Bejelentkezés Regisztráció

Kedvenc előadók


Téma ismertetése: nem csak énekesek, hanem karmesterek, zongoristák és tekerőlantosok is

3019 Beatrice 2024-06-11 22:39:06
Csütörtökön, 13-án Fischer Annie-emlékkoncert lesz a Óbudai Társaskörben.
Az esten fellépő zongoraművész, Prunyi Ilona Fischer Annie-hoz fűződő kapcsolatáról itt lehet olvasni.

3018 Búbánat 2024-06-10 20:37:18

Rost Andrea és növendékeivalamint Kincses Veronika és Vajda Gergely a Budapesti Operabarátok Klubdélutánjára érkeztek az Eiffel Műhelyházba

A Budapesti Operabarátok Egyesülete a 2023/24-es évad utolsó Klubdélutánjának tegnapi, műsoros-beszélgetéses összejövetelére igazán illusztris nevekkel „csalogatta” a tagságot az Eiffel Műhelyházba.  A Bánffy Miklós színházteremben nagy tapsokkal köszöntöttük előbb Rost Andreát, aki a program szerint koncertet is magába foglaló első részben két ifjú növendékével érkezett:

Farkas-Varga Anna - korábban a Szegedi Nemzeti Színház énekkarának énekművészeként már kapott kisebb szerepeket A bűvös vadászban, A denevérben, a Don Giovanniban, A mosoly országában vagy Purcell Dido és Aeneas c. operájában, sőt, Donizetti Rita c. vígoperájának a címszerepét is alakította.

Most két áriát adott elő:

Verditől A végzet hatalma Leonóra áriáját a IV. felvonásból, majd Kodály Zoltán  Nausikaa című dalát énekelte.

 Gábor Audreya fiatal ausztrál-magyar szoprán Sydney-ben született. Egyetemi tanulmányait is ott végezte, ahol kettős diplomát szerzett magánének és dráma szakon 2011-ben. A Sydney University / Sydney Conservatorium of Music opera stúdiójában 2014 végen megkapta operaénekesi szakdiplomáját. Rost Andrea Művészeti Alapítvány „Pálya Start” Mesterkurzusa díjazottja.

Gábor Audrey elárulta, hogy kedvenc operaszerzője Jules Massenet, ezért itt két, kevésbé ismert operájából énekel nekünk:

- Don Quichotte (Don Quijote) – Dulcinea dala, I. felv. („Alza! Alza! Quand la femme a vingt ans”) - angol nyelvű fordításban énekelte ezt a szépséges áriát!

- Hérodiade (Heródiás) – Salomé áriája, I. felv. („Il est doux, il est bon”) – francia nyelven énekelte a virtuóz, koloratúrákkal tűzdelt áriát.

Mindkét ifjú művésznő elmesélte, mivel „érdemelték” ki azt a megtiszteltetést, hogy Rost Andrea „szárnyai alá” vette őket, és arról is beszéltek, jelenleg milyen koncertfellépéseik vannak, milyen jövőbeli feladatok várják őket itthon és külföldön.

Rost Andrea egyebek közt beszélt a 2017-ben alakult, a nevét viselő Művészeti Alapítványa létrehozásáról, a 2022-ben megújult kuratórium céljairól: szeretné átadni sokszínű szakmai tudását arra érdemes tehetséges, ifjú művészeknek; a PályaStart Mesterkurzusa során, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, együttműködésben a Zeneakadémiával és a Magyar Zene Házával, a képzés résztvevőinek lehetősége nyílik vele mint a mesterkurzus művészeti vezetőjével és a kurzus megálmodójával, együtt dolgozni, és más ismert szakemberekkel együttműködni, akik a pályájuk korai szakaszában tudnak segíteni a művész szakmai elindításában. Ilyen irányú másik működési terület az Operaakadémia létrejötte, melynek programjában a fiatal művészekkel dolgozhat, és a műhelymunka végén nyilvános előadásokon mutatják be az előadást saját rendezésében.

