vissza a cimoldalra
2021-06-25
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11685)
A csapos közbeszól (95)

Franz Schmidt (3856)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5170)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4750)
Simándy József - az örök tenor (681)
Milyen zenét hallgatsz most? (25078)
Balett-, és Táncművészet (6118)
Pantheon (2917)
Társművészetek (2408)
musical (203)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62659)
Kedvenc magyar operaelőadók (1229)
Verdi-felvételek (606)
Operett, mint színpadi műfaj (4824)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2235)
Kimernya? (4083)
Jacques Offenbach (487)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

650   Búbánat • előzmény643 2020-03-06 19:17:03

Kapcs.: 643., 641. sorszámok

A Dankó Rádió Az a szép című mai  zenei összeállításában ismét felcsendültek a „Friderika” szépséges dallamai – két korábbi adásnapon már sugárzott operettrészletekből egybeszerkesztve:  

Friderika Lehár Ferenc – Ludwig Herzer – Fritz Löhner Béla – Harsányi Zsolt -  Szenes Andor: Friderika

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1972. április 3. Kossuth adó, 19.20 - 20.10

A keresztmetszet-rádiófelvételen Andor Éva, Kalmár Magda, Bende Zsolt, Simándy József énekel , közreműködik az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András 

Johann Jakob Brion sesenheimi lelkész lányának, Friderikának a belépője: „Szép napom lesz, érzem már…” (Andor Éva)  

-  Jelenet, a Költő „rózsadala” és az I. felvonás fináléja: „… Hidd el, a szívem már rég a tiéd…  Ó lányka, ó lánykám, imádlak én… Én kedvesem, mikor láttalak téged…. Úgy ég bennem a láng, szólít engem egy régi dallam, szerelem üzeni halkan… száz piros rózsa...  Jaj, istenem, mi van velem…. /Egyszer volt egy rózsaszál, rózsaszál a réten. Egy legény arra járt, vágyakozva…  Rózsa, rózsa, rózsaszál,  rózsaszál a réten… Egyszer volt egy rózsaszál, rózsaszál a réten, egy legény arra jár…/ - Hiába! Minden átok! …”  (Andor Éva, Simándy József, km. Kalmár Magda, Bende Zsolt és az MRT Énekkara)

-  Emlékkönyv-jelenet és szerelmi kettős: „ - Mennyi sok szerelmes szív van… könnyű szerelmet találni, ámde hűséget nehéz… Boldogság a legszebb kincs, olyan érzés, amelynek párja nincs.   Mit írjak néked, te kisleány, valami szépet?  - Te drága gyermekem, egyetlen kincsem. Magunk vagyunk…  /- Minden vágyam, minden álmom, minden rejtett vallomásom, minden gyengéd sóhajtás azt susogja, nem kell más…  Add ide drágám két kezed, néked adtam életemet… „ (Andor Éva,  Simándy József, km. az MRT Énekkara)

Friedrich Leopold Weyland  dala: Báránykámbáránykámcsalfalelkű mind a lány”  (Bende Zsolt)

- Jelenet és Friderika dala„-Várunk, Friderika rád, táncolunk a réten… Ölts szép fehér ruhát, boldog nap tüzében… /- ó, ti drága társaim, ó ti kedveseim, jól figyeljetek…. tanácsot adni könnyű, vigyázni oly nehéz! … Csak ne álmodozz soká,… drága ifjú énem…”  (Andor Éva,  km. az MRT Énekkarának Női kara)

- A II. felvonás fináléja:  „… - Kezemben tartom a sorsod!… Nem értem én, nem értem végképp!… Még el ne hagyj! Drágám, nem, nem! Ez mégse lesz így! Friderika! Már tudom, mit tegyek!./- Nem lehet, nem bírom tovább!.../-… Zenét! Zenét!.. (tánc)…” (Andor Éva, Bende Zsolt, Simándy József)

643   Búbánat • előzmény641 2020-02-20 20:24:58

A Dankó Rádió Az a szép című mai  zenei összeállításában az alábbi operettrészletek is felcsendültek e csodaszép rádiófelvételről (nem lehet megunni!...):

Friderika Lehár Ferenc – Ludwig Herzer – Fritz Löhner Béla – Harsányi Zsolt -  Szenes Andor: Friderika

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1972. április 3. Kossuth adó, 19.20 - 20.10

A keresztmetszet-rádiófelvételen Andor Éva, Kalmár Magda, Bende Zsolt, Simándy József, valamint a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara  működött közreSebestyén András vezényel.

- Goethe dala (Simándy József, km. az MRT Énekkara):

 „Összetartunk mi jóban, rosszban…/- Ó, de szép, de csodaszép…”

Goethe és Friderika szerelmi kettőse (Andor Éva, Simándy József):

 „- Nem hallgathatok róla már, túl erős a vágy, s oly gyönge vagyok Hozzád, hogy így éljek tovább!  Engem te elbűvöltél …. te drága lány! Nem vársz-e te is épp így rám? ../- Én várok Rád!..../- Nem, szerelmem, nem! Én nem ajkad kérem!  Kézcsókkal én most, drágám, beérem! …Kis kezedre félve nézek, ezt se hittem volna én!.../Ó, maradj, te kis virágom, megleltelek végre én! Boldogság, amelyre vágyom, nyugszik itt egy leány kezén! Egy leány kicsiny kezén, fehér kezén!”

