vissza a cimoldalra
2021-05-11
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11631)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (7196)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (883)
Lehár Ferenc (757)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4625)
Franz Schmidt (3820)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2196)
Udvardy Tibor (237)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5135)
Kimernya? (4020)
Zenei témájú könyvek (103)
Operett, mint színpadi műfaj (4727)
Lisztről emelkedetten (1129)
Pantheon (2895)
Momus-játék (6040)
Társművészetek (2388)
Eiffel Műhelyház (547)

Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Fórum - Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (ALASZKA, 2002-07-25 08:02:53)

 
62470   Hangyász • előzmény62467 2020-10-08 08:59:35

Előre tudható, mit "önmegvalósítana" Kovalik a Hovanscsinával. Többet kár is vele (mármint  Kovalikkal) foglalkozni.

62469   lujza • előzmény62468 2020-10-08 01:44:31

Ha-ha-ha!
Azért a helyében én nem cipeltettem volna be egy ekkora fotelt a műhelyház közepére. (Igaz, nem is vagyok operaigazgató. :)))

62468   Edmond Dantes 2020-10-07 19:23:46

In der Oper gibt es keine Politik - interjú Ókovács Szilveszterrel a Budapester Zeitungban. Az interjú ide kattintva olvasható.

62467   telramund • előzmény62466 2020-10-01 18:51:25

Nagyon jó levél!!Kedvenc operáim egyike a Honvanscsina .Kár lenne Kovalik kezére adni!

62466   Legnapsretép 2020-09-30 19:02:50

Origo.hu, ma jelent meg.

Rossz lehet Neked, avagy kéretlen válaszok Kovalik Balázsnak az SZFE ürügyén

ÓKOVÁCS SZILVESZTER

2020.09.29. 10:14

ÓKOVÁCS SZERINT AZ OPERA – 152. LEVÉL

Édes Néném, 

Ön írt ma nekem, ne mentse magát (így áll az Anyeginben), és elküldte a HVG mai interjúját. De most a választ Önre bízom, mármint a szöveget, kérem, juttassa el Kovalik Balázsnak, az Opera korábbi művészeti igazgatójának. Nem, nem kért ő ilyet, engem meg se szólított, csak az intézményt. Küldje el, hogy ne legyen neki olyan rossz. A véleménye.

  1.   „… a húszas években megfogalmazott gondolatokat megfojtotta a nemzetiszocializmus, majd a kommunizmus, és a hatalomnak láthatóan ma is igénye van társadalmakat megosztani ők-re és mi-re.”

Ugye, utólag majd nem az lesz, hogy ez a mondat nem nácizta és nem is komcsizta le a mostani kormányt? Hogy csak egymás mellé „sorolódtak”, egy gondolatba képek, és azok az expresszionizmus boldog felelőtlenségével cikázhatnak egymás körül – ha úgy akarom – az összefüggés legteljesebb hiányával? Ha meg haveri körben olvasom fel, akkor meg vaskos hangsúlyokkal jelzem a történelmi evolúciót… (Figyelj, Balázs, ha Hitler valamennyiünk javára inkább a rajzaival bíbelődve éli le a maga középszerű életét – más kérdés, vajon nem Sztálin fennhatósága alatt-e, hisz tudjuk, ő is készen állt mindenre –, vajon mivel rémisztgetnétek a népeket, aláznátok és bélyegeznétek a politikai ellenfelet? Néróig kéne visszamenni? Ugyanezt a gondolatkísérletet nem játszom el a kommunistákkal, mert 1990 óta szerintem csak kötelezőből takartok rá vörös zászlóval a kilógó náci lólábra.) De tényleg, Te mégis mi mást csinálsz ezzel az interjúval a HVG-ben? Nem osztasz meg, nem ásol árkot, nem inszinuálsz, nem minősítesz végletesen? Teszel Te bármit a szekértáborok léte ellen? Bemutatsz bármit árnyaltan, csípőből tüzelés helyett? Nem veszed észre, hogy rendezéseid közül jó néhány (Mefistofele, Anyegin, Turandot, Elektra, A sevillai borbély, Vérnász, Jancsi és Juliska) időről időre történő felújításával pl. az Opera éppen nem osztja két táborra a magyar művészetet? Hát nem volt überciki tavaly nyáron, amikor nyílt levélben azon háborogtál és „aljas sunyisággal” vádoltál minket, hogy újra játszani merészeljük rendezésedet – teszem hozzá, Budapest legnagyobb szabadtéri színpadán? 33. alkalommal a Turandotot, mióta az Operába visszamehettem? Milyen érzés volt aztán lehívni a számládról az innen utalt jogdíjat? Éket vertünk ezzel? És aki ráüvölt az árokbetemetőre, az mit érdemel? Tizedik éve Münchenben élve is fel tudod idézni a szálkáról és gerendáról szóló magyar közmondást?

 2. „… A minisztérium lesöpörte, hogy bárkit beválasszanak ebből a névsorból (ti.: az SZFE által előterjesztett kuratóriumi jelöltek közül – ÓSz). Az elvtársak döntésének értelmében tehát alkalmatlannak lettünk minősítve.”

 

Látod, ezzel pont én se értek egyet, Udvaros Dorottya pl. szerintem remek kurátor lett volna, kár, de tegyük azt is hozzá, egy alapítványi egyetem kuratóriumát nem úgy kell összerakni, hogy nekem tessék, nem is népszavazás kérdése. Majd elválik, milyen lesz a működés, az esélyt miért ne kaphatnák meg a maguk területén jeles személyiségek? Ugyanakkor ahogy Vidnyánszkyék senkit ki sem rúgtak, úgy alkalmatlannak sem minősítettek. Kínos, hogy már tényszerűen mondjátok magatokról – kicsit olyan, mintha egy ostromra sóvárgó egyetemi épület vár magát támadná meg, hogy végre szenvedhessen, mert senki se akarja bántani (pedig ha előmászna most egy Gergényi-szerű belügyminiszter, lenne haddelhadd) –, így viszont ez az áldozati póz felesleges, nevetséges, még méltatlan is. És tudod, ki volt tényleg elvtárs? A miniszterelnök, aki a Ti vezetéseteket kinevezte. Meg az, aki őt sportminiszterré anno kinevezte. (Ismertem egy volt veszprémi munkásőrt: pár évvel később úgy tudott „komenistázni” meg elvtársazni, mint senki más. Egy csoda volt a pasas, kár, hogy emlékszem rá: ahogy a 3-as busz elfordult Pap János pártháza előtt, oda lehetett látni a bejárathoz, gyakran ott feszített a kalasnyikovval, mosolyát a munkaidő-kedvezmény húzta őszintére.)

 3.      „… Történelmi ismereteink alapján tudjuk, hogyan szokott végződni az, amikor betelik a pohár. Ha az ellenállás nagyobb támogatottságot vált ki az elégedetlen lakosságból, akkor hamarabb fog bekövetkezni a változás, ha nem, akkor később.”

Egy pillanatra azt hittem, 2006-ról beszélsz, de rá kellett döbbennem: dehogy. Nem is találok semmit akkoriból, amely arról tanúskodna, hogy a világot bejáró eseménysor (mármint az őszödi hullám) felpattintotta volna Benned a közügyek iránt oly fogékony gondolkodót. Pedig igazán sok írás jelent meg azokban az években Rólad, Veled. Mi? És ők? Ja.

Ókovács SzilveszterFORRÁS: FORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

 

 4.      „… Folyamatosan követem az eseményeket. Támogattam, hogy a Bayerische Theaterakademie, ahol tanítok, a németországi színházi egyetemekkel összefogva kiállást, szimpátia-megnyilvánulást szervezzen. Örömmel látom, hogy mennyire ügyüknek tekintik a színházi képzés szabadságát, mennyire elhivatottan és komolyan érdekli őket, ami Budapesten történik. Naponta kérnek információt, mi zajlik az egyetemen. Nevezhet az állampropaganda árulónak – de miért is árulás arról beszélni, amit látok és gondolok?” 

Senki nem nevezett árulónak, Balázs, de már nagyon szeretnéd hallani. A színházi képzés szabadsága jegyében zárták le az épületet? Mi ez, paradoxon? Vagy egy nagyon punk pillanat? Meg az – mint zeneakadémiai exelnökhelyettes írom, aki a Horn-kormány alatt voltam „pozícióban”, Magyar Bálint minisztersége idején, tehát nyilván a szabadság meghaladhatatlan magas fokán –, ha az egyetemi diákönkormányzat azt hiszi, az ő dolga túlmutat a diákönkormányzat mint olyan önkormányzásán. És egyetem-kormányozni szeretne… Mint múltkor a szerkesztőség, amely „csak” annyit kért: abba ne szóljanak bele, kivel dolgoznak, és mit írnak. A tulaj joga pedig, de inkább kötelessége virítani a működési forrást, de üstöllést! Milyen sajátos munkamegosztás! Eközben egy monopolegyetem irányítása mégse lehetne három-négy színház és színházi szakember monopóliuma! Egyetemről beszélünk vagy színházak stúdiójáról? Vidnyánszkyt most azért kell utálni, mert senkit nem rúgott ki, és így nagy a zavar. Hogy végig lehetne vinni az eddigi professzorokkal még a most felvetettek osztályait is? Bénítóan fair eljárás, arcpirítóan hosszúra hagyott, akár ötéves átmeneti idővel, ezt nem szabad elvinni szárazon! Mutassa meg a diákság a Forradalmi Ifjúsági Napok e pazar különkiadásán (ha már az augusztusi érzékenyítésen oly jól megtanulta), hogy csak 20-30-40 éve ott tanító mesterektől óhajt tanulni. Megáll az idő: és ugyancsak boldogok lehetnek ugyanezen – valóban nagy tudású! – színházi személyiségek, hogy nem most fiatalok, mert pl. gyenge 35 évesen az árpádsávos kordonszalagon se jutnának át, nemhogy a katedráig! Azért, ha ez nem gáz… akkor mi? Én még csak annyit kérdezek Tőled, Balázs, aki a magyar hallgatók érdekét véded: német diákjaidnak meséltél-e az ukrán nyelvtörvényről? A szlovák állampolgársági törvényről? Az erdélyi kulturális autonómia – egyébként idehaza összparlamenti támogatottságú – ügyéről? Ezekért is kiálltok egy jóféle demonstrációval? Vagy tényleg csak egyféle nézetet értékesítesz nekik a magyarság védelme kapcsán? Aki valamit árul, az bizony, folyamatos melléknévi igenevet használva, öööö, micsoda is?