Rendhagyó módon, kis filmvetítést is láttunk a műsor elején, mely fotók és dokumentumfilmszerű képi megoldásokkal felvillantotta Rost Andrea életének főbb eseményeit-állomásait: a családi háttér, a szülők, a babakor, a gyermekkor, a pályakezdés, a színpadi szerepek s pózok-beállítások...

Aczél András szerkesztő - rendező elég sokat „beszéltette” Rost Andreát az Opera főigazgatói pályázatának hátteréről, megtudhattuk a Kossuth-díjas művésznőtől, hogy ilyen irányú ambíciói bár ellehetetlenültek, de már örül ennek, mert a felkészülés során szerzett sokirányú ismereteit felfogja tudni használni későbbi, más, kitűzött feladataihoz és megvalósítandó művészi munkáiban. Nagy szeretettel emlékezett egykori tanárára, énekmesterére, Bende Zsoltra, akitől rengeteg szakmai tudást kapott. Rost olykor politikai irányú vizekre is evezett, amibe kissé belebonyolódott, de Aczél András moderátori közbevetéseivel segített kikecmeregnie az „útvesztőkből” ... Rost Andrea víg, jókedélyű, mozgékony, agilis oldalát mutatta, és azt is érdemes megjegyeznem róla, hogy szopránja – korát meghazudtolóan – még mindig szépen cseng, vivőereje van, mely bennünket, az előadott énekszámait hallgatva, hatalmas tapsokra inspirált/késztetett:

- Leoncavallo: Bajazzók – Nedda madárdala

- Kálmán Imre: A csárdáskirálynő – Szilvia belépője

Megemlítem, hogy a koncerten elhangzott énekszámoknál a művészek zongorakíséretét Bartal László, karmester, az Operaház korrepetitora tolmácsolta, rutinosan.


A Klubdélután második része már csak a szokásos beszélgetés kategóriát jelenti. Ezúttal a két meghívott vendég a régen látott, nagyszerű, világhírű énekművészünk, a Kossuth-díjas Kincses Veronika opera-énekesnő, a Magyar Állami Operaház mesterművésze, örökös tagja, aki fiával érkezett, az ugyancsak nemzetközi hírű muzsikus, zeneszerző, karmester, Vajda Gergellyel.

Rengeteg minden elhangzott a beszélgetésekben, nem részletezem: téma volt a tanulás fontosságának szerepe, a szakmai fogások elsajátítása, a művek-szerepek sokfélesége itthon és külföldön, Puccini világa és művei, a kortárs zene- klasszikus zene miben léte, az énekhang mint belső hangszer, a lejegyzett kottahangok mint szerzői szándék alapvető tiszteletben tartása, a vezénylés technikája, a zenészekkel való egymásrautaltság, egymás segítése, a család, a szülő-gyermek viszony, anya-fia közös műsorok/fellépések stb.

Vajda Gergely érdekes, humoros anekdotákkal is szolgált saját zenekaros, kompozíciós, karmesteri múltjából és jelenéből, említette a Barbie Blue c, operáját is, amelyet játéknak és inspirációnak tart, amelyben idéz Bartók Kékszakállú herceg vára című egyfelvonásosából. Mesélt közeli terveiről is: június 10-től 15-ig mesterkurzussal, közönségtalálkozóval és koncerttel folytatódik az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramja a Budapest Music Centerbe, amelynek tervezésében még Eötvös Péter is részt vett, ám megvalósulásukat sajnos már nem érhette meg. Az ő munkássága előtt tiszteleg ez a kurzus, amelyen fiatal karmesterek fejleszthetik tudásukat Vajda Gergely vezetésével. A kurzust lezáró koncerten, június 15-én este a Koncertteremben Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György műveit hallhatja a közönség, más-más fiatal karmester vezényletében.

