bár dupla zech, zech, zech, S tisztára pech, pech, pech, A férfi, férfi és a nő csak nő! 2. Gigi: Hát íme a példa, nincs kivétel, Ilyen a kicsike mind! Ha van, aki tűri száz szeszéllyel Nyúzza nyakra főre. De teli a poharam, nincs tovább! Maca: Fogd a szád! Fogd a szád! Gigi: Csak sohase nézz a csalfa nőre, Nézz csak rajta át! Maca: Mert ide adsz egy kis tillre-tollra, Tüllre-tollra, tüll fodorra, Tollcsokorra. Fuldokolva Szidod az egeket, angyalom! Nesze, ne rágd a májam, itt te, Itt a bársony, itt a csipke. S hogyha nem néz senki itt be, Folytatom is aranyom! De gyere csak te nekem, pajtikám! Hogy így meg úgy, toujours galant! Refrén: Maca, majd együtt Előzmény | 2006.08.15 14:47 - #8 „Hajrá! Míg csak gyantás a húr” - Maca és Gigi kettőse 1. Maca: Bál, bál, bál, Száz kis csitri táncra vár, Szól a valcer, lágyan zengve már, Kis Ámor vadászni jár. Gigi: Lám, lám, lám! Szinte lobbansz mint a láng! Ég a szíved, lángol ropsz gyanánt, Szőke barna egyaránt Felforral, csak meg ne bánd! Refrén: Hajrá! Míg csak gyantás a húr Hajrá! Míg a copfod lehull! Hajrá! Míg a cigány kifúl! Hajrá! Tán a cipellőd kíméled? Hajrá! Vígan keringve szállj! Hajrá! Virrad, de meg ne állj! Hajrá! Hoppla, haj! Hajrá! Hoppla! Hajrá! Hoppla! Hajrá! Hoppla! Mennyország az élet! Hajrá! Hoppla! Hajrá! Hoppla! Pezsdül a véred, Csak keringőt járj! 2. Gigi: Kár, kár, kár, Büszke miszszet adni kár, Nyári táncos láztól félni kár, Bolond, ki más üdvre vár! Maca: Lány, lány, lány! Mint a fecske fenn a fán, Légy csak röpke, szárnyas kis madár, Fuss, ha párod táncra vár: Jobb lesz az ő oldalán! Refrén: Hajrá! Míg csak gyantás a húr Hajrá! Míg a copfod lehull! Hajrá! Míg a cigány kifúl! Hajrá! Tán a cipellőd kíméled? Hajrá! Vígan keringve szállj! Hajrá! Virrad, de meg ne állj! Hajrá! Hoppla, haj! Hajrá! Hoppla! Hajrá! Hoppla! Hajrá! Hoppla! Mennyország az élet! Hajrá! Hoppla! Hajrá! Hoppla! Pezsdül a véred, Csak keringőt járj! Előzmény | 2006.08.15 14:46 - #7 „Ne szállj el…” - Richard dala Mily ismerős ez a két csodaszem… Ez a szőke haj, Ez a száj… Álmodom. Szép látomás, el ne szállj! Had\' csókolom legalább kicsi szád… Hisz álom, hisz álom csupán! Álom a boldogság, mely messze szállt… Hasztalan űzöm nyomát… Ne szállj el, Ne szállj még, Ne szállj el lágy álmodás! A szívem megejti egy édes, bűvös varázs. Drága rózsás emlék képe kél. És a lelkünk álmok honában él. Hol két szív egy dobbanás, S az élet lágy álmodás! Hol két szív egy dobbanás, S az élet lágy álmodás! Előzmény | 2006.08.08 11:14 - #6 „Kisfiú, kisleány…” - Gigi és Gitta vidám kettőse 1. Gigi: Nem hiába nevelt fel hát anyám! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Markó utca hárombé a hazám! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Mennyország az, egyben van csak hiány: Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Közbiztonság nincs a tanár mián! Együtt (refrén): Kisfiú, kisleány, Táska lóg az oldalán. Csínyre kész kiscsibész Pest-Budán mindahány. Vígan él, gyöngyen él, Kiskirállyal sem cserél, Rózsakert bársonyán Rózsa közt mendegé. 2. Gitta: Gimnazista lánynak lenni de szép! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Megzavarjuk kis tanárkánk eszét! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Míg ő oktat: \"Csimpánz szőre veres\" Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Írjuk mink a a padban: \"Drágám, szeress!\" Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Együtt (refrén) 3. Gigi: Irkánk-firkánk most még néha pocás! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Tudjuk már, hogy flörtölőzni szokás! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Randevúzunk gimpli órák után! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Én megcsípem, ő vág engem kupán. Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Együtt (refrén) 4. Gitta: Kis táskámba, juj, mit viszek, mit én! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Benne van egy friss Újhelyi regény! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Ha meglátná kis tanárkánk, nagy ég! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Elpirulna, s kölcsön kérné ma még! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá! Együtt (refrén) „Agglegények dala” – tenor hangra és férfikarra 1. A klubfotelben álmodozva hányszor elsóhajtom. Ha lenne párom, hű menyecském, s véle négy-öt rajkóm! A kis menyecske megfejelné száz fuszeklim sorra, S a tűzhelyen, ha náthás lennék herbatéa forrna. Süt az otthon langyos napja: Ez az érem egyik lapja. De a másik lapja Nősülésre épp nem invitál. Mer’ az asszony százegy óhaj, És anyja is van, óh, jaj! És ha erre gondolsz hajzatodnak szála égnek áll. Ne zúgolódj hát agglegény, ha néha rongyos a ruhád, Sőt fújd mint én az agglegények híres himnuszát: Refrén Rossz szokás, rossz szokás, Csak rossz szokás a nősülés és semmi más! Cselszövők, mind a nők, És mások mindahányan esküvő előtt. Agglegény, légy kemény! Fogadd, ha kell esküvel: Bús tatár nem leszel! És hogyha rabbá tett egy nő, Papucsba’ indulj már a paphoz hitszegő! Férfikar: refrén 2. Csak rakjon fészket hogyha tetszik gólya és a fecske, Az agglegény csak nagylegény, ha bármily száraz kecske! Őt nem zaklatja, bátyja, atyja senki kényes nőnek, Az ő fején, ha bármily vén is, szarvak mégse nőnek! Neki mindegy: reggel, este, Nincs kém, ki rája lesne. Hisz a gazdasszonnyal százon innen bátran szembe néz. S ha a szíve csordulásig, jön mindig egy-egy másik, Aki némi apró kedvességért elnézésre kész. Nincs boldogabb a föld színén, miénk csupán csak a világ! Rikoltsuk hát az agglegények híres himnuszát: Férfikar: refrén eleje… Rossz szokás, rossz szokás, Csak rossz szokás a nősülés és semmi más! Cselszövők, mind a nők, És mások mindahányan esküvő előtt. Agglegény, légy kemény! Tenor és férfikar együtt, refrén befejező része: Fogadd, ha kell esküvel: Bús tatár nem leszel! És hogyha rabbá tett egy nő, Papucsba’ indulj már a paphoz hitszegő! Előzmény | 2006.08.07 16:13 - #2 „Ó, régi nyár…” Richard dala – tenor hangra, szentimentálisan Elszállt az édes nyári mámor, a boldog álom messze szállt! Lehullt a lomb a rózsafáról, A rózsakert pusztára vált! Lehullt a lomb, leszállt a dér, Fehér, kietlen szemfödél! A szív alatta vérzik egyre, És nincsen ír a fájó sebre. Ó, régi nyár, elszállt madár, Sóvárgó vágyunk rád hol talál? Elszállt madár, zengő madár, Szép csókos nyárban térj vissza már, Bús szívünk várva vár! Előzmény | 2006.08.07 16:12 - #1 \"Az én szép mamám\" Gitta dala és Richard kettőse – szoprán-tenor hangra, könnyedén, érzelmesen Ez a szívhez szóló duett engem mindig nagyon megragad, s mondhatnám, a magyar operett-irodalom egyik legszebb dallama és szövege!!! (3/4 ütemben Valse grazioso) A nagy kedvenceim közé tartozik, ahogy maga az egész operett is mindig magkapott szépségével, érzelmével és pajkosságával; a legnagyobbak között van a helye! Andor Éva és Udvardy Tibor kettősének előadásában - a Rádió Dalszínháza felvételéről - utolérhetetlen; a kazettán őrzöm, féltve őrzött kincsem! 1. Gitta: Szeme tenger kék, Haja tenger szép, Ragyogóbb, mint tán az üdvösség. Kicsi angyalkák Szeme angyalt lát, Ha halkan lágyan ringatják. A rivaldán fent Szava csillan, cseng, Babonázva szárnyal fönt és lent, Szíved ujjongó, Kicsi pillangó Megejt egy drága szó. Richard: Ha a svungos valcert járja, Az egész, teli ház csupa forrongó láz. Nem akadt még illő párja, Lesi bár mosolyát Finom udvarló száz. Gitta: Ha repül egy valcer szárnyán, Nefelejts fakadoz Pici lába nyomán, Kipirulsz bár arcod márvány, Ha táncot lejt az én mamám. Refrén Gitta: Drága tündér tán, Szőke tündér lány, Nincs oly édes szende kis lány, Mint az én kis szép mamám… Együtt: Ő is épp ily szép, Ő is épp így lép. Mit tagadjam rám hasonlít; Rá meg én, mint hű leány/legény 2. Gitta: Ha a hold süt fenn, S mama alszik benn, Belopózom, bármint restellem, Soha szebbet még, Remekebbet még, Ó, bárcsak, bárcsak, verselnék. Selyem ing szendén, Pihegő keblén, Tudom, érzem, nála nincs szebb lény! Noha szunnyad már, Ajakárul száll Egy sóhaj: „Férjem hol jár?” Richard: Kicsi szentem, csöpp kis lánykám, Ez a hír, ez a hír Mennyek üdvéről zeng! A remény, mint tarka sárkány, Kivirul, s magasan Lebeg ismét ott fenn. Gitta: Van-e lány ily boldog, még egy?! Van-e úr nemesebb, mint az én kis papám? S ki talált már nőt oly szépet, S oly jót, mint az én mamám? Refrén Gitta: Drága tündér tán, Szőke tündér lány, Nincs oly édes szende kis lány, Mint az én kis szép mamám… Együtt: Ő is épp ily szép, Ő is épp így lép. Mit tagadjam rám hasonlít; Rá meg én, mint hű leány/legény

65 Búbánat 2008-02-02 00:38:23
Lehár Ferenc: A vándordiák Szöveg: Innocent Vincze Ernő \"Deres már a határ...\" - Basszus vagy bariton hangra 1. vers Deres már a határ… Őszül a vén betyár… Rám sem néz már sohasem a fehér nép!... Nem is vár több nyarat Senkije se maradt! Egyetlenegy hű társa a szegénység… Más se kell az egész világból, Csak a pipa meg egy pohár bor!... Deres már a határ… Őszül a vén betyár… Rám sem néz már régesrég a fehér nép!... 2. vers Deres már a határ… Sose bánd, vén betyár… Akad még az őszi erdőn virágszál… Bár a nyár elszaladt, Egy szív tiéd maradt… Kivirulna, ha reája találnál… Van az úgy, hogy egy szál virágtól… Tavasz lesz az egész világból!… Deres már a határ… Sose bánd, vén betyár! Nyílik még az őszi erdőn virágszál...

64 Búbánat 2008-02-02 00:36:54
Lehár Ferenc: Paganini Szöveg: Kulinyi Ernő \"Nem szeret úgy senki más\" - szerelmi kettős (szoprán - tenor hangra) 1. - Súgd meg, hány szerelmes bájos asszony volt már a babád? - Diszkrécióm ne érje vád. - Súgd meg, valamennyi, kit szerettél, mind öledbe hullt? - Nem mondom: rózsás volt a múlt. - Fátyolt vetek erre, rossz fiú, Ami elmúlt, elmúlt Csak ezentúl más után ne járj többé, babám. - Nincs más nap az égen, csak te légy az éltem napja már. - Ki füllent, annak csók nem jár. Refrén: - Nem szeret így téged más, Egész valóm, egy lángolás. É rted élek, Mást se kérek, Tőled én, Csak hűn szeress, Csak légy enyém! - Nem szeret így téged más, Van lángolóbb, Szebb vallomás, Bármi sorba Egybe forrva Csak tiéd, Úrnőd, ha kell, És hű cseléd! 2. - Súgd meg, mért lobogtok menten, ha láttok egy kis lányt? - Mert mindig csókra éhes szánk! - Valld be, kikerülni őket mégse lenne tán nehéz, - Nincs bennük annyi józan ész. - Lám, lám, sose gondolsz arra hát, Hogy a kis barátnőd Kicsi szíve oly nehéz, ha párja másra néz. - Hidd el, csak a szem jár más után, de az tán mégse bűn. - Csak szíved őrizd nékem hűn. Refrén: - Nem szeret így téged más, Egész valóm, egy lángolás. É rted élek, Mást se kérek, Tőled én, Csak hűn szeress, Csak légy enyém! - Nem szeret így téged más, Van lángolóbb, Szebb vallomás, Bármi sorba Egybe forrva Csak tiéd, Úrnőd, ha kell, És hű cseléd! Együtt: refrén Előzmény | 2006.08.10 16:18 - #3 \"Volt nem egy, de száz babám…\" - Paganini -dala Volt nem egy, de száz babám, Nem vártam én, míg csókot ád a lány. Szád, ha ég, Fürge légy! Rózsaszál Azért van, hogy letépd. Mint lepke száll, Csapong a férfi vágy. Mézet kínál Ezernyi szép virág. Férfi szív Egy se hív, Szép babám, Azért csapongok így. Tudom, hogy őrjít az édes száj, Tudom, hogy csalódni szörnyen fáj, Tudom, mily forró a friss vágy, ha kél, S tudom, hogy kiég a nagy szenvedély. Voltam már blazírt és izzó tűz! Költő, ki szerelmes rímet fűz, De szívem új csókra, új mézre vár, Még mindig virágról virágra száll. Volt nem egy, de száz babám, Nem vártam én, míg csókot ád a lány. Szád, ha ég, Fürge légy! Rózsaszál Azért van, hogy letépd.