 - Goethe áriája (Simándy József):

Ó lányka, ó lánykám, imádlak én! Te drága, te drágám, te légy enyém! Tiéd az életem, légy a hű szerelmesem., add a szádat engedelmesen. Én kedvesem, ezer virág int feléd. Szemed lesem, ha rám tekint, szívem ég. Madár dalol a fákon fent, a vágy dalol szívemben bent, úgy perzsel a láng, perzsel a vágy...”  

- A Költő „rózsadala”  (Simándy József):

 „Úgy ég bennem a láng, szólít engem egy régi dallam,  szerelem üzeni halkan… száz piros rózsa...  Jaj istenem, mi van velem….  /Egyszer volt egy rózsaszál, rózsaszál a réten. Egy legény arra járt, vágyakozva…  Rózsa, rózsa, rózsaszál,  rózsa száll a réten…"

641   Búbánat 2020-02-02 22:49:57

Gyönyörű dalok, jelenetek hangzottak el Lehár Ferenc Friderika című operettjéből a Dankó Rádió délutáni, Az a szép című zenei műsor-összeállításában, hat és hét óra között!

 Sajnálom, hogy e rádiócsatorna adásait nem lehet visszahallgatni!  És nincs külön ismétlése ennek a műsornak. (A korábbi „Túl az Óperencián” adása délelőtt jelentkezett és délután az ismétlésben visszahallgathattuk a műsort)

Lehár Ferenc – Ludwig Herzer, Fritz Löhner-Beda – Szenes Andor: Friderika 

  A Rádió Dalszínházának bemutatója (keresztmetszet): 1972. április 3., Kossuth Rádió 19.20 -20.10 óra

A felvételen Andor Éva, Kalmár Magda, Bende Zsolt, Simándy József, valamint a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus zenekara és Énekkara működik közre, Sebestyén András vezényel.

Az elhangzott ének-zenei részletek csaknem a keresztmetszetét  jelentik az operettnek:

- Johann Jakob Brion sesenheimi lelkész lányának, Friderikának a belépője: „Szép napom lesz, érzem már… „ (Andor Éva)  

- Friderika dala: „Szép virágom, zöld levélkém…”  (Andor Éva)  

- Friderika és Goethe kettőse, a költő dala: „Összetartunk mi jóban, rosszban…/- Ó, de szép, de csodaszép…” (Andor Éva, Simándy József, km. az MRT Énekkara)

- Friderika dala: „Ma nem gondolok másra, csak várok, én várok… Nem érdekel, mit mondanak, imádom én!...” (Andor Éva)

-  Emlékkönyv-jelenet és szerelmi kettős: „Mennyi sok szerelmes szív van, könnyű szerelmet találni, de hűséget nem.  Boldogság a legszebb kincs, olyan érzés, aminek párja nincs.  Mit érjek néked, te kisleány, valami szépet: - Te drága gyermekem, egyetlen kincsem…  /- Minden vágyam, minden álmom, minden rejtett vallomásom, minden sóhajtásom… „ (Andor Éva,  Simándy József, km. az MRT Énekkara)

- Jelenet és Friderika dala: „Várunk, Friderika rád, táncolunk a réten… Ölts szép fehér ruhát, boldog napsugárban… /- ó, ti drága társaim, kedveseim….,  tanácsot adni könnyű, vigyázni oly nehéz! … Csak ne álmodozz soká,… drága ifjú énem… (Andor Éva,  km. az MRT Énekkarának Női kara):

 Jelenet, a Költő „rózsadala” és az I. felvonás fináléja: Hidd el, a szívem rég tiéd..  Ó lányka, ó lánykám… Én kedvesem, mikor láttalak téged…. Úgy ég bennem a láng, szólít engem egy régi dallam, szerelem üzeni halkan… száz piros rózsa...  Jaj, istenem, mi van velem…. /Egyszer volt egy rózsaszál, rózsaszál a réten. Egy legény arra járt, vágyakozva…  Rózsa, rózsa, rózsaszál,  rózsa száll a réten… Egyszer volt egy rózsaszál, rózsaszál a réten, egy legény arra jár…  Hiába! Minden átok! …”  (Andor Éva, Simándy József, km. Kalmár Magda, Bende Zsolt és az MRT Énekkara)

Friedrich Leopold Weyland  dala: Báránykámbáránykámcsalfa lelkű mind a lány”  (Bende Zsolt)

- A II. felvonás fináléja „Kezemben tartom a sorsod!  … Nem értem én, nem értem végképp… Még el ne hagyj!... Drágám, ez mégse lesz így!... Friderika! Már tudom, mit tegyek!... Nem lehet, nem bírom tovább!.../- Zenét! Zenét!..." (tánc) (Andor Éva, Simándy József, Bende Zsolt)

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1767 • Georg Philipp Telemann, zeneszerző (sz. 1681)
1977 • Szervánszky Endre zeneszerző (sz.: 1911)