vissza a cimoldalra
2022-11-29
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Opernglas, avagy operai távcső... (21621)
Társművészetek (2583)
Momus társalgó (6413)
Kedvenc felvételek (740)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63905)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5767)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7780)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8730)
Milyen zenét hallgatsz most? (25131)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2410)
Digitális kerekasztal (129)
Kedvenc előadók (2933)
Haladjunk tovább... (237)

Olvasói levelek (11896)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Kimernya? (4687)
Gaetano Donizetti (1012)
Csajkovszkij, Pjotr Iljics (208)
A díjakról általában (1179)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (3307)
Balett-, és Táncművészet (6150)
A nap képe (2349)
Pantheon (3193)
Operett, mint színpadi műfaj (5258)
Momus-játék (6352)
Sass Sylvia (490)
Ilosfalvy Róbert (1008)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5404)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1596)
Zenei események (1027)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (904)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Fórum - Zenei események (Megén, 2003-07-24 15:12:23)

   
1026   Beatrice 2022-11-25 02:38:50

A jegy.hu Black Friday akciójában több komolyzenei eseményre is adnak 30-50% kedvezményt (bár a legtöbb jegyhez ún. kényelmi díjat is felszámítanak). Péntek végéig él az akció.

1025   Búbánat 2022-08-28 17:24:20

Egy tegnap esti szabadtéri opera-operett koncertről beszámoló

A megvásárolt jeggyel a nagyközönség előtt lezárt területről, a budapesti Öntőház Udvarból is megnézhette az augusztus 27-ére halasztott esti tűzijátékot az, aki ott volt tegnap (augusztus 27.) a Várkert Bazárban a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarának megrendezésre került Zenében szabadon – A jövő operacsillagai című szabadtéri hangversenyén - megjegyzem, az eredetileg meghirdetett kezdés  19.30-kor lett volna, de az előre hozott időpont direkt jól jött:  aki akart, ott maradhatott a várkert melletti  (részünkre fenntartott) környezetben, ahonnét jó rálátás nyílik a Duna partjaira...

Az opera-operett gálaesten Donizetti, Erkel, Verdi, Puccini, J. Strauss, Lehár és Kálmán híres művei közül csendült fel néhány szép ária és kettős, míg Rossini és Mascagni operáiból zenekari részletek hangzottak el.  

Az érdeklődőkkel zsúfolásig tele szabadtéri koncerthelyszínen (mintegy 1500 fő) a tervek szerint olyan fiatal előadók csillogtatták volna meg tehetségüket, akik hazai és nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el, és „akik nevét jó eséllyel láthatjuk majd az opera és az operett műfajának legnagyobb szerepeiben”.  

Sajnos, két fiatal énekművész (Tuznik Natália és Szeleczki Atúr) betegség miatt lemondta részvételét, de a szervezők találtak két nagyszerű kollégát, akik vállalták a beugrást: Kiss Diána és Pataki Adorján. Mindkettőjükhöz lehetett szerencsénk a közelmúltban: a szoprán a Várban, az augsztusi Palotakoncerten operettdalokat énekelt, míg a tenor Forestót alakította Verdi Attila c. operájában, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.   A harmadik fellépő művész személyében nem történt változás: Süle Dalma, szoprán.

A Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát Dénes István vezényelte.

Az est háziasszonya, műsorvezetője a Bartók Rádió zenei szerkesztője, Becze Szilvia volt.

Az említett okok miatt a tervezett program némileg módosult: kimaradt a Hunyadi László-ból „Ó végre pár nyugodt pillanat"– László áriája (Szeleczky Artúr); Verdi: „Tacea la notte…”Leonora áriája A trubadúrból (Tuznik Natália).

A koncert „felütése” Rossinival kezdődött: A tolvaj szarka nyitánya igen jól szólt az akusztikailag is remek adottságú Öntőház Udvarban.  Dénes István, akit nemrég a Margitszigeten volt alkalmam látni dirigálni az Attilá-ban, ezúttal inkább laza, könnyed kéz- olykor test (csupán váll)-mozdulatokkal irányította az Operaház zenekarából alakult együttes jól képzett hangszereseit, akiket méltán tapsoltunk meg az eljátszott pompás szám után.  Mellesleg Dénes István a humorát is folyamatosan csillogtatta, olykor a közönség felé kikancsitva, sőt, a zene alatt felénk fordulva, egyes még beszélgetőket tréfásan megintve,  csendre szólítva. Olykor a zene ütemére bennünket is tapsra szólított, vagy amikor egy légycsapóval "gyarapította" az ütőeszközök számát a zenekarában a Tolvaj szarka nyitánya alatt.

Következett a Manrico-ária pótlására betett Nemorino románca Donizetti Szerelmi bájital című operájából, ami Pataki Adorján szép tenorján, képességeit biztosan kiaknázva énekelte el, talán az est legnagyobb tapsát kiváltva.  Neki az est folyamán még egy önálló száma volt: „De’ miei bollenti spiriti”Alfredo II. felv.-beli  áriája a Traviatából, amit ugyancsak nagy tetszéssel fogadtunk, pláne, hogy a cabalettát követő „stretta” („O mio rimorso!”) is remekül sikerült.

A fellépett művésznőket is jól ismerheti már a publikum, hiszen mindketten énekelnek az OPERÁ-ban és a Budapesti Operettszínházban. Először Süle Dalma érkezett a pódiumra. Őt ugyancsak nemrég láthattuk: az Oroszlános Udvarban, a Palotakoncerten a Hoffmann meséiből adta elő Olympia „Baba”-áriáját, itt most a Hunyadi László című Erkel-operából énekelte a Ah, szememben mámor s öröm ragyog” – Gara Mária cabalettája, melyet briliáns technikával, szépen csengő hangon oldott meg, biztos magasságokkal.

Kiss Diána A csárdáskirálynő című Kálmán Imre-operettből Szilvia belépőjével kezdett. Operai hang az övé, jól funkcionál, amit a továbbiakban bizonyított Puccini Manon Lescaut-jában is: két igényes részletét tolmácsolta: előbb Pataki Adorjánnal Manon és Des Grieux szerelmi kettősét („Oh, sarò la più bella…”)  hallottuk, majd - Mascagni Parasztbecsület c. operájának Intermezzója után közvetlenül - Manon megrendítő szépségű, IV. felvonásbeli áriáját („Sola, perduta, abbandonata” abszolválta Kiss Diána, lelkesedésünket kiváltva.

Érkezett megint Süle Dalma, aki ifj. Johann Strauss A denevér c. nagyoperettjéből Rosalinda csárdásával - Klänge der Heimat” -  brillírozott.

Lehár Ferenc Víg özvegyének közkedvelt részlete sem maradhatott ki a koncert összeállításából: „Lippen schweigen” – Hanna és Danilo szerelmi kettőse Kiss Diána és Pataki Adorján előadásában.  A III. felvonásban hangzik fel ez a gyönyörű duett, amit most nem németül, nem is magyarul („Ajk az ajkon” vagy „Minden vágyam súgom lágyan” ), hanem ezúttal olasz nyelven énekelte a két fellépő; Dénes István elmondta nekünk: pár éve Olaszországban dirigálta Lehár mesterművét, ami akkor olaszul ment, annyira megtetszett neki a produkció - és innen jött az ötlet -, hogy itt a koncerten is ezen a nyelven énekeljék el a fellépők a szoprán és a tenor híres kettősét, próbáljanak meglepni bennünket - ami sikerült is,  kellemes meglepetést szerezve a nem szokványos, számunkra ismeretlennek ható fordítással.  

Hátra maradt még a „finálé”: az elmaradhatatlan „Brindisi” Verdi Traviatájából – ezúttal mindhárom fellépő énekművész – Kiss Diána, Süle Dalma, Pataki Adorján – előadásában.

A szép kellemes, zenés, nyáresti program befejezéseként, ráadásként, felcsendült még Brahms 5. Magyar Tánca.  

Nagy tapsok és brávók hangzottak el minden egyes műsorszám után; a fellépő művészeket, előadókat, karmestert és zenekart a koncerten vastapssal köszöntöttük.  

Végezetül, egy bakiról mindenképpen említést kell tennem.  Becze Szilvia, aki amúgy felkészülten, minden műsorszám előtt ismertette az elhangzó áriákról, kettősökről, zenekari számokról tudnivalókat, a Csárdáskirálynő c. operett zeneszerzőjének következetesen Lehár Ferencet nevezte meg.  (Előszörre azt gondoltam, hogy csak nyelvbotlása volt, de másodszorra is Lehár nevét említette! Szegény Kálmán...)

Az örömteli gálaest után pedig ki-ki maradhatott továbbra is az Öntő Udvarban, hogy 21 órától megtekintse a Szent István napra emlékező, „ünnepi tűzijáték-attrakciót”.

1024   Beatrice 2022-05-18 21:44:49

A Concerto Budapest hirdeti ezeket az ingyenes koncerteket a jövő hétre:
https://www.concertobudapest.hu/v/promenad-koncertek/
Regisztrálni kell rájuk: a koncert címére kattintva megjelenik az adott koncert oldala, itt a kép alatt van a regisztrációs link.

1023   Búbánat 2021-09-22 19:51:42

Rövid visszatekintésemet az alább ismertetett ünnepségről csupán azért említem meg és hozom itt, mert zenei esemény is fűződött ahhoz:

A Széchenyi Társaság tegnap délután gróf Széchenyi Istvánra emlékezett születésének 230. évfordulóján a Magyar Tudományos Akadémián.

Az MTA emlékbizottság megalakításáról döntött az évforduló méltó megünneplése érdekében; a bizottság elnökévé Frank Tibor történészprofesszort választották.
Szemereki Zoltán, a társaság elnöke beszédében jelmondatukat idézte: "Hinni és hihetni egymásnak".

Az emlékülés résztvevői a tanácskozás megkezdése előtt megkoszorúzták Széchenyi Istvánnak az akadémia épülete előtt, a tér közepén álló szobrát, ezt követően az MTA Dísztermében folytatódott a megemlékezések sora.  

Az ülésen felszólalt Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke, majd a „legnagyobb magyar” életútjáról, életművéről és örökségéről Székely János teológusszombathelyi megyés püspök fejtette ki nagyívű gondolatait, a szép számban megjelent érdeklődök figyelmétől övezve.

Az ünnepség végén a Széchenyi Társaság 2021. évi díjainak átadására került sor.

Az ünnepség keretében az MTA Dísztermében  Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész adott hangversenyt.

A művész csodálatos zongorajátékában elhangzott:

Liszt: Szózat és Himnusz

Liszt: XIV. magyar rapszódia

Bartók: Este a székelyeknél

Bartók: Régi táncdalok

Liszt: XV. magyar rapszódia "Rákóczi-induló"

Az estet fogadás zárta az MTA földszinti különtermében.

A tegnapi ünnepi rendezvény méltó tisztelgés volt gróf Széchenyi István emléke előtt, születésének 230. évfordulóján.

1022   Klára • előzmény1021 2020-10-14 19:49:02

Meglepődnél!

1021   Corvette • előzmény1019 2020-10-14 12:54:00

Viszont lesznek zártkapus koncertjeik és ezek online megtekinthetők lesznek. Állítólag.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy hazánkból hányan engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy egy-egy koncertjükre kiutazzanak.

1020   diosjeno • előzmény1018 2020-10-14 12:09:02
1019   diosjeno • előzmény1018 2020-10-14 12:08:59

Ez is esemény, csak mínusz esemény.

1018   Heiner Lajos 2020-10-14 11:37:52

Talan ebbe a forumba illik a szomoru hir: a Met utan a New York-i Filharmonikus Zenekar is törölte egesz jövö evadjat.

1017   Búbánat 2020-10-08 19:49:01

Zene és Képzőművészet - „Recondita armonia” – zene és képzőművészet az opera színpadán

Előadás ideje: 2020. november 9. hétfő 19 óra

 
Előadás helye: De la Motte – Beer palota, 1014 Budapest, Dísz tér 15.
Jegy ára: 1.500 Ft


"Cavaradossi híres Képáriája Puccini Toscájából nemcsak a különböző karakterű női szépségek közötti finom harmóniákról szól; nemcsak a Madonna szőkeségének és Floria Tosca barnaságának szépsége csendül össze az áriában megénekelt titkos harmóniában, hanem ott van benne zene és kép megfoghatatlan összhangja is, a vágy, hogy amit a festőművész Cavaradossi lát, az énekes Cavaradossi szárnyaló áriában mondja el.
A művészet rejtélye, hogy különböző szépségeket egyesít magában - mondja ki Cavaradossi („L’arte nel suo mistero le diverse bellezze insiem confonde”), s oly meggyőző erővel énekel, hogy alig akad hallgató, ki ne lenne képes felidézni magában Tosca és a Madonna szépségét. Ehhez persze kellett annak a műfajnak a kiteljesedése, is ami a legkomplexebb formában volt képes ötvözni zene és kép egymást erősítő hatását és élményét: s ez az opera."

Közreműködők:
Dr. Bellák Gábor Phd, a Magyar Nemzeti Galéria vezető művészettörténésze és a Budapesti Filharmóniai Társaság muzsikusai

1016   Búbánat 2020-08-24 15:00:57

Mai zenei esemény

20:30 : Budapest
BMC


Horti Lilla (szoprán)
Győri Noémi (fuvola)
Kelemen Barnabás (hegedű)
Devich Gergely (cselló)
Rados Ferenc (zongora)
Kemenes András (zongora)
Nagy-Kálózy Eszter (próza)

FELLÉLEGZÉS #10

RAVEL: Madagaszkári dalok
BEETHOVEN: G-dúr hegedű–zongora szonáta, Op. 96

1015   Búbánat 2020-08-17 14:30:11

2020. augusztus 16., vasárnap, 19:00

Benczúr Ház Kulturális Központ és Benczúr Kerti Esték szervezésében

Népszerű dallamok a Benczúr Kertben - „Népszerű dallamok a fák alatt” - HORTI LILLA (szoprán) és LUSINE SAHAKYAN (mezzoszoprán) dal-és áriaestje, zongorán közreműködik Laufer Szilvia.

Ezt a műsorkínálatot több internetes portál közzétette. Így amikor elolvastam, vonzott a lehetőség, hogy a Benczúr-palota kertjében én is ott legyek ezen a romantikus dallamvilágot ígérő ének-zenei eseményen, mégpedig több okból:

Először is: minden, ami francia vonatkozású – különösen a kultúra terén -, érdekel, a szívemhez közel áll, és mondhatni rajongok értük.

Másodszor: felcsillant a szemem, mikor olvastam, hogy két fiatal – általam kedvelt - énekművész ad koncertet, akiknek előadó-művészetét pár éve követem-kísérem, és most újra kíváncsi voltam rájuk, várva, mivel fognak „meglepni”.

Harmadszor: maga a program-összeállítás, mely népszerű opera-, operett- és musical részletekkel kecsegtetett, az előzetesen közreadott címekkel.

Azt sajnáltam, hogy az énekhez nem zenekari kíséret járul, de a zongorát is elfogadom, hiszen egy jó korrepetitor művész akár egy zenekari hangzást is képes produkálni a hangszerén, van erre több példa, és már sok jót olvastam az esten fellépő fiatal, tehetséges zongoraművésznőről.

Műsor:

Offenbach: Hoffmann meséi – Barcarola (duett)
Schubert: Esz-dúr Impromptu op.90, no. 2
Offenbach: Hoffmann meséi  - Antónia áriája
Bizet: Carmen - Carmen áriája
Gounod: Faust -  Margit áriája
Saint-Saëns: Sámson és Delila -  Delila csók ária
Chopin: a-moll mazurka op.49, no.1
Offenbach: Kékszakáll – Boulotte dala
Lehár Ferenc: A víg özvegy – Hanna Vilja-dala
Richard Rodgers - Oscar Hammerstein II: Carousel - Carrie Pipperidge dala
Satie: La Díva de l'Empire (kuplé)
Delibes: Lakmé – Virág-duett

Ráadás:
Zerkovitz Béla: „Bukj el szoknya”

Amikor megérkeztem a Benczúr utcai „kultúrpalotába” egyből konstatáltam, a  kerti, madárfüttyös  hangulatból semmi nem lesz, az időjárás kiszámíthatatlansága miatt a benti díszterembe tették át a koncert helyszínét – amit utólag jó döntésnek tartok azért is, mert az akusztika vélhetően itt jobban érvényesült, nem fújhatta el az énekhangokat a mégoly langyos szellő sem…

Beszámolóm elején pár mondatban a fellépő művészekről.

Horti Lilla Marton Éva és Virág Emese tanítványa volt a Zeneakadémia opera szakán, számos versenyt nyert, például az 22. Nemzetközi Ferruccio Tagliavini Énekversenyt, valamint a legjobb szopránnak járó Joan Sutherland díjat is ő kapta. A fiatal énekesnő tehetségét számos díjjal, kitüntetéssel ismerték már el.

Horti Lillát legelőször még mint végzős  növendéket ismertem meg és egyből beleszerettem szép színű szopránjába, felfigyelhettem muzikalitására, tehetségére, tudására:

- A Széchényi–Liszt barátság dalokban II. - 2016. november 29., a Magyar Rádió Márványterme.  Ezt írtam Róla akkor itt a fórumon (ide is kíírom): 

 „A dalest legnehezebb, legigényesebb, komoly énektechnikai tudást igénylő Liszt- és a Széchényi Imre- dalokat fölényes ének- és zeneismeret birtokában abszolválta (kotta nélkül), bemutatva ragyogó, biztosan vivő szopránját, mely minden regiszterben szinte kiforrott, és megcsillogtatta azokat az énektechnikai eszközeit is, melyek révén bámulatos hatást tud elérni a más-más énekstílust igénylő előadásával, hogy a kifejezés szolgálatába állítja meglévő eszköztára gazdagságát. Ezekkel már most biztos sikerre viszi az előadandó akár dalokat, melyeket tegnap este is magával hozott és elénekelt nekünk, ahogyan dicséretes teljesítményt nyújtott a tavalyi operavizsgán is, és nemrég a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjében elért sikere sem elhallgatni való: az egyetlen magyar versenyző, Horti Lilla a II. díjat érdemelte ki! Már megismerve a tehetsége kibontakozását, talán nem merészség kijelenti, Horti Lillát nagy szoprán ígéretnek tartom, és ezt a megelőlegezett bizalmat beléhelyezem: a benne meglévő kedvező adottságokra és képességekre alapozva és kiaknázva, a jövőben kamatoztatni akár már az operaszínpadokon is megkísérli, amit nemsokára bizonyíthat is az Operaházban, márciusban a Pikk dáma Mása szerepében való bemutatkozásával."

- 2016. december 7. -  Egy zártkörűnek meghirdetett eseményen is részt vettem ugyanott (Solti Terem), ahol újra felfigyelhettem  a fiatal szoprán kisugárzó énekművészetére: a Magyar Szent István Rend 2016. évi kitüntetettjeinek (Marton Éva operaénekes, egyetemi tanár és Makkai Ádám költő, műfordító, nyelvész) köszöntése alkalmából szervezett ünnepségen.

- Azóta Horti Lilla elkezdte az operai karrierjét is felépíteni: láthattam az Erkel Színházban a Pikk Dámából Mása-, a Cosi van tutte-ből Fiordiligi-  Bohéméletből Mimi-, A denevérből Rosalinda- vagy Porgy és Bess-ből Bess-szerepében. Szegeden Nedda volt A bajazzókban. Mindegyikben igen figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, úgyhogy kíváncsian várom idén ősztől az újabb szerepeiben való bemutatkozásait is!