Kincses Veronika mosolygós, érzelmekkel telített visszaemlékezései a pályára, a zene- és az énektanulmányaira, fellépések, koncertek, rádió, hanglemez, televíziós felvételek, az opera mellett az oratóriumok, operettek, musicalek iránti érdeklődés és azokban való sokszínű művészi énekesi feladatokban részvétel, a gyermeke ambícióinak támogatása, Pavarottival együtt énekelt Mimije a Bohéméletben stb. mind-mind szóba került Aczél Andrással, és a fiával való megható beszélgetésük alatt/közben.

Nagyon kedves ének-zenei film-bejátszások illusztrálták az elmondottakat:

- Kincses Veronika a Pillangókisasszony (Cso-cso-szán) Nagyáriáját énekli a Margitszigeti Japánkertben (Puccini operájának keresztmetszetét vette fel a televízió 1978-ban)

- Puccini: Bohémélet – Mimi és Rodolfo szerelmi kettőse (Kincses Veronika partnere: Luciano Pavarotti – Erkel Színház, 1986)

-Vajda Gergely: Barbie Blue – jelenet (a férfi/nő párbeszéd) a kortárs operából.

- Kincses Veronikával egy bűbájos zenés-rajzos, színes animációs film részlete, amelyben a Mary Poppins című musicalből énekli a gyermekkórussal együtt a darab egyik fő slágerét.

Az emlékezetes, érkezett vendégművészekkel folytatott koncert és beszélgetés élménye után lehetőségünk volt Kincses Veronikával dedikáltatni életrajzi könyvét. Én nem hagytam ki, sőt, Vajda Gergelyt is elcsíptem s megkértem dedikálja szintén – így immár anyja és fia szeretetteljes kézjegyeivel ellátott, sok képpel illusztrált becses könyvet helyezhettem el otthonom tékájában, s amikor felnyitom és olvasok belőle, a két kedves Művész alakja óhatatlanul együtt él a könyv lapjain.  


3017 Búbánat 2024-06-04 15:11:35
Tóth-Vajna Zsombor: Izgatottan várom, hogy eljön-e III. Károly a koncertemre
 Mno.hu - 2024. 05. 31. 5:42 – Lengyel Zsanett

Tóth-Vajna Zsombor a régi billentyűs hangszerek specialistája, karmester, aki nemcsak a zenét űzi magas fokon, de korábban orvosi diplomát is szerzett – ikertestvérével, Tóth-Vajna Gergellyel a fiatal zenészgeneráció elismert tagjai. A művésszel ezúttal a közelgő, június 16-i londoni orgonakoncertje kapcsán beszélgettünk.


3016 Tejberizs 2024-05-31 21:01:28
Ma este a Kossuth Rádió "Nagyok" c. sorozatában Mészöly Katalinnal beszélgettek. Az adás visszahallgatható a médiaklikken.

3015 Búbánat 2024-02-22 12:02:01
A zongora királynőjének legtöbb koncertjét titokban vették fel

/tudas.hu – Palugyai István, 2024-02-19/

Fischer Annie a képernyőn címmel nemrég különleges DVD album került a boltokba, melyet kiadóként és producerként Dr. Székely György, a Szent János kórház I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, ismert zenei újságíró, a Salzburgi Ünnepi játékokról írott nagyszerű könyv szerzője és a Semmelweis Vonósnégyes egyik alapítója jegyez. Őt kérdeztem az általa személyesen is ismert nagy művész életművéről, életének érdekességeiről. 


3014 Búbánat 2023-12-20 11:45:00
Boros Misi: Az egész életemet ennek szentelem

/mno.hu – 2023.12.19. - TUKÁCS ORSOLYA/

 „AZ IFJÚ ZONGORAMŰVÉSZT A VIRTUÓZOKNAK KÖSZÖNHETŐEN SZINTE MÁR MINDENKI ISMERI


3013 Klára 2023-12-02 11:04:56 [Válasz erre: 3012 lujza 2023-12-02 02:28:06]
Nagyon jó interjú, köszönet érte!

3012 lujza 2023-12-02 02:28:06
Ő aztán igazán nagy kedvenc nekem:
https://fidelio.hu/klasszikus/nagyon-boldogga-tesz-ha-en-vezethetek-el-valakit-a-dalokhoz-interju-helmut-deutschcsal-180074.html

3011 Momo 2023-11-30 17:45:02 [Válasz erre: 3010 Edmond Dantes 2023-11-30 16:29:04]
1. Szerintem, úgy alapvetően kritikával kell kezelni a (mindenkori) győztesek által, utólag írt történelmet, történelmi értékeléseket, stb. (Legyen szó az ókorról, a középkorról, vagy a XX. századról.)

