vissza a cimoldalra
2021-05-15
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11631)
A csapos közbeszól (95)

Sass Sylvia (481)
Régizene (7221)
Opernglas, avagy operai távcső... (20901)
Kimernya? (4025)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4636)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5139)
Pantheon (2899)
Jonas Kaufmann (2504)
Franz Schmidt (3822)
Nagy koncertek emlékezete (45)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2199)
Lisztről emelkedetten (1130)
Udvardy Tibor (239)
Rost Andrea (2060)
Társművészetek (2389)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62578)

Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Fórum - Társművészetek (-zéta-, 2007-11-13 12:07:15)

- film, könyv, gasztro, építő, képző, tánc, etc -
   
2388   Edmond Dantes 2021-05-12 10:03:09

Megjelent a lista az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő oldalán arról, kik mennyi támogatást kapnak az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) a független, a szabadtéri, a nemzetiségi színházak és a zeneművészeti szervezetek között. Aki nehezen igazodik el a név- és számtengerben, az tájékozódhat a hvg.hu Kivéreztetés és törvénytelenség: problémás pénzosztás a független színházaknál című hosszabb cikkéből. "A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) amely 49 szervezetet képvisel a pályázók közül, már februárban levélben fordult az államtitkársághoz, elküldve a FESZ hivatalos e-mail-címeit, „tekintettel arra, hogy második éve nem kapjuk meg a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek működési pályázatára javasolt kurátorok névsorát”, pedig az előadó-művészeti törvény szerint erről kötelező a szakmai szervezetekkel egyeztetni...

...a szervezet már tavaly is felhívta a figyelmet arra, hogy a vidékiekről döntő kuratórium névsora törvénysértő. A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény 9. paragrafusa ugyanis rögzíti: „Nem vehet részt döntéshozóként vagy döntés-előkészítésben közreműködőként az, aki vagy akinek a közeli hozzátartozója a pályázóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.” Bár a kuratórium névsorát azóta sem hozták nyilvánosságra, a hvg.hu értesülései szerint ugyanazokról van szó, akikről tavaly is: Bán Teodóráról, Dósa Zsuzsannáról, Kiss Jánosról, Somogyi-Tóth Dánielről és az új SZFE-n is nagy szerepet kapó Zalán Jánosról. A listából két név biztosra vehető: Bán Teodóráé és Dósa Zsuzsannáé. Azt ugyanis még a nyilvános döntési lista „megjegyzés” rovata is rögzíti, hogy az ő „személyükben érintettség áll fenn” egyes döntésekben: amikor a kuratórium a saját intézményeik támogatásáról döntött. Hogy hogyan kerülhetett be a kuratóriumba olyan tag, aki a törvény szövegével ellentétesen érintett, arra nincs magyarázat." (hvg.hu)

2387   Edmond Dantes • előzmény2386 2021-05-07 11:34:18

Apró kiigazítás: Lajos Tamás az általam elért forrás szerint 2008-2014 között összesen kèt (2) db. 50-55 perces TV-filmet jegyzett, mint operatőr. 2014 óta pedig zéró (0) filmnek volt ő az operatőre. Azóta csupán producerkedik, igen sikeresen. Talán inkább ő maga is némi operatőr(tovább) képzést érdemelne. Segítséget kapna, nem adna. (Vö. Kossuth Jereváni Rádió hírei..) Egy filmproduceri szak rangos professzora lehetne.

2386   joska141 • előzmény2385 2021-05-07 11:13:53

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök valószínűleg társadalmi munkában vezeti a színházrendezői osztályt, a következők szerint:

„A színházrendező szakirány osztályvezető tanára az SZFE-kuratórium vezetője, Vidnyánszky Attila, kiegészülve a Soproni Petőfi Színház igazgatójával, Pataki Andrással.”

Rátóti Zoltán kuratórium tag valószínűleg társadalmi munkában segíti a prózai színészi osztály vezetőjét, a következők szerint:

„A prózai színészi osztály vezetője Szarvas József, a Vidnyánszky Attila által vezetett Nemzeti Színház tagja, őt szintén a Nemzeti Színház színésze, Rátóti Zoltán segíti.”

Biztos csak az én figyelmemet kerülte el, de gondolom, a kuratórium harmadik szakmai tagja Lajos Tamás operatőr is segíti társadalmi munkában az ott folyó operatőrképzési oktatást.

Ennek ismeretében kell értékelni a közölt kuratóriumi tiszteletdíjakat.

2385   Edmond Dantes 2021-05-06 22:03:48

SZFE kuratóriumi tiszteletdíjak:

– Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök havi 1,3 millió forintot kap.

– Világi Oszkár, a MOL-csoport igazgatósági tagja; Rátóti Zoltán, Jászai-díjas színész; Lajos Tamás László operatőr, érdemes művész; valamint Bacsa György, a Mol üzletfejlesztési igazgatója kuratóriumi tagokként fejenként havi 1,3 millió forintot kapnak.

– Windisch László MNB-alelnök felügyelőbizottsági elnökként havi 780 ezer forintot kap, felügyelőbizottsági tagokként ... Nemcsák Károly és Szapáry György Béla közgazdász, volt MNB-alelnök havi 650 ezer forinttal gyarapodik, ahogy Martonyi Zoltán jogász is vagyonellenőrként. Forrás: mandiner.hu.

PS Szeretnék jelen lenni, amikor Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Vidnyánszky Attila, a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán rektori megbízottja megbeszélést folytat Vidnyánszky Attilával, az SZFE kuratóriumi elnökével, pl. végzős színészeknek pl. a Nemzeti Színházhoz történő szerződtetéséről...hatszemközt.

2384   Edmond Dantes • előzmény2383 2021-04-25 09:19:59

Hírek szerint mindennél gyönyörűbb lesz az új Vidnya-krampusz. Csak legyen elég jelentkező nebuló. Az így-úgy erősen kozmetikázott 2021/22-es előzetes statisztikák a korábbiakhoz képest jelentős csökkenést mutatnak az SZFE-re kandidálók számát illetően. Rádió-stúdiók: köszönöm az értesítést. Legalább érthető, miért fog kb. 12 épületben székelni a PPKE. Vajon melyik főúri palota lesz a médiaképzés fellegvára?

2383   lujza • előzmény2381 2021-04-25 01:20:26

Amikor én is morogtam a Pázmányon oktató barátnőmnek amiatt, hogy csak úgy bekebelezik a Rádió épületeit, és mi lesz a stúdiókkal, azt felelte, hogy média szak is indulni fog náluk, és ott fognak oktatni. Vagyis jobb körülményeik lesznek, mint a Szinművészeti hallgatóinak.

2382   Búbánat • előzmény2380 2021-04-24 11:06:38

A belinkelt cikk hivatkozik a Magyar Nemzetben megjelent írásra mint forrásra.

Megkerestem és a teljes szövegét idemásolom:

2021. ÁPRILIS 17. SZOMBAT 07:05 2021. 04. 17. 14:45

A jövő egyetemét építi a Pázmány Budapest belvárosában

FELHASZNÁLJÁK A HALLGATÓK INNOVATÍV ÖTLETEIT IS A CAMPUS FEJLESZTÉSÉHEZ

Csókás Adrienn

Nem csak a Déli Városkapu – Diákváros projekt megszületése lesz az egyetlen grandiózus felsőoktatási beruházás Budapesten, hasonló horderejű fejlesztésbe vágta a fejszéjét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is. A jelenleg több városban, széttagoltan működő intézmény egy új, minden igényt kielégítő egységes campust hoz létre a belvárosban, többek közt a patinás Esterházy és Károlyi palota épületét is bevonva.

Budapest már most is egyetemváros, de néhány éven belül igazán a diákoké lesz. A kínai Fudan Egyetem idetelepülésével egybekötött Diákváros gigaberuházása mellett a belvárosban is hatalmas felsőoktatási központ alakul ki néhány éven belül. A jelenleg több városban működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) vezetése úgy vélte, hogy

a széttagoltság egyre inkább versenyhátrányt jelent, ezért egy összevont campust hoz létre a Józsefvárosban, amely becslések szerint 2027-ben nyithatja meg kapuit.

Az új központ a meglévő Szentkirályi utcai, Mikszáth téri és Bródy Sándor utcai épületeken túl a Magyar Rádió volt épületegyüttesét (Esterházy- és Károlyi-palota) is érinti. A tervezés során a környezet és a műemléki értékek védelme kiemelt szempont volt.

A nagy horderejű beruházásról a projekt vezetője, Becker Pál, a PPKE fejlesztési főigazgatója számolt be a Magyar Nemzetnek. Mint mondta, a Budapest Campust a legmodernebb, XXI. század igényei szerint tervezett infrastruktúra és térhasználat jellemzi majd. Tavaly az Országgyűlés elfogadta a törvényt, amely nevesíti a Magyar Katolikus Püspöki Kar tulajdonába adott épületeket, amelyekben a PPKE működteti majd az egyetemet. Az előkészítési munkálatokat a Budapest Fejlesztési Központ fogja össze, jelenleg a területen lévő ingatlanok állapotának felmérése zajlik. – Meggyőződésünk, hogy az új campus létrehozásával jelentősen nő a környék értéke, vonzereje, megújulnak a romosodó épületek, miközben megmarad a kerület sajátos, egyedülálló hangulata is – tette hozzá.

Laborok, informatikai és műszaki kutatóközpontok, modern egyetemi könyvtár és ahhoz tartozó olvasótermek, háromszáz fős szakkollégium és sportpálya is létrejön, mindezeken túl pedig a tervek szerint hangversenyek, koncertek megrendezésére is lehetőséget nyújt majd az új létesítmény.

A Püspöki Konferencia és a Pázmány vezetése azt várja, hogy a fejlesztés révén az egyetemen zajló oktatási, kutatási és tudományos tevékenység eredményesebb legyen.

– Nyitott campusban gondolkodunk, mert szeretnénk építészetileg is kifejezni, hangsúlyozni a katolikus egyetem befogadó jellegét. Nem lesz zárt kerítés, a látogatók bármikor megközelíthetik az egyetemet, bár természetesen az őrzést biztosítani kell. Szeretnénk a sportkomplexumot is úgy üzemeltetni, hogy azt a kerületi lakosok is használhassák – hangsúlyozta a fejlesztési főigazgató.

Kitért arra is, hogy a campus hallgatóbarát jellegének kialakítása érdekében a diákok véleményét is kikérik a fejlesztés során.

2381   Edmond Dantes • előzmény2380 2021-04-24 09:00:33

Ha megengeded, 1/1 bemásolom a cikk alatti kommentet (nem az enyém!), tanulságos.

"Zavaros iras. A fotokbol sem derul ki igazan semmi. Jo lenne tudni, hogy mi lesz lebontva ill. hova mi fog epulni.
Engem legfokeppen az erdekelne, hogy eltuntetik-e vegre a Radio oda nem illo szocialista irodahazat ill. hogy visszaepul-e helyette az egykori Nemzeti Lovarda romantikus stilusu epulete ami multifunkcios csarnokkent szolgalhatna az egyetemet es a kornyeken lakokat. Hozzateszem, hogy Ybl Miklos eredetileg is igy tervezte meg az epuletet. A lovarda egyben lovolde, vivoterem, tornacsarnok es tancterem is volt. Nagy hiba lenne nem visszaepiteni." Komment vége.