Érdemes elolvasni a vele készült Figaro-interjút: "Erre a pályára születtem"

A tegnap esti koncerten Horti Lilla több „arcát” is felvillantotta: az előadott Antónia-, Margit- , Glawari Hanna-áriái a technikai tudás, kifejező-készség, érzelmi átélés, színészi eszköztára meglétéről tanúskodnak, szinte fel sem tűnt, hogy a más-más szerepbe való átlényegülést, milyen magabiztosan megoldja, hogy a komolyság, az átszellemültség, de a természetes vidámság, jókedv is (ilyen volt Sati remek kupléjának előadása is)  mennyire jelen van a lírai szopránjában, amit érvényre juttat éneke alatt.   Horti Lilla bár még csak a művészi, operai pályája elején tart, de látni-hallani tőle ezúttal is, hogy igen jó és „kontrollált” úton halad a továbblépésekért, az elérendő célok megvalósításáért.  A koncert közönségsikere jelezte a művésznek, hogy ráadást várunk: bekonferálta a meglepetést, mondván, nem mindenki ismeri, de meglátjuk, milyen remek, mókás dalt fogunk tőle hallani: következett a Bukj el szoknya” – én ismertem a rádióból is – Zerkovitz Bélától Molnár Ferenc Doktor úr című darabjának megzenésítése. Hallottam többek között Lehoczky Zsuzsától is, de ilyen „profin” előadott, szórakoztató módon, oldott és „laza” komika-mórikáló stílusban még senkitől sem.  Tényleg, Horti Lilla már most úgy tűnik biztos, felívelő énekesi pályán mozog, emellett rokonszenves egyénisége, alkata, megjelenése is „rásegíti” őt, hogy hatni tud a ráhangolódó közönségére.

Lusine Sahakyan mezzoszoprán énekművészről tudni lehet, hogy Lukács Gyöngyi operaénekes leánya. A fiatal szopránt korábban mindössze egy operett szerepében láttam vendégként bemutatkozni, meg egy-két koncerten operaáriákat hallottam tőle.  Ennyi. Ezért is örömmel töltött el, hogy most lehetőségem nyílt őt megint látni, egy ígéretes tematikájú koncerten, ahol duettekben is hallhatom. Sahakyan az egyik interjújában mesélte, hogy a  konzervatórium után következett - némi szegedi kitérővel - a Zeneakadémia. Pászthy Júliánál kezdett, akitől rengeteget tanult a jó technikáról, de ahogy dúsabb lett a hangja, váltania kellett, így Marton Évánál folytatta tanulmányait, és 2016-ban szerzett diplomát. Áriavizsgáján nemcsak Delilát, hanem a Don Carlos Erzsébetét is megkapta és megoldotta, szereti a különleges műveket, és szívesen szerepel musicalekben, operettekben. Miután végzett a Zeneművészeti Egyetemen, sok kisebb produkcióban vett részt, például Juliskát játszotta el a Jancsi és Juliskában, de modern operákban is kapott kis szerepeket.

Tehát, Lusine Sahakyant először 2018 februárjában, az Operettszínház új, „Kékszakáll” -produkciójában fedeztem fel magamnak igazán; Székely Kriszta modern rendezésében egy takarító lányként ismerjük meg  őt Boulotte alakítójaként, Offenbach legendás operettjének női főszerepében (a második szereposztásból).  Bevallom, megjelenésével, lényével, mély zengésű szopránjával, karakterével, lendületes, szókimondó, sokmozgásos vicces játékával, melyben énekelni, táncolni, prózát mondani is tudni kell, drámai és bohózati szituációban elhihetően játszani, egyből levett a lábamról.  Tehát nem csak mint operaénekes, aki operettet énekel, hanem színészi képességeivel is,  elsöprő sikert aratott.  

Lusine Sahakyan egészen természetesen azonosult ezzel a szereppel, majd másfél évvel később találkoztam vele újra az Erkel Színházban, amikor 2019.október 27-én, a Budapesti Operabarátok Egyesülete Klubdélutánján énekelt a meghívott LUKÁCS GYÖNGYI, ALEXANDRU AGACHE, EMMA SAHAKYAN énekművész-család tagjaként, és beszélgettek Fülöp Attila mikrofonja előtt. A nagyszerű áriakoncerten  ezúttal a másik, drámai vénáját juttatta érvényre a Carmen két áriájával, valamint Sámson és Delila bosszúáriájával.  Akkor tudatosult bennem, hogy nemcsak Boulotte-karaktere bújik meg benne, hanem drámai kifejezőereje is jelentős.  

És most itt, a Benczúr-palotabeli esten annak örvendhettem, hogy műsorában jelen volt a komoly és a vidám vonal, mely fényes bizonyítékát adta, hogy egy rendkívül muzikális és Horti Lillához hasonlóan, szerepeibe átlényegülő képességekkel rendelkező fiatal énekművész, aki előtt ugyancsak szép jövő áll – ha tovább fejleszti technikai, kifejezőkészségeit, nem különben, ha jól menedzselik.  Lusine alakjához, karakteréhez, tudásához jól illeszkedtek a műsorán szereplő énekszámok: ezúttal is énekelte Bizet operájából a Habanerát, a Saint-Saëns-operából ezúttal a Csók-áriát hallottuk tőle. De nem maradhatott ki a másik, könnyedebb, talán előzőeknél is összetettebb és technikásabb énekes-feladat: az említett Offenbach-operettből Boulotte dala („No lám, az ifjúság sem tudja, amíg ifjú és remél” – Romhányi József fordításában). És egy igen karakteres, igényes előadású musical- dallal is meglepett bennünket: az általam eddig nem ismert Carousel”-ből  Carrie Pipperidge dalával „lehengerelt” bennünket.

Az énekkoncertet két duett fogta keretbe: „Barcarola”, „Virág-duett” – Horti Lilla és Lusine Sahakyan jól kiegészítették egymást, a szoprán és a mezzoszoprán jól választották meg e két ismert kettőst is, az utóbbi duett utolsó énekhangjai már eltávozójukban, a szomszéd teremből csendültek ki - igen hatásosra sikeredve! Köszönet nekik és a zongoránál a nagyszerűen – önálló darabokban is - játszó Laufer Szilviának, a kapott szép zenei élményekért!

1014   Búbánat 2020-07-12 12:30:13

A kedves invitálásnak tettem örömmel eleget tegnap este, amikor elmentem Sirák Péter orgonaművész hangversenyére a budapesti Alcantarai Szent Péter- (ismertebb nevén: a belvárosi  - „pesti” – ferences) templomba, meghallgatni orgonajátékát; nem utolsó sorban a programra is kíváncsian, hiszen érdeklődésemet felcsigázta, hogy Liszt Ferenc szerzeményei közül is meghallgatható lesz kettő az előadásra kerülő művek között. Sőt egy orgonadarab magyarországi bemutatója is szerepel a programban!

Ez volt a hangverseny műsora:

Cl. Merulo (1533 – 1604): Toccata prima del 5° tono

Th. Babou (1656 – 1740): Fantaisie du Cornet

J. S. Bach (1685 – 1750): c-moll preludium és fúga, BWV546

Soós András (1954 - ): Tu es Petrus -  bemutató

L. Vierne (1870 – 1937): Les Angélus (op. 57), I. Au matin, II. A midi, III. Au soir (km.: Sirákné Kemény Kinga – ének)

R. Wagner – Liszt F.: Zarándokok kórusa a Tannhäuser c. operából

Liszt Ferenc (1811 – 1886) – B. Sulze: 13. zsoltár

A hangverseny végén a művészek megtiszteltek bennünket azzal, hogy lejöttek az orgonakarzatról, így módunk volt személyesen is kifejezni nekik köszönetünket, tapsainkkal előttük köszönve meg a kapott csodálatos zenei élményeket.

Az orgonakoncert a "Gergely Ferenc emléksorozat" keretébe illeszkedett a jubiláló Sirák Péter (70)  előadásával.

Sirákné Kemény Kinga

Soós András

 

1013   Búbánat • előzmény1012 2020-03-06 11:05:51

Kiegészítésképpen: ezúttal sajnos nem lehettem ott a koncerten, az előzetesen tervezett szereposztást másoltam át ide. 

1012   Búbánat • előzmény1008 2020-03-06 09:29:19

Tegnapi rendezvény volt:

A Semmelweis Egyetem és a Harmónia Orvosklub rendezvénye

Időpont: 2020. márc. 5. 19.00-21.00
Helyszín: Semmelweis Szalon
1085. Budapest, Üllői út 26. I. em.
 
Fővédnök: Prof. dr. Merkely Béla rektor
Házigazda: Prof. dr. Tulassay Zsolt
 

W.A. Mozart
Szöktetés a szerájból
Opera keresztmetszet az áriák tükrében

 
Konstanze  - Röser Orsolya  
Blonde – Rácz Rita
Belmonte – Megyesi Zoltán
Pedrillo – Szerekován János
Osmin – Kovács István

1011   Búbánat 2020-02-23 11:25:43

TEMESI MÁRIA - ÉS NÖVENDÉKEINEK - HANGVERSENYE


Fészek Művészklub

2020. február 26. 19:00

közreműködik:

BAKONYI Anikó,
BORDÁS Mária,
CHOU Hongy,
CSUZDI Eszter,
Audrey GÁBOR,
GESZLER Attila,
GÖRBE Norbert,
HAMAR Éva,
HENCZ Ráhel,
KARÁDI Patricia,
KISS András,
KISS Attila,
Ivory LIGONS

Részletek Mozart, Massenet, Gluck, Gershwin, Erkel, Puccini, Verdi, Wagner, Donizetti operáiból

zongorán kísér: CSÁNYI Valéria és KOCZKA Ferenc

Meghívott vendég-fellépők:

SZABÓ Andrea - Asharti intuitív énekesnő
DOVALOVSZKY Márta festőművész, énekes
CSONGRÁDI Melinda és
VÁRKONYI Egon

1010   macskás 2020-02-08 09:02:19

1010

1009   Búbánat 2020-02-07 19:17:41

László Boldizsár 

nemrég ünnepelte 50. születésnapját, ez alkalomból pedig január 6-án - egyébként pont a névnapján - az Erkel Színházban nagyszabású koncertet is adott. Meglepetésként most olyan dalokat énekelt, amelyeket az utóbbi tíz évben  ritkán hallhattak tőle rajongói.

Opera Café 162. 2020. 01. 12. - M5

1008   Búbánat • előzmény1007 2020-01-17 15:13:14

A beszámolómban javítok egy kifejezést - ami a „szorosan testhezálló”-nál pontosabb megközelítés - erre:  "szorosan testhez simuló”.

A javított teljes mondat tehát így hangzik: „László Boldizsár elegáns fekete öltönyt viselt, míg Rálik Szilvia sudár termetéhez igazodó, válltól lefelé és nyaknál csipkézett, hátul kivágott királykék színű, szorosan testhez simuló szép ruhakölteményben mutatkozott meg előttünk.”

1007   Búbánat 2020-01-17 13:44:33

 

Amikor napokkal ezelőtt eljutott hozzám a Semmelweis Szalon (1085. Budapest, Üllői út 26. I. em.)  meghívója egy ott tartandó koncertre, neves művészek fellépésével, felcsillant a szemem, hiszen nagyon régen nem jártam a Semmelweis Egyetemen (volt: BOTE; SOTE), egykori munkahelyemen;  olvasom,  a  rektori épületének felújítása során az egyetem kulturális missziót is felvállalt, amikor a könyvtár korábbi olvasótermét rendezvények befogadására alkalmas térré alakította. A felújított, reprezentatív, mintegy 100 fős terem kiállítások, koncertek, előadások színtere.

A tegnap estére szólt invitálás a Semmelweis Egyetem és a Harmónia Orvosklub rendezvénye volt.

A meghívott vendég előadóművészek:

Rálik Szilvia, Liszt-díjas érdemes művész (szoprán)
László Boldizsár (tenor)
Botos Veronika brácsaművész
Zongorán kísér: Katona Anikó

Fővédnök: Prof. dr. Merkely Béla rektor
Házigazda: Prof. dr. Tulassay Zsolt

Amikor körülnéztem a teremben, az érkező közönség körében sok ismerős arcra bukkantam a budapesti orvostudományi egyetem egykori (emerita és emeritus) meg jelenlegi munkatársait, vezetőit megpillantva, de más orvosi-egészségügyi  területről is sok érdeklődőt csábíthatott ide a meghirdetett programban fellépő elismert előadók személye -művészete.

A fogadó köszöntések, üdvözlések, a Szalon történetének rövid felvezetője után következett maga a várt koncert.

A műsorban váltakozva hallottunk operaáriát-, kettősöket és kamarazenét. A zongora mellől Katona Anikó arra is vállalkozott, hogy az elhangzó számok előtt röviden ismertesse a hallgatósággal, miről is fog szólni a felhangzó darab, az ária, az ének-kettős; az operák adott jeleneteiben a főhősök milyen lelki-érzelmi állapotban vannak, mit énekelnek, mit adnak elő.

Az első műsorszámként két Franz Schubert-keringő zongora-brácsára átírt változatát hallottuk az előadóktól: a dallamok jól ismertek a Schubert-Berté daljátékból is („Tavaszi felhők az égen; Árva a ház nincs kacagás”).

Puccini Toscájából előbb a Cavaradossi áriáját (I.felv. – Képária)- énekelte László Boldizsár („Damni i colori…/Recondita armonia”) kitűnő hangi kondícióban és szemléltető „játékában”, ezután az a jelenet következett, amikor a kápolnában készülő oltárkép térdelő Mária Magdolna alakjában a szép Attavanti grófnét ismeri fel a féltékeny Tosca.  Cavaradossinak csak nehezen sikerül megnyugtatnia szerelmét: többször látta az asszonyt átszellemülten imádkozni az oltár előtt, így az ő arcképére formálta a kereszt alatt térdeplő nőalak ábrázatát.  („Mario! Mario! – Son qui”)  Rálik Szilvia és László Boldizsár  e drámai hatású, hol szenvedélyes, hol érzelmes, szélsőségesen váltakozó hangulatú lelkiállapotokat kifejező énekkettősével  - itt  főleg Rálik mélyen átélt és briliáns  alakítását nyugtáztuk nagy tapsokkal – mondhatni az est talán legnagyobb sikerét aratták.

Az énekhangok után megint kamarazene következett: Botos Veronika ezúttal Debussy egyik keringőjét játszotta hangszerén, újra Katona Anikó zongorakísérete mellett.

Rálik Szilvia előadásában számomra meglepetésként hatott  a Carmen című operából magyar szöveggel elénekelt Habanera!  Meg kellett állapítanunk, hogy a sötétített szopránjával is remekül tolmácsolta Bizet operája címszereplőjének ezt a híres belépő dalát: „Mert a szerelem, mint a lepke, oly csalfán ágról ágra száll…! /Cigánylányt úgy szeress, ne könnyet ejts, légy akaratos, büszke, vad…” (id. Ábrányi Emil fordítása)

Botos Veronika és Katona Anikó megint közös brácsa-zongora játékában Muszorgszkij  A szorocsinci vásár című operájából a Gopak hangzott fel. Műsorszáma előtt Botos Veronika szót kért: elmesélte életéből, gyerekkorában hogyan ismerte és szerette meg a brácsa hangját, ami a hegedűhöz képest mennyiben más; vonzódása a „mélyhegedűk”  hangzásvilágához;  hogyan jutott az immár huszonkét éve használt hangszerének a birtokába…

A hét órakor kezdődött koncert utolsó számaként  megint Puccini-operából hallottunk egy részletet: a Turandot  III. felvonásának nagy szerelmi kettősét. Előtte Katona Anikó  elmesélte, hogy a komponista halála után Alfano írta meg Puccini vázlatai nyomán a befejezetlenül maradt opera záró részét, amiből azt a szerelmi kettőst fogjuk hallani, ami onnantól veszi kezdetét, hogy a Liu rabszolgalány a kínzásokat, szenvedéseket nem bírva egyik katona tőrét kirántva kioltotta saját életét Turandot szeme előtt, majd  az ismeretlen herceg és Turandot kettesben maradnak egymással.  A jelenet során Turandot bevallja neki hogy megpillantásától kezdve beleszeretett, tartózkodása már nem neki, csak a korábbi érdemtelennek tartott férfiaknak szólt… (a szerelmes herceg Turandotnak feltett kérdését végül mégis saját maga fedi fel: kimondja, hogy ő Kalaf, a tatárok fejedelme, Timur fia.  Turandot lelkében a gyűlölet és a szeretet között az utóbbi kerekedik felül és már hajlandó szeretni őt…) – „Principessa di morte!…”

Rálik Szilvia és László Boldizsár ebben a kettősben is  izzó, szenvedélyteli kifejezéssel énekeltek remek énekhangjukon, sőt  ahogyan az előző énekszámaik alatt is láttuk, ahhoz színészileg is sokat hozzátettek: minden mozdulatukkal, gesztusukkal, mimikájukkal, egymás megérintésével, megformálták karakterüket; hatásos színházi élményt nyújtottak kiváló éneklésük közben. 

László Boldizsár elegáns fekete öltönyt viselt, míg Rálik Szilvia sudár termetéhez igazodó, válltól lefelé és nyaknál csipkézett, hátul kivágott királykék színű, szorosan testhezálló szép ruhakölteményben mutatkozott meg előttünk. A kiváló operaénekeseink egymásra hangolva-figyelve, összeillő párosként teremtettek forró hangulatot énekművészetükkel – nagy örömünkre.

Nem győztük többször visszatapsolni a közreműködő összes művészt. Nagy siker volt! A szép koncertélmény hatása még bennem élni fog sokáig.  

Úgy tudom, két hónap múlva, márciusban lesz folytatása a Semmelweis Egyetem és a Harmónia Orvosklub rendezvényének a Semmelweis Szalonban. Érdemes lesz megint ellátogatnom ide.

(2019. január 16.)

1006   Búbánat 2019-12-11 09:03:56

Adventi Jótékonysági koncert a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány javára 

Fiatal művészek összefogásaként, immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre december 13-án az a jótékonysági koncert, melynek célja idén a Magyar Bohócdokik alapítványának támogatása.


A műsoron népszerű oratórium és opera részletek szerepelnek. Bach, Caccini, Mozart, Saint-Säens, Wolf remekművei mellett rendhagyó felállásban hallgathatja meg a közönség többek között Adam, Humperdinck és Mascagni szerzeményeit.

Fellépnek:
Gábor Audrey, Gál Gabriella, Hajdú Zsuzsanna, Krum Enikő, Szakács Ildikó - szoprán
Banai Sára - mezzoszoprán
Czikora László, Gulyásik Attila, Kálmán László - tenor
Magyar Bálint – bariton


Zongorán közreműködik - Katona Anikó

A belépés díjtalan.


Időpont: 2019. december 13. 18.00
Helyszín: Pozsonyi úti Református Templom
(1133 Budapest, Pozsonyi út 58.)

 

1005   Búbánat 2019-12-06 08:46:38

 "Ezrek-operája gála lesz Miskolcon"

Opera-vilag.net 2019. november 25.

December 7-én ismét gyönyörködhetünk az Ezrek operája-sorozat dallamaiban. VONA ILDIKÓ előzetese

Gálahangversenyt rendez a Bartók Plusz Operafesztivál december 7-én a Miskolci Nemzeti Színházban. A műsort az Ezrek operája-sorozatban eddig bemutatott nyolc előadás emlékezetes jeleneteiből állították össze a szervezők.

Megalapítása óta fontos feladatának tartotta a Bartók Plusz az opera műfajának népszerűsítését. 2012-ben Kesselyák Gergely fesztiváligazgató és csapata merész ötlettel állt elő: ki kell vinni Miskolc utcáira a világ operairodalmának remekműveit, s ingyenes produkciók formájában lehetővé tenni, hogy még nagyobb tömegekhez eljussanak ezek a csodálatos kompozíciók.

Évadonként egy-egy mű viselte eddig magán az „Ezrek operája” jelzőt, és olyan nevezetességek váltak operahelyszínné, mint az Avasi kilátó, a miskolci Városháza épülete, a Szinva terasz, a Népkert, a Jégcsarnok, a Lovagi tornák tere, továbbá a Kálvária-domb.

A vitatott előadás: a miskolci RockGiovanni (fotó: Bartók Plusz Operafesztivál)

Az Ezrek operái pedig sorrendben a következők voltak:

2012 – Giacomo Puccini: Tosca (rendező: Vidnyánszky Attila)
2013 – Giuseppe Verdi: Traviata (rendező: Anger Ferenc)
2014 – Giuseppe Verdi: Aida (rendező: Mohácsi János)
2015 – Giuseppe Verdi: A trubadúr (rendező: Galgóczy Judit)
2016 – Georges Bizet: Carmen (rendező: Kerényi Miklós Gábor)
2017 – Kodály Zoltán: Székely fonó (rendező: Michał Znaniecki)
2018 – Wolfgang Amadeus Mozart–Szüts Apor: RockGiovanni (rendező: Vlad Troickij)
2019 – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (rendező: Paolo Panizza)

 

A december 7-i Ezrek operája-gálakoncerten részletek csendülnek fel mind a nyolc operából, a program gerincét operakórusok adják majd Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködésével.