5.      „… Szakmailag valóban átgondolt változásokhoz elsősorban időre, pénzre, szakszerű gondolkodásra volna szükség. Ehelyett azt a tendenciát látni, mint a pártállami időkben, amikor a péklegényből lett hirtelen a trolibuszgyár elnöke.”

Nem tudom, kire utalsz. Mindenesetre a Te operaházi főnököd, akivel együtt pályáztatok, KISZ- és MSZMP-titkárként fungált, sok mindenhez volt köze, de klasszikus zenéhez, operához és baletthoz pont semmi, természetesen így lett a főigazgatód, épp 2006 őszén, amikor Hillernek elege volt már belőle, és ex-államtitkár/miniszteri biztosként is sikerült elbuknia a szolnoki polgármesterséget. (Sokat elmond a kiváló szocialista újkorászról is, hogy épp annyira becsülte az Operát, hogy elfekvőnek jó lesz.).  Ez a pártállamizás és péklegényezés full MSZMP-s háttérrel azért mégiscsak kemény. Vagy kinek akartál beszólni?

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6.      „Nincs aktuális felkérésem.” (kérdésre, van-e meghívása az Operától? – ÓSz)

Régebben legalább azt nyilatkoztad, mindig későn kérünk fel, csak egy évvel a premier előtt. Ma már egyszerűbb a visszautasított meghívásokat elhallgatnod. Nézd csak, 2015. február 6-án interjú jelent meg a Népszavában, a Rólad szóló Bóta Gábor-kérdéstől mutatom, mit válaszoltam:

„- Turandoton voltam az Erkelben, és látszott, hogy tényleg sok olyan ember jött örömmel, aki az operaházi jegyárakat nem engedheti meg magának. Ugyanakkor, aki a produkciót színpadra állította - feltehetően a legjobb magyar operarendező, Kovalik Balázs -, furcsa módon nem rendez az Operaházban, ahol korábban vezetői pozícióban is volt. Sőt, a produkció felújító próbáira sem hívták meg, telefont kapott egy hölgytől, hogy az illető végzi el ezt a munkát.

- Az, hogy játékmester újítja fel a darabokat, az egész operai világban gyakorlat, a rendezők sehová sem járnak vissza évekkel később.

 

- Akkor kérdezhetem azt is, hogy miért nem rendez Kovalik Balázs?

- Nyilván azért, mert nem akar itt rendezni. Most is van nála megbízás a Hovanscsinára, Kovács János vezényelné. De felkínáltuk neki A bolygó hollandit, Az árnyék nélküli asszonyt. Én Balázst nagyon szeretem, de rimánkodni nem fogok.

- Személyesen felhívta?

- Igen nehéz vele kontaktusba lépni, felhívni például effektíve lehetetlen. Már azért is kicsit rosszízű a kérdés, bocsásson meg, mert öt-hat rendezését játsszuk, ezzel ő az abszolút „bajnok” a mostani repertoárban, és természetesen utaljuk a jogdíjakat is. Nyilván oka van annak, hogy nem akar jönni, de ez az ok én biztosan nem lehetek.

- Mondjuk, olyan helyzet teremtődött, hogy neki és Fischer Ádám nemzetközi hírű karmesternek távoznia kellett a házból.

- Mindkét eset a baloldali kormány által kinevezett Vass Lajos főigazgatásának idején történt, nem tudom kommentálni. Viszont a Hovanscsina rendezésére most is várjuk a választ: ki van nyújtva a kéz.”

 

 7.      „… A 80-as, 90-es években még több olyan világsztárja volt a budapesti Operaháznak, akik rendszeresen jártak külföldre. Ilyesmiről manapság, egy-két kivételtől eltekintve, nemigen beszélhetünk, mint ahogy társulatról, műhelymunkáról, innovatív, szenzációszámba menő produkciókról sem.”

Csak jelzem: akinek ma a világot kellene járni, az az operaénekes mind Kovalik Balázs zeneakadémiai tanári évei alatt szerzett diplomát – az ő osztályában. Erről ki tehet? Szerintem egyébként nem Te, Balázs, sőt, szerintem még a helyzetértékelésed sem igaz, mert bizony, vannak ma is remek énekeseink, legfeljebb nem rohangálnak keresztül-kasul a világban, nekem pl. fontos, hogy idehaza énekeljenek. Marton Éva pedig Marton Éva előtt sem volt, esélyes, hogy darabideig utána se lesz – már amennyiben tényleg világsztárt keresünk. Ami pedig a többi állítást illeti: mennyire őszintén kéred rajtunk számon a szó szoros értelmű társulati létet? Te nem kínlódtál ugyanúgy a magánénekesi közalkalmazással? Léptettél státusba újakat? Nem építettél le sokakat? És vajon vettetek-e fel 500 kollégát, mint 2013-tól a „leépítők”?

Vajon miféle műhelymunkát hiányolsz? Láttad talán, hogy Műhelyházat építettünk, hogy legyen hol alkotni, próbálni, rétegdarabokat előadni is? Ha Neked is hiányzott, míg nem volt, felszólaltál miatta? Vagy jó volt próbateremnek a lelakatolt és életveszélyesnek hazudott Erkel Színház is? Baj, hogy egy másik kormányzat fontosnak érezte és forrást adott rá? És az nem tűnt fel, hogy az Operaház épületének már a Te idődben véres volt a torka? Felszólaltál miatta? Vállaltátok a vele járó plusz munkát és felfordulást? Baj, hogy egy másik kormányzat fontosnak érezte és forrást adott rá? És ha innovatív előadásokat hiányolsz, azt mégis, hogy teheted a repertoárunk ismerete nélkül? Mennyire zavar egy komoly német egyetemi tanárembert, hogy amiről kinyilatkoztat, azt nem is látta?

Kovalik BalázsFORRÁS: OPERA.HU

 8.      „… Az, hogy az Operaház több mint egymilliárd forintért két hétre bevásárolta magát egy New York-i színházba, ahol vattázott fél házak előtt tartott előadásokat, nem azt jelenti, hogy a világnak tudomása van rólunk, hanem hogy a saját pénzünkön próbálunk reklámot csinálni magunknak itthon.”

Balázs, tényleg mindent, amit rosszindulatú pletykákból hallasz, tényként lenyilatkozol? Művésznek luxus a forráskritika, egyetemi professzor ilyet megtehet? A New York-i vendégjátékunkat gyepálod: mondd, tudnak-e vattázott fél házak (gondolom, az akkor nulla forintos házat jelent pénzügyileg) 8 este alatt 100 milliós bevételt hozni? Neked ez mikor sikerült? Mennyire volt fontos Bartókot végre magyar színpadi előadásban játszani a tengerentúlon? Meg Vajda Marióját, azt is Galambos Péter rendezésében? Vagy a Bánk bánt megmutatni a világnak, Vidnyánszky Attila Bánkját? Fontosak a nevek, Te pontosan érted. Vagy a 2010-es Erkel-emlékévet megszervezni, mert az még a Ti dolgotok lett volna…

9.      „… Ahogy a japán vagy arab országokban tett turnék sem azt jelentik, hogy a nemzetközi opera vérkeringésének fontos részét képezné a budapesti Operaház.” 

Ha a japán turnék, arab országokba vitt vendégjátékok nem számítanak, talán a külhoni turnéink sem, a belföldi misszióink pedig az „ugyan már” kategória. De Te hova is vitted el az Operát? ………………………………………………………………………………………………………………………(Itt kihagyok egy sort, biztos megtelik.) És mondd, Te vajon belekerültél-e a nemzetközi operavilágba, jelentsen bármit is ez a jelző? És ha véletlenül mégsem – bár egy korábbi cikkben „világhírűnek” nevez a HVG –, attól még tehetséges rendezőnek tartod-e magad? Ugyanis én akkor is.

10.  „De igazából a hazai kultúrpolitikának sem fontos az operajátszás már évtizedek óta. Már akkor se volt.”

Te voltál akkor az Opera művészeti vezetője: megszólaltál-e 2007-ben az Erkel Színház bezárásakor kultúrpolitikailag? Hogy lehet, hogy Gyimesi Endre zalaegerszegi polgármesterre emlékszem, aki interpellált miatta az országgyűlésben, Rád pedig, a pesti művészeti igazgatóra nem? Sajnáltad-e a kiszorult nézőket, a kispénzűeket, a vidékieket, a magyarokat? Hol, mikor, és miért nem? Pedig a Te működésed fél lábát is levágták ezzel, vagy tán tehernek élted meg, és felszabadultál az amputációval? Eszedbe jut-e néha, mihez asszisztáltál, amikor félévente ilyeneket jelentesz ki az itthon hagyott sajtóban, a generálszószt, az Opera presztízsének alattad, de nem feltétlen miattad megélt mélypontját ránk is kiterjesztve? Nem mondhatom, hogy mi, az Opera, sőt, a kicsivel írott opera, a műfaj  a világ legfontosabbja volna. Nem vagyunk azok, de Balázs, mi itthon élünk, és ha például éppen mi, operás operátorok a Mentőszolgálatnál segítünk, pont nem gondolom azt, hogy MINDEN elé soroljanak minket. A józanság nincs tiltva művészek számára sem, de tények és fejlesztések sora szól amellett, hogy 2010 után a kultúrpolitika igenis az Opera pártjára állt. És még úgy se könnyű, de mi az? Talán a partvonalról megmondani a frankót, az nem lehet nagyon nehéz. Viszont ettől még épp elég rossz lehet Neked, Balázs.