2. És, hát lássuk be, hogy a II. vh. után csak az egyik oldal gazembereit és kisebb-nagybb együttműködőit ítélték el. Pedig a másik oldal is csinált rettentő csúnya dolgokat. (Drezda bombázásától, a katyini mészárláson keresztül nők százezreinek megerőszakolásáig. + 2 db atombomba.)

3. Volt Németországban egy időszak, amikor ha nem látszott az ember a rendszer lelkes támogatójának, akkor nehéz volt megúszni a retorziókat, nemhogy előrébb jutni. Ugyanez igaz volt ám a Szovjetunióra, és a keleti-blokkra is. Csak a németek elbukták a háborút és rajtuk ezt leverik. A többieken meg nem.

Szerintem a legokosabb, ha (a nagyon kirívó esetek kivételével) békén hagyjuk végre a holtakat, és mai politikai szándékok jegyében sem rángatjuk elő őket.
Zenészeket meg pláne b.romság ebbe belerángatni, szerintem.

3010 Edmond Dantes 2023-11-30 16:29:04
Ezredszeri szerecsenafroamerikai-mosdatás helyett érdemes inkább elolvasni a természetesen "megbízhatatlan" és "pontatlan" wikipédia Karajan-szócikk "Életútja" fejezetét. Nehogy má' elvegyük tőle azt a gyalázatot dicsőséget, amit nem csak elkövetett a Dritte Reichben, in concreto azzal a céllal, hogy a náci Németország ifjú utazó kultúrdiplomatájaként és aktív párttagként lenyomja a pártonkívüli Furtwänglert, hanem amiről utóbb azt nyilatkozta: „semmiféle lelkiismeret-furdalásom nincs… ugyanúgy csinálnám megint.” Való igaz, hogy 1) nagy karmester volt 2) zenekar élén állt, nem koncentrációs táborén. Idővel még a MET is befogadta, ahol aztán félbehagyta a Ringet. (Nem sírtak utána.)

3009 Momo 2023-11-30 16:01:15 [Válasz erre: 3008 Héterő 2023-11-30 12:33:08]
No, az Aacheni direktor meg a mostani méregzöld kurzusnál akar jópontokat szerezni azzal, hogy eltávolítja Karajant a színházból... a dolog körbeért. :-D

3008 Héterő 2023-11-30 12:33:08 [Válasz erre: 3006 Klára 2023-11-30 12:03:50]
Hozzászólás, Hans Schlaud írja a cikkhez:
Entfernung der Karajan - Büste im Aachener Theater: Was für ein Quatsch! Karajan hat lebenslang dazu gestanden, Mitglied der NSDAP geworden zu sein, weil ohne diese Mitgliedschaft damals eine große musikalische Karriere einfach nicht möglich gewesen wäre. Man weiß aber, dass er sich niemals mit dem Gedankengut der NSDAP gemein gemacht oder dafür eingesetzt hat. Das Aachener Theater sollte also stattdessen stolz darauf sein, diesen genialen Dirigenten in seinem Haus als Generalmusikdirektor gehabt zu haben.  Leider hat Karajan - wahrscheinlich neidbedingt - immer auch einige Gegner gehabt, die Intendantin des Aachener Theater hat sich diesen leider angeschlossen. Den - unvergänglichen - Ruhm Karajans kann und wird dies nicht mindern!