Szólistaként fellép Rálik SzilviaVizin ViktóriaMester ViktóriaKászoni AnnamáriaHector Lopez MendozaMolnár LeventeUğur YılmazHábetler András;

MÁV Szimfonikus Zenekart Kesselyák Gergely fesztiváligazgató fogja vezényelni.

1004   Búbánat • előzmény1002 2019-12-04 22:19:50

Ezen a linken elolvasható, mi célt szolgál, és mi minden lesz benne a leendő Magyar Zene Házában - amennyiben elkészül:

http://www.intezmenyek.ligetbudapest.org/hu/places/jovo/magyar-zene-haza

1003   Edmond Dantes • előzmény1002 2019-12-04 13:59:38

Ezt a kérdést én is feltettem már ezen a fórumon jó régen, emlékeim szerint jól el is náspángoltak érte. Úgyhogy a békesség kedvéért :-) ezért most inkább csak ennyit: zene lesz benne ... ha egyszer Magyar Zene Háza Budapest egyik új ikonikus épületének a neve.

PS Vajon melyik új múzeumépület (lesz?) nélkülözhetetlen a Liget-(projekt)ben?

1002   Myway 2019-12-04 10:43:18

Sorry, de nem találtam megfelelő helyet aggályaimnak!

A Városligetben épül a MAGYAR ZENE HÁZA, amelyről azt írták, hogy „Sou Fujimoto épülete minden bizonnyal Budapest egyik új ikonikus épületévé válik” !

Meg tudná valaki mondani, hogy mi a fene célt fog szolgálni, mi lesz benne? 

1001   macskás 2019-09-29 11:09:57

1001

1000   macskás 2019-09-29 11:09:38

1000

999   macskás 2019-09-29 11:08:51

999

998   Búbánat 2019-09-28 23:56:54

Az Albertfalvi Közösségi Ház (AKH) Opera- és Dalstúdiójának mai évadnyitó ünnepi koncertje a pár nap múlva esedékes - október elsejei - Idősek Világnapja tisztelete jegyében fogant.  Az időzítés,  és a felhangzó ének-zenei produkciók választéka,  e közeli jeles nap tematikájához igazodott.  Az elhangzott opera-, operett-, musical- és dalrészletek előadói  - ismerem őket régről - többségében nem hivatásosak:  civil személyek, akik kötődnek az AKK stúdiójához és személy szerint „énekvezetőjükhöz”,  a csapat összefogójához, Csák Józsefhez.  Vannak közöttük, akik képzik magukat/énekhangjukat, énektanulmányokat folytatnak, például  Szilfay Mártánál, aki most ott volt a közönség soraiban az ugyancsak visszavonult operaénekesnő társával, Takács Tamarával együtt. Tehát a fellépők nem először mérettetik meg magukat „rivaldafényben”, állnak ki a pódiumra, mert szeretnek énekelni, úgy érzik, van ahhoz érzékük, elfogadható a kiállásuk, kellő technikával, kellemes énekhanggal és a célnak megfelelő adottságokkal rendelkeznek.  Közöttük két egykori operaénekes jelenti és „viszi” a prímet: Terebessy Éva és az említett Csák József.  A többiek - György Viktória, Henk Marika, Sándor Bettina, Pálinkás Györgyi, Radosiczky Márta, Csikai Barna és Németh Károly - ezúttal is igyekeztek meglévő előnyös tulajdonságaikat érvényre juttatni a koncerten.

A „zeneigazgatójuk” mint mindig, ezúttal is Hegedűs Valér zongoraművész, aki virtuóz kíséretet nyújtott a hangszerén.

A műsorban egyebek között elhangzott Rusalka áriája Dvořák operájából és Elvira áriája Verdi Ernanijából, hallottunk egy duettet Bernstein West Side Story című musiceljéből,  Terebessy Éva Juliska belépőjét énekelte Lehár Ferenc Pacsirta című operettjéből s ugyancsak az ő tolmácsolásában hallottuk a Largót Handel operájából („Xerxes”). Csák József előadásában megszólalt Petőfi Sándor Szeptember végén című verse Huszka Jenő megzenésítésében az Erzsébet című operettből.  

A végére hagytam, de ezzel kellett volna kezdenem:

Az előadás kezdetén kis ünnepség keretében az AKK Opera- és Dalstúdiója megemlékezett Kövecses Béla, a magyar operajátszás kiemelkedő tehetségű operaénekese születésének centenáriumáról (1919. 01.01 - 2000. 07.30.) Vetítővásznon kivetített szerepfotóit is láthattuk (Házy Erzsébet és Vámos Ágnes partnereként a Hoffmann meséiben). Csák József köszöntötte a kiváló tenorista közönség soraiban helyet foglaló családtagjait, majd röviden vázolta a 100 éve született  énekművész pályáját, ezután a színpadra szólította Kövecses Béla lányát, Kövecses Klárát – szintén tagja a Stúdiónak és ugyancsak Szilfay Mártánál tanult énekképzést -, aki megosztotta velünk édesapjáról emlékeit (az Opera Magazinnak adott interjúban erről bővebben is olvashatunk itt ), sőt  két áriát énekelt azokból az operákból, amelyekben egykor Kövecses Béla fellépett: Lauretta áriája Puccini Gianni Schicchi  illetve Amélia áriája Verdi Simon Boccanegra című művéből.  Majd felhangzott a hangszórókon Vámos Ágnes és Kövecses Béla énekhangja is: Antónia és Hoffmann gyönyörű kettőse szólalt meg Offenbach operájának hangfelvételéről!  A megemlékező blokkot egy duett  zárta a Csárdáskirálynőből Kövecses Klára és Csák József előadásában.

Érdemes volt ma is, ismét, eljutnom az Albertfalvi Közösségi Házba, hol megint egy szép, élvezetes ének-zenést est hangulatos együttlétét tapasztalhattam meg.

 

997   Búbánat 2019-08-13 21:14:07

Le kell bontani az operával szembeni előítéleteket

2019. AUGUSZTUS 13. KEDD 12:45 - Mno.hu

/Izsó Zita/

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 16–17. között a Perkupai Operafesztivált. Az esemény ötletgazdája és szervezője Szegedi Csaba operaénekes, aki elmondása szerint régóta gondolkodott azon, hogy hogyan adhatna valamit szülőfalujának, Perkupának.

– Én operaénekes vagyok, de egészen tizennyolc éves koromig református lelkésznek készültem. A teológiára viszont nem vettek fel, és ennek köszönhetően megtalálhattam a valódi hivatásomat, a zenét. De már a Zeneakadémián folytatott tanulmányaim alatt is folyton azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnék a szülőfalumnak és a borsodi régiónak a hasznára lenni. Innen jött a Perkupai Operafesztivál ötlete, aminek a célja elsősorban az, hogy minőséget teremtsünk, és hogy olyan élményt adjunk az embereknek, amiből hosszabb idő elteltével is tudnak táplálkozni – mondta el lapunknak Szegedi Csaba.

Szegedi Csaba egyik vendége idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaénekes tanszékének vezetője, Meláth Andrea, a másik pedig egy fiatal tehetség, Zemlényi Eszter, aki idén fog az Operaház színpadán is debütálni.

– Ez az ország egyik legszegényebb szeglete, és ha az egész Operaházat nem is tudom hazavinni, akkor legalább akkora szeletet viszek haza belőle, amekkorát csak tudok, és nagyon fontos számomra, hogy ebből az élményből az se maradjon ki, aki esetleg nem tudna megfizetni egy operabérletet – hangsúlyozta Szegedi Csaba, aki azt is elmondta, hogy a fesztivál egyik fontos missziója az opera műfajának népszerűsítése.

996   Búbánat • előzmény995 2018-12-27 14:54:43

CHRISTMAS GALA WITH JOSEP CARRERAS, POLINA PASZTIRCSÁK, ROBERTO DE CANDIA AND JANOS ACS IN BUDAPEST

December 23., 2018 MTI/Mohai Balázs

/Forrás: Josepcarreras-tenor.blogspot.com/

Last 19 December, Josep Carreras took part to a Christmas Gala Concert at the Papp Lászlo Sportarena in Budapest

He was joined by soprano Polina Pasztircsák, baritone Roberto De Candia and the MÁV Symphony Orchestra conducted by maestro János Ács.

This was quite unexpected for most people who actually had purchased a ticket for a concert with Josep Carreras as main artist, accompanied by a soprano, as this event seemed to be about at the beginning. Obviously, a concert with three singers supposed for the legendary tenor a more reduced part than we are used to. Nevertheless, Carreras turned out to be in a very good shape and wonderfully sang each of the seven songs he was assigned plus two encores. His voice, phrasing and intention were really incredible. During the press conference, Josep Carreras talked about his relationship with Budapest, which started in the mid 70's with some performances of Verdi's operasUn Ballo in Maschera and Don Carlo. Furthermore, he has even spent a few weeks there in some occasion, such as the recording of Giordano's Andrea Chénier with Hungarian soprano Éva Marton. For this reason he knows quite well this city, and he is very happy every time he performs there.

The Gala was opened by baritone Roberto De Candia with Tonio's Prologo from Leoncavallo's Pagliacci, which was followed by the Bolero from Verdi's I Vespri Siciliani sung by Polina PasztircsákJosep Carreras finally joined the stage and offered a superb, heart-breaking rendition of Pregària, a Catalan Traditional prayer to the Holy Mother by Álvarez.

After the Intermezzo from Kodály Zoltán's Háry János played by the Orchestra conducted by János ÁcsCarreras was back with Dicitencello Vuje and then with traditional carol Adeste Fideles, which he was actually supposed to sing in the second part, that created some Chrismas atmosphere on that minimal stage with no flowers nor Christmas trees.
Of course, big sport arenas are neither theatres nor concert halls, but sometimes some little details would be appreciated. Nevertheless, there are widescreens providing a good vision from every point, which is positive though.

The Gala followed with Roberto De Candia who sang Riccardo's Recitativo, Aria and Cabaletta from Bellini's I Puritani. After that, Maestro Ács conducted Békeangyal Himnusz (Angel of Peace Hymn) by Ács József, soprano Polina Pasztircsák joined the Catalan tenor in a duet-version of Cantique de Noël.

After the intermission, the concert resumed with the Ouverture from Rossini's Il signor Bruschino and the Violetta - Germont Father duet from Verdi's La TraviataJosep Carreras warmed up the concert when he sang Musica Proibita and Franck's Panis Angelicus; his prodigious use of mezza voce was really impressive and sublime.

The official program of the Gala offered a sequence of three different versions of Ave MariaRoberto De Candia proposed the Schubert version, while Polina Pasztircsákthe one from Verdi's Otello. At the end, the three opera singers joined together for the Bach - Gounod version, the premiere of a particular arrangement by János Ács.

At the end of the concerts, bunches of flowers for the acclaimed artists, ovationed throughout the whole concerts. In particular, Carreras received several roses, and deserved bravos and standing-ovations in some occasions, like during the encores, when he thrilled the audience with his renditions of I'll be home for Christmas and White Christmas, which you can enjoy by watching the videos below. At that point we all were waiting for Stille Nachts, which turns 200 years, but sadly the concert was finished.

995   Búbánat • előzmény994 2018-12-27 10:10:59

Carreras-interjú Budapesten

 

Magyar Idők, 2018. DECEMBER 21. PÉNTEK 11:48

KARÁCSONYVÁRÁS JOSÉ CARRERASSZAL

/Szekáry Zsuzsanna/

José Carreras katalán operaénekes, a három tenor egyike telt házas koncertet adott szerdán a Papp László Budapest Sportarénában. A 72 éves mester fellépő vendégeivel igazi karácsonyi hangulatot varázsolt.

Már gyermekként José Carreras-rajongó voltam, számtalanszor hallgattam meg a karácsonyra kapott három tenor lemezt. Hatalmas örömmel töltött el, hogy végre élőben is hallhattam, miközben a világhírű tenor rajongói színültig megtöltötték a hatalmas arénát.

A három tenor karnagyaként is ismert Ács János vezényletével az Art Anzix Szimfonikus Zenekar Ruggero Leoncavallo Bajazzók című művével nyitotta meg az estet. Ezután Pasztircsák Polina világhírű szoprán operaénekesnő adott elő egy részletet Giuseppe Verdi A szicíliai vecsernye című operájából.

Majd színpadra lépett a mester. Amint belekezdett Fermín María Alvarez Plegariajába, azonnal megmutatta azt a hihetetlen belső tüzet, amely miatt évtizedek óta világszerte megtelnek a nézőterek, bár hangját ma már csak különleges alkalmakra tartogatja.

Carreras a budapesti koncertjén összesen nyolc áriát adott elő, duettet énekelt Polina Pasztircsákkal és Roberto De Candia bariton operaénekessel is, amelyeket az Andor Ilona Ének-zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola Gyermekkara kísért.

A hetvenkét éves tenor nyolc áriát énekelt a különleges gálaesten

Az esten olyan klasszikusok is elhangzottak, mint például Verdi Traviata című operájából ­Violetta és Germont áriája Roberto De Candia és Pasztircsák Polina előadásában, de magyar vonatkozású művek is, például Kodály Zoltán Háry János című operájának intermezzója.

Az ismert operarészletek mellett olyan adventre hangoló darabok csendültek fel, mint Schubert Ave Maria vagy César Franck Panis Angelicus című művei. A fináléban a három énekes Bach/Gounod Ave Maria című művét adta elő, majd ráadásként Carreras két karácsonyi dallal búcsúzott a magyar közönségtől.

José Carreras 1946. december 5-én született Barcelonában. Tehetsége korán megmutatkozott, ötévesen már egy helyi rádió adásában szerepelt. Eredetileg vegyész szeretett volna lenni, de a szíve a konzervatóriumba vezette. ­Miután Parmában 1971-ben megnyerte a nemzetközi Verdi-énekversenyt, tárt karokkal várták a világ operaházai. Több operafilmet is forgatott, majd 1987-ben egyéves leállás következett, ugyanis akut leukémiát diagnosztizáltak nála.

A széles tömegek 1990-ben ismerték meg a nevét, amikor először lépett fel kollégáival, Luciano Pavarottival és ­Plácido Domingóval a három tenor néven, akikkel híres operaslágereket adtak elő, és több lemezt is kiadtak. Először 1976-ban járt Budapesten, és azóta több alkalommal is fellépett Magyarországon.

994   Búbánat 2018-12-14 23:19:00

Egy közelgő zenei eseményről:

José Carreras

Nagyszabású gálakoncert a Papp László Budapest Sportarénában!

2018. december 19. 19:00

"1990-ben három hihetetlenül tehetséges tenor újra gondolta és megreformálta a komolyzenei koncert fogalmát: José Carreras & Plácido Domingó & Luciano Pavarotti ! Az ötletgazda José Carreras volt! A Három Tenor, igazi legendává vált.

A katalán csodatenor tavaly elbúcsúzott a földrészeken átívelő turnéktól, de örömünkre a színpadtól nem. José Carreras többször fellépett már Budapesten, idén decemberben exclusive gálakoncerttel kedveskedik a magyar rajongóknak.

Kétség kívül Ő a világ egyik leghíresebb, legkiválóbb tenorja.

Évtizedek óta történelmet ír, a színpad nagy pillanatainak mestere, imád szenvedélyesen, érzelmesen énekelni, az egész élete a zene. Ő „A halk hangok sztárja” minden idők egyik legnagyobb Don Joséja és nem utolsó sorban A Három Tenor egyike. Szerepein, koncertjein keresztül sikert sikerre halmoz, csordultig telnek meg termek, majd álló vastapstól hangosak a nézőterek, hangszíne a nagy Carusóra emlékeztet.

Annak ellenére, hogy imád különböző zenei stílusok között kirándulni igazi nagy szerelme az opera. Zenei fúziók tanúi lehetünk decemberben is, ahol magyar világsztárok csatlakoznak a produkcióhoz.

Polina Pasztircsák szopránénekesnő, világszerte óriási népszerűségnek örvend, csodálatos hangjával színesíti azt előadást. Énekesi teljesítményét először 2004-ben, az Országos Simándy József Énekversenyen első- és különdíjjal értékelték. 2009-ben már nemzetközi elismerést kapott a 64. Genfi Énekversenyen, ahol az első díj mellett elnyerte a közönségdíjat, a „Cercle du Grand Théâtre de Genève” különdíját, valamint a „Coup de Coeur Breguet” szponzori díját, melynek köszönhetően 2010-ben megjelent első portré-lemeze.

A zenei kíséretről a MÁV Szimfonikus Zenekar gondoskodik János Ács vezénylésével. János Ács szintén világhírű művész, karmester: 1979-ben debütált Genovában. Első amerikai fellépésére 1987-ben Denverben, a Colorado Operában került sor, ahol később hét éven át vezényelt. Gyakran dolgozik Róma, Firenze és Velence operatársulataival. Repertoárján több mint 150 opera és zenekari mű található.

A Három Tenor karnagyaként is ismerik.

További résztvevők: Roberto De Candia bariton és az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola Gyermekkar"

993   Búbánat 2018-12-03 13:17:48

Adventi koncert a Wagner Társaságnál

Tegnap, vasárnap délutánra, egy szép operakoncertre szólott a meghívás:

December 2-án, 15 órakor a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében rendezett adventi koncerten fellépett művészek voltak:

Haris Nadin, Schöck Atala, Vincze Klára, Bándi János, Haja Zsolt, Kelemen Zoltán, Kovácsházi István – ének, zongorán Köteles Géza működött közre

Varga Oszkár - hegedű
Balázs István - gordonka


Érdekes volt a műsor összeállítása:

Wagner- operarészletek fogták keretbe az egy szünettel megtartott koncertet, közöttük Puccini, Csajkovszkij, Giordano, Mozart, Kodály és Massenet műveiből hangzott el egy-két ária, de az első részben még kamarazenélés is volt  Bach és Kodály darabjaiból.

A fellépő énekművészek mindegyike nagyon szép operaáriákat válogatott ki magának erre a délutánra, és örömmel láttam viszont köztük Bándi Jánost, aki már jó ideje nem énekel az Operaházban, de mint hallhattuk, gyönyörű, még mindig nemesen csendülő, átszellemült énekhangja kiművelt technikáján át mit sem vesztett értékéből: előbb Mozart Varázsfuvolájából Tamino képáriáját, majd a szünet után Donizetti Szerelmi bájital című operájából a nevezetes Nemorino románcát szólaltatta meg, a közönség nagy örömére. Megjegyzem, érdekes volt ezt a bel canto, alapvetően lírai áriát Bándi interpretálásában árnyaltan, mégis erőteljes tenorján való tolmácsolásban hallani.

Vincze Klára énekművészete eddig ismeretlen volt előttem, de azt tudtam róla, hogy két évvel ezelőtt a  II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen indult, énekelt a Pécsi Nemzeti Színházban Santuzzát, ezzel a szerepével már Pesten is bemutatkozott az Erkel Színházban, és Németh Judit tanítványa, aki ugyancsak eljött ide a Marczibányi Téri Művelődési Központba, de most a közönség körében foglalt helyet.   Vincze Klára lehet, hogy később beérik „Wagner-heroinává”?  a műsor nyitószámaként a Tannhäuserből a Csarnokáriát adta elő, a énekszólamának minden szépségét feltárta előadásában. A második részben pedig ugyancsak a Tannhäuserből hallottuk tőle, ezúttal Vénusz áriáját.  Énekhangja erősen cseng, könnyedén hozza a dallamíveket, nem okoz számára problémát sem a mély, sem a magas énekfekvésben való helytállás. A dinamikai hangsúlyok azonban mintha még nem teljesen lennének készen…

Haris Nadin operaénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész-tanár szakán szerzett diplomát 2008-ban Nádor Magda növendékeként. Részt vett többek között, Marton Éva, Hamari Júlia, Mitsuko Shirai, Sass Sylvia, Nicolas Clapton és Laki Krisztina mesterkurzusain. Sikerrel szerepelt Spanyolországban a barcelonai Viñas és a pamplonai Gayarre nemzetközi énekversenyeken. 2007-ben a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa, 2008-ban elnyerte a Richard Wagner Társaság nyári ösztöndíját... 2013-tól a Magyar Állami Operaház kórusművésze, 2015-től szólistája. Kisebb szerepekben már láthattam őt színpadon. Most két fajsúlyos énekszám előadásával erősítette meg bennem a róla kialakult eddigi kedvező benyomásaimat: Richard Strauss Ariadne Naxos szigetén című operájából A Komponista igen nehéz énekelnivalójával és  egy igazi különlegességként, Massene Cid-jéből Chiméne gyönyörű áriájával igazolta kiváló hangi és előadói képességeit.