De tudod mit? Aki politizál, az politikus. Mi az Operában nem játszunk parlamentesdit, anno direktben Ti sem csináltátok, Medveczky Ádám és Kiss-B. Atilla szintű elkötelezett művészek is lehetőséghez jutottak. Viszont Téged most politikusként érzékellek. Mégis, hadd lássam inkább Benned a rendezőt. Ugyan már, Balázs! Mutassunk példát, a kereszténységben mindig ott egy újabb esély: holnaptól megint kinyújtom a kezem, és az e-mail címedre kapsz egy 2023 januárjára szóló felkérést. Muszorgszkij-remekmű, Hovanscsina, az a verzió, ahogy Kovács Jancsival oly rég megbeszéltétek. Vajon találkozunk-e a senkiföldjén, művészetet művelni?

Néném elnézését kérem, juttassa el e levelet a célszemélynek!

„Zsdú átvétá, kák szálávej létá!”

Szilveszter

62465   david28 • előzmény62463 2020-09-30 18:01:36

Nekem ez a normális. Hajlamos vagyok túlreagálni dolgokat, ez is egy ilyen volt.

62464   david28 • előzmény62461 2020-09-30 18:00:52

Azt nem mondtam, hogy nem fogok többet egyébként kommentelni. :P

62463   Nagy Katalin • előzmény62460 2020-09-30 17:17:19

Őszinte tiszteletem. Meghajolni mások ellenkező véleménye előtt nem könnyű. Egyértelműen megfogalmazott bocsánatkérése ritka, mint a fehér holló.

62462   joska141 2020-09-30 16:39:09

Mai hír az interneten:

A Magyar Állami Operaház két olyan, korábban elhalasztott októberi premier megtartásáról döntött, amik nem igényelnek nagy előadói apparátust, így próbáik a megfelelő óvintézkedések mellett, szűk körben, a csoportos művészeti tárak elhalasztott összpróbáitól függetlenül is megtarthatók.

Két, korábban elhalasztott októberi premier megtartásáról döntött a Magyar Állami Operaház. Ezek egyike sem igényel nagy előadói apparátust, a próbáik a megfelelő óvintézkedések mellett, szűk körben is megtarthatók. Az egyik ilyen előadás a Keszei Bori címszereplésével, Bella Máté új hangszerelésével Monteverdi Poppea megkoronázása című operája, amelyet október 10-é mutatnak be. A másik pedig egy nappal később Kovács András Péter „karanténslágerére”, illetve az Animal Cannibals zenéjére készült két táncmű, amelyeket a Magyar Nemzeti Balett ad elő. Vetési Adrienn Itthon maradok és a Sarkissova Karina Joyful! című koreográfiái október 11-től láthatók. A műsorban fellép Kovács András Péter, Kozma Orsi, Jónás Gabriella és Tibes is. Mindegyik bemutató helyszíne az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós terme lesz.

Bízunk benne, hogy ezeket meg tudják tartani - talán javul a járványhelyzet...Szívből kívánok minden közreműködőnek jó egészséget.

62461   tiramisu • előzmény62460 2020-09-30 16:05:24

Nagyon helyesen teszi.  

62460   david28 • előzmény62459 2020-09-30 15:15:44

Rendben, akkor elnézést mindenkitől, visszavonulót fújok. Nekem az a véleményem, hogy egy fórum elsősorban (nem kizárólag) vitára, beszélgetésre, eszmecserére való, persze ahhoz kell, hogy valaki földobjon témákat, melynek vonalára felülnek a többiek. Én sajnálom, hogy ez csak a politikai témáknál van tartósan így. 

62459   Franca • előzmény62456 2020-09-29 17:13:23

Nagy Katalinhoz csatlakozva engem sem zavar a két említett "attitűdje". Sok érdekes interjút, cikket tesznek fel, amiket egyébként nem olvasnék és a beszámolóikat is szeretem. Kérdezni is akartam: nevesíthetők-e a "sokak", vagy a láthatatlan sokakra hivatkozás a vélemény megalapozottságát hivatott elősegíteni?  

A viták elmaradásának szerintem semmi köze a két említett posztolóhoz. Inkább van köze az elfogadhatatlan vitastílushoz, ahhoz az igyekezethez, hogy a más véleményt leírókat személyükben sértsék meg vagy jobb esetben lesajnálják.  Ez  általában nagyon nem hiányzik az embernek ugyanis.  

62458   Edmond Dantes • előzmény62455 2020-09-29 15:38:24

Nem leszek túl hosszú ... ellentétben a maratoni friss Tatjána-levéllel. Tán még a ténta is kifogyott Főigazgató Úr pennájából, mire befejezte.

a) Udvaros Dorottya egyike volt azoknak a művészeknek, akiket SZFE javasolt a kuratóriumba. Ő sem lett tag .. ahogy a többiek sem. Tag lett viszont olyan személy, aki jelentős szakmai sikerei mellett a legmagasabb szinten bekötött családi nexust is fel tud mutatni. Nem csekély előny. "Gergényi-szerű belügyminiszter"-kiszólását tekintsük bakinak: "Gergényi" ui. soha nem volt belügyminiszter. Erről és történelmi személyek emlegetéséről -Pap Jánostól Hitlerig- ennyit.

b) Kovalik MÁO-ra vonatkozó állítását, "..az Operaház több mint egymilliárd forintért két hétre bevásárolta magát egy New York-i színházba, ahol vattázott félházak előtt tartott előadásokat ... a saját pénzünkön próbálunk reklámot csinálni magunknak itthon..." - fentieket nem cáfolja Főig. Úr, csupán egy nagyvonalúan odavetett "8 este alatt 100 milliós bevétel"-csatakiáltással eltereli. Arról valóban lehet vitázni, hogy a nemzetközi opera vérkeringésének fontos részét képezi-e egy japán turné, de az nem vitás, hogy az arab országok nem keringenek a nemzetközi opera vérében. Remélem, a kiutazók illő (!) gázsija, napidíja és a világlátás öröme legalább megvolt.

c) Főig. Úr ezidáig elég visszafogott volt SZFE vs V.A. ügyben. Most ébredt fel vagy most ébresztették fel valahol: riadó! Elvégre MÁO és a Nemzeti Színház két "szomszédvár", két nemzeti testvérintézmény vagy mi a búbánat...a Kovalik-interjú ebből a szempontból nem is jöhetett számára jobbkor: végre egy Prügelknabe. Ha őt püföljük, ért a szóból más is, odafönt is. Mármint az(ok), aki(k)nél jó pontokat lehet azaz kell szerezni. Ne feledje: MÁO felújítását már kivették a kezéből. Még a bársonyszék is meginoghat, ha nem zárkózik fel kellően-időben a háttérhatalom-libernyák brancs elleni harcban. "Rossz lehet Neked Szilveszter Balázs."

62457   Nagy Katalin • előzmény62456 2020-09-29 15:06:41

Tegnap még azt gondoltam, hogy nem szólok hozzá. Legyen ilyen vélemény is, ezt is elbírja a fórum. Most viszont már nem szeretnék hallgatni, nehogy olybá tűnjék, hogy nem akarok/merek szólni. David28-cal ellentétben én nem vindikálok magamnak semmilyen képviselet, sem sokakét, sem kevesekét, csak a magam nevében nyilatkozom. Engem nem zavar sem ED, sem Búbánat attitűdje. Ha valamilyen idézet, műsorközlés stb. nem érdekel, nem olvasom végig.

62456   david28 • előzmény62454 2020-09-29 13:23:14

Nem mindenkit, csak azt a ket embert, akiknek az attitudje zavar. Es nem csak engem, hanem sokakat, csak eddig nem akartak\mertek szolni nekik. Ketlem, hogy ettol barmi is valtozni fog, de nekem jol esett leirni, ha masok nem tettek meg.

62455   joska141 • előzmény62452 2020-09-29 12:29:36

Ókovács Szilveszter Főigazgató Úr szokásos, következő 152. „Tatjána levelében” reagált a K.B. interjúban foglaltakra.

Isaac Asimov Alapítvány trilógiájában ír egy számítógépes programról, amely egy adott szövegből kigyomlálja a töltelékszavakat, a téma szempontjából lényegtelen információkat, a szokásos szólamokat, hogy az emberek továbbiakban csak a tényleges mondanivalóval foglalkozhassanak.

Meggyőződésem, ha ezt az elképzelt programot alkalmazzuk a hivatkozott „levélre”, akkor nem maradna szinte semmi sem.

Tényleg nem értem: az Operaház vezetője nagyműveltségű ember, énekesként még a szakmához is ért, ezt senki nem vonhatja kétségbe.

Akkor miért kell egy régebbi sportminiszterről, Hitlerről, Sztálinról, Udvaros Dorottyáról írnia?

Miért nem lehet a tényleg szűken vett szakmáról, az Operaházról írni? Miért nem lehet szakmailag, nem pártideológia alapján, elmagyarázni, indokolni a jelenlegi operai működést?

Tényleg nem értem.

62454   lujza • előzmény62453 2020-09-29 02:30:11

Kedves Dávid, talán kicsit lassabban az agyarakkal! Idejössz, kiosztasz mindenkit, ezek után mit gondolsz, kinek lesz kedve beszélgetni, vitázni veled?

