Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a ZAK-on és a hazai koncerttermekben?


342 macskás 2023-02-21 22:08:10
Kedves Fórumozók,

félárú jegyek vannak a holnapi Wertherre, a koncert a Müpában lesz.
Ma este színház! honlapon találjátok a jegykínálatot.
https://www.maesteszinhaz.hu/
GYERTEK!

341 Búbánat 2023-02-08 16:31:10

Ma este fél 8-kor:

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Dohnányi-bérlet 3.

Puccini: Krizantémok

Fauré: Pelléas és Mélisande – szvit, op.80

SZÜNET

Rossini: Stabat Mater

Pasztircsák Polina (szoprán), Láng Dorottya (mezzoszoprán), Horváth István (tenor), Kálmándy Mihály (bariton)

A Magyar Rádió Énekkarra (karigazgató: Pad Zoltán) és Szimfonikus Zenekara

Vezényel: Riccardo Frizza

Várnai Péter írta Rossini Stabat Mater című darabjáról: „A 19. századi olasz egyházzenei stílus legnagyobb remeke Verdi Requiemje után. Ebben a műben nyoma sincs A sevillai borbély vígoperai hangjának, harmóniai egyszerűségének, zenekari hangzásának. A Tell Vilmos emelkedettebb, súlyosabb, árnyaltabb világa fogadja a hallgatót”

A Bartók Rádió élőben sugározza a koncertet!


340 Beatrice 2023-02-03 21:30:10
Időpontütközés miatt eladnám jegyemet Lucas Debargue és a Concerto Budapest február 18-i zeneakadémiai koncertjére. Fszt. 18. sor, 2635 Ft.

339 Búbánat 2023-01-30 11:14:44 [Válasz erre: 338 gezakadocsa 2023-01-29 20:17:36]
Fotók és kommentek a MÁV Szimfonikus Zenekar Facebook-oldalán

„Kirobbanó siker és ráadások sora jellemezte január 27-i Operaestünket Kesselyák Gergely szenvedélyes vezényletével, továbbá a három csodálatos tenor - Horváth István, Fekete Attila, és a Kassai Operaház vezető tenorja, Tóbisz Titusz főszereplésével, aki először énekelt a Zeneakadémia színpadán! Az est különlegessége volt, hogy a műsorban szereplő Girolamo Deraco Oceano című operájának részlete először csendült fel Európában - előadta: Fekete Attila, valamint a bemutatót megtisztelte jelenlétével a szerző és a librettista Giuseppe Nicolo. A programban Fekete Gyula: Excelsior! Liszt Ferenc áriája is szerepelt és szintén a zeneszerző jelenlétében hangzott el Horváth István előadásában. A közönség nagy szeretettel ünnepelte a szerzőket és a három kitűnő tenor szereplését.

Köszönjük ezt a felejthetetlen estét Kesselyák Gergely karmesternek és a közreműködő művészeknek.”


338 gezakadocsa 2023-01-29 20:17:36 [Válasz erre: 337 Búbánat 2023-01-28 02:55:56]
Én is ott voltam pénteken a Zeneakadémián, s némileg másként éltem át az estét. Igaz, hogy magam nem nagyon pártolom az ilyen vegyes, főleg operarészletekből álló műsort, de unokatestvéreimnek fölszabadult egy bérleti helyük és elhívtak. Az tény, hogy telt ház volt, ami a második félidőben is csaknem megmaradt. Az is igaz, hogy nagy siker volt, ráadásokkal is, de engem többször zavart, hogy a zenekar túl hangos volt  a szólistákhoz képest, akik közül csak Fekete Attila tudta -ő sem maradéktalanul- állni ezzel szemben a sarat. Amúgy a zenekar tényleg pontosan és színesen játszott, amit a műsor -főleg Respighi köztudottan zseniális hangszerelése révén- kínált is. Unokatestvéreimmel egyetértettünk abban (is), hogy a karmester túljátszotta saját szerepét - nagyon látványosan és teátrálisan vezényelt, bár kétségtelenül pontos játékot ért el. Összességében a sok nagy slágert tiszességesen megszólaltatták, a Mesterdalnokok részletét én is hiányoltam, ellenben a két modern operarészlet nekünk is nagyon tetszett. Kár, hogy a szövegeket nem írták ki - a közismert áriáknál ez annyira nem hiányzott, de az olasz modern darabnál nem ártott volna.

337 Búbánat 2023-01-28 02:55:56

OPERAEST a Zeneakadémián

2023. január 27. 19:00

Nagyszabású operagála színhelye volt tegnap este  a Zeneakadémia Nagyterme.  Kesselyák Gergely karmester a MÁV Szimfonikus Zenekar élén három kiváló magyar tenorra építette a koncert műsorát: a Magyar Állami Operaház két magánénekese, Fekete Attila és Horváth István mellett fellépett a Kassai Operaház vezető tenorja, Tóbisz Titusz. A hangversenyt az operarészletek között rövid zenekari művek – Respighi Rossiniana című szvit, továbbá Korngoldtól a „Straussiana” szvit tételei színesítették.