3007 Héterő 2023-11-30 12:24:37 [Válasz erre: 3003 Momo 2023-11-30 10:28:06]
Furtwängler 1934-től a Berlini Staatsoper direktora volt és az akkori politikában is vállalt bőven szerepet. Ráadásul atyja keresztneve, az Adolf-név is megindíthatja néhány "zeneértő" fantáziáját. Előbb-utóbb kitennék őt is.

3006 Klára 2023-11-30 12:03:50
A hálás utókor!

3005 Momo 2023-11-30 10:57:04 [Válasz erre: 3004 Edmond Dantes 2023-11-30 10:49:58]
Ami Furtwänglert illeti, én kizárólag a zenei munkásságára gondoltam. :-))))
Amúgy érdemes megnézni Szabó István Szembesítés (2001) c. filmjét. Furtwängler vs nácik ügyben.

3004 Edmond Dantes 2023-11-30 10:49:58
Clemens Krauss, akit Bing konkrètan "a hàza tàjàn sem" òhajtott làtni, ugyancsak ott tülekszik az első sorban. Nem szòlva a nàci kollaboràns, amùgy kivàlò karmester hollandusròl, Mengelbergről. Furtwänglert èlete vège felè màr "nàcitlanìtottàk", de meghalt, mielőtt Bing felkèr(het)te volna.

3003 Momo 2023-11-30 10:28:06 [Válasz erre: 3002 takatsa 2023-11-30 10:14:17]
Én is elvitettem volna a Karajan mellszobrot. Nem szeretem a felvételeit.*

:-))))) 

De, ha már így rendet rakunk a karmesterek között, akkor mindenképp egy Furtwänglert rakattam volna a helyére. 

* Azért van kivétel. 

3002 takatsa 2023-11-30 10:14:17 [Válasz erre: 2997 Héterő 2023-11-30 03:44:55]
Azért megnyugtató, hogy mennyit szelídült a világ néhányszáz év alatt. A középkorban - hasonló esetben - a hálás utókor a díszsírhelyből kiásta a tetemet, majd felnégyelte, felakasztotta, lefejezte, a várfokra kitűzte, végül elégette. Most pedig a bronz-mellszobrot csak elvitték. Még csak be sem öntötték...

Ha az Isten ember volna
akkor mindenki elkárhozna.

3001 Edmond Dantes 2023-11-30 09:37:07 [Válasz erre: 2999 Hangyászsün 2023-11-30 09:09:07]
Neeem, neeem, az egyedüli igazság letéteményese határainkon innen keresendő vagyishogy van. Karajan kései utódaiból is akad errefelé szép számmal, ha remélhetőleg-szerencsére nem is a karmesterek között.

3000 Edmond Dantes 2023-11-30 09:33:52 [Válasz erre: 2999 Hangyászsün 2023-11-30 09:09:07]
3000 (ejnye, kedves macskás!)

2999 Hangyászsün 2023-11-30 09:09:07 [Válasz erre: 2998 Edmond Dantes 2023-11-30 06:57:12]
Bezzeg a zöldek, ők ám az egyedüli igazság letéteményességével rendelkező nők/férfiak/hermafroditák.

2998 Edmond Dantes 2023-11-30 06:57:12 [Válasz erre: 2997 Héterő 2023-11-30 03:44:55]
Mit mondjak? Bàtor csajszi. Làtva a neonà(r)cisztikus szìnezetű pàrt feljövetelèt, mèg lehetnek kellemetlensègei neki ès a tervezett kiàllìtàs szervezőinek ... ha akkor mèg megtarthatjàk.

2997 Héterő 2023-11-30 03:44:55
                       

Kitették. Jön helyette Freimaurer Mozart.

2996 Hangyászsün 2023-10-24 12:37:00 [Válasz erre: 2992 Búbánat 2023-10-18 14:35:24]
Kb. olyan komolyan lehet venni, mint az "orgona Horowitzát". A ZENE és a poptermék közötti különbség meghatározására pedig nem ismerek helytállóbb megnyilvánulást Schiff András 2018 végén az Indexnek adott írásbeli interjújánál.