62453   david28 2020-09-28 20:58:24

Azért az fantasztikus, hogy ED és Búbánat oldalas cikkei meg közvetítései miatt egy normális beszélgetést nem lehet lefolytatni. Nem lehetne olyan topikot csinálni, hogy Búbánat koncertjei meg ED cikkei? Borzalmasan irritáló már, főleg emlékszem, hogy amikor még csak olvastam a fórumot jó pár éve, milyen jó kis viták, beszélgetések zajlottak itt. Most meg minden topik szét van barmolva ezzel a sok hülyeséggel.

62452   Edmond Dantes 2020-09-28 15:45:55

Idevágó részlet hvg.hu Kovalik Balázzsal készített friss interjújából:

"hvg.hu: Itthoni rendezése van kilátásban?

K. B.: Nincs aktuális felkérésem.

hvg.hu: A budapesti Operaház művészeti vezetőjeként annak idején látott esélyt arra, hogy a dalszínház bekerüljön a nemzetközi opera vérkeringésbe. A mostani működését hogyan ítéli meg?

K. B.: A 80-as, 90-es években még több olyan világsztárja volt a budapesti Operaháznak, akik rendszeresen jártak külföldre. Ilyesmiről manapság, egy-két kivételtől eltekintve, nemigen beszélhetünk, mint ahogy társulatról, műhelymunkáról, innovatív, szenzáció számba menő produkciókról sem. Az, hogy az Operaház több mint egymilliárd forintért két hétre bevásárolta magát egy New York-i színházba, ahol vattázott félházak előtt tartott előadásokat, nem azt jelenti, hogy a világnak tudomása van rólunk, hanem hogy a saját pénzünkön próbálunk reklámot csinálni magunknak itthon. Ahogy a japán vagy arab országokban tett turnék sem azt jelentik, hogy a nemzetközi opera vérkeringésének fontos részét képezné a budapesti Operaház. De igazából a hazai kultúrpolitikának sem fontos az operajátszás már évtizedek óta. Már akkor se volt."  A teljes interjú itt olvasható.

62451   Edmond Dantes • előzmény62450 2020-09-26 10:06:49

Bizonyos esetekben akár még jól is járhat ezzel a közönség...

62450   Hangyász • előzmény62449 2020-09-26 09:54:25

Viszonzásképpen pedig az operátorok állnak be énekelni a MÁO produkcióiba, ha vége a járványnak.

62449   Búbánat 2020-09-25 21:03:03

Ehhez kezdenek az Operaház művészei az újbóli leállás után

InfoRádió, 2020. szeptember 24. 19:21

"Az Operaház művészei pedig operátorként segítik a koronavírus-járvány idején az Országos Mentőszolgálat munkáját. Az önkéntesmunkát hétfőn az igazgatóság kezdte meg - számolt be az InfoRádiónak Ókovács Szilveszter főigazgató."

62448   Búbánat 2020-09-22 09:35:26

Bach (és vírus) mindenkinek, avagy ezzel szép zárni

ÓKOVÁCS SZILVESZTER

2020.09.22. 08:50 Origo.hu

Ókovács szerint az Opera - levélária

"Édes Néném,"

62447   Búbánat 2020-09-21 09:44:53

Rögtönzött koncertet adott Plácido Domingo a felújítás alatt álló Operaházban – Videó

Papageno.hu - 2020. szeptember 18.

Különleges videót posztolt az Operaház, melyben Plácido Domingo ad egy rövid rögtönzött koncertet budapesti látogatásának utolsó napján.

Ahogy a posztban írják, „Plácido Domingo számos alkalommal járt már Budapesten, az Erkel Színházban énekelte Cavaradossi (1973) és Radames (1987) szerepét, és bár az Operaházban 2009-ben az Operália énekversenyének döntőjén a zenekari árokban dirigálta már az Opera együttesét, 2016-ban pedig a Shakespeare-estély sztárvendégeként lépett a világot jelentő deszkáira, mindezidáig szerepes előadásban nem volt alkalma bemutatkozi az Ybl-palotában.

A művésszel látogatás alkalmával exkluzív interjút tudtunk készíteni:

https://papageno.hu/featured/2020/09/placido-domingo-nem-bantam-meg-egyetlen-muveszeti-dontesemet-sem/

Az elmúlt hetekben Domingo a Virtuózok tehetségkutató vendégeként járt Budapesten, most is dolgozott az Opera Zenekarral, viszont régi vágya, hogy az Opera színpadán játszhasson, egyelőre beteljesületlen maradt.

Mielőtt azonban tegnap búcsút intett a magyar fővárosnak, hogy utoljára énekelje el a Bécsi Staatsoperben Simon Boccanegra címszerepét, adott némi ízelítőt Verdi hőséből a Békeszózat egy részletével.”

62446   Edmond Dantes • előzmény62438 2020-09-19 09:02:27

Csatlakozom a jo- es jobbulast kivanashoz es a remeny(kedes)hez, ami mint tudjuk, utoljara hal meg, mivel meg a covidra is immunis. Tovabba fenntartom sajat remenyemet, hogy MAO vegre elszanja magat a  t a v a l y i   elmaradt eloadasok jegyeinek visszavaltasara, ahogy azt kedves :-) MuPank keszsegesen es mar regen megtette a tavalyi jegyekkel, berletekkel es ahogy maris visszautalja  es  n e m  utalvanyra csereli a romai zenekar elmarado koncertjenek jegyarat.

PS A magasztalo jelzoket MAO es Operettszinhaz oriasi es nagysikeru bemutatoirol olvashattad.

62445   Viola • előzmény62444 2020-09-19 00:54:36

Nekem  nincs, mert vasárnap elmarad a Müpa Ruszalkája is ....

Szerencsére  a Youtube még tartogat meglepetéseket, meg a saját gyűjteményemben is van, amit még nem láttam. : )) De azért az élő zene pótolhatatlan.

62444   takatsa • előzmény62443 2020-09-18 15:44:04

Hála Istennek van mivel vigasztalódnom. :)

62443   Viola • előzmény62431 2020-09-18 15:30:41

Kedves takatsa !  Egy rokonlélek vagy . Én is ugyanezt csináltam, és azóta  sírok, mióta megtudtam , hogy elmarad.  :  ((((((((

62442   takatsa • előzmény62441 2020-09-18 15:14:50

Hogy szalad az idő, igazad van. :) Köszönöm a helyesbítést.

Igen, persze, hogy bezártak, aztán most van ami kinyitott, van ami nem, és most már olyan is van, ami kinyitott-becsukott. Nem baj, pihennek egy évet, és ezalatt zeneileg sokat fejlődnek. :)

62441   Speranza • előzmény62439 2020-09-18 15:01:51

Bocsánat a helyesbítésért, de egy ekkora tévedés ne maradjon korrigálatlanul. Az amerikai turné nem tavaly, hanem tavalyelőtt, 2018 őszén volt. A tavalyi évad nagyonis elindult, még az "Operakaland" ifjúsági Hunyadi László-sorozata is zavartalanul végigment. Tavasszal persze aztán bezártak a színházak, így az Erkel is, ez tény, de addigra Európa összes többi operaháza is bezárt, a Scalával kezdve.

62440   Kati • előzmény62439 2020-09-18 14:29:06

Nem tudom, mert nem voltam ott és nem láttam, de egy ismerősöm azt mondta, hogy ő látta a Fesztiválzenekar live streamingjét a Müpából, és állítólag telt ház volt, mindenki maszkban. Fischer Iván a koncert elején azt mondta, hogy ha bárki leveszi a maszkot, azonnal abbahagyják a koncertet. Ezek szerint másutt van közönség, ha olyan a program és az előadók minősége.

62439   takatsa 2020-09-18 13:55:05

Azért mindenki gondolja végig az Operaház elmúlt 1 évét. Tavaly ősszel, el sem indul a szezon az "amerikai turné" miatt, aztán tavasztól a fél éves szünet, néhány napja újraindulás a botrányos színvonalú Salome egy, azaz egy db. előadásával, most pedig az önkényes bezárás, Isten tudja meddig. Ez az operaház közönségbarát poitikája. A szomszédban pedig ott a MÜPA, szinte minden nap jobbnál-jobb, izgalmas programmal. Mintha a két intézet nem egy városban, nem egy országban, nem egy földrészen, nem egy planétán lenne. Erre mondják azt, hogy ég és föld. Nálam most telt be a pohár, de gondolom, ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül.

62438   lujza • előzmény62429 2020-09-18 02:32:25

Hiába, az újságírok csodálatosan tudják szinezni a valóságot: "Az elmúlt napok nagysikerű bemutatói"; "a közönség távolmaradásával jelzi a helyzet romlását"; " 16 nagyszabású előadás 15 ezer nézővel".

Ha nem lenne valóban nehéz és szomorú a helyzet, amiben vagyunk, még nevetni is tudnék az ilyen költői kifejezéseken.

Egyébként jobbulást kívánok az érintett dolgozóknak, és szeretnék reménykedni a mielőbbi újranyitásban, amennyiben majd kevesebb hasonlóan "nagysikerű" produkciót láthatunk majd!

62437   Hangyász • előzmény62436 2020-09-17 16:05:06

KI

Milyen jó, hogy sohasem váltottam operabérletet!

BE

62436   Edmond Dantes 2020-09-17 15:21:47

Vajon az esetleges jegyvisszaváltás csak az idei szezon elmaradó előadásaira szól majd vagy a tavalyira is? Furcsa lenne, ha a 2019/20-as beragadt jegyek továbbra is a levegőben maradnának utalvány képében, miközben a később vásároltakat visszaváltanák.

