Bejelentkezés Regisztráció

hanglemez - lemezhang


11 Marci 2003-07-25 16:38:25
Most megnéztem a cédéimet, de teljesen vegyes, melyik likas és melyik nem, akár kiadón belül is (most nincs kéznél nagyon régi darab, azokon már túladtam...). A Sonyk (DADC Austria) jónak tűntek, de köztük is volt egy-kettő lyukacsos. Az amcsi Distronics gyárban készültek között találtam egy szitává lőttet, pedig az amerikai korongok általában jobban szólnak, mint a mieink. A japán korongokon szintén volt néhány lyukacska, holott azok hangminőségre és anyagminőségre (ez utóbbi alatt azt értem, hogy mennyire tűnik homogénnek az anyaga) mindenképpen a legmagasabb színvonalat képviselik. Az előbb kifelejtettem, hogy észrevettem én is a \"sárgulást\", illetve azt, hogy amikor kézbe veszek egy régebbi darabot, érezni, hogy jóval rugalmatlanabb - törtem már össze régi és új korongot is: a régit hajlíhatod, és egy idő után már nem ugrik vissza eredeti állapotába, szép lassan adja meg magát, az újabbak nagyon rugalmasak, meglepően sokat bírnak, nagyon sokáig visszaugranak eredeti állapotukba, aztán hirtelen törnek, szilánkosan. Az persze jó kérdés, hogy az idő vasfoga okozta-e ezt a változást, vagy a régebbiek már eleve rosszabbak voltak.

10 Marci 2003-07-25 15:56:20
Alulról a cédé jobban védett (egy vastag műanyagréteggel), a \"javítás\" egyszerűen annyi, hogy egy nagyon finom, fúróra erősíthető polírozó feltéttel addig polírozzák, amíg újból tükörsima nem lesz. Persze ritkán előfordulhat az is, hogy a \"javítás\" eredménye egy még rosszabb cédé lesz, mert igaz, hogy tükörsima, de \"ferde\" lesz a felület, ami megtöri a lézersugarat. (Velem például ez történt meg egy javítás után - akkor az első szám ugrott, most a tizenötödik -, igaz, annak a korongnak már a kukában lett volna a helye... és valamiért bizonyos helyeken nagyon zajosan játssza le!)

9 zesa 2003-07-25 00:25:31
Na, csak hogy ne keverjünk össze különböző dolgokat: a bizonyos lyukacskák a fém réteg hiányát jelzik. a Roger által említett karc a hordozó réteg \"nyavalyája\". Kíváncsi lennék, hogy a sphynx javítási eljárása vajon melyik típusú hibára vonatkozik? A hordozó réteg karcossága tk. könnyen javítható, a pöttyöké az izgalmasabb. (bár én akkora lyukkal még nem találkoztam, amely gondot okozott volna.)

8 sphynx 2003-07-24 23:24:20
Nekem Deccán van egy-két pötty (csak azok közül, ami éppen most az asztalomon volt.) Láttam olyan netes hirdetést, ami rossz cd-k helyrehozását igéri, valami új technológiával. (USA)

7 Roger 2003-07-24 22:49:47
Én nem látok lyukakat.A másolt CD-im között is szétnéztem. Járt nálam viszont olyan zeneműtári CD,hogy egy mm2 ép felület nem volt rajta.Akkoriban mániákus viták mentek a jitter-korrekcióról meg a hibajavító dolgozik=hang romlik témában.Ez a CD megvolt szinte szűzen is.Összehasonlítottuk. A számitógépes hasonlítás (Exact Audio Copy) a karcolton annyi hibát talált (korrigált),hogy a \"status report\" nem fért ki egy oldalra.Az másikon egyet sem. Aztán meghallgattuk mindkettőt.Több rendszeren.Totális csőd.Belekeveredtünk.Ugyanugy szóltak.A karcolt egy régebbi Philips játszón két helyen ugrott.A többi gép vitte. R.