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ha jól számolom, kb. tucatnyi épületben fog működni a PPKE, köztük úgy 150 éves, egykori villákban, palotákban. Mit mondjak, stílszerűen: épületes egy megoldás lesz a 21.szd.-ban... Ezért aztán érdemes volt Piliscsabán a teljesen használhatatlan Makovecz-féle "elvarázsolt kastélyt" felhúzni: annak ugyan mi lesz a sorsa? És a tudtommal műemléki védettségű VI-os stúdió épületével mi lesz? (Bull)dózer? Vagy bullshit? Utóbbi is stílszerű kifejezés lenne...az egész projektre. Célszerűseg tekintetében a KKP-Fudan legalább kompakt, egységes létesítmény. 

2380   Búbánat 2021-04-23 23:08:30

Látványtervek – 2027-ben nyithat meg a Pázmány budapesti campusa a Magyar Rádió volt épületeiben

2021. ápr. 17. 14:00 – pestbuda.hu

"Városképi szempontból is jelentős változást hoz a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek a Magyar Rádió egykori épületeiben létrejövő campusa. A várhatóan 2027-re elkészülő beruházás során ugyanis több jelentős épület is megújul majd a Nemzeti Múzeum mögött fekvő területen, például a rádió egykori Márványtermét is magába foglaló Esterházy-palota vagy a végletesen leromlott állapotú Károlyi-palota, de új épületeket is emelnek majd."

"A területen létrejövő Pázmány Budapest Campusról a beruházás vezetője, Becker Pál a Magyar Nemzet című napilapnak azt mondta: a campus előkészítési munkálatait a Budapest Fejlesztési Központ fogja össze, jelenleg a területen lévő ingatlanok állapotának felmérése zajlik.

A PPKE fejlesztési főigazgatója kifejtette: a tervek szerint a 2027-ben megnyíló új campus területén laborok, informatikai és műszaki kutatóközpontok, modern egyetemi könyvtár és ahhoz tartozó olvasótermek, 300 fős szakkollégium és sportpálya is létrejön, mindezeken túl pedig a tervek szerint hangversenyek, koncertek megrendezésére is lehetőséget nyújt majd az új létesítmény."

2379   Edmond Dantes 2021-04-17 19:33:08

"Áthalláspróba

Nem csak a diktatúra, a vele szemben álló művészet eszköztárai is kimeríthetetlenek. Erre két korábbi autokratikus korszak két emlékezetes, s a cenzúra által megfoghatatlanul áthallásos színházi előadása is példa.

A Nero valóban időszerű, mint ahogy időszerű lett volna száz vagy kétszáz év előtt is, mert a nagy általános emberi témák mindig érdeklődésre számíthatnak” – beszélt mellé a premier előtti rövid nyilatkozatában Pünkösti Andor rendező, a Madách Színház igazgatója 1942 januárjában.

A háromfelvonásos színművet a mára jószerével feledett Felkai Ferenc írta,

...

A bemutató számos visszaemlékezés szerint fergeteges sikert aratott. A darabot minden este telt házzal játszották, s több mint százszor adták elő. 

...

Az egész sajtót éppen azokban a napokban utasította a miniszterelnökség alá tartozó „cenzúrahivatal”, hogy kellő tisztelettel, mint a hazájának és vezérének élő puritán politikust méltassák a Budapestre látogató német birodalmi külügyminisztert, Joachim von Ribbentropot. Így aztán a bemutató után született rövidebb-hosszabb írások legalább olyan áthallásosak voltak, mint maga az előadás. 

...

..a Greguss Zoltán alakította címszereplőt tógába bújtatott Hitlerként nevette ki estéről estére. A Felkai megalapozta színháztörténeti legendárium szerint a sikerszériát még az sem törte derékba, hogy a századik előadás után a teátrumok felügyeletével megbízott rendőrfőkapitány magához rendelte az igazgató-rendezőt, és arra szólította fel, hogy vegye le a repertoárról a darabot, merthogy „a közönség nyíltan beszél arról, hogy a Nero tulajdonképpen Hitler”. Mire Pünkösti azzal riposztozott volna, hogy a főkapitány csukassa le azt, aki ilyet terjeszt, hiszen a színmű szerzője „egy skizofréniás, perverz szadistáról írt drámát és nem egy ma élő politikusról. Aki összehasonlítja, magára vessen!”

...

... a német megszállást követően a kollaboráns Sztójay-kormányzat azonnal visszavonta a „nemzetellenes” Pünköstiék magánszínházi engedélyét. S ha hihetünk a visszaemlékezéseknek, az 1944 júliusában öngyilkosságba menekülő direktor a leghatásosabb rendezésére utalva azzal búcsúzott barátaitól, hogy Senecát egykoron Nero, őt most Hitler küldi a halálba.

De úgy tűnik, hogy a színháztörténelem is tudja magát valamiképp ismételni. 1955 őszén a Nemzeti Színház felújította a nyolc évvel korábban már színpadra állított III. Richárdot. ...A karzat szűnni nem akaró tapsát – a plasztikus tollú költő, Gergely Ágnes önéletírásának találó szavaival: „elszörnyedt ovációját” – számos visszaemlékezés örökítette meg. A címszereplő bőrében otthonosan mozgó Major Tamás, a teátrum teljhatalmú direktora ugyan még évtizedekkel később is azt állította, hogy „nem akartunk aktualizálni”, ám a színpadiasan dramatizáló kijelentést nem lehet komolyan venni."

... (hvg360 / 2021.04.15.)

2378   Edmond Dantes 2021-04-16 08:38:40

Tavaly a szédületes koreai Élősködők minden jelentős fesztiváldíjat elvitt, a Minari idén már megkapta a Golden Globe-ot és 6 jelentős Oscarra is jelölték. Hivatalosan amerikai, valójában Amerikában játszódó koreai film, az író- rendező egyfajta önéletrajza. Mindenfajta összehasonlításuk értelmetlen. A híres Álom luxuskivitelben címét kiforgatva a Minari keserű amerikai álom koreai kivitelben, a 80-as évekből. Papa, mama, kislány és szívbeteg kisfiú (ő az író-rendező, Lee Isaac Chung) a kies Kaliforniából a kietlen-világvége Arkansasba költöznek, hogy lélekölő naposcsibe-szortírozás helyett saját vállalkozásba fogjanak. Földművesek lesznek saját erejükből a semmi közepén, vérverejtékkel, lakókocsi-élettel, közben folytatják a csibézést. Mindez az apa tántoríthatatlan elhatározásából, ami kezdettől fogva családi konfliktus forrása. Ötödik kerékként pottyan közéjük a nagymama és tragik(omik)usan felforgat mindent, ami még nem fordult fel előtte-nélküle. Szuperlatívuszok mellőzésével: mélységesen humánus, szívszorító, de nem giccses alkotás. Megfogott. Remélem, a jövő heti Oscar-díjosztón is hallunk róla.

(A képen a minari, egy délkelet-ázsiai torma-petrezselyemszerű fűszernövény.)

2377   Búbánat 2021-04-14 12:31:02

Még sokáig nem tölti be ima a leégett Notre-Dame-ot 

A CNN videoriportja

2021. ÁPRILIS 14. SZERDA 05:50 2021. 04. 14. 08:38  Koren-Karczub Tímea - MNO.hu

"– Az elmúlt két év munkája arról szólt, hogy ne dőljön el a katedrális épülete

– tudósított Melissa Bell, a CNN amerikai hírcsatorna riportere a párizsi Notre-Dame épületéből, amelyet belülről végig az újjáépítéshez szükséges állványzat takar, akár egy óriási pókháló.

A 2019. április 15-én leégett gótikus székesegyházon még csak most kezdődnek az igazi munkálatok.

Az eddigi két évet a templom stabilitásának helyreállításával és az elmeszesedett állványzatdarabok eltávolításával töltötték a mesteremberek. A Notre-Dame épülete ugyanis már a katasztrófa előtt néhány nappal felújítás alatt állt, így a tűzvész során megolvadt az akkori állványzat. Az újjáépítési munkálatok vezetésével megbízott egykori tábornok, Jean-Louis Georgelin elmondta, hogy még idén megkezdik az égő fáklyaként lezuhant huszártorony, valamint az általa beszakított boltíves mennyezet helyreállítását.

– Úton vagyunk afelé, hogy 2024-re ismét betölthesse az imádság a székesegyházat, de rengeteg a munka

– közölte Georgelin.

Mivel a helyreállításhoz vezető út hosszú és fáradságos, közel sem biztos, hogy a párizsi Miasszonyunk-székesegyház a régi fényében tündököl majd öt évvel a tűzvész után, mint ahogyan azt Emmanuel Macron ígérte.

A francia elnök már a katasztrófa után közvetlenül bejelentette, hogy az újjáépítési munkálatok befejezésére 2024 áprilisát tűzte ki. A szűkös határidővel az a célja, hogy ismét látogatható legyen a katedrális abban az évben, amikor Párizs ad otthont a nyári olimpiai játékoknak."

[...] 

2376   Edmond Dantes 2021-04-07 16:18:30

SZFE egyfelől - másfelől

Egyfelől. "SZFE: együttműködést akar a kancellár: A Magyar Nemzet értesülése szerint levelet készül írni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek elvben készek átvenni az SZFE lázadó évfolyamait. Úgy tudjuk, a dokumentumban Szarka Gábor hangsúlyozza: hazug, pártpolitikai célú támadások érték az egyetem legitim, új vezetését...a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak." Teljes cikk itt.

Másfelől. "Kizárta a tagjai közül az SZFE-t az európai színházi iskolák szövetsége. 

Az Európa: Színházi Iskolák és Akadémiák Szövetségének (E: UTSA) bizottsága 2021 márciusában úgy határozott, hogy kizárja az európai hálózatából a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) – tudta meg az ATV Híradó. A szervezet indoklása szerint az SZFE tagságának megszűnése az egyetem vezető testületének 2020. szeptember 1-je óta bekövetkezett jelentős változásával függ össze. Az egyetem tulajdonjoga egy állami egyetemtől egy magán alapítványhoz került, amelynek felügyeleti szerve volt a testület. Így a jelenlegi SZFE nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, mint ami akkor volt, amikor felvételt nyert az E: UTSA tagsági körébe." Forrás: itt.  

Akkor most mi is a meccs állása?

2375   lujza 2021-04-07 01:38:45

Nemsokára online, ingyenes Tavaszi Fesztivál:

https://fidelio.hu/vizual/legendas-eloadasok-online-a-budapesti-tavaszi-fesztival-kinalataban-162667.html

 

2374   Edmond Dantes 2021-04-01 09:06:09

Velkovics Vilmos, az SZFE nemreg kinevezett tanára a legkorszerűbb módszerekkel, online üzemmódban, a közösségi médiában végzi egyetemi társművészeti tevékenységét, eleget téve az Intézményben bizonyos körök részéről régóta hiányolt kormánypárti-lakáj semleges-politikamentes szemléletmód elvárásnak.

2373   Búbánat 2021-03-26 20:05:45

Folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása

ORIGO

2021.03.22. 11:02

Bővül a Városligeti Promenád, megújul a Rondó, kialakítják a Magyar Zene Házát és az új Néprajzi Múzeumot összekötő parkrészt is.

2372   Klára • előzmény2369 2021-03-23 09:17:43

Különleges képességű ember lehet! Ennyi elfoglaltság, hivatal egyszerre! A nap nekik hány órából áll?

2371   Edmond Dantes • előzmény2370 2021-03-23 07:57:44

Nem nézett a tükörbe.

2370   lujza • előzmény2369 2021-03-23 00:32:42

Egy dolog kimaradt, az, hogy nem mellesleg az SZFA kuratóriumának is a tagja Rátóti Zoltán.

2369   Búbánat 2021-03-22 13:27:38

Új EmberMértékadó – kulturális melléklet

2021. március 8 - 14.