62435   Hangyász • előzmény62434 2020-09-17 15:18:57

Várd ki a végét! :O((( Ókovács részéről ez (SZERINTEM!) hisztéria.

62434   takatsa • előzmény62433 2020-09-17 11:57:54

Köszönöm az infót. Az biztos, hogy most a visszaváltás mellett döntök. Az előző szezonból jó sok jegyem maradt, és az opera álal alkalmazott "becserélés" iszonyatosan nehézkes, és szinte követhetetlenül bonyolult szisztéma szerint valósul meg. És a másik kérdés, hogy ugyan mire cserélném be? Olyan előadásokra, mint a Salome? Vagy olyanokra, amelyek úgyis elmaradnak? Irány a MÜPA!

62433   Búbánat • előzmény62432 2020-09-17 11:51:00

Az Opera Kommunikációs részlege:

"Az elmaradó előadások jegyeinek becserélésével vagy visszaváltásával kapcsolatban hamarosan honlapunkon újabb közleményt teszünk közzé."

62432   takatsa 2020-09-17 11:46:42

Már csak egy kérdésem maradt: 

Van két jegyem az október 6-i Poppeára. Most látom, hogy az is elmarad. Mivel ez nem kormányzati döntés, nincsen semmi központi korlátozás elrendelve, tehát az opera vezetőjének egyéni döntése, ezért szeretnék érdeklődni, hogy hogyan kérhetem vissza sürgősen a jegyek árát.

62431   takatsa 2020-09-17 11:10:32

A Szentpéteri Opera elmaradó két előadását nagyon-nagyon sajnálom. Naponta lestem a honlapot, hgy mikor lehet jegyet venni rá. :(

62430   Búbánat • előzmény62429 2020-09-17 11:04:14

Az Opera honlapján található Közleményből:

"Az Opera törölt előadásai alól kivételt képez a 2020. szeptember 19-re meghirdetett Bach-születésnap és a 2020. szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaest, amelyek csekély előadói apparátusa – zenekar helyett zongora, énekkari közreműködés nélkül – lehetővé teszi a produkciók megtartását és streamelését is.

A beutazási korlátozások miatt ugyancsak meghiúsul a Szentpétervári Opera október elejére tervezett két vendégelőadása, a Faust és a Gyöngyhalászok is.

Az esetleges újraindulásról a szeptember végi pandémiás helyzet értékelésének függvényében külön tájékoztatást adunk legkésőbb október elsején, a Zene Világnapján."

62429   joska141 2020-09-17 10:40:54

Opera vagy Erkel Színház, de a mai bejelentés:

https://infostart.hu/kultura/2020/09/17/operahaz-rendkivuli-bejelentes-a-majdnem-teljes-leallasrol-oktoberig

Egész pontosan október 17-ig. Sajnos és mielőbbi gyógyulást mindent érintettnek.

62428   Hangyász 2020-09-16 11:08:15

Ebbe persze nem férnek bele A trójaiak:

https://www.opera.hu/hu/egyuttmukodesi-szandeknyilatkozatot-irt-ala-a-francia-nagykovetseg-es-az-opera/

62427   Hangyász • előzmény62415 2020-09-16 11:07:51

Frici! Erkel Színház fórum!!!

62426   Speranza • előzmény62424 2020-09-13 16:19:23

Nadia Michael-lel két Salome DVD-t is őrzök (Scala és Covent Garden) és volt is jegyem, amikor úgy volt, hogy pár éve a Strauss-fesztiválon fellép a Salome címszerepében. Sajnos azonban a fellépést lemondta, és helyette a számomra teljesen ismeretlen Manuela Uhl énekelte a szerepet. Nem volt rossz persze, de sajnáltam, hogy így élőben nem láthattam Nadia Michaelt a szerepben.

62425   david28 • előzmény62424 2020-09-13 14:37:59

Ahhoz kőkeményen el kellett volna kezdenie dohányoznia és piálnia, hogy minimum egy fél Salomét kitegyen azzal a mérges Hófehérke-hanggal. Vicc. Ne lolitás legyen, hanem tudja elénekelni megfelelő súllyal a szólamot.

62424   Amalgám • előzmény62423 2020-09-13 14:34:00

Érdekes kérdés, hogy a művésznő a két évvel ezelőtti margitszigeti debütálása óta mennyit fejlődhetett a szerepben. Aki akkor látta (hallotta) őt, annak már csak ezért is érdemes lehet megnéznie az előadást. Azzal a budapesti fellépéssel bizonyos értelemben sikerült is pályára állnia, a honlapja szerint azóta bő tucatnyi alklommal énekelte a Salome címszerepét olyan helyeken, mint Luzern vagy Wiesbaden... Ezen a szerepen kívül teljes operafelkérése továbbra se nagyon van, ha jól látom, maradtak az opera-és operettgálák. Aki pedig ott volt valamelyik margitszigeti előadáson, az valószínűleg tudja, hogy annál most csak jobb lehet... Nem gondolom, hogy énekesként magyar viszonyok között valaha is előrelépést fog majd jelenteni Rálik Szilviához vagy Nadja Michaelhez képest a szerepben; az a szubjektív véleményem, hogy ő alapvetően olyan rendezők választása lehet, akik az alkata és a színpadi személyisége révén a „lolitás” motívumot próbálják erősíteni a darabban, talán most is ezért örvendhetünk neki újra Budapesten.  

62423   Hangyász • előzmény62415 2020-09-13 10:21:37

Akárki akármit is mond, 2 éve a Margitszigeten lenyűgözött a török énekesnő, Sera Gösch. Az Opera képgalériája alapján Heródes udvartartása nem valamilyen kis latin-amerikai diktátoréban - Batista/Trujillo/a Somoza-klán - kel életre, és Jochanaan sem a Che Guevara hasonmásverseny résztvevője lesz. Kíváncsi leszek a végére; ha ostoba a rendezés, kíméletlenül megmondom a véleményemet.

62422   Hangyász • előzmény62416 2020-09-13 10:11:45

A garázskoncertek tudtommal a popszemétnek szólnak.

62421   Hangyász • előzmény62415 2020-09-13 10:09:58

Remélem, nem a rendező - Rátóti Zoltán - személye tartja vissza a "libernyák" közönséget a pénztárak megrohamozásától/az internetes jegyvásárlás lefagyasztásától.

62420   Hangyász • előzmény62414 2020-09-13 10:07:29

Anyagi helyzetem nem teszi lehetővé az online vásárrlást. Ha a számlámra pénz jön, irány a legközelebbi bankautomata. 

62419   Edmond Dantes • előzmény62418 2020-09-12 18:34:43

Nem, nem: ertem, amit szmajlival is jeleztem. A baj az, hogy -ha jol gondolom/olvasom- online sincs tul nagy sorba(n)allas.

62418   takatsa • előzmény62417 2020-09-12 17:28:29

Ha féélreérthető voltam másoknak is, nemcsak neked, akkor szeretném tisztázni, hála Istennek nem kell sorbaállni órákig a pénztárnál, mert most már online, kényelmesen, otthon, a fotelben ülve lehet jegyet rendelni.

62417   Edmond Dantes • előzmény62414 2020-09-12 17:19:29

Hala Istennek? Sokat nem adna Okovacs Szilveszter azert, ha most is tobbszaz meteres sorok allnanak sorba operaberletert vagy -jegyert, online vagy az utcan :-)

62416   Klára • előzmény62414 2020-09-12 15:16:27

Számomra is furcsa az üres terem előtt fellépni, de a Müncheni Operából több héten át közvetítettek minden hétfőn műsort, ami szintén közönség nélkül zajlott. Nem beszélve a MET At-Home gálájáról, vagy a nagy énekesek, énekesnők által minden második szombaton tartott koncertekről, melyeket a MET tv-n közvetít. Jelenleg Magyarországon is lesznek bizonyos zenekarok, együttesek által tartott ún. garázskoncertek, vagy raktárkoncertek, ahol nincs közönség, de profi szinten rögzítik és a tv-ben fogják bemutatni. Támogatás az elmaradt koncertek, elmaradt bevételek helyett.

62415   telramund • előzmény62414 2020-09-12 14:29:38

Valakitől hallottam ,hogy nem nagy szám ez a Salome és különösen a vége nagyon furcsa rendezésileg

62414   takatsa • előzmény62411 2020-09-12 11:32:46

Én valahol olyasmit olvastam, hogy akkor felvételt készítenek, hogy később le tudják adni a nagyérdemű közönségnek, akik nem mertek elmenni az élő előadásra. Mindenesetre furcsa, hogy miért kell üres teremben felvételt készíteni. Amúgy olvasva téged, csodálkozom. Nem hittem volna, hogy vannak emberek, akik pénztárban vesznek jegyet, nem online módon. :) Emlékszem a 80-as évekre, amikor feleségem vidékről ment fel, és többszáz méteres sorban várakozott, hogy az évadra bérleteket vehessen. Hát, hála Istennek ennek az időnek egyszer és mindenkorra vége.

62413   Hangyász • előzmény62412 2020-09-12 11:04:59

Még ha valami orvos- vagy fizikuskongresszus résztvevőinek tartanák, de ilyet tudtommal nem rendeznek. :O(

62412   Kati • előzmény62411 2020-09-12 11:03:15

Zártkörű előadás, csak vendégeknek? Kettő egymás után?

62411   Hangyász • előzmény62410 2020-09-12 10:21:06

Mivel pont előttem vágott be egy nyanya, aki percekig tartotta fel a pénztárost - és a végén természetesen semmit sem vett - elfelejtettem megkérdezni, kiknek tartják a 2 zártkörű előadást.

62410   takatsa • előzmény62408 2020-09-11 22:27:27

Nekem van jó helyem, de amint hallom, lehet, hogy aztán szétültetnek. Az mindenesetre megnyugtató, hogy mellettem ülhet a télikabátom.

