vissza a cimoldalra
2021-03-01
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11571)
A csapos közbeszól (95)

Erkel Színház (10803)
Társművészetek (2282)
A MET felvételei (1385)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4441)
Operett, mint színpadi műfaj (4697)
Franz Schmidt (3790)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2164)
Régizene (6526)
Kedvenc magyar operaelőadók (1203)
Gioacchino Rossini (1044)
Belcanto (953)
Élő közvetítések (8599)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5090)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7425)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1477)
Pantheon (2830)

Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

4407   smaragd • előzmény4406 2021-02-17 17:01:21

Dankó Rádió
Az a szép
Erdélyi Claudia műsora

Harmath Imre személyét és munkáit is felidézte ma Erdélyi Claudia - librettoi között megemlítette Kemény Egon "Kikelet ucca 3." című nagyoperettjét is.
Ennyivel ma beértem, :-), mert rádiófelvételek nem maradtak fent, nem is maradhattak az 1929-ben bemutatott pesti operett műfajú darabból. Ha rádiófelvételek nem is, de gramofonfelvételek igen!

Kemény Egont huszonkét éves korában - Bécsből Kassán át Budapestre érkezett - a komolyzene irányából a színpadi zeneszerzés útjára Harmath Imre vezette. Első közös slágerüket a "Honolulu Lulu" című charlestont 1927-ben Dénes Oszkár énekelte. 
Innen indult szoros szerzőtársi kapcsolatuk, aminek a nagy gazdasági világválság szabott gátat: 1930-1933 között Kemény Egon Lipcsében és Berlinben dolgozott Ábrahám Pál operettjein (részletek bővebben korábbi bejegyéseinkben is olvashatók). Hazatérte után 1935-ben Harmath Imre megírta a "Ritka madár a szerelem" című angolkeringő versét - ez a slágerük Kemény Egon egyik legnagyobb sikerszáma lett gramofonfelvételeken és a rádióban is!

4406   Búbánat 2021-02-17 14:26:43

A Dankó Rádió ma délelőtt elhangzott "Az a szép" műsorából említem meg az alábbi operettrészleteket és előadóit:

  • Lehár Ferenc  Paul KneplerLudwig Herzer, Fritz Löhner-Beda - Harsányi Zsolt – Erdődy János: Giuditta

- Giuditta dala – „Más nem csókol ily forrón” , 3. kép:  „Ki tudja, miért van ez, hogy minden férfi észrevesz? És nem kell csak egy pillanat, szerelmet vallanak egy röpke perc alatt! Ki tudja, miért van ez? Nálam mindenki rajtaveszt. Ha egyszer rám talál, nem szabadulhat tőlem soha senki már. De ha az este ránk borul, száz lámpafény kigyúl, s a zene halkan szólni kezd, ó akkor észrevesz! Más nem csókol ily forrón, csak én, égő szememben kigyúl a fény. Ó mindig csak szerelmet várnak, körülzsongnak férfivágyak… Nem tud csókolni más így, csak én! /Tudom már, miért van ez, hogy minden férfi észrevesz. Hisz nem is volt oly rég talán … forró éjszakám… Emléke bennem él, álmomban gyakran visszatér… Midőn az este ránk borul, száz lámpafény kigyúl, s a zene halkan szólni kezd, ó akkor már észrevesz! Más nem csókol ily forrón, csak én, égő szememben kigyúl a fény…”  (Házy Erzsébet, km. a Földényi-kórus és az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - részletek, 1968., Kossuth Rádió.

Alternatív rádiófelvétel, „Új operett felvételeinkből" – Házy Erzsébet és Melis György énekel részleteket. Bemutató: 1967. március 26., Petőfi Rádió, 13.20 – 13. 47. - Giuditta dala – Házy Erzsébet, km. a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás  

  • Huszka Jenő – Bakonyi Károly – Martos Ferenc: Bob herceg 

Pomponius dala - A holló legendája, III. felv.: "Volt egyszer egy fehér galamb, ragyogott a tollazatja. Csókos csőrét szép királylány ölelgette, csókolgatta. Egyszer aztán a madárka szárnyat bontott és tovaszállt. Szép királylány várta, várta fönn a várban, fönn a várban és nagy búsan sírdogált. /Szép tavaszra, nyárra-őszre, szép galambom, visszajössz-e? Mint te, oly szép mint te, oly jó, nincsen hozzád más hasonló! Más hasonló!
/
Várt soká a királyasszony, megfehérült a hajzatja, borzas tollú, sötét holló ablakát megkopogtatja. Visszajöttem, szép királyasszony, megkopottan, ámde hűn. Királyasszony arca halvány, sötét holló ül a karján, nézi, nézi keserűn. /Tavaszillat fordul őszre, szép aranyhaj csapzik őszbe, mint te, oly bús, oly borongó, nincsen hozzád más hasonló, sötét holló! (Clementis Tamás, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) – MTVA-Dankó Rádió produkciójában 31 Huszka-operettrészlet rádiófelvétele, 2015.

  • Fényes Szabolcs - Harmath Imre - Romhányi József: Maya

- Barbara dala, I. felv. – Macska-szerenád: „Párizs kellős közepén…lakott egy finom kis cicamica… Miau, miau…” (Galambos Erzsi, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 12., Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00

  • ifj. Johann Strauss - Camillo Walzel, Richard Genée - Gáspár Margit - Kristóf Károly: Egy éj Velencében

- Caramello (vagy a herceg) Gondola-dala, II. felv.: „Várlak az éjben, a csillagfény csillog reád, gyere bátran, ég a vágyam s a gondolám. Várd te meg én, hogyha csobban a csók, vár reánk s telehinti néma vággyal az éjszakát. Fenn a holdfény jár, gyere, csókolj már! Borulj ránk csillagos éj, míg a kéklő messzeség. Jöjj, kicsikém! Vár az édeni szerelmes csók! Jöjj, nagyon várlak, szívem ma oly lángoló! / Hó-hahó! Hó-hahó! Hó-hahó!”  (Kovács József, km.  a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) - Kovács József szóló operettlemeze („Vágyom egy nő után” ) - részletek, Qualiton, 1985

  • Kálmán Imre - Julius Brammer, Alfred Grünwald - Harsányi Zsolt – Kardos G. György: Marica grófnő 

Tasziló és Marica szerelmi kettőse, II. felv.: „Ne szólj, kicsim, ne szólj, csak hallgass, úgy válaszolj…” (Kincses Veronika és Gulyás Dénes, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója, új felvétel: 1987. december 21., Petőfi Rádió, 20.04 – 21.49

  • Lajthai Lajos – Békeffi István: A régi nyár

- Mária dala, I. felv.: Legyen a Horváth-kertben, Budán, szombaton este fél nyolc után…” (Honthy Hanna)

  • Kacsóh Pongrác – Bakonyi Károly – Heltai Jenő: János vitéz

- Bagó dala: Egy rózsaszál szebben beszél, mint a legszerelmesebb levél…” (Peller Károly, km. Neumark Zoltán – zongora) - Thália Klub, 2015 - a Dankó Klub nyilvános előadásának hangfelvételéről.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1810 • Frédéric Chopin, zeneszerző († 1849)
1896 • Dimitri Mitropoulos, karmester († 1960)
elhunyt:
1643 • Girolamo Frescobaldi, zeneszerző (sz. 1583)