vissza a cimoldalra
2022-10-07
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63768)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5706)
Opernglas, avagy operai távcső... (21517)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7737)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2408)
Digitális kerekasztal (129)
Kedvenc felvételek (703)
Milyen zenét hallgatsz most? (25127)
Kedvenc előadók (2933)
Társművészetek (2575)
Momus társalgó (6406)
Haladjunk tovább... (237)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8723)

Olvasói levelek (11891)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Kimernya? (4605)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (3275)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (5222)
Operett, mint színpadi műfaj (5231)
Momus-játék (6321)
Lisztről emelkedetten (1174)
Verdi-felvételek (635)
Ilosfalvy Róbert (1006)
Szkrjabin (551)
A díjakról általában (1170)
Rost Andrea (2127)
Miklósa Erika (1288)
Pantheon (3147)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5396)
Erkel Színház (11301)
Kedvenc magyar operaelőadók (1248)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Fórum - Abbado – az ember (Búbánat, 2008-08-07 22:36:55)

   
158   Búbánat 2022-08-21 11:54:52

A Bartók Rádió sugározza ma 18.30 és 19.30 óra között:

Muzsikuslegendák - Claudio Abbado karmester 

Szerkesztő-műsorvezető: Némethy Attila

(A 2021. október 3-i adás ism.)

157   Búbánat 2020-06-26 16:25:11

Erre az emlékező cikkre most találtam:

https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/mazsihisz-hirek/mai-szuletesnapos-claudio-abbado-egy-utolerhetetlen-zsidoberenc-zseni

„Édesanyja börtönbe került, amiért egy zsidógyereket bújtatott, ő maga Mahler egyik legnagyobb karmestere volt, aki jórészt az Izraeli Filharmonikusok későbbi vezetőjének, Zubin Mehtának köszönhette a karrierjét. Szenvedélyes volt, szerény, fáradhatatlan és még gyönyörű is, nem sok nála jelentősebb karmestert hordott a föld a hátán.”

„A magas művelődés utolsó sztárjai egyike, népi hőse volt, aki igyekezett oda is elvinni a zenét, ahol a szegénység útját állta, mert azt gondolta, hogy mindenkihez szól. Igaza volt.”

156   Búbánat 2020-05-07 12:44:22

2020.05.07  13:35 - 15:00  Bartók Rádió

Hangversenykülönlegességek

A Berlini Filharmonikus Zenekar hangversenye

Vezényel: Claudio Abbado

Km.: Anne Sofie von Otter, Véronique Gens, Stella Doufexis, Roberto Alagna, Bryn Terfel (ének),

Gil Shaham (hegedű),

Mihail Pletnyov (zongora),

Orfeón Donostiarra Kórus,

Dél-Tiroli Gyermekkórus

1. Georges Bizet: Carmen - részletek

a) Előjáték,

b) Habanera (von Otter, kórus),

c) Torreádor dal (Terfel, von Otter, Gens, Doufexis, kórus),

d) Cigánydal (von Otter),

e) Virágária (Alagna),

f) Induló (kórus, gyerekkórus),

2. Maurice Ravel: Spanyol rapszódia

3. Pablo de Sarasate: Carmen-fantázia (Shaham)

4. Szergej Rahmanyinov: Rapszódia egy Paganini-témára (Pletnyov)

ráadás: Johannes Brahms: V. magyar tánc

 (Berlini Filharmónia, 1997. december  31.)

155   vasmacs100 2019-06-26 07:48:32

1933-ban ezen a napon született Claudio Abbado.

 https://www.facebook.com/Vasmacs-283767802411125/

154   Búbánat • előzmény143 2019-04-19 09:56:25

Ma éjjel ismét láthatjuk a televízió képernyőjén  - M3 csatorna, 23.10 - 

Verdi: Requiem

A Milánói Scala együttesének vendégfellépése az Erkel Színházban, 1981. június 16-án.

Shirley Verrett
Jelena Obrazcova
Kelen Péter
Nicolai Ghiaurov

Milánói Scala ének- és zenekara

Vezényel: Claudio Abbado

Műsorvezető: Sediánszky János

Rendezte: Apró Attila

153   Búbánat 2019-01-20 12:30:03

Ma öt éve hunyt el a karmester-legenda: Claudio Abbado

Rá emlékezve idemásolom azt a cikket, melyben budapesti ittléte alatt interjúvolta meg Abbadót Kiskalmár Éva

  • Film Színház Muzsika, 1981. július 11.

BESZÉLGETÉS CLAUDIO ABBADÓVAL - ZENÉRŐL, KÖZÖNSÉGRŐL

Vezényeltem a New York-i Metropolitanben, a londoni Covent Gardenben, vezényeltem Párizsban és Münchenben — s valahányszor csak visszatértem a Scalába, úgy éreztem, hogy — különösen Verdi, Puccini és Rossini zenéjéhez — ez a kórus és zenekar a legjobb a világon” — szakadt ki a vallomás a milánói Scala főzeneigazgatójából, legutóbbi budapesti vendégszereplésekor.

A Claudio Abbado vezette együttes nagy sikerrel szerepelt néhány héttel ezelőtt az Erkel Színházban: Verdi Requiemjét hallhattuk két egymást követő estén — s a második előadást (mint ismeretes) a Magyar Televízió is közvetítette.

Az élmény tehát — egy ország élménye lehetett.

A világhírű olasz karmester huzamos ittléte teremtett alkalmat e hosszabb lélegzetű beszélgetésre. 
— Muzsikuscsaládba születtem, körülöttem mindenki zenélt — kezdte „curriculum vitae”-jét Claudio Abbado —: apám hegedült, anyám és a bátyám zongorázott.

Mi volt első karmesterélménye?
— Arra emlékszem, amikor hétéves koromban a szüleim elvittek a Scalába; Antonio Guarnieri vezényelt, és nagyon megragadott az, hogy e kiváló karmester egész apró mozdulatokkal milyen csodálatosan dirigálta Debussy Nocturne-jét. Még aznap este beírtam a naplómba: én is szeretném vezényelni ezt a darabot, én is karmester akarok lenni.
 

Sikerült — ez a vágya teljesült.
— A családunkban szerencsére mindenki azt csinálja, amit szeret — tehát a hobbinkból élünk meg, a hobbink a munkánk. Az öcsém szintén hat-hét éves korában határozta el, hogy építész lesz; a bátyám karmester a milánói konzervatóriumban, a nővérem pedig a Ricordi Kiadó igazgatója.

Hogyan kezdődött az ön karmesteri pályafutása?
— Amikor befejeztem Bécsben a karmesterképzőt Swarowskynál az Akadémián, Sienába mentem tanulni Zubin Mehtával együtt, majd a Kusszevicki- díj után Triesztben vezényeltem az első hangversenyeket, operákat. 1963-ban pedig megnyertem New Yorkban a Mitropoulos- versenyt, és ezután már minden sokkal könnyebben ment: a legnagyobb zenekarokat vezényelhettem.

Azóta sok országot bejárt, megismerte a világot — s a világ is megismerte önt.
— Két állandó zenekarom van: a Londoni Szimfonikusok és a Scala. Ezenkívül a Bécsi Filharmonikusokat szoktam vezényelni — általában a Bécsi Fesztivál nyitóhangversenyén, vagy Salzburgban, vagy lemezfelvételeket készítek velük. S éppen most ajánlották föl a Chicagói zenekar zenei igazgatói tisztét; nagyon örülök neki, de nem tudom, lesz-e elég időm rá.

Egy korábbi beszélgetésünk alkalmával említette, mennyire szívügyének tekinti az Európai Közösség Ifjúzenekarát. Hogyan, és mikor jött létre ez a fiatal nemzetközi zenekar?
— Kamarazenét, kamarazenélést tanítottam a fiataloknak a pármai konzervatóriumban — mindenekelőtt azt, hogyan kell együtt játszani. Sokat dolgoztam fiatalokkal Chicagóban, Philadelphiában is — aztán meghívtak a Nemzetközi Fiatal Zenekarok Fesztiváljára. Akkor jutott eszembe, hogy alakítani kellene egy együttest az európai fiatalokból; az Európai Közösség parlamentje támogatta a javaslatomat — így született meg négy évvel ezelőtt ez a fiatal zenekar; s most arra gondolok, milyen jó volna kiszélesíteni például magyar fiatalokkal is.

Ön szerint ki a jó muzsikus?
— Aki arra törekszik, hogy minél mélyebben megismerje a partitúrát, s ezáltal mindig föl tud fedezni benne valami újat; szerintem egy partitúra megismerésének nincs határa.

És ki a jó karmester?
— A jó karmesternek tudnia kell legalább egy hangszeren játszani, lehetőség szerint zongorán, hogy jól és könnyen igazodjék el a partitúrában; de ismernie kell egy kissé valamennyi hangszert, technikai okokból, ugyancsak a partitúrában való tájékozódás miatt. Ez a legfontosabb: a partitúra mély és átfogó ismerete; s akkor már az sem lényeges, hogy a karmester emelgeti-e a fejét vagy sem, hogy kis vagy nagy mozdulatokkal dirigál-e, hanem hogy megértesse a zenekarral (végül is a közönséggel), mi a kívánsága, milyen a zenei felfogása.

Önnek nagyon jó a kapcsolata a munkatársaival, elképzelhetetlen, hogy veszekszik vagy kiabál.
— Valóban nagyon ritkán, de azért előfordul. Például ha túl kell kiabálnom az együttest, mert sokan vannak együtt — zenekar, kórus, szólisták —, s nekem egységet kell teremtenem. Általában nagyon jó a kapcsolatom mindenkivel, és sokukkal igazi jó barátok vagyunk, nemcsak munkatársak.