63 Búbánat 2008-02-02 00:34:59
Lehár Ferenc: Pacsirta Magyar szöveg: Dr. Martos Ferenc „Ott jó a nap hőse…” 1. Majd ha arrivék leszünk, Meglátod mit teszünk. Egyenesen a paphoz lépdelünk Büszkén megesküszünk! Akkor járok kényesen Mint páva fényesen! Ha valahol egy finom dáma lát, Így szól az angyalát. Mint egy kép olyan szép a jövendő! Dalolás, mulatás teli bendő! Kastélyomba műtermem Még az üngöm is selyem. S bárki lát, irigyen Így kiált: Ott jó a nap hőse a nagyra nőtt! Csak róla beszél ma fáma! Ott hozza karján az isteni nőt Igazán csodaszép úri dáma! Duplán nevetett a szerencse rá. Duplán irigyelhető! Nem tudni mi szebb, mi a nagyszerűbb A kép amit fest vagy a nő! 2. Nekem is lesz mindenem És finom púderem! És kalapot is hordok akkorát, Hogy szájat tát, ki lát! Kollegám egyáltalán Megpukkad mind a hány. És kapok fejedelmi meghívást Minden nap egy rakást. Lesz finom zsöponom tizenkettő S rendjelem a nyakon viselendő. Úri módot élvezünk. Mennyország az életünk. S bárki lát, irigyen Így kiált: Ott jó a nap hőse a nagyra nőtt! Csak róla beszél ma fáma! Ott hozza karján az isteni nőt Igazán csodaszép úri dáma! Duplán nevetett a szerencse rá. Duplán irigyelhető! Nem tudni mi szebb, mi a nagyszerűbb A kép amit fest vagy a nő! Előzmény | 2006.10.08 17:51 - #3 „Más a szerelem a tanyán” Egy lágy leheletszerű illatár Nem termeli ezt csak az Éden! Megejti a szíveket, merre jár Elandalítón gyöngéden! Csipkéje akár csak a pókfonál Vigyázz nagyon ifjú legény Úgy megkötöz, hogyha rád talál Hogy rabbá lettél szegény! Régi dal nagyon. S mégis új bizony. Nézzen szemembe hát Mondja benne mit lát? Kár, hogy olyan csapodár Ez a két szemsugár. Mily kár? Nem hív a vágy ringató bűvös órák után Hova lett ma már Az izzó szent parázs El szállt a parázs! Nem hív a vágy, nem hív a vágy- Hiába meg nem értem Hogy futhat oly bután Parasztlány után. Más a szerelem a tanyán Máskép szeret ám a falusi lány Kesztyűbe nem fejik a tarka kis tehénkét És minek a cipő ha puha lágy füves a rét. Nem hord frizurát itt a lány Sőt a manikűrt sem ismeri tán. És még is van ki szeretőt tud lelni tanyán Hisz a szerelem valóban oly vak igazán! Más felé fut a hűtelen Nem kellek én Mégis érte vágyom! Ő az álmom! Egy lágy leheletszerű illatár Nem termeli ezt csak az Éden! Megejti a szíveket, merre jár Elandalítón gyöngéden! Csipkéje akár csak a pókfonál Vigyázz nagyon ifjú legény Úgy megkötöz, hogyha rád talál Hogy rabbá lettél szegény! Más a szerelem a tanyán Máskép szeret ám a falusi lány És még is van ki szeretőt lelhet a tanyán. Hisz a szerelem valóban vak… az ám! Előzmény | 2006.09.03 13:48 - #2 „Temesvári nóta” - duett (bariton-szoprán) 1. Pali hajt be a vásárra Éds’ apám így szót: Hamar indulj Temesvárra Add el a tinót! Süvegem fel pántlikázom Cifra szűröm a nyakamba rázom! Kapálnak a jó szürkék És már mék! Ilyen legény nincsen másik Lányok foga rája vásik! Nem érheti semmi gáncs Mint egy úr oly elegáncs! Merre hajtok utca hosszat Marcsák, Borcsák olvadoznak. Ablakába mind ahány S kiabál a sok leány: Refrén: Palikám, Palikám Szép barnám Gyere szaporán Vissza megint Palikám, Palikám, Gondolj rám Feléd a leány Vágyva tekint Bajszodon vastagon Fénylik a zsír Érted a lány szíve sír. Palikám kis barnám Mért sietsz már Temesvár kár neked, kár bajszodon vastagon Fénylik a zsír Érted a lány szíve sír Palikám kis barnám Mért sietsz már Temesvár kár neked kár. 2. A tinón túl adtam gyorsan Aztán persze még úri mód Az utca sorban elkalandozék Kicsiség szomjazva, fázva Bemenék egy cifra kávéházba! Benn egy sereg asszonynép, Jaj de szép! Valamennyi finom nyájas! Az egyikük egy kis hájas Bizonyosan ös mert már Mer’ hogy mellém ült mindgyárt’! Köll fizetnyi nem sokára, Hát eltűnt a pénzes tárca! Úgy kirúgtak, hogy derék És a jányok éneklék: Refrén

62 Búbánat 2008-02-02 00:32:37
Lehár Ferenc: A Luxemburg grófja Magyar Szöveg: Gábor Andor „Jobbra ön, balra én” - Renée – Angéla duettje 1. Renée: Ah grófné, ha megengedi Szívemből gratulálok! Angéla: Gróf úr, öntől viszont én Már e percben válok. E házasság boldog tehát Ez több mint bizonyos Renée: Az új pár elé te így lesz Így lehet aranyos! Angéla: Így nincs viszály, így nincs harag! Renée: Ez aztán drága frigy! Angela: A béke állandó marad Renée: Nincs veszedelem így Refrén -Renée és Angela felváltva: A Luxemburg ura, Ez a házasság fura Jobbra ön, balra én, Különös tünemény. Ideális így az élet Együtt lenni balítélet. Balra én, jobbra ön Csupa kéj, csupa öröm! Mert a válás, hogy ha gyors, Tűrhető a sors. 2. Angéla: Uram, bár ha nem ösmerem, Daliásnak ítélem. Renée: Merci. Revánsul én önt roppant szépnek vélem! Angéla: Remélem, hogy az ön haja egészen fekete! Renée Nos és az ön haja szőke? Más milyen lehet-e? Angela: De hogy ha barna az se baj. Renée: Így van-e vagy amúgy Angéla: Inkognitó marad e haj Renée: S az arca is ugyan. Refrén -Renée és Angela felváltva Előzmény | 2006.08.14 23:01 - #22 „Szép, szép, szeretni hej…” 1. Vén ember szerelmi búba üstökön ragad Jobb ha mindjárt egy pisztollyal felkötöd magad. Vén szerelmes oly suta Féltékenységből buta És hozzá hamar közel jut a „guta”. Van gyanú nem e4gy de száz Minden bokor csak így susog: vigyázz! Csalják de hol! Szörnyű e gőz rémes e láz! Refrén: Szép szép szeretni hej, Jobb mint a mé mé mé mé méz Ép ép ép eezért ölelj Bármerre mé mé mé mé mé mé mész. 2. végül, hogyha házasságra adja a fejét, s át vevé a nő szívében törvényes helyét. Nyomba jő egy barát S látva férj uram korát, Ő helyettesül ajánlva fel magát Van gyanú nem egy de száz A férj hiába fél fürkéz vigyázz Már vége jaj! Rémes e gőz szörnyű e láz! Refrén Előzmény | 2006.08.14 22:58 - #21 „Zümi zümi züm züm züm” 1. Lepke szállt vidám csapongó Egy kicsiny bimbó felé S a bimbót a szép pillangó Szó szerint így kérlelé friss ringó kis bimbó. Esengem én légy enyém Válaszolt a kis bimbó Lepke énimádkal ó. Refrén: Zümi zümi zümi züm züm züm, Zümi zümi zümi züm züm züm, Ah! Ah! Bimbó csókot adj! Óh! Óh! Ah! Ah! Mindig az enyém maradj! 2. Lepke bimbócskára aszállott S ádott csókot mint a tűz S a bimbóból rózsa vallott S így beszélt a szende szűz Szállongó pillangó Bimbócska ládd árt reád S válaszolt a pillangó Rózsa én imádlak ó. Refrén Előzmény | 2006.08.14 22:57 - #20 „Láthatják, valóban roppant ritkaság…” Férjem lesz ma, mily öröm, Ám ki lesz a e férj? Fejecskémet minek töröm, Nem fontos személy, Itt körül Senki sincs Férj uram Itt a kincs. Jaj, hogy így magamra hagytak Még a szívem megriadhat. Láthatják valóban roppant ritkaság Egy ilyen furcsa házasság. Jövőmet látni így nehéz, E házasság kissé merész. S alig lesz édes mint a méz Vágy vágy, e szót nem ismerem, Vágy vágy, vajon hol is terem, Fájón nem szenvedém még Át játékát Az én szívem ma még rideg Nincs bennem egy sajgó ideg! A nő legyen közömbös és kívánatos A férfi hadd imádja Hadd ostromolja vágyva A nő, ki nem szerelmes, Az nem bánatos!

61 Búbánat 2008-02-02 00:29:49
Lehár Ferenc: Friderika Magyar szöveg: Szenes Andor „Ó lányka, ó lánykám…” - Dal Ó lányka, ó lánykám, imádlak én. Te drága, te drágám, te légy enyém. Tiéd az életem, Légy a hű szerelmesem. Add a szádat engedelmesen. Én kedvesem, ezer virág int feléd. Szemed lesem, ha rám tekint, szívem ég. Madár dalol a fákon fent, A vágy dalol szívemben bent. Úgy perzsel a láng. Perzsel a vágy. Ó lányka, ó lánykám, imádlak én. Te drága, te drágám, te légy enyém. Könnyezve csókolom lábad nyomát, Ne várass, angyalom, engem tovább, Oly régen várok én már rád. Ó lányka, ó lánykám, imádlak én. Te drága, te drágám, te légy enyém. Tiéd az életem, Légy a hű szerelmesem. Ó lányka, ó lánykám, imádlak én. Előzmény | 2006.08.16 21:01 - #1 Miért is fáj úgy? - Dal Mért is fáj úgy az ébredés, Feledni mindent mért nehéz? Nem jártam könnyek alkonyán, Nem voltam más, mint csacska lány. Mit tudtam, mi a szerelem, Eddig nem csókolt senki sem. Ó, csupa boldogság is volt az élet, Mikor a forró csókod számon égett. Te voltál árva szívem minden sóhaja, A szemem égő csillaga. Most nem tudom, reám mi vár, A régi dal de messze jár. Küzdök a sorssal, de késő, A régi álom mégse jő. És csak a vágy mesél nekem. Mért is fáj úgy az ébredés, Feledni mindent mért nehéz? Nem jártam könnyek alkonyán, Nem voltam más, mint csacska lány. Nem tudtam, mi a szerelem, Mért ébresztetted fel szívem.

60 Búbánat 2008-02-02 00:26:36
Lehár Ferenc: Éva Szöveg: Gábor Andor- Szabó Miklós „S hogyha csak egy percig volnál szép” (Éva-keringő) Szőkém, kicsi hamupipőkém, Lásd e bűvös, e mesebeli változást. Jöjj vélem, jöjj a királyi várba, Jöttöd meghódolt száz szolgád várja. Szőkém, kicsi hamupipőkém, Lásd a fácska adott egy gyöngyfűzért, pompást! S itt áll most előtted a királyfi, Csak nyújtsd ki a kezed, tiéd lehet. Refrén: S hogy ha csak egy percig volnál szép És aztán köddé omolnál szét, Ha friss tavaszként tovább szállanál, Ha elhervadnál, mint egy rózsaszál. Ha jönnél, hogy vággyal meggyötörj, Ha jönnél, hogy kínozz, összetörj. Hogy életemre csalárd fátylat szőjj, Ó boldogság, jöjj, jöjj! Ha jönnél, hogy forró csókkal megölj, Ó boldogság, jöjj, jöjj! (Ismétlés)

59 Búbánat 2008-02-02 00:24:38
Előzmény | 2006.08.08 14:27 - #3 Lehár Ferenc: Cigányszerelem Szöveg: Gábor Andor Csókban van az ifjúság - duett (szoprán-tenor) 1. Van egy csudaszer Én ismerem. Mely ifjúságot ád. Használd csak azt, De szüntelen S hamar művel csodát! Hát ez kitűnő, Ó drága nő Nevezze meg ezt a szerét. Valódi kincs, Leírva nincs És nem patikás keverék! Ó, mondja meg gyorsan nekem, Mitől ifjul meg életem? Az életen át édes nóta száll, Úgy hódít, úgy bódít, ha zeng. E nóta, ez új, ámbár régi már, A jóisten adta ezt. Ujjong, aki hallja e szép zenét, Mely harsog, de mégis oly lágy, Örök virágnyílásra ád reményt! És felpezsdül ettől a vágy! Refrén: Csókban van csak ifjúság, Csók, te dús virágos ág! Csókolj, míg a szád piros, Csókolj, míg csak nem tilos. Csókolj, míg a csók tüzel, Gondot, bút a csók űz el. Csók. Te bódító, boldogság Gyógyító orvosság, Csók, csók, csók.! 2. E szer kitűnő, e szer csodás. És nincs ennél nagyobb, Már azt hiszem, Itt a szép hatás, Megint legény vagyok. Mily kurta idő, Ez szédítő, De most bizonyítsa be hát! Nos, mondja kegyed, Hogy mit tegyek, Követni fogom a szavát. Talán legjobban megfelel, Ha engem szépen átölel S most hallga, csak hallga, a nóta száll, Úgy hódít, úgy bódít, ha zeng. Az ember a hangjára táncot jár, A jóisten adta ezt, Keringő a ritmusa, lágyan szól, ki hallja, ki gyullad belől, A párját magához szorítja jól S eltáncol a vénség elől. Refrén

58 Búbánat 2008-02-02 00:22:57
Lehár Ferenc: A cárevics Magyar szöveg: Kulinyi Ernő \"Jön majd egy férfi” – Dal Jön majd egy férfi, ki lángol a vágytól, S csókokat óhajt a reszkető számról. Lángol a szívem vágya tüzében, Száz mennyországban lesz-e majd részem? Jön majd egy férfi, ki csókomra vár! Nehéz a szívem, szorongó érzés kisért, Egy láz a vérem, s remegve kérdem, miért? Éjfélre jár, A csend muzsikál S a csókról mesél. Még megejt az éj! Elszökhetek bár, De várom őt már! Tudnám csak, öröm vagy bánat, Amit a sors küld felém? Nem leszek már Én játék egy férfi kezén! Akármi vár reám, Csókolni vágy a szám, Szerelmes csókra vár csupán! Jön majd egy férfi, ki lángol a vágytól, S csókokat óhajt a reszkető számról. Lángol a szívem vágya tüzében, Száz mennyországban lesz-e majd részem? Jön majd egy férfi, ki csókomra vár! Előzmény | 2006.08.16 21:05 - #1 Volga –dal Egyedül… újra egyedül. Magam, mint mindig, Az ifjúságom elrepül, A sír magánya vesz körül. Úgy fáj e bús, e zord magány. Aranykalitka ez csupán! Volga vizénél őrszem áll! Mint fészkét őrző sasmadár! A pusztaságon éj és csend, Nincs holdsugár, sem csillag fent. Mozdulatlan néma táj, Kozák legény szíve ó befáj. Mert a szív megérzi, mit jelent. Ha az ember elhagyott. S így zokog, így eseng: Nézz rám az égből, teremtőm. Atyám, Úgy vágyom már én is egy szív után. Trónod körül annyi angyal virul, Küldj le egyet az én páromul! Trónod körül annyi angyal virul, Küldj le egyet az én páromul!