Schöck Atala, a Magyar Állami operaház alt szólistája a tőle megszokott színvonalon, nagyszerű mezzóján és remek dinamikával abszolválta Kodály Székelyfonójából a Szegény vagyok, szegénynek születtem című dalt, majd  később a Háry Jánosból Örzse dalával hódított meg újra bennünket.

Kovácsházi István úti ruhában érkezett: a Toscából a szó pozitív értelmében rutinosan elénekelt Levéláriája után, a kapott virágcsokorral máris búcsút vett és elsietett..

A végére hagytam a programban fellépő két operaházi kiváló baritonunkat, akik talán a műsor leghatásosabb és legigényesebb áriáinak perfekt eléneklésével a tudásuk legjavából nyújtottak át ízelítőt nekünk.  

Haja Zsolt előbb Csajkovszkij Pikk dámájából Jeleckij híres áriáját a II. felvonásból énekelte, majd a szünetet követően Mozart Figaró házassága című operájából a Gróf  Hai già vinta la causa virtuóz áriájával örvendeztette meg a publikumát.  A megérdemelt tapsok után ő is elnézést kérve távozott, halaszthatatlan ügyeinek intézése elszólították sajnos körünkből, így nem tartott ő sem a többi művésszel és a közönséggel közös ünneplésben a koncertet követően.

És a finálé: méltatom Kelemen Zoltán operaénekesünk itt és most is felragyogó ének művészetét, aki hatalmas baritonrepertoárjából erre az alkalomra az olasz és a német repertoárból kiválasztva egy-egy  emblematikus, nagy, hősi baritonszerepét hozta el magával:   előbb Giordano André Chénier-jéből  Gérard monológja hangzott el  általa a III. felvonásból („Nemico della patria?”) , és a koncert legvégére hagyva  „desszertként”, méltó zárásul Wagner A walkür című zenedrámájából a nagy ívű, méltóságteljes, lemondó, ám mégis buzdító kicsengésű utolsó jelenet következett: Wotan búcsúja és a tűzvarázs. ( Kelemen Zoltán ahogyan nemcsak elénekli, de mozdulataival szinte átlényegül és jelzi fájdalmas búcsúját lányától, Brünnhildétől, majd Logét, a tűzistent szólítja. hogy fellobbanjanak a gyermeket álmát őrző lángok; Kelemen a tőle joggal megszokott, sőt elvárt minőségi magas szinten,  csodálatos, ihletett tolmácsolásban  méltán koronázta meg ezzel az elénekelt zenedráma-záróképpel Wagner Társaság ez évi adventi koncertjének ünnepi műsorát; a megérdemelt vastaps annak is a jele volt, hogy a baritonistánkat lassacskán nemcsak a Verdi- és az olasz operarepertoár egyik legbiztosabb bariton-énekreprezentánsa a honi  operaéletnek, de mára, a Wagner zenedrámákban is otthon van, amit az utóbbi időkben operakoncerteken is bizonyított biztos, kidolgozott énektechnikája révén, ahogyan az erős, magvas, hősi baritonja predesztinálja is már rég erre a Wagner-vonalra: Walkür eme részletében vagy a tőle az Operában már hallott  Parsifal Amfortas-jelenetében  is megtapasztaltuk, Kelemen Zoltán biztos pontja lehet a budapesti Wagner-repertoár igényes, adekvát értékű, hősi nagy baritonszerepekben is, felzárkózva az elénekelt több mint hetven operaszerepe mellé.

Az elhangzott kamarazeneként az első részben Johann Sebastian Bach és Kodály Zoltán egy-egy gordonkára és hegedűre komponált, variációs darabja került előadásra két fiatal művész, Varga Oszkár (hegedű) és Balázs István (gordonka) előadásában, akiket előadásuk után nagy szeretettel és lelkesen tapsolt meg a közönség.

A koncerten végig az Operaház jeles, kiváló korrepetitora, Köteles Zoltán zongoraművész látta el feladatát: bravúrosan kísérve a sokszínű, sokféle technikát igénylő operarészleteket előadó énekművészeket.  Jogosan ünnepeltük őt is a programot követően.

A 3 órakor kezdődött délutáni koncert már lassan az estébe nyúlt, amikor annak végeztével, hat óra után mindenki levonult a kamaraterembe egy kis forralt vörösborra, pogácsára, szaloncukorra…

Szép, emlékezetes zenei esemény volt ez, méltó szervezésben a Wagner Társaság részéről!

992   Búbánat • előzmény991 2018-10-19 11:09:48

Széchényi Kálmán Szécsényben

http://www.szechenyiforum.hu

2018-02-23 16:23

Tíz hónappal ezelőtt volt egy rendezvény a Nógrád megyei Szécsényben, ahol Széchényi Kálmán beszélt magáról és a családjáról.

"A jelenleg Stuttgart környékén élő Széchényi leszármazott 1944-ben, a világháború idején született. Addigra – 1944 végén – már lebombázták a lakásukat, a Budai Vár egyik pincéjébe költözött a család, édesapja ott robbant fel egy aknán és vesztette életét. Édesanyja, Széchényi Dénesné zeneszerző- és karnagyképzőt végzett, a rádióban műsorszerkesztői állást talált a háború után, amit nagyon szeretett, de 1949-ben kidobták: Széchényi névvel nem beszélhetett senki a magyar rádióban, magyar közönségnek a zenéről. Pedig a korábbi évszázadban számos zeneszerzőt adott e család.

Például Széchényi Imre, az Osztrák–Magyar Monarchia berlini nagykövete a XIX. század végén több száz kompozíciót hagyott maga után úgy, hogy még a család sem tudott ezekről a darabokról."

991   Búbánat 2018-10-18 23:11:08

Emlékkoncert Szécsényben

Gróf Széchényi Imre zeneszerző halálának 120. évfordulóján, szombaton 17 órakor emlékkoncertet adnak a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban, A Kastély Szalon sorozat rendezvényén Gróf Széchényi Kálmán tart előadást zeneszerző őséről és a családról.

(MTI)

990   Búbánat 2018-04-20 00:46:47

Tegnap (csütörtökön) délután Érden voltam, hogy jelen legyek azon a művész – közönség-találkozón, melynek kiemelt vendége a Kossuth-díjas  Kincses Veronika opera-énekesnő volt.  

A helyszín a Csuka Zoltán Városi Könyvár Zenei Klubjának könyvtárhelyisége, ahol már több hasonló beszélgetésre került sor az elmúlt évek során – hogy csak két nevet említsek: Palcsó Sándor és Kocsis Zoltán.

Ezúttal, nagy örömünkre, az elmúlt évtizedek nagyszerű szopránja, Kincses Veronika tisztelte meg látogatásával- jelenlétével a Könyvtárat; a zenei könyvtárterem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik mind azért jöttek el oda, hogy fizikai valójában is (viszont) láthassák és – ha énekszóban nem, de legalább „prózában” – megint hallhassák a Magyar Állami Operaház és a „Halhatatlanok Társulatának” örökös tagját, régi kedvencünket,  aki évtizedeken át szolgálta az ének-zene –zenés színház nemes ügyét: az Opera színpadáról főleg Mozart- és Puccini -operák egész sorát,  a drámai/lírai hősnők alakításainak sokaságával; a koncerttermek pódiumáról  az oratóriumokban,  hangversenydarabokban,  gálákon, operett- és más esteken a szólókban vagy  együttesekben  „csupán” a szépséges énekhangjával;  a számtalan hanglemez-, rádió- és televíziós felvételéről is megismerhető ragyogó művészetével.

Világhírnevet szerzett és ezzel együtt hazánk kulturális misszióját országhatárainkon, sőt az óceánon túlra is elvitte - nemcsak azért, hogy örömet és szépséget nyújtson nagyon sokaknak, hanem hogy megismertesse az idegen ajkúakkal is a magyar kultúra örökségét, a magyar muzsikát és képviselőit, hogy gyarapítsa ismeretüket rólunk, az itthon élőkről. Nem véletlen, hogy a legmagasabb és a legfontosabb állami és szakmai díjakkal ismerték el Kincses Veronika énekművészetét. 

Ezen a találkozón ill. beszélgetésben  – melynek moderátora a könyvtár szakmai vezetője, Lehotka Ildikó volt -,  minderről és sok minden másról szó esett. Kincses Veronika mesélt, és emlékeinek tárházából sorra vette elő azokat az eseteket, amelyek vele megestek, amikről valami érdekes, humoros történet az eszébe jutott: szerepekről, kollégákról, pályatársakról, tanárairól, karmesterekről, operai direktorairól, külföldi fellépéseiről, beugrásairól, énektechnikai kérdésekről, szerepvisszaadás nyomós indokairól. Megosztotta velünk gyermekkora történéseit, hogy a zene iránt már egész kiskorban fogékony volt, milyen korán megmutatkozott a tehetsége, és miképp terelgették, irányították és indították el szülei őt ezen a rögös, sok küzdelmekkel teli úton.  Milyen hangszeren tanult, hogy váltott át énekre, és végzősként, hogy került be az Operába, mit énekelt először ott.  Még főiskolás volt, amikor áldott állapotba került, majd megszülte egyetlen fiát és ez neki mennyivel fontosabb volt annál, hogy mint azok a megjegyzések, „visszhangok”, melyek a művész-kollégák köréből hozzá visszajutottak… Beszélt az operaénekesi pályája végéről,  hogy mióta befejezte, már nem énekel többé. Említette a pécsi egyetemet is, ahol az énektanszakon hét évig tanított, és idővel megkapta a professzori kinevezését. Kincses Veronika „önvallomásában” kitért már felnőtt gyermeke, a neves karmester-muzsikus-zeneszerző, Vajda Gergely életútjának és zenei pályájának felvázolására; lelkesen és szeretettel ecsetelte unokáinak zenei tehetségét. 

Azt hiszem, ahogy engem, úgy az érdi „lokálpatrióták” mellett a távolabbról érkező meghívottakat vagy érdeklődőket is maximálisan kielégítette, lekötötte mindaz, amit Kincses Veronikától hallhattunk, amit magáról elmondott: közvetlen stílusban, oldottan, jókedvűen ontotta magából életének, művész pályájának emlékezetes epizódjait, pillanatait - gyorsan eltelt a két óra.   

 Kincses Veronikának sok interjúját, riportját olvastam, láttam, de ilyen részletes, érdekfeszítő, olykor érzelmessé is váló vallomással, kitárulkozással, mint amivel itt Érden nekünk megnyílt, még nem volt ehhez szerencsém.  Hálás köszönetem neki mindezért!

A beszélgetést meg-megszakította vetítés: laptop és projektor segítségével DVD-lemezekről bejátszásra kerültek egy-egy ária, duett – illusztrálva a közben elhangzottakat:

  • Mozart: Don Giovanni – Zerlina és Don Giovanni kettőre (Km. Polgár László – koncertfelvételről)
  • Puccini: Pillangókisasszony – Csocso-szán áriája (az opera lemezfelvételéről)
  • Puccini: Bohémélet – Mimi áriája és kettőse Rodolfóval, I. felv. (Km. Luciano Pavarotti – Erkel Színház, 1986)
  • Puccini: Bohémélet – Mimi és Rodolfó kettőse, III. felv. (km. Peter Dvorszky – operafilm jelenete)
  • Francesco Sartori – Lucio Quarantotto: "Con te partirò" ("Time to Say Goodbye")   Kincses Veronika ének (olasz nyelven), Érdi Tamás – zongora, és zenekar – koncertfelvétel),  zenei rendező Benkő László és Gyarmati István.

Felemelő érzésben volt részem, hogy találkozásom Kincses Veronikával most ilyen bensőséges légkörű együttlétben egyáltalán megvalósulhatott!

 Köszönet ezért a Művésznőnek, de az interjúvoló Lehotka Ildikónak nemkülönben, aki rendkívül felkészülten, finoman a háttérben maradva hagyta Kincses Veronikát minél többet és tovább számunkra „kibontakozni”- a mindnyájunk legnagyobb örömére.  

 

989   Búbánat 2018-01-11 00:44:34A Semmelweis Egyetem és a Harmónia Orvosklub rendezvénye

Fővédnök: Dr. Szél Ágoston rektor

2018. jan. 11.  19.00 - 21.00 óra


Semmelweis Szalon

1085 Budapest, Üllői út 26., I. em.

Házigazda: Prof. dr. Tulassay Zsolt

Vendégek:

Szemere Zita
Geiger Lajos
Szvétek László


Zongorán kísér: Katona Anikó

988   Búbánat 2017-11-16 12:04:00

Ma délután, a MOM Kulturális Központjában

BENEDEKFFY KATALIN OPERAÉNEKES ÉS KISS B. ATILLA KOSSUTH-DÍJAS OPERAÉNEKES KONCERTJE

18:00 - 19:00 KUPOLATEREM
 

AZ ÉRZELMEK HULLÁMAIN | "KLASSZIKUSOK KÖNNYEDÉN" KONCERTSOROZAT

/www.momkult.hu/

„A koncertsorozat célja a komolyzene népszerűsítése. Az első koncerten fülbemászó dallamok, ismert zeneművek hangzanak el, a továbbiakon kevésbé ismert, de zenetörténetileg fontos művek megszerettetése a cél. Benedekffy Katalin koloratúrszoprán énekhangja mellett különböző hangszerek szólistái szerepelnek a koncerteken, illetve kis zenei tehetségek is fellépnek majd.

 A szerelem, a hűség, az ármány és féltékenység éppúgy megjelenik az előadott zeneművekben, mint a hazaszeretet, az önfeláldozás, a cselszövés, vagy éppen a boldog beteljesülés és a szomorú vég.

Verdi, Puccini és Erkel Ferenc műveiből a legnépszerűbb áriák kerülnek előadásra."

Közreműködnek: Benedekffy Katalin operaénekes

Kiss B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes

Harazdy Miklós zongoraművész

Műsorvezető: Lukácsházi Győző,  tubaművész, zenei ismeretterjesztő,  a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetője

987   Búbánat 2017-11-14 13:35:40

Vlagyimir Szergejev,
az Oroszországi Föderáció rendkívüli
és meghatalmazott magyarországi nagykövete

és
a Roszatom állami atomenergetikai konszern
tisztelettel meghívja Önt


2017. november 20-án a Nagyszínház
és a Mariinszkij Színház csillagainak
“La Opera Gala–2017” 

gálakoncertjére.

A koncert helyszíne:

Budapesti Operettszínház 
Nagymező utca 17.

AZ EST PROGAMJA:

18:30-19:30
Érkezés, welcome drink

19:30-21:00 
Gálakoncert

A Budapesti OperettSzinházban 2017. november 20-án gálakoncerten lépnek fel a Bolsoj – a moszkvai Nagyszínház valamint a szentpétervári Mariinszkij Színház operaénekesei Miklósa Erika koloratúrszoprán társaságában.
A nézők világhírű szólistákat hallhatnak – Venera Gimadijeva szopránt, Miklósa Erika koloratúrszopránt, Mihail Petrenko basszust és Szergej Szemiskur tenort. Az esten a MÁV szimfonikusokat Alim Sah karmester vezényli.

KONCERT PROGRAMJA

Pjotr Iljics Csajkovszkij
Polonéz a Jevgenyij Anyegin című operából
előadja: a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel Alim Sah

Pjotr Iljics Csajkovszkij
Lenszkij áriája a Jevgenyij Anyegin című operából
előadja: Szergej Szemiskur

Luigi Arditi
Csók-keringő
előadja: Venera Gimadijeva

Wolfgang Amadeus Mozart
Figaro áriája a Figaro házassága című operából
előadja: Mihail Petrenko

Léo Delibes
Virág-duett a Lakmé című operából
előadja: Venera Gimadijeva és Miklósa Erika

Lehár Ferenc
Szu Csong áriája A mosoly országa című operettből
előadja: Szergej Szemiskur

Gaetano Donizetti
Lucia áriája a Lammermoori Lucia című operából
előadja: Miklósa Erika

Giuseppe Verdi
Violetta nagyáriája a Traviata című operából
előadja: Venera Gimadijeva

Giuseppe Verdi
Violetta és Alfréd duettje a Traviata című operából
előadja: Venera Gimadijeva és Szergej Szemiskur

Charles Gounod
Mefiszto rondója a Faust című operából
előadja: Mihail Petrenko

Wolfgang Amadeus Mozart
Az Éj királynőjének áriája a Varázsfuvola című operából
előadja: Miklósa Erika

ifj. Johann Strauss
Vadászat-polka
előadja: a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel Alim Sah

ifj. Johann Strauss
Adél Kacagó dala A denevérből

George Gerhswin
Summertime
előadja: Venera Gimadijeva

Nápolyi népdal
A szerelmes katona ('O surdato 'nnammurato)
előadja: Szergej Szemiskur

Orosz népdalok
'Ocsi Csornije'
'Vdol' po pityerszkoj'
előadja: Mihail Petrenko

Giuseppe Verdi
Bordal a Traviatából
előadja: Venera Gimadijeva, Miklósa Erika, Szergej Szemiskur, Mihail Petrenko és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói

986   Búbánat 2017-11-03 23:28:55

Fülöp Attila operaénekest köszöntötték ma este a Fészek Művészklub Színháztermében  a kollégák, művésztársak abból az alkalomból, hogy nyáron töltötte be a 75. életévét.  

Az intézmény honlapján olvashattuk:

Dokkba ér az „Operaházi esték a Fészekben” mely az egyik legjobb rendezvény-folyamunk. Ezek az estek igazi, régi hagyományokon építkező, beszélgetős Fészek-estek voltak, melyek után mindenki jóérzéssel bandukolt hazafele. Köszönhetően ez a műsor lelkének, Fülöp Attilának. Ő több mint egy évtizeden át állította össze műsorunkat és tisztelte meg operaénekes vendégeit azzal, hogy humorosan, kedvesen és tartalmasan vezetve emberközelbe hozta a személyesen is fellépő művészeket a nézőknek. 
A most 75 éves Fülöp Attila operaénekes - úgy tűnik - abbahagyja, de az utolsó este művész-barátai tisztelik meg és köszöntik Öt. https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png:)

vendégek: BERCZELLY István, BUSA Tamás, CSAVLEK Etelka, FÜLÖP Zsuzsanna, IVÁN Ildikó, KALMÁR Magda, KERTESI Ingrid, KOLONITS Klára, MOLNÁR András, ROZSOS István, SÁRKÁNY Kázmér, SUDÁR Gyöngyvér,SZABÓKY Tünde

zongoránál: SALGÓ Tamás
köszöntőt mond: SZINETÁR Miklós

 

Nos, valóban, nagyon szép és megható volt látni és hallani, ahogyan Fülöp Attilát szóban és dalban felköszöntötték az operaénekes-társak; a szeretet és tisztelet hangjának megnyilvánulásaihoz csatlakozott Szinetár Miklós is, aki ünnepi köszöntőjében felidézte a kiváló tenoristával való első találkozását, valamikori munkakapcsolatát, a vele máig tartó barátságát, ismertette a művész Operában betöltött több irányú szakmai tevékenységét is, mely számára az  igazgatói munkájához is egykor milyen nagy segítséget jelentett.

Az előzetesen jelzett fellépő művészek közül különböző okok miatt nem lehetett jelen Iván Ildikó, Kolonits Klára és Kovácsházi István.

 Egy váratlan, meglepetés-köszöntésben is részesült Fülöp Attila!  Kovács János karmester Japánból élőben bejelentkezett: a technika segítségével kihangosított mondataiban szívből jövő jókívánságát fejezte ki, megköszönve neki mindazt a támogatást, amit fiatal, kezdő karmester korában ő, de elhunyt felesége, Sudlik Mária szopránénekes  is, tőle kapott,  amit ezúton hálásan megköszön.

A fellépett művészek mindegyike produkciója előtt és vagy után néhány kedves szót váltott a nézőtér első sorában ülő Fülöp Attilával; volt aki a pódiumról lelépve odament hozzá, hogy személyesen átnyújtsa személyes ajándékát. Fülöp Attila minden elhangzott énekszámhoz illetve előadójához humoros kommentet fűzött; a saját énekhangjához is: a rádiós,  vagy hanglemezről bejátszott  zenei részletekhez, melyekben ő is énekelt…

A következő énekszámokat hallottuk. A zongorán Salgó Tamás kísért.