Egy-egy operára való felkészüléskor világhírű rendezőkkel dolgozik együtt; bizonyára vannak vitáik is olykor-olykor...
— Viták mindig vannak, természetesen, de ezek a zenét szolgálják; a jobb előadás érdekében vitatkozunk, semmiből sem csinálunk presztízskérdést. A rendezőkkel (Strehler, Ronconi, Ljubimov) már sokszor hónapokkal, esetleg évekkel a bemutató előtt elkezdjük a közös munkát.

Min szokott a karmester vitatkozni a rendezőkkel? 
— Verdi Simon Boccanegra című operáját Strehlerrel állítottuk színpadra, s akkor sokat vitatkoztunk; ő az első változatot szerette volna előadni, én pedig ragaszkodtam a másodikhoz, azzal a mély meggyőződéssel, hogy ez az igazi. Verdi levelei is ezt igazolják. A nagy zeneköltő, gyakran több változatban készítette el operáit, addig csiszolt, simított rajtuk, míg megesett, hogy csak a negyedikkel volt megelégedve (például a Don Carlos) — s ezek lettek végül is a remekművek. Tehát egyrészt azon vitatkoztunk, hogy melyik változat menjen; aztán ott, ahol Gebriele és Amelia találkozik, a kottában szerepel egy korona; Strehler azért óriási jelenetet tervezett ide, hosszú ölelést, míg végül sikerült meggyőznöm arról, hogy itt ennyit nem időzhetünk, az a korona csak a zenei hangzásra vonatkozik, és nem a jelenetre. De megtörténik az ellenkezője is, vagyis hogy én mondok le az elképzelésemről a rendező javára, illetve, mint már említettem, az előadás javára. Strehler az opera végén, Simon halálakor nagy mozgásokat szervezett: ahogy Simon búcsúzik a nemesektől, elindul, és a szegényeknél fejezi be a búcsút, majd a hajóra megy meghalni. Mindez igen gyönyörű volt és szuggesztív, és nagyon is indokolt. Tehát megkerestem az ehhez megfelelő tempót, hogy Cappuccilli, az opera címszereplője elvégezhesse mindezeket a mozgásokat.

Mitől függ a karmesterek saját stílusa?
— Minden emberre, így a karmesterekre is nagyon jellemző a személyiségük. Ez a személyiség rányomja a bélyegét minden cselekedetünkre; természetesen a vezénylési stílusunkat is meghatározza, Furtwängler például mindenki mástól elkülöníthetően, csakis rá jellemző módon vezényelte a romantikusokat. Az ő zenei mondatainak hatalmas feszültségük volt, és mindig indokoltan, értelemszerűen. Még akkor is, ha sokan felrótták neki, hogy túl lassú; pedig nem volt lassú, csak hihetetlenül mély értelmet adott a zenének. Toscaninival pedig olyan előadásokat
hallhatunk, amelyekben a zenekar csodálatosan együtt van, érezni lehet a nagy karmester hatalmas meggyőző erejét, hogy úgy alakítja a zenekart, ahogy senki más. Talán a legnagyobb karmester volt a világon.

Tehát nem a tempó és a metronóm határozza meg a zenei előadás értékét.
— A tempónak csak relatív értéke van, mint Furtwänglerrel kapcsolatban említettem. Van olyan Trisztán-előadás, amely egy félórával tovább tart, és van olyan is, amely ugyanennyivel előbb fejeződik be — s mindkettőt elfogadhatom. Ha van értelme, jelentése a gyorsabb illetve lassúbb tempónak, akkor jószerivel mindegy, mennyire tér el a megszokott gyakorlattól: nem lehet és nem szabad stopperral mérni a zene szépségét és értékét.

Ön szerint melyek a jó zenekar kritériumai?
— Nagyszerű, kiváló muzsikusok a tagjai; az erős, jó fegyelem és a repertoár kitűnő ismerete jellemzi a világ legjobb zenekarait.

Hogyan alakítja a közönség jelenléte egy-egy hangverseny, illetve operaelőadás légkörét, sikerét?
— Nagyon-nagyon fontos, sokat segít a közönség. Ha érzi az ember, hogy a hallgatóság figyel, olyan elektromos feszültség, forróság árad szét, amely inspirál, s amelytől másképp játszunk aznap, mint egész addigi muzsikusi életünkben.

Mit tapasztalt a világ különböző pontjain: a közönség megnyugvást vagy izgalmakat vár a zenétől?
— Mostanában szinte mindenütt nagy Mahler-divat van, elsősorban a fiatalok körében. Azt hiszem, ez jól tükrözi azt a kínzó szorongást, amely korunkra oly igen jellemző. A halál fokozott érzete s az élet örömeinek tisztelete: ez az a kettősség, amelyet a mai ember Mahler zenéjéből a saját tapasztalataira kivetít, s amellyel azonosul.

Ön milyen zenét szeret?
— A szép és jó zenét; amelynek értelme, jelentése van; amely ad és mond nekem valamit, bármely korból való.

Mit üzen a fiatal karmestereknek?
— Tanuljanak sokat; törekedjenek arra, hogy minél többet megismerjenek a világból. Az alapos tudással előbb-utóbb minden zenekart meg lehet nyerni.

Sohasem próbált zenét írni?
— De igen: tíz évig tanultam zeneszerzést, írtam is különböző dolgokat; de rádöbbentem, hogy döntenem kell, mert csak egyvalamire tudok megbízhatóan összpontosítani. Van, aki képes, egyszerre többfélére is, én viszont inkább csak egy mellett maradok: mégpedig első szenvedélyem, a karmesteri pálca mellett.

Nem bánja néha, hogy nem lett zeneszerző?
— De igen, időnként. Ám amíg szenvedéllyel csinálhatom azt, amit szeretek, érdemes élnem.
 

/Kiskalmár Éva/

152   Búbánat 2018-12-11 11:36:14

2018.12.11  19:35 - 22:05  Bartók Rádió

Franz Schubert: Fierrabbas
Háromfelvonásos opera

Szövegét Josef Kupelwieser írta

Vez.: Claudio Abbado

Km.: Arnold Schönberg Kórus és az Európa Kamarazenekar

Szereposztás:

Károly király - Robert Holl (basszbariton),

Emma, Károly király lánya - Karita Mattila (szoprán),

Roland - Thomas Hampson (bariton),

Ogier - Peter Svesnsson (tenor),

Boland, mór herceg - Polgár László (basszus),

Fierrabras, Boland fia - Josef Protschka (tenor),

Florinda, Boland lánya - Cheryl Studer (szoprán),

Maragond - Brigitte Balleys (mezzoszoprán),

Brutamonte - Hartmut Welker (basszbariton),

Olivier - Jörg Schluckebier (próza),

Burgundi Gui - Rainer Brandstetter (bariton),

Normandiai Richárd - Claus Kühbacher (próza)

,Gérard von Mondidur - Michael Weber (próza),

Eginhard lovag - Robert Gambill (tenor),

Fiatalasszony Emma kíséretéből - Brigitte Pinter (mezzoszoprán) 

151   Búbánat 2018-11-05 11:03:22

Kapcs. 143. sorszám.

Verdi: Requiem - Claudio Abbado, Budapest Erkel Színház 1981.

Shirley Verrett, Jelena Obrazcova, Kelen Péter, Nicolai Ghiaurov, km. a Milánói Scala Ének- és Zenekara

Közzététel: 2018. nov. 4. Youtube

150   Búbánat 2018-08-02 10:41:07

A Bartók Rádió mai műsorán szerepel

 

12:36 - 14.05 Hangversenykülönlegességek

Claudio Abbado 85http://hangtar.radio.hu/images/kh0.png

VIII/5. rész

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának Johannes Brahms-hangversenye

Vezényel: Claudio Abbado

Km.: Dino Ciani (zongora)


1.   d-moll zongoraverseny, 

2.    I. szimfónia

 

 (Zeneakadémia Nagyterem, 1968. március 23.)

(Köv. rész: jövő csütörtök, 13.54)

149   Búbánat 2018-07-26 11:42:30

A Bartók Rádió mai műsorán, 12:36 - 13.55:

Claudio Abbado 85

VIII/4. rész


A Gustav Mahler Ifjúsági Szimfonikus Zenekar hangversenye
Vez.: Claudio Abbado

1. Bartók Béla: A csodálatos mandarin - szvit, 

2. Gustav Mahler: I. szimfónia,

ráadás Johannes Brahms: VI. magyar tánc,

(Budapest Kongreszusi Központ, 1987. május 5.)

 

148   Búbánat 2018-06-28 10:55:10

Bartók Rádió, ma 12:36 – 14:19

Claudio Abbado vezényelhttp://hangtar.radio.hu/images/kh0.png- VIII/1. rész
 

A Magyar Állami Hangversenyzenekar hangversenye


Km.: Sass Sylvia (szoprán)


1. Gustav Mahler: IV. szimfónia (km.: Sass)


2. Pjotr Csajkovszkij: V. szimfónia

 

 (Zeneakadémia Nagyterem, 1977. május 11.)

 

 (Köv. rész: július 12., 12.36)

147   Búbánat 2018-06-26 11:44:46

(A kép forrása: Café Momus - "A nap képe" rovat)

 

Áthoztam ide Ardelao fórumtársunk által bemásolt cikket - A nap képe topicból - itt is jó helyen van!

CLAUDIO ABBADO

(1933. június 26. – 2014. január 20.)


E m l é k é r e :

Nem mindennapi zenei élményben volt részük azoknak, akik ott lehettek az Európai Ifjúsági Zenekar bratislavai hangversenyén, melyet korunk egyik élenjáró karmestere Claudio Abbado vezényelt. A műsoron egyetlen mű: Gustav Mahler utolsó befejezett alkotása, a IX. szimfónia szerepelt. Napjaink Mahler-reneszánsza ellenére ez a hangulatilag rendkívül összetett és formabontó szimfónia aránylag ritkán hangzik el a koncerteken. A mű alapgondolata a sötét halálsejtelem, búcsúzás a világtól, melyet közben nyers humor és keserű irónia vált fel. 