Amikor tudomást szereztem a programról, benne a műsorösszeállítás tematikájáról – felöleli műfajon belül a bel canto, a romantika, a verizmus, a kortárs operazene világát, sőt  egy részlet erejéig a szlovák operett számomra ismeretlen darabjából is merít -, felcsillant a szemem, hiszen a közreműködő „három tenorral” együtt garantálható az est nívója, így azt vonzónak találva azonnal siettem belépőjegyet váltani a meghirdetett operaestre.

Bár az operagálák általában különböző hangfajú énekesekre építenek, a híres Három Tenor-koncertek óta tudható, milyen különleges élmény lehet ugyanannak a hangfajnak a lehetőségeit és szépségeit egyetlen este alatt kiélvezni. Ezt megtapasztalhattuk ezen a koncerten is:

I.  Horváth István lírai tenorján szólalt meg:

- Rossini: Tell Vilmos – Arnold áriája a IV. felvonásból („Asile héréditaire.../ Amis, amis...” – tenorunk csodálatosan, biztosan kiénekelte a nyolc magas C-t is!

- Puccini: Bohémélet – Rodolfo áriája, I. felv. („Che gelida manina!”)

- R. Strauss: A rózsalovag – Olasz ária („Di rigori armato il seno”)

- Fekete Gyula: Excelsior! – Liszt Ferenc áriája („A tenyeremben elfér az apró”)  Megemlítem itt, hogy a szépséges lírai ária után felcsattant tapsok közepette „beviharzott” a zeneszerző is, aki gratulált a tenoristának, karmesternek, zenekarnak!

II. Fekete Attila spinto tenorján hangzott el:

-  Verdi: A kalóz – Corrado áriája és stretta az I. felvonásból („Ah! Si ben dite...Tutto parea sorridere.../Si: de’ corsari il fulmine”)

- Puccini: Manon Lescaut – Des Grieux áriája, I. felv. („Donna, non vidi mai”)

- Erkel Ferenc: Bánk bán – Bánk áriája, II. felv. („Mint száműzött, ki vándorol... Hazám, hazám”) – mélyen átélten és szenvedélyesen, erőteljesen szólalt meg tenorunk által a  közismert ária, aminek a legvégén kissé mintha „megbicsaklott” volna a kiénekelt záróhang,  vélhetően a hevesen feltörő érzelmeinek nem szabott gátat...

- Girolamo Deraco: Oceano – Ária („Un’ oda di cose mi venne... Addio Fratelli!...”) az áriát bevezető prózai részt mint narrátor, az opera librettójának szerzője, Giuseppe Nicolò  olvasta  fel, sőt a zeneszerző is jelen volt és tiszteletét tette: az áriát követő tapsok a pódiumra szólították páholyában elfoglalt helyéről,  aki a zenekar előtt minden hangszeresnek és az előadó közreműködőnek köszönetét  fejezte ki művének részlete szép előadásáért – amiről elmondható az is, hogy a hangverseny keretében magyarországi ősbemutató volt!

III. Tóbisz Titusz – hőstenor – kissé baritonális szinezetű, erőteljes hang az övé, megvannak a biztos, „hősi” magasságai is.

- Leoncavallo: Bajazzók – Canio áriája az I. felvonásból („Vesti la giubba”)

- Puccini: Tosca – Cavaradossi levéláriája, III. felv. („E lucevan le stelle)

- Wagner: A walkür – Siegmund áriája /Tavaszi dal/ („Winterstürme wichen dem Wonnemond”)

- Gejza Dusik (1907 - 1988): Hrnčiarsky bál /Fazekasbál – 1956/ („Piesen o rodnej zemi” – magyar fordításban: Dal a szülőföldről.) Dusik Szlovákia magyarlakta részén, a Nagyszombat közelében fekvő Zavar nevű kisvárosban született. 1932 és 1936 között zeneszerzést tanult Bécsben, az Új Bécsi Konzervatóriumban, tanára Zádor Jenő volt. Első operettjét 1935-ben mutatták be. 11 operettet, zenekari műveket, kamarazeneműveket, több mint 250 táncdalt komponált.

Amint említettem, a hangverseny műsorát úgy állította össze Kesselyák Gergely, hogy a tematikus tömbökben mindhárom énekes a pódiumra lépett, és az énekes tömbök között zenekari közjátékok biztosították a változatosságot: két olyan zenekari szvit tételei, amelyek szerzőit operai élmények ihlették: Respighi: Rossiniana és Korngold: Straussiana. (Sajnáltam, hogy az előzetesen meghirdetett Paul áriája A halott városból kimaradt az estén: „O Freund, ich werde sie nicht mehr wiedersehen”, ahogy hiába vártam Stolzingi Walter Versenydalát is a Mesterdalnokokból.)

A MÁV Szimfonikusok karmesterük irányítása alatt végig sziporkáztak, ezer színű hangzást produkáltak az est során. Élmény volt zenélésüket hallgatni.