57 Búbánat 2008-02-02 00:21:45
Lehár Ferenc- Mérey Adolf: A víg özvegy Vilja-dal 1. vers: Ott élt a lidérc az erdők rejtekén, Meglátta egy jámbor, egy ifjú legény, Csak nézte, csak nézte és úgy megörül, És lángokat érez a szíve körül. Megdidergett, láz veré, Már lelke a rossz szellemé, Sóvárgón sóhajtott a lány felé: Vilja, ó vilja, te szép és csodás, Légy az enyém, soha el ne bocsáss. Üdvözít csókod vagy sírba temet, Néked adom éltemet. Vilja, ó vilja, te szép és csodás, Légy az enyém, soha el ne bocsáss. Üdvözít csókod vagy sírba temet, Néked adom éltemet. 2. vers: Így szólt a lidérc: a tiéd leszek én, S ölelte mohón, lobogón a legényt. A földi leányoknak csókja fagyos, Lidércnek e csókja forró, zamatos. Megdidergett, láz veré, Már lelke a rossz szellemé, És végsőt sóhajtott a lány felé: Vilja, ó vilja, te szép és csodás, Légy az enyém, soha el ne bocsáss. Üdvözít csókod vagy sírba temet, Néked adom éltemet. Vilja, ó vilja, te szép és csodás, Légy az enyém, soha el ne bocsáss. Üdvözít csókod vagy sírba temet, Néked adom éltemet. Néked adom éltemet!

56 Búbánat 2008-02-02 00:21:12
Lehár Ferenc: A hercegkisasszony Magyar szöveg: Gábor Andor \"Csend, bohó szívem\" Ó, ha tudnád, hogy hevül szívem, Ha így karomban karod pihen. Igen, igen, Puhán pihen. Ó, ha tudnád, mit én érezek, Ha táncba vezet fehér kezéd. Hisz ön vezet, Ez élvezet Ő nem kényszerített rája, Mégis megcsókolta őt. Tiltott édes csók bűbája, Nincsen nálad szebb, dicsőbb. Mint nyáron, ha száll az alkony És a nap még visszanéz, Szép leány, úgy látlak én még, S arcod most az éjbe vész. Csend, bohó szívem, Feledd el zengő szavát, Ó csend, bohón, híven Álmodj tovább, tovább. Repülj előlem el, Illatos virág pehely, Reám deret az ősz lehel. Nincsen remény, Mert csak a bánat enyém, Csak a rajongás, lemondás enyém. Ó, szép tünemény, A szívem még visszavár. Forró májusi fény, röpke tavasz, Tűnő sugár. Csend, bohó szívem, Feledd el zengő szavát, Álmodj bohón, szívem, tovább.

55 Búbánat 2008-02-02 00:19:36
Lehár Ferenc: A drótostót Epedve várja szívbeli párja. - duett Magunkba vagyunk No jöjj Zsuzsikám! Tubicám! Ne félj! De nem szabad! Nem! Defurcsa szavad! - Hogy katonának mentem el én, Most lesz ugye három éve! Könny ragyogott egy lányka szemén, Búbánat szállt a szívébe Egymásra talált e pár Nincs már szívénekbé búbánat. S nem is sokára én, ugye bár, Viszem pap eléZsuzsikámat! Teljesül mit az álmom ígért Szabódol? Húzódol, miért? Epedve várja szívbeli párja Találkozásra hű szerelmesét! Szárnyas a lába Röpül karjába Átélik a legszebb tündérmesét! Arcukon égőn kigyúl a láng Egymáshoz érőn ajkuk falánk! Az ég urának jókedve támad Ha néz mireánk. - Néked megőrzém szívemet És nincs benne, nincs más fiú képe Bár nem egy délceg hetyke legény Kacsintott Zsuzska szemébe! A végzet ám úgy rendelé. Hogy szívemet érje új bánat. Ég a tudója, hogy pap elé Mikor vezeted Zsuzsikádat! Ha szabódom, ne kérdezd, miért? Csak álom mit álmod ígért! Epedve várja szívbeli párja Találkozásra hű szerelmesét! Szárnyas a lába Röpül karjába Átélik a legszebb tündérmesét! Arcukon égőn kigyúl a láng Egymáshoz érőn ajkuk falánk! Az ég urának jókedve támad Ha néz mireánk. - Homlokodon borong a gond Kishitű mért vagy Zsuzska, mondd! Mért kutatod, szívem szerelmem! Nem lehet, nem szabad felelnem! -Van a világnak sok szép leánya De szívem egyiket sem kívánja, Hosszú sor esztendő alatt: Hozzád, tehozzád hű maradt! Ébren is vélem járt az álom. Teleszel nékem örökre a párom! S néked most csókot sem adok, Egy árva kis csókot nem adhatok! Nem, nem! -Veszek, ha nem kapok. Együtt: Ajkam ti éden lobogva ég, Ilyen az éden! Ilyen az ég! Epedve várja szívbeli párja Találkozásra hű szerelmesét! Szárnyas a lába Röpül karjába Átélik a legszebb tündérmesét! Arcukon égőn kigyúl a láng Egymáshoz érőn ajkuk falánk! Az ég urának jókedve támad Ha néz mireánk. Előzmény | 2006.09.03 13:33 - #3 Négyes Le Pantalon: Bálban az a fő, hogy elegáns legyen a nő! Slepp csipkeselyem fodor! Finom úri modor óh. Táncra kéri széptevő Hajlongva sikkel knikszel ő! Jő egy széptevő: Hajlongva sikkel knikszel ő! Oh de szép e sikk, A bálban így ha elesik sikk! Hó le a földre ne ránts Du dumme Land pomeráncs! Oh Táncra tanít meg téged dicső mestered Jaj, elbotlom! Jaj, elbotlom! Két ballábam van nekem! Jaj, hogy csetlik, jaj, hogy botlik, Két ballábad van neked! Óh. Bálban az a fő, hogy elegáns legyen a nő Slepp! Csipke, selyem fodor! Finom úri modor! Oh! Été: A tánc forró dolog! Az arcom ég lobog! Ah a tánc forró dolog Már a homlokom csorog! Szentem, hogy lehűtsd magad Tessék egy fagylalt nagy adag. Jó nagy adag! Megsúgom azt is könnyedén: Húsz krajcárt adtam érte én! Edd áhítattal hát babám! A krumpli jobb ízű az ám! Fizessek máskor én neked: Azt lesheted! A tánc forró dolog! Az arcom ég lobog! Ah a tánc forró dolog! Már a homlokom csorog! La Poule: Vigyázz most édesem! Veszem cilinderem! Jaj, össze ne törd szépséges, Fényes cilinderem! Óh! Tüzzel, hévvel én Így átkarolva párom Táncom vígan járom Hopp! Hopp! Hopp! Hopp! Hopp! Hopp! Kapaszkodjál belém! Jaj te lány ez már csúnyaság! Lábacskámra hág! Óh! Táncot járni hopp! Hahó, Úri népnek ez való. Én imádom hőn e nőt Járunk pa de dőt óh! La Pastourelle: Te kis hamis Kitört a tánc dühe rajtam is! Túl tesz jó öreg Vitus táncodon E kis cicus A kvadrill nem nehéz Már járom ide nézz! Nem félénk már a lányka, Már merész A négyes, oh be szép A pár egyszerre lép! Megszégyenít Vitus: E kis cicus! Te kis hamis Ki tört a tánc dühe rajtam is! Férfi szíve büszke sánc győztes Ostromlója tánc! Le Finale: A Finalé jön most szentem, Zsuzska! Vedd a lábad a nyakadba fruska! Hipp! Hopp! Hipp! Hopp! Hogy a mestered ne érje gáncs! Már én rajtam, Ezt akárki lássa Kárba nem veszett a tanítása Hipp! Hopp! Hipp! Hopp! Lettem úri dáma elegáncs! Messzi földön nincsen párunk! Velünk síkra vakmerőn kis száll? Ez a lány a bál királyné S én vagyok a bál, a bálkirály! Galopp Előzmény | 2006.09.03 13:31 - #2 Pfefferkorn belépő dala 1. Ma járnak csupa rossz idők, Az üzlet szörnyen pangó! Zsebembe ritka az ezüst Geschweige: százas bankó! Rotschildnak van ma pénze csak! A többi mind soher! Én hagymával kereskedem! Ich bin e armer Rocher! Refrén: Az ám, az ám! Olcsó hagymákat árul E hagymaszállító Olvasható orráról Hogy ő szegény zsidó! E hagymaszállító Szegény öreg zsidó! 2. Így megy tovább Bemondom én, Az ultimót, a csődöt! Nem kedvelik az emberek, A fokhagymás parfümöt! Bár lót, fut, mégsem boldogul! A tisztességes héber! Elátkozott, ah engemet Patrónusom Lueger! Refrén Előzmény | 2006.09.03 13:30 - #1 Gyermekkar és duettino Spánem bohem Spánem bohem, Nagyvilágba elmegyünk Messzi földre indulunk! Finom szép egérfogókat, Lábost, tepsit árulunk! Messzi megy e víg lurkó had! Mink bizony nem búsulunk! Spánem bohem Spánem bohem, Messzi útra indulunk Mink bizony nem búsulunk Lesz mindig fazék foltozni, Tányér, tepsi megdrótozni! Mink bizony nem búsulunk! Messzi útra indulunk, Más országba, nagyvilágba indulunk! Hej! El mégy te is nagy útra? Pajtáskám, édesem! Mikor jössz vissza újra, Én epedőn lesem! Miért búsulásod? Válásunk nem örök! Én vissza majd meglátod, Mint gazdag úr jövök! Könny sincsen a szememben, A szívem nem sajog! Apám, anyám nincs nékem! Árván magam vagyok! Ki játszik már most velem? Dolgozni elmegyek, De szentül megígérem El nem felejtelek! Oh bozse, bozse, bozse! A szívem elszorul, Keserves ez a válás! Szemembe könny túdul! Bozse, bozsem bozse! Nem sír ez a fiú! Ki megy a nagyvilágba Mint bátor férfiú! Meghajtjuk most fejünk Keresztet is vetünk Istenke fönn az égben Hallgasd meg imánk, Küldj angyalkát, Vigyázz mi ránk! Spánem bohem! Spánem bohem! Nagyvilágba elmegyünk Messzi útra indulunk Lesz mindig fazék foltozni, Eltört tányér lesz drótozni Lábost, tepsit árulunk, Mink bizony nem búsulunk! Messzi útra nagyvilágba indulunk!

54 Búbánat 2008-02-02 00:17:30
Lehár Ferenc: A mosoly országa Magyar szöveg: Harsányi Zsolt Vágyom egy nő után… Szu-Csong dala (tenor) Vágyom egy nő után! Egy nő után kerget a vágy, Vágyom a két kezét, fehér kezét, Mely olyan lágy. Vágyom a mozdulatát, Amely a véremen hullámzik át. Vágyom szavát, azt a bűvölőt, Vágyom utána és imádom őt! Amikor nincs mellettem, Valahogy béna lettem, Valahogyan benne élek, Az én testemben ő a lélek! Oly szép, oly szép! Virágok nyílnak amerre csak lép! Óh, az a piros száj, Az a két csoda váll! Óh, az a hang Milyen gyönyörűn muzsikál! Vágyom egy nő után, egy nő után, Kerget a vágy. Vágyom a két kezét, fehér kezét, Mely olyan lágy. Vágyom a mozdulatát, Amely a véremen hullámzik át. Vágyom szavát, azt a bűvölőt, Vágyom utána és imádom őt!

53 Búbánat 2008-02-02 00:16:28
Kálmán Imre: Ördöglovas Magyar szöveg: Szenes Andor \"Ma önről álmodtam megint…\" - Bonviván dala (tenor) 1. vers Suhan az éj. El kerül az álom. A kicsi szobámon Ma ragyog a nyár! Üzen a szél. Hogy valaki sír még, Hogy valaki hív még, Hogy valaki vár! Benéz az ablakon a holdsugár szelíden, S én halkan altatom a régi dallal fájó szívem. Refrén: Ma önről álmodtam megint, bocsánat asszonyom. De nincsen abban semmi bűn, hogy Önről álmodom! Fehér selyemben jött felém A csókok éjjelén És rám mosolygott könnyedén S oly boldog voltam én! Rózsa virult az ágon, Csók tüze gyúlt a számon, Arca pirult, hozzám simúlt, S a rózsa kint lehullt… Ma önről álmodtam megint, bocsánat asszonyom. Mert szeretem nagyon! Mert szeretem nagyon! 2. vers Nevet a fény A tavaszi réten, A maga szívében, A szerelem ég! A szeme tüzén, Ha nagyon imádom, Ott ragyog az álom, S ez nekem elég! Reggelre elrepül, de este újra vár rám, És addig itt marad parfőmje a gyűrött párnán. Refrén: Ma önről álmodtam megint, bocsánat asszonyom. De nincsen abban semmi bűn, hogy Önről álmodom! Fehér selyemben jött felém A csókok éjjelén És rám mosolygott könnyedén S oly boldog voltam én! Rózsa virult az ágon, Csók tüze gyúlt a számon, Arca pirult, hozzám simúlt, S a rózsa kint lehullt… Ma önről álmodtam megint, bocsánat asszonyom. Mert szeretem nagyon! Mert szeretem nagyon! Valakit a szívembe zárnék - duett -tangó 1. - Ne nézzen rám, Ilyen csúnyán, Bizony, a harag megárt! Legyen babám, Nagyon vidám, Mert így a lány Százszor szebb lesz! - Nem érdekel! Azért se kell Magától a jótanács! A hódítás, Nem is vitás, Ma már egészen más! Refrén: - Valakit a szívembe zárnék! Valakire virággal várnék! - Valakihez simulva, Irulva-pirulva Súgnám: \"Mindenem tiéd!\" - Valakiért nem alszom éjjel S tele vagyok ezer veszéllyel! - Kérem szépen, ne gyötörjön tovább! - Kicsikém, mire vár még?! - Ön hozzám módfelett hideg-rideg, De nálam ez se határoz! Én mégis, mint a galamb a búzához, Úgy vonzódom magához! Nos mondja gyorsan, mit határoz?... - Valakit a szívembe zárnék… Valakire virággal várnék… - Kérem szépen ne gyötörjön tovább! - Kicsikém, mire vár még! 2. - Ez így se jó! Nagyon mohó! A bók így nem izgató! Tanulja meg, Ha így siet, A lány szívét Meg nem vívja! - Magácska már Magántanár Szerelmi szavak terén… De bízza rám, Azért talán A dolgot értem én! Refrén

