vissza a cimoldalra
2021-07-29
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11690)
A csapos közbeszól (95)

Kimernya? (4231)
Rost Andrea (2062)
Verdi-felvételek (608)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62698)
Franz Schmidt (3894)
Társművészetek (2433)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2888)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5190)
Udvardy Tibor (247)
Ilosfalvy Róbert (971)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4784)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2254)
Pantheon (2930)
musical (204)
Opernglas, avagy operai távcső... (21043)
Operett, mint színpadi műfaj (4861)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

7478   Heiner Lajos • előzmény7477 2021-06-09 15:40:25

Semmi gond, mindenki vet neha sajthibat!

7477   Klára • előzmény7474 2021-06-09 15:36:06

Elnézést a sajtóhibáért, a korábbi alkalmakkor helyesen írtam!

7474   Heiner Lajos • előzmény7473 2021-06-09 13:14:54

Majd ha egyszer megtanulja, mi a nevem, talan valaszolok.

7473   Klára • előzmény7470 2021-06-09 12:45:18

Tisztelt Hiener Lajos!

T. fórumtárs az ő, én pedig én vagyok!

Ha elárulja, hol található, hol érhető el az a bizonyos teljes operafelvétel, szívesen meghallgatom, már csak puszta érdeklődésből is! Mert a yt-n leltem egy bayreuth-i Tannhäuser felvételt, ha ez az, akkor több kérdésem nincs. De ez nem a MŰVÉSZNŐ operafelvétele, ez egy bayreuthi előadás felvétele, amelyben többek között ő is énekelt! Ez azért nagy különbség.

7470   Heiner Lajos • előzmény7469 2021-06-09 11:44:23

Tisztelt Klara!

 

Utolso hozzaszolasom a temaban, takatsa Forumtars megjegyzesehez:

- a CD-n NINCS BAROKK darab

- fel perc alatt meg lehetett volna nezni, a muvesznövel jelent meg teljes operafelvetel. Nem is akarmi.

- egy fiatal enekesnö palyajanak korai veget josolgatni, hat, legalabbis nem szerencses. 

A "melegseg" szo helyett en a "morbidezza" kifejezest hasznaltam. Talan ezert enekel csak Wagnert ebben az evben. 

Tehat az ominozus jelzöt nem velemenykulönbseg, hanem elemi targyi tevedesek ill. prejudikacio miatt hasznaltam. 

7469   Klára • előzmény7466 2021-06-09 11:20:07

Tisztelt Heiner Lajos!

Pár napos lemaradás okán megpróbálom csokorbaszedni  eddigi bejegyzéseivel kapcsolatos véleményemet.

Elöljáróban köszönöm a részletes tájékoztatót Davidsen művésznő tevrezett programjáról. Figyelemre méltó teljesítmény, lelke rajta. Látom, Verdi egyelőre nem szerepel a programban...

Ahogyan az is figyelemre méltó votl, ahogyan Ön tájékozatlannak, sőt stupidnak titulálta fórumtársunkat. Ha előkaparom csekély latin tudásom maradékát, ez ostoba, jobb esetben buta jelentéstartalommal bír. Miért buta, ostoba az, akinek más a véleménye, mint az enyém? (lassan ismét az aktuális napipollitika szintjére küzdjük le magunkat?)  Davidsent élőben nem láttam, de hallottam a londoni Fidelio közvetítését, és láttam a BSO Walkürök 1. felvonását, sajnos csak koncertszerű előadásban. Hatalmas hang, ez vitathatatlan, de nincs benne melegség. Ez a későbbiekben változhat, de ezt senki nem láthatja előre! Nekem mindkét esetben az élet hiányzott, az átélése annak, amit énekel. Egyébként ez a benyomásom avval a Puccini Manon felvételről is, amit  T. fórumtárs tegnap meghallgatásra ajánlott. Davidsen nagy énekesnő LESZ, ahogyan Birgit Nilsson is az volt, és Waltraud Meier is az!

Nem mellékesen, ha valaki feltölt, tehát közkinccsé tesz valamit, amihez nem mindenki jut hozzá, minimun egy "köszönöm" jár neki! Én speciel megköszöntem. Nem mindenki járatos a MET berkeiben, és nem mindenki tud éveken át minden nap ott ülni-állni a STOP előadásain!

7466   Heiner Lajos • előzmény7465 2021-06-09 07:49:53

Kedves Lujza,

 

 

Hozzaszolasa komoly differencialdiagnosztikai problemat okozott. 

Ui. ma reggelre besargultam - es nem tudom, hogy a Sinopharm vakcina kesöi utohatasa, vagy az irigyseg, hogy lathatta elöben Davidsent.

Alabb Davidsen idei elkövetkezö fellepeseinek helyszinei es repertoarja - egy dalesttöl eltekintve csak Wagner, es összesen egy tucat este. Okos nönek tunik, vigyaz a hangjara. Igen, nem az olasz repertorar av öve (bar Turandotkent meghallgatnam).