A ráadások viszont nem maradtak el: ekkor már az operaest kissé átváltott a „Három tenor” jellegű koncertekből ismert, show-féle magánakciókba, ugyanakkor remek hangulatban, egymásnak adták át  a megszokott poénokat, miközben mindhárom tenorunk külön-külön, majd a végén együtt "énekelték fel" a záró csúcs hangokat: a Rigoletto – Mantuai herceg  sláger-áriája „La donna è mobile”; egy nápolyi dal és utolsóként a Turandotból Kalaf áriája -  „Nessun Dorma”.

A sok taps, a visszahívások a sikert jelezték; a három tenor, a karmester, a zenekar diadalát hozták! Szép, emlékezetes operaest volt!


336 Búbánat 2022-10-20 10:42:19

42. Liszt Ferenc Nemzetközi Lemezdíj átadási ünnepség és gálakoncert

2022. október 20., 19.00 - 21.00

Zeneakadémia Nagyterem

Közreműködik: Fülei Balázs (zongora) és Olivier Latry (orgona)


335 Hangyász 2022-05-29 20:13:18 [Válasz erre: 331 Edmond Dantes 2022-05-29 08:56:49]

OK, magam sem adtam fel a reményt, hogy valamikor megértem, netán megszeretem Wolfot.


334 Hangyász 2022-05-29 20:12:26 [Válasz erre: 330 -zéta- 2022-05-28 23:01:30]

Köszönöm, bár a Lehel-féle előadás - amennyiben nem kezdődő szenilitásom újabb megnyilvánulásával állunk szemben - még korábban volt. (Ha egyáltalán volt.)


333 macskás 2022-05-29 12:25:02

333


332 Búbánat 2022-05-29 10:25:18

Mendelssohn-Bartholdy: Éliás

ELTE _ALUMNI-koncert a Zeneakadémián

 kétrészes bibliai tárgyú oratórium

„Alumnusaink koncertje a Zeneakadémián! Hallgassa meg  az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekarának koncertjét 2022. június 22-én 19.30-tól.”

Az estet Kovács László Liszt-díjas karmester vezényli. Az Énekkar és a Koncertzenekar olyan szólistákkal egészül ki, mint: 

Horti Lilla - szoprán

Wiedmann Bernadett - alt

Szappanos Tibor - tenor

Palerdi András - basszus


331 Edmond Dantes 2022-05-29 08:56:49 [Válasz erre: 329 Hangyász 2022-05-28 22:41:57]

Szeretem a Skót szimfóniát és nem ismerem a másik darabot, pedig talán elérem a magyar zenehallgató, zeneszerető átlagszintet. A kb. 250-300 (350?) fős Tháliát nem túl nehéz megtölteni, akár "szakmai" közönséggel. Wolfot alig ismerem, és/de igen, igen, igen: elmentem Kaufmann és Damrau koncertjére, mert Münchenben pár évvel hamarabb lemaradtam Kaufmannról (lemondta az aznapi Forzát) és mert nem remélhet(t)em, hogy az Operaház bájolgóestén kívül valaha is meghívja őt szerepre és be is jutnék. Valóban kíváncsi voltam élőben a hangjára és a személyiségére, nem mellesleg Damraura. Nem hiszem, hogy ez sznobéria. Kiváncsiság talán bocsánatos.


330 -zéta- 2022-05-28 23:01:30 [Válasz erre: 329 Hangyász 2022-05-28 22:41:57]

Virány Gábor emlékezete előhívta bennem a detektívet.

Nos, 1987-ben az osztrák Günther Theuring vezényletével mutatta be a Rádiózenekar a Lírikus szimfóniát, a koncert második részben a Carmina burana ment...


329 Hangyász 2022-05-28 22:41:57 [Válasz erre: 327 Edmond Dantes 2022-05-28 17:55:45]

Aki nem szereti a Skót szimfóniát, a MüPa helyett inkább a Budapest Parkban őrjöngjön a popszemétre. A Bp.-en legalább 40 éve elő nem adott Lírikus szimfóniáról (Lehel György vezényelte talán a nyolcvanas évek elején, hol vagy, drága jó Virány Gábor?) annyit, hogy a szintén nem közönségbarát Wolf-dalestre (Olasz daloskönyv) vagy Ligeti Le grand macabre c. operájára megtelt a terem (utóbbi esetében a Thália színház) - feltehetően sznobokkal vagy kíváncsiakkal. Megjegyzem, a drezdai zenekar kedden Bécsben Bruckner 9. szimfóniáját adja elő jelen turnéján. Az egyik szemem sír Kántor Uram hungáriai fogadtatása miatt, a másik nevet, amiért Thielemannt NEM a Beethoven-Schumann-Brahms-Bruckner-R. Strauss repertoárban hallhattuk.


328 Hangyász 2022-05-28 22:34:49 [Válasz erre: 326 Klára 2022-05-28 16:25:27]

Jogos!


327 Edmond Dantes 2022-05-28 17:55:45 [Válasz erre: 325 Hangyász 2022-05-28 10:33:42]

Valamint a nem kimondottan közönségbarát műsor és az, hogy valszeg bérletszüneti előadás volt. Nekem már két Zenekari páholy-bérletem ment levesbe a járvány miatt, de vettem 2022/23-ra is, hátha ... és nem "nátha".