52 Búbánat 2008-02-02 00:15:02
Kálmán Imre: Montmartre-i ibolya Magyar szöveg: Szenes Andor Nem sok, amire kérem,,, 1. Ma ez a dalom a vallomásom. Hogy Ö, aranyom, szívembe lásson! Nagyon akarom, hogy már megértse, Mi a panaszom, mi bánt nagyon… Refrén: Nem sok, amire kérem, Ha szeret kicsikét, Hát adja ide rendbe hozni Azt a rossz szívét! Én szentül megígérem,. Úgy meggyógyítom én, Hogy soha soha nem lesz az, Hogy nem dobog felém! S mint hogy szív nélkül Hagyni magát ma nem merem Addig cserébe átadom Az én szívem… Csak ez amire kérem, Nem kérek egyebet És esküszöm, ha szót fogad nekem, Nem bánja meg! 2. Ugye a dalom nem rossz ajánlat?! Szívemet adom, szívem, magának; Bizony, aranyom, elszáll a bánat, Ha maga kicsit megért ma itt! Refrén

51 Búbánat 2008-02-02 00:14:13
Kálmán Imre: Cigányprímás Szöveg: Harsányi Zsolt Lári fári - Sári és Gaston keringődala 1. Sári: Végre átfog a karod, Fogj csak át, ha akarod, Itt az ajakam, Jöjjön az a csók, Jöjjenek a szók, A szívet ostromlók. Gaston: Drága kincsem idebujj, Száz a csókom, ne búsulj, Hunnyd le a szemed, Add ide a szád! Sári: Rajta, adom én A szívemen át. Együtt: Ej, lári-fári, Nem kell várni, Frissen jó a csók, Fürge légy, ha rád fonódnak Rózsaszín kacsók. Lopható és kapható És visszaadható, Csókolódzni, csókolódzni Jó, jó, jó. 2. Gaston: Gyöngy a kedvem, gyere hát, Úgyis virrad, de ne bánd. Sári: Szét megy a cipőm, Nem nagy a bajom, táncolok az Isten adta talpamon. Gaston: Adj egy csókot kis babám, Szívtől szívig az a vám. Sári: Még a tied is, Megfizetem én, Gaston: adsz-e kamatot. Sári: de adok ám! Együtt: Ej, lári-fári, Nem kell várni, Frissen jó a csók, Fürge légy, ha rád fonódnak Rózsaszín kacsók. Lopható és kapható És visszaadható, Csókolódzni, csókolódzni Jó, jó, jó.

50 Búbánat 2008-02-02 00:13:21
Kálmán Imre: Az obsitos Szöveg: Weiner István Szerelem nóta - vidám dal 1. Volt egyszer egy kisleány Kékszemű Annuska, Dalos, mint a csalogány, Édes kicsi fruska. Ahol hozzá férhetett, A verseket bújta. És ha egyik megtetszett, Könyv nélkül tanulta Ócska piros kötetben Egy kis versre lelt ő S azt hitte, hogy különben Nem dalolt még költő: 2. Szerelmes lett a lányba Egy fiatal ember, De a fiú oly gyáva, Nyilatkozni nem mer, Egyszer csak nagy nehezen, Mégis így szól félve: Nagyszád! Beleszerettem Hófehér lelkébe Szól a lány: e vallomás Nagyon fagyos kérem Tanulja meg: szerelmet Így vallanak nékem: 3. A fiú most észre tér Nem volt többé bamba, Belefogott hát ezért Egy tüzes rohamba. Átkarolva derekát Kebelére húzta, Csókolva az ajakát A fülébe súgta: Édes szívem szerelmem, Drága kicsi párom, Nemcsak mondom, amit kérsz, De meg is csinálom. Előzmény | 2006.08.08 11:17 - #1 Kálmán Imre: Az obsitos Szöveg: Gábor Andor \"Száll a fekete éjbe…\" szomorú lassú dal -bariton hangra Borul az ég is gyászba fölöttem, Szomorú hírrel messziről jöttem, Szívemet vérzi, égeti számat Uram erőt adj szegény anyának. Száll a fekete éjbe Egy sötét madár, Bánat az utitársa Gyász s ezer halál. Merre vezet nagy útja, Gyásznak fakad a kútja Rád talál a gyászmadár, Száll, száll, száll, száll, Száll a fekete éjbe Rét s mező felett S elhullnak a virágok, Hervad a kikelet. Hol ma víg kacaj, ének S csengő hangja zenének, Holnap nincs semmi más Csak bús zokogás, zokogás. Borul az ég is gyászba fölöttem, Szomorú hírrel messziről jöttem, Szívemet vérzi, égeti számat Uram erőt adj szegény anyának. Száll a fekete éjbe Egy sötét madár.

49 Búbánat 2008-02-02 00:11:56
Kálmán Imre: Bajadér Magyar szöveg: Kulinyi Ernő Óh bajadérom! - Radzsami dala – tenor-bonviván 1. Éj borong a földön, éj és csend, Kis sarangi lantom halkan peng. Rajta, bajadérom, Lebbenj hófehéren! Holdsugár az erdőn csak rengj! Fátylon át ki csillan keblecskéd Ajkad boldogító üdvösség! Gyenge rózsaszálom, Légy a szende párom! Édes szerelemről merengj! Refrén: Ó bajadérom, Kit a szívem imád, Ó Bajadérom, Megöl érted a vágy! Magányom éjjelét, Te földerítenéd! Szívemnek drága napsugára Csak te légy! Ó, bajadérom, Kit a szívem imád, Ó Bajadérom, Megöl érted a vágy! Szebb vagy mint fenn az ég, Mely csillagfényben ég! Ó bajadérom Táncolj még! 2. Megbűvölt a táncod. Lengő nád! Megbűvölt a dalos zengő szád! Egyetlen tekintet, S lángoló szívünket Összefűzte egy szent varázs! Gangesz partja mentén, álmomban, Álmodtam, hogy tündér párom van! Súgja most a lelkem, Végre rája leltem! Vagy te légy az vagy senki más! Refrén

48 Búbánat 2008-02-02 00:11:00
Kacsoh Pongrác: János vitéz Szöveg: Heltai Jenő „Egy rózsaszál…” - Bagó dala (bariton hangra) 1. vers Egy rózsaszál szebben beszél, Mint a legszerelmesebb levél, Nem tud az írni, aki küldte, És aki küldte már nem él. Fekszik a csöndes temetőben, Szemét lezárta a halál, Az ő porából nőtt e rózsa, E rózsa, rózsa, rózsaszál. 2. vers Egy rózsaszál, ezt hoztam én, Benne az ő szerelme ég, Így tud a hűséges szerelmes A síron túl szeretni még. Fekszik a csöndes temetőben, Szemét lezárta a halál, De él szerelme ez a rózsa, E rózsa, rózsa, rózsaszál. Előzmény | 2006.08.03 16:50 - #2 A királylány dala (koloratúr szoprán hangra) 1. vers Oh, csak ne volnék gyenge leányka, Akit a szellőtől is óvnak, Bátran rohannék én a csatába, Hangján a trombitaszónak! Tra-ra, tra-ra, oly szép a kürt, Mikor a bősz csatába küld, S mennek előre, mennek előre A leventék! Refrén: Oh, be jó is volna, oh, hatalmas ég, Ha lány helyett legény lehetnék! Be jó is volna, oh hatalmas ég, Ha lány helyett legény lennék! 2. vers Mennék előre csak rendületlen, Csillogna kardom vert ezüstje, Reszketne tőlem mind oh az ellen És menekülne messze űzve! Ratam, ratam, ha szól a dob Szemem ragyog szívem dobog, Oh hogy repülnék, oh hogy repülnék, Hogy sietnék. Refrén: Oh be jó is volna, oh hatalmas ég, Ha lány helyett legény lehetnék! Be jó is volna, oh hatalmas ég, Ha lány helyett legény lennék! Előzmény | 2006.08.03 16:48 - #1 Iluska dala (szoprán hangra) 1. vers: Van egy szegény kis árva lány, Nincs apja, nincsen anyja, ki szeresse. Van egy barátja, a magány És a patakban mos, mos reggel - este. A mostohája, szidja, bántja, Az árva lánynak rossz a sorsa. A kis patakban a leányka, Fehér ruháját mossa, mossa, Fehér ruháját mossa, mossa. 2. vers Mért nincs apám, mért nincs anyám. Valaki jóm, mint minden más leánynak. Fejem ölébe hajtanám Mikor reám borul a néma bánat, Nincsen ki szánja, nincs ki bánja, Szegény árvának rossz a sorsa. A kis patakban a leányka, Fehér ruháját mossa, mossa, Fehér ruháját mossa, mossa.

47 Búbánat 2008-02-02 00:09:34
Jacques Offenbach: Szép Heléna Magyar szöveg: Romhányi József Heléna románca A szép Heléna, így neveznek, Vagy Nidon lánya, a hamis. És azt mondják, rám súlyt helyeztek, Hű Thézeusz és mások is. Én nem vagyok könnyelmű léha, Csak ellenállni oly nehéz, A bajkeverő Vénusz léha. Csalogatón, szemembe néz Csalogatón, szemembe néz Oh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, Ha félre csúszik a csúszik az erényes láb. Oh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, Ha félre kúszik a kúszik az erényes láb. A földi nőknek egy a vágyuk: Megóvni férjük hírnevét De néha meglepetve látjuk, Hogy mást határozott az ég. Egy példáról anyám beszámolt, Hogy egykor hattyú szállt reá, És e hattyú jó atyám volt. Tudhatta ő, mi vár reá Tudhatta ő, mi vár reá Oh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, Ha félre csúszik a csúszik az erényes láb. Oh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, Ha félre kúszik a kúszik az erényes láb. Óh, jaj, mily nagy csapás a szépség, De hogy kerüljük ezt mi el? Csak ültök itt, a férfi népség, S az Éggel is csatázni kell. Ha én egy szem is ellenállnék, Csak halott maradhatok én, Az istenekkel szembeszállnék. Tudhatjuk jól, hogy nincs remény Tudhatjuk jól, hogy nincs remény Oh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, Ha félre csúszik a csúszik az erényes láb. Oh, Vénusz, mondd, neked örömet ád, Ha félre kúszik a kúszik az erényes láb.

46 Búbánat 2008-02-02 00:08:28
Jacques Offenbach: Hoffmann meséi Barcarola (Bájos éj szerelmi kéj… Duett: Miklós és Antónia - alt – szoprán hangokra ) Miklós: Bájos éj szerelmi kéj Benned fakad a mámor Édesebb vagy, mint a nap, Szerelmünk benned él Antónia és Miklós együtt: Az idő hamar repül A kéjt vivén magával És repül szünet nélkül És vissza nem kerül A: Zefir balzsamát öntse homlokomra M: Zafir balzsamát öntse hát A: Zefir balzsamát csókját árassza ránk M: Hadd öntse homlokomra, Öntse át, szállj te hát A: Szállj te hát, szállj reánk, Ah… M: Szállj te hát, szállj reánk, Ah, drága éj, szerelmi kéj Benned fakad a mámor, Te édesebb vagy, mint a nap, Szerelmünk benned él.

45 Búbánat 2008-02-02 00:07:35
Jacoby Viktor: Sybill Szöveg: Bródy Miksa és Martos Ferenc Sybill levele Sybill: Kis Petrovom, remélem megbocsátja, Hogy búcsú nélkül hagytam el magát. Tudom, hogy ön Sybillnek jó barátja, S a jó barát az mindig megbocsát. Kövesse példám, szép vidáman éljen, A sors nekünk a válást rendelé. Ha fáj is kissé, Petrovom, ne féljen. Azért a szíve nem szakad belé. Ma érkeztünk és már is írok, lássa, A szállodánk elég finom… És hull a hó, s a hópehelyhullása közben Magáról elgondolkozom… Szerelmünk mint virág a hófuvatban Elhervadt már is, mielőtt kinyílt. Szorítsa meg kezem így gondolatban. És kérem, hogy felejtse el Sybillt! Petrov: Én édes asszonyom Sybill, Visszajön a szép idill! Házunkon olvadoz a hó. S majd hogyha zeng pacsirtaszó Esküvőre lépünk! Szibill: Hangod hallom, arcod látom, Mégis, mégis Petrov: Ez csak álom Ketten: Én édes szép szerelmesem, Jöjj vélem engedelmesen. Szép lesz majd az élet, Én szerelmesem. Előzmény | 2006.08.02 14:22 - #1 \"Illúzió a szerelem…\" 1. vers: Nagyherceg: A kandallóban rőzse ég, pattog izzó parázs Szybill: Parázs, parázs, szép izzó parázs N.h.: Kint szállingóz a hópehely, szívemben száz varázs Sz: Varázs, varázs, bódító varázs N.h.:Kezemben vagy már! Az ajkad tűzben ég. Sz: Az ajkam forró, de szívem olyan, mint a jég. Nh.: Ne légy oly félénk, hisz senki nem néz ránk Sz: Vigyázzon fenség! Mindjárt kihül forró teánk. Együtt: Illúzió a szerelem, Szívek tündérszép illúziója, Kacéran játszik körülem Rózsás illúzió! N.h.: Azt súgja halkan, türelem Lassan fölenged a jég, a hó, Megjő az édes kegyelem, Megsimogat e hófehér kacsó. Sz: Csak lassan, lassan, türelem! Begyönyörű illúzió a szerelem! 2. vers: Sz: A szamovár gomolygó gőze lassan, lassan száll. N.h.: Elszáll, elszáll, óh ,be messze száll Sz: A józanságunk eltünt és kitudja, hogy hol jár. N.h.: Hol jár, hol jár? Merre, merre jár? Ne titkoljad, hogy szívedben forr a vér Sz: Hiába fenség, mert ezzel nálam célt nem ér. Nh.: Nem érzed kis nő, hogy csókra vár a szám Sz: Teánk immár kész. Fenséged hány cukrot kíván? Együtt: Illúzió a szerelem, Szívek tündérszép illúziója, Kacéran játszik körülem Rózsás illúzió! N.h.: Azt súgja halkan, türelem Lassan fölenged a jég, a hó, Megjő az édes kegyelem, Megsimogat e hófehér kacsó. Sz: Csak lassan, lassan, türelem! Begyönyörű illúzió a szerelem!