62409   Kati • előzmény62408 2020-09-11 20:51:35

Mennék, de innen vidékről most nehéz lenne.

62408   Hangyász 2020-09-11 16:33:34

A Salome keddi premierjére/egyetlen nyilvános előadására még bőven van jegy az Erkelbe.

62407   Kati • előzmény62406 2020-09-10 10:58:44

Szerintem pedig nagyon is van ok neheztelésre, de dühre még inkább.

62406   Edmond Dantes • előzmény62405 2020-09-10 10:09:39

Kedves joska141, ahogy az a 62403-404-ben belinkelt Mandiner-interjúban is olvasható. "Az Eiffel költsége bruttó 30 milliárdnál, az Operáé 50 körül állhat meg. Ha egy építkezés nyolc évig húzódik, mint az Eiffelé, akkor az árak bőven duplázódnak, egyébként otthon is, nemcsak itt..." és "Egyébként a kelet-berlini operaház felújítása – amely a mienknél kisebb – nyolc évig zajlott, és 120 milliárd forintnyi eurót emésztett fel, a hamburgi Elbphilharmonie koncertterem-együttese pedig 200 milliárdba került. Nem állunk tehát rosszul." Úgyhogy aggodalomra, neheztelésre semmi ok. Mondjuk jó lenne tudni, hogy a most átcsoportosított 7,6 Mrd Ft  része-e a fenti összeg(ek)nek vagy pár nappal az interjú után máris megfejelték az ott közölt fenti összeget.

62405   joska141 2020-09-10 08:45:34

Mai hír az interneten:

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/repkednek-a-tizmilliardok-a-kormany-felrugta-a-penzesvodrot.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

A mai pénzosztásból/pénzátcsoportosításból jutott:

„7,6 milliárd az Eiffel Műhelyház és Próbacentrum beruházására, valamint a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének beruházására”

Azt hiszem, ez most már követhetetlen és ma már senki nem tudja, hogy

  • az egész komplex felújítás/beruházás milyen tartalommal és mikor fejeződik be, valamint
  • összességében mennyibe fog kerülni

Azért egy ilyen jellegű felújítást/beruházást egy kicsit körültekintőbben kellett volna előkészíteni….

62404   Edmond Dantes • előzmény62403 2020-09-05 11:20:01

"...a kelet-berlini operaház felújítása 120 milliárd forintnyi eurót emésztett fel, a hamburgi Elbphilharmonie koncertterem-együttese pedig 200 milliárdba került."

Paks II-beruházás pedig mai (!) áron és €-árfolyamon kb. 4.500 milliárdba fog kerülni. Ehhez képest MÁO+Eiffel felújítása csak egy benyalóka vagy egy visszanyaló fagyi ára.

62403   Edmond Dantes 2020-09-05 11:12:08

Az Operában nincs politika - a Mandiner hetilap interjúja Ókovács Szilveszterrel

2020. szeptember 3.

Magyarországon már azzal is kultúrpolitizál az ember, ha polgári és keresztény értékeknek ad helyet a repertoárban – mondja Ókovács Szilveszter. A Magyar Állami Operaház főigazgatóját az elhúzódó Andrássy úti rekonstrukcióról, ideológiai háborúskodásról, zászlóügyekről és a Gyurcsány-féle fenyegetésről kérdeztük.

Milyen mostanság a viszonya a miniszterelnökkel?
Épp várakozó állásponton vagyok. Várjuk, hogy felavassa az Eiffel Műhelyházat.

Igaz, hogy nem veszi fel önnek a telefont?
Ahhoz tudnom kéne a telefonszámát, és hívogatnom kellene. Abban se vagyok biztos, hogy van száma.

Pedig úgy hírlik, az Operaház átadásának csúszása miatt megromlott a viszonyuk…
Ezt se értem, honnan veszik. A projekt legnagyobb sürgetője vagyok. Ha a viszonyunk megkopna emiatt, csak azért lenne, mert már idegesítő, ahogy tolom az ügyet.

Mégis miért csúszik ennyit az átadás?
Részleges korszerűsítésnek indult, aztán a kormányzat úgy látta jónak, hogy ha már leállítottuk a házat, szinte teljes körű renoválás legyen. Ez lényegesen több időt igényel. És mivel az állami beruházásokat 2019-től már nem az adott intézmény viszi, két éve elkerült tőlünk a konkrét irányítás joga. Ettől még jelen vagyunk, de bővebb infót a Városliget Zrt. tud adni. A befejezés mostani céldátuma 2021 decembere, ha mindenki rendesen teszi a dolgát, van realitása.

Nagy a bizonytalanság a beruházás végszámlája körül is, csak egy a biztos: folyamatosan nőnek a költségek. 
Az Eiffel költsége bruttó 30 milliárdnál, az Operáé 50 körül állhat meg. Ha egy építkezés nyolc évig húzódik, mint az Eiffelé, akkor az árak bőven duplázódnak, egyébként otthon is, nemcsak itt. Az Operaház pedig speciális technikát igényel, hisz kiemelt műemlék épület és a leglátogatottabb színház is.

A projekt dúsulása okozta a költségek növekedését. Felemás érzés, hisz intézményi érdek, hogy egy évet és ne ötöt szüneteljünk, ugyanakkor egy pincétől tetőig rendbe rakott ház tíz-húsz év múlva spórol meg további leállásokat. Egyébként a kelet-berlini operaház felújítása – amely a mienknél kisebb – nyolc évig zajlott, és 120 milliárd forintnyi eurót emésztett fel, a hamburgi Elbphilharmonie koncertterem-együttese pedig 200 milliárdba került. Nem állunk tehát rosszul.

Ön is aláírta a Rákay Philip-féle tiltakozást Gyurcsány Ferenc kijelentése ellen, amelyben a volt kormányfő azzal fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, hogy társaival együtt földönfutó lesz, ha már nem Orbán lesz hatalmon. Miért tartotta ezt fontosnak?
Egy politikai program több szegmensből áll, kultúrpolitikából is. Ha egy erő hatalomra kerül, előszeretettel nevez ki olyan vezetőket, akik az értékrendjét vallják, hisz kulcspozíciókon keresztül próbálhat meg világot jobbítani. Mindaddig nincs baj, amíg ezek nem ejtőernyősök, értik a munkájukat, és  méltányosan végzik."

(Ez a cikk teljes terjedelmében csak előfizetéssel rendelkező olvasók számára elérhető.)

62402   Edmond Dantes • előzmény62401 2020-08-27 21:30:49

Szomoru es sajnalatos, de nem meglepo, hogy nem fogynak elegge a jegyek. Es ez  n e m  MAO sara. Megjosoltam ld. 62375 utolso 6 sort, csak ismetelni tudom: nem kivanom -senki nem kivanja-  es bar ne lenne igazam.

62401   Búbánat 2020-08-27 20:44:49

Az Opera honlapjáról:

A 2020/21-es évadra az alábbi kedvezményeket vezeti be az Opera.

Bár az Opera a 2020-as naptári évben a járványveszélyre való tekintettel biztonsági okokból nem hirdet bérletet, az előző, 2019/20-as évadra bérlettel rendelkező vásárlóink 25%-os, míg a bérlettel nem rendelkező vásárlóink 15%-os újranyitási kedvezménnyel válthatnak jegyet az Erkel Színházban tartott, saját szervezésű előadásainkra.

Az Eiffel Műhelyházban tartott, saját szervezésű előadásainkra minden vásárlónk 50%-os kedvezménnyel válthat jegyet.

A kedvezmények online és pénztári vásárlás esetén is érvényesíthetők.

A 2020. szeptemberi előadásainkra vonatkozó kedvezménnyel egy vásárláskor maximum 2 db kedvezményes jegy váltható.

Évados kedvezmények:

Az Opera az alábbi kedvezményeket biztosítja az Erkel Színházban és az Eiffel Műhelyházban a saját szervezésű nagyszínpadi produkcióira pénztári vásárlás esetén:

Nyugdíjas kedvezmény: 25%

Gyerek / diákkedvezmény: 50%

Családos kedvezmény

1-3 gyerek-/diákjegy vásárlása esetén 2 felnőtt 50%-os kedvezményt kaphat. 

4 vagy annál több gyerek-/diákjegy vásárlása esetén 4 felnőtt 50%-os kedvezményt kaphat.

Ez a kedvezmény egy tranzakción belüli vásárlás esetén érvényesíthető.

A kedvezményre való jogosultságot a belépéskor ellenőrizzük. 

PÉNZTÁR NYITVATARTÁS

Az évadkezdéssel az alábbiak szerint módosul az Opera értékesítési pontjainak nyitvatartása:

2020. augusztus 24-től újra látogatható az Erkel Színház jegypénztára hétfőtől péntekig 10:00 és 18:00 között.

2020. szeptember 1-jétől az Opera Értékesítési Centrumban (1061 Budapest, Hajós utca 13-15.) is visszaáll a szokásos nyitvatartás, és hétfőtől péntekig 10:00-17:00 várja tisztelt nézőinket.

2020. szeptember 1-jétől az Erkel Színház jegypénztára minden nap 10:00 és 18:00 közt látogatható, előadások napján pedig a nyitvatartási időt szokás szerint meghosszabbítjuk az első szünet végéig.

Az Eiffel Műhelyházban a pénztár csak az előadások napján nyit ki a kezdés előtt egy órával, majd az első szünetet követően zár be.

Az Operaház jegypénztárként is működő OperaShopjának nyitvatartása változatlan: minden nap 12:00 és 17:00 között látogatható.