326 Klára 2022-05-28 16:25:27 [Válasz erre: 325 Hangyász 2022-05-28 10:33:42]

Tegyük hozzá a közlekedés anomáliáit! Nem mindenki jár saját kocsival, és nem mindenki - bocs, egyre kevesebben - engedheti meg magának, hogy egy opera-, vagy Müpa előadásról taxival menjen haza!


325 Hangyász 2022-05-28 10:33:42 [Válasz erre: 323 karnagy 2022-05-27 18:07:25]

A földszinten foglaltam helyet, a 24. sorban. Nem láttam, mennyien ülnek az emeleteken, mindenesetre az oldalsó ülések üresen maradtak. Okok: A Covid-hisztéria után nyilván még mindig rettegnek a nyavalyától; a fizetőképes kereslet hiánya; az emberek általános elhülyülése.


324 takatsa 2022-05-27 18:54:06 [Válasz erre: 321 Edmond Dantes 2022-05-27 16:58:29]

Itt van a "haló poraiból előásott zeneszerző most éppen párak által agyondicsért alkotása", hátha kedvet kapsz hozzá.


323 karnagy 2022-05-27 18:07:25 [Válasz erre: 320 Hangyász 2022-05-27 14:39:38]

Engem meg az döbbentett meg, hogy volt jó néhány üres szék a Müpában...


322 takatsa 2022-05-27 17:34:57 [Válasz erre: 320 Hangyász 2022-05-27 14:39:38]

Kösz a magyarázatot, így már értem. Amúgy teljesen egyetértek veled, ritka szép zenei élmény volt, aki lemaradt róla, sajnálhatja.


321 Edmond Dantes 2022-05-27 16:58:29 [Válasz erre: 320 Hangyász 2022-05-27 14:39:38]

Pl. az, hogy bérlete van a topik címadó helyszínén tartott hgv.-re, Kobayashi-rajongó, nem kiváncsi a jelen fórumon is, ha jól emlékszem, régebbi beírók szerint "unalmas" Thielemannra valamint a haló poraiból előásott zeneszerző most éppen párak által agyondicsért alkotására.


320 Hangyász 2022-05-27 14:39:38 [Válasz erre: 318 takatsa 2022-05-26 11:08:03]

Azon gondolkodtam még tegnap a drezdaiak hangversenye előtt, mi visz rá valakit, hogy (az anyagiak hiányát persze szem előtt tartva) egy ilyen kaliberű zenei esemény napján más rendezvényre menjen el.


319 Klára 2022-05-26 14:20:16 [Válasz erre: 318 takatsa 2022-05-26 11:08:03]

Úgy tudom, ma a Müpában Thielemann van!:)


318 takatsa 2022-05-26 11:08:03 [Válasz erre: 317 Hangyász 2022-05-26 07:33:57]

A ZAK-ra? Mert nekem a Müpába szól a jegyem. :)


317 Hangyász 2022-05-26 07:33:57

JÖN THIELEMANN!


316 Kokapu 2022-05-26 07:19:52

Van egy jegyem a ma esti MÁV Szimfonikusok Kobayashi előadásra (Mozart: Rekviem).

https://www.jegy.hu/program/kobayashi-a-zeneakademian-2022-mav-zenekar-127543

 

Sajnos nem tudok elmenni, mert a gyerekfelügyelőm nem ér rá. Szívesen odaadom AJÁNDÉKBA, ha valaki szeretné.

E-mailben el tudom küldeni. 


315 Edmond Dantes 2022-05-22 08:19:41 [Válasz erre: 314 -zéta- 2022-05-21 21:12:51]

"...Angelica nővért .. valószínűleg játszani fogják az idők végezetéig." Kár, hogy nem igazán népszerű opera, ahogyan a szintén nőuralmú Karmeliták... sem. Másfelől A nyugat lánya sem, amire úgyis szomorú vagy semmilyen jövő nem vár itthon, ha a fiúk kifogynak Minnie korcsmájából. Talán korcsmákban zeneakadémiákon, egyetemeken szívesebben tanulnak fiataljaink külföldön, ha tehetik, és külföldi korcsmában inkább mérik a sert, mert többet keresnek ott, mint itthon ... miként az énekesek és mások is.


314 -zéta- 2022-05-21 21:12:51 [Válasz erre: 313 Búbánat 2022-05-21 14:24:35]

Puccini tudott valamit, amikor csupa női szereplőre komponált operát, az Angelica nővért, azt valószínűleg játszani fogják az idők végezetéig.

A nagy (költői) kérdés, hogy miért csak szopránokat vesznek fel a Zeneakadémiára? Tudom a választ, nyilván vennének föl más szólamba is, csak nem jelentkeznek.

És itt a fogós kérdést: miért nem?


313 Búbánat 2022-05-21 14:24:35 [Válasz erre: 312 -zéta- 2022-05-21 12:54:01]

Ez a számszaki arány - egyetértek: igen kedvezőtlen! - időközben változott:

Szeleczki Artúr nem szerepelt az áriavizsgán – az élő televíziós közvetítésben így hiába vártam a tenor énekét: kimaradt a Szerelmi bájital és a Traviata egy-egy áriája a programból. (a YouTube közvetítésében)

„Kárpótlásul”, elolvastam a Fidelio.hu-nak április végén adott interjúját...