44 Búbánat 2008-02-02 00:06:05
Jacobi Viktor: Leányvásár Szöveg: Martos Ferenc és Bródy Miksa Tele van az élet rejtelemmel – Lucy dala Tele van az élet rejtelemmel, Ide-oda hány a tengerár! Televan a lelkem érzelemmel, Ragyog a szívembe napsugár! Szeretek egy embert mélyen, Mi a neve meg sem kérdem, Valahol a kettőnk fészke vár. Szeretem a bátor, ifjú férjem! Ragyog a szívembe napsugár! Mint két hullám, Összesimulván A végtelen nagy víz színén, Földtől égig, Végtől végig Szállunk könnyedén. Megállunk könnyedén, Ketten, ő meg én. Az élet tengerén Tele van az élet rejtelemmel, Ide-oda hány a tengerár! Szeretek egy embert mélyen, Mi a neve meg sem kérdem, Valahol a kettőnk fészke vár. Szeretem a bátor, ifjú férjem! Ragyog a szívembe napsugár! Most bemutatom a Leányvásár című Jacobi-operett szinte klasszikussá vált versét, ami önmagában is kölcsönzi, sugallja, megteremti egy „békebeli” polgári világ illúzióját, amit sokszor hazugnak, sziruposnak, giccsesnek, velejéig romlottnak tart, mond, ítél, értékel egyoldalúan az utókor. Pedig, nem biztos, hogy el kell azt utasítanunk, ha a mai szemmel és füllel magunk köré tekintünk vagy fülelünk: \"Ha lennék egy lánykának édes...\" 1. vers: Tom: Ha lennék egy lánykának édes szerelmes babája, Királynőnek tenném meg őt az egész nagy világ előtt! Lucy: Ha lennék egy szerelmes édes legénynek a párja, De szép volna szép a világ, álmaink tündér csodák, Ha jönne a legény a tavasz illat idején, Elibe elmennék. Ha jönne a legény a fekete fény tüzes szemén, csak az övé lennék.. Együtt: Nem szólana a szám, Csak a kezét szorítanám, Csak a szemét nézném. Behunyva a szemem, Reszketne a kezem, az ajkát érezném! 2. vers: Lucy: Virágos kis kertemben várom virággal a párom, Halk léptekkel jön majd felém az álmok csodás éjjelén. Tom: A rózsámat majd megtalálom s való lesz az álom. Az ajtómon halkan bejő, átkarol, megcsókol ő! Ha jönne a leány, aki szeretne igazán, elibe elmennék. Ha jönne a leány szerelem ifjú tavaszán, csak az övé lennék. Együtt: Nem szólana a szám, Csak a kezét szorítanám, Csak a szemét nézném. Behunyva a szemem, Reszketne a kezem, az ajkát érezném!

43 Búbánat 2008-02-02 00:04:34
Johann Strauss: A denevér Magyar szöveg: Evva Lajos Öcsikém meg hugicám - Eisenstein és Rosalinda (Du und du…) Öcsikém, Öcsikém meg hugicám, Legyünk mi ezután De mind ahány! Öcsikém, Öcsikém és hugicám, A magázás oly unalmas, Ide nem való, Ma mulatni jó! Tegezés csak a bizalmas! Csókot adj. Légy per te, Te te te, Légy per te! Csókot adj. Légy per te, Te te, csókot adj, Csókot adj, Csókot, csókot. Öcsikém, Öcsikém meg hugicám, Legyünk ezután De mind ahány! Öcsikém meg hugicám, A magázás oly unalmas, Ide nem való, Ma mulatni jó! Tegezés az oly bizalmas! Csókot adj. Légy per te, Te te,te. Csókot adj. Csókot adj. Légy per te, Te te,te. Te te,te, te. Tere fere La la la la, la. Tere fere La la la la, la. Tere fere La la la la, la. La la la la La la la la, La la la la La la la la, La la la la, La, la. Előzmény | 2006.08.19 17:18 - #3 Csárdás - Rosalinda dala – szoprán Szól a hegedű, A kedvem keserű, Könnyben a szemem, Fáj a szívem! Mert messze távol estem szép hazámtól, Vágyom vissza szép magyar hazámba. Hová tűnt az a vidék. Hol az ég olyan tiszta kék. A zöld róna tája, Puszta délibábja, Hol én boldog gyermek valék! E kép szívemben él S érte mást az sohse cserél, Mind örökre él! De íme messze vagyok, Ah! Ah! Ah! Szívem tiéd marad, Soha meg nem tagad. Ah, amíg dobog! Hová tűnt az a vidék, Hol az ég olyan tiszta kék. A zöld róna tája, Puszta délibábja, Hol én boldog gyermek valék! Lángban a szívem, Éget a szerelem, Csókkal oltsa el, Akit érdekel! Hallod-e legény, már érik a kökény. Ha kell a szívem, Kérd meg a kezem! Lesz jó világod csuhaj, Hogy meg nem bánod, csuhaja. Lángban a szívem, Éget a szerelem, Csókkal oltsa el, Akit érdekel! Keszkenőre, Főkötőre, Hej, biz arra vásik A szegény leány szíve. Feleséget, Házinépet, Ennyit kap a férj ő véle! Hopp! Lángban a szívem, Éget a szerelem, Csókkal oltsa el, Akit érdekel! La la la la la La la la La la. La la. Előzmény | 2006.08.19 17:17 - #2 Bordal - Einsenstein dala tenor hangra, énekkar Szívem, édes, csak igyál, Csalogat ez a pohár. Ki meg issza a borát, Igazában csak az lát! Látja, hogy a szerelem Füst, mely szárnyra kap. Állhatatos szerelem Nincs a nap alatt! Hogyha elfog a sírás És az elkeseredés, Borban a vigasztalás És a feledés! Boldogan csak az él, Aki feled és remél, Boldogan csak az él, Aki feled s remél. Trala lalala vígadjunk, koccintsunk,trala lalala Jújújú csepereg a híjú jújújú. Boldogan csak az él, Aki feled s remél! Boldogan csak az él, Aki feledni tud. Szívem, édes, csak igyál, Csalogat ez a pohár. Ki meg issza a borát, Igazában csak az lát! Ha szemed nem kacsint, Az elengedem, Ha megesküszöl megint, Újra elhiszem! Kedves az illúzió, Bár rövidke élvezet. Hinni mindig ami jó, Ez csak a helyes. Boldogan csak az él, Aki feled és remél, Boldogan csak az él, Aki feled s remél. Előzmény | 2006.08.09 14:17 - #1 \"Kacagó dal\" - Adél dala 1. Márki szívem, Higyje nekem, Hogy bánt ez a dolog. Mert csak aki vak, Mondana olyat, Hogy én szobalány vagyok. A kéz a selyemnél puhább. Ah! S van-e több ilyen kicsi láb. Ah! Oly ékes a beszédem, Rugékony a menésem, Ilyet sose talál Szobaleányoknál. Tehát csak vallja be bűnét, Ez egy hatalmas tévedés! Refrén Nevetséges ha, ha, ha, Soha ilyet ha, ha, ha, Ne vegye fel, ha, ha, ha, Ha nevetek ha, ha, ha, ha, ha, ha. Fura eset ha, ha, ha, Soha ilyet ha, ha, ha, Ha,ha,ha, nevetséges ön márki úr! 2. Nézze e stílt, Görög profilt, Divatos hajviselet. S ha ez úri kép, Önnek nem elég, Tekintse e termetet S ha még ez sem győzheti meg. Ah! Meggyőzi e szép toalett. Ah! Szerelmes a zuzája, Zavart szeme világa. Egy szép szobaleány Bűvölte meg talán! Sőt látja most mindenkiben, Így áll a dolog úgy hiszem. Refrén Nevetséges ha, ha, ha, Soha ilyet ha, ha, ha, Ne vegye fel, ha, ha, ha, Ha nevetek ha, ha, ha, ha, ha, ha. Fura eset ha, ha, ha, Soha ilyet ha, ha, ha, Ah!

42 Búbánat 2008-02-02 00:02:35
Johann Strauss: A cigánybáró Magyar szöveg: Fischer Sándor Kincs-keringő - tercett (Cippra- alt, Barinkay-tenor, Szaffi- szoprán, valamint énekkar) - Nézd arra bent, Mi cseng, mi peng, Hogy csillog ottan, Villog titokban. Mily lánggal ég A szép nyakék. Sok drágakővel, Arany esővel, Így hát való volt az álomkép! - Mily szép lesz az életed édes. - Most már minden gond véget ér. - Így gondtalan élni de szép lesz, - Ruha, étel, ami még kell, mulatások, utazások, - Boldog légy, ez a cél, Mindennél többet ér, - Nézd csak nézd, egy régi írás! Tán másé a pénz, vigyázat. Szaffi még így pórul járhat, Gyorsan elrejtem, hogy Szomszédságban senki Már ma meg ne lássa. - Nézd arra bent, Mi cseng, mi peng, Hogy csillog ottan, Villog titokban. Mily lánggal ég A szép nyakék. Sok drágakővel, Arany esővel, Így hát való volt az álomkép! - De hát mi ez a kincs, - Ha más a szívbe nincs, S nem ég a vágy a jóra Úgy minden kincs bilincs. - Ezért a férfi nő, Kit éltet ily erő, Becsülje meg, Használja csak jóra, szépre ő. Ah! - Nézd arra bent, Mi cseng, mi peng, Hogy csillog ottan, Villog titokban. Mily lánggal ég A szép nyakék. Sok drágakővel, Arany esővel, Így hát való volt az álomkép! Előzmény | 2006.08.19 17:15 - #4 Toborzó és csárdás – bariton hangra és férfikarra 1. Csapj kezembe szép öcsém, búcsút mondj a lánynak, Idd ki ezt és lépj közénk Jó magyar huszárnak. Itt a csákó, kellesz még, Jöjj velünk a harcba, Lássa meg az ellenség, Milyen a magyarok kardja. 2. Csapj öcsém fel adj kezet, Nem kell téged csalni, Jöjj a magyar hadsereg Győzni fog vagy halni. Fesse inkább honfivér Ezt a földet újra, Sem hogy aljas ellenfél A hazát szabadon dúlja. Csárdás: De víg a kedvem, fogjuk hát a telt boros kupát! Ha jó tüzes bor körbe jár, szereti ám a huszár! A vére forr a bort nyomán S a sok csinos leány Mind oly tüzes, oly karcsú, sudár Szereti ám a huszár! Te barna lányka szót fogadj, A jó huszárnak csókot adj! A csók huszárnak egytől-egyig dukál. A jó bor édes, angyalkám, De édesebb a csókod ám. No jöjj ehhez ért a huszár! Tüzes csók, tüzes a bor, A vérünk ettől forr. Hej! Szerelem és a bor egy pár. Így érzi ezt a huszár. Szerelem és a bor egy pár. Így érzi ezt a huszár. Előzmény | 2006.08.19 17:14 - #3 Ki esketett? - Barinkay és Szaffi kettőse, valamint énekkar 1. - Ki esketett? Felelj - Te mondd: - A pap egy kis pacsirta volt. - A gyertya fénye volt a hold, - S az égbolt oly szép volt, Oly áhitat honolt! - Sok csillag, ó rajt csillogó Kis hímes arany folt. - Dalolt lágyan édesen a fán a fülemüle! A vágyról, a vágyról beszélt az éneke. - Dalolt lágyan édesen a fán a fülemüle! a vágyról, a vágyról beszélt az éneke. 2. - Ki volt tanúnk? Felelj - Te mondd: - Két féllábú gólyamadár. - Sok jót kívánt a gólyapár. - Ott áll és csak ránk néz ravasz szemeivel! - Azt jelzi ő, te férfi, nő - egymást szeretni kell! - Csak az boldog ház amelyet gólya pár megáld. A vágy az, a vágy az, mely boldogságot ád. - Csak az boldog ház, amely fölé a gólya száll, a vágy az, a vágy, az, mely boldogságot ád.

41 Búbánat 2008-02-02 00:01:05
Csákányi László felejthetetlen énekével soha el nem évülő dal: Huszka Jenő: Szabadság, szerelem Szöveg: Fischer Sándor \"Doktor úr\" - basszus ária Melchior: 1. vers: Társtalanul járogat az orvos, Csak egy régi divatú vén ernyőt hordoz És soha meg nem áll, Betegekhez jár, Bekopog, s kikopog mindent. S mert kikopog, nincs titok ott semmi, Tudja jól, mi az oka, mit kell majd tenni. Mért dobog úgy a szív, Ha van egy kis ész, Az egész nem is nehéz. Refrén: \"Doktor úr, doktor úr, Itt benn valami fáj, Azt hiszem a szívemmel baj van. Doktor úr, doktor úr, Hogy sajog ez a táj.\" Így nyöszörög És könyörög Sok panaszos száj. \"Doktor úr, doktor úr, Ellene mit ajánl? Jaj, ugyebár, meggyógyit engem!\" Azt azért senki sem kérdezi meg a doktortól: \"Doktor úr, a maga szíve sose fáj?\" 2. vers Szép feladat, hogy valaki doktor, Bár ha nem pihen is az ágyában sokszor, Mert idekéri egy, Odavárja más, S betege jöhet- e rosszkor? Így bekopog sorra a sok ajtón: Kérem nyújtsa ki csak a nyelvét, sóhajtson! Ez nagyon ismert kór, Ő is tudja jól, Bár arról egy szót se szól. Refrén: \"Doktor úr, doktor úr, Itt benn valami fáj, Azt hiszem a szívemmel baj van. Doktor úr, doktor úr, Hogy sajog ez a táj.\" Így nyöszörög És könyörög Sok panaszos száj. \"Doktor úr, doktor úr, Ellene mit ajánl? Jaj, ugyebár, meggyógyit engem!\" Azt azért senki sem kérdezi meg a doktortól: \"Doktor úr, a maga szíve sose fáj?\"