62400   Legnapsretép 2020-08-25 22:26:02
62399   zenebaratmonika • előzmény62398 2020-08-25 21:45:13

Igen, én említettem a Czibor musical-t, de az a hozzászólás törölve lett. Nem tudom, de a Puskás darab állítólag nagyon negatív színben tünteti fel Czibort. Mondjuk még itt közülünk senki se látta, így pontos infó nincs erről.

62398   Edmond Dantes 2020-08-25 19:16:56

Egy 11 részes szappanoperamusical első két darabja lehet a Czibor és a Puskás. Várjuk a többi kilencet a többi kilenc aranylábúról.

62397   Vronszkij • előzmény62384 2020-08-25 17:00:59

Ezt a musicalt már tavaly nyáron bemutatták Czibor Zoltán születésének 90-ik évfordulóján.  

62389   zenebaratmonika • előzmény62388 2020-08-24 20:58:26

Igen ugyanaz a darab persze, de a szereplők ismeretlenek voltak.

62388   Edmond Dantes • előzmény62387 2020-08-24 18:21:58

Kosz. Pannon Varszinhaz, ha jol latom, de ez is a Des-Geszti-Grecso darab. Megsugom, anno nem voltam oda a Viges produkciotol, igaz, az premier elotti "nulladik", de mar fizetos eloadas volt. A kigyurt Vecsey "Hasi" pl.nekem nem volt igazan hiteles mint gyenge fizikumu, tudogyulladasban elhalalozo Nemecsek. Latom, mar mas jatssza.Jozan L.viszont nagyon jo volt mint Ats Feri, hatasos a szerep, a te Ats Feridnek is halas szerep.Wunderlich es a ket Pasztor megfelelt. 

62387   zenebaratmonika • előzmény62385 2020-08-24 15:28:52

Nem a Víges csapat volt, hanem a Veszprémiek. Mindegy, legalább láttam, az Ács Ferit alakító Kékesi Gábor nagyszerű volt.

Szereposztás:

RÁCZ TANÁR ÚR / JANÓ, a grund őre............. Kiss T. István

A Pál utcaiak:
BOKA................................................................. Szelle Dávid
NEMECSEK....................................................... Szente Árpád Csaba
GERÉB............................................................... Zayzon Csaba / Németh Ádám / Horváth Dániel
CSÓNAKOS....................................................... Ifjú Martin
KOLNAY.............................................................. Molnár Ervin
BARABÁS........................................................... Ruff Roland
WEISZ................................................................. Gábor Markó
RICHTER............................................................ Farkas-Csányi Attila / Kovács Gábor
CSELE................................................................. Budai Márton Zoltán / Göndör Dávid
LESZIK................................................................ Magyar János

A Vörösingesek:
ÁTS FERI............................................................  Kékesi Gábor / Németh Ádám / Soós Máté Bátor
AZ IDŐSEBB PÁSZTOR..................................... Keresztesi László
A FIATALABB PÁSZTOR....................................  Lenchés Márton / Kátai Norbert / Hédl-Szabó Dániel
SZEBENICS........................................................ Kovács Gábor / Göndör Dávid
Kátai Norbert / Schvéder Levente, Göndör Dávid / Schäfer Benedek,
Kiss Máté, Pásztor Richárd / Órás Martin, Patkó Ádám, Szabó Lajos

A zenés játék időtartama 3 óra szünettel

62386   Nagy Katalin • előzmény62381 2020-08-24 15:18:10

Olaszországban a mai napig minden zárt térben kötelező a maszk viselése. Lombardia tartományban július 15-ig még nyílt téren is kötelező volt. Július közepére a legtöbb itt lakó alig várta, hogy végre levehesse a maszkot a nyílt utcán (pláne a parkban séta közben). Ehhez képest augusztusban, a szörnyű és hosszú hetek óta, megszakítás nélkül tartó hőségben egyre több ember önként (hogy ne mondjam dalolva) felveszi a cseppet sem kényelmes darabot. Úgy tapasztalom, hogy közel sem csak az idősekre érvényes ez. Ők szinte kivétel nélkül, de mellettük egyre többen és egyre fiatalabbak is hordják. Itt sem ért mindenki egyet az intézkedés helyességével, de zokszó nélkül húzzák az orrukra a maszkot, amint belépnek valahová.

62385   Edmond Dantes • előzmény62383 2020-08-24 15:17:39

Koszonom. Nagy szerencsed volt a Pal utcai fiukkal, ha a Viges produkciot lattad, mert egyhamar nem kerul szinpadra Pesten. Ha olvastad beirasomat Tarsmuveszetekben, tudod, hogy miert. (Egyik kulsos szereplo tesztje pozitiv lett, evadnyito es minden elmarad a Vigben es a Pestiben is legalabb szep.4-eig.)

62384   zenebaratmonika 2020-08-24 15:16:01

És egy érdekesség, akinek még a Puskás musical bőven nem volt elég:

Czibor, a rongylábú c. 2020. 08.23. (tehát tegnap) musicalt mutatták be. Pécsváradi Zoltán és Vizeli Csaba a szerzői, passz, hogy ők kik. 

62383   zenebaratmonika • előzmény62380 2020-08-24 15:09:59

Füreden 3 programon is voltam, a harmadik az a Pál utcai fiúk musical volt a szabadtéri színpadon. Mondhatom, ott is kb. 3 emberen volt maszk, pedig szinte teltház volt. A Lehár gála nagyszerű volt szerintem, és az operagála is jobb, mint a korábbi évekbeli. Én csak a második operagálát láttam, az elsőn azon a kórusok léptek fel, de én másnap érkeztem meg. 4 előadó, 2 férfi és 2 nő énekelt végig.

Július 24., péntek

Gyógy téri nagyszínpad, 20.00 óra
Operafüred - Operagála
a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködésével
Az est házigazdája: Ókovács Szilveszter

Karmester: Kocsár Balázs
Műsor:
Giuseppe Verdi: Nabucco - Nyitány / Ouverture
Giuseppe Verdi: Macbeth - Lady Macbeth áriája az I. felvonásból:
("Perché mi s'fuggi... La luce langue...")
Rálik Szilvia
Giuseppe Verdi: Don Carlos - Fülöp király áriája a III. felvonásból
("Ella giammai m' amo...")
Cser Krisztián
Gaetano Donizetti: Az ezred lánya - Tonio románca a II. felvonásból
Boncsér Gergely
Henry Purcell: Dido és Aeneas - Dido bucsúja
("When I'm laid...")
Szántó Andrea
Ludwig von Beethoven: István király - Nyitány / Ouverture
Erkel Ferenc: Bánk bán - Endre király áriája a III. felvonásból
("Száz hős csatán harcoltam én")
Cser Krisztián
Camille Saint-Saëns: Sámson és Delila 
Delila Csókáriája a II. felvonásból
Szántó Andrea
Ránki György: Pomádé király új ruhája - Pomádé áriája az I. felvonásból: ("Örvendj, népem, nagy öröm vár reád...")
Cser Krisztián

Kálmán Imre: A csárdáskirálynő - Szilvia belépője a I. felvonásból
("Hej-jó, hahó-hej...")
Rájk Szilvia
Adoiphe Adam: A lonjumeau-i postakocsi - Chapelou dala az I. felvonásból
("Mes amis, écoutez l'histoire")
Boncsér Gergely
Johann Strauss: A denevér - Részlet a II. felvonásból
(Egy család sok barát)
Rálik Szilvia, Szántó Andrea, Boncsér Gergely, Cser Krisztián

Július 25. szombat Gyógy téri nagyszínpad, 20.30 óra
Operettgála "Lehár 150"

Jubileumi operettgála Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából.
Rendező: Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas, Kossuth-díjas filmrendező, érdemes művész

Műsor:
A víg özvegy - nyitány

Giuditta - "Freunde, das Leben is lebenswert"
Boncsér Gergely

Cigányszerelem Messze a nagyerdő...

Szántó Andrea

Luxemburg grófja "Szívem szeret"
Haja Zsolt

A víg özvegy Vilja-dal

Rálik Szilvia

Arany és ezüst - koncertvalcer
A Magyar Állami Operaház Balettkara
A mosoly országa - Szerelmi kettős
Boncsér Gergely, Rálik Szilvia
Bécsi vér - keringő
Luxemburg grófja - Gimbelem, gombolom
Haja Zsolt, Szántó Andrea
A mosoly országa - "Vágyom egy nő után"
Boncsér Gergely
Báli szirének - koncertvalcer a Víg özvegy melódiából
A Magyar Állami Operaház Balettkara
A víz özvegy - Danilo belépője
Haja Zsolt
Guiditta - "Meine Lippen sie küssen so heiss"
Rálik Szilvia
A víg özvegy - Ajk az ajkon
Szántó Andrea, Haja Zsolt
A víg özvegy - Grisette
Szántó Andrea

62382   Edmond Dantes • előzmény62381 2020-08-24 15:03:16

Szavahiheto es megfelelo IQ-ju ismeroseim Mondsee-ban voltak juliusban es aradoztak rola, hogy mindenhol mindenki maszkot hordott ... meg az erdoben setalok is es minden letezo eloirast mindenki betartott. Majdnem elcsabultam ezt hallva par napos ausztriai kiruccanasra, vegul maradtunk itthon ... ahol viszont Getreidegasse-i allapotokat tapasztaltunk, leider mas tekintetben a nivokulonbseg ordito volt, leider nem a mi javunkra.

62381   Heiner Lajos • előzmény62378 2020-08-24 13:55:58

Pár héten belül kétszer jártam Csehországban - Ausztriában - Németországban, illetve Ausztriában. Salzburgban a Getreidegassen az emberek mint a heringek, maszk nélkül, érdekes,a kis településeken visznt azt is elvárták, hogy az étteremben az ajtótól az asztalig maszkot viesljen az ember.