„Először nekünk kell tükörbe néznünk”

 „A színházról, a jövő színészeiről beszélgettünk Rátóti Zoltánnal”

Hogyan vélekedik a ma színházának feladatairól és a jövő ifjú színészeiről Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színésze, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, aki szeptembertől a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai színész osztályának tanára lesz? A Jászai Mari-díjas színművésszel, érdemes és kiváló művésszel a Rómeó és Júlia próbáinak szünetében beszélgettünk.

https://ujember.hu/wp-content/uploads/2021/03/210307_mertek_.pdf

/1-3. oldalon található a teljes interjú/

[…]

Szeptembertől tanítani fog a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai színészi osztályában. Mi az álma a jövő ifjú színészgenerációjáról?

– Szarvas Józseffel közösen indítunk osztályt, az ő segítője leszek. Mindketten ugyanazoktól a tanároktól tanultunk, Kapás Dezsőtől és Horvai Istvántól, az ő pedagógiájukat képviseljük a színésznevelésben. Úgy gondolom, először a kölcsönös bizalmat kell kialakítani, személyes odafigyeléssel. Minél inkább meg kell erősíteni az ifjú színészt, hogy bátran kinyíljon, és megmutassa az adottságait, amelyeket már a felvételin láttunk, éreztünk, megsejtettünk benne. A személyes odafigyelés segít, hogy rávezessük a hallgatót arra, mi az, amit tud. A szigor viszont elengedhetetlen. Nem a büntető, keménykedő szigorra gondolok, hanem a konzekvens és rendszeres munka megkövetelésére, ami ellen, tudom, mi is lázadtunk diákkorunkban. De jövője csak annak van, ha megtanítjuk a diákokat, hogy dolgozni akkor is érdemes, ha a munkának azonnal vagy rövid távon nincs elismerése. A főiskolás éveimre visszagondolva emlékszem, milyen nagy volt bennem a várakozás, milyen izgatott voltam, hogy mit fogunk itt kapni, mi fog itt történik velünk. Ez a várakozás ma is ott él a fiatalokban, ezt kell beteljesíteni, ennek kell megfelelni.

Felkészíthető-e a hallgató a művészlét megpróbáltatásaira, amilyen például a színpadfüggőséget kialakító flow és az azt követő hullámvölgy?

– Nem tudom, hogy erre föl lehet-e készíteni valakit. Elmondhatjuk, hogy ez így lesz, számítani kell rá, de mindenki a saját bőrén fogja megtapasztalni és a saját habitusa szerint fogja ezt megélni. Próbáltam felidézni, milyen feladataink voltak főiskolásként, hogyan nevelt minket a két mester. Rá kellett jönnöm, hogy ők sem tanítottak meg minket arra, hogyan lehet átvészelni egy-egy nehéz időszakot. Egyvalamit hangsúlyoztak, és ez alapvető mondat volt: „Tanuljanak meg egyedül dolgozni, mert sokszor magukra lesznek hagyva.” Igazuk volt. Amikor először mondták ezt, még nem értettem, csak később eszméltem rá, milyen mély tartalma van ennek a mondatnak. Bár a darabban együtt játszunk, a szereppel és néha sok minden mással is magamnak kell megküzdenem. Egy ideális társulatban nincs nagy versengés, pontosabban egészséges versengés van, ahogyan minden színészi közegben. De a színész nem mindig kapja meg a megfelelő segítséget, és az éles helyzetekben a küzdelmet neki magának kell megvívnia.

[…]

 

2368   Edmond Dantes 2021-03-22 09:53:38

78 évesen és bő 30 évvel a rendszerváltozás után -jobb későn, mint soha- újabb jeles művésznek, András Ferenc filmrendezőnek is eszébe jutott, "hogyan és miért büntette meg, éveken át, a kommunista hatalom, mit gondol arról, amikor idén támadni kezdték, mert elvállalta az új (sic! - ED) Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező osztályának a vezetését, hogyan változtak meg ezek után emberi kapcsolatai, és persze terveiről is beszél." Memóriafrissítésre jó gyógymód az SZFE szétverése átszervezése. Már ezért megérte. Teljes cikk itt.

2367   Búbánat 2021-03-20 11:18:12

Fél év múlva látogatható az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában

Augusztus 20-ától lehet megnézni a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobáját, a Szent István-termet. A különleges látványosságnak és a hozzá kapcsolódó kiállításnak helyet adó épületrész, a déli összekötő szárny szerkezetépítési munkálatait befejezte a Várkapitányság. A következő hetekben elkezdődik a századforduló legjelentősebb reprezentatív termének belsőépítészeti kialakítása. Az épületrész és a legendás terem újjászületése a Nemzeti Hauszmann Program keretében valósul meg.

Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a Budavári Palota ékszerdoboza, és a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert reprezentatív terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A csodálatos helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, de most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra.

A Budavári Palota régóta esedékes rekonstrukcióját egy évvel ezelőtt, az épületegyüttes déli összekötő szárnyának helyreállításával, és a benne található Szent István-terem újjáépítésével kezdte el a Program megvalósításáért felelős Várkapitányság. Mára az eredeti térszerkezet elkészült, most a terem belsejének korhű kialakítása következik. A különleges helyszínt a nagyközönség 2021. augusztus 20-ától újra eredeti szépségében csodálhatja meg.

A fejlesztésben részt vevő hazai mesterek évek óta gőzerővel dolgoznak a berendezés kialakításán: újra elkészültek a falakat díszítő Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek, a terem központi helyét elfoglaló kandalló és a tetejére kerülő Szent István-mellszobor, az intarziás parketta, a fém- és ötvösmunkák, a terveknek megfelelően készülnek az egyedi bútorok és függönyök, és a terem falát burkoló díszes diófa fal. A helyreállítás iparművészeti jelentőségét növeli, hogy a hiteles rekonstrukció érdekében mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői vesznek részt az alkotásban. Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik az eredetivel megegyező rekonstrukción.

A belső tér legmeghatározóbb elemét, a több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas Zsolnay-kandallót márciusban kezdik el összeállítani a helyszínen, majd a következő hónapokban a szakemberek fokozatosan alakítják ki az eredeti megjelenést a padlótól a mennyezetig. Az új kulturális és turisztikai látványossághoz kapcsolódóan kiállítás is bővíti majd a Budavári Palota élménykínálatát, és lehetőséget teremt arra, hogy a látogatók hosszabb időt töltsenek el az épületben.

A Nemzeti Hauszmann Program megvalósítása során az értékteremtés mellett az értékmentés is kiemelt feladat. A déli összekötő szárny munkálatai alatt már többször találtak értékes tárgyi leleteket, korabeli épületrészleteket. Ezek könnyebbé teszik a múlt felidézését, az eredeti állapotok még pontosabb visszaállítását. Az épületrészben 2019 végén indult falkutatás, amely során a többi között értékes Anjou-kori töredékek, Hauszmann-kori oszlopok és faldíszítések kerültek elő. A tárgyi emlékeket a Várkapitányság szakemberei biztonságba helyezték. A leletek közül több az építkezés befejezése után, eredeti helyén újra látható lesz.

A Budavári Palota déli összekötő szárnyának történeti helyreállítását és a Szent István-terem műemléki rekonstrukcióját követően folytatódik a palotaegyüttes teljes külső és belső felújítása.

A fejlesztésekkel kapcsolatos legfrissebb hírek megtalálhatók a Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldalán: facebook.com/nemzetihauszmannprogram

https://drive.google.com/drive/folders/118wHYx6imTCvzq8R551VwhE6Ka5GCR7y

https://drive.google.com/drive/folders/118wHYx6imTCvzq8R551VwhE6Ka5GCR7y

https://drive.google.com/drive/folders/118wHYx6imTCvzq8R551VwhE6Ka5GCR7y

2366   Edmond Dantes • előzmény2365 2021-03-19 17:07:34

"Ügyes": "Ez a bejegyzésem semmiféle állásfoglalást nem képvisel..." és "..nem jelenti azt, hogy a konfliktus bármelyik szereplője ellen vagy mellett szeretnék véleményt megfogalmazni", szól a felütés... a beírás pedig kb. 100%-ban 99%-ban a FREESZFE ekézéséről szól. Szabad, csak nem értem, miért kell a semlegesség hangoztatása mellett nagyon is egy oldalról szemlélni és kommentálni a történéseket. Az orvosképzést nem hasonlítanám össze a színészképzéssel. Műteni, boncolni pl. elég komplikált (lenne) az online térben, színielőadást tartani könnyebb. Remélem, érthető. Megnyugtatásul: az online oktatás sehol nem fog az idők végezetéig tartani: se a FREESZFE-n se a Semmelweis Egyetemen se máshol. Erre utal a lenti közlemény egyik mondata is, ide másolom, ne kelljen keresni: "A korlátozások feloldásakor az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térünk vissza – a bázist jelentő épületet továbbra is keressük."