40 Búbánat 2008-02-01 23:59:23
Huszka Jenő: Mária főhadnagy Szöveg: Szilágyi László „Én teveled…” Panni – Tóbiás vidám kettőse Tóbiás: Én vagyok itt a szabó, de nyakamba te varrod most magad, Panni: Bármilyen rémes, de férj leszel édes, ha törik, ha szakad. Tóbiás: Ez megzavar. Panni: Valljál hamar, Hódítsál meg a daloddal. Tóbiás: Én teve- én teve- én teveled oly vígan élek, Ezért mint hülye, mint hű jegyesed elvennélek. Kicsi, hát ne csi- hát ne csinálj mogorva képet, Inkább mindent megígérek. Panni: Te bárgyu, te bárgyu, te bár gyújtanál tüzet bennem, Sajnos, te tulok, te túl okos vagy és dobsz engem. Pedig én nyakig, sőt fülig ülök szerelemben, Nincs hely másnak a szívemben! Tóbiás: Míg vasalok, te bestoppolod szépen a ruhám a lukat. Panni: S hogyha megunod az életet, bé nejed mutat egy kutat. Tóbiás: Hálás vagyok Panni: Arcom ragyog, Úgy élünk, mint a galambok. Tóbiás: Én teve- én teve- én teveled oly vígan élek, Ezért mint hülye, mint hű jegyesed elvennélek. Kicsi, hát ne csi- hát ne csinálj mogorva képet, Inkább mindent megígérek. Panni: Te bárgyu, te bárgyu, te bár gyújtanál tüzet bennem, Sajnos, te tulok, te túl okos vagy és dobsz engem. Pedig én nyakig, sőt fülig ülök szerelemben, Nincs hely másnak a szívemben! Előzmény | 2006.08.08 20:07 - #5 Szabad-e remélnem?.. Mária és Bálint kettőse Bálint: „Szeretem”! vagy mondjuk így:” ich liebe dich” A kisasszony „Wunderlich”! Szép és csodás. Mária: „Szeretem”!, a szívvel nem jó játszani, mert meg fog ártani e vallomás. Szabad-e remélnem, hogy egyszer megsajnál? Úgy kellene nékem egy kis reménysugár… Hisz amit a szívem érez, míg kezéhez érek én, Az többet mond, mint minden költemény! Szabad-e remélnem, hogy eljön még a nyár? S ki ragyog az égen a rég várt napsugár… Nem lehet így élnem, az ajkam minden este Szívrepesve egy szerelmes csókot vár! Mária: Türelem, a boldogságra várni kell Aki tudja rejtse el a sóhaját. Bálint: Türelem, no jól van kérem, pár napot még én is várhatok, de nem tovább. Szabad-e remélnem, hogy egyszer megsajnál? Úgy kellene nékem egy kis reménysugár… Hisz amit a szívem érez, míg kezéhez érek én, Az többet mond, mint minden költemény! Szabad-e remélnem, hogy eljön még a nyár? S ki ragyog az égen a rég várt napsugár… Nem lehet így élnem, az ajkam minden este Szívrepesve egy szerelmes csókot vár! Előzmény | 2006.08.08 20:06 - #4 A Bugaci határon - Panni – Tóbiás vidám kettőse Tóbiás: Nálam a magyar nyelvvel nem lesz semmi baj, Ihaj, illetve csuhaj! Panni: Rendben, térjünk hát az oktatásra át, Tanuld meg ezt a remek nótát: Refrén: A bugaci határon, Van nekem egy cigányom, Nem költöm a pénzem patikára! Kislány ül az ölembe, Huzatom a fülembe, Úgy fütyülik vígan a világra! S mert az ember nagylelkű, Pityókos fővel, Brudert iszom hajnalba’ A krumpli csősszel! A bugaci határon, Van nekem egy cigányom, Nem költöm a pénzem patikára! Panni: Úgy fogunk turbékolni mint két gilice, Rece, illetve fice! Panni: Este a fokosodra támaszkodol majd Tóbiás: És elfújom ezt a csodás dalt: Refrén: A bugaci határon, Van nekem egy cigányom, Nem költöm a pénzem patikára! Kislány ül az ölembe, Huzatom a fülembe, Úgy fütyülik vígan a világra! S mert az ember nagylelkű, Pityókos fővel, Brudert iszom hajnalba’ A krumpli csősszel! A bugaci határon, Van nekem egy cigányom, Nem költöm a pénzem patikára! Ismétlés: együtt Előzmény | 2006.08.08 13:26 - #3 Traalala - dal szoprán hangra 1. vers Csacsi minden férfi, Semelyik se érti, Mit akarunk tőle, És mi a bajunk, Csípje meg a vércse, Ő hogyan is értse, Hisz magunk sem tudjuk, Hogy mit akarunk. Kezed a kezébe, S nézel a szemébe, S nem mered a titkot Bevallani még, Lepereg egy pár könny, Míg valahogy rájön, Hogy a szíved érte, Egyedül csak érte ég! Refrén: Jól figyelj e szóra: Egy csak a fontos: A tralala, tralalala! Mikor üt az óra, Kell néha egy kicsi tralala. Ha szeret egy férfi, S tőled azt kérdi, Hogy: tralala, tralalala… Nem szabad kitérni, A szívnek kell az kis tralala! 2. vers A szerelmi téren Jogosan remélem, A hasznodra válik Majd e tanítás. Az a kérdés csak ma, Hogy a gyakorlatba\' Be fog-e majd válni? Ez ugye, vitás. Hiszen a fölényes Tanárnő is képes Megbukni, hiába A nagy tudomány, S ha kalandot kezd ő, Ugyanolyan kezdő Mint egy óvodás kis, Mint egy óvodás kis lány! Refrén Jól figyelj e szóra: Egy csak a fontos: A tralala, tralalala! Mikor üt az óra, Kell néha egy kicsi tralala. Ha szeret egy férfi, S tőled azt kérdi, Hogy: tralala, tralalala… Nem szabad kitérni, A szívnek kell az kis tralala! Előzmény | 2006.08.08 13:24 - #2 Nagy árat kér a sors - Bálint dala /tenor hangra/ Nagy árat kér a sors a boldogságért, Megfizetünk mindenért, Minden pillanatért. Egy kék szempárért és egy csókos szájért Ja de sokat szenvedünk, Mikor zokog a szívünk… A boldogságot száz kis könny kíséri… A gyönyör egy perc csupán, S jön a szomorúság. De bármit kér a sors, nekünk megéri, S ha tova suhant a nyár, Szívünk új nyárra vár. Boldogságunk nem tart sokáig, Eltúnik, mint egy szivárvány… S mindig várjuk, hogy visszatér majd Egy szép tavasz hajnalán! Később a szív csak az emlékből él, Árván talál ránk az éjfél! Éjszakákat átvirrasztva zokogunk Egy kis szőke lányért. Nagy árat kér a sors a boldogságért, Megfizetünk mindenért, Minden pillanatért… De bármit kér a sors, nekünk megéri, S ha tova suhant a nyár, Szívünk új nyárra vár.

39 Búbánat 2008-02-01 23:57:15
Huszka Jenő: Lili bárónő Szöveg: Martos Ferenc Mi kell a férfiaknak - Lili dala és a gavallérok kara 1. Lili: Mi kell a férfiaknak? Nem lány, de asszony ajkak! Forrók, csókosztogatók! A lány csak szép ígéret, Az asszony csókra érett, Jobban tudja, mi a csók. Gavallérok: Letépni rózsabimbót, csacsiság! Megvárjad, míg kinyílik a virág! Együtt: Szerelmi téren Kincset akkor ér a lányka, Ha asszony lesz belőle, kérem! Lili: Csók nem is igaz tán, Ha nem tüzes asszonyi ajk, amely adja. Lány csókja halavány, Az asszonyénak ízletesebb a zamatja! Szép asszonyok a csók művészek, Jól kezelik a lépes mézet! Egy menyecske, ha kacér, Magába száz csitri lánnyal felér! 2. Lili: Nem illik lánynak lenni, De illik eltemetni, Jóvá tenni a hibám! Majd hallanak felőlem, Ha asszony lesz belőlem, Asszony, asszony, hamar ám! Gavallérok: A lányka hozománya biztató! De csókra csak menyecske izgató! Együtt: Szerelmi téren Kincset akkor ér a lányka, Ha asszony lesz belőle, kérem! Lili: Csók nem is igaz tán, Ha nem tüzes asszonyi ajk, amely adja. Lány csókja halavány, Az asszonyénak ízletesebb a zamatja! Szép asszonyok a csók művészek, Jól kezelik a lépes mézet! Egy menyecske, ha kacér, Magába száz csitri lánnyal felér! \"Tündérkirálynő légy a párom\" Zárkózottan, egymagában Büszke vára csarnokán Élt egy gőgös grófkisasszony Réges - régen hajdanán! Búsult érte reménytelenül Büszke, szép levente, száz! Néha kilovagolt egyedül S vele senki, csak egy lovász! Messze gitár szava pengő! Bús szerelem dala zengő Plim, plim, plim, plim, plim, plim! És a fiú szeme oly esengő! Tündérkirálynő, légy a párom! Szállj le, szállj le pille szárnyon! Hajadból összeszőtt arany sugáron! Nézlek, csodállak áhítattal! Ó, ne hagyj el! Vígy magaddal! Felhők fölé, Vagy föld alá! Követlek én Akár hová! Tündérkirálynő, légy a párom! Szállj le, szállj le pille szárnyon! Ó, szállj le hát, fénylőn, fehéren! Szállj le a szívemre, Álmaim szerelme! Szállj, szállj, szállj! S künn az erdő sűrűjében, Őzikéknek rejtekén, Kéz a kézbe, mendegéltek Gróf leány, s lovász legény! Harmat ragyog a falevelen, Illatozik a virág! És a szívük csupa szerelem, Csupa kéj, csupa, boldogság! Messze gitár szava pengő! Bús szerelem dala zengő Plim, plim, plim, plim, plim, plim! És a fiú szeme oly esengő! Tündérkirálynő, légy a párom! Szállj le, szállj le pille szárnyon! Hajadból összeszőtt arany sugáron! Nézlek, csodállak áhítattal! Ó, ne hagyj el! Vígy magaddal! Felhők fölé, Vagy föld alá! Követlek én Akár hová! Tündérkirálynő, légy a párom! Szállj le, szállj le pille szárnyon! Ó, szállj le hát, fénylőn, fehéren! Szállj le a szívemre, Álmaim szerelme! Szállj, szállj, száll

38 Búbánat 2008-02-01 23:55:33
Huszka Jenő: Gyergyói bál Szöveg: Szilágyi László Azt mondja a „pesti művelt társalgó” - Rózsaffy és Cecília kettőse 1. Rózsaffy: Művem korszakalkotó És hézagot pótol. Megtudja az illemet Néhány röpke szóból. Cecília: Minden illetlen dolog Érdekel egy kis nőt, Adjon hát a könyvéből Némi ízelítőt. Együtt: Azt mondja a „Pesti művelt társalgó”, Csókolózni csak nőnemű társsal jó. Ezzel szemben illedelmes, rendes úrinő Nem fogad el csókot, hanem visszaadja ő. Úriember, ha a nőt meghódítja. Másnap rögtön a pap elé lódítja. S előbb veszi el a leányt, És csak aztán a hozományt, Nem pedig megfordítva. 2. Rózsaffy: Nem illik ma a halat Késvillával enni, És az ezüstkanalat Emlékül eltenni. Cecília: Jobb körökben nem divat S felesleges taxizni, Keresztelőt tartani, Hol még nem volt lagzi. Együtt: Azt mondja a „Pesti művelt társalgó”, Csókolózni csak nőnemű társsal jó. Ezzel szemben illedelmes, rendes úrinő Nem fogad el csókot, hanem visszaadja ő. Úriember, ha a nőt meghódítja. Másnap rögtön a pap elé lódítja. S előbb veszi el a leányt, És csak aztán a hozományt, Nem pedig megfordítva.

37 Búbánat 2008-02-01 23:54:35
Huszka Jenő: Gül baba Szöveg: Martos Ferenc Ott túl a rácson - Gábor diák dala (tenor): 1. vers: Az utolsó kívánságom, Halljátok meg emberek! Süvegem fejembe vágom, Vérpadra vígan megyek! A haláltól én nem félek, A bakóval szembenézek! De azt megkövetelem, megkövetelem, Hogy utolsó kívánságom amint mondom, úgy legyen! Refrén: Ott túl a rácson egy más világ van, Amelynek érzem bűvös illatát! Ott túl a rácson virulnak a rózsák Melyeknek kelyhe édes mézet ád! Ott túl a rácson van a mennyország, Minőt nem látott senki még soha! Ott túl a rácson tündérek élnek, Oda kívánok menni én, oda! 2. vers: Rab bilincsem levegyétek, Adjatok rám díszruhát! Csillogjon a sujtás rajta, Ragyogjon a paszománt! Aranyszögek a csizmámon, Drágakövek a dolmányon! Kócsagtoll a süvegen, a süvegemen! Az utolsó kívánságom amint mondom, úgy legyen! Refrén: Ott túl a rácson egy más világ van, Amelynek érzem bűvös illatát! Ott túl a rácson virulnak a rózsák Melyeknek kelyhe édes mézet ád! Ott túl a rácson van a mennyország, Minőt nem látott senki még soha! Ott túl a rácson tündérek élnek, Oda kívánok menni én, oda!

36 Búbánat 2008-02-01 23:53:08
Huszka Jenő: Erzsébet Szöveg: Szilágyi László \"Délibábos Hortobányon…\" Stefi -Flórián vidám kettőse Stefi: Szüret előtt, már nincs elég időnk, Hát szüret után lesz az esküvőnk. Flórián: És azután majd nászútra megyünk Hegyen völgyön boldogok leszünk. Majd odaviszlek téged, cicám, Ahol csak ezt húzza a cigány: Refrén: Flórián: Délibábos Hortobágyon Egy kis kurta kocsma van, S mert a jó bort úgy imádom, Hát ott érzem jól magam. Kereshet engem a családom, Sohasem ér véget a dínom-dámon, Délibábos Hortobágyon Péter Pálig huzatom! 2. Stefi: S mert jobb italt ma sehol sem talál, A Sobri József szintén oda jár. Flórián: Az asztalon egy nagyot kocogok Száz iccével gyertyát hozatok! Stefi: De mivel nehezek a borok, Velem az egész csárda forog. Refrén: Stefi: Ismét: együtt Előzmény | 2006.08.09 14:23 - #2 \"Rózsám, viruló kis rózsám\" - dal szoprán hangra 1. Madárdalos, zöld erdőben jártam, Hol mindig nyár van, Soha sincsen tél. És egy rózsa hullt elém a porba, Tán elsodorta. Az esti szél. Árva kis rózsaszál, El se múlt még a nyár, Téged már lekaszált az őszi szellő. Szívemhez emeltem hát szegény rózsát, Szellő vidd a babámhoz át! Valaki tudom, hogy már oly rég vár! Refrén: Rózsám, viruló kis rózsám, S te légy most a postám. Leveleddel üzenek, Szerelmes rózsám, Neked szól az üzenet, Tudd meg, hogy epedve várja. Szívednek párja… Rózsám, viruló kis rózsám, S te légy most a postám, Kedvesemhez odaszállj! Súgd meg, hogy imádom, Hogy nincs a világon Szívemben nélküle már csókos nyár! 2. Gondolsz-e rám, szép szerelmes párom, Ott messze távol, Ha a szíved fáj? Minden este elkerül az álom És egyre várom, Hogy rám találj. Mindenütt van virág, Napsugár, lombos ág, Tarka rét, margarét, Szerelmes rózsa. Csak nekem nem nyílik már a boldogság, Szellő vidd a babámhoz át! Szívem suhanó dalát: Várok rád! Refrén Előzmény | 2006.08.09 14:21 - #1 \"Van az úgy kérem, néha, néha…\" Axaméthy és Ida kettőse Axaméthy: Bár szívügyekben offé voltam. Még sose volt ily zavarom, mint most van! Ida: Úgy hallgatom önt, mint jó barát. Tessék,valljon hát! Axaméthy: Van az úgy, kérem, néha, néha, hogy ég a szív s a száj az néma. Ezer szép álmot sző az ember, s beszélni, Isten tudja, nem mer. Szerelmes, édes vágyak hívnak, Az ajkak szóra mégsem nyílnak, S elvérzel inkább titkon csendben. Sem hogy kimondd azt az egy szót, hogy: szeretem! Ida: Furcsa dolog, de tényleg úgy van, titkainkat fáj bevallani, nyíltan. Axaméthy: Tudni szeretném mégis titkát, Kislány, valljon hát! Ida: Van az úgy, kérem, néha, néha, hogy ég a szív s a száj az néma. Ezer szép álmot sző az ember, s beszélni, Isten tudja, nem mer. Szerelmes, édes vágyak hívnak, Az ajkak szóra mégsem nyílnak, S elvérzel inkább titkon csendben. Sem hogy kimondd azt az egy szót, hogy: szeretem!