A Mahler-mű nehéz feladat elé állítja a zenekarokat s ezért szinte hihetetlen az a technikai tökéletesség, az a hangszín- és kifejezésbeli árnyaló-készség, amit a 14—23 éves fiatalokból álló, nagy-létszámú zenekar bemutatott. Nem kétséges: abban hogy a muzsikusok a szakmai tudás ilyen fokáig jutottak el és közben nem vesztették el a játék spontán örömét — nagy része van Claudio Abbado rendkívüli egyéniségének. Abbado mindenekelőtt a hangzáskép áttetsző tisztaságára, az egyes hangulati elemek érzékletességére törekedett. Sokáig tartó élményt jelent a közönség számára például a záró-rész csöndes átszellemültsége, mely a zenekar és Abbado tolmácsolásában megrázóbban hatott bármiféle érzelmi kitörésnél.

A 140 tagú Európai Ifjúsági Zenekar 1976 óta szerepel és Abbado kezdettől a művészeti vezetője. A tagság természetesen cserélődik s az újakat évente pályázat alapján választják ki az európai országok tehetséges muzsikusaiból, konzervatóriumi vagy zenei főiskolai hallgatókból. A mostani zenekarban öt csehszlovákiai fiatal is játszik. Nem hirtelen összeboronált együttesről van tehát szó — az egyes zenei produkciókat hosszú és szigorú próbák előzik meg. Abbado ugyanis nagyon igényes, ám a dicsérettel sem fukarkodik. Szinte csodálatos, hogy sokoldalú elfoglaltsága mellett — a milánói La Scala művészeti vezetője, a Londoni Szimfonikusok vezető karmestere volt, állandó vendég karmestere a Chicagói Szimfonikus Zenekarnak és most szeptembertől átveszi Lorin Maazel örökét: a Bécsi Állami Opera művészeti vezetője lesz — időt tudott szakítani a fiatal zenészekkel való intenzív foglalkozásra. 

Az eredmény: az Európai Ifjúsági Zenekar játéka, a hangversenyeken aratott óriási közönségsiker — teljes mértékben igazolja Claudio Abbado szándékának helyességét, azt, hogy a szakmai fejlődés mellett egy ilyen összetételű zenekar a nemzetek közötti megértést is szolgálja.  

Delmár Gábor


A HÉT, 1986.VIII.29.

146   Búbánat • előzmény145 2018-01-21 10:14:58

Claudio Abbado emlékére, felvételeivel folytatódik a Classica csatorna tematikus programja  a mai napon: 

 

21.01.2018 | 12:00

BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 1 IN C MAJOR, OP. 21

From the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rome, 2001

Conductor:
Claudio Abbado

Orchestra:
Berliner Philharmoniker

 

21.01.2018 | 12:35

BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 2 IN D MAJOR, OP. 36

From the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rome, 2001

 

21.01.2018 | 13:15

BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 3 IN E FLAT MAJOR, OP. 55 "EROICA"

From the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rome, 2001

 

21.01.2018 | 14:10

BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 4 IN B FLAT MAJOR, OP. 60

From the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rome, 2001

 

21.01.2018 | 14:50

BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 5 IN C MINOR, OP. 67

From the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rome, 2001

21.01.2018 | 15:35

BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 6 IN F MAJOR, OP. 68 "PASTORAL"

From the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rome, 2001

 

21.01.2018 | 16:20

BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 7 IN A MAJOR, OP. 92

From the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rome, 2001

 

21.01.2018 | 17:05

BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 8 (ABBADO)

From the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rome, 2001

 

21.01.2018 | 17:40

EUROPEAN CONCERT FROM STOCKHOLM, 1998

Wagner - Tchaikovsky - Debussy – Verdi

- Wagner: Overture to "The Flying Dutchman" - Tchaikovsky: The Tempest, Symphonic Fantasia after Shakespeare, Op. 18  - Debussy: Trois Nocturnes

- Verdi: Quattro pezzi sacri.

Conductor:
Claudio Abbado

Chorus:
Schwedischer Rundfunkchor

Eric Ericson Chamber Choir

Orchestra:
Berliner Philharmoniker

 

21.01.2018 | 19:30

BACH, BRANDENBURG CONCERTO NO. 5 IN D MAJOR, BWV 1050

From the Teatro Municipale Valli, Reggio Emilia, 2007

Duration:
00:21:09

Conductor:
Claudio Abbado

Orchestra Mozart

 

 

Ismátlések 20.00 órától  a Classica csatornán.

145   Búbánat 2018-01-20 10:30:36

Ma négy éve hunyt el Claudio Abbado (Milánó, 1933. június 26. – Bologna, 2014. január 20.) olasz karmester, zongoraművész.

Berliner Philharmoniker - 1989

Claudio Abbado emlékére a Classica csatorna tematikus programmal jelentkezik:

20.01.2018 | 11:15

BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 6 IN F MAJOR, OP. 68 "PASTORAL"

From the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Rome (2001)

Duration:
00:43:55

Conductor:Claudio Abbado

Orchestra:
Berliner Philharmoniker

 

20.01.2018 | 12:00

ism.: 20.01.2018 | 20:00

GALA FROM BERLIN - SONGS OF LOVE AND DESIRE

From the Berliner Philharmonie (1998)

Conductor: Claudio Abbado

Soloist:
Mirella Freni (Sopran)

Christine Schäfer (Sopran)

Marcelo Álvarez (Tenor)

Simon Keenlyside (Bariton)

Orchestra:
Berliner Philharmoniker

 

20.01.2018 | 13:30

ism.: 20.01.2018 | 21:30

CLAUDIO ABBADO CONDUCTS MAHLER AND SCHÖNBERG

From the Vienna Musikverein (2006)

Conductor: Claudio Abbado

Soloist:
Juliane Banse (Sopran)

Orchestra:
Gustav Mahler Youth Orchestra

 

20.01.2018 | 15:15

ism.: 20.01.2018 | 23:15

VERDI GALA FROM BERLIN

Recording of the 2000 New Year's Eve Concert at the Philharmonie in Berlin.

Celebrating the 100th anniversary of Giuseppe Verdi's death, the Berliner Philharmoniker under the direction of maestro Claudio Abbado perform highlights from "Un Ballo in Maschera", "Don Carlos", "Rigoletto", "La Traviata" and "Falstaff". 

Duration:
01:25:21

Conductor:Claudio Abbado

Soloist:
Elizabeth Futral (Sopran)

Carmela Remigio (Sopran)

Andrea Rost (Sopran)

Stella Doufexis (Sopran)

Larissa Diadkowa (Mezzosopran)

Enrico Facini (Tenor)

Massimo Giordano (Tenor)

Anthony Mee (Tenor)

Ramón Vargas (Tenor)

Lucio Gallo (Bariton)

Anatoli Kotscherga (Bass)

Alan Titus (Bass)

Orchestra:
Berliner Philharmoniker

(2000)

 

20.01.2018 | 16:45

CLAUDIO ABBADO CONDUCTS STRAUSS AND WAGNER

Four Last Songs - Tristan and Isolde, Act II

Richard Strauss: Vier letzte Lieder (Four Last Songs); Renée Fleming, soprano.

 Richard Wagner: Tristan und Isolde, Act II;

 The Opening Concert of the 2004 Lucerne Festival was acclaimed as one the greatest performances of Act II of "Tristan".

Duration:
01:51:03

Conductor:Claudio Abbado

Soloist:
Renée Fleming (Sopran)

Violeta Urmana (Isolde)

John Treleaven (Tristan)

Mihoko Fujimura (Brangäne)

René Pape (König Marke)

Peter Brechbuehler (Kurwenal)

Ralf Lukas (Melot)

Orchestra:
Lucerne Festival Orchestra

(2004)

 

20.01.2018 | 18:40

BRAHMS: A GERMAN REQUIEM

Duration:
01:19:46

Conductor: Claudio Abbado

Soloist:
Bryn Terfel (Bariton)

Barbara Bonney (Sopran)

Chorus:
Eric Ericson Chamber Choir

Schwedischer Rundfunkchor

Orchestra:
Berliner Philharmoniker

 (1997)

144   Búbánat 2017-12-01 09:48:58

A Bartók Rádió sugározza ma kora délután

12.36 – 14.10

 A Londoni Szimfonikus Zenekar hangversenye  az Erkel Színházban - az 1977. május 13-i koncert hangfelvétele

Vezényel: Claudio Abbado

1. Britten: Variációk és fúga egy Purcell-témára

2. Sztravinszkij: Tűzmadár – szvit

3. Beethoven: VII. szimfónia

ráadások:

 a) Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – Előjáték

b) Prokofjev: Rómeó és Júlia – balettszvit

143   Búbánat 2017-11-02 12:16:43

Ma éjjel az M3 csatorna sugározza:

2017. november 2. csütörtök 23:20 - 01:10

Verdi: Requiem

A Milánói Scala együttesének vendégfellépése az Erkel Színházban, 1981. június 16-án.