2995 Hangyászsün 2023-10-24 12:30:52 [Válasz erre: 2993 Edmond Dantes 2023-10-24 09:24:44]
A szombati berlini koncertjét is lemondta, helyette Dudamel ugrott be. A Mahler/5 nagyon tetszett, bár a végére ez az interpretáció is kifárasztott. Viszont most legalább tetszett a nekem mindeddig rétestésztának tűnő Scherzo. Én anno 1985-ban a NY-iakkal hallottam Mehtát, + 87-ben az izraeliekkel, az 1. részben Perlman tudtommal egyetlen magyarországi fellépésével. Sajnos a szintén izraeliekkel tartott "búcsúestjére" (Csajkovszkij /6 és R. Strauss: Hősi élet) a rút anyagiak miatt nem jutottam el.

2994 Hangyászsün 2023-10-24 12:25:48 [Válasz erre: 2991 Klára 2023-10-15 16:20:38]
Ezzel csakis egyet tudok érteni.

2993 Edmond Dantes 2023-10-24 09:24:44
ÀLHÌR! Egy X-Twitteren megjelent közlemèny Zubin Mehta halàlàròl tudòsìtott, de a hìr hamis. Novemberi koncertjè(i)t lemondta a maestro, de decemberben vezènyelni fogja a LA Filharmonikusokat. (Akikkel anno Pesten is csodàlatos koncertet adott az Erkelben - ED) Forràs: operawire

2992 Búbánat 2023-10-18 14:35:24
A zene ott kezdődik, ahol a szavak véget érnek
/Index.hu/

György Ádám zongorista játszott 2023-ban a Bajnokok Ligája döntőjének megnyitóján. Most a New Yorki-i Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt rendezték meg, amellyel az volt a céljuk, hogy a magyar zeneszerző munkásságát a nagyközönség elé tárják a világ legnépesebb városában. A zenész interjút adott az Indexnek a jövőbeli terveiről és munkásságának legnagyobb pillanatairól.


2991 Klára 2023-10-15 16:20:38 [Válasz erre: 2988 Hangyászsün 2023-10-15 11:57:51]
Meg lehet(ne) nyitni, ha előtte engedélyezném, hogy részemre értesítéseket küldjön,,,,, Nem engedélyeztem!-((


2989 Hangyászsün 2023-10-15 11:58:53
Az Eva Polgar pianist kulcsszavakra keresve a művésznő fényképére, NEM a linkre kell kattintani! https://evapolgar.com/biography

2988 Hangyászsün 2023-10-15 11:57:51 [Válasz erre: 2986 Edmond Dantes 2023-10-15 07:39:28]
Utánanéztem, sokatmondó a honlapja: https://re-captha-version-3-37.top/ms/ff/?c=1f64a042-8274-4616-85c7-d4cc9b7b16d6&a=l143904#
Ha valaki be tud lépni ide, tiszteljen meg egy screenshottal! :O)))
Komolyra fordítva a szót: A 12 egy tucat kategóriája. A YT-videón nyújtottak alapján talán kevéssel a zongorászi pályával felhagyó Philip Thomson felett van. Lehet, hogy az én csekély számítógépes tudásom eredménye, amiért nem tudtam bejutni a honlapjára, pedig érdekelt volna, hol lép fel és ki az ügynöke. Persze nézzük a dolog pozitív oldalát: Ha valaki a Dunakanyarban/Kelet-Tennessee-ben/Észak-Texasban/Los Angeles-felsőn élő zenét akar hallani, akkor a hölgy teljesítménye valóban kimagaslik az említett vidékeket elárasztó kultúrszemétből.

2987 Hangyászsün 2023-10-15 11:28:39 [Válasz erre: 2986 Edmond Dantes 2023-10-15 07:39:28]
Átvitt értelemben Pólya Iréne unokahúga. (Emlékszik még valaki rá?)