312 -zéta- 2022-05-21 12:54:01 [Válasz erre: 311 Búbánat 2022-05-21 12:07:59]

A jövő énekeseit:

5 szopránt,

1 mezzót,

1 tenort,

1 basszust.

Nem jó arány...


311 Búbánat 2022-05-21 12:07:59

A jövő - az OPERA - operaénekeseit halljuk-látjuk?...

Áriavizsga - Zeneakadémia, 2022. május 18.

Élő közvetítés - YouTube-on - visszanézhető  (időtartam: 2:07:16 óra)

Rossini: „Cruda sorte! Amor tiranno!” – Isabella cavatinája az Olasz nő Algírban első felvonásából
Csejtei-Varga Júlia (ének)

Monteverdi - Bella: „Vanne, vattene omai… Amici è giunta l’ora” – Seneca recitativója és áriája a Poppea megkoronázása második felvonásából
Jóhannsson Aron Ottó (ének)

Beethoven: „O, wär ich schon” – Marzelline áriája a Fidelio első felvonásából
Amy Van Walsum (ének)

Gluck: „Che fiero momento” – Euridiké áriája az Orfeusz és Euridiké harmadik felvonásából
Ambruzs Berill (ének)

Donizetti: „Una furtiva lagrima” – Nemorino románca a Szerelmi bájital második felvonásából
Szeleczki Artúr (ének)

Donizetti: „Regnava nel silenzio” – Lucia áriája a Lammermoori Lucia első felvonásából
Brindás Boglárka (ének)

Nicolai: „Nun eilt herbei” – Frau Fluth áriája A windsori víg nők első felvonásából
Kapi Zsuzsanna (ének)

Puccini: „Sola, perduta, abbandonata” – Manon áriája a Manon Lescaut negyedik felvonásából
Tuznik Natália (ének)
SZÜNET
Händel: „Dopo notte, atra e funesta” – Ariodante áriája az Ariodante harmadik felvonásából
Csejtei-Varga Júlia (ének)

Mozart: „Giunse alfin il momento... Deh, vieni, non tardar” – Susanna recitativója és rózsaáriája a Figaro házassága negyedik felvonásából
Ambruzs Berill (ének)

Mozart: „Bene, io tutto farò… La vendetta, oh, la vendetta!” – Bartolo recitativója és áriája a Figaro házassága elso felvonásából
Jóhannsson Aron Ottó (ének)

Verdi: „Sul fil d’un soffio etesio” – Nannetta áriája a Falstaff harmadik felvonásából
Amy Van Walsum (ének)

Verdi: „De’ miei bollenti spiriti” – Alfredo áriája a Traviata második felvonásából
Szeleczki Artúr (ének)

Verdi: „Tacea la notte placida... Di tale amor” – Leonora cavatinája A trubadúr első felvonásából
Tuznik Natália (ének)

Erkel: „Élt régen egyszer két kismadár” – Melinda áriája a Bánk bán harmadik felvonásából
Közreműködik: Csölley Martin
Kapi Zsuzsanna (ének)

Donizetti: „C’en est donc fait… Salut à la France” – Marie áriája Az ezred lánya második felvonásából
Brindás Boglárka (ének)

Tanárok: Prof. em. KS Marton Éva, Fried Péter, Iván Ildikó, Kertesi Ingrid
Tanszékvezető: Meláth Andrea


Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Vezényel: Szennai Kálmán

Élő közvetítés a Zeneakadémia  YouTube csatornáján.


310 Búbánat 2022-03-20 12:37:39

"Tisztelt Közönségünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Fra Diavolo - Szinetár 90 című 2022. április 30-i operája elmarad. A jegypénztárban vásárolt jegyeket 2022.április 30-ig váltjuk vissza a vásárlás helyén. Online vásárolt jegyek esetében jegyértékesítő partnerünk automatikusan visszautalja a jegyek árát, Önnek ezzel nincs teendője.

Megértését és együttműködését köszönjük!"

Zeneakadémia Közönségkapcsolat


309 Búbánat 2021-02-09 15:58:16

Bartók Rádió ma este: 2021.02.09  19:35 - 21:18

Kapcsoljuk a Zeneakadémia Nagytermét

Cziffra öröksége

A Cziffra György-emlékév nyitóeseménye

Közreműködik: Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly, Balázs János (zongora)

ZENEAKADÉMIA ONLINE KONCERTTEREM

Chopin: Asz-dúr impromptu, op. 29

Chopin: Fisz-dúr impromptu, op. 36

Chopin: a-moll keringő, op. 34/2

Liszt: Zarándokévek, Első év: Svájc – 6. Obermann völgye

Beethoven–Liszt: 4. (B-dúr) szimfónia – 3. Menuetto. Allegro vivace

Chopin: Huszonnégy prelűd, op. 28 – 1. C-dúr prelűd, 17. Asz-dúr prelűd

Liszt: Szerelmi álmok

Debussy: Bergamaszk szvit – 3. Clair de lune

Rahmanyinov: Tizenhárom prelűd, op. 32 – 12. gisz-moll prelűd

Ponce – Balázs János: Estrellita

Puccini – Balázs János: Lauretta áriája a Gianni Schicchi című operából

Brahms – Cziffra – Balázs János: 5. magyar tánc

ifj. J. Strauss – Cziffra – Balázs János: Reminiszcenciák

Műsorvezető: Bősze Ádám

 