Shirley Verrett
Jelena Obrazcova
Kelen Péter
Nicolai Ghiaurov

Milánói Scala ének- és zenekara

Vezényel: Claudio Abbado

(90 perc)

Rendezte: Apró Attila

142   Heiner Lajos • előzmény140 2017-06-27 10:42:14
Ld. 138.
141   Alvaro 2017-06-27 09:33:02
vagy én értelmezem félre, amit a szerző "modern zene " alatt ért...
140   Alvaro 2017-06-27 09:29:52
Nem hinném, hogy Abbado Mehtának köszönhette a karrierjét. De tény, hogy mindketten Bécsben tanultak és Hans Swarowsky osztályában életre szóló barátságot kötöttek. Karajan nem a Bécsi Szimfonikusok, hanem a Filharmonikusok vezénylésére hívhatta meg esetleg, bár inkább maguk a Filharmonikusok szokták meghívni, kivel szeretnének dolgozni. Alapvető tévedés, hogy a modern zenéért nem lelkesedett. Gondoljunk csak a bécsi igazgatósága alatt bemutatott Wozzeck és Lulu produkciókra, valamint a Wien Modern lemezre, amelyen Ligeti, Nono, Boulez, Rihm műveit vezényli a Bécsi Filharmonikusok élén. Saját bevallása szerint is fontosnak tartotta a XX. századi alkotásokat. Lehet vitatkozni arról is, vajon Karajan tényleg a nácik leghűségesebb karmestere volt - e....
139   Búbánat 2017-06-27 09:04:57
Hát ilyen megközelítésű cikket - adatokkal szolgáló életrajzot - eddig még nem olvastam Abbadóról…

Mai születésnapos: Claudio Abbado, egy utolérhetetlen zsidóbérenc zseni

www.mazsihisz.hu, 2017-06-26 21:25:40

138   Búbánat 2017-01-15 10:26:37
Bartók Rádió mai műsorán szerepel

22.00 – 23.00 Ars nova
- a XX-XXI. század zenéje

Claudio Abbado vezényel

1. Anton Webern: Passacaglia Op. 1. (1908) (Bécsi Filharmonikus Zenekar)

2. Ligeti György: Kettősverseny (1972) (Jacques Zoon - fuvola, Douglas Boyd - oboa, Európa Kamarazenekar)

3. Salvatore Sciarrino: Önarckép (1982) (Európa Kamarazenekar)

4. Karlheinz Stockhausen: Gruppen (1955-1957) (Berlini Filharmonikus Zenekar, vez. Friedrich Goldman, Marcus Creed)

A mikrofonnál: Varga János
Szerkesztő: Bánkövi Gyula
137   Búbánat 2017-01-12 11:59:29
Miklósa Erika Abbadóról:

Beszélgetés Miklósa Erikával

Forrás: faymiklos.blog.hu/2017/1/

* Egy énekes mit tud tanulni egy karmestertől?

* Rengeteget. Nézzük akkor Abbadót. A legfontosabb az alázat. Előtte volt tapasztalatom Riccardo Mutival, aki úgy hatszáz méterről odaintett, hogy „ungherese, vieni”. Azt hittem nem jegyezte meg a nevemet, de most nyáron találkoztam vele Ravennában, mondtam neki, hogy biztos nem emlékszik rám, ő meg azt mondta, hogy Erika. Szóval tudta. De sose szólított Erikának.

* Ez egy módszer, frászban tartani az énekeseket. Abbado nem ilyen volt, gondolom.

* Addig is meglehetősen jó karmesterekkel dolgozhattam, de ő teljesen más dimenzió volt. Folytak ki az ujjai közül a hangjegyek, a zene, a tudás, a műveltség.

* Hogy tudod ezt tovább vinni?

* Ezt sehogy. Talán úgy, hogy bennem van. Én már a betegsége után találkoztam vele, és ez biztos sokat változtatott rajta. Nem volt érinthetetlen, mégis éreztük, hogy hol a határ, amit nem szabad átlépnünk. Közben velünk ebédelt, vacsorázott, sétált, bohóckodott. Emberien tudott viselkedni, és észre sem vetted, hogy közben átadta a tudását. Megcsináltad rögtön amit kért, mert úgy kérte. Vagy mondott egy koloratúra megoldást, ami addig eszembe sem jutott. Azt gondoltam róla, hogy egy isten, aztán rájöttem, hogy nem isten, de pont az a jó benne.

136   Búbánat 2016-05-23 10:21:30
A Classica csatornán láthatjuk ma délután és este is:

ROSSINI: IL BARBIERE DI SIVIGLIA
Die schönsten Opernfilme

23.05.2016 13:00

LÄNGE DES PROGRAMMS: 02:21:08

DIRIGENT: Claudio Abbado

INSZENIERUNG: Jean-Pierre Ponnelle
BÜHNENBILD: Jean-Pierre Ponnelle
KOSTÜME: Jean-Pierre Ponnelle

SOLIST GESANG:
Hermann Prey (Figaro)
Teresa Berganza (Rosina)
Luigi Alva (Graf Almaviva)
Enzo Dara (Doktor Bartolo)
Paolo Montarsolo (Basilio)
Stefania Malagu (Berta)
Karl Schaidler (Ein Notar)
Luigi Roni (Offizier)
Hans Kraemmer (Ambrogio)
Renato Cesari (Fiorello)

Chor des Teatro alla Scala
Orchester des Teatro alla Scala

D, 1972

NÄCHSTE AUSSTRAHLUNGEN:
23.05., 20:00
24.05., 03:00
135   Búbánat 2016-05-09 11:53:12
Délután 13 és este 20 órától láthatjuk a Classica csatornán Rossini remekművének operafilmre adaptálását:

ROSSINI: LA CENERENTOLA (HAMUPIPŐKE)
Die schönsten Opernfilme

09.05.2016 13:00

LÄNGE DES PROGRAMMS: 02:30:51

DIRIGENT: Claudio Abbado

INSZENIERUNG: Jean-Pierre Ponnelle
BÜHNENBILD: Jean-Pierre Ponnelle
KOSTÜME: Jean-Pierre Ponnelle

SOLIST GESANG:
Frederica von Stade (Cenerentola)
Francisco Araiza (Don Ramiro)
Margherita Guglielmi (Clorinda)
Laura Zannini (Tisbe)
Claudio Desderi (Dandini)
Paolo Montarsolo (Don Magnifico)
Paul Plishka (Alidoro)

Chor des Teatro alla Scala
Orchester des Teatro alla Scala

BILDREGIE: Jean-Pierre Ponnelle

D, 1981

NÄCHSTE AUSSTRAHLUNGEN:
09.05., 20:00
10.05., 03:00
134   lujza • előzmény133 2016-01-03 02:08:03
Mennyivel jobb volt, mint a 31-én sugárzott Rattle gála!
133   Búbánat 2016-01-02 10:58:44
A Classica csatorna sugározza délután:

GALA AUS BERLIN - SONGS OF LOVE AND DESIRE
Aus der Berliner Philharmonie

02.01.2016 13:15

Länge des Programms: 01:29:10

Dirigent: Claudio Abbado

Solist Gesang:

Mirella Freni (Sopran)
Christine Schäfer (Sopran)
Marcelo Álvarez (Tenor)
Simon Keenlyside (Bariton)

Orchester:
Berliner Philharmoniker

D, 1998

Nächste Ausstrahlungen:

02.01., 21:15
03.01., 04:15


Liebe und Sehnsucht lautete das Motto des traditionellen Silvesterkonzerts der Berliner Philharmoniker 1998:

Wolfgang Amadeus Mozart, Le nozze di Figaro: Ouvertüre; "Deh vieni, non tardar, o gioia bella" (Christine Schäfer) - Don Giovanni: "Deh, vieni alla finestra" (Simon Keenlyside) - Die Zauberflöte: "Bei Männern, welche Liebe fühlen" (Christine Schäfer, Simon Keenlyside) - Don Giovanni: "Fin ch’han dal vino" (Simon Keenlyside); "Là ci darem la mano" (Christine Schäfer, Simon Keenlyside).

Georges Bizet, L'Arlésienne-Suite: Carillon - Farandole

Gioachino Rossini, La gazza ladra: Ouvertüre

Giuseppe Verdi, Rigoletto: "È il sol dell’anima ... Force mio padre ... Addio" (Christine Schäfer, Marcelo Álvarez) - "Caro nome che il mio cor" (Christine Schäfer) - "La donna è mobile" (Marcelo Álvarez) - Un ballo in maschera: Eri tu che macchiavi quell'anima (Simon Keenlyside)

Hector Berlioz, Le Carnaval romain

Peter Tschaikowsky, Eugen Onegin: Polonaise - Briefszene der Tatjana (Mirella Freni)

Giuseppe Verdi, La Traviata: "Libiamo ne' lieti calici".

132   Búbánat • előzmény129 2015-09-05 11:09:28
Ma újból meghallgathatjuk a Bartók Rádióban:

13.38 – 14.30 Mozart: Requiem

131   parampampoli • előzmény130 2015-08-25 22:22:15
Valami ilyesmit éreztem mindig én is, ha láttam, hallgattam.
130   tiberio • előzmény127 2015-08-25 20:32:15
Abbado számomra mindíg a szép EMBER volt. ( Kicsit hezitáltam, hogy a szépet szedjem-e nagy betűvel. Az is, úgy is igaz lenne. ) Halálfejnek is szépnek láttam, úgyis szerettem! Mindegy volt, csak muzsikáljon!
129   Búbánat 2015-08-24 11:49:26
A Bartók Rádió esti műsorán szerepel

21.08-22.00 Mozart: Requiem

Salzburgi Dóm, 1999. júliu

Karita Mattila - szoprán
Sara Mingardo - mezzoszoprán
Michael Schade - tenor
Bryn Terfel – basszus

A Svéd Rádió Énekkara,
A Berlini Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Claudio Abbado

(Ism.: szeptember 5., 13.38)
128   tiramisu • előzmény126 2015-06-27 23:40:39
Nincs szó, csak zene...
127   lujza • előzmény126 2015-06-27 02:17:00
Megrendítő látni ezt a szenvedő arcot, aki ilyen csodára képes.
126   Búbánat 2015-06-26 12:18:13
Ardelao fórumtársam A nap képe topicba belinkelte, de legyen itt is meg:

In memoriam Claudio Abbado (1933-2014)

In remembrance of Claudio Abbado, the "Lacrimosa" from Wolfgang Amadeus Mozart's "Requiem" as it was performed by the Lucerne Festival Orchestra under his baton at the Lucerne Festival in 2012.