2365   Amalgám • előzmény2350 2021-03-19 08:15:04

Elég sokat hallani mostanában innen-onnan arról, hogy napjainkban a civilizáció felbomlása zajlik, de ez már végképp az. Ez a bejegyzésem semmiféle állásfoglalást nem képvisel az SZFE körüli harcokkal kapcsolatban, és nem jelenti azt, hogy a konfliktus bármelyik szereplője ellen vagy mellett szeretnék véleményt megfogalmazni. Nem szeretném bántani az SZFE-t elhagyó hallgatókat sem, mert objektív értékelés szerint is nehéz élethelyzetbe kerültek, és ennek megállapításakor szintén teljes mértékben mellőzöm annak a vizsgálatát is, hogy ez kinek a felelőssége. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy ebben a konstrukcióban olyanokat juttatnak felsőoktatási oklevélhez, akik lényegében nem vesznek részt felsőoktatási képzésben, még ha hallgatói jogviszonyba kerülnek is egy egyetemmel. Igen, valóban „formálisan” veszi át őket egy másik egyetem. Már amennyiben tényleg jól olvasom, hogy a Magyarországon működő Freeszfe Egyesület magyarországi képzési tevékenysége alapján külföldi felsőoktatási intézmények oklevelet állítanak ki. Tudom, hogy a kreditrendszer, a távoktatás, a nem formális és informális tanulás eredményei felsőoktatási befogadhatóságának, a gazdasághoz közelebb eső képzési területeken a felhasználói és munkaadói szféra bevonásának  stb. fogalmai, vagy akár még a járvány alatt bevezetett rendhagyó oktatási megoldások is sok mindenre lehetőséget adnak, de erre azért szerintem nem. Egy ilyen konstrukció felveti a kérdést, hogy mégis mire való az egyetem mint olyan, ha a tevékenysége ennyire behelyettesíthető egy egyesület munkájával - vagy esetleg bármivel. Lehet, hogy az SZFE körüli vita eddig a felsőoktatás autonómiája körül forgott, de én úgy látom, hogy rövid idő alatt sikerült szintet lépni, és amiről most szó van, és amiről beszélni kell, az a felsőoktatás lényegének a sérelme. Ebben az értelemben ez a mostani fejlemény túlmutat az aktuálpolitikai jelentőségén, és felveti a kérdést, hogy a felsőoktatási autonómia mit is véd valójában, és kell-e bármilyen autonómiával védeni egy olyan intézményrendszert, amely a jog és a hagyomány által körülbástyázott, közmegbecsülésnek örvendő, minőségében számos intézkedés által védett és hitelesített tevékenységét ilyen módon tartja kiszervezhetőnek. Sokkal hangsúlyosabban vetődik fel a kérdés, ha felmerülhet a gyanúja annak, hogy erre a kiszervezésre tisztességes, transzparens eljárások helyett személyes kapcsolatrendszerek útján kerül sor, és még ennél is nagyobb súllyal merül fel, ha szóba jöhet a lehetősége annak, hogy az intézkedés valamilyen értelemben politikailag motivált vagy politikai állásfoglalást jelent a társadalom olyan intézményei részéről, amelyekkel szemben hagyományos követelmény a politikától való mentesség. Meg vagyok döbbenve. Azt hiszem, hogy a felsőoktatási autonómiáról szóló vita során éppen most sikerül kiönteni a fürdővízzel együtt a gyereket is, mert nem lehet a felsőoktatási autonómia mellett úgy állást foglalni, hogy közben megsemmisítjük a felsőoktatás integritását. Meglehet, az SZFE-ről távozó hallgatók és a Freeszfe Egyesület ezzel a furcsa lépéssel eljutottak arra a pontra, amikor a tevékenységükkel egyértelműen nagyobb társadalmi kárt okoznak, mint amekkora hasznot próbálnak hozni. Amit most csinálnak, pont az az, ami összeegyeztethetetlen a felsőoktatás lényegével. Úgy tudom, a távozó hallgatókat senki nem küldi el az SZFE-ről, és bár az Egyetem átszervezése és új vezetése elfogadhtatlan a számukra, mégis meg kellene fontolniuk, hogy összeszorítják a fogaikat, és az eredeti intézményükben fejezik be a tanulmányaikat, mert a most kirajzolódó konstrukcióban ők, az Egyesület és a fogadó egyetemek a legbanálisabb módon járatják le a felsőoktatást mint olyant, nem pedig az autonómiáját védik. Azt hiszem, valójában senki nem fogja bántani őket, eredményesen befejezhetik majd a tanulmányaikat, és Bologna sem megy a lefolyóba a speciális partnerintézményiséggel és a kreditbefogadással való játék közepette. Lehet hogy az SZFE körüli konfliktus sok résztvevője háborús pszichózisban ég, de a pártatlanságra törekvő külső szemlélő nézőpontjából megítélve a dolgot azért jelezném, hogy nincs háború – 1945-ben véget ért –, békeidőben pedig ne nagyon számítsanak annak az erkölcsi elfogadására, amit egyetemi oktatás címén most próbálnak összehozni. Még egyszer szeretném leszögezni: ez a bejegyzésem nem politikai állásfoglalás a konfliktusban érintett felek valamelyike mellet vagy valamelyikével szemben, a célja pedig a felsőoktatás integritásának távlatosabb védelme, mert azt az ilyen módszerekkel pillanatok alatt le lehet rombolni, és kívül lehet helyezni azon a körön, amelybe a társadalom által védett értékek tartoznak. Ezen a fejlődési úton vajon mi lesz a következő lépés az európai felsőoktatás számára? Orvosi diploma a rektor volt évfolyamtársaival hat esztendőn át folytatott esti sörözés után egy távoli kocsmában, lehetőleg egy másik, messzi-messzi kontinensen?              

2364   Edmond Dantes • előzmény2360 2021-03-18 13:53:49

Attól tartok, kedves Lujza, hogy -első mondatoddal- a lényegre tapintottál :-) ... vannak, akiknek pont az lelkesítő, amit abban a mondatban írtál. Ők azok a bizonyos -szavaddal élve- rátelepedők. A Társművészetek társutasai.

2363   Corvette • előzmény2361 2021-03-18 11:17:17

Az Aldiban akciós a szárított paradicsom. Ez is jó hír.

2362   Búbánat 2021-03-18 10:58:04

80 éves korában meghalt Szersén Gyula színművész.

Életéről két éve Sztankay Ádámnak adott interjút, amelyet itt olvashat az Origón.

2361   lujza 2021-03-18 04:02:38

Ez ugyan nem művészet, de nagyon jó hír: Lovász László Ábel díjat kapott! Ha Nobelnek nem lett volna gondja a matematikusokkal, akkor most lenne még egy Nobel díjasunk! :))

2360   lujza 2021-03-18 03:33:42

Kezdek nagyon undorodni az egésztől! Már más sincs, mint emberek gyalázása, és nagyhatalmú urak, akik rátelepednek egy-két-három művészeti ágazatra, és fellengzős terveket szőnek.

Nem írnátok inkább arról, hogy mit láttatok-hallottatok mostanában on-line? Színház, mozi, kiállítás, netán egy jó könyv, valami lelkesítőt! :))

2359   Búbánat • előzmény2357 2021-03-17 19:30:26

Bizonyosan elő lehet bányászni további "szembesítő" cikket a mútból - ütköztetve a "jelen"-nel...

2358   Klára • előzmény2357 2021-03-17 18:24:39

Tempora mutantur.......

2357   joska141 • előzmény2351 2021-03-17 16:54:31

Tisztelt Búbánat! Köszönöm, hogy felhívta a figyelmet Sztankay Ádám jelen „interjújára”. Sztankay Ádám művész életrajzait mindig élvezettel olvasom (jó lenne egyszer kötetben is látni), tárgyilagosak, sosem tolakszik az író előtérbe. Ez jellemzi a mostani írást is.

Ablonczy László számára a mai forrongó kulturális életben biztos nem volt aktuálisabb téma, mint újra és újra leleplezni a Major Tamás, Aczél György fémjelezte borzasztó, vészterhes, csak túlélésre játszó időszakot. Remélhető, hogy az új SZFE könyvtárából is kidobják az ebben a korszakban keletkezett műveket.

Az így szükségszerűen felszabaduló helyre ajánlok egy kötetet, 1975-ből, tehát már nem az ÁVH-s verőlegények korából.

A címe: Emelkedő úton. 25 éves a hajdúnánási Micsurin TSZ. Írta (társszerzővel) Ablonczy László. A cím már tükrözi a tartalmat, amiből a szerzőre tekintettel, inkább nem idézek.

2356   Edmond Dantes • előzmény2355 2021-03-17 16:47:21

"Kétfrontos harcot vívunk, elvtársak!" ... eddig beérték az egyfrontossal.

2355   joska141 • előzmény2354 2021-03-17 16:41:19

Kedves gesztus Demeter Szilárdtól, hogy válaszadás ürügyén rút egyet a szerzők által sehol, semmilyen fórumon nem említett Parti Nagy Lajosba.

2354   Edmond Dantes • előzmény2353 2021-03-17 16:05:13

BRÉKING! BRÉKING!

Válasz Szakács Árpádéknak (forrás: mandiner.hu)

2021. március 17. 12:43
DEMETER SZILÁRD
Vendégszerző

Lettlégyen Szakács számszeríjba oltott helikopter, akkor se mondja meg, hogy mit csináljak. Ehhez gyakorlatilag csak a miniszterelnöknek és az EMMI miniszterének van joga.

Demeter Szilárd válasza Szakács Árpád és Grób László írására

 

„Szakács Árpád filippikáiban sok részigazság szokott lenni. A balliberális oldal valóban egyoldalúan és részrehajlóan döntött, amikor hatalmon volt, és kétségem sincs afelől, hogy amennyiben ismét hatalomra kerülnek, ugyanezt a gyakorlatot fogják visszahozni. De ha a nemzeti oldal hasonlóképpen viselkedik, akkor mitől lennénk mi jobbak? Az egy láb akkor is csak egy láb, legyen bal, vagy jobb, ugyanúgy kibillenthető az ember. Sérelempolitikából nem születhet nemzeti kultúra.

Ugyanakkor jót tehet Szakács kirohanásainak, ha nem csak kioktat, hanem tájékozódik is (a nemzeti névtér például egy többéves projekt, a könyvtárosokat sem vágnám szájon így visszkézből stb.).

De ami a legfontosabb: ha hagynám, hogy Szakács Árpád vagy Parti Nagy Lajos hozzon helyettem döntéseket, akkor nem érdemelném meg sem a fizetésemet, sem a pozíciómat.

Nagyon nem szeretem, ha helyettem bárki döntést akar hozni. Javaslatot tehet, észérvekre hallgatok, mert nem gondolom, hogy tökéletes lennék, vagy nálam lenne a bölcsek köve.

De lettlégyen Szakács számszeríjba oltott helikopter, akkor se mondja meg, hogy mit csináljak. Ehhez gyakorlatilag csak a miniszterelnöknek és az EMMI miniszterének van joga. Tudomásom szerint Szakács egyik pozíciót sem tölti be.

Úgyhogy bocs, Árpád, nem vagy a főnököm, a véleményed egy a sok vélemény közül, és sajnos, nem a legokosabb. Ugorgyunk.”

2353   Edmond Dantes • előzmény2339 2021-03-17 15:46:51

BRÉKING!

Demeter Szilárd koncepcionális tévedései (forrás és teljes cikk: mandiner.hu)

2021. március 17. 12:04

SZAKÁCS ÁRPÁD | GRÓB LÁSZLÓ
Vendégszerzők

A koncepció alapján sajnos az látszik, hogy Demeter Szilárd viszonya a magyar kultúrához olyan, mint egy csónakosé a Széchenyi híd alatt a Dunán, aki azt hiszi magáról, hogy ő irányíthatja folyamot – pedig legfeljebb a hullámokat lovagolja meg.

„Demeter Szilárd, a magyar kultúrpolitika hangadója a Mandiner oldalán hosszas cikket írt, melyben ismerteti elképzeléseit/programját, benne különösen nagy terjedelemben a magyar könyvkiadás megújítására vonatkozóan. Mint a konzervatív oldal immár komoly múlttal rendelkező könyvkiadói, az elmúlt 11 évben természetesen egyáltalán nem vártuk el, hogy velünk bárki bármiről konzultáljon a konzervatív kultúrpolitika részéről, szakmai kérdésekről pedig végképp nem. Így a néhány éve kinevezett Demeter Szilárdtól sem vettük rossz néven a „mellőzést”, és a most lefektetett szakmai koncepciójához sem szóltunk volna hozzá, ha az nem egy lelkes műkedvelő kevéssé átgondolt próbálkozását tükrözné, ami sajnos inkább romboló, mint építő elképzeléseket tartalmaz. Igaz, az elmúlt 11 év után már nem nagyon van mit rombolni, hiszen ez a terület olyan, mint a régi zsidó viccben Kohn bácsi beteg libáinak esete a bölcs rabbival: az állatok mind megdöglöttek, pedig a rabbinak még annyi jó ötlete lett volna a meggyógyításukra. 

Nem a teljesség igényével ugyan, de néhány pontban nézzük D. Sz. szakmai koncepcióját:

1. „Létrehozunk egy könyvközpontot, amely az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK) szoros együttműködésben a magyar könyvkultúra jobbítását célozza. Ennek is többes cél- és feladatrendszere van. Könyvszakmai képzéseket támogatunk, mert a magyar kiadók szükségét látják ennek.”

Nos, az OSZK több mindenre alkalmas lehet, de hogy piaci környezetben működő cégek „jobbításában” közreműködjön, arra semmiképpen....Könyvszakmai képzésekre meg, köszönjük, de - álláspontunk szerint - nincs szükség...

2. „Szeretnénk egy olyan pályázatot, aminek keretében főként fiatal tudósok tudományos ismeretterjesztő művek megírására kapnak ösztöndíjat.”

Ez remek új ötletnek hangzik, csakhogy eddig is voltak ilyenek (pl. NKA), a kérdés már csak az: ki fog dönteni? Az eddigi tapasztalatok alapján garantálni lehet, ennél is teljesen mindegy, hogy most vagy a jövőben milyen kormány lesz hatalmon.