Élő közvetítés a Zeneakadémia Online Koncertterméből, FB oldalán és YouTube csatornáján.
www.cziffrafesztival.hu


308 Edmond Dantes 2020-09-27 14:50:05

Bach, Bartók és Schubert őszi délelőttökre

A zenetörténet legnagyobbjait megidéző válogatás segíti az ébredést: Borbély László a Hangoverben.

"Nehezebben induló hétvégi délelőttökre kitalált sorozatunk ismét segít, ezúttal a zenetörténet legnagyobb alkotóit is megidéző válogatással, Borbély László összeállításában. 

Borbély László sokszorosan díjazott zongoraművész, a Zeneakadémia oktatója, idén ősszel jelent meg Messiaen-triplalemeze, ennek a bemutatója a Francia Intézetben lesz majd november 20-án. De a közeljövőben még bőven lehet majd koncerteken látni: október 6-án  Zeneakadémia Solti-termében lép fel egy különleges, Glenn Gould emlékének szentelt szólóműsorral, október 22-én szintén ugyanott a CAFe Budapest Kortárs Zenei Fesztiválon Kiss Péter zongoraművésszel ad két zongorás koncertet Bartók, Ligeti és Eötvös Péter műveiből. A tavaly megjelent Goldberg-variációk CD bemutatója pedig 2021. március 21-én lesz a BMC-ben. Minden további információt lemezekről és koncertekről a honlapján lehet fellelni." Egyéb részletek itt: https://jo.444.hu/2020/09/27/bach-bartok-es-schubert-oszi-delelottokre


307 macskás 2020-09-26 16:32:25 [Válasz erre: 304 -zéta- 2020-09-26 09:50:05]

még ma is úgy hirdették :)

 


306 Klára 2020-09-26 12:43:23 [Válasz erre: 305 Edmond Dantes 2020-09-26 09:54:58]

A Bartók Rádió műsorán még most is a Készakállú szerepel, a Vörös Szilvia - Bretz  Gábor szereposztással!


305 Edmond Dantes 2020-09-26 09:54:58 [Válasz erre: 304 -zéta- 2020-09-26 09:50:05]

Pedig adhatnák a Kékszakállút ... a biztonságos távolságtartásnak köszönhetően Judit is jól járna...


304 -zéta- 2020-09-26 09:50:05

A ma esti zeneakadémiai ünnepi műsor - finoman szólva - felhígult, ahhoz képest, hogy még tegnap is olvastam hirdetést a Kékszakállúról Bretz Gáborral... :-(

Javítottam a műsorajánlót... 


303 Búbánat 2020-08-21 11:18:44

Ma koncertek 18 és 20 órától:

18:00 : Budapest
Zeneakadémia - Nagyterem

Boldoczki Gábor (trombita)
Fülei Balázs (zongora)
Győri Noémi (fuvola)
Szűcs Máté (brácsa)
Vigh Andrea (hárfa)
Pogány Judit (próza)
Kelemen Fesztiválkvartett:
Daniel Rowland (hegedű)
Kokas Katalin (hegedű)
Kelemen Barnabás (brácsa)
Maja Bogdanović (cselló)
FELLÉLEGZÉS #3

ARBAN: Velencei karnevál
DEBUSSY: Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára
PILINSZKY János: Apokrif
SCHUMANN: a-moll vonósnégyes, op. 41/1


20:00 : Budapest
Zeneakadémia - Nagyterem

Erdős Attila (bariton)
Nagy Péter (zongora)
Kelemen Fesztiválkvartett:
Kelemen Barnabás
Daniel Rowland (hegedű)
Kokas Katalin (brácsa)
Maja Bogdanović (cselló)
FELLÉLEGZÉS #4

SCHUMANN: A költő szerelme, Op. 48
BEETHOVEN: C-dúr vonósnégyes, op. 59/3.


302 Edmond Dantes 2020-03-11 16:48:32 [Válasz erre: 301 Búbánat 2020-03-11 16:30:50]

Helyesbítenem kell: a rendelkezések nem 2020. április 3-áig, hanem visszavonásig azaz határozatlan ideig érvényesek! Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket.


301 Búbánat 2020-03-11 16:30:50

Kedves Közönségünk!

 

Magyarország kormányának mai döntése alapján ma (2020. március 11.) éjféltől tilos a 100 fő fölötti beltéri rendezvények tartása.

A mai napon (március 11., szerda) a Laurencia–előadást az Erkel Színházban még megtartjuk. A holnapi naptól egyelőre 2020. április 3-ig valamennyi előadás, koncert és egyéb rendezvény (különleges esemény) törlésre kerül.

A megváltott jegyekkel, bérletekkel kapcsolatban hamarosan tájékoztatást adunk ki.