Fülöp Zsuzsa és Sudár Gyöngyvér – Offenbach: Hoffmann meséi – Barcarola

Sárkány Kázmér – Verdi: A végzet hatalma – Melitone jelenete

Szabóky Tünde – Cilea: Adriana Lecouvreur – Adriana áriája

Berczelly István – J. S. Bach: Magnificat – basszus szóló tétel

Csavlek Etelka - Virágénekek

Kertesi Ingrid – Offenbach: Hoffmann meséi – Olympia áriája

Busa Tamás – Wagner: Tannhäuser – Dal az Esthajnalcsillaghoz

Kalmár Magda  - egy sanzont adott elő

Molnár András – Mozart: A varázsfuvola – Tamino képáriája

Hangfelvételről bejátszott részletek között voltak Kodály-dalok, és volt egy Schubert-tercett is: Fülöp Attila, Polgár László és a napokban elhunyt Kukely Júlia énekelt.

Finálé - Mozart: Szöktetés a szerájból – az összes közreműködő énekművész előadásában felhangzott: „Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés…

A közönség, a körükben lévő családtagok, művészbarátok, kollégák, érdeklődök hangos tapsai közepette fejeződött be ez a szép zenés köszöntő-műsor a Fészekben.

985   Búbánat 2017-10-28 13:26:29

Ma este:

19:00 : Gödöllő
Művészetek Háza


Sáfár Orsolya, Huszár Anita, Pivarcsi Gábor (ének)


Baptista Központi Énekkar (karigazgató Oláh Gábor)
Gödöllői Városi Vegyeskar (karigazgató: Pechan Kornél)
Gödöllői Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Horváth József

MENDELSSOHN: Athalia-nyitány

MENDELSSOHN: 95. zsoltár

MENDELSSOHN: V.” Reformáció” szimfónia – 4. tétel

MENDELSSOHN: 42. zsoltár

984   Búbánat 2017-10-14 20:33:34

Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett operaénekes, Kokas Katalin hegedű- és Virág Emese zongoraművész koncertet ad Reformáció 500 címmel.

Műsor:

Orbán György: Genfi zsoltárok

Orbán György: Két himnusz énekhangra, hegedűre és zongorára – bemutató

Orbán György: Genfi zsoltárok

Vajda János–Ady Endre: Adja meg az Isten

Tóth Péter–Mechler Anna: Magány – bemutató

Fekete Gyula: Három dal Csokonai Vitéz Mihály verseire – bemutató

Vajda János: Karnyóné áriája a Karnyóné című operából

Orbán György: Zsoltárváltozat

 

Moderátor: Kovács Sándor

„A reformáció Magyarországon nemcsak a hitéletben hozott fordulatot, óriási hatást gyakorolt nyelvünkre, kultúránkra, műveltségünkre. A reformáció nyomán kivirágzó költészet és zene generációk sorát inspirálta Csokonaitól Ady Endrén át napjainkig. „A genfi zsoltárok elsődleges értéke a biblikusság: szövegük helyenként inkább lemond a nyelvi szépségről, hogy minél közelebb kerülhessen a Biblia eredeti kifejezéseihez. Ugyanígy értékük a zenei és költészeti igényesség, amely által könnyen »lelkünkbe férkőzik« egy-egy ének. Mi lehet ennél építőbb táplálék?” – írta Bence Gábor.”

.Helyszín: Budapest Music Center, Koncertterem (Budapest, IX. Mátyás utca 8.)

Időpont: október 16., hétfő 19.30 óra.

983   Búbánat 2017-10-01 23:20:41

Október 1. 1975 óta (amikor az UNESCO elfogadta Yehudi Menuhin javaslatát) a Zene Világnapja, de ezt a napot, október elsejét, az ENSZ közgyűlése 1991-ben az IDŐSEK VILÁGNAPJÁ-vá nyilvánította.

Az Albertfalvi Közösségi Ház (AKH) már elmúlt péntek estére „előszervezte”  a két világnap jegyében fogant megemlékezést, amikor is a Díszteremben  „Nem csak a húszéveseké a világ’” mottóval az AKH opera- és Dalstúdiójának énekművészei – Buliska Edit, György Viktória, Henk Marika, Kecskeméti Rita, Kövecses Klára, Pálinkás Gyöngyi, Radosiczky Márta, Sándor Bettina,  Terebessy Éva, Németh Károly és Valkovszky Dénes – egy szép zenés esttel örvendeztették meg a nagyszámban eljött érdeklődő közönséget.  

A felhangzott művek között volt opera (Mozart: Figaró házassága, Cosi van tutte, A varázsfuvola; Verdi: Simon Boccanegra…), volt operett (Huszka: Erzsébet, Lili bárónő, Gül baba; Zeller: A madarász; Jacobi: Sybill…), és voltak musicalrészletek (Webbertől),  meg dalszámok is (Kodály, Zerkovitz és mások szerzeményei).

Zongorán Hegedűs Valér működött közre.

A műsor elején az AKH opera- és Dalstúdiójának vezetője, Csák József operaénekes köszöntötte az egybegyűlteket,nem felejtve el szólni a nemzetközileg számon tartott  két jeles világnap „rangjáról, súlyáról, hagyományáról”, majd még a hivatalos kezdés előtt nagy szeretettel és tisztelettel köszöntötte a meghívott és ide eljött  Gyulányi Eugéniát, az ország legidősebb színművészét; csak csodáltuk és áhítattal hallgattuk a 103. évében járó , még ma is aktív művésznőt, aki egy hosszú Karinthy-monológ sziporkázó előadásával ejtett ámulatba bennünket!

Egyébként igen nívós koncertélmény részesei lehettünk; a fellépett művészek mind igen tehetségesek, muzikálisak, szimpatikusak, én mindig nagyon szívesem fogadom a produkciójukat, hiszen már sokadszor voltam körükben,  Albertfalván, amikor valami érdekes ének-zenei esemény létrejöttéről kapok hírt.  

A fellépett énekművészek közül nekem Terebessy Éva operaénekes  régi kedvencem, aki most is nagyon szépen énekelt: csengő szopránja és előadásmódja az, ami leginkább megérintett: Leila-dala Huszka Gül babájából az egyik kedvenc számom, nagyon örültem, hogy ilyen gyönyörű hangon elénekelte, igen megkapóan, míg a fináléban Jacobi operettjéből, a Sybillből, a levélária és a kapcsolódó duett, melyben Csák Józseffel énekelt együtt, ugyancsak elsöprő sikert aratott a körünkben!  Csák különszáma volt Zeller Madarászából Ádám dala, ami szintén nagy ovációt kapott; nem véletlenül: a „Nagyapám még ifjú volt…”-  örökifjú-dal, most igen találó, meg stílusos is volt... (Hozzáteszem, nekem a régi dalszöveggel jobban tetszik maga a dal: „Nagyapám húsz éves volt, lombok közt sütött a hold…./Nagyapám már hetven volt, és már nem sütött a hold…”)

Szívesen vettem az egykori nagyszerű tenoristánk, Kövecses Béla operaénekes leányától, Kövecses Klárától, a Simon Boccanegrából előadott Amélia Grimaldi áriáját, már csak azért is, hiszen édesapjának ugyanebben a Verdi-operában Gabriele Adorno szerepe élete egyik legnagyobb művészi sikere volt.  Úgyhogy most megvolt a lehetőségem a szépséges Amélia-ária alatt Kövecses Klára édesapjának emlékét felidézni…

A hallott Mozart-áriák és -duettek pedig sohasem vesztik el örök frissességüket...

Hegedűs Valér zongoraművész bámulatos, virtuóz játékát is említem: régóta összehangolódik-összecsiszolódik az előadó és zongorakísérőjük. Hegedűs Valér együtt él, együtt lélegzik a művészekkel,  empátiája jótékonyan hozzájárul a fellépő művészek nyújtotta produkció színvonalához, és ezzel együtt megteremtődik az egymásra utaltságuk, de ami biztonságot ad és biztos pontot jelent a fellépőknek, ezáltal is a  művészi varázs érvényesülését segítve.

Az est zárószáma a hangverseny végeztével nem lehetett kétséges: közösen énekeltük, mindnyájan, az est címadó slágerdalát: „Nem csak a húszéveseké a világ…”

Örültem, hogy ott lehettem ezen a hangulatos koncert-esten, így a  nagyszerű előadók tolmácsolásában hallott gyönyörű operett-, opera-, musical-részletek dallamaival a fülemben, azok élményével töltekezve távoztam a már megszokott, kedves helyszínről, az Albertfalvi Közösségiházból.

982   Búbánat 2017-08-26 15:22:28

Operaest Zamárdiban

Operavilag.net 2017. augusztus 25.

„Augusztus 30-án kerül sor az immár hagyományos nyáresti operakoncertre

Bellini, Donizetti, Verdi, Puccini, Gounod, Mascagni, Saint-Saëns, Offenbach és Mozart művei csendülnek fel azon az operakoncerten, amelyre Zamárdiban kerül sor jövő szerdán, vagyis augusztus 30-án 19:45-től.

A helyszín a város Közösségi Háza (Honvéd utca 6.), jegyek 1000 Ft-os áron válthatók a helyszínen, vagy rendelhetők az operaesthotmail.com címen.

Az est fellépői: Szemere Zita (szoprán), Farkasréti Mária (szoprán), Boncsér Gergely (tenor), Bretz Gábor basszus,
zongorán közreműködik Tóth Sámuel Csaba.

A házigazda Csákovics Lajos.

A műsor különlegessége hogy valamennyi felcsendülő zeneszám – a zamárdi koncertek hagyományának megfelelően – magyar nyelven hangzik majd fel.”
981   Búbánat 2017-05-08 11:54:15
„OPERA AZ EGÉSZ VILÁG!”

2017. május 8., 19:00

Óbuda Társaskör - Nagyterem

„Virágfakadás és szerelem”

A FareMido Operatársulat előadása

Folytatjuk szórakoztató utazásunkat az operák izgalmas világában. Tartson velünk!
Útitársai lesznek:

Fodor Beatrix, Keszei Bori, Mester Viktória, Boncsér Gergely, Hábetler András – ének

Köteles Géza – zongora

Szerkesztő, műsorvezető: Hábetler András

„A szerzők között lesz Mozart, Donizetti, Verdi, Puccini, Gounod, Massenet ,Bernstein és néhány meglepetés a tavasz jegyében. A művek Önöktől függenek. Szavazni Szavazni nem kézfeltétellel lehet, hanem jelenléttel. A szerkesztő-műsorvezető Hábetler András a közönség hangulatát felmérve keveri az operarészleteket, esetleg megkérve a párokat, házaspárokat, álljanak fel és öleljék meg egymást, átérezve, milyen csoda is, mikor gróf és grófné újra egymásra talál a Figaro házassága végén. Vagy talán Carmen megpróbálja az egyik urat elcsábítani, esetleg Don Giovanni próbálkozik egy hölgynél a közönség soraiból. A végén el fogják hinni, hogy az opera rólunk szól.

Szőke Cecília
980   Búbánat 2017-02-18 11:11:05
Az Albertfalvai Közösségi Ház (AKH) a bázisa annak az „énekes-csapatnak”, amelynek tagjai – Csák József operaénekes irányításával - már évek óta rendszeresen fellépnek opera-, operett-, daljáték-, musical-részletekkel; zongoránál virtuóz kísérőjük Hegedűs Valér zongoraművész.

Jó magam nem a környékről, sokkal távolabbról érkezem egy-egy produkciójukra, mondhatni már „odaszoktam”; az Alberfalván és környékén élő, a könnyedebb zenét szerető lakosok hűségesen eljönnek, minden egyes alkalommal zsúfolással megtöltik a kultúrtermet; nekem is napokkal, hetekkel korábban regisztrálnom kell, hogy bejussak a koncertre.

Tegnap is ellátogattam a kultúrházba, közéjük, hogy egy, a farsang jegyében igényesen összeállított vidám, zenés műsor – és hangulatának is - befogadója legyek.

Az AKH Opera- és Dalstúdiójának ezen az estjén fellépő művészeket jó ismerősként láttam-hallottam viszont: hadd említsek meg közülük egy-két nevet: M. Buliska Edit, Derzsi Katalin, György Viktória, Kövecses Klára, Pálinkás Gyöngyi, Sándor Bettina, Terebessy Éva, Valkovszky Dénes – és az est házigazdája Csák József, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott magánénekese.
Zongorán kísért: Hegedűs Valér

A hangulatos esten részletek szólaltak meg egyebek közt Lehár (Cigányszerelem, Paganini, A víg özvegy), Huszka (Bob herceg), Kálmán (Csárdáskirálynő), Farkas Ferenc (Csínom Palkó), Loewe (My Fair Lady) műveiből, de felcsendült egy Johann Strauss –polka is, a „Schwipslied” - a hozzáírt magyar dalszöveggel, Terebessy Éva előadásában. A bécsi „keringőkirály” operettjének, A denevérnek részletét - Orlovszky belépőjét - Kövecses Klára adta elő – édesapja, Kövecses Béla, a Magyar Állami Operaház népszerű tenoristája volt.
Terebessy Éva másik műsorszáma volt Kerekes János zeneszerző-karmester szerzeménye, a Polgár János szövegére írt „Dal a módiról” - („Ide nézz, csak ide rám” – a Déryné filmzenéjéből is ismert).

Csák József nemcsak konferál, hanem énekel is, úgyhogy a műsoros estet rögtön az ő ének-fellépése vezette be: Huszka Jenő Gül babájából a „Kulacsom kotyogós” kezdetű bordallal nyitott, később még elénekelte Kálmán Imre Marica grófnőjéből a „Hej, cigány…” -t s végül az Ő és Terebessy Éva kettősében felhangzott a nevezetes „Macska-duett”, Rossini vidám kompozíciója is, mellyel a művészek színészi-komédiázó hajlamukat is megcsillogtathatták, és ezzel a számmal frenetikus sikert arattak. Már csak a finálé volt hátra: az összes művész a közönség dübörgő tapsai közepette együtt énekelte a Csáktól korábban elhangzott nyitó számot „A kulacsom kotyogós”.

Hozzáteszem, hogy az estet egy illusztris vendég is megtisztelte: az Operaház egykori koloratúrszopránja: Gábor Artemisz is eljött, akinek igazán nem volt kedve ellenére, amit hallott; elismerően nyilatkozott Sándor Bettina előadásában elhangzott „Oszkár tudja, de nem mondja” koloratúráriáról, melyet ő maga is egykor énekelt az Operában, Verdi Álarcosbáljában.

Úgyhogy ez a farsangi est a jókedély jegyében telt el, a fellépő hölgyek szép ruhakölteményekben pompáztak, az urak is az alkalomhoz illő öltözékben jelentek meg a pódiumon, az összhatásra sem panaszkodhattunk.

Az énekes-zenés összeállítás nívójához hozzájárult Hegedűs Valér nagyszerű zongorakísérete, aki ráadásul - még a műsor kezdete előtt – a gyülekező publikumnak improvizált Johann Strauss-darabokból a hangszerén, a közönség lelkes tapsát kiváltva.

Szép, emlékezetes farsangi zenés, szórakoztató est hallgatói voltunk! Köszönet az összes művésznek és a műsor összeállítóinak, akiknek ebben részük volt!

Várom már az AKH következő produkcióit is: áprilisban költők megzenésített verseivel, májusban Anyák napi –koncerttel fognak újra kedveskedni hűséges, szerető közönségüknek.
979   Búbánat 2017-01-22 13:21:21
Egy holnapi zenés, énekes, csevegős műsorra hívom itt fel a figyelmet:

Baranyi Ferenc, 80. „Írnivalóm sok, időm kevés” – nyilatkozta Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító, és az élet őt igazolja, hiszen a több mint negyven kötet szerzője, kéttucatnyi verseskötet fordítója, opera- és irodalmi műsorok szerkesztője és műsorvezetője idén nyolcvanéves. Az Óbudai Társaskörhöz számtalan szálon kapcsolódó művészt barátai, kollégái köszöntik.
Beszélgetőtársak: Czigány György, Madarász Imre, Szakonyi Károly és Szinetár Miklós ,
közreműködik: Ardó Mária, Csák József – ének; Harazdy Miklós – zongora; Szersén Gyula és Papp János – próza.
Műsorvezető: Merényi Judit

Helyszín: Óbudai Társaskör (Budapest III., Kiskorona u. 7.)

Időpont: január 23., hétfő 19 óra
978   Búbánat • előzmény970 2016-12-08 23:08:37
Akik ott voltunk tegnap a Zeneakadémia Solti Termében azon a zenés-irodalmi-csevegős esten, melyen a Magyar Szent István Rend 2016. évi kitüntetettjeivel – Marton Évával és Makkai Ádámmal – beszélgetett Bősze Ádám, azt hiszem, nem bántuk meg, hogy elfogadva az invitálást elmentünk erre a színes, hangulatos, ének-zenékkel is illusztrált ünnepi eseményre.

Máris, gyorsan felkerült az internetre egy részletes beszámoló erről az összejövetelről – így megspórolom, hogy ecseteljem itt a topicban ennek az érdemdús találkozónak kiemelendő mozzanatait.

A nyelv csibésze és az opera királynője

irodalmijelen.hu, 2016. december 8. (Szöveg és fotók: Laik Eszter)

„Operarészletek, versek, és még egy zongora-aláfestéssel illusztrált műfordítói helyzetgyakorlat is színesítette Marton Éva és Makkai Ádám estjét a Zeneakadémián, amelyet a Szent István Rend átvétele alkalmából rendeztek a művészek tiszteletére.”

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának köszöntő szavai után a kivetítőn Puccini Turandotjának egy áriája nyitotta az estet, ahol a Magyar Szent István Rend 2016-os kitüntetettjeit, Marton Éva Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze-díjas operaénekesnőt és Makkai Ádám Kossuth Nagydíjas költő-műfordító-nyelvészt köszöntötték. Az áriát természetesen Marton Éva énekelte, aki Bősze Ádám moderátor kérdésére először a kitüntetéséről vallott. Elsősorban azzal a gesztussal, hogy ki is tűzte az érmet, és úgy fogalmazott: ez a jelvény innentől a Zenekadémia, az egyetem értékét is emeli. Makkai Ádám azt felelte a kérdésre, meghatotta és meglepte a hír – csak ki kell várni, és az elismerés megérkezik.

Oldott percek következtek: Erdélyi György színművész a Népbüfé című Makkai-verset olvasta fel, amely egy ifjúkori emlék lenyomata. […]

[i] A Mátyás templomához [i/] című Makkai-vers után arról faggatta a költőt Bősze Ádám, hogyan lehet a játékosságot idegen nyelven is „kiélni”. […]

Egy Trubadúr-részletet követőn Bősze Ádám Marton Éva szövegmondásának szépségét emelte ki, amelyet olyan sokan dicsérnek. A művész úgy fogalmazott: neki nemcsak a szó áll rendelkezésére az önkifejezéshez, hanem a zene is, és Makkai Ádámmal együtt vallja: a szó értelmét bele kell helyezni a szituációba. „Nekem nincs annyi nyelvre szükségem, mint Ádámnak, én [i] újra [i]alkotok. Ha Elektra vagyok, már nem Hoffmannsthal szövegét mondom, hanem a sajátomat, és hozzá Strauss zenéje számomra olyan, mintha mindig 220 Volton énekelnék. Nekem ehhez van tehetségem, Ádámnak a nyelvhez” – vallotta Marton Éva.

Majd a költőhöz fordult, és azt kérdezte: belső szükséglet-e, hogy bizonyos műveket lefordítson? Makkai úgy válaszolt: vannak „kötelezők”: például, ha egy ünnepre kérnek külföldön valamilyen költészeti nemzeti kincset. De van, amikor séta közben dolgozni kezd benne egy ritmus – ez már belső késztetés. S hogy mi a különbség jó és rossz fordítás között? Először is forma- és tartalomhűnek kell lenni, magyarázta a költő, és nem szabad kilógni a célnyelv hagyományaiból. De szavak helyett inkább sokkal szemléletesebb módon érzékeltette, milyen, amikor „elcsúszik” egy fordítás az eredeti műtől: a zongoránál Virág Emese játszotta Makkai Ádám instrukcióit követve az ismert Örömóda- dallamot különféle „rontott” hangnemekben, mintha egy szigetre sodródtunk volna – magyarázta a költő –, ahol a bennszülötteknek egy hibás zongorán kellene bemutatnunk Beethoven dallamát.