3. „Tovább erősítenénk a magyar gyerek- és ifjúsági irodalmat”.

Tovább? Eddig erősítette bárki? Leszámítva a balliberális oldal hálózatának támogatását? De arra mindig ráfér egy kis erősítés. 

4. Néhány további jámbor óhaj: „Támogatjuk a hangoskönyvek gyártását is” – „Újragondoljuk a közkönyvtárak funkcióit”, „Folyóirataink szellemi műhelyek – arra találtunk ki kormányprogramot, hogy kiszabadítsuk ezt a szellemet”.

Rokonszenves, kedves gondolatok Demeter Szilárdtól. Alaposabb megfontolás után viszont csak egy szimpla közhelygyűjtemény. (Azért az Ezeregyéjszakát érdemes lenne tanulmányozni, mielőtt ebbe a szellem-dologba nagyon belelovaljuk magunkat…)

5. „Elviekben már sikerült összefésülni a tartalomipari fejlesztéseket a közgyűjteményi digitalizálási stratégiával. Az OSZK-ban közel vagyunk egy olyan keretrendszer véglegesítéséhez, amely lehetővé teszi a kulturális adatvagyonra épülő gyors, felhasználóbarát fejlesztéseket. A nemzeti névtér élesítésre kész.”

Ezt annyira azért nem sikerült megértenünk, különös tekintettel a „névtér”-re. (Lehet, hogy „névtár”, csak elírták, de az sem javít sokat rajta.)

Ezt meg, bocsánat, de kellemetlen és kínos leírni is, főleg akkor, amikor az OSZK digitalizálása gyerekcipőben jár....

És ha már ennyire belejöttünk az önzetlenségbe, itt is tegyük hozzá azt, amit már jobbító szándékkal sok helyen leírtunk, elmondtunk a magyar könyvkiadással/könyvszakmával kapcsolatos tennivalókról:

1. A könyvterjesztést decentralizálni kell...

2. El kellene felejteni államigazgatási szinten, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a magyar könyvszakma reprezentánsa...

3. Létre kell hozni a jobboldali kultúra működőképes hálózatát:...

4. „A kultúra felől nézve nem az az elsődleges kérdés, hogy ki alakít kormányt 2022-ben, hanem az, hogy lesz-e magyar kultúra 2222-ben. A kultúra tehát nem pártpolitikai, hanem nemzeti kérdés.” 

Filozófiai alapon megközelítve ez kissé aránytévesztés: magyar kultúra igenis van és lesz...De hogy nem elsődleges kérdés, ki kormányozza az országot? Tényleg nem? Tényleg nem! ...

5. Ami meg a Demeter Szilárd bevezetőjében említett általános (kultúr)politikai megfogalmazást illeti, érdekes, hogy megint mi kezdjük az „árokbetemetés” utópisztikus mantráját hangoztatni, ami a valóságban úgy látszik, mintha a ballib oldal felé lenne egy felszólítás, egyenesen a Gyalog-galoppból: „Jól van, egyezzünk ki döntetlenben!”

A közzétett nagyívű koncepcióról egyértelműen ki lehet mondani, hogy az  egy frázisoktól hemzsegő világmegváltó kulturális tervrendszer, amely önmagában nagyon ingatag lábakon áll, következetlen, esetleges véghatásában konzerválja a ballib oldal kulturális hegemóniáját, és fantazmagória abban az értelemben is, hogy hiányzik a működtetéséhez szükséges szellemi háttér a konzervatív oldalon...Az egész koncepció alapján sajnos az látszik, hogy Demeter Szilárd viszonya a magyar kultúrához olyan, mint egy csónakosé a Széchenyi híd alatt a Dunán, aki azt hiszi magáról, hogy ő irányíthatja folyamot – pedig legfeljebb a hullámokat lovagolja meg.”

Grób László                                        Szakács Árpád
 Attraktor Kiadó                                 Kárpátia Stúdió Kiadó
   ügyvezető                                       ügyvezető igazgató

2352   Edmond Dantes • előzmény2351 2021-03-17 15:08:20

Valamennyien -Vidnyánszky Attilát, Ablonczy Lászlót és másokat is ideértve- megnyugodhatunk: jelenleg kb. 150-160 hallgató és doktorandusz a 2350 alatt idézett cikkekben olvashatóan kiszabadul abból a fertőből (az SZFE-ről), ahol, Ablonczyt idézve, "Babarczy László és szellembaráti köre zavartalanul átrektorkodta az elmúlt harminc évet." Tényleg fontos intézmény az Emergency Exit ... néha nem csupán tűzbiztonsági-tűzrendészeti szempontból. 

2351   Búbánat 2021-03-17 13:37:22

Múltbeli tébolyok, az Aczél György-világ besúgási üzemmenete és a jelenkor felbujtói

SZTANKAY ÁDÁM

2021.03.15. 18:34 Origo.hu

Ablonczy László József Attila-díjas újságíró, publicista, színházigazgató, aki 1991 és 1999 között állt a Nemzeti Színház élén, az Országút című internetes orgánum közölt tőle többrészes cikksorozatot, Déryné hol van? címmel. Írásaiban részben a Színház- és Filmművészeti Egyetem struktúraváltása kapcsán kialakult helyzetre reflektál, valamint feltárja azokat az 1945 utáni eseményeket is, amelyek olykor máig hatóan meghatározták az intézmény működését.

Az Origo újságírója, Sztankay Ádám a cikksorozat kapcsán felvetődött kérdéseit - a járványhelyzetre való tekintettel – írásban küldte el a szerzőnek. Ablonczy László ugyancsak írásban válaszolt, s bár hozzájárult válaszai közzétételéhez, olykor személyesen az újságírónak címezte a gondolatait – az időnként esszészerű, ugyanakkor olvasmányos, a szélesebb nyilvánosság számára is egyértelmű, egyben tanulságos válaszokat. Nem is próbáltuk megszüntetni a személyességet. Ablonczy László és Sztankay Ádám írásos beszélgetése.

(Öt folytatásos részben)

2350   Edmond Dantes 2021-03-17 10:55:42

Emergency Exit - FREESZFE

Európai egyetemek menthetik meg a hallgatók diplomáit.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatójának már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakításának módja miatt nem kívánja az SZFE-n befejezni tanulmányait. Öt európai egyetem veheti át őket formálisan – elismerik eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkát is. Egy belső felmérés alapján még ennél is többen élnének a lehetőséggel, ezért továbbra is folynak tárgyalások más egyetemekkel.

Hónapok óta dolgozunk az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programon, melynek keretein belül eddig öt európai egyetemmel – köztük a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) – sikerült megállapodnunk, tizennégy SZFE-s osztály átvételéről. Az egyéni hallgatói szerződések aláírási procedúrája folyamatban van, így egyelőre nem lehet tudni az átjelentkező hallgatók pontos számát.

A különböző egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg, a program célja azonban egységes: menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n. Többnyire speciális jogviszonyt ajánlanak a hallgatóknak az egyetemek: az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet, mint oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményt tartják számon, az itt teljesített kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában elismerik. A vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – többnyire a partneregyetemek képviselőivel közösen értékeli majd a Freeszfe Egyesület oktatói gárdája. Az említett osztályok többsége már a tavaszi szemesztertől az Emergency Exit programban folytatja. Közel hetven vidéki és határon túli hallgató elszállásolása a tavaszi szemeszter idejére a Közép-európai Egyetem (CEU) jóvoltából lett megoldva.

A járványügyi helyzet súlyosbodásával az egyesület digitális munkarendre állt át: a kurzusokat online tartjuk, a projekteket fizikai kontaktus nélkül fejlesztjük. A korlátozások feloldásakor az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térünk vissza – a bázist jelentő épületet továbbra is keressük. Az egyetemfoglalás idején és azóta befolyt adományokat a tevékenység megvalósításához szükséges épület- és eszközbérlésre, vizsgamunkák költségeire fordítjuk. Az oktatók bérezése és a hallgatói szociális juttatások, ösztöndíjak abban az esetben kerülhetnek majd kiosztásra, amennyiben az egyesület bevételei és a pártolói tagság támogatása ezt lehetővé teszik.” Forrás itt és itt.

2349   Edmond Dantes • előzmény2347 2021-03-17 08:23:47

off ("csak" történelem) Savonarola nem volt barom. Önjelölt prófétaként apokaliptikus lánggal égett és égetett, ostorozta a fennálló állapotokat, teokráciát akart. Mai szóval es ténylegesen is megosztó személyiség volt. Kezdeti sikereit észlelvén átlépte azt a bizonyos "vörös vonalat", saját főnöke(i) ellen fordult. Sorsa ismeretes. Vannak, akik ön- vagy mások által jelölt-fölkent prófétaként óvatosabbak, a takarójukon nem nyújtóznak túl, elkerül(het)ik Savonarola sorsát: földi életükben óhajtanak tartós jólétben, hatalommal/ban élni, olykor visszaélni és nem holtukban megdicsőülni, mint a firenzei előd...vagy ott sem. Kiderül egyszer, kinek-kinek hogyan alakul a sorsa, ki lép -időben- hátrébb, ki pottyan le az uborkafáról, ha és mert túl magasra mászott.

2348   Edmond Dantes • előzmény2346 2021-03-17 08:08:20

off Elnézést, elkerülte a figyelmemet. Válaszolok :-)

2347   Hangyász • előzmény2340 2021-03-16 22:40:49

Demeter egy barom. Pont.

2346   Hangyász • előzmény2269 2021-03-16 21:38:04

Írtam is neked privátban február 22-én.

2345   macskás 2021-03-16 14:34:55

2345

2344   Edmond Dantes • előzmény2340 2021-03-16 14:13:32

2317-ben kimaradt a listá(m)ból Demeter Szilárd. Komoly mulasztás részemről, elismerem. Mivel a legfrissebb törvényjavaslat a megszavazása esetén lehetővé tenné bármilyen épület vagy más beruházás bárhol történő megvalósítását, miért is ne kerülhetne sor operaelőadásokra, sőt: akár erre alkalmas további épület(ek) felhúzására is pl. a Városligetben? Sokak szerint a törvényjavaslat egyik kiemelt célja, célpontja úgyis a Városliget beépítése = az eredeti, de 2019 ősze óta -eddig- részben blokkolt tervek mindenáron történő megvalósítása. Koncertek régebben is voltak pl. az Állatkertben, aztán már majdnem készen van a Magyar Zene Háza és a sohanapján elkészülő Biodíszletdóm is hasznosítható lehet operai célra. Nem beszélve a szintén  a Liget-projektbe álmodott Ifjúsági Színházról. Egyik hely jobb mint a másik és logisztikailag mindegyik jobb, mint a kőbányai kocsiszín. Meg aztán a Baán László irányítása alatt lévő két projekt (Liget és MÁO-felújítás) jól össze(f)érne a lombok alatt.

2343   Edmond Dantes • előzmény2342 2021-03-16 13:56:10

Flashmob ide, flashmob oda: a Rádió Zenei Együtteseinek hamarosan költözni kell. Roma locuta, causa finita.

2342   eccerű • előzmény2341 2021-03-16 13:41:17

Majd az lesz, amit pár éve kellett a Rádió Zenei Együtteseinek csinálnia: flashmobokat köztereken. Már szinte látom lelki szemeimmel, ahogy az Emke aluljáróban felcsendül Kiss B. hangján, hogy "Hazám, hazám.." miközben a zenekar zenészei szép sorban érkeznek fel a mozgólépcsőn a metróból és beszállnak a produkcióba. Sőt, össze lehet kapcsolni a kellemest a hasznossal, ha például az Operakórus tagjai HÉV szerelvényeken énekelnék a Szabadságkórust és ezalatt ellenőriznék az utasokat, érvényes jegyük, bérletük van-e.