Nekem marad Netrebko a Toscaban augusztusban, bar öszinten mondva, jobban varom a Becsieket egy fiatal, energikus dirigenssel, olyat Salzburgban meg nem tapasztaltam, mint par eve az ö egyik koncertjen, amikor allva tapsolt, dubögött, örjöngött a publikum az Ujvilag szimfonia. utan. 

JUL 11TH WAGNER: TANNHÄUSER (ELISABETH) MUNICH, DE TICKETS READ MORE
JUL 27TH WAGNER: TANNHÄUSER (ELISABETH) BAYREUTH, DE TICKETS READ MORE
JUL 29TH WAGNER: DIE WALKÜRE (SIEGLINDE) BAYREUTH, DE TICKETS READ MORE
AUG 02ND WAGNER: TANNHÄUSER (ELISABETH) BAYREUTH, DE TICKETS READ MORE
AUG 03RD WAGNER: DIE WALKÜRE (SIEGLINDE) BAYREUTH, DE TICKETS READ MORE
AUG 05TH WAGNER: TANNHÄUSER (ELISABETH) BAYREUTH, DE TICKETS READ MORE
AUG 13TH WAGNER: TANNHÄUSER (ELISABETH) BAYREUTH, DE TICKETS READ MORE
AUG 16TH WAGNER: TANNHÄUSER (ELISABETH) BAYREUTH, DE TICKETS READ MORE
AUG 18TH TURKU MUSIC FESTIVAL RECITAL TURKU, FI TICKETS READ MORE
AUG 19TH WAGNER: DIE WALKÜRE (SIEGLINDE) BAYREUTH, DE TICKETS READ MORE
AUG 23RD WAGNER: TANNHÄUSER (ELISABETH) BAYREUTH, DE TICKETS READ MORE
OCT 26TH WAGNER: DIE MEISTERSINGER VON NÜRNBERG (EVA) NEW YORK, US TICKETS READ MORE
OCT 30TH WAGNER: DIE MEISTERSINGER VON NÜRNBERG (EVA) NEW YORK, US TICKETS READ MORE
7465   lujza • előzmény7460 2021-06-09 01:19:45

Én ezt nem értem, mostanában miért kell minden ellenvéleményre azonnal beindítani a nehéztüzérséget? Mintha politikai élet-halál harc folyna itt is, mint ebben a jobb sorsra érdemes szegény hazában. Takátsa megosztotta velünk ingyen és bérmentve Davidsen mindkét lemezének anyagát, és mellesleg elmondta a saját szubjektív véleményét. Én persze egyszer megkaptam már, hogy ajnározom őt, és félek, hogy most kapok egy újabb sorozatot, jobb, ha már előre behúzom a nyakamat.

Van némi sejtésem, hogy mire gondolhatott, bár tévedhetek. Egyébként szerintem egy tisztességes általános iskolában az énektanár már az alsó tagozatban megtanítja a különbséget szoprán és mezzo között, ilyesmivel sértegetni valakit csak feszültséglevezetés lehet.

Davidsent hallottam a londoni Fidelioban és nemrég a müncheni Walkür 1. felvonásában. Ezek alapján én nem jósolnék rövid karriert neki, ellenkezőleg. Amilyen hatalmas nő ő, olyan hatalmas a hangja is. Bár Leonóraként még nem így hallottam, de a múltkor arra gondoltam, hogy inkább Brünnhildét énekeljen mint Sieglindét. De azon túl, hogy mekkora a hangja, és milyen a technikája, nekem hiányzott a valódi átélés nála. Meiert felhozni szerintem azért helyénvaló, mert az csoda, amit ő a színpadon adni tudott még akkor is, amikor már a hangja igencsak megkopott. Aki látta őt legalább a Müpában, az tudja, mire gondolok. és átélés terén DiDonato is hasonló tud lenni.

Davidsen hideg északi énekes. Ezért nem való neki Verdi, pláne Puccini, bár nagyon fiatal még, és változhat is. De nem hinném, hogy Nilssont utolérhetné, akiben viszont melegség bőven volt.

 

7460   Heiner Lajos • előzmény7458 2021-06-08 17:13:13

Tisztelt Fórumtárs!

 

Az Ön helyében többször meggondoltam volna, hogy oly sok sületnséget leírjak, mint Ön, melyek elárulják tájékozatlanságát, mi több, stupiditását.

Az, hogy kinek mennyire tetszik egy énekes(nő) hangja, természetesen ízlés dolga.

De: Davidsent Meierrel és főleg DiDonatoval összevetni olyasmi, mintha Ön egy jó tokaji bort hasonlítgatna egy kiváló csapolt cseh sörhöz.

Davidsen SZOPRÁN (ha esetleg tudja, mit jelent az a fogalom). Meier énekelt szoprán szerepeket is, de repertoárjának gerincét MEZZO szerepek adták (ha Ön tudja, stb., ld fenn).

DiDonato pedig szinte kizárólag mezzo szerepeket énekel.

Sajnálatos, hogy Ön csak feldobja a kérdést