vissza a cimoldalra
2021-03-01
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11571)
A csapos közbeszól (95)

Erkel Színház (10803)
Társművészetek (2282)
A MET felvételei (1385)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4441)
Operett, mint színpadi műfaj (4697)
Franz Schmidt (3790)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2164)
Régizene (6526)
Kedvenc magyar operaelőadók (1203)
Gioacchino Rossini (1044)
Belcanto (953)
Élő közvetítések (8599)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5090)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7425)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1477)
Pantheon (2830)

Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

4338   Búbánat • előzmény4336 2021-01-14 15:35:53

Kapcs. 4336. sorszámhoz

Helyesbítem az egyik megnevezett vidám kettősből a szerep és előadójának nevét.

Helyesen: 

- Gigi és Gitta vidám kettőse, II. felv.: „Nem hiába nevelt fel hát anyám! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá!.../ Kisfiú, kisleány, táska lóg az oldalán, csínyre kész kiscsibész, Pest-Budán mindahány…” (Kishegyi Árpád és Andor Éva)

Youtube-on megtalálható:

Nádor Mihály: Babavásár - Kisfiú, kisleány - Andor Éva - Kishegyi Árpád

és 

Nádor Mihály: Babavásár - Agglegények dala - Palcsó Sándor

 

4336   Búbánat 2021-01-14 12:24:27

Nádor Mihály – Kulinyi Ernő – Kardos Ernő: Babavásár 

A „Túl az Óperencián” adásaiban az elmúlt években  - 2019-ig - sokszor felcsendültek az operett részletei, viszont a szintén napi sugárzású „Az a szép” műsoraiból hiányoltam a Babavásár megragadó dalbetéteit – egészen máig, mert örömömre, végre  ebből a szép operettből is elhangzott egy részlet:

- Maca és Gigi vidám kettőse, I. felv.:Meseintézmény, s ami szintén tény…/ Szólj, szeretsz-e kincsecském? És szeretsz-e úgy mint én?...”  (Koltay Valéria és Kishegyi Árpád)

Remélem, ezt a most hallott vidám duettet a későbbiekben további bejátszások is követni fogják a Babavásárból. Nádor Mihály kiváló zeneszerző, dalművei (operák, operettek, balett, dalai) méltatlanul háttérbe szorultak, pedig invenciós, elbűvölő dallamvilága  - az operettnél maradva - vetekszik a legismertebb magyar szerzőkével; a „Babavásár” nagy kedvenceim közé tartozik, a remek rádiófelvételéről nagyszerű művészekkel felhangzó ének-zenéje, melódiái megkap szépségével: hol érzelmességével,  hol pajkosságával de művének gazdag hangszerelésével is, mindig hat rám.

„Bemutatjuk új operettfelvételünket” – az operett keresztmetszete

Bemutató: 1968. augusztus 21., Kossuth Rádió 20.00 – 21.18

Vezényel: Sebestyén András

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Bódy Irma)


Zenei rendező: Balassa Sándor

Szerkesztő: Bitó Pál

Albert István összekötőszövegét Váradi Hédi mondja el.

Szereposztás:

Gitta – Andor Éva

Richard – Udvardy Tibor
Maca – Koltay Valéria
Gigi - Kishegyi Árpád
Pepi - Palcsó Sándor

Az alábbi részleteket vették fel a Rádió stúdiójában:

- Gitta dala : „Ez mesébe illő, csodás, igazán…/Kicsi lány, kicsi lány, kicsi tündéri lány…” (Andor Éva)

- Maca és Gigi vidám kettőse, I. felv.:Meseintézmény, s ami szintén tény…/ Szólj, szeretsz-e kincsecském?…” (Koltay Valéria és Kishegyi Árpád)

- Pepi és az agglegények dala,  I. felv.: A klubfotelben álmodozva hányszor elsóhajtom. Ha lenne párom, hű menyecském, s véle négy-öt rajkóm!.../ Rossz szokás, rossz szokás, csak rossz szokás a nősülés és semmi más! Cselszövők, mind a nők és mások mindahányan esküvő előtt.…” (Palcsó Sándor és az MRT Énekkarának Férfikara)

- Richard és Gitta első szerelmi kettőse, II. felv.: „- Elszállt az édes nyári mámor…./Ó, régi nyár, elszállt madár, sóvárgó vágyunk rád hol talál? Elszállt madár, zengő madár, szép csókos nyárban térj vissza már! Bús szívünk várva vár!.../ Hallom a valcert, ölelésre csábít! Felejtsd a múltat! - A szívben a remény sugara kábít! Lesz újra csoda nyár!...” (Andor Éva és Udvardy Tibor)

- Maca és Gigi vidám kettőse, II. felv.: „Nem hiába nevelt fel hát anyám! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá!.../ Kisfiú, kisleány, táska lóg az oldalán, csínyre kész kiscsibész, Pest-Budán mindahány…” (Koltay Valéria és Kishegyi Árpád)

Gitta dala a mamáról; Gitta és Richard másik szerelmi kettőse, II. felv.: ” Szeme tengerkék, haja tengerszép, ragyogóbb, mint tán az üdvösség. Kicsi angyalkák, szeme angyalt lát, ha halkan lágyan ringatják…./Drága tündér tán, szőke tündér lány, nincs oly édes szende kis lány, mint az én kis szép mamám… Ő is épp ily szép,Ő is épp így lép. Mit tagadjam, rám hasonlít; rá meg én, mint hű leány/legény” (Andor Éva és Udvardy Tibor)

Maca dala, II. felv.:Jön a farsang, lányok, férjet fogtok…/Farsangi cécó, csengő kánkán…” (Koltay Valéria és az MRT Énekkara)

 

A mai rádióadásból még említem:

Kálmán Imre Julius Brammer, Alfred Grünwald  Harsányi Zsolt: Marica grófnő Zsupán és Marica kettőse, I. felv.: „Szép város Kolozsvár”  (Rökk Marika és Németh Sándor) - Fővárosi Operettszínház előadásának hangfelvétele, 1992

Kollár Anna énekelte a „Messze a nagy az erdő, messze száll a felhő” dalt Lehár Ferenc Cigányszerelem  c. operettjéből, mint „nótaként” áthangszerelt változatban - a  Dankó Klub  egy korábbi, élő előadásának hangfelvételéről.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1810 • Frédéric Chopin, zeneszerző († 1849)
1896 • Dimitri Mitropoulos, karmester († 1960)
elhunyt:
1643 • Girolamo Frescobaldi, zeneszerző (sz. 1583)