2341   Klára • előzmény2340 2021-03-16 11:38:45

Könyörgöm, hova akarják vinni? A vurstliba? A mozdonyszínbe? És mi az, hogy "komfortzóna"? Kb 5-6 éves lehettem, mikor először vittek az Operába, matiné balett előadásra, mert akkortájt vasárnap délelőtt matiné-elöadások voltak. Még fel sem ment a fügöny, de már el voltam bűvölve, a hangulat, a zsongás, a miliő, a bordó függöny, bársonyszékek, szépen felöltözött emberek és gyerekek - megvolt az alaphangulat. Ahogyan később a színházlátogatások alkalmával is! Ami a felnőttkorig elkíslért, és elkísér mindenkit, akár bevallja, akár nem! Aki ezt nem ismeri el, az hazudik. Aki pedig ebbe belerondít, akár csak függöny nélküli, nyitott színpaddal, az egyéb aljasságokra is képes!

2340   joska141 • előzmény2339 2021-03-16 11:06:47

Hosszú interjú, de az is érdekes, amiről nem nyilatkozik.

Kínosan kerüli Baán László érdekeltségeit, azokkal történő valamilyen kapcsolódását. A nagyívű tervek között erről egyetlen szó sem esik.

Egy árulkodó félmondat azért található benne:

„Ha kivisszük az operaelőadást a komfortzónájából, biztos találunk rá közönséget”

Nem biztos, hogy sietni kellene az Operaház felújításának befejezésével.

2339   Edmond Dantes • előzmény2336 2021-03-16 10:34:50

Ha a Kossuth-díj (idén még) nem is érkezett meg Demeter Szilárd számára, aggodalomra semmi ok. "A gettólogika gyengíti a kultúrát" címmel friss nagyinterjú index.hu-n

"Demeter Szilárd főigazgató és miniszeri biztos. Hozzá tartozik a PIM, a Nyelvek Háza, a Petőfi Irodalmi Ügynökség, valamint a könnyűzene felvirágoztatása. Ösztöndíjakért felelős számos műfajban: irodalom, könnyűzene, képzőművészet, fotó, tánc, formatervezés, komolyzene. Megkérdeztük, miért fontos ez számára.

Magyarországon legutóbb a nem szép emlékezetű Aczél György kezében összpontosult ennyire a kulturális élet. Mi a véleménye erről a párhuzamról?" .....

"..kormánydöntés értelmében több mint 60 milliárd forintot fordíthat az önhöz kapcsolható Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. a kulturális szféra támogatására, megkapja a Hajógyári-szigetet, az óbudai Zichy-kastélyt is. Nyilvánossá vált egy 23 milliárd forintos tétel is a magyar könnyűzene felvirágoztatására. Miért így történik, és miért maga csinálja?" ...

"Néhány napja voltam egy megbeszélésen, ahol az új OSZK-épületről is beszéltünk. Körvonalazódik az a fejlesztési terv, amelynek értelmében az új Széchenyi Könyvtárat meg lehet építeni kiemelt beruházásként.

Ez lesz a Magyar Nyelv Háza?

Ez volt a munkaneve annak a projektnek, amelyen belül az Országos Széchenyi (sic! - ED) Könyvtár, a Nemzeti Filmintézet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, illetve ezek csatolt intézményei egy helyre kerülnének."....

"Tehát készül egy kulturális Olümposz, ahol az illetékes istenek, nimfák, félistenek gyűlnek össze, illetve olyan halandók, akiket bebocsátást nyernek?

Egy olyan bőséges közönségkapcsolati térrel rendelkező ingatlanegyüttesben gondolkodunk, ahol az Olümposzról leszállt fél- vagy egész istenek találkoznak a halandókkal."..

2338   Edmond Dantes • előzmény2336 2021-03-15 15:43:24

Picit még várnia kell. Idén az erdélyi irodalmi vonulatból Orbán János Dénes a soros kitüntetett.

2337   Edmond Dantes • előzmény2335 2021-03-15 15:40:39

Gondolom elírta. Talán így helyes: "Kurzustól és pártpolitikai nézetektől tökéletesen függően." A friss névsor(ok) láttán legalábbis és minden bizonnyal így van.

2336   Búbánat • előzmény2335 2021-03-15 10:32:44

És még akár Kossuth-díj is lehet(ett) a jutalma!

2335   Klára • előzmény2333 2021-03-15 10:28:48

Azt hiszem, ez mindig íg volt, így van és így is lesz! Kurzustól és pártpolitikai nézetektől tökéletesen függetlenül!

2334   Edmond Dantes • előzmény2332 2021-03-14 19:33:44

Március 15-e alkalmából javaslom Demeter Szilárd kezelésébe adni a Petőfi-hidat, Petőfi-laktanyát, a Petőfi Sándor Gimnáziumo(ka)t, a Soproni és a Veszprémi Petőfi Színházat és minden intézményt, ami az EMMI irányítása alatt áll és Petőfi Sándor nevét viseli. Van annyi közük a neves irodalom-történelem-pop-rock szakos kultúrpápáharcoshoz, mint a PIM-nek a Petőfi Rádióhoz és TV-hez. Várjuk továbbá más,Petőfi nevét viselő kult.intézmények jelentkezését.

2333   eccerű • előzmény2331 2021-03-14 15:58:37

Lefordítom magyarra: Elvtársak, alkossatok remekműveket! Meg is fizetjük - ha megfelelő módon tálaljátok a megfelelő témát, sőt, akkor nem is kell remekműnek lennie!

2332   Búbánat 2021-03-14 15:09:04

Átalakul a Petőfi Rádió

"A tervek szerint a Petőfi Rádió igazi kulturális adó lesz, sokkal több magyar zenével, az A38 hajó pedig otthon ad a projektnek."

"Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a sajtóeseményen megjegyezte, hogy Petőfi egyértelműen egy szimbólum, az ő korában született meg a modern magyar nemzet. Együttműködő partnereket kerestek a projekthez, a közmédia felvállalta ezt a feladatot, és nagyon örül a Petőfi Rádió újrahangolásának."

"Béli Ádámot az M5 csatorna műsorvezetőjeként ismerhették a tévézők, ő április 1-től irányítja a Petőfi Rádiót és a Petőfi Tévét és ezek online felületeit....

... tévés szakember szerint ritka az a tévé és rádió, amely egy hajóról üzemel (amely egyben magasan jegyzett kulturális tér), ráadásul a Dunáról, amely Európa köldökzsinórja. A hajón minden technika adott a megfelelő színvonalú műsorok elkészítéséhez, a projekt Petőfi, a rocksztár címen fut. "

"Galambos István, az MTVA program-főigazgatója kiemelte, hogy Petőfi Sándor életműve nemcsak a magyar, hanem az egyetemes kultúra része, alkalmas arra, hogy még jobban megszólítsa a fiatal korosztályt. „Az MTVA minden lehetséges módon, minden platformon igyekszik támogatni ezt a kezdeményezést" – jegyezte meg, majd megköszönte a két korábbi csatornaigazgató munkáját, rájuk más területen számít a közmédia."

2331   Edmond Dantes 2021-03-14 14:03:17

Demeter Szilárd gázkamrázás miatti szilenciuma véget ért hosszabb írásban tudatta: "nem egyszerűen csak időt, hanem jövőt kell nyernünk... Nagy munka vár ma reátok. Nagy munka vár ránk.. A kultúra felől nézve nem az az elsődleges kérdés, hogy ki alakít kormányt 2022-ben, hanem az, hogy lesz-e magyar kultúra 2222-ben. A kultúra tehát nem pártpolitikai, hanem nemzeti kérdés... ahhoz, hogy a magyar nemzeti kultúrát megerősítsük, néhány alapelvet rögzítettünk a magunk számára. Egy: nem fogadjuk el a véleménymonopóliumokat. Senkinél nincs ott a bölcsek köve, vagyis nem lehet az abszolút igazság birtokosaként kinyilatkoztatni. Keresztény emberként tudjuk, hogy nem a tökéletes világot építjük, de azt is tudjuk, hogy az, hogy nem vagyunk tökéletesek, annak a lehetőségét tartja nyitva, hogy jobbá tegyük a világot. Kettő: véleményünk szerint a támogatás, ösztöndíj nem alanyi jogon jár. Nem az a dolgunk, hogy az adóforintokat ilyen- vagy olyanoldali konjunktúralovagoknak adjuk, hanem a tehetséges magyarok számára kell lehetőségeket biztosítani. Három: a szekértáborok logikáját meg kell tudnunk haladni...Az erőt tettekben mérik. Ezért egy olyan ügynökség létrehozására tettünk javaslatot, amely egységbe szervezi a Kárpát-medencei magyar kulturális teret. Középtávú célunk a tágabban értelmezett Kelet-Közép-Európa egyfajta regionális központjaként a közép-európaiság gondolatának tartalommal való feltöltése...A kormány ezt elfogadta, és döntést hozott arról, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökség többletfeladatokat és ehhez mért többletforrásokat kapjon."

A pénz nyelvére Magyarra fordítva és röviden a lényeg (hvg.hu): A kormány...döntést hozott arról, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökség többletfeladatokat és ehhez mért többletforrásokat kapjon. "Az irodalmi ügynökség mellé felállítunk egy könnyűzenei központot, amely a tavaly napvilágot látott könnyűzenei stratégia megvalósításáért felel. Közösen a következő öt évben több mint 23 milliárd forintból újrahangoljuk a tágabban értelmezett magyar popkultúrát"..."A világraszóló popkulturális és társművészeti központot" Óbudán, a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében hozzák létre. 

2330   ladislav kozlok • előzmény2329 2021-03-13 07:23:04

;-)

2329   lujza • előzmény2328 2021-03-13 02:24:32

Nálunk pedig a magyar tv mellett a besztercebányai adót is tudtuk fogni, édesapám nagy örömére, mert ott remek jéghoki közvetítések voltak.

2328   ladislav kozlok • előzmény2327 2021-03-12 11:26:57

És amikor má TV-énk volt, nekunk Rimaszobatiaknak 2 ado volt  MTV és ČST. Eleinte Budapest hétfon nem  sugárzott, ekkor néztuk ma már legendás  szlovák TV-játékokat és filmeket/ még csehek is imádták ezeket/  és   ha jol emlékszem , kedden rendszeres elokozvetítések voltak a legjobb magyar  szíházakbol. 

Sokat tanultam ezekbol. Boldog  vagy, hogy megismerhettem a nagy színesznoket, színészeket. 

2327   Klára • előzmény2325 2021-03-12 11:08:17

Én még emlékszem azokra az időkre, amikor mindent rádión hallgattunk, már akinek több adó vételére alkalmas rádiókészüléke volt! Ez nem a Noé bárkája korszak, hanem az ötvenes évek második fele, majd a hatvanas évek eleje!  Meg kell mondanom, több színházi és hangverseny közvetítés volt, mint manapság a 100-nemtudomhány tv csatorna kínálatában!

Akkori első komolyabb készülékünket megleltem a Postamúzeum web oldalán! https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=522084

 

2326   Búbánat • előzmény2320 2021-03-12 10:02:57

Remek lehetőség, szemléletesen is,  egybevetni az opera librettójának magyar szövegfordításaival.  Nagyszerű!