300 Búbánat 2020-01-01 14:04:52

Ma este a televízióban az M5 csatornán láthatjuk

2020. január 1. szerda 20:30 - 22:10

Újévi nyitány 2020

„Újévi Nyitány 2020 Különleges újévi koncertre készül a 2020-ban az M5 csatorna a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a 145 éves budapesti Zeneakadémia.

Január elsején Európa egyik legszebb koncerthelyszínén, a Zeneakadémia Nagytermében hagyományteremtő szándékkal valósul meg ez a frissességet sugárzó és újjászületést sugalló hangverseny.

Az új álmok és ígéretek időszakának tekintett évkezdet közös ünneplésére a szervezők eltérő generációkhoz tartozó, más-más stílusban és műfajban alkotó zeneszerzők remekműveit tűzték műsorra.”

 

Kapcsoljuk a Zeneakadémia Nagytermét

Újévi Nyitány 2020

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye

Vezényel: Vásáry Tamás, Rajna Martin

Km.: Kovács Gergely (zongora), Pálfalvi Tamás (trombita), Oláh Vilmos (hegedű), Fejérvári János (mélyhegedű), Devich Gergely (gordonka), Nyujtó Zsanett (klarinét), Berki Sándor (kürt)

Műsor:

1. Ludwig van Beethoven: István király – Nyitány

2. Liszt Ferenc: XV. magyar rapszódia (Kovács)

3. Gioacchino Rossini: A tolvaj szarka – Nyitány

4. Hector Berlioz: Római karnevál – Nyitány (Rajna)

5. Liszt Ferenc: Mefisztó keringő no. 1

6. Telemann: D-dúr koncertszonáta TWV 44:1 - II. III. tétel

7. Dohnányi Ernő: Szextett op. 37 - IV. tétel (Kovács, Modrián, Fejérvári, Devich, Nyujtó, Berki)

8. Johannes Brahms: VI. magyar tánc

9. Johann Strauss: Éljen a magyar! – gyorspolka op. 332

 

ráadás: Johannes Brahms: V. magyar tánc


299 Búbánat 2019-11-13 21:45:51

 Zeneakadémia Nagyterme - 2019-11-17 - 11:00

"SORSOK ÜTKÖZÉSE" – Verdi: Rigoletto

LEÍRÁS

Az opera műfaj egyik csodája, mint minden drámai műfajnál, az idő megállításának és felgyorsításának képessége. A másik csodája viszont kizárólag a zenés drámai műfajok sajátja, hogy a szereplők adott esetben egyszerre fejezhetik ki érzelmeiket. A duettek döntő többsége emberek egyetértését, egymás iránti szeretetét fejezi ki, de megjelenítheti a szembenállásukat is.

A sokszereplős jelenetek, kvartettek, kvintettek, szextettek többnyire az abban szereplők egy adott helyzetre adott különböző reakcióit képesek egyidejűleg megjeleníteni.

A Rigoletto negyedik felvonása az öt szereplő egymáshoz való szövevényes viszonyát a szereplőket jellemző zenei karakterek lélegzetelállító szembeállításával jeleníti meg. Ez a jelenet az operatörténet egyik csúcspontja.

ELŐADÓK

Gilda: Sáfár Orsolya
Maddaléna: Megyesi Schwartz Lúcia
Herceg: Boncsér Gergely
Rigoletto: Kálmándy Mihály
Sparafucile: Kovács István

Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Hollerung Gábor


298 Búbánat 2019-09-08 14:09:49 [Válasz erre: 292 Búbánat 2019-04-11 01:08:21]

Kapcs. 292., 291. sorszámok

A  Magyar Televízió ma délutáni közvetítése:

M5 csatorna

2019. szeptember 8. vasárnap 15:00 - 16:00

MR Szimfonikusok - Sesto Quatrini

(2019) (2. rész)

(60')

2019. április 9. 19.30 - 22.00  - Zeneakadémia  Nagyterem - koncert feklvétele: 

I. rész

Respighi: Templomablakok, P. 150
Ravel: G-dúr zongoraverseny

II. rész

Giuseppe Verdi: Quattro pezzi sacri (Négy szent ének)

  1. Ave Maria
  2. Stabat Mater
  3. Laudi alla Vergine Maria
  4. Te Deum

Jean-Efflam Bavouzet (zongora)

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Vezényel: Sesto Quatrini

 


297 Búbánat 2019-09-08 14:04:58

296 Búbánat 2019-08-31 21:02:11

2019. szeptember 1., Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A Zeneakadémia Nagytermében holnap délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepség során adják át a Díszokleveleket az egyetemen (anno: főiskolán)  végzett egykori növendékeknek, érintett személyeknek; veszik át az 50., 60., 65., 70. évfordulós diplomákat (Arany, Gyémánt, Vas, Rubin). Platina?