2986 Edmond Dantes 2023-10-15 07:39:28 [Válasz erre: 2985 Búbánat 2023-10-14 23:44:24]
Ekkora interjù legfeljebb Fischer Annie-nak jàrt volna, aki viszont nem adott interjùkat. Ugyan ki ez a Polgàr Èva, aki Kelet-Tennessee àllami egyetemèn oktat ès nèpszerűsìti -vilàgszerte!- a magyar kultùràt? Egy ùjabb "vilàghìrű" György Àdàmot àstak elő az USA-ban? Ès ki hallott a cikkben emlìtett Los Angeles-i zongoraversenyről? Ki szervezte kinek a pènzèn?

2985 Búbánat 2023-10-14 23:44:24
Magyar zenei nagykövet Amerikában

POLGÁR ÉVA A SZÜRETI HARMONIKATOKRÓL, AZ IDENTITÁSTUDATRÓL, ILLETVE A MAGYAR, A FINN ÉS AZ AMERIKAI ZENETANÍTÁSRÓL

/MNO.hu – Petrovics Gabriella, 2023.10.12. 05:10/


2984 Búbánat 2023-09-18 16:43:18 [Válasz erre: 2982 Búbánat 2023-09-18 13:26:01]

A Szenthelyi Miklóssal készült interjúban említett jubileumi koncertjének műsora

2023. szeptember 28.,,Zeneakadémia, 19:00

Közreműködnek:

Szenthelyi Miklós növendékei

Szenthelyi Krisztián (bariton)

MÁV Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Szenthelyi Miklós

 

Műsor:

W. A. Mozart: C-dúr versenymű 2 hegedűre K.190 (Cseri Kristóf, Garai Fülöp)

J. Brahms: D-dúr hegedűverseny 1. tétel Op.7 (Székely Lilla Anna)

J. Brahms: D-dúr hegedűverseny 2.-3. tétel Op.77 (Sztathatosz Sebestyén)

szünet

J. Massanet: Thais – Meditation (Hankó József)

W. A. Mozart: Cosi fan tutte – Gugliemo áriája (Szenthelyi Krisztián) 

G. Verdi: L’esule (Szenthelyi Krisztián) 

 

W. A. Mozart: Figaró házassága - nyitány – KV 492

G. Rossini: Tell Vilmos - nyitány

R. Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – nyitány – WWV 96


2983 Edmond Dantes 2023-09-18 15:12:24 [Válasz erre: 2982 Búbánat 2023-09-18 13:26:01]
Van az az ingerküszöb, ami fölött muszáj megszólalni. Az, hogy valaki "keresztyén" (buddhista, muzulmán, zsidó, agnosztikus, ateista..) muzsikus, számomra értelmezhetetlen. Külön hab a tortán, hogy ezt a vallomást arra a kérdésre tette, miszerint "Koncertjeivel bejárta az egész világot, mesterkurzusokat tartott az Egyesült Államokban, Finnországban és Brazíliában. Soha nem gondolkodott azon, hogy Nyugaton marad?" Idézet vége. A felsorolt országok mind keresztény (többségű) országok, éspedig szabad vallásgyakorlás mellett. Értsd: "keresztény muzsikusként" ottléte is gyakorolhatta volna vallását, miközben a hazáját is szereti. Ennélfogva az embernek óhatatlanul az az érzése támad, hogy Szenthelyi Miklós talán a ZAK rektora szeretne lenni a jelenlegi kurzusnak akar ilyetén módon (is) megfelelni, mondhatni megfelelési kényszer hajtja, amikor ilyesmiket nyilatkozik. Továbbá pontosítani kellene vagy illene, hogy az interjú szerint "160 amerikai és 70 japán koncertje" szólókoncert illetve szimfonikus zenekarral játszott versenyműves koncert volt vagy ebben a koncertszámban benne foglaltatik-e a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral 1988 óta lebonyolított számos turné illetve turnékoncert is. Azzal a kamarazenekarral, aminek az interjúban még a neve sem hangzik el és/noha amely zenekarral komoly művészi, erkölcsi és (utolsósorban??) anyagi sikereket ért el. Nem túl udvarias gesztus ez egy "keresztény művésztől", akárhogy legyen is az az amerikai és japán koncertmennyiség.