Gounod Faustjából az Ave Mariát Horti Lilla énekelte el, aki Marton Éva tanítványa a Zeneművészeti Egyetemen. Éva elmesélte, dr. Batta András tanszékvezető hívta haza, hogy tanítson, és ebben az intézményben lett végül professor emerita. „Három énekes munkáját elvégeztem életemben” – felelte a kérdésre a művész, hogy miből merít a tanításhoz –, s ennek az eredményei az olyan kitűnő növendékek, mint Horti Lilla és Erdős Attila, akitől szintén hallhattunk egy dalt. „Nem gondoltam, hogy Magyarországon lenni és tanítani ilyen boldogság” – fogalmazott Marton Éva, aki nemcsak a Zeneakadémia professzora, de az Operaház főtanácsadója és a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja is. […]”

A cikk nem említi, én teszem hozzá a következőket:

- A kivetített Turandot-áriát Marton Éva 1983-ban énekelte, Metropolitan Opera Gala, James Levine vezényelt: Puccini: Turandot - "In questa reggia"

- Ugyancsak kivetítésre került: Ponchielli: Gioconda - Suicidio! – Marton Éva – Bécs, 1986., karmester: Fischer Ádám.

- A harmadik vetített részlet: Verdi Trubadúrjából a II. felvonás fináléja: Marton Éva (Leonóra), Sherrill Milnes (Luna gróf), Luciano Pavarotti (Manrico) – a New York-i Metropolitan Operaház Énekkara és Zenekara, vezényel: James Levine – 1988.

Amint korábban megelőlegeztem: elhangzott egy Liszt-dal Erdős Attila és egy Széchényi Imre-dal („Ja, Winter war’s” –„ Igen, tél volt”) Horti Lilla előadásában, zongorán Virág Emese kísérte a fiatal énekművész-növendékeket.

Miután a moderátor megköszönte az "Ádámnak" és "Évának" meg a fellépett előadóművészeknek a részvételt - akiknek a szervezők egy-egy szép virágcsokorral kedveskedtek -, az ünnepi est a szomszédos külön teremben álló fogadással (pezsgő, torta, pogácsa, üdítő), koccintással, kötetlen beszélgetésekkel folytatódott...
977   macskás 2016-12-05 22:22:48
Nagy napjuk van a José nevű tenoroknak:)
976   tiramisu • előzmény973 2016-12-05 22:10:29
Köszönöm.
974   -zéta- • előzmény973 2016-12-02 23:20:19
Nem nálunk...
973   miketyson • előzmény971 2016-12-02 23:07:20
nem tőlem kérdezted, de Kammersanger
971   tiramisu • előzmény970 2016-12-02 22:51:48
Kedves Búbánat!

Mit jelent Marton Éva neve előtt a Ks.?
Üdvözöllek tiramisu
970   Búbánat 2016-12-02 22:33:30
Egy zártkörűnek meghirdetett eseményt osztok itt meg:

A Magyar Szent István Rend 2016. évi kitüntetettjeinek ,

Prof. emer. Ks. Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, az MMA elnökségi tagja, és

Makkai Ádám Kossuth-díjas és Kossuth Nagy-díjas költő, műfordító, nyelvész

köszöntése.

2016. december 7. (szerda) 19.00 óra
Zeneakadémia, Solti Terem

Az est keretében Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora mond köszöntőt,
majd Bősze Ádám beszélget a díjazottakkal.

Közreműködik:

Erdélyi György előadóművész
Horti Lilla (szoprán)
Erdős Attila (bariton)
Virág Emese (zongora)

Arról nincs információm, hogy az énekművészek mit fognak előadni Virág Emese zongorakíséretével, de meg merem kockáztatni, általuk Liszt-dalok is felcsendülnek majd; legutóbb, november 27-én a Rádió Márványtermében volt egy nagyon sikeres Liszt-Széchényi Imre koncertjük.

Erdélyi György pedig egész biztosan szavalni fog Reményik Sándor verset – tudom róla, hogy egyik kedvenc költője a két világháború közötti erdélyi magyar líra kiemelkedő alakja.
969   Búbánat • előzmény968 2016-06-05 09:55:05
Ez az ismertetett koncertprogram részben megismétlése lesz a Széchenyi István Emlékév nyitányaként januárban, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében megtartott ünnepi hangversenynek – melyen magam is ott voltam és beszámoltam erről a Liszt-topicban az 581. sorszámnál írt bejegyzésemben.

Széchényi Imre koncert – MTA, 2016. január 8.

Mindenesetre, a bécsi hangverseny megszervezése is tovább gazdagítja majd Széchenyi István Emlékév kapcsán szervezett ünnepi megemlékezések sorát. Talán kapunk majd erről a még tartalmasabb koncertről is személyes beszámolót!
968   Ardelao • előzmény967 2016-06-05 08:20:43

A 2016.06.03-i Széchenyi Est részletes műsora

1. Begrüßung: S.E. Dr. János Perényi, Botschafter von Ungarn in Österreich

2. Festvortrag: Kálmán Széchényi

3. Ernest Krähmer (1795-1837) Variationen Op. 18, István Széchenyi gewidmet
Peter Thalheimer – Csákány, István Kassai – Hammerklavier

4. Lieder
Imre Széchényi (1825-1898) Le Rosier, Duett Katharina Ruckgaber – Sopran, Peter Thalheimer – Csákány, Emese Virág - Hammerklavier
Ludwig Széchényi (1781-1855) Die Rose und die Liebe
Franziska Széchényi (1783-1861) Das Lied der kleinen Anna
Ödön Széchényi (1839-1922) Canzone
Imre Széchényi (1825-1898) Quand tu me parles de gloir
Imre Széchényi (1825-1898) Frauenliebe und Leben
Imre Széchényi (1825-1898) O du, vor dem die Stürme schweigen
Katharina Ruckgaber – Sopran, Emese Virág– Klavier

-Pause-

5. Klaviermusik

Felicie Széchényi (1838-1920) 7 Uhr früh Polka schnell
Ludwig Széchényi (1781-1855) 10 Ländler und 1 Mazurka
Andor Széchényi (1865-1907) Tritsch-Tratsch Polka
Franziska Széchényi (1783-1861) 6 Ländler
Ödön Széchényi (1839-1922) Hableánypolka
Imre Széchényi (1825-1898) Chateau de Celles
István Kassai – Klavier

6. Ernest Krähmer (1795-1837) Op.28,Rondeau hongrois
Peter Thalheimer – Csákány, István Kassai – Hammerklavier
967   Ardelao • előzmény966 2016-06-05 06:13:18

Széchenyi Soirée Magyarország Bécsi Nagykövetségén

Erről az eseményről Radegundis fórumtárstól értesültem, és az ő felhatalmazásával teszem be az alábbi információt e topikba.

2016. június 03-án, 19:00 h-kor Sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Istvánnak, annak a férfinak a 225. születésnapja alkalmából, „aki megteremtette Magyarországot”, zeneestet rendeztek Magyarország Bécsi Nagykövetségének a Márványtermében.

(Megj.: A Széchenyi család jelentős része Ausztriában lakik, de közülük alig tud valaki magyarul.)

E rendezvény keretében – Dr. Perényi János nagykövet üdvözlő szavai és a Széchenyi család rangidős tagjának, gróf Széchenyi Kálmán okl. mérnöknek az ünnepi beszéde után – Széchenyi István emlékének szentelt szerzeményeket adtak elő, és néhányat a Széchenyi család tagjai által komponált zeneművekből, illetve dalokból.

Közreműködött:

Kassai István zongorán,
Peter Thalheimer csákányon (ez egy speciális fuvola, németül is így nevezik, ill. írják),
Katharina Ruckgaber, müncheni szoprán énekesnő,
Virág Emese zongorán, ill. ütőkalapácsos zongorán.

Ennek kapcsán, azok számára, akiket érdekelnek a zenei ritkaságok, beillesztem azt a linket, ahol Széchenyi Imre zeneszerzőről olvashatunk:
Gróf Széchenyi Imre kompozíciói CD-n
966   Ardelao 2016-06-05 04:52:52

Gróf Széchényi Imre soirée Bécsben

2016-05-02 06:42

„A Club Pannonia és a Donauphilharmonie nagy sikerű zenei estet rendezett április 22-én az Osztrák Nemzeti Könyvtárban (ÖNB). Az érdeklődés rendkívül nagy volt, az Oratorium nevű előadóterem zsúfolásig megtelt.

A bevezetőben Széchényi Kálmán beszélt röviden gróf Széchényi Imre életéről, zeneszerzői tevékenységéről, és ismertette az előadásra kerülő műveket.”

Az est műsorán az alábbi szerzemények szerepeltek:

„Franz Liszt (1811-1816): Festpolonaise (Klavier 4-händig)
Franz Liszt (1811-1816): Die Loreley (Gesang, Klavier)
Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Tommypolka (Klavier-Solo)
Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Wiegenlied (Gesang, Klavier)
Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Geburtstagswalzer (Klavier 4-händig)
Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Berseuse für Violoncello und Klavier
Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Heitere Liebe (Gesang, Klavier)
Franz Liszt (1811-1816): Valse Impromtu (Klavier-Solo)
Johann Strauss: Spiel ich die Unschuld vom Lande
aus der Operette „Die Fledermaus”
Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Ungarische Fantasie (Klavier 4-händig)

Mitwirkende:
Lilla Galambos, Sopran - Izabella Egri Violoncello, Tomiko Kaneko, Klavier – Martyn van den Hoek, Klavier”
965   Búbánat 2016-05-14 11:16:07
Bartók Rádió délutáni műsorán szerepel:

17.00 -18.22 Rádióhangversenyek

Koraesti hangverseny

(MR Márványterem, 2016. május 3.)

Bauer Andrea és Bándi János énekel, Nagy Márta zongorázik

1. Rahmanyinov: Oh, soha többé ne énekeld előttem Grúzia dalait - dal Op. 4. No. 4.
2. Rahmanyinov: H-dúr prelűd Op. 32. No. 11.
3. Rimszkij-Korszakov: a) Hindu dal, b) A fülemüle és a rózsa
4. Golijov: Színtelen hold - dal
5. Szőnyi Erzsébet: a) Színek (Pepita, Szürke, Fekete), b) Sárkányfogak - 13 zongoradarab Szepesi Attila verseire
6. Verdi: Aida - Szerelmi kettős
7. Rahmanyinov: Vocalise
8. Puccini: a) Tosca - Szerelmi kettős
b) Turandot - Turandot áriája, II. felv.
964   Búbánat 2016-05-10 18:04:12
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara adott koncertet tegnap este az Operaházban, Pinchas Steinberg vezényelt.

A kezdés előtt mindössze két órával kölcsönkapott Kodály-bérlettel jelen voltam a hangversenyen – annak az első részén; szünetben távoztam: Sosztakovicsnak inkább a színpadi műveit méltányolom…

Borogyintól Polovec táncokja az Igor herceg operából igen hatásos táncbetét-szám. A III. felvonás ezzel a látványos táncjelenettel fejeződik be: a rabul ejtett Igor herceg felvidítására Koncsak kán bemutatja rabszolgáinak és rabnőinek táncát. A Polovec-táncok hamar levált az operáról, és önálló zenekari műként bekerült a zenekari repertoárba. A lendületes, változatos, olykor egészen „nyers” és nagy invencióval hangszerelt zene a 19. századi orosz zene emblematikus alkotása, eredeti pompáját énekkar is erősítette, melyet koncertelőadások és lemezfelvételek gyakran mellőznek.
A tegnapi koncert nyitószámaként a Polovec-táncok virtuóz zenekari tolmácsolása „őrült” sikert aratott a publikum körében, s kétségtelen, a nagyszerű zenekari tolmácsolás a karmester, Steinberg irányító munkáját is dicséri.

Rövid szünet következett: helyet csináltak a szólóhangszernek és betolták a hárfát a pódium előterébe, a karmesteri pulpitus mellé. Máris érkezett Steinberg kíséretében a vendég cseh művésznő, Jana Bousková, ki elfoglalta helyét a dobogón, a hangszere mellett, és következett egy részemről sohasem hallott hárfaverseny, ami igen nagy hatást gyakorolt rám, ahogy – amint láttam – a jelenvolt közönség minden tagjára is.
Glière versenyművének tételei: Allegro Moderato; Tema con variazioni; Allegro giocoso.
Reinhold Móricevics Glière (1875-1956) alkotása nekem olyannak tűnt, mintha egy késő romantikus zenét hallottam volna, szinte el nem hiszem, ha nem nézek utána, hogy 1938-ban keletkezett; a darab abszolúte nem modern, mintha a 19. századi mű lenne, kellemes, könnyen befogadható, „romantikusan” dallamos, áradó zene, felépítése teljesen hagyományos, hangzása tetszetős, élvezhető. Igazat kell adnom a kísérő füzetben leírtaknak: Glière Hárfaversenyének szólói a hangszer nevével rokon „arpeggiókra” épülnek, s gyakran hallunk dús akkordokat is. A második tétel egyszerű témából, hat variációból és kódából áll. (A mű részleteinek kidolgozásában az ukrán - és neve alapján vélhetőleg magyar – származású Xenia Erdeli segítette a franciás nevű orosz zeneszerzőt, aki Erdelit társszerzőként szerette volna feltüntetni. A mű orosz nyomtatásánál Erdeli neve szerkesztő-közreadóként jelent meg, a nyugati kiadások egy részében azonban tévedésből a szintén hárfaművész Olga Erdelli nevét jelenítik meg.

Jana Bouskováról azt lehet tudni, hogy a világ legelismertebb hárfásainak egyike. A szakértők kiemelik technikai tökélyét, briliáns precizitását, érzékenységét, a kifejezésének erejét. Emellett – édesanyjával, egyben tanárával, Libuse Váchalovával együtt számos műalkotás – elsősorban a cseh zeneirodalom – átiratának szerzője, gazdagítva a hárfairodalmat.

Méltán ragadtatta tapsra, ovációkra magát az Operaház közönsége, hiszen ritkán hallani ilyen virtuóz, technikás hárfajátékot a patinás dalszínház színpadán. A zenekari partitúra ugyancsak sok szépséget rejt magában, ennek interpretálása a filharmonikusok és karmesterük által kiváló, arányérzéküket dicséri; ahogyan a versenymű szólistájának alázatos kíséretét megoldják, kiemelve a hárfajáték központi érvényesülését. Művészet, arány, hódolat. A nagy siker arra késztette Jana Bouskovát, hogy egy ráadás számot adjon: csak hárfán előadott rövid lélegzetű műben (nem tudom szerzőjét, a darab címét) alkalma volt ismét ragyogtatni kivételes technikáját, bravúros hárfajátékát.
Zengtek az Operaház falai a zajos tetszésnyilvánítástól, így ért véget a Budapesti Filharmóniai Társaság Kodály-bérletben meghirdetett hétfői műsora programjának első része.

Bizonyára sikeres volt a második részben előadott Sosztákovics XI. szimfónia („Az 1905-ös év”), op. 109. is, de azt már nem vártam meg. Lehet, hogy bánhatom?…
963   Búbánat • előzmény962 2016-05-01 11:29:23
Igen, regisztrálni szükséges a koncertek előtti napokban (az Albertfalvai Közösségi ház telefonszáma megtalálható az internetes oldalakon), az érkezők az előadás előtt nevüket bediktálják és 300 Ft a belépő.
Az AKH Opera- és Dalstúdió következő koncertjére várhatóan októberben kerül sor.
962   Beatrice • előzmény961 2016-05-01 01:23:03
Köszönet a beszámolóért. Sajnos erre az eseményre nem jutottam el, de korábban már kétszer is jelen voltam az AKH Opera- és Dalstúdió koncertjein. A hangulat mindkétszer remek volt. A fellépők közt vannak vérprofik és komoly amatőrök, mindenkire jellemző a művészi alázat és az óriási lelkesedés. A koncertekre ajánlatos előre jegyet foglalni, mert minden jegy el szokott kelni.
961   Búbánat 2016-04-30 13:30:00

Tegnap délután egy meghívásnak eleget téve, elmentem az Albertfalvai Közösségi Ház kultúrtermébe ( 1116 Budapest, Gyékényes utca 45–47.), hol egy nagyon szép, emlékezetes koncertre került sor: az „Anyák napja” jegyében és tiszteletükre rendezett műsorban fellépett

M. Buliska Edit, Derzsi Katalin, György Viktória, Henk Marika, Kecskeméti Rita, Kövecses Klára, Pálinkás Gyöngyi, Radosiczky Márta, Terebessy Éva, Csák József, Csikai Barna, Proksa Zoltán, Valkovszky Dénes.

Az est házigazdája Csák József, a Magyar Állami Operaház magánénekese volt.
Zongorán kísért: Hegedűs Valér zongoraművész

Részletek hangoztak el egyebek közt Kacsóh, Lehár, Huszka, ifj. Johann Strauss, Buday, di Capua, Dunajevszkij, Muszorgszkij, Puccini, Verdi, Wolf műveiből.

Csák József – aki nemcsak énekelt, konferált, hanem az ünnephez illő Petőfi- és József Attila-verset is elmondott - külön köszöntötte a közönség soraiban helyet foglaló Szilfai Márta és Szűcs Márta operaénekeseket, felelevenítette a pályatársakkal együtt töltött énekművészi pálya számára meghatározó, emlékezetes szerepeit, melyekben partnere lehetett nekik a színpadon, és felléphettek együtt sokfelé.

Csák József ugyancsak nagy szeretettel köszöntötte a 101 éves Gyulányi Eugénia Évát - az ország legidősebb színésznője most sem tagadta meg önmagát: a ma is aktív magyar színésznő mélyen átélve elszavalt (és eljátszott) egy hosszú vers-monológot. Kiderült, hogy egyedül érkezett ide (és a műsor végeztével távozott el) – villamoson utazva.

A koncertet bevezette Hegedűs Valér briliáns zongorajátéka, ki szöveges bevezetőjében megemlékezett Liszt Ferencről, majd eljátszotta egy gyönyörű, virtuóz darabját, amelyet ovációval fogadott a lelkes publikum; joggal jegyezte meg róla előadása után Csák József, hogy Hegedűs Valér egyúttal talán az ország egyik legjobb zongorakísérője is.

Nagyon sikeres produkciót hallottunk, nagy tapsokat kaptak a fellépők. Számomra különösen kedves volt az a két dal, amit Terebessy Éva előadásában hallhattunk: Lehár Éva című operettjéből Éva dalát a mamáról, és egy, ugyancsak a mamáról, a mamához szóló szívhez szóló dalt, Dunajevszkij szerzeményét: „Mama”.

Csák József sem tagadta meg önmagát: az est egyik legnívósabb előadásában hallhattuk tőle Buday Dénes dalát. „Szeretlek, Ágnes!”

Szép műsor volt! Köszönet érte az összes előadónak. fellépett művésznek és a szervezőknek ezért a szép, Anyák napi koncert-rendezvényért!
960   Búbánat • előzmény886 2015-11-27 20:18:42
Olvasom, hogy Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékévvé nyilvánítja a kormány a 2016-os évet. 2016. szeptember 7-én lesz a szigetvári vár ostromának, Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója.

E hír hallatán eszembe jutott Ivan Zajc Zrínyi (Nikola Šubić Zrinjski) című dalműve - horvát történelmi operaeposz, melyet 2008-ban, Kőszegen, a Jurisics várban bemutattak egy nemzetközi produkcióban, s még inkább eszembe a Zágrábi Operaház társulatának vendégfellépése ezzel az operával a Magyar Állami Operaházban. Meg is írtam: „Gyönyörű, jól énekelhető, dallamos, olaszos hangzású, romantikus stílusvilágot idéző történelmi nagyopera. Máig nagy élményem!”