2325   ladislav kozlok • előzmény2323 2021-03-12 09:21:10

Mon cher Edmond. koszonom  szépen ezt a felvételt. Kiskoromra émlékeztem vissza. A hatvanas évek elején még nem volt TV-énk, szuleim pedig nagyon szerettek  színházi kozvetítéseket radion keresz tul hallgatni. A mai fiatalok ezt alig tudhatják elképzelni.  

 

2324   ladislav kozlok • előzmény2322 2021-03-12 08:26:09

Nem hiába formutársunk nick neve  Hétero  ;-)

2323   Edmond Dantes • előzmény2322 2021-03-12 08:20:07

A Radó-féle 1913-as fordítást én is megtaláltam, a klasszikussá vált és ma is használt  Vas István-változatot nem. Ellenben egy másik csemegét ezennel megosztok éspedig a lejjebb említett, képpel illusztrált vígszínházi előadás hangfelvételét, itt:

http://misogaeva.weebly.com/radioszinhaz/category/don-carlos-1984

2322   lujza • előzmény2320 2021-03-12 03:01:19

Mondja valaki, hogy nem jó hely a Momus! Találhat az ember ilyet másutt?

Hálás köszönet!

2321   smaragd • előzmény2320 2021-03-11 14:37:37

Jó, ha megvan itthon... klassz! :-) Köszönöm szépen.

2320   Héterő • előzmény2319 2021-03-11 11:48:27

         Hah, mit hallok öntől!

2319   lujza • előzmény2318 2021-03-11 02:05:47

Azért nem is nagyon mondtál ellent annak, hogy egy figyelemre méltó előadás született, amit majd szívesen megnéznék a színházban is. Valóban hosszú, de én Wagnereken edződtem, és mivel az előadás végig feszes volt, inkább a színészeket sajnáljuk emiatt, mert nem nagyon kímélhették magukat. Fantasztikus volt ez a fiatal négyes, mindnyájan érettek, hitelesek voltak, nekem üdítően. De a legnagyobb meglepetés a számomra ismeretlen rendező, aki az interjúban meglehetősen nyeglén beszél, de a munkája egyáltalán nem volt nyegle.Maga a darab tényleg elég kacskaringós, ezért szeretnék most egy Schiller kötetet, de sajnos nem futhatok a könyvtárba.

2318   Edmond Dantes • előzmény2312 2021-03-10 15:49:35

Kedves Lujza, szívesen csatlakoznék laudációdhoz, de sajnos nem tehetem fenntartás nélkül. Anno  Szinetár Miklós hagyományőrző, "operás" vígszínházi Don Carlosát láttam:

és bármilyen meglepő, de a Radnóti előadása sem vágott különösebben földhöz polgárpukkasztó elemekkel, egyebekkel. Áthallások: vannak, persze hogy, de erőlködést, napi aktualizálást a rendezői interjú "súgásai" ellenére nem éreztem. Díszletek a többszörözős tükröket leszámítva úgyszólván nincsenek, a jelmezek a mához stilizáltan, de akár klasszikusnak is mondhatók (...ha szerencsére nem is a fent látható módon). A rendezés a backstage-et és ki tudja, mi mindent bejátszat, ami nem tudom, hogy valósítható meg akkor, ha egyszer majd igazi színházi előadássá válik ez a produkció. Igen: sok, nagyon sok az audio és a vizuális effekt, olykor a fizikai érthetőség rovására. Nem tudtam eldönteni, vajon a hangminőség rossz, az online közvetítés szükséglete ez vagy pl. a sok visszhang (erősítés?) is az előadás "része". A folytonos zörejek, susmorgások-zizegések (olykor? gyakran?) zenének számítottak. A három óra játékidő alig elviselhető, bátrabban húzhattak volna, a szünet pedig nyúlfarknyi lett. (A színház közleménye szerint a közvetítést nem lehetett leállítani-újraindítani, úgyhogy nem próbálkoztam vele.) A cselekmény iszonyúan bonyolult, alig tudtam követni, ki mikor, éppen kitől kinek küldött/ellopott levelekkel és így meg úgy szövi a cselt főleg Flandria szabadságáért. A történések időrendje nem mindig azonos az operáéval, pl. a Főinkvizítor itt csak a darab vége felé jelenik meg (...de akkor nagyon), úgyhogy az opera cselekményére sem hagyatkozhattam. A fiatalok tényleg fiatalok: a két nagyszerű színésznő, a Katonából frissen átigazolt, ott beérett Mészáros Blanka és a Radnótiban "felnőtt" Sodró Eliza túlteljesítik szerepüket. László Zsolt jó, de egy másik király (Lear) szerepében és sok másban ennél is jobban tetszett. Friss, 2020-as szerzemény a két fiú, a Nemzetiből elcsent (?) ígéretes(ebb) Carlos, Nagy Márk és Baki Dániel. Ma még nem jósolnám meg jövőbeni pályafutásukat. A rendező, Nagy Péter István is huszonéves, a vele készült interjú itt tekinthető meg, az előadás hivatalos trailer-e itt

2317   Edmond Dantes • előzmény2316 2021-03-10 08:37:31

Igen. Rockenbauer eltűn(tet)ése, Prőhle félreállítása, Baán hajóágyú-szerű elszabadulása óta Vidnyánszky  Káel számíthatott a "jó" = nem-bozótharczos kinevezett káder kultúrmenedzsernek. Eddig.

2316   lujza • előzmény2315 2021-03-10 00:47:52

Káel közepes tehetség, de eddig meg voltam győződve feltétlen jóindulatáról és igyekezetéről. De úgy látszik, a hatalom és pénz elmosta a lelkiismereti aggályait, és simán nekiállt szétverni egy negyven éves, jól bejáratott márkát. Ennek érdekében lett Bartók és Liszt nevéből "csak áruvédjegy".

2315   eccerű • előzmény2314 2021-03-09 08:54:45

Engem azért más is zavar. A riporter folyton azt kérdezi, hogy a pandémia idején ez mennyire reális, ezt elég lenne egyszer megkérdezni - a végén.

Káel minden meghívottja érdekes vagy izgalmas műsorral áll elő. Ilyen összefüggésben ezek a jelzők nem feltétlenül pozitív kicsengésűek. De ami a legzavaróbb, a "kell" segédige és a "most" szó feltűnően gyakori használata, mintha valamifajta külső/belső kényszer hatására cselekedne. Remélhetőleg ez a két fesztivál nem Liszt és Bartók nemzethyesítésének kezdete, bár Liszt esetében már ott a reptér. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy az átkosban volt József Attila úszódaru is...

A gyuribácsizással szerintem simán csak a bennfentesség látszatát akarja kelteni, ami van is, csak másfelé (lásd Ezüsthajó és társai).

2314   Klára • előzmény2313 2021-03-09 08:17:37

Lehet, hogy kissé alulinformált vagyok, de eddig úgy tudtam, hogy a Bartók és Liszt "márka" - én inkább életműnek vagy nemzetközi elismertségnek nevezném - már eléggé "fel van építve"! Hogy itthon hogyan kezelték, az már más kérdés. Lehet, hogy ezentúl az is nemzeti lesz, mint a dohánybolt?

A "Gyuri bácsi" megfogalmazás pedig minősíti azt, aki ezt a használta. Én K.Cs. nevét nem említeném egy napon Kurtág György nevével!

2313   joska141 2021-03-08 20:57:37

Hosszú interjú:

https://infostart.hu/interju/2021/03/08/kael-csaba-most-kell-felepiteni-a-bartok-es-a-liszt-markat

Csak a szokásos panelek:

  • Budapest leértékelése,
  • Vidék felértékelése,
  • Bartók és Liszt életmű kisajátítása,
  • stb.

Egy mondatrész, idézve, kiragadva a szövegkörnyezetből, de az értelmén nem változtatva:

„…idén 95 éves Kurtág György, két évvel ezelőtt A játszma vége című operája a Scalában hatalmas világsikert aratott, és Gyuri bácsinak volt még egy álma, hogy Budapesten is bemutassák”

Azért a világ egyik legismertebb, számtalan díjjal kitüntetett, 95 éves zeneszerzőjét le „Gyuri bácsi”-zni, bizonyos ízlésvilágról tanúskodik…

2312   lujza 2021-03-07 00:36:02

Nagyon sajnálom, hogy nincs egy Schiller drámakötet itthon! Most láttam a Radnótiból egy megrendítő Don Carlos előadást. Színházban már nagyon régen láttam ezt a darabot utoljára, inkább az operát néztem meg nagyon sokszor. De most ebből a hosszú műből egy olyan feszes, drámai és megrázó előadás született, amilyet nem túl sűrűn látni színházban. Nyilván a színészek most pihentebbek, és bőven volt idejük próbálni is, mert egytől egyig kiválóak voltak. A négy fiatal tényleg fiatal volt, én a Carlost és Posát játszó művészeket nem is ismertem. Ugyanígy ismeretlen volt nekem a rendező, Nagy Péter István, aki számomra egy kicsit túl sok effektet használt, és ezáltal homályosabbá tette az előadást, de egyébként ügyesen megoldotta azt a nehézséget, amit a Radnóti jelenleg nagyon is szűk színpada jelent. És a végén az inkvizitor, M. Kecskés András igazán hátborzongató volt.

A drámában nincs fontaneblaui jelenet, enélkül is kb. 3 óra, Carlos és Posa találkozásával kezdődik a darab, és nincs V. Károly se. Egyébként az opera hű a dráma cselekményéhez, a szöveg néha szó szerint ismerős volt.

Tudom ajánlani, ha valakit érdekelne, hétfő hajnalig még megtekinthető az előadás 4500Ft-ért az eszinház honlapján.

2311   Edmond Dantes • előzmény2309 2021-03-06 13:59:54

A cikk természetesen tévesen írja, hogy a 10 éve igazgató Forgács Pétert "leváltották"... ahogyan Alföldi Róbertet sem "leváltották" a pesti Nemzetiben: mint tudjuk, csupán lejárt a szerződése. És mivel a Győri Nemzeti Színház élére kivételesen nem Vidnyánszky Attilát nevezték ki, azaz nem önmagát nevezte ki igazgatónak oda (is), mint a "szakmai bizottság tagja", az elfogultságnak még a gyanúja sem merülhet fel. Avagy ahogy a hetilap friss számának címlapján olvasható: "Irtja és rendezte"..

2310   eccerű • előzmény2309 2021-03-06 09:13:33

Azért a cikkből elég egyértelműen kiderül, hogy a pályázat a nyertesre volt kiírva, innen nézve pedig más a fekvése a gyermeknek.

2309   joska141 2021-03-05 21:31:48

Mai hír:

 

https://hvg.hu/kultura/20210305_Vidnyanszky_szinesze_lesz_az_uj_igazgato_a_Gyori_Nemzeti_Szinhazban?s=hk

A cikkből idézet:

A jogász és színész végzettségű Bakos-Kiss Gábor Vidnyánszky Attila igazgatása idején lett a debreceni Csokonai Színház társulatának tagja, majd miután Vidnyánszky a Nemzeti Színház igazgatója lett, őt is magával hívta. Volt művészeti vezető a Váci Dunakanyar Színházban, Kis Domonkos Márk igazgatása alatt; Kisnek azért kellett idő előtt távoznia a színházból, mert gyanús pénzügyi ügyletekkel vádolták meg. Kis a távozása után sem maradt munka nélkül: jelenleg a Vidnyánszky Attila által elindított, milliárdos költségvetésű Déryné Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint tanár lesz a modellváltás után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Bakos-Kiss 2020-ban Jászai-díjat kapott.

Az idézett csak háromszor szerepel Vidnyánszky Attila neve.