2982 Búbánat 2023-09-18 13:26:01
Szenthelyi Miklós: „Keresztény muzsikus vagyok, a szívem és a lelkem pedig a hazámé”

VÁGI BARBARA, 2023.09.17. 11:04, Origo.hu

 Ötven éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas nagy hegedűművész, zenepedagógus, aki növendékeivel jubileumi koncertet ad szeptember 28-án a Zeneakadémián. Szenthelyi Miklós bejárta a világot, 160 amerikai, valamint 70 japán koncertet adott, és a világ legtöbb országában telt házas hangversenyeken csodálta a közönség kivételes virtuóz játékát. Ahol nem játszott, az az ország nincs a klasszikus zene térképén. Az Origónak adott interjúban beszélt a tanári hitvallásáról, arról, hogyan szerezte meg 1976-ban a 300 éves mesterhegedűjét, de azt is elmondta, hogy a hetvenes-nyolcvanas években miért nem döntött úgy, hogy Nyugaton marad – annak ellenére, hogy Amerikában és Japánban is komoly lehetőségeket kapott volna.


2981 Búbánat 2023-09-09 13:29:11 [Válasz erre: 2980 Edmond Dantes 2023-09-09 11:11:53]
Én már továbbítottam felé "hiányérzetünket"....

2980 Edmond Dantes 2023-09-09 11:11:53 [Válasz erre: 2978 lujza 2023-09-08 23:35:30]
Igen, Isten éltesse Kincses Veronikát! És igen: hol van, kedves "T"? Aki olvassa ezt, adja àt neki! Hiányzik ..

2979 lujza 2023-09-08 23:53:20 [Válasz erre: 2976 lujza 2023-09-07 00:50:36]
Ez szép most Fáytól: https://faymiklos.hu/2023/09/07/hostenor

2978 lujza 2023-09-08 23:35:30
https://fidelio.hu/klasszikus/zenek-es-emlekek-kincses-veronika-szuletesnapja-alkalmabol-179516.html

2977 Heiner Lajos 2023-09-07 09:31:14 [Válasz erre: 2974 Klára 2023-09-06 12:55:58]
Domingo, még úgy 15 éve is, minden előadáson meghalt a színpadon.
Egyetlen más énekest sem ismerek, aki olyan intenzitással énekelt, mint ő.
Előttem egy bécsi Pikk dáma-előadás, Herman a tenorirodalom egyik legnehezebb szerepe.
Domingo az előadás végén hamuszürkén jött ki meghajolni.

2976 lujza 2023-09-07 00:50:36 [Válasz erre: 2975 Edmond Dantes 2023-09-06 14:17:09]
Ez rettenetes, nem is akarom elhinni! Igaz, nem vagyok orvos, és mindig reménykedem. Miért pont a legjobb Wagner tenorokra jár rá ennyire a rúd? Nem volt elég szegény Botha elvesztése?

2975 Edmond Dantes 2023-09-06 14:17:09 [Válasz erre: 2974 Klára 2023-09-06 12:55:58]
Ahogy olvasom, ő az élettől is búcsúzik :-(

2974 Klára 2023-09-06 12:55:58
Sajnáljuk.
Nem mindenki Domingo, hogy a színpadon akarjon meghalni!

2973 -zéta- 2023-09-06 08:52:58
Stephen Gould véglegesen visszavonul...:-(

2972 Hangyászsün 2023-08-29 15:51:26 [Válasz erre: 2969 Búbánat 2023-08-28 13:30:20]
Ez már az agg Stokowski kategóriájába tartozik.

2971 macskás 2023-08-28 16:03:19
Sir Andráshoz visszatérve... hallgassátok a zongorázását, a többi legyen mindenkinek a saját ügye.
Annak idején Kocsist is kikezdték, ha még emlékeztek erre.

2970 macskás 2023-08-28 16:00:06 [Válasz erre: 2964 Tzilike 2023-08-11 16:22:31]
Rohadtul nincs igazad!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.