295 Búbánat 2019-05-14 11:33:31

2019. május 14. 19.00 - 21.00

ZENEAKADÉMIA NAGYTEREM

ÁRIAVIZSGA

1.Mozart: „Ei parte... Per pietà, ben mio, perdona” – Fiordiligi recitativója és áriája a Così fan tutte 2. felvonásából - Estefanía Avilés

2. Cilea: „É la solita storia del pastore” – Federico áriája Az arles-i lány 2. felvonásából -  Miroslav Sykora

3. Mascagni: „Voi lo sapete, o mamma” – Santuzza áriája a Parasztbecsületből - Fürjes Anna

4. Verdi: „Tu che le vanità” – Erzsébet áriája a Don Carlos 4. felvonásából - Megyimórecz Ildikó

5. Gounod: „Ah! Je ris de me voir si belle” – Margit ékszeráriája a Faust 3. felvonásából - Katoh Hiroko

6. Donizetti: „Una furtiva lagrima” – Nemorino románca a Szerelmi bájital 2. felvonásából - Ninh Đức Hoàng Long

7. Bellini: „Qui la voce sua soave... Vien, diletto, è in ciel la luna!” – Elvira áriája A puritánok 2. felvonásából - Estefanía Avilés

8. Csajkovszkij: „Vi mnye piszalyi” – Anyegin áriája az Anyegin 1. felvonásából - Azat Malik

9. Csajkovszkij: „Uzs polnocs blizitszja…Ah! Isztomila sz ja gorem” – Liza áriája A pikk dáma 3. felvonásából - Fürjes Anna

10. Verdi: „Udiste? Come albeggi…Mira, di acerbe lagrime” – Luna gróf és Leonora kettőse A trubadúr 4. felvonásából - Megyimórecz Ildikó, Azat Malik

11. Offenbach: „Il était une fois à la cour d'Eisenach” – chanson és jelenet a Hoffmann meséi Prológusából - Miroslav Sykora

12. Kálmán: Csárdáskirálynő – Szilvia belépője - Katoh Hiroko

13. Lehár: „Freunde, das Leben ist lebenswert” – Octavio dala a Giuditta című operettből - Ninh Đức Hoàng Long

14. J. Strauss: „Brüderlein, und Schwesterlein...” – Finálé A denevér 2. felvonásából - Megyimórecz Ildikó, Azat Malik, Miroslav Sýkora, Katoh Hiroko, Estefanía Avilés, Ninh Đức Hoàng Long, Fürjes Anna

 

Felkészítő tanárok: Fried Péter, Halmai Katalin, Kertesi Ingrid, Kiss B. Atilla, Prof. em. KS Marton Éva, Nádor Magda, Pászthy Júlia
Tanszékvezető: Meláth Andrea 

Pannon Filharmonikusok 
Vezényel: Szennai Kálmán

RENDEZŐ:

Zeneakadémia Koncertközpont


294 Búbánat 2019-04-11 11:31:48 [Válasz erre: 293 Edmond Dantes 2019-04-11 08:50:40]

Ez bizonyára úgy van ahogy mondod, de én ezzel nem foglalkozom. Engem a gyönyörű zene mindig elvarázsol, bárhol, bármilyen körülmények között kapom,  és ha ez a koncertélmény a rádió és televízió partnerségével még sokakhoz eljuthat, annak csak szívemből örülni tudok. 

Csak legyen ezekből a komolyzenei közvetítésekből minél több!  Ne csak mi pár százan élvezzük a koncerthelyszíneken a Magyar Rádió Zenei Együttesei által nyújtott hangzó élményt; a rádió (és a televízió) jóvoltából  - hála a közmédia ilyen irányú SZOLGÁLATÁNAK  is -  a Müpa saját rendezésű és előállítású felvételei mellett  a  Rádiónak a saját koncertjei, közvetítései, felvételei elérhetők az ország  mondhatni legkisebb zugában is.  Azoknak ez sokat számít, akik  bármely helyzetükből adódóan képtelenek eljutni a helyszínre, zenei élményekre fogékonyan, kíváncsian és vágyva.  A rádiós és televíziós közvetítések révén, e hangversenyfelvételek sugárzásával  úgymond házhoz szállítják nekik, "kézhez kapják" az értéket. Nagy könnyebbséget jelent ez a számukra: a  komolyzenére (is) vevők a rádió- és/vagy a televíziókészülék előtt helyet foglalva részesülhetnek mindabból a sok, felemelő zenei szépségből, amelyeket élőben a helyszínen nem volt módjuk befogadni, átélni, megtapasztalni.


293 Edmond Dantes 2019-04-11 08:50:40 [Válasz erre: 291 Búbánat 2019-04-10 23:49:30]

Nem csökkentve a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek múlhatatlan érdemeit és a minden bizonnyal kiváló előadásról szóló tudósítás ill. a produkció értékét, meg kell jegyeznem, hogy a rádió- és TV-felvétel az ő esetükben magától értetődő, úgyszólván elengedhetetlen része tevékenységüknek, mivel tudtommal valamilyen módon ma is a már valójában nem létező Magyar Rádió és Magyar Televízió, pontosabban az azokat magába olvasztó MTVA nevű vízfej részei. Ilyetén módon művészi tevékenységük, hangversenyeik, felvételeik műsorkészítésnek számítanak. Ilyen értelemben valóban "nem véletlen" a közvetítés/felvétel.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.