Az már csak a HVG munkatársainak rosszindulata, hogy egy győri színházi igazgatóváltás kapcsán egy bekezdésben szintén háromszor említik az ehhez semmilyen módon nem kapcsolható Kis Domonkos Márk nevét, míg az új igazgató nevét csak kétszer írták le.

2308   Edmond Dantes • előzmény2307 2021-03-05 15:24:18

Van viszont Baán László, aki annyi, de annyi Társművészetet vagy legalábbis társművészeti múzeum-létesítést felügyel, hogy összeszámolni is nehéz. Sajnos a balettművészet valahogy kimaradt a portfóliójából, így Balettművészeti Múzeum (egyelőre)nem létesül a Városligetben. A lejjebb bedobott, szó szerint épületes javaslat (Drechsler-palota) pedig egyelőre veszni látszik, legalábbis, mint "n+1"-edik múzeum.

2307   eccerű • előzmény2303 2021-03-05 12:32:08

Hát igen. Pedig sokan vártunk erre a visszaszerzésre, de úgy látszik, a szándék hiányzott hozzá. Mert amit akartak, azt meg visszaszerezték, a jogszabály megalkotása nem lehet gond ott, ahol sorban születnek az egyszemélyre szóló törvények, csak sajnos az akarat. Hol van már, hogy egy Rockenbauer a miniszter, hogy Kocsis pénzt kap arra, hogy csináljon (jó) zenekart...

2306   Edmond Dantes • előzmény2305 2021-03-05 09:10:05

Aggodalomra ilyen szempontból semmi ok. A professzor-vezérigazgató-miniszteri biztos-kurat. elnök úr legalább két diplomával rendelkezik és ettől még akár zseni is lehetne. Meg anélkül is.

2305   eccerű • előzmény2302 2021-03-05 09:02:29

Itt azért lehetünk elnézőbbek, a Zeneakadémián is tanítottak olyanok, akiknek hivatalosan érettségijük sem volt, sőt egyikük kétszeres Kossuth-díjas volt. Lehet mondani jogosan, hogy de micsoda zseni volt cserébe, de tucatjával fogsz találni olyat, aki szerint VA is az...

2304   Edmond Dantes • előzmény2302 2021-03-05 08:54:21

"2011-től a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2013–2020 között művészeti rektorhelyettese, 2012-2017 között osztályvezető tanár a színművész szakon. 2020-tól a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán rektori megbízott." (Forrás: wiki) Avagy: „Adjátok meg a császárnak a császárét,...”. Adjátok meg a professzornak a professzorét!

2303   Edmond Dantes • előzmény2300 2021-03-05 08:51:14

"Az egy portugál kezében van és vissza is akarnám szerezni...Kezdeményezzétek, hogy legyen egy ilyen törvény, én csinálok egy olyat". Oszt'jónapot.

2302   lujza • előzmény2298 2021-03-05 00:11:53

Vidnyánszky Attila mióta professzor?

2301   Momo • előzmény2300 2021-03-04 22:47:53

Én bizony múzeumot raktam volna bele. Egy izgalmas, modern felfogású opera / színház / előadóművészettörténeti múzeumot. Alkalmi játszóhellyel.
Szép épület, szemben az Operaházzal, a közelben egy rakás színház. Kár odaadni szállodának, amikor lehetne középület.

2300   Búbánat 2021-03-04 22:27:55

JÖVŐRE NYÍLIK A 151 SZOBÁS LUXUSHOTEL AZ EGYKORI BALETTINTÉZET ÉPÜLETÉBEN

Travelo.hu

2299   macskás 2021-03-04 09:27:10

2299

2298   Edmond Dantes • előzmény2297 2021-03-04 08:21:37

Na de kedves Lujza, figyelj oda a legilletékesebb szakember(ek)re! Vidnyánszky Attila nem csak az SZFE-ről állapította meg tévedhetetlen biztonsággal, hogy "elavult", sőt, Káel Csaba már végzősként, 1989-ben (!) ugyanezt, aztán tavaly  megkaparintották ráhuppantak-rácuppantak, hanem ő ill. az általa vezetett Magyar Teátrumi Társaság (MTT) a POSZT-ról is ex cathedra = "a katedráról" -hiszen egyetemi professzor!- jelentette ki, hogy "elfáradt". BTF megszűntetését már nem is indokolták. Valami izé helyette Káelé lett, pont. Ők fáradhatatlanok, avulatlanok.

2297   lujza • előzmény2296 2021-03-04 00:29:20

Csakhogy nem a Tavaszi Fesztivál vált nevet, nem árt, ha egy újság pontosan fogalmaz! Inkább elindítják, sok pénzért, a konkurenciáját. Idén mi nézők és hallgatók jól járunk, mert válogathatunk az ingyenes közvetítésekben, de hogy ez az egész nagyon nem volt sportszerű, az finom fogalmazás.

2296   joska141 2021-03-03 20:19:53

Mai hír:

https://infostart.hu/kultura/2021/03/03/vilagsztarokkal-erkezik-a-nevet-valto-tavaszi-fesztival

Lesz itt minden, mármint az online térben. Káel Csaba az egyetlen aki a cikkben szereplő nevek közül - René Jacobs, Riccardo Chailly, Gardiner, stb. - fényképpel szerepel. Nevezett szerint ez a fesztivál már régi adóssága volt az államnak, de most (én teszem hozzá: hogy a főváros végre nem akadályozza) meg lehet valósítani és ezzel (állami) hagyományt teremteni.

2295   Edmond Dantes 2021-03-03 12:46:16

Megszűnik a POSZT

A kormány kultúrharcának legfrissebb zsákmánya a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amely nemcsak nevet vált, de végleg el is tűnhet a kínálatból.

Az elmúlt tíz évben meglehetősen behatárolt ízlés, színházi és ideológiai irányvonal szerint válogatták a POSZT programját, amiből nagyon sokan kirekesztve érzik magukat – mondta 2011-ben egy interjúban Vidnyánszky Attila, változást sürgetve.

Az általa vezette Magyar Teátrum Társaságnak hosszas ostrom után, végül 2012-ben sikerült bevásárolnia magát a 2000-ben, még a Magyar Színházi Társaság és a város által létrehozott fesztiválszervező cégbe, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft.-be, mondván: így lesz „kiegyensúlyozott” a rendezvény. A versenyprogramot attól kezdve a két szervezet egy-egy küldötte válogatta, a zsűribe is paritásos alapon küldtek tagokat.

A közös munka azonban nem hozta el a békét, hol a produkciók előválogatóinak személyében, hol a zsűri tagjaiban nem tudtak megegyezni.

Vidnyánszkyék megszabadultak hát a Magyar Színházi Társaságtól, akik azért dobták be a törülközőt, mert az MTT az akkor még fideszes vezetésű várossal együttműködve, a fejük felett hozott döntéseket, szervezett ki pénzeket a vezetők cégének.

Ekkortól már csak Vidnyánszkyék és a város volt a kft. tulajdonosa. Szakmailag teljesen az MTT dominálta a fesztivált, de most úgy gondolják, ez sem elég, nem akarnak az ellenzéki várossal közösködni, inkább feláldozzák a fesztivált.

Pécs mostani polgármestere, Péterffy Attila a HVG-nek elmondta, hogy a kisebbségi tulajdonos, vagyis Vidnyánszkyék a két héttel ezelőtti taggyűlésen kezdeményezték a cég megszüntetését. Az MTT titkára, Szabó László szerint ugyanakkor közösen döntöttek a megszüntetésről, mert a POSZT „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Bár korábban felmerült, hogy a POSZT vándorfesztivál legyen, egyelőre nincs kiérlelt terv a folytatásról.

Az biztos, hogy ebben a formában megszűnik a POSZT, ahogy az is, hogy szükség van hasonlóra – mondja Szabó. Péterffy viszont azt hangsúlyozza, hogy eszükben sincs elengedni a POSZT-ot, sőt vételi ajánlatot tesznek az MTT-nek, és vizsgálják, hogy akár állami támogatás nélkül is megrendezzék a színházi találkozót, „amely a város egyik fontos kulturális brandje”.

A polgármester elmondása szerint a minisztérium a pécsi színház állami finanszírozásáról folyó tárgyalásokon is megpróbálkozott a zsarolással. Azt a feltételt szabta volna a dotációnak, hogy a város adja el az államnak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t és benne a vidék legnagyobb és legmodernebb koncerthelyszínét, a Kodály Központot. A város azonban ellenállt. Tehette, hiszen az állam egy 2017-ben kötött szerződésben vállalta, hogy tíz évig milliárdos összeggel támogatja a Kodály Központot és zenekarát, a Pannon Filharmonikusokat. Persze akkor Pécs még fideszes bástya volt. Forrás: itt. A teljes cikk csak így, 1/1 kimásolva olvasható, mert az oldal fizetős. - ED)

2294   Corvette • előzmény2293 2021-03-01 18:17:06

Jaj, a képekkel ne foglalkozz! Az csak a körítés. Semmi közük a témához. Csak Chordot ugratom velük. Vagy azt nem szabad?

A zenékre koncentrálj! Az a fontos. A többit engedd el!

2293   Edmond Dantes • előzmény2292 2021-03-01 17:17:25

off Fogalmam sincs róla, ki az a "pár pótcselekvő stb. fórumozó", de azt tudom, hogy én pl. még véletlenül sem szólnék bele, pláne nem kritizálnám vagdalkozva pl. a Régizene fórumot és annak résztvevőit, pedig... pedig nem kellene nagyító sem azon számos beírás, karikatúra, vaskos vicc, stb. szemlézéséhez, amik nagy mennyiségben jelennek meg ott, amik engem ugyan nem zavarnak és/de amiknek annyi köze sincs a Régizenéhez és a régi zenéhez, mint Gizikének a gőzekéhez, hogy néhai nagy politikusunkat (igen, politikusunkat!) idézzem. Remélem, ízlésednek megfelelő médium cikkét linkeltem be, ügyeltem rá ;-) Úgyhogy jobb, ha nem turkálunk (egy)más zsebében kedvenc topikjaiban, mert kellemetlen dolgok derülhetnek ki.

2292   Corvette • előzmény2291 2021-03-01 16:02:05

Továbbra sem értek egyet azzal, hogy pár fórumozó, zenei téma híján, pótcselekvésként, politikai és egyéb, a komolyzenétől teljesen életidegen területre terelje nap, mint a társalgások fonalát. A zenekari munka sem arról szól, hogy a karmester reggelente felolvassa a próbateremben a 444. hu vagy a Magyar Nemzet írásait, hogy aztán nekiálljon interpretálni azokat az éppen aktuális politikai meggyőződése szerint.

2291   Edmond Dantes • előzmény2290 2021-03-01 13:12:18

Én mint afféle és az a bizonyos belga, középen állok...illetve most éppen ülök. Szerintem ők is.

2290   Corvette • előzmény2287 2021-03-01 12:56:36

Melyikhez? A baloldalihoz vagy a jobboldalihoz? Ugye milyen szarul hangzik?

2289   Corvette • előzmény2285 2021-03-01 12:54:26

Köszönöm a választ! Nagyon informatív volt. Én is ilyen elkeserítőnek és reménytelennek látom a hazai zeneoktatás jelenét. Írásod hatására talán másnak is tisztult egy kicsit a szeme.

  
legújabb:
Kelemen Zoltán - 2021-05-14
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
történt:
1858 • Megnyílt a Royal Opera House a Covent Gardenben
született:
1567 • Claudio Monteverdi, zeneszerző († 1643)
elhunyt:
1982 • Ádám Jenő, karnagy, zenepedagógus (sz. 1896)