6 zesa 2003-07-24 22:12:11
Na, de mostmár komoly dolgokról: Marci! Jó lett volna kicsit több konkrétum! Az én tapasztalatom más, én nem látok sok-sok kis lyukacskát. Azt látom, hogy bizonyos kiadók bizonyos időszakban csináltak lyukacsos lemezeket. De ebből nem általánosítanék. Ezek a lyukak pedig már a készítés pillanatában is ott voltak, vagyis nem az öregedés jelei. Mondj már légyszi konkrét vadiúj kiadású lemezt (márkát) amin tapasztaltad a lyukakat. Én idáig úgy gondoltam, hogy ez a 80-as évek gyártástechnológiai sutasága volt elsősorban, mára már kinőtték. Tavaly én szemlét tartottam saját gyűjteményemben egy levlistán felmerült hasonló téma kapcsán. Ott a kiindulást egy-két sárguló-barnuló CD jelentette. Akkor ezt írtam: \"A Decca CD-kel vannak gondok. A kb. 1992 elotti CD-ik talan kivetel nelkul mind tele vannak apro, tuszurasnyi lyukacskakkal. Fenyforras fele tartva jol lathatoak. Nem neztem vegig az osszes lemezt de az elso ot, ami a kezembe akadt mind ilyen volt.\" \"Tovabbi szemlet tartottam a Deccak kozott. Finomitok elozo hozzaszolasomon. (egy nick) es az en sargulo CD-m a lyukacsos Decca lemezek tobbsegetol elteroen Made in U.K. feliratot hordoz. Viszont a Deccak tobbsege (nálam az osszes tobbi, egy kanadai Londont kiveve) Nemetorszagban keszult. Tul a feliraton, kozos jellemzojuk, hogy feltuno modon az aluminium reteg egeszen a belso e\'lig tart, akarcsak a tobbi Polygramos (most Universal) CD-n. Szoval, en ezekrol a nemet Deccakrol mondtam azt, hogy tele vannak (5-30db) apro lyukacskakkal. Kozben ujabb szemlet tartottam es bizony a DG es Philips lemezek kozott is talaltam lyukacsos peldanyokat! Ezek is kivetel nelkul a belso peremig \"foncsorozottak\". Ez nem tevesztendo ossze a mostani Polygram-Universal CD \"foncsorozasaval\", amely 1-2 mm-re a belso szeltol er veget!! Ezekkel nincs gond (legalabbis nalam). De talaltam egy olyan Deccat a lyukacsosak kozott, amit inkabb mar optikai szitanak neveznek, semmint audio CD-nek. A tobbszaz lyukacska ellenere azert szol. (Vivaldi fuvolaversenyek Op. 10. S. Preston AAM)\" Bocsánat, kicsit elmerültem a részletekben, de aki utána akar járni a témának, annak talán hasznos lehet. ----------------------------------------- P.s. Legutóbb Schütz Musikalische Exequien-jét hallgattam a Herreweghe-féle társulattal. (HM 1987)

5 zesa 2003-07-24 22:10:58
Bocsánat, nyomtam egy frissítést erre újfent sikerült elküldeni az előző üzenetet :-(

4 zesa 2003-07-24 22:09:05
In medias res. Marcival offtopic beszélgetésbe bonyolódtunk a \"budget komolyzenei cd-k\" honában. Téma a CD-k öregedése. Marci írta: \"Ha erős fénybe teszed, sok-sok kis lyukacskát lehet látni rajta (egy sokrétegű préselt korongnál evidens a rétegek vetemedése: a cédénél itt-ott \"felpattogzik\" a fényvisszaverő réteg). Az öregebb cédéim szinte egytől egyig produkálják ezt, néha meglepően nagyok a lyukak (a középsőtől eltekintve...). Szerencsére a lejátszók hibajavító rendszere elég jó, így nem fog megugrani, csak a dinamikatartományából veszít a cédé, zajosabb lesz. Rossz hír viszont az, hogy lyukakat vadonatúj cédéken is egyre gyakrabban látni.\"

3 Marci 2003-07-24 21:59:49
Azt hiszem, az már jelent valamit, ha tőlem idéznek... :)

2 zesa 2003-07-24 21:36:29
In medias res. Marcival offtopic beszélgetésbe bonyolódtunk a \"budget komolyzenei cd-k\" honában. Téma a CD-k öregedése. Marci írta: \"Ha erős fénybe teszed, sok-sok kis lyukacskát lehet látni rajta (egy sokrétegű préselt korongnál evidens a rétegek vetemedése: a cédénél itt-ott \"felpattogzik\" a fényvisszaverő réteg). Az öregebb cédéim szinte egytől egyig produkálják ezt, néha meglepően nagyok a lyukak (a középsőtől eltekintve...). Szerencsére a lejátszók hibajavító rendszere elég jó, így nem fog megugrani, csak a dinamikatartományából veszít a cédé, zajosabb lesz. Rossz hír viszont az, hogy lyukakat vadonatúj cédéken is egyre gyakrabban látni.\"

1 zesa 2003-07-24 21:35:23
Látszik, hogy elsőbálozós topiknyitó vagyok, többszörösen is sikerült elrontani. :-))

0 zene 2003-07-24 21:30:33
Minden, ami a rögzített zene kapcsán felmerül. Zeneélmény és technikai velejárók.





A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.