 

62380   Edmond Dantes • előzmény62378 2020-08-24 13:49:39

Sajnos meg kell erositenem, amit irtal. A mult heten en is azon a kornyeken voltam, ahol te es hasonlokat tapasztaltam, ahogy azt itt lejjebb mar megirtam. Viszont kulturprogramot nem csinaltam, nem is nagyon volt. Muzeum, emlekhaz jarvanyilag egesz nyaron zarva. Viszont ha mar bevallaltad a ket estet, beszamolhatnal rola, milyen volt :-) ha mar beirtal roluk, akkor hova? Szerencse, hogy tul vagytok a baj nehezen, ha mar kifogtatok. Vigyazzatok magatokra!

62379   Klára • előzmény62378 2020-08-24 12:33:21

Köszönöm a józan hangot! Sajnos, sokan még mindig  nem veszik elég komolyan. A világ vezető operaházai, koncerttermei nyilván nem ok nélkül vezettek be bizonyos korlátozásokat. Az sem véletlen, hogy jelenleg a fiatalok körében terjed leginkább, az idősebb generáció valószínűleg fegyelmezettebb!

62378   zenebaratmonika 2020-08-24 11:55:24

Amikor Balatonfüreden voltam, szinte senkin se láttam maszkot, leszállítva pár falubeli nyugdíjast. Ott megnéztem egy opera és egy Lehár gálát, hát ott se igen volt maszk. Én csak azért nem viseltem, mert már márciusban túlestem ezen, persze a doki vírusos torokgyuszit mondott. Tévedett. Mindenesetre egyáltalán nem egy kellemes valami, anyukámon 3 hónapig voltak tünetek. Pl. piros égő szem és szaglás elvesztése, iszonyítos fejfájás, végtagfájdalom, de láz nem. Erről ennyit, tehát nem igaz, hogy nincs ez a vírus. Az influenza gyógyszerei semmit sem értek rá...maradt a vitamin, meg kamilla és hársfatea, esetleg immunerősítő.

62377   Edmond Dantes • előzmény62374 2020-08-24 10:33:37

Kedves Klára, kérem, listázza már ki azt a rakat ellenzékit, aki maszkban ücsörögve a maszk viselése ellen szónokol(t)! Ez alatti beírásomat idézve pedig: a vírus jelenleg legfőbb forrásának számító külfölddel kapcsolatos piros-sárga-zöld besorolást a kormány hozta, 2/3-os parlamenti többsége birtokában. Vagy tévednék? A többit már megírtam 62375-ben. Ha Telramund fórumtársunkkal "privátban" (62376) megnyugtató megoldási javaslatot találtak, örömmel vennénk, ha megosztaná(k) velünk, fórumunk és az emberiség hasznára, boldogulására.

Azt viszont sajnos személyes és nemcsak bp.-i tapasztalataim alapján cáfolnom kell, hogy az ön által felsorolt szakmák képviselői oly széles körben viselnének maszkot, ellenkezőleg. Kb. annyian és úgy mint (önt idézve) "a kissé agyabeteg utca embere" = ímmel és ámmal, hellyel és közzel, inkább nem mint igen vagy csak a nyakukban és a "kissé agyabeteg utca emberét" jelenleg szinte sehol senki nem figyelmezteti, még kevésbé kötelezi, hogy boltban, járművön stb. maszkot viseljen éspedig nem a fülére akasztva vagy nyaklánc gyanánt, hanem orrát-száját befedve, ami az ön becses szavait idézve valóban nem leányálom...de a járvány sem az. 

62376   Klára • előzmény62370 2020-08-24 10:08:09

Privátban!

62375   Edmond Dantes • előzmény62370 2020-08-24 10:06:26

Kedves Telramund, köszönöm megtisztelő érdeklődését, ami mint régóta tudja, kölcsönös. Magyarázattal, amit tőlem vár, sajnos nem szolgálhatok covid-ügyben, mert nem a szakmám: önhöz minden bizonnyal közelebb áll a medicina :-) Annyi azért valószínűnek tűnik, hogy a cseppfertőzés lehet a fő bűnös. Hogy ne offoljak túl sokat, konkretizálok: cseppfertőzést sok helyen lehet kapni, vannak elkerülhető és kevésbé elkerülhető helyek, ahová muszáj/kevésbé muszáj/nem muszáj elmenni. Én egyelőre ahhoz tartom magam, hogy színházba-moziba nem muszáj elmenni, legalábbis addig, ameddig megbízható vakcinával nem rendelkezünk és nem oltatjuk be vele magunkat. Elárulom: eleddig egyetlen színházjegyet sem vettem az új évadra, még beragadt = MÁO-nak meghitelezett májusi Don Carlos-jegyeimet sem váltottam be másra. Összesen egy MüPa-bérletem van, aminek idén csak egy előadása lesz, ha lesz (!), a többi már 2021-ben és reménykedem, hogy addigra lesz vakcina. És ez az egyetlen idei program is veszélyben van megítélésem szerint, mert veszélyeztetett országból érkező (HA érkező!!) együttes produkciója és meglehet, pár napon belül új protokollt léptetnek életbe. Szíves óhajának eleget téve azaz minden politikai célozgatás nélkül idézném országunk első számú vezetőjének nyilatkozatát éspedig a hivatalos kormány-vírusoldalról: "nyáron bevezették az egyes országok fertőzés szerinti osztályozását, de szeptember 1-jétől nem lehet fenntartani ezt a rendszert és szigorítások jönnek. "Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni" - jelentette ki. A kormányfő hangsúlyozta: nem szólhat bele a magyar emberek személyes életvezetésébe, szokásaiba, nyaralási terveikbe, de kellő óvatossággal és tisztelettel arra kér mindenkit, hogy "déli irányba szeptember utánra ne foglaljon, szervezzen, ne képzeljen el magának nyaralásokat, mert az bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe". Forrás itt. Föltételezem továbbá, hogy a satu-közeli állapot viszonossági elven fog alapulni. Szerényen megjegyzem, talán szerencsésebb lett volna az országok piros-sárga-zöld besorolásakor kissé szigorúbban színezni a térképet és pl. a magyarok fő úti célját, Horvátországot eleve nem a zöld = szabad zónába sorolni és csak pár hete, július közepén kiadni a "több Balaton, kevesebb Adria"-jelszót, amikorra már sokan útra keltek vagy már haza is jöttek, de legalábbis lefoglalták és azóta le is nyaralták ottani szállásukat vagy most vannak ott. A Jóisten tudja, ki mindenki importál(t) külföldi nyaralása végén vírust külföldről a könnyített ki- és beutazási feltételek következtében, ami itthon maradás esetén megúszható lett volna. Visszatérve a topikhoz: senki ne lepődjön meg, ha netán -nem kívánom!- MÁO előadásaira nem fogynak kellő mértékben a jegyek. Nem hiszek a közönség végzetes és végleges elöregedésében, de kétségtelen, hogy az idősebb korosztály felülreprezentált ezen a téren. Az az idősebb korosztály, amely minden valószínűség szerint leginkább kitett a vírusnak, amelyhez mi is tartozunk és amely hozzám hasonlóan talán inkább elkerüli az említett "nem-muszáj" helyeket,  Erkelt, színházakat stb.

62374   Klára 2020-08-24 09:46:19

Nincs orvost diplomám, koromnál fogva valszeg már nem is lesz, De van józan eszem és belátóképessségem! Hiszek az orvosoknak és  - bocsánat - kiütésem van azoktól, akik hitetlenségből, felelőtlenségből vagy politikai töltettől  áthatva formálnak ellenvéleményt!  (Egyébként mi a fenének ücsörög sőt szónokol egy rakat ellenzéki, magát  politikusnak tartó egyén maszkban a parlamentben és néha uton-útfélen, ha a maszk felesleges?)

Én látom, hallom a tv-ben az egyes országokban a tömött kórházakban azt a sok beteget, és azt a kissé agyabeteg utca emberét, aki elmagyarázza, hogy ő ugye védve van! Miközben a járvány valahogy mégis terjed. Amig értelmes, tanult, ehhez értő orvosok javasolják a maszk viselését, addig én nekik hiszek, és mélyen megvetek mindenkit, aki  ellene beszél. sőt ellene agitál!  Mivel közlekedési eszközön és üzletben én is viselem, tisztában  vagyok vele, hogy nem leányálom a viselése. De vannak orvosok, nővérek, és az élet számos egyéb területén dolgozó emberek, pl bolti eladók, postai alkalmazottak, közlekedési dolgozók  stb szép számmal,  akik naphosszatt viselik, és ezért maximális tiszteletet érdemelnek, talán az egyes ember sem hal bele, ha korlátozott ideig viselnie kell!

Akiket nem illet. nem veszik magukra, akik pedig találva érzi magukat, nyugodtan megsértődhetnek!

62373   Edmond Dantes • előzmény62354 2020-08-24 09:11:12

Egy szóval sem írtam azt, hogy "a vizsgálat lezárult, felejtse el": ezt a sportot némely színigazgatók művelik mostanában: Operett, Újszínház, MÁO.. azaz egy szóval sem írtam azt, hogy utólag "ne bolsizzunk" = idézlek: hadd tudjuk ennyi év után is a helyére tenni. Csak akkor ne szelektíve tegyük! 30 éve megy az "én bolsim/besúgóm/MSZMP-sem jó, a tiéd meg rossz. Igaz a régi mondás: mindenki söpörjön a saját portája előtt ... vagy legalábbis kezdje ott el.

62372   Edmond Dantes • előzmény62361 2020-08-24 09:02:48

Egyetértek.

62371   Edmond Dantes • előzmény62359 2020-08-24 09:01:32

No comment.

 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1849 • Carl Otto Ehrenfried Nicolai, zeneszerző (sz. 1810)
1916 • Max Reger, zeneszerző (sz. 1873)