Nem tudom, hogy a világon játsszák-e valahol mostanság ezt az operát, vagy jövőre, a történelmi esemény évfordulóján, a Zágrábi Opera újra előveszi-e és bemutatja vajon Zajc dalművét. Én örömmel venném, ha – akár koncertszerű formában – előadnák az országban, akár úgy, hogy meghívnánk a főbb szerepekre a zágrábi opera művészeit. A „Zrínyi”-t érdemes volna újra felfedeznünk; megismerhetné a mai közönség is ezt a csodálatos művet Gondolom, minden érdeklődő operabarát, akit vonzanak az opera ritkaságok – pláne ha magyar vonatkozásai is vannak -, ezt szívesen venné – vevő lenne rá.
959   Búbánat • előzmény958 2015-10-13 10:19:11
Berlioz, Bizet...
958   Búbánat 2015-10-13 10:16:35
Kíváncsi voltam Portisch Lajos meghirdetett francia áriaestjére (Bizet, Berlioz, G .Charpentier, Delibes, Gounod, Halévy, Massenet, Meyerbeer, Offenbach - ami kiegészült Erkel operáiból vett részletekkel), így hát tegnap elmentem az Újlipótvárosi Klub – Galéria termébe meghallgatni őt.
Már korábbról ismertem Portisch énekművészetét: basszbaritonja és személyisége „hívogató”; az utóbbi években rendszeresen fellép például a Józsefvárosi Zenebaráti Kör szervezésében megvalósuló zenei eseményeken, de az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban is gyakorta vendég, hol az opera-és dalirodalom remekeiből ad elő híres vagy kevésbé ismert áriákat, dalokat – szép ének-zenei élményt nyújtva hallgatóinak.

A magyar sakkfenoménről, a Nemzet Sportolójáról tudni lehet, hogy eredetileg zenésznek készült (zongorázik, hegedült is), hobbija az operaéneklés. Egy vele készült Fidelio-interjúban így vall énekléséről:

„Akkor kezdtem el énekelni tanulni, amikor beláttam, hogy világbajnok már nem lehetek. Huszonöt évi tanulás van mögöttem; volt egy mentorom, akinek a nevére talán emlékeznek többen: Tutsek Piroska. (…) A hangszínem egyértelműen bariton. De a hangomnak a kezdetektől volt mélysége is, ezért is tudom például elénekelni az Erkel Gara-áriáját is: ez két oktávos ária, F-től F-ig kell tudni énekelni.”

Ezt a Gara-áriát ma este is elénekelte nekünk Portisch Lajos; kis megfázással küszködve ugyan, de így is élményt nyújtva énekelte végig a koncertjét - ez mit se von le hangja magvasságából, énektechnikájából, kiváló felkészültségéből, jó kiállásából. Már korábban is összeállított hasonló, „egynyelvű” műsort és énekelt a zeneirodalom remekeiből: az olasz-, német-, orosz nyelvű áriaestjei után most folytatta a sort, „franciára váltott”. Amihez csatolt Erkel-áriákat is: számára Erkel kihagyhatatlan a koncertműsoraiból – mint tudjuk, Erkel a sakkban is „működött” és ez is kapocs Portisch és kedvenc magyar zeneszerzője között, amit ápol, műveinek előadását szívügyének tekinti.

Az est másik közreműködője Zöld Ildikó operaénekes (szoprán), aki két áriát énekelt, egyúttal a műsort ismertette, vezette és felkonferálta.
Az áriaesten a neves zongoraművész, Hegedűs Valér játszott, aki nemcsak kísérte az énekeseket virtuóz technikájával, de önállóan, operabetét számokat is előadott hangszerén.

A továbbiakban - minden kommentár nélkül – részletezem, milyen darabokat hallottunk, mi szerepelt a „francia- Erkel-est” műsorán (a szerzők ABC sorrendjébe szedve)

Bizet: Carmen – Escamillo Torreádordala, II. felv.
Berlioz- Faust elkárhozása – Margit románca (Zöld Ildikó)
G. Charpentier: Louise – Louis áriája, III. felv. (Zöld Ildikó)
Delibes: Lakmé – Nilakantha áriája, II. felv.
Erkel: Brankovics György – Brankovics György áriája
Erkel: Hunyadi László – Gara Miklós áriája, II. felv.
Erkel Bánk bán – előjáték (zongora)
Gounod: Faust – Mefisztó szerenádja, IV. felv.
Gounod: Faust – Mefisztó rondója, II. felv.
Halévy: A zsidónő – Brogni bíboros áriája, IV. felv.
Massenet: Manon – Des Grieux gróf (az apa) áriája, III. felv.
Massenet: Thais – Meditáció (zongora)
Meyerbeer: Ördög Róbert – Bertram áriája „evokáció”, III. felv.
Offenbach: Hoffmann meséi – Dappertuttó „gyűrűáriája”, III. felv.

A gazdag összeállítású műsor folyamán szép ének-zenei élményekben részesültünk, így nem maradtunk adósok a megérdemelt tapsokkal, melyekkel hálásan honoráltuk az est előadóművészeinek odaadó produktumát.

Még egy megjegyzés: a közönség soraiban megpillantottam az ismert Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót, az irodalmi és zenei ismeretterjesztő műsorok szerkesztő-műsorvezetőjét, Baranyi Ferencet.
957   Búbánat • előzmény955 2015-09-18 15:13:18

Ma este 20 órakor Mosonyi Mihály műveiből tartanak ünnepi koncertet a budavári Mátyás-templomban.
956   Beatrice 2015-09-16 14:31:46
A Bécsi Filharmonikusok szeptember 28-án jótékonysági koncerten lépnek fel a menekülteket segítő szervezetek javára.
Közreműködik Elisabeth Kulman, vezényel Christoph Eschenbach.
955   Búbánat 2015-09-13 21:49:40

2015. szeptember 18. – Mosonyi-koncert a Mátyás-templomban

Ünnepi hangverseny Mosonyi Mihály (1815–1870) 200. születési évfordulóján a budavári Mátyás-templomban (H-1014 Budapest, Szentháromság tér 2.) 2015 szeptember 18-án, pénteken 20 órakor.

Közreműködik:

Bazsinka Zsuzsanna, Bokor Jutta, Nyári Zoltán, Valter Ferenc - ének
a Debreceni Kodály Kórus és a MÁV Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Medveczky Ádám

Műsoron:

Ünnepi zene – nyitány nagyzenekarra (1860)

C-dúr mise no. 1 (1840–42)

Benne: Graduale: Jubilate Deo (1845), Offertorium: Beatus vir (1844)

A hangverseny főtámogatója a Magyar Művészeti Akadémia
954   -zéta- • előzmény953 2015-08-18 11:47:18
Nem is olyan mini ez a fesztivál...
953   Beatrice 2015-08-18 10:22:43
Magyar operák Milánóban
Szeptember elején lesz egy minifesztivál, modern magyar szerzők operáiból, neves magyar művészek közreműködésével.
952   Búbánat 2014-06-23 14:45:44
Nyáresti Muzsika

Józsefvárosi Zenebarát Kör hangversenye

Június 23., hétfő, 18 óra

Építész Udvar (Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 2. )

Tervezett műsoron:

Népszerű áriák, kettősök
Mozart, Bellini, Puccini, Gounod, Csajkovszkij, Giordano, Johann Strauss, Offenbach műveiből és olasz dalok

Előadók:

Banai Sára, Bartha Eszter, Karácsonyi Linda, Szabados Györgyi, Zöld Ildikó, Kárpáti Attila, Kecskés Sándor, Kozári János, Tarnai Dávid, Zábó Gyula,
vendégként Czikora István László (Pécsi Zeneművészeti Egyetem)

Zongorán közreműködik: Papp Gyula művész-tanár

A belépés díjtalan.
951   Búbánat 2014-06-18 13:10:29
Telt ház a Magyar Kulturális Héten Pozsonyban

MNO, 2014. június 17., kedd 19:15 , forrás: MTI, szerző: Grund

"A vártnál is nagyobb közönségsikert aratott a „Több mint szomszéd” – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozat, amely végig telt házas rendezvényekkel zajlott és a Zuglói Filharmónia a pozsonyi Vigadóban tartott koncertjével zárult hétfőn este."
950   Beatrice 2014-05-09 18:20:13
Május 13-án a MOM Kulturális Központban:
Terebessy Éva operaénekes önálló estje
949   Búbánat 2014-02-16 17:51:15
Holnap este az Óbudai Társaskörben (19 óra)

"Én Verdi vagyok, Te Wagner" IV.

Szilfai Márta, Kovácsházi István, Sárkány Kázmér

Pogány Imola - zongora

Szersén Gyula - színművész

Szerkesztő-műsorvezető: Baranyi Ferenc
948   Búbánat 2013-10-12 12:59:47
Ünnepi gálahangverseny lesz a győri Richter teremben (9021 Győr, Aradi vértanúk útja 16.) október 12-én, szombaton 19:00 órakor.

200 éve született a romantikus operairodalom két legnagyobb zeneszerzője, Verdi és Wagner, 120 éve halt meg a magyar opera megteremtője, Erkel Ferenc.

2013. október 12., szombat, 19:00
VERDI-ERKEL-WAGNER GÁLA

Rendezők: Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA, Győri Egyetemi Zenekar

Műsor:

Erkel: Hunyadi László – Nyitány
Verdi: A lombardok – Zarándokok kara
Verdi: A trubadúr – Máglya ária
Verdi: A trubadúr – Üllőkórus
Verdi: A szicíliai vecsernye – Bolero
Verdi: Nabucco – Szabadságkórus
Verdi: A végzet hatalma – Nyitány
Ponchielli: Gioconda – Gioconda áriája, IV.felv.
Wagner: Lohengrin – Nászkar
Wagner: Tannhauser – Csarnokária
Erkel: Bánk bán – I. felv. 3. kép

Közreműködik:

Liszt Ferenc Vegyeskar-Győr - karigazgató: Molnár Gabriella
Tatabánya Város Vegyeskara - karigazgató: Saltzer Géza
Egressy Kamarakórus-Tata - karigazgató: Robozné Schönfeld Zsuzsanna
Várpalotai Bányász Vegyeskórus - karigazgató: Borbás Károly
Német Dal és Kultúregylet Énekkara-Fertőrákos - karigazgató: Harcz Katalin
Fővárosi Énekkar - karigazgató: Krasznai Gáspár
Győri Egyetemi Zenekar - karmester: Ménesi Gergely

Sípos Marianna - szoprán
Németh Judit - mezzoszoprán
Fáklya Erzsébet - alt
Varga Donát - tenor
Labant Árpád Bence - basszus

Vezényel:
Ménesi Gergely

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap, Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet
947   Búbánat 2013-10-12 11:41:14
Óbudai Társaskör

"Én vagyok Verdi, s te Wagner"

• 2013. október 8. -
• (x) -
• Óbudai Társaskör -

„Legyen ott Ön is az Óbudai Társaskör Verdi és Wagner tiszteletére rendezett október 14-i estjén.
Verdi és Wagner gyakran dolgozott fel történelmi, illetve mitológiai témákat. A múltba menekültek volna a jelenből? Ellenkezőleg: a múlt tanulságainak felidézésével igyekeztek a saját koruk eseményeit is jobb irányba terelni. Halhatatlanságukat bizonyítja az is, hogy múltidéző műveikből a mi jelenünknek szóló üzeneteket is kihallhatunk. Az Óbudai Társaskör október 14-én megrendezésre kerülő estjén közreműködik Iván Ildikó, Boncsér Gergely, Kováts Kolos, Harazdy Miklós és Szersén Gyula. Az est műsorvezetője Baranyi Ferenc.”
946   Búbánat 2013-10-03 13:03:38
A hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Kulturális Központ emlékestet szervez október 16-ára, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László halálának tizedik évfordulója alkalmából.

A 18 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond ifj. Papp László és Váczi János, hegyvidéki polgármester.

PAPP LÁSZLÓ EMLÉKEST

2013.10.16 | 18:00

Színházterem

Közreműködnek:

Angelica leánykar, karnagy: Gráf Zsuzsanna
Hegyvidéki Solti György Zenekar, vezényel Bolyki Zoltán
Ifj. Balázs János, Prima Primissima-díjas zongoraművész
Kováts Kolos, Kossuth-díjas operaénekes
Sinkovits-Vitay András előadóművész
945   Búbánat • előzmény944 2013-09-29 23:02:04
Azt hiszem, akik ma este ott voltunk ezen a szép Mozart-Haydn-esten a gazdagréti Szent Angyalok plébániatemplomban, egy emlékezetes, ünnepi koncert részesei lehettünk, és szívünkben-lelkünkben elraktároztuk a kapott-befogadott zenei impulzusokat!

Köszönet értük az összes közreműködőnek!
944   Beatrice 2013-09-27 21:25:45
Szept. 29-én vasárnap 18 órakor
ünnepi hangverseny
a gazdagréti Szent Angyalok plébániatemplomban (Bp. XI. Gazdagréti út 14)

Mozart: Exultate Jubilate; Te Deum
Haydn: D-moll (Nelson) mise

Szólisták: Kolonits Klára, Megyesi Schwartz Lúcia, Haramzai László, Péter György (ének), Csörgei Miklós (orgona)
Közreműködik: Pasaréti Szent Antal Kórus és Zenekar
Vezényel: Dobszay Péter
A belépés díjtalan.
Plakát

Kórustag ismerősöm szerint ajánlatos melegen öltözni.
943   rotor 2013-09-21 01:12:02
2013. szeptember 21. (szombat)
22:30 Szent Efrém Férfikar, vez.: Bubnó Tamás
Pesti Jézus Szíve templom (Budapest) - Ars Sacra Fesztivál
942   Búbánat • előzmény941 2013-07-22 13:05:47
Remek hír: a Mozart Requiem-koncert.

A jelzett Verdi-összeállítást az alábbi linken is külön „kibontom”:

VERDI OPERAKALAUZ_6. Ördögkatlan Fesztivál_2013

A karmester-mesélő és a négy operaénekes két operával foglalkoznak:

Rigoletto

Traviata

"De az utóbbit „férfi szemszögből” és „női szemszögből” is megvizsgálják. Hogy ez utóbbi szemszögelés mit is jelent? Nos, ezt csak azok fogják megtudni, akik követik a templomról templomra vándorló kis csapatot":

Dinyés Dániel - Cseh Antal - Horváth István - Kolonits Klára - Szolnoki Apollónia
941   Beatrice 2013-07-22 12:13:30
2013. augusztus 2-án Mozart Requiemjét lehet meghallgatni Beremenden.
Közreműködik:
Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István, Cseh Antal, az Á la cARTe kórus, a Hungarian Studio Orchestra, vezényel: Dinyés Dániel.
Link
Az Ördögkatlan Fesztiválon egyéb komolyzenei programok is lesznek, pl. Verdi-operamagyarázó, zenei illusztrációkkal.
A teljes program
940   Búbánat 2012-12-01 01:06:34
ADVENTI ÁHITAT
versek, dalok, áriák

Lipták Villa
1146 Budapest, Hermina út 3.

2012. december 1-jén, 19 órától

TEREBESSY ÉVA OPERAÉNEKES ÖNÁLLÓ ESTJE

Közreműködik Hegedűs Valér - zongora

A műsorban Bach, Mozart, Schubert, Liszt, Leoncavallo, R. Strauss, Vincze, Kodály, Dostal művei hangzanak el.

Belépő: 1000 Ft/fő
939   Piktyő 2012-03-10 09:47:06
Lehetne fórum a Zempléni Fesztiválról???
938   Búbánat 2012-03-02 22:59:48
,,Tavasz van! Gyönyörű!”

HANGVERSENY

2012. március 29-én ( csütörtökön ) 18 órakor
a Józsefvárosi Galériában
(VIII. József körút 70.)

Műsoron:
Dalok, áriák a tavaszról,
a természet megújulásáról, a szerelemről
Quagliati, Bach, Beethoven, Schubert, Schumann, Wagner, Csajkovszkij, Gounod, Massenet, Puccini, Giordano, Strauss, Zeller, Lehár műveiből

Előadók:
Bartha Eszter, Dudovits Blanka, Zöld Ildikó,
Kárpáti Attila, Kecskés Sándor, Kozári János,
Ormándy József, Pálinkás László, Pálinkás Péter, Portisch Lajos, Újvári Gergely, Zábó Gyula,
( A Józsefvárosi Zenebarát Kör tagjai),

Zongorán közreműködik:
Papp Gyula
művész-tanár

Művészeti vezető:
Pálinkás Péter
Magyar Örökség-díjas karnagy

937   Búbánat 2012-02-24 00:40:41
Nagy örömöm tellett Bán Annamária végzős zeneakadémiai hallgató fuvola diplomakoncertjében, melyet ma délután volt szerencsém meghallgatni a Régi Zeneakadémia Vörösmarty utcai épületének kamaratermében.

A fiatal, szinte már kész fuvolaművész-hölgy briliáns technikája, a csodás, jól megválasztott darabok, a nagyszerű közreműködő partnerek együtt, igazán lázba hozták a közönséget, és a varázslatos koncert- iléetve szólószámokat szinte szűnni nem akaró tapsokkal honorálta.
Nem tudom, az ifjú művész-tanár-jelöltnek, mit hoz a holnap, de hogy ma valami egész káprázatosat mutatott be-játszott nekünk elragadóan, azt még sokáig meg fogom őrizni az emlékezetemben.

Ez volt a műsor:

Fr. Benda: e-moll fuvolaverseny

Közreműködik a barátokból alakult kamarazenekar

Vezényel: Cser Miklós

C.Ph.E. Bach: d-moll triószonáta

Közreműködik:
Bán Máté - fuvola
Bóna Ilona - csembaló
Sisak Gergely - gordonka

Madarász Iván: Sokszor 70 hangok

Közreműködik:
Termes Rita - zongora

A. Dvorak: G-dúr szonatina

Közreműködik:
Nagy Míra - zongora

A. Jolivet: Chant de Linos

Közreműködik: Termes Rita - zongora


936   Búbánat • előzmény935 2012-01-28 17:32:29
Adós vagyok még a Toborzó szólóját éneklő művész megnevezésével: a Kodály Zoltán Férfikar művésze, Naszvagyi Vilmos bűvölte énekével újra el a hallgatóságot!
935   Búbánat 2012-01-28 17:24:13
A Magyar Kultúra Napján, a Párbeszéd Házában (VIII. Horánszky u. 20.) megint egy szép hangversenyt adtak a Józsefvárosi Zenebarát Kör tagjai: Bartha Eszter, Dudovits Blanka, Kárpáti Attila,
Kecskés Sándor, Kriszta Kinga, Portisch Lajos, Újvári Gergely, Zábó Gyula, Zöld Ildikó, valamint a Magyar Örökség-díjas Kodály Zoltán Férfikar.
Zongorán közreműködött Papp Gyula művész-tanár,
vezényelt a művészeti vezető: Pálinkás Péter Magyar Örökség-díjas karnagy.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én a Magyar Kultúra Napját ünnepeljük.

A Józsefvárosi Zenebaráti Kör a Józsefvárosi Kulturális és Sport Nonprofit Kft szervezésében kifejezetten ebből az alkalomból és erre a napra – délután 4 órára - hirdette meg újabb hangversenyét, melynek műsorán dalok, áriák, kórusművek hangzottak el a magyar zene évszázadaiból.

A műsor összeállításáról a Kodály Zoltán Férfikar karnagya, Pálinkás Péter gondoskodott, aki igazán szép, énekhangra és zongorára, illetve kórusra írt darabokat válogatott be a programba, ezzel együtt a hangverseny összes közreműködője művészetével méltóan és emlékezetesen járult hozzá a Kölcsey, a Himnusz és a Magyar Kultúra Napja szellemiségéhez.

Az Erkel Ferenc megzenésítette himnuszunk közös eléneklésével kezdődött el a hangverseny (a Kodály Férfikar vitte a prímet, de vele együtt felállva énekelt a szép számban összegyűlt közönség is. Zongorán Papp Gyula működött közre).

Az igen emelkedett hangvételben megszólalt csodálatos Himnuszunk után következett egy gregorián mű: Szent László himnusz, melyet rendkívüli muzikalitással adott elő Pálinkás Péter irányításával a Férfikar.
Ezt követte egy kuruc kori ismeretlen szerző kórusműve: „Krisztusom, kívüled” Ez egy bensőséges imádság, gyönyörűen megkomponálva énekszólamokra, amit gyönyörűen szólaltatott meg a kórus.

A továbbiakban először a XIX. század zenéjéből kaptunk egy díszes csokorra való válogatást.
Előbb – a tavalyi Liszt-évre visszatekintve is - Liszt Ferencnek egy szép, 1850-es években férfikarra írt dalát, a „Weimari népdal”-t, hallottuk a Kodály Férfikar előadásában - magyarul. A zongoránál itt és a továbbiakban is – egy műsorszám kivételével - a virtuózan játszó Papp Gyulát köszönthettük, aki szinte állandó zongorakísérője a Józsefvárosi Zenebaráti Kör által abszolvált hangversenyeknek.

Erkel műveiből következtek részletek: előbb „A honfi imája” hangzott fel, mely a Bánk bán I. felvonása fináléjából meríti dallamát – egy férfikari átirat, a szólót a Kodály Férfikar tagja, Naszvagyi Vilmos énekelte – megkapó poézissel. Utána a Bánk bánból a bordalt adta elő remekül Kárpáti Attila és a férfikar, majd a „Hazám, hazám…” következett egy érdekes megoldásban: egy tenor - bariton – kettős (Kecskés Sándor - dr. Ládai Balázs) énekelte a tenor-áriát, hozzájuk csatlakozott a férfikar is. A versek sorait felváltva énekelték, a legvégén pedig a szólók és a kar együtt énekelte és tartotta ki a magas hangot. Igen hatásos volt produkciójuk!
Itt említem meg, hogy a Józsefvárosi Zenebarát Kör hangversenyén szólót éneklő művészek közül többen a Magyar Állami Operaház énekkarának tagjai is: Bartha Eszter, Kárpáti Attila, Ujvári Gergely, továbbá az Operában is fellépő művészek Kriszta Kinga és Kecskés Sándor operaénekesek.

Két részlet következett a Hunyadi Lászlóból: Szilágyi Erzsébet áriáját („Mint a tenger úgy viharzik”) Zöld Ildikó adta elő. A művésznő mellesleg az éneklés mellett rendszeresen a műsorvezetői posztot is magára vállalja, ahogy ezen a délutáni hangversenyen is övé volt az felhangzó műsorszámokat és a közreműködőket felkonferáló, ismertető feladat.
Az opera címszereplőjének románcát Máriájához („Van végre egy pár nyugodt pillanat!...Ó, szállj hozzám, ég angyala!”) Újvári Gergely ihletett előadásában hallottuk.

A XIX. század zenéjének blokkját Liszt műve zárta: „O, lieb” „(Szeress, amíg csak élsz”) – Kecskés Sándor énekelte nagyszerűen ezt a szép dalt, mely a Szerelmi álmok zenei feldolgozásán alapszik.

A hangverseny második részében XX. században alkotó magyar zeneszerzők műveinek részletei csendültek fel kitűnő művészeink előadásában. Először Farkas Ferenc népszerű színpadi darabjából, a Csínom Palkóból a Förgeteg dalát („Sej, haj, betyár”) énekelte neves sakknagymesterünk, Portisch Lajos, akit bizony ebben a másik szerepkörében is már-már a profi jelzővel illethetjük.

Ezután Bartha Eszter egymás után két népszerű dalt énekelt nekünk. Előbb egy Polgár Tibor szerzeményt, mely tulajdonképp egy feldolgozás és a Blaháné című filmhez írt zenéjéből való: Cserebogár-dal. Ezt a lírai hangvételt követte egy vidám, lendületes, pattogós, humoros kompozíció: Kerekes János zeneszerző-karmester zenéjére és Polgár János szövegére a „Dal a módiról”. A vers refrénje: „Ide nézz, csak ide rám” – a Déryné filmzenéjéből is ismert ez a slágerré vált betétszám. Bartha Eszter mindkét előadott dalát lelkes tapssal honorálta a közönség.

Következett két megzenésített vers. József Attila: Őszi alkonyat és Fekete István: A Föld. Előadójuk a Kodály Zoltán Férfikar művésze, Zábó Gyula baritonista volt, aki mély átéléssel énekelte el a számomra ismeretlen Tarnóczy László megzenésítette két költeményt.

Kodály Zoltántól négy kompozíciót hallhattunk a műsorban: a Székelyfonóból a Rossz feleség című balladát Dudovits Blanka (szoprán) énekelte – élményszerűen! (Itt kivételesen nem Papp Gyula kísérte zongorán, hanem a zongoraművész-tanár növendéke kapott lehetőséget a bemutatkozásra: Jászberényi Lilian, aki meghálálta a bizalmat…) Ugyancsak a Székelyfonó részlete a Csitári hegyek alatt. Itt az előadó Kriszta Kinga és Újvári Gergely duettjének tapsolhattunk.

Az utolsó blokkban megint a Kodály Zoltán Férfikart üdvözölhettük a pódiumon. Kodálytól a „Fölszállott a páva” című kórusra írt művét és a Toborzót a Háry Jánosból hallhattuk tőlük briliáns előadásban. A két szám között Karay József-Weöres Sándor szerzeménye, az Ugrótánc és Ádám Jenő: Somogyi nóták című kórusra írt dalait énekelte el a férfikar.

A hangverseny utolsó számaként Gárdonyi Zoltán kompozíciója csendült fel: Tartsd meg hazánkat – kánonra. Ez a kórusmű méltó befejezése volt a kétórás ünnepi hangversenynek.

A megvalósításért köszönet illeti a szervezőket, a létrehozókat, előadókat, mindenekelőtt az ezúttal is kitűnően éneklő Kodály Zoltán Férfikart, Papp Gyulát és Jászberényi Liliant, akik ellátták az igényes zongorakíséretet, valamint az összes közreműködő énekest, akik szívüket-lelküket kitették, hogy szép, kifejező hangjuk, énekművészetük által bennünket a zene csodájában részesítsenek. És külön említem meg az egész műsorért felelő, a hangversenyen dirigáló Pálinkás Péter karnagyot, aki nélkül bizonyosan nem jöhetett volna létre a Párbeszéd Házában ilyen hőfokú, minőségileg is elsőrangú zenei élmény, mint ami január 22-én a Magyar Kultúra Napján mind a résztvevőknek, mind nekünk, földi halandóknak - a közönségnek is - megadatott, melyben részünk lehetett.
934   Búbánat 2012-01-09 00:33:15
Két zenei élményemről szólok itt, melyek még az ó évben ragadtattak magukkal, sajátos hangulatával.
Két jótékonysági hangversenyre látogattam el, mindkettőt a Józsefvárosi Kulturális és Sport Nonprofit Kft rendezte, és az előadók között mind két alkalommal ott voltak a Józsefvárosi Zenebarát Kör tagjai közül: Zöld Ildikó, Kárpáti Attila, Kecskés Sándor, Kozári János, Ormándy József, Pálinkás László, Portisch Lajos, Zábó Gyula, akik mellé társultak további énekes művészek.


Az első koncertre november 5-én került sor a Józsefvárosi Zeneiskola Dísztermében (Bp. VIII. Nap u. 33.). A meghívó olasz dalestre szólt. Elsősorban nápolyi dalokat énekeltek a többségében már igen csak meglett korú művészek, akik állták a sarat, és bizony, ahol kellett, érces hangjukon kivágták a rezet!

Pálinkás László (tenor) műsorán szerepelt Giordanitól a Caro mio ben; Bixio Mammája
Dudovits Blanka (szoprán) előadásában hallgattunk két Bellini-dalt
Zöld Ildikó (drámai koloratúrszoprán - aki a konferanszié szerepét is betöltötte) elénekelte Bellininek az Almen se non poss’io szerzeményét, valamint De Curtistól a Non ti scordar di me-t,
Pálinkás Péter (tenor) énekével felcsendült Leoncavallo híres Mattinatája és Tosti: A vuchella
Zábó Gyula (bariton) Respighi: A köd dalát és Oliviero művét, O ciucciariello, énekelte.
Újvári Gergely (tenor) Augustin de Lara híres Granadáját szólaltatta meg – a mexikói születésű spanyol zeneszerző műve „ nem lógott ki” az olasz szerzők dalai közül; Újvári azért nem maradt adósunk az olasz dallal: Tosti kompozíciójának címe: Aprile.
Bartha Esztertől (szoprán, az Operaház Énekkari művésze) két nápolyi dalt hallottunk
Ormándy József (tenor) előadásában is két olasz dal csendült fel: Gambardellától az O, marenariello; Toselli: Serenata.
Kecskés Sándor (tenor) elénekelte Gastaldontól a Musica proibita, majd R. Falvo: Dicitencello vuie című alkotását.
Portisch Lajos – igen a híres, nemzetközi sakknagymester – baritonján felcsendültek Tosti (Ideale) és Denza (Occhi di fate) dallamai
Kozári János két dala volt: De Curtistől a Torna a Sorrento (Sorrentói emlék) és Cardillo: Core in grato.
Kárpáti Attila gyönyörű baritonján elhangzott a Santa Lucia című nápolyi dal, továbbá egy másik népszerű dal, Di Capua: O sole mio

Zongorán Pálinkás Péter és Papp Gyula zongoraművészek működtek közre.

Mondanom sem kell, óriási volt a siker!

A másik monstre produkció 2011. december 18-án, a Józsefvárosi hajléktalanok megsegítését célozta az önkéntes adományokból. Helyszíne a magyar jezsuiták Párbeszéd Háza kápolnája volt (Bp., VIII. Horánszky u. 20.) Ennek a hangversenynek a műsorszámai az adventi időszak hangulatához kapcsolódó népszerű zenei művekből került összeállításra: a már fentebb hallott énekművészekhez csatlakozott a kitűnő Kodály Zoltán Férfikar, művészeti vezetőjükkel, az est karmesterével: a magyar örökség díjas Pálinkás Péterrel. Zongorán itt is Papp Gyula működött közre (ha jól jegyeztem fel a nevet). A vokális művek előadását a hajléktalanok témakört felölelő kortárs versek felolvasása szakította olykor meg, melyet Halasi László elmélyült tolmácsolásában kaptunk.

A műsor a Kodály Zoltán Férfikar énekes bevonulásával vette kezdetét - Clarke: Jertek, áldjuk Istent, amit követett ismeretlen szerző műve a XVII. Századból: Krisztusom kívüled…
Egymást követték a szebbnél szebb áhítatos zenék, énekek a kórus, illetve a kórus és az egyes szólisták közös előadásában:
Pitoni: Cantate Domine (kórus)
Händel: Thanks Be To God (kórus)
Bach-Gounod: Ave Maria (kórus)
Bach: Két egyházi ének (Portisch Lajos)
Mendelssohn: Éliás (Zöld Ildikó)
Schubert: Ave Maria (Kárpáti Attila)
Stradella: Pieta Signore (Zábó Gyula
Franck: Panis angelicus (Kozári János)
Marchesi: Ave Maria (Kecskés Sándor)
Két német karácsonyi dal – Csing- ling-ling (Bartha Eszter)
Adam: Karácsony (Portisch Lajos – Pálinkás Péter)
Mascagni: Ave Maria (Újvári Gergely)
Varga László: Fogadd el Uram (Ormándy József)
Erkel: Fohász (kórus)
Wolf Péter: Ave Maria (kórus)
Vígh: Magyarok karácsonyára (kórus)

Az utolsó szám méltó megkoronázása volt a nagyszabású hangversenynek: Dvořák: Égi szent béke jöjj - hangzott el először a két szoprán, Bartha Eszter és a Zöld Ildikó énekhangján, majd egymás után bekapcsolódott az összes szólista és az énekkar. Fantasztikus élmény volt! Igazi ráhangolódás a karácsonyra.

933   Búbánat 2011-12-10 13:33:55
2011. ADVENT
Jótékonysági Hangverseny
Józsefváros hajléktalanjaiért

December 18-án 15 órakor
a Párbeszéd Házában
( VIII. Horánszky utca 20. )

A Józsefvárosi Kulturális és Sport
Nonprofit Kft. támogatásával

Műsoron:

Bach, Händel, Haydn, Stradella, Erkel, Liszt, Marchesi, C.Franck, Mendelssohn, Gounod, Verdi, Mascagni, Dvořák művei

Előadók:

a Józsefvárosi Zenebarát kör tagjai
( Művészeti vezető: Pálinkás Péter ),

a Kodály Zoltán Férfikar

Vezényel:

Pálinkás Péter
Magyar Örökség-díjas karnagy
932   Beatrice 2011-08-27 02:02:01
Aug. 27-én (azaz ma) délután 15 perces operakoncertek lesznek a budapesti Pozsonyi út 5. sz. ház erkélyein. Időpontok: 16:40, 17:55, 18:50.
Közreműködnek: Mester Viktória, Herczenik Anna, Vadász Dániel, Hábetler András, Szvétek László, valamint zongorán Neumark Zoltán.
A Pozsonyi Piknik programja
931   Búbánat 2011-04-11 19:22:50
Kincses Veronika is énekel azon az ária- és dalesten, melyre a Szent Margit Gimnáziumban kerül sor 2011. április 30-án este hét órakor. További fellépők: Ócsai Annamária és Bognár Szabolcs. Zongorán közreműködik: Bogár Zsófia.
A műsorban Mozart, Rossini, Saint-Saens, Verdi, Muszorgszkij, Kodály, Cilea, Puccini, Sugár Rezső műveinek részletei, valamint virágénekek csendülnek fel.
930   Búbánat 2011-03-26 11:10:34
Imádkozzunk a magyarságért!
Szeretettel várjuk

a „Határon túli magyarságért, ÖSSZETARTOZUNK” Alapítvány immár hagyományos jótékony célú koncertjére

a Budapest XI. ker. Gazdagréti Szent Angyalok Templomban (1118 Budapest, Gazdagréti út 14.)

2011. április 29-én, pénteken d.u. 6 órakor.

Közreműködnek:

Bokor Jutta, Cserna Ildikó, Kertesi Ingrid, Kováts Kolos, Megyesi Schwartz Lúcia, Molnár András, Petrás Mária, Rácz István, Rálik Szilvia,
Rezsnyák Róbert, Sárkány Kázmér, Szerekován János, Szvétek László operaénekesek, Geiger György trombita és Maros Éva hárfa művészek.

Kísér: Dallos Erika.

Az est háziasszonya Halász Zsuzsa.

Védnök: Mádl Dalma Asszony.

A műsorban népszerű opera- és egyházzenei áriák fognak szerepelni.

Jegyek elővételben a Szkítia Könyvesboltban (Bp.XII. Böszörményi út 19/a.) valamint a helyszínen kaphatók 1.000,- Ft/db egységáron.
Megrendelhetők e.mail-ben is: osszetartozunk@mail.tvnet.hu

A bevételt és adományokat határon túli testvéreink segítésére fordítjuk (diákok tandíja, kárpátaljai iskolák és gyermektáborok támogatására, rászorultak gyógykezelési ktg., stb.)

Honlap: www.osszetartozunk.hu

Az összeg az alapítvány számlájára is utalható, a jegyek az előadás előtt a helyszínen átvehetők. (A közleményben kérjük a név, és a kért jegyek db-számát feltüntetni)
929   Búbánat 2011-03-16 23:22:30
Nagyböjti ünnepi hangverseny
Tempfli József nyugalmazott nagyváradi megyéspüspök
80. születésnapja alkalmából az ünnepelt jelenlétében

Előadja a Jóreménység Társulat ének- és zenekara
vezényel: Kovács János, az Állami Operaház első karmestere,

szólót énekel:

Kolonits Klára - szoprán,
Megyesi Schwartz Lúcia - mezzoszoprán,
Fekete Attila - tenor,
Juraj Peter - basszus

Közreműködik: Oberfrank Pál színművész

2011. április 3-án, vasárnap, 18 órakor.

Helyszín: Gazdagréti Szent Angyalok-plébániatemplom
(Bp. XI. Gazdagréti út 14.)

Jegyek válthatók 1500,- 2500,- 3000,- Ft-os áron a Ticket Express jegyirodáiban,interneten a Jegymester-nél (www.jegymester.hu), valamint a helyszínen.

Donizetti: Miserere – 1. tétel

Rossini: Stabat Mater

A Jóreménység Társulat egy újkeletű művészeti
kezdeményezés, mely a Gazdagréti Szent Angyalok-templomban lelt otthonra.
Elsősorban szakrális zenei és irodalmi művek
előadására alakult. Művészeti vezetője:
Déri András, a Magyar Állami Operaház karmestere, a Pasaréti Ferences templom egyházzenei vezetője
Elnöke: Dr. Szederkényi Károly c. prépost,
esperes, gazdagréti plébános

Kovács János a MagyarÁllami Operaház első
karmestere, Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes
Művész

Kolonits Klára Liszt-díjas szopránénekes, nemzetközi
énekversenyek győztese és különdíjasa,
elismert oratórium- és dalénekes

Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán, szintén
több nemzetközi énekverseny győztese,
díjazottja, sokoldalú opera-, oratórium- és
dalénekes. Legutóbb a Liszt-év kapcsán Párizsban
lépett fel

Fekete Attila Liszt-díjas tenorénekes. Zeneakadémistaként debütált az Operaházban.
Gyakori vendége az európai és amerikai dalszínházaknak,koncerttermeknek

Juraj Peter a Pozsonyi Nemzeti Opera
európaszerte ismert kiváló basszusénekese.
Vendégként többször fellépett Magyarországon
is.

Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi
Petőfi színház igazgatója

Juhász Judit a Magyar Katolikus Rádió vezetője
928   Sipi 2010-10-05 09:58:02
Tegnap meghallgattam Mendelssohn Paulus című oratóriumát Egerben a Bazilikában. Sajnos a hely irgalmatlanul visszhangos, így a szólamok megkülönböztetése elég nagy nehézségekbe ütközött, pedig viszonylag közel ültem. Persze a nagy kórustömbökben azért hatásos volt. A mű elég hosszú, kár, hogy nem kezdték korábban, fél 11 körül lett vége és a vége felé már érezhetően fáradt volt a közönség, én is kezdtem álmos lenni annak ellenére, hogy a zene végig lekötött, még a recitatívók is jók voltak.

Az Egri Szimfonikus Zenekar olyan, amilyen. Én eljárok a koncertjeikre, örülök, hogy itt is vannak hangversenyek, de hát ez egy amatőr zenekar.

A három szólista, Létay Kiss Gabriella, Megyesi Zoltán és Gábor Géza egész jók voltak, bár Kiss Gabriella néha eltakarta a kottával az arcát, ilyenkor eléggé eltompult a hangja, jobb lett volna, ha azt a könyvet nem emeli olyan magasra.

A Nemzeti Énekkart én már hallottam néhányszor élőben és nekem úgy tűnt, mindig nagyon magas színvonalon énekelnek. Most sem csalódtam, erőteljesen, átéléssel és szuperül énekeltek, csak gratulálni tudok nekik. Szép este volt.
927   Momo 2010-08-16 23:40:10
Salzburg 2011 – jövő évi tervek
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
16:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

Richard Wagner: Az istenek alkonya

18:00 : Budapest
Ötpacsirta Szalon (FSzEK Zenei Gyűjteménye)

Szabó Marcell (zongora), Onczay Zoltán (gordonka), Kanyó Dávid (fuvola), Kővári Eszter Sára (ének)
Az est házigazdája: Madarász Iván zeneszerző


Liszt: 104. Petrarca-szonett, S.161/5
Bartók: Három Csík megyei népdal, BB 45b
Dohnányi: Ruralia Hungarica, Op. 32/a, 32/d
Horváth Márton Levente: Sonata da chiesa
Madarász Iván: Három történet oboára
Bella Máté: A pillangó álma
Balogh Máté: Hét hangya
Madarász Iván: Fú a szél a nádasban

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Kamaraterem

Lajkó István (zongora)
"A fekete-fehér színei 2022"
Liszt: Zarándokévek, Második év: Itália – 47. Petrarca-szonett, 104. Petrarca-szonett, 123. Petrarca-szonett
Schubert: Három zongoradarab, D. 946
Medtner: Szonáta-ballada, op. 27

19:30 : Budapest
Nádor Terem

Nagy Réka (gordonka, viola da gamba)
Savaria Barokk Zenekar, vezényel: Németh Pál
C. Ph. E. Bach: A-dúr gordonkaverseny
J. Pfeiffer: A-dúr versenymű viola da gambára
A mai nap
született:
1797 • Gaetano Donizetti, zeneszerző († 1848)
elhunyt:
1643 • Claudio Monteverdi, zeneszerző (sz. 1567)
1924 • Giacomo Puccini, zeneszerző (sz. 1858)
1957 • Erich Wolfgang Korngold, zeneszerző (sz. 1897)