35 Búbánat 2008-02-01 23:51:27
Fényes Szabolcs: Maya Szöveg: Harmath Imre Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni… (szoprán hangra). 1. Nos tisztelt csürhe, Viszkiben elmerülve, Vad csőcselék! Mit bámultok rám! Figyeljetek hát, Kérek egy cigarettát, Csók is lesz tán a dalom után! Refrén: Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, ó-ó-ó, ó-ó-ó. Szeretnék egyszer egy kicsit szeretni, ó-ó-ó, ó-ó-ó. Szeretnék egyszer egy vidám napot! De én csak útszéli virág vagyok, Tán még a napfény, se tud rám nevetni! ó-ó-ó, ó-ó-ó. 2. Azt mondják rólam, Hogy szívem titkon jó’ van. Barátaim! Ne higyjétek el! Jó lenni rossznak, Szívtelen és gonosznak. Mit bánom én! Ha muszáj, ha kell. Refrén: Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, ó-ó-ó, ó-ó-ó. Szeretnék egyszer egy kicsit szeretni, ó-ó-ó, ó-ó-ó. Szeretnék egyszer egy vidám napot! De én csak útszéli virág vagyok, Tán még a napfény, se tud rám nevetni! ó-ó-ó, ó-ó-ó.

34 Búbánat 2008-02-01 23:50:35
Florimond Hervé: Lili Magyar szöveg: Evva Lajos Dal a szép Terézonról – Lili dala 1. Sok a leány híres Provánszban, Csúnya kevés van úgy tudom, De soh’se volt olyan leányka, Amilyen szép volt Terezon. A híre nagy volt s az erénye, Csak a beszéde volt fura, Ha legény a táncra kérte Mikor elkezdte a duda, Csak azt mondta szaporán: Igazán s egyet penderített táncosán: Refrén: Ne te ica, cica, kukorica haj! Csipi, csupi, csóka, jó a puha vaj, De jobb a lányka csókja, Ne te ica cica kukorica haj. 2. De nem akart a lány maradni, S neki is eljött a sora, Az ura lett, mire tagadni, A legerősebb katona, De hamis ember volt a férje, Terézon az ártatlan vala, S mikor a lagzi véget érte S ölelni kezdte az ura, Csak aszonta szaporán: Igazán, sírva elfakad kevés híján: Refrén 3. De az urának menni kellett A török ellen hirtelen, S mikor a harc zaja letellett Hazajött csonkán betegen. A felesége könnybe lábad S tapogató, mi a hijja. Hol a kezed s az egyik lábad Azontúl elakad szava Csak aszonta szaporán: Igazán, mért itt jött ez a csapás rám. Refrén 4. No de se baj, amint beszélik, A feleség talált vigaszt, Az irigyek nyíltan mesélik, Unokaöcs hozta meg azt. De bizonyos, hogy egy pár hóra Terézon így beszélve jár: Rövid időn itt lesz a gólya Nem is remélted, ugy-e bár? Most a férj dadogta ám: Igazán? Hogy jött e szerencse én reám? Refrén Előzmény | 2006.08.16 20:58 - #3 „Ah hányszor nem jutott eszembe.” - Plinchard – Amélie kettőse Plinchard: Ah! Hányszor nem jutott eszembe A tábor csendes éjjein, Önt láttam ébren szenderegve Amélie: Szép lánykori emlékeim, Magam is annyit álmodoztam, De ah! Ma férjes nő vagyok. Plinchard: Úgy, de kérdem én, hogy mi mostan? Mert én csak arra gondolok, Hogy hogyan bírtam ellenállni, Mikor, mint serdülő leány Elkezdett trombitálni, trombitálni, Bájosan az ezred trombitán. Egyszer búsan kezdett beszélni, Hogy a szíve dobog nagyon, És én nem tudtam azt megértni. Amélie: Hallgasson el, úgy akarom. Plinchard: Nem hallgatok, akárhogy kérje. Azt mondta, jól emlékszem még, Hogy ön szerelmes a tüzérbe És a tüzér magam valék. Amélie: Elég uram, itt meg kell állni, Asszony vagyok s nem kis leány. És most már trombitálni, trombitálni. Rég nem szoktam az ezred trombitán. Plinchard: Ne piruljon elk azért, Nincsen abba szégyen! Amélie: Hagyja abba újra kérem, Mert ez engem sért. Kettős: Amélie és... Mert most már trombitálni, trombitálni, Rég nem szoktam az ezred trombitán. ... és Plinchard: Hogy tudott trombitálni, trombitálni Bájolóan az ezred trombitán. Előzmény | 2006.08.16 20:55 - #2 „Akit imádok, egy tüzér.” Akit imádok, egy tüzér, Csak egy tüzér az, kit imádok, Ha kinevetnek is ezér, Akit imádok egy tüzér. Hova való, mi neven ért, Azt én ugyan ki nem találom, Akit imádok, egy tüzér, Csak egy tüzér az, kit imádok, Nem ismerem ugyan mit ér, Akit imádok egy tüzér Reám tekint, de nem beszél, Nekem eláll szavam, ha látom, Akit imádok egy tüzér, Csak egy tüzér, csak egy tüzér, Csak egy tüzér, csak egy tüzér! Előzmény | 2006.08.16 20:53 - #1 „Monteszpán ezredes” – Lili dala 1. vers: Azon dicső hatalmas korban, amelyben Annyi nagy ember élt, A hősök közt az első sorban Megemlítek két hadvezért. A nagy király tartotta őket S szerette is kimondhatatlanul S ez volt Monteszpán ezredes, S a generális Pompadur. 2. vers: Ha a király bement nejéhez vizitbe, Abba se volt öröm. Uram! Szólott a felesége, Olyan fáradtnak látszik ön. Hogy is ne vón’ fáradt az ember Aki olyan jó mestertől tanul, Mint Monteszpán az ezredes, S a generális Pompadur.

33 Búbánat 2008-02-01 23:46:33
Huszka Jenő: Bob herceg Szöveg: Martos Ferenc Gárda-induló - Bob és férfikar 1. Dicső dolog szép gárdistáknak Szolgálni büszke sergiben, A gárdisták, ha masíroznak, Menyecskék, lányok olvadoznak, Ablak kitárul sebtiben. Csörög a kardunk, dob pereg, Ez csak a fényes hadsereg, Dob pereg, ez itt a fényes hadsereg! Refrén: A gárda. A gárda. Viharsebesen tör az ellenen át, A gárda. A gárda. Meghal, de megadni nem adja magát! 2. Hanyatt esik a nap sugára, Ruhánk sujtása úgy ragyog. A nők szemében nincsen párja, Bajuszt pödör csak, győz a gárda Akár lovon, akár gyalog. Refrén: A gárda. A gárda. Viharsebesen tör az ellenen át, A gárda. A gárda. Meghal, de megadni nem adja magát! Férfikar A gárda. A gárda. Viharsebesen tör az ellenen át, A gárda. A gárda. Meghal, de megadni, megadni, Soha meg nem adja magát. Hurrá! Hurrá! Előzmény | 2006.08.10 16:21 - #4 Szerenád - Bob dala 1. Pöngeti veri, billegeti A lantot ujjam. Mindig ugyanegy, ének ered, akárhogy fújjam. Bús fülemüle csattog a bokor édes árnyán, Szállj tova dalom, enyhe fuvalom Égi szárnyán. Refrén Érted eped a szívem, És eped a gitárom, Jöjj ide kebelemre, Jöjj ide kicsi párom! Álmokat, örök üdvöt, Bőkezűn adakozzál, Jöjj ide, ide Harmatos üde Liliomszál! 2. Szomjas ajakam, Ajkadat íme Várja, várja, Kérdezi, lesi, Merre van a kis Édes párja. Itt lebeg e fölöttem Egy üde harmatcsöppben? Napnak a sugarán bizonyosan Hozzám röppen. Refrén Érted eped a szívem, És eped a gitárom, Jöjj ide kebelemre, Jöjj ide kicsi párom! Álmokat, örök üdvöt, Bőkezűn adakozzál, Jöjj ide, ide Harmatos üde Liliomszál! Előzmény | 2006.08.10 16:20 - #3 A holló legendája - Pompónius dala- bariton hangra 1. Volt egyszer egy fehér galamb, Ragyogott a tollazatja. Csókos csőrét szép királylány Ölelgette, csókolgatta. Egyszer aztán a madárka Szárnyat bontott és tova szállt. Szép királylány várta, várta, Fönn a várba, fönn a várba, És nagy búsan sírdogált. Szép tavaszra, nyárra, őszre, Szép galambom, visszajössz-e? Mint te, oly szép mint te, oly jó, Nincsen hozzád más hasonló! Más hasonló! 2. Várt soká a királyasszony, Megfehérült a hajzatja, Borzas tollú, sötét holló Ablakát megkopogtatja. Visszajöttem, szép királyasszony, Megkopottan, ámde hűn. Királyasszony arca halvány, Sötét holló ül a karján, Nézi, nézi keserűn. Tavaszillat fordul őszre, Szép aranyhaj csapzik őszbe, Mint te, oly bús, oly borongó, Nincsen hozzád más hasonló, Sötét holló! Előzmény | 2006.08.10 16:19 - #2 \"Londonban hej\" - Bob dala 1. Londonban, hej, van számos utca, És minden utcán több sarok. És minden sarkon vannak házak, És minden házon ablakok. De mind egész nagy Albionban, Nincs több oly ablak, mint ahonnan A legszebb rózsaszál virít, A legszebb rózsaszál virít. De mind egész nagy Albionban, Nincs több oly ablak, mint ahonnan A legszebb rózsaszál virít, A legszebb rózsaszál virít. 2. Bob úrfi, hej, legény a talpán, A karja kő, a csókja méz. Minden leány utána fordul És rabja már akire néz. De néki más lány csókja nem kell, Egy csókra gondol este, reggel, Kiből üdvösséget merít, Kiből üdvösséget merít. De néki más lány csókja nem kell, Egy csókra gondol este, reggel, Kiből üdvösséget merít, Kiből üdvösséget merít.

32 Búbánat 2008-02-01 23:43:17
Farkas Ferenc: Csínom Palkó Szöveg: Dékány András Hűséges szívemmel – Balogh Ádám – Zuzsi kettőse Zsuzsi: Oh, hogy itt vagy végre, aranyos szép párom! Merre jártál eddig én édes virágom? Balogh Ádám: Bármerre is jártam, Csak utánad vágytam, Tábor magányába, Háború zajába Kék szemedet láttam. Refrén: Zsuzsi: Hűséges szívemmel Szerettelek mindég, S nem felejtettem első csókodat Vártam visszatérted éjnapon át mindég: Bárcsak meghallhatnám Drága hangodat! Balogh Ádám: Hűséges szívemmel Éji magányomban Szálltam veled a dalnak szárnyain, Elrepültem hozzád titkos találkára. Együtt: Néked elmesélni bűvös álmaim! 2. Balog Ádám: Látod édes rózsám, Megígértem néked, Hogy mire a darvak Vándorútra térnek, Útján hervadásnak, Hideg őszi szélnek, Édes mátka párom, Harmatos virágom, Visszajövök érted- Refrén Előzmény | 2006.08.25 23:14 - #7 Zsuzsi dala 1 Sírva írt levelem, Vidd el szellő, vidd el. Együtt hajtsad az ég Sötét felhőivel Vidd el a rózsámnak, Tedd le a vállára, Mondd el néki, mondd el: Hű szerelmes párja Hej, de nagyon várja. 2. Ha meg kérdi tőled, Hogy vagyok, mint vagyok, Mondd el néki sírva, Hogy egyre hervadok; Hogy nem élet már az, Ahogy én itt élek, Ám azért ne hulljon Bús könnye szemének, Minden cseppért vétek! Előzmény | 2006.08.25 23:13 - #6 Förgeteg dala (bariton hangra) Sejehaj, betyár, Te szegény betyár. Éltedért, sorsodért, Vásott fokosodért Sejehaj, semmidért se kár! Hogyha jó a tél, Havat fú a szél, Erdőben, mezőben, Nádi menedékben, Sejehaj, hóvihar elér! Mögötted a zsandár, Üldöztet a császár, Szaladjál, nyargaljál, Lóhalálában fussál. Előzmény | 2006.08.25 23:12 - #5 Kis Duna-ág – Éduska dala 1. Kis Duna-ág, nagy Duna-ág, Gyöngyös fodros habja. Csupa ragyogó hajnali fény Csillog-villog rajta. Arany patkó, rézsarkantyú, Járjad, lábom, járjad Selyem viganó, sárga topán, Várd a csókom, várjad! 2. Kis Duna-ág, nagy Duna-ág, Ingó-ringó sajka. Deli a legény, szép a leány, Csókra áll az ajka. Sárga csizmás lábaimra Rá ne lépj, ha járom, Vágd a kopogóst, hajnalig ám, Rámás csizmaszárom! 3. Kis Duna-ág, nagy Duna-ág, Mintha tükör lenne, Belenéz a kék csillagos ég, S ringatózik benne. Ezüst márna, sárga ikra, Húzd meg hálóm, húzd meg, Hajladoz a nád, hajlik a lány, Tűzbe mennék érted! Előzmény | 2006.08.25 23:11 - #4 Jöttünk Edelényből - Csínom Palkó- Csínom Jankó kettőse (Tenor-bariton hangra) 1. Csínom Palkó: Jöttünk Edelényből, Nagy úri portáról, Sztáray gróf uraság Gazdag jószágáról. Csínom Jankó: Egyikünket híjják, Énekes Palkónak, Másikunkat híjják Csupaszív Jankónak. Refrén: Csínom Palkó: Pajtás, gyere hát, Töltsd meg a kupát, Hej, haj, kezet ide, itt a parolám. Kedvünk csuda jó, Vidám nótaszó Harsog az ajkunkon, Amerre csaj jársz. Csínom Jankó: Vidám cimborák, Nyargalunk, hegyen-völgyön Árkon-bokron és rónaságon át. Együtt: Pajtás, gyere hát, Töltsd meg a kupát, Hej, haj, kezet ide, itt a parolám. 2. Csínom Palkó: Szöktünk Edelényből, Lovam neve Murza, Szegény zsellérházból Üldözött a mustra. Csínom Jankó: Labanc katonának Akart a gróf vinni, De mi ketten együtt, Nem akarunk menni. Refrén Előzmény | 2006.08.25 23:09 - #3 Jó estét - Rosta és Éduska kettőse 1 Rosta:. Jó estét, jó estét, Áldás, erő, békesség! Éduska: Jó estét, jó estét, Mindenkinek kedvesség! Mind Ha, ha, ha, ha, ha, ha, Csak egyleány s az apja! Pántlikás kosárja, Hetyke a kis kalapja Refrén: Rosta: Rosta Márton, Híres ember Pozsonyban, Itten áll most Előttetek valóban, Készíti a mézeskalács szíveket. Gyertyát, ánizst, és cukorból egeret. Éduska: Menta, ánizs, És törökméz, csupa jó. Hozzád adva Egy maréknyi szép dió. Ebből lesz a Rosta féle keverék Együtt: Tessék, tessék, itten helyben ezt vegyék! 2. Rosta: Jó estét, jó estét, Nem kell nekünk fényesség. Mind Eltöltjük az estét, Itt a finom édesség! Éduska: Jó estét, jó estét, Mézeskalácsot tessék! Ki éhes, ehessék. Vendégeket fektessék! Refrén: Rosta: Rosta Márton, Híres ember Pozsonyban, Itten áll most Előttetek valóban, Készíti a mézeskalács szíveket. Gyertyát, ánizst, és cukorból egeret. Éduska: Menta, ánizs, És törökméz, csupa jó. Hozzád adva Egy maréknyi szép dió. Ebből lesz a Rosta féle keverék Együtt: Tessék, tessék, itten helyben ezt vegyék! Előzmény | 2006.08.25 23:08 - #2 Ahol te jársz - dal 1. Ahol te jársz, Szép pünkösdi rózsa keljen. Ahová lépsz, Fényes igazgyöngy teremjen, Ahol te jársz, a nap megáll, Százezer szemmel ragyog reád. Bármerre tekintesz széjjel, A madárdal feléd száll te kedves Bíbor napnyugtával. 2. Ahol te jársz, Rózsaszirom hull elébed. Száz lepkeszárny száll tefeléd Követségbe. Amerre lépsz, szellő sem jár, Csendesen, halkan, susog tovább. Nyáj kolompja szól a késő esti csendben, Neved benne csendül S úgy hív egyre engem. Előzmény | 2006.08.25 23:07 - #1 Jójszakát - Csínom Palkó és Éduska kettőse Csínom Palkó: Jójszakát, kisleány, A nevem Csínom Palkó (vagy: Jójszakát, jójszakát, Leszáll a csillagos éj.) Szívem tereád Olyan régen vár. Éduska: Jójszakát, jójszakát, Az álom ringasson el Csupa csodaszép Mesevágy felé. Cs.P.: A hangod akár a bársony, Rám borul majd e hold sütötte csókos (fényes) éjszakán Együtt: Jójszakát, jójszakát, Szerelem, szívünkre szállj, Az álom kapuján, Ugye, gondolsz majd rám! Cs.P.: Az vallomásom ne bántson meg téged, Élj tovább is álmán szép tündérmeséknek, A rózsák majd, ha újra nyári fényben érnek, Vidám menyegzővel várlak téged… Refrén

31 Búbánat 2008-02-01 23:41:33
A gportal.hu/portal/operettek honlap gazdája felszámolja az oldalt, nekem lehetővé tette, hogy az oda feltett dalszövegeket „megmentsem”. Szerintem, itt a Momuson, jó helyen lesznek.

30 Búbánat 2008-01-16 15:12:37
Az Árverés 90 Bt. Papírrégiségbolt Árverezőháza (Bp., VII. Erzsébet krt. 37.) január 17.-én tartja 104. Könyv, kézirat árverését. 439. tétel: SULAMITH Héber opera négy felvonásban. Szöveg: Kövessy Albert. Zene: David Sohn. Kézzel írott kotta 35 oldalon. Kikiáltási ár: 2.000 Ft Az aukciós tárgyak megtekinthetők az Árverezőházban, ma 6 óráig, holnap 5 óráig. Tel/fax: 201-6694

29 Búbánat 2007-11-20 10:50:03
A Magyar Királyi Operaház 1910. december 20-án mutatta be Lehár Ferencnek mára szinte elfeledett művét, A hercegkisasszonyt (Das Fürstenkind, 1909): Operett, előjátékkal, két felvonásban. Ez volt az első Lehár-operett, amelyet itthon az Opera előadott, mely egyúttal magyarországi bemutató is volt. Antikváriumban ráleltem a magyar szövegkönyvre, anno, egy kis füzetben jelent meg, gondolom, a darab bemutatójára időzítve nyomtatták ki (Globus Pénzintézetek Műintézete és Kiadóvállalat R.T. Budapest, Ára: 50 fillér. ) A füzetben későbbi időkből származó bélyegző lenyomatán: Magyar Állami Operaház Könyvtára, egy másik „pecséten”: Szakleltári szám: IV. 311-3/10 A füzetből néhány adat: Írta: Léon Viktor Fordította: Gábor Andor (A darab énekrészeinek szövegkönyve) Szereplők: Hadzsi Sztaurosz, parneszi herceg Fotíni, parneszi hercegnő, a leánya Marula, a dajkája Krisztodulósz, vén palikár Fotínu szolgálatában, Marula férje Dimitri, idegenvezető, a fiuk Bill Harris, amerikai hajóskapitány Dr. Hyppolite Clérinay, botanikus Thomas Barley, Stone & Co. londoni bankház főnöke Gwendolyne, a felesége Mary-Ann, a leányuk Periklesz, rendőrfőnök Rablók, Hadzsi Sztaurósz bandájában: Baziliósz, Kolcida, Falátisz, Tambúrisz, Milótisz, Musztákasz, Szpiró Matróz Történik 1856-ban Athénban és környékén. Következik a szövegkönyv… Rém érdekes a „mese”, és jó olvasni a dialógusokat! Nem egy szokványos, „regényes” Lehár-operett, amúgy sem… A neten találtam: A HERCEGKISASSZONY - BEMUTATÓ AZ OPERAHÁZBAN - (1910. DEC. 20.) Az Operaház igazgatójának, Mészáros Imrének, annyit fújtak a fülébe, fújtuk a fülébe - minden fölösleges repríz, indokolatlan vendégszereplés, elmaradt, továbbá gyenge és középszerű magyar operák premierje után -, hogy: sikert, sikert, sikert akarunk, míg ezután, úgy látszik, csakugyan gondolkodni kezdett arról, hogy egy kasszadarabot szerez magának. De hogyan tette? Nem sietett előadni a Pelléas és Mélisande-ot vagy nagy hirtelen A Nyugat leányát, nem kilincselt az igazán tehetséges magyar szerzőknél, hogy az istenért, írjanak végre egy jó magyar operát, amiért fenntartás nélkül lelkesedni lehet, hanem azt gondolta, hogy legjobb, legbiztosabb üzlet ma, mindenütt a világon mégiscsak Lehár. És előadatta ma Lehár Ferenc operettjét, a Bécsben diadalmas kétszáz előadást ért, kipróbált sikerű Fürstenkindet. A Fürstenkind igen jó operett; Lehár legkitűnőbb képességének hű tükre, egészséges, formás, melodikus stb. stb... de a számítás mégse jó. Legalább mi e percben úgy látjuk. Az a remény, hogy a Király-színház Lehár-publikumát el lehet csalni egy estére, kettőre, háromra, kilencre, húszra az Operaházba, nemigen fog megvalósulni. Viszont az Operaház rendes, kiművelt fülű közönsége nemigen hajlandó kétszer vagy többször megnézni egy ilyen operettet. Miért? Mert bosszúság és kellemetlenség végighallgatni ezt a szöveget és ezt a zenét, amely direkt a nagyvárosi közönség unintelligens, félművelt percentjének készült. A szakértőnek, a színházi embernek még akad mulatnivalója. Figyelheti és analizálhatja a szövegírót és a zeneszerző okos, ravasz, pénzre pályázó erőlködését: hogyan keresik ennek a közönségnek a kegyeit, hogyan igyekeznek kitalálni, mit kíván tőlük; hogyan vigyáznak aggódva, hogy valahogy semmi olyat le ne írjanak, ami \"azoknak\" félreértésre vagy unatkozásra adna alkalmat... Ez határozottan mulatság és sok tekintetben tanulságos. Mindez nem akar becsmérlés lenni. Hogy Lehár Ferenc kitűnő invenciójú, ötletes, eredeti ember, ezt senki se próbálja megtagadni. Tatjána (ezelőtt Kukuska) című operájában nem egy részletet találunk, amely méltó, hogy megbámulják. És mint operettszerző - kétségtelenül ma a legnagyobb. Híre, sikerei vetekszenek Offenbach egykori dicsőségével, sőt talán még a változott kultúrviszonyokhoz arányítva is, felülmúlják azt. Munkáiban haladást, előre való törekvést látunk. Mintegy óvatosan társítva, a közönségesség szirupjában próbál leadni előkelőbb zenei igazságokat is. Az opera felé gravitál, éspedig a Puccini értelemben vett melodráma felé. A formái lassanként bővültek, és a hanghatásaiban a bécsi nyárspolgárízlés virsliillata mellett egy-egy finom francia parfüm csapja meg az orrunkat. Instrumentációja színes, szellemes, és felhasználja mindazt a jót, drágát és könnyűt, amit Delibes és Puccini valaha kieszeltek. Sok minden jót lehetne róla mondani, de mégis illik és meg kell botránkozni azon, hogy ezzel az operettel az operaházban találkoztunk. Miért? A hercegkisasszony szövegét Léon Viktor írta. Arról szól, hogy egy görög rabló, Hadzsi Sztavrosz, egyetlen leányát, Fotinit, hercegkisasszonyként nevelteti. A leány semmit sem tud apja kedélyes, balkáni operett-mesterségéről, ellenben beleszeret Bill Harisba, egy amerikai tengerészbe (amint látjuk, nemzetközi darab), aki rendszerető jenki lévén, nem képes megérteni, hogy ezt a veszedelmes rablót a rendőrség képtelen elfogni. Megfogadja tehát az előjáték fináléjában, hogy kézre keríti. Hadzsi Sztavrosz értesülvén leánya szerelmesének elhatározásáról, ír Fotininek, hogy rögtön férjhez mehet Billhez, mihelyst az megnyerte a fogadást. Ez az első felvonásban történik. A fiatalok azonban a rablók kezei közé kerülnek és így az apa, illetőleg a leendő após foglyaivá lesznek. Ez persze, amikor megtudja, hogy kiket fogott el, nem mutatkozik a leánya előtt, hanem szabadon bocsátja mind a kettőjüket. A második felvonásban az amerikai mégis csellel a hajóra csalja a rablót. Azt írja neki, hogy a leányát elfogta, és túszul magának szándékozik tartani. Hadzsi megérkezik, megadja magát, és mint a hercegkisasszony apja egyszersmind kikötéséhez híven férjhez adja a leányát az ügyes Billhez. Bill megnyerte a fogadást, és a hercegkisasszony - hála a szintén ügyes librettistának - sohase fogja megtudni, hogy az apja zsiványvezér. Látnivaló, hogy ebben a librettóban, minthogy 1856-ban játszik, van minden: biedermeier és görög rablókosztümök, megvesztegetett balkáni rendőrök (a rendőrfőnök keresztapja maga a rettegett rabló - Hadzsi Sztavrosz), visszatérő epizódfigurák, szép díszletek. És a zene is ötletes, fordulatos. Szirupos, mint minden Lehár-zene. Sok Puccini-frázis. Itt-ott nagy szekundskálák, csak elszórva egy-egy trombitaszólamban. Lassan fejlesztett keringők, amelyek harmadszorra, akár akarjuk, akár nem, már szimbolikusan szépeknek tetszenek a teljes zenekar doboló fortissimójában. Táncok, karok, duettek, melodrámás részek... szóval van itt minden szép és jó, és mégis az ember folyton így morfondíroz magában: \"de hát ezt mégiscsak buta, kis eszű, naiv embereknek írták\". Ez a vélemény a közönség viselkedésében is kifejeződött. Az előjáték után alig volt taps. Az első és második felvonások fináléi azonban már ellenállhatatlanul hatottak, és ezek után sokszor szólították függöny elé a személyesen dirigáló szerzőt és a szereplőket. A hercegkisasszony szerepében elragadóan bájos és disztingvált volt Ambrusné, Hadzsi Sztavroszt Környei személyesítette igen plasztikusan. A hajóskapitány énekpartiját jól kihozta Székelyhidy, de játéka és prózai dikciója kellemetlen és merev volt. Szamosi Elza viszont teljesen otthon érezte magát az operettben. Szépen énekelt, és igen szép zamatot adott néhány jelenetnek jól nüanszírozott beszédével és fordulataival. Dr. Dalnoki Viktor (aki nagyon ügyesen és mulatságosan alakította a rendőrfőnököt), Flattné, Kornai, Hegedűs és Válent kisebb szerepekben megbirkóztak nehéz föladatukkal, mely most a szigorúbb értelemben vett komédiázás volt. Az operett fordítása csengő rímeivel, jó prozódiájával külön dicséretet érdemel. Gábor Andor munkája. Föl kell jegyezni, hogy a premier közönsége nem a rendes operai premierközönség volt. 1910 Forrás: CSÁTH GÉZA: ISMERETLEN HÁZBAN II. kötet: Kritikák, tanulmányok, cikkek ÖSSZEGYŰJTÖTTE: DÉR ZOLTÁN

28 Búbánat 2007-11-14 09:34:32
Tarján Gábortól még mindig várom válaszát, igényt tart-e Meyerbeer:Dinorah c. operájának magyar nyelvű szövegkönyvére. A XX. század harmincas éveiből származik a fordítás.(Jogdíj probléma?) Azt ígérte, hogy jelentkezni fog, de hónapok óta semmi... pedig, sokan örülnének, ha a portáljáról ezt is letölthetnék! Én megtettem felajánlásomat, a többi nem rajtam múlik.

27 Tomasso 2007-11-13 23:14:35
ha már itt tartunk, akkor: www.karadar.com

26 Trinity 2007-11-13 22:56:25 [Válasz erre: 25 virius 2007-11-13 22:28:09]
Köszönöm.

25 virius 2007-11-13 22:28:09 [Válasz erre: 24 Trinity 2007-11-13 22:18:43]
Az 1998. évi, Thália színházi bemutató ismertetőfüzetében találhatod meg, amely akkora volt, mint egy CD melléklete. Abban benne van a teljes magyar szöveg (a rendező Kovalik Blázs fordította).





A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.