125   lujza 2015-01-20 00:49:20
Abbado halálának évfordulóján a Classica tv az egész következő hétvégét a maestro felvételeinek szenteli, sőt, már hét közben is gyakrabban szerepel.
124   Búbánat 2015-01-08 11:55:27
Bartók Rádióban ma déltől hallgatható:

12.05 Hangversenykülönlegességek

12.05 – 13.10 Claudio Abbado utolsó hangversenye

Bruckner: IX. szimfónia

Km. a Luzerni Fesztivál Zenekara

Luzerni Concert Hall, 2013. augusztus 26.
123   Búbánat 2014-03-27 11:17:29
Ma délben a Bartók Rádióban

12.05 Hangversenykülönlegességek

12.05 – 13.34 Claudio Abbado magyarországi hangversenyeiből - V. (befejező) rész

Verdi: Requiem

Shirley Verrett
Lucia Valentini Ferrari
Gulyás Dénes
Paul Plishka - ének,

Milánói Scala Ének- és Zenekara

Vezényel: Claudio Abbado

(Erkel Színház, 1981. június 15.)
122   Búbánat 2014-03-20 10:05:41
Ma délben a Bartók Rádióban

12.05 Hangversenykülönlegességek

12.05 – 13.29 Claudio Abbado magyarországi hangversenyeiből V/4. rész

Mahler: IX. szimfónia

Európai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Claudio Abbado

Budapest Kongresszusi Központ, 1986. július 30.

Hangmérnök: Mosó Endre
Zenei rendező: Bárány Gusztáv

Szerkesztő: Veisz Gábor

Befejező rész: jövő csütörtök, 12.05
121   Petyus • előzmény120 2014-03-13 14:15:51
Úgy tudom, díszdobozban jelentek meg Verdi-operák Abbadóval.
120   Búbánat 2014-03-13 11:19:25
Ma délben a Bartók Rádióban

12.05 Hangversenykülönlegességek

12.05 Claudio Abbado magyarországi hangversenyeiből V/3. rész

A Londoni Szimfonikus Zenekar játszik

Vezényel Claudio Abbado

1. Britten: Variációk és fúga egy Purcell-témára

2. Sztravinszkij: A tűzmadár – szvit

3. Beethoven: VII. szimfónia

Ráadás:
a) Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – Előjáték
b) Prokofjev: Rómeó és Júlia - balett – részletek

Erkel Színház, 1977. május 13.

(V/4. rész: jövő csütörtök, 12.05)
119   Búbánat 2014-03-05 21:38:17
Holnap délben a Bartók Rádióban

12.05 Hangversenykülönlegességek

12.05 – 13.39 Claudio Abbado magyarországi hangversenyeiből -V/2. rész

A Magyar Állami Hangversenyzenekar hangversenye

Vezényel Claudio Abbado

1. Berg: Három zenekari darab Op. 6,

2. Wagner: Trisztán és Izolda - Előjáték és Izolda szerelmi halála,

3. Beethoven: III. (Eroica) szimfónia

(Erkel Színház, 1969. szeptember 30.)

(V/3. rész: jövő csütörtök, 12.05)
118   Búbánat 2014-02-27 12:53:37

A Bartók Rádió ma déltől sugározza

12.05 Hangversenykülönlegességek

12.05 – 13.35 Claudio Abbado magyarországi hangversenyeiből (V/1.rész)

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának Brahms-hangversenye

Vezényel: Claudio Abbado

Km. Dino Ciani - zongora

1. d-moll zongoraverseny (Ciani)

2. I. szimfónia

(Zeneakadémia Nagyterem, 1968. március 23.)

(V/2. rész: jövő csütörtök, 12.05)
117   Búbánat • előzmény112 2014-02-22 16:23:02
El ne felejtsük! Az M1 csatornán éjjel 0.20 - 1.55 óra között Verdi Requiemjének közvetítését láthatjuk az Erkel Színházból - Abbadóval az élen! (1981)

Km. a Milánói Scala énekkara és zenekara, a szólista-kvartett: Verrett, Obrazcova, Kelen, Ghiaurov.
116   telramund • előzmény112 2014-02-09 10:32:26
Nagyszerű hir!
115   Búbánat 2014-02-09 10:17:48
A Mezzo csatornán ma 13.30-tól Abbado Mahler II. szimfóniáját dirigálja

Mahler - Symphony No. 2 "Resurrection" / Claudio Abbado, Eteri Gvazava, Anna Larsson, Orfeon Donostiarra, Lucerne Festival Orchestra (2005)
114   lujza • előzmény112 2014-02-09 01:12:53
Hurráá!!!
Ha mindig így történne, akkor igazán sok szép zenei felvétel menne a magyar tv-ben.
113   Spangel Péter • előzmény112 2014-02-08 16:45:49
Szuper! Érdemes volt! Talán máskor is sikerrel járhatunk emlékezetes előadások felidézésével, csak ne haláleset miatt...
112   Búbánat • előzmény81 2014-02-08 15:03:27
A közös óhaj meghallgatást nyert: a televízió M1 csatornája 2014. február 22-én éjjel, pontosabban már 23-án, 0.20 - 1.55 óra között leadja Abbadó és a Milanói Scala együttesének Erkel Színházbeli Verdi-Requiem koncertje televíziós felvételét!!!

Claudio Abbado 1933 - 2014

Verdi: Requiem

Erkel Színház, 1981. június 16.

Shirley Verrett
Jelena Obrazcova
Kelen Péter
Nicolai Ghiaurov

Milánói Scala ének- és zenekara

Vezényel: Claudio Abbadó

(90 perc)
111   Heiner Lajos 2014-01-30 10:39:27
A www.medici.tv ma és holnap még ingyenesen biztosítja Abbado luzerni Mahler Kilencedikjének megtekintését.
110   -zéta- 2014-01-30 10:30:47
Fotógaléria Abbado búcsúztatásáról (jobbra fönt lehet lapozni).... ITT
109   Búbánat • előzmény104 2014-01-28 11:25:38
Köszönöm ezeket az infókat is.
108   Búbánat • előzmény107 2014-01-28 11:24:34
Lehel Györgynek valóban óriási érdemei voltak a Rádiózenekar élén eltöltött időszaka alatt! DE az Operaházban is többször dirigált: pld. nevéhez fűződik az 1983-as Pillangókisasszony emlékezetes felújítása. A Denevért is többször dirigálta ott.
107   lujza 2014-01-28 03:11:42
Köszönöm az információkat! Sajnos akkortájt még nem nagyon jártam koncertekre, de azt tudom, hogy a Rádiózenekar Lehel György idejében volt olyan jó, mint az ÁHZ.
106   Haandel • előzmény105 2014-01-27 16:35:08
27.01.2014 | 18:00 | Livestream
105   Haandel 2014-01-27 15:51:40
La Scala Will Commemorate the Life of Claudio Abbado with Beethoven Concert on January 27

Daniel Barenboim, La Scala's music director, will lead La Scala's Philharmonic Orchestra in the "Funeral March" from Beethoven's Symphony No. 3 at 6:00 p.m. in Milan.

The event will be streamed live on La Scala's website and also on YouTube.
104   -zéta- • előzmény103 2014-01-27 13:31:02
Kobzos Barátunk ott volt...:-)

De Abbado ama bizonyos Verdi Requiemig volt még jó párszor. Mindjárt a bemutatkozó Brahms-est után az ÁHZ-vel két alkalommal egymás után, Mahler II. szimfóniát és egy vegyes estet 1969-ben... (Trisztán-előjáték és Izolda szerelmi halála, Berg: Három zkari darab, Beethoven: III. szimf.)
103   Búbánat • előzmény102 2014-01-27 12:18:21
Persze, én sem voltam azon a koncerten ott...
102   kugli • előzmény99 2014-01-27 11:58:36
Mivel nem Pesten lakom, nem voltam jelen. Csak most olvastam én is róla...
101   Búbánat • előzmény100 2014-01-27 11:48:01
Ugyancsak Boros Attila írja könyvében, hogy 1973 nyarán Abbado a Rádiózenekart "vitte" turnézni Olaszországba, Reggio Emiliába, ahol kétszer játszottak. Luigi Nono Zongoraversenye és Beethoven III. szimfóniája volt műsoron.
100   Búbánat • előzmény98 2014-01-27 11:43:11
Erről, az 1968-as Brahms-koncertről írja a következőket Boros Attila a Muzsika és Mikrofon =a Rádiózenekar négy évtizede _ Zeneműkiadó, 1983) című könyvében:

"Nagy várakozás előzte meg az olasz karmester-generáció legtehetségesebb ifjú képviselőjének, Claudio Abbadónak bemutatkozását a Rádiózenekarral. Súlyos és drámai hatású egyéniséget ismert meg benne a zenekar, olyant, akivel nagyon jó együttmuzsikálni. A koncert közreműködője a később tragikusan elhunyt fiatal Ciani zongoraművész volt. Brahms első szimfóniája és a d-moll zongoraverseny volt műsoron. A próba szünetében a karmester és a zongorista helyet cserélt - mintegy kikapcsolódásként -, Ciani vezényelt, Abbado pedig zongorázott. A zenekar megállapítása szerint mindegyik értette a másik mesterségét is."

A könyvben egy fotón Abbado éppen próbál, vezényel, bajuszosan körszakállasan, hosszú hajjal - fiatalon.
99   lujza • előzmény98 2014-01-26 21:54:26
Köszönöm! Milyen volt?
Én azt hittem, a Rekviemmel járt először nálunk.
98   kugli • előzmény97 2014-01-26 09:31:39
Brahms estet dirigált az MRTV zenekar élén ( Tragikus nyitány, d-moll zongoraverseny és I. szimfónia )
97   lujza • előzmény95 2014-01-26 02:08:45
Köszi! Jó volt látni fiatalon, kár, hogy nem tudok olaszul! Tényleg: mit csinált 68-ban (szakállasan) Budapesten?
Egyébként vasárnap az Arte-n 17.10-től beszélgetés vele, majd 18.10-től Mozart Requiem. A Mezzo-n pedig 20.30-tól Mahler 2. szimfónia.
Mindig ennyit kellene szerepelnie!
96   Haandel 2014-01-25 14:51:12
In memoriam Claudio Abbado
Claudio Abbado dirigiert Gustav Mahler
26.01.2014 | 10:15-11:55 | 3sat/3sat HD

Programm:
Gustav Mahler: 1. Satz "Adagio" aus der Sinfonie Nr. 10
Gustav Mahler: "Das Lied von der Erde"

Mit Jonas Kaufmann (Tenor) und Anne Sofie von Otter (Mezzosopran)
Orchester: Berliner Philharmoniker
Musikalische Leitung: Claudio Abbado
95   Haandel • előzmény94 2014-01-25 14:50:33
Rai.it Videótár
Claudio Abbado
94   Búbánat • előzmény92 2014-01-24 13:21:09

Sokan róják le kegyeletüket Abbado ravatalánál
MHO/MTI
- 2014. január 21., kedd

Az olasz kormányfő is fejet hajtott
Százak rótták le kegyeletüket kedden az előző nap 80 éves korában elhunyt Claudio Abbado előtt Bolognában, ahol a világhírű olasz karmester hosszabb ideje élt és dolgozott. A koporsót a karmester lakásából vitték a Piazza Santo Stefanóra, ahol a székesegyház áll. Kísérői között volt Giorgio Napolitano olasz államfő is.
93   lujza 2014-01-23 23:35:29
A digitális koncerthallban jelenleg ingyen lehet a felvételeit hallgatni!
92   Búbánat 2014-01-22 23:30:11

Így emlékezik Olaszország Abbadóra

MNO, 2014. január 21., kedd 19:24, frissítve: kedd 21:36 , forrás: MTI, szerző: Grund

Az olasz kulturális és politikai élet is megemlékezett a 81. évében elhunyt Claudio Abbado karmesterről.

„Abbadót a bolognai Szent István-bazilikában ravatalozzák fel, tisztelői kedd délután kettőtől egy napon át róhatják le kegyeletüket. Családja bejelentése szerint temetését szűk körben tartják meg. Hamvait talán a szardíniai Algheróban lévő villája kertjében szórják szét.”

„A milanói Scala operaház január 27-én Ludwig van Beethoven Eroica szimfóniájának gyászindulójával búcsúztatja Abbadót. A Scala zenekarát Daniel Barenboim vezényli. „
91   Búbánat • előzmény89 2014-01-22 21:34:49
Ezért is jó lenne, ha ezt a második Requiem-előadást hosszú idő után ismét leadná a magyar tévé. Félek, hogy talán már nincs meg, esetleg letörölték... vagy jogdíj-köteles?
90   kugli 2014-01-22 18:58:38
Abbado halálával eggyel csökkent az olyan emberek száma, aki még találkozott Toscaninivel. Illetve ő zongorázott is ( az apja kamarazenekara kísérte )
89   takatsa • előzmény74 2014-01-22 18:08:50
Kedves Búbánat! Arra a második előadásra én is emlékszem. Bár csak TV-n láttam, úgy is fantasztikus élmény volt. Akkoriban Obrazcova volt az egyik legkedvesebb operaénekesem, nemcsak a hangjáért, hanem azért a hitért is, ami sugárzott belőle (nem is értem miért utálta őt annyira Richter). Gyaurov is igen meggyőző volt a szerepében - bár ha jól emlékszem egyszer kicsit eltévedt.:) Kelen Péter pedig derekasan helyt állt. És Verrett, az a Libera me, azóta sem hallottam megrendítőbbet. És még egy élmény, amit azt hiszem, csak a TV nézők láthattak: még nem halt el az utolsó akkord, Abbado pálcája a levegőben, látni átszellemült arcát, amikor egy "zeneértő" vadul tapsolni kezdett. Ostorcsapásként suhant át Abbado arcán a fájdalom...
88   Búbánat • előzmény87 2014-01-22 10:43:53
Lemaradt: a Berg és Schubert dalokat is Fleming énekelte.
87   Búbánat 2014-01-22 10:41:53
Abbado halálának napján, hétfőn este, műsorát megváltoztatta az Unitel Classica TV csatorna és a nagy olasz dirigens 2009-es luzerni koncertjének sugárzásával tisztelgett emléke előtt:

- Alban Berg: Fünf Orchesterlieder nach Ansichtskartentexten von Peter Altenberg op. 4 –

- Franz Schubert: Nacht und Träume D 827 (Orchestrierung: Max Reger), Die Forelle D 550 (Orchestrierung: Benjamin Britten), Gretchen am Spinnrade D 118 (Orchestrierung: Max Reger) –

- Gustav Mahler: Symphonie Nr. 7 e-Moll. Renée Fleming (Sopran), Lucerne Festival Orchestra, Leitung: Claudio Abbado.

Ezt az adást ismét műsorra tűzi a csatorna január 25-én, éjjel 02:00-03:40 óra között.

86   lujza • előzmény85 2014-01-22 00:56:53
Mintha megérezte volna, a Mezzo tv múlt hétfőn pont ezt a felvételt adta le. A kamera, eléggé indiszkrét módon, a végsó csend alatt Abbado arcán időzött. Így aztán még megrázóbb volt.
85   Licht Alberich • előzmény84 2014-01-21 22:40:53
A római DVD nekem is megvan és a YouTube-on is fent van. A hideg kiráz, ha eszembe jut ez a koncert és az a két és fél perc...
84   -zéta- • előzmény83 2014-01-21 21:41:09
Az az előadás azóta is kísért. Tavaly Abbado Mahler-lemeze kapcsán is felemlegettem egy cikkben, majd néhány nappal később megkaptam egy ismerősömtől a 2004-es turné római előadásának DVD-jét...

Nem merem gyakran megnézni, nehogy elkopjon... De holnap lesz két üres órám...

83   Licht Alberich 2014-01-21 20:13:37
Az alábbi sorokat zéta írta két éve egy Dudamel-koncert kritikájában. Számomra is ez a Mahler IX. volt eddig A legfantasztikusabb koncert élmény. Én ezt hallanám szívesen újra a Bartókon. Felvétel biztosan van belőle, már leadták, fel is vettem, de pont az utolsó pár perc pattog valamiért...:-(

"2004. április 4-én a hallgatókkal színültig töltött Zeneakadémián zajlott a Tavaszi Fesztivál zárókoncertje. Műsoron Gustav Mahler utolsó befejezett szimfóniája, a Kilencedik. A mérhetetlenül zsúfolt színpadon a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar, a pulpituson Claudio Abbado állt. Bárki jelenlévővel beszéltem, mindannyian úgy élték meg azt a koncertet, mint én. Mint életünk egyik legfantasztikusabb hangversenyét.

(...)

Az olasz dirigens egészen különleges utolsó tételt vezényelt a fiatalokból álló zenekara élén a Zeneakadémián. A hatalmas hangszeregyüttes egyre csendesebb, visszafogottabb lett, az üveghangokat megszólaltató vonóskar valami ritka, éterien tiszta és transzcendens világot varázsolt elénk, megteremtve a világtól búcsúzó komponista (valós vagy csak általunk képzelt) mítoszát. Az utolsó, nagyon-nagyon halk hangok elhalását azon a hét évvel ezelőtti áprilisi estén csönd követte. Döbbent, elvarázsolt csönd. A zene viszont még mindannyiunkban ott szólt, mintha Mahler még hosszú ütemeket komponált volna a darab végébe. Mintha soha nem akarna vége szakadni. Valaki mérte az időt, két és fél perc telt el így az örökkévalóságból. Évekkel az előadás után értettem csak meg, hogy Mahler nyilván pontosan ilyen előadást képzelt el, de ezt nem merte leírni."
82   márta 2014-01-21 18:23:59
Én az első koncerten voltam, ötszörös helyárért, 50 Ft-ért az utolsó sorban. Azon Verrett, Lucia Valentini-Terrani Gulyás Dénes és Paul Plishka énekelt. A saját tenorjuk Antonio Savastano lett volna, de megbetegedett. Megrázó élmény volt.
Pál Tamás továbbgondolva Abbadót hallgatva az a benyomásom, hogy ott és akkor születik meg bennem ez a zene. Mégiscsak az utolsó NAGY karmester volt.
Jók maradtak, nagyon jók is, de NAGY?
81   Búbánat • előzmény76 2014-01-21 13:22:37
Kérdésedre nem tudok válaszolni. A televízióban kellene érdeklődni.

Erkel Színház, 1981. június 16.

Shirley Verrett
Jelena Obrazcova
Kelen Péter
Nicolai Ghiaurov

Milánói Scala ének- és zenekara
Claudio Abbadó

Ezen az előadáson magam is ott voltam.
Míg a rádió első koncertet közvetítette, a televízió ezt a másodikat felvette. Jó lenne, ha a TV újra sugározná ezt a felbecsülhetetlen értékű, Verdi- Requiem koncertfelvételét az Erkel Színházból.

Erről a koncertről öt színes kép - köztük Abbadóé is - található Vámos László: A Zene bűvöletében - Fotóalbum a Zene világából (Képzőművészeti Kiadó, Budapest, 1982) A 70.-71. oldalon.
80   Búbánat 2014-01-21 13:01:41
Olyan szép és megható cikk, hogy átmásolom ide teljes terjedelmében:

Claudio Abbado (1933-2014)

Café Momus - Pál Tamás, 2014-01-21 [ Kommentár ]
Meghalt Abbado.
El kell hinnünk, pedig mostanáig abban hittünk, hogy ez nem történhet meg. Hiszen visszajött egyszer a halálból, s utána jobban dirigált, mint valaha. Mi az, hogy dirigált, mi az, hogy jobban? Ott állt egy csodalény a pulpituson, s folyamatosan elárasztott minket ajándékaival. Ezekben az utolsó években egyszerre volt nagyon öreg – hisz látszottak rajta a küzdés nyomai – és megejtően fiatal, elég volt sovány, mosolygó arcára nézni, s messze szálltak a gondjaink.
Most, hogy nélküle kell folytatni a harcot, nem árt elgondolkozni, hogy is csinálta, bár a végső titkokat úgysem tudjuk megfejteni.
Személyisége példa arra, hogy a dirigálás művészetének első és legfontosabb része a tudás, s a tevékenység csak az után következik. Őt nézve sokat töprengtem azon, hogy műismerete miben különbözik nagy kollégáitól, Toscaninitől, Karajantól, Carlos Kleibertől. Ha a nagy olasz Maestro számára a művek, mint kőkemény gránitsziklák, ha a kistermetű nagyság megharcolt a darabokkal, s mindig győzött, ha a különc filmsztár hihetetlen kalandokba sodort mindnyájunkat, Abbado mintha azt tudta volna: miért írta meg a szerző a művét?
Nemcsak betéve ismerte a partitúra összes jelét, hangokat, dinamikát, az operák rendezői utasításait és még mindent, hanem ezekbe kapaszkodva, no meg zsenialitásának sugallatára eljutott odáig, amire igazán kíváncsi volt: mi lehetett a zeneszerző szándéka, mért fogott tollat, mi az emberi, az igazán fontos ok, amiért a zene születni kezdett?
Azt senki nem tudhatja, hogy interpretációi végül is mennyire közelítették a szerzők akaratát, ám előadásának mély átéltsége szinte őt magát tette alkotóvá. Őt hallgatva-nézve a sokszor hallott, s néha bizony már lekoptatott művek újraszületésének pillanatait éltem megrendülve át. Azt tudtam, hogy az Újvilág-szimfónia jó darab, de hogy lenyűgöző remekmű, azt csak Abbado és a berliniek palermói koncertje óta tudom, s tudom újból és újból, valahányszor csak meghallgatom ezt a remekmívű interpretációt. Lehet, hogy eleddig valójában nem is volt ilyen korszakos zene ez a szimfónia, de mostantól kezdve az, és ezt Abbadónak köszönhetjük. Igen, Abbado nagysága talán abban rejlik, hogy koncertjei, operaelőadásai közben nem őt, hanem a műveket csodáljuk.
No persze őt is, mert azért dirigálni is nagyon tudott. Pedig attitűdjétől mi sem állt távolabb, mint a szokványos karmesteri imperatívusz. Persze, ha végiggondoljuk, a vezénylés gesztusvilága több mint egyszerű, alig áll pár mozdulatból, csak ezeknek nagyon egyértelműeknek kell lenniük. Az önmagukkal harcolva kapálódzó karmestereknek nem a dirigensi technikájával van baj, hanem sokkal inkább az indítékhiánnyal: amiről nincs elképzelésem azt nem is tudom eldirigálni. Meg aztán tétova lélekkel a legegyszerűbb mozdulatokat is nehéz megtenni a sok figyelő szempár sugarában.
A legtöbb karmester a problémahalmazt a gordiuszi csomóhoz hasonlóan, karddal vágja át: a hatalmi pozíció sok mindent megold, én dirigálok, te végrehajtod, nem tudom, pontosan mit akarok, de azt határozott suhintásokkal próbálom értésedre adni. Ha a metrum, a három negyed, meg a négy negyed megszületik, az már fél eredmény: a jó zenekarokban kiváló muzsikusok ülnek, akik a többit hozzáadják a magukéból. Vagy éppen nagyon is tudom a darabot, eldirigálom az össze tempóváltást, dinamikai árnyalatot, hangsúlyt, ésatöbbi és valami mégis hiányzik.
Abbadót nézve, a katarzis pillanataiban az a titok is föltárul előttünk, nem a zenét, a zenészt kell vezényelni. No persze, ezt öröm felismerni és könnyű kimondani, de megvalósulásához olyan sokoldalú zsenire van szükség, mint Ő. Nem elég a szerzővel való mély kapcsolat, a zenekari művészt, a művészembert is ismerni kell kívül-belül, meg kell őt érteni, tudni kell a nyelvükön, mindegyikőjükkel külön-külön kapcsolatot kell teremteni, le kell győzni és meg kell bocsájtani hibáikat, s úgy kell irányítani őket, hogy valamennyien azt érezzék, egyenrangúak vezetőjükkel. Ezt mind megtenni csak a zseni képes, a puszta elhatározás kevés.
Abbado gesztikája csodálatos kommunikáció művésztársaival, szavak nélküli beavatás a titkokba, amit csak ő tud a zenéről, gyakran kérő, szinte alázatos, mi sem áll távolabb tőle, mint a távolságtartó fölényeskedés. Ezért aztán a zenekarok testületileg és egyénenként imádták, s az árván maradt utókor, s jómagam is igyekvő gyalogosként próbáljuk ezentúl nyomdokait.
79   Búbánat 2014-01-21 13:00:33
Claudio Abbado halálára

MNO, 2014. január 20., hétfő 16:26 , szerző: Kiss Eszter Veronika

„Minden idők egyik legnagyobb hatású és legnépszerűbb karmesterének nevezték Claudio Abbadót a hivatalos gyászközleményben, és ez a titulus egyáltalán nem túlzás. Az olasz karmesterek nagy generációjához tartozó Abbado repertoárja a barokktól a kortárs művekig terjedt, és mindig mindent partitúra nélkül vezényelt, noha számos ritkán játszott darabot mutatott be.
Múlhatatlan érdemeit, amelyet a zenei életért tett, hosszú oldalakon sorolhatnánk. Hosszú évtizedekre meghatározta egy-egy interpretációja néhány jelentős darab zenei értelmezését, a karmesteri attitűdöt, bizonyos műfajok és stílusok eszköztárát. Ugyanakkor a karmester-muzsikus viszonyt is alaposan átalakította: zenészei rajongtak érte, mert miközben szorosra fűzte a kapcsolatot velük, meghagyta a függetlenségüket. Ligeti András karmester, Abbado egykori asszisztense úgy fogalmazott: tanítványai és munkatársai művészetet és emberséget tanulhattak tőle, a zene szeretetét és szakmai alázatot.”
78   zalbarna • előzmény77 2014-01-21 02:17:58
A kettó nem függ össze. :) Ferencsik saját bevallása szerint mindig oda volt Mozartért, mégis azt mondta egy emlékezetes riportban: " -... hetven éves koromig egyszerűen nem engedett magához..."
77   pizzicato • előzmény71 2014-01-21 02:10:00
Érdekes, hogy miközben ez az anekdota híres, közben alig vezényelt Bartókot... Vagy tévednék?

Én csak zongoraversenyeket és Mandarint ismerek Vele.
76   lujza • előzmény75 2014-01-21 01:13:14
Én is ott voltam mindkét előadáson. A másodikat a tv kamerái is vették. Az előttem lévő páholyban is volt egy kamera, a monitorján közelről láthattam az énekesek arcát. Sosem felejtem el, ahogy éneklés közben folytak Verett könnyei. Vajon mi lett azzal a felvétellel?
75   Búbánat • előzmény72 2014-01-20 23:54:31
A Milanói Scala együttese Abbado irányításával 1981. június 15-én és 16-án vendégszerepelt az Erkel Színházban Verdi Requiemjével.

A Bartók Rádió 2011. június 3-án, péntek, 12.05-13.35 óra között közvetítette az első estén elhangzott koncert hangfelvételét:

Verdi: Requiem
(Shirley Verrett, Lucia Valentini Ferrari, Gulyás Dénes, Paul Plishka - ének, Milánói Scala Ének-, és Zenekara, vez.: Claudio Abbado - Erkel Színház, 1981. június 15.)

Valóban, itt a szomorú aktualitása, hogy a rádió ismét műsorra tűzze a legendás koncertről készült hangfelvételt.
74   Búbánat • előzmény73 2014-01-20 23:42:27
Kedves Péter!

Utánanéztem a dátumoknak:

1981. június 15: Gulyás Dénes
1981. június 16. Kelen Péter

A Teatro la Scala - Claudio Abbado- korszak előadásainak adatai megtalálhatók a világhálón. A turnék programja is elolvasható ott. Onnan idemásoltam most ezeket:

15 & 16 giugno 1981
Teatro Erkel, Budapest

Shirley Verrett (Soprano)
Lucia Valentini Terrani (15 giugno) Elena Obraztsova (16 giugno) (Mezzosoprano)
Denes Gulyas (15 giugno) Peter Kelen (16 giugno) (Tenore)
Paul Plishka (15 giugno) Nicolai Ghiaurov (16 giugno) (Basso)

Verdi
Messa di Requiem
Orchestra e Coro della Scala
Romano Gandolfi (Maestro del Coro)

Forrás: http://www.ne.jp/asahi/claudio/abbado/lascala/lascala3.html


A Bartók Rádió 2011. június 3-án, péntek, 12.05-13.35 óra között közvetítette az 1981. június 15-i koncert hangfelvételét:

Verdi: Requiem
(Shirley Verrett, Lucia Valentini Ferrari, Gulyás Dénes, Paul Plishka - ének, Milánói Scala Ének-, és Zenekara, vez.: Claudio Abbado - Erkel Színház, 1981. június 15.)
73   Spangel Péter • előzmény72 2014-01-20 21:49:51
Lehet, nem emlékszem pontosan, de arra igen, hogy egyik este Gulyás Dénes, a másikon Kelen Péter énekelte a tenor szólót. Bocsánat, lehet, hogy fordított volt a sorrend.
72   parampampoli • előzmény69 2014-01-20 20:39:13
Nem 1980-ban voltak? De abban, hogy csodálatosak voltak, és hogy itt a szomorú alkalom újra leadni őket, egyet értek maximálisan.
71   filemile • előzmény69 2014-01-20 15:28:36
Most olvastam:
Wartime deprivations notwithstanding, Mr. Abbado pursued his musical training. When other children scribbled graffiti promoting their favorite soccer teams, he was inspired to scrawl on a public wall the phrase “Viva Bartok” — for Béla Bartók, the contemporary Hungarian composer, one of his favorite musical figures.

During the war, graffiti was often used in Italy for political expression. The authorities saw the foreign name and assumed Bartók was an anti-Fascist organizer.

“The Gestapo came to the house to ask, ‘Who is the Partisan Bartók?’ ”
70   Licht Alberich 2014-01-20 15:27:49
Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis!
69   Spangel Péter • előzmény68 2014-01-20 14:31:17
1978-ban ott lehettem a zsúfolásig megtelt Erkel Színházban, ahol két Csodálatos Requiemet vezényelt. Úgy tudom, a rádió felvette az egyik előadást. Méltó lenne a rá való emlékezés ezzel a felvétellel. Örülök, hogy akkor ott lehettem a nézőtéren.
68   Spangel Péter • előzmény67 2014-01-20 14:28:05
Nincs véletlenül teljes felvétel a koncertről?
67   Búbánat • előzmény66 2014-01-20 14:26:42
A Figaro megemlékező cikke


Abbado természeti erőket szabadított fel

/Figaro.hu/
66   Búbánat 2014-01-20 11:22:18

Café Momus is megírta a szomorú hír:

"Életének 81. évében hétfőn Bolognában meghalt Claudio Abbado. Tanulmányait a Milánói Konzervatóriumban és a Bécsi Zeneakadémián végezte. 1968–1986-ig a milánói Scala karmestere, 1971-től pedig művészeti igazgatója volt. 1963-ban megnyerte a Dimitri Mitropoulos karmesterversenyt, majd 5 hónapig a New York-i Filharmonikusokkal dolgozzon. Hamarosan elismert zenekarok zeneigazgatójaként tevékenykedett: a London Szimfonikus Zenekarban, az Európai Közösségek Ifjúsági Zenekarában, a bécsi Állami Operában, a Bécsi Filharmonikusoknál, illetve a Berlini Filharmonikus Zenekarban. Rendszeresen fellépett Magyarországon, legutoljára a 2013-as Tavaszi Fesztiválon lépett fel."
65   Búbánat • előzmény64 2013-06-27 14:15:10
Abbado 80, azaz még egy "objektív" laudáció

Café Momus, -mg-, 2013-06-26 [ Kommentár ]
„Abbado szobájában nincs sem zongora, sem egyéb hangszer. „Nincs szükségem rá”. Csak saját magára, a sok évtizedes tapasztalatra, a betegség éveinek látszólagos passzivitására volt szüksége, melynek során módja volt új részleteket, dimenziókat feltárni a már sokszor eldirigált zeneművekben.

Immár idős mester ő, még ha nem is a tipikus, fehér hajkoronás doyen. Az az érzésem, – és belátom, hogy sokak szemében itt bizonyára túl megyek egy határon –, hogy Abbado immár élete utáni életét éli. Úgy van ő köztünk, hogy sorskönyvében nem ez volt megírva. Az az érzés környékez, hogy Abbado kijátszotta, és mint valami népmesei hős, legyőzte a sorsát. Nem megöregedett ő, ahogy Karajan, vagy Bernstein a maga idejében, hanem itt maradt.Olyan erőt, tudást érzek benne, mintha hatalmában lenne eldönteni, hogy mikor és hogyan távozik majd el.”
64   Búbánat 2013-06-26 13:19:37
Abbado 80

Café Momus, Balázs Miklós, 2013-06-26 [ Főtéma ]


„Nyolcvan évesen, túl egy súlyos rákbetegségen is töretlen lelkesedéssel dolgozik. A tekintet, mely a korai fotóiból sugárzik ugyanaz, mint ami a mai Abbado tekintetét jellemzi. Tisztán kiolvasható a szemeiből a tűz, a fáradhatatlan elhivatottság, a lelkesedés, a zene és a muzsikálás iránti olthatatlan szeretet. Az ő útja nem a lélektelen perfekcionizmuson, hanem a részvétteljes humánum, az együttérzés parancsán át vezet a kezdő taktustól a zárlatig, az eredettől a végkifejletig. Produkciói elegánsan rugalmasak, sosem túlfeszítettek, alkalmazkodóak, meleg hangúak, emellett bensőségesek és higgadtak, valamiféle puritán belső békét és nyugalmat közvetítenek. A megtett út szépsége, egyszerisége és varázsa kínálja Abbado olvasatainak igazi, elvéthetetlen vonzerejét. És egyfajta gyermeki, szinte kisfiús rácsodálkozás, mely egész művészetét jellemzi, s munkáinak őszinteséget, nemességet és mesterséges pátosztól és öncélú modorosságtól mentes eredetiséget kölcsönöz. Abbadónak alighanem nincsenek igazi titkai. Ha van titok, mindössze annyi, hogy Abbado, az ember és Abbado, a muzsikus nem különböznek, nem válnak szét egymástól. Interpretációiban egy mélyen szociális lény, egy gondolkodó, művelt, de sosem tudálékos elme hangja szólal meg, mely folyvást keresi az ösvényét a felszínre, mely a nagy zeneszerzők, Mozart, Schubert, Verdi vagy Mahler művein keresztül artikulálódik és mutat fel folttalan bizonyosságot egy szebb, emberibb világ felől.”
63   Búbánat 2013-04-01 17:11:09
Abbado és az Orchestra Mozart a Művészetek Palotájában

/Momus, Matheika Gábor, 2013-03-31/


62   Búbánat 2013-03-30 00:59:51
„Mindegy, milyen zenekar élén áll a legendás olasz karmester, és a legkevésbé sem számít, mi a műsor.” KRITIKA

(„Ilyen nincs” 2013. március 29. - Rákai Zsuzsanna – Fidelio )
61   lujza • előzmény60 2013-03-29 01:31:33
Ja, és az oboás egy Doráti Antal művet játszott, nem értettem, hogy mit.
60   lujza • előzmény59 2013-03-29 01:29:57
A Rosamunda volt mindkét részlet, szépen, hosszan, nem elkapkodva a dinamikus IV. szimfónia után.
59   gl • előzmény58 2013-03-28 07:33:34
Mi volt pontosan a ráadás? Egy ismerősöm azt mesélte, hogy két Schubert szimfónia tételt adtak még elő.
  
Hírek
• A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az Év Zenekarának
Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
BMC, Könyvtár

Somogyi Anita, Kovács Nóra (szoprán), Gombkötőné Túri Zsuzsa (mezzoszoprán)
Tóth Anikó (brácsa), Fülöp Attila (klarinét)
Ewald Rézfúvós Együttes
Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus
vezényel: Molnár Éva és Kiss Boldizsár
"Pertis: +15 - emlékest"
Pertis Jenő:
Fanfár
Csak azt mondd meg rózsám
Holub bieli (Fehér galamb)
Szerenád sárgában
A megátkozott lány balladája
Luther Henderson: The Saint's Hallelujah

19:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

Puccini: Tosca

19:00 : Budapest
Óbudai Társaskör

Schöck Atala (ének)
Szokolay Ádám (zongora)
"Daloskönyv"
Fauré: Les berceaux, Le papillon et la fleur, Après un rêve
Debussy: Deux romances
Debussy: D’un Cahier d’ esquisses
Debussy: Masques
Liszt: Es muss ein Wunderbares sein, Drei Zigeuner, Über allen Gipfeln ist Ruh
Chopin-Liszt: Lengyel dalok No. 4. Bacchanal
Chopin: Cisz-mol noktürn, op. 27. No. 1
Bartók: Öt dal Ady Endre verseire, op. 16.

19:00 : Budapest
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ

Szutrély Katalin (szoprán)
Budafoki Dohnányi Zenekar
vez.: Vashegyi György
Schumann: Manfréd – nyitány
Wagner: Wesendonck-dalok
Brahms: III. szimfónia

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Kiss Péter (zongora)
Medikus Zenekar
Vezényel: Dubóczky Gergely
A Medikus Zenekar jótékonysági koncertje
Ravel: Lúdanyó meséi – részletek
Rahmanyinov: 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18
Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei

19:45 : Budapest
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Alina Ibragimova (hegedű)
Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Robin Ticciati
Ljadov: Az elvarázsolt tó, op.62
Prokofjev: I. (D-dúr) hegedűverseny, op.19
Rachmaninov: III. (a-moll) szimfónia, op.44

20:30 : Budapest
Szent István Bazilika

Horti Lilla, Sherry Williams (ének), Brian Charette, Virágh András Gábor (orgona)
Modern Art Orchestra
vezényel: Fekete-Kovács Kornél

"A Liszt Ünnep nyitókoncertje"
19:00 : Gödöllő
Gödöllői Királyi Kastély

Farkas Mira (hárfa)
Drahos Rebeka (fuvola)
Debussy: Arabeszk, no. 1, Beau Soir
Glinka: Noktürn
Fauré: Sicilienne, Apres un réve,
Parish Alvars: Szerenád
Mouquet: Flute de Pan
Renié: Esquisse
Parish Alvars–Fahrbach: Fantázia
A mai nap
született:
1912 • Tátrai Vilmos, hegedűs († 1999)
1936 • Charles Dutoit, karmester
1955 • Yo-Yo Ma, csellista
elhunyt:
1959 • Mario Lanza, énekes (sz. 1921)
2008 • Fodor Géza, dramaturg, kritikus, színház- és zeneesztéta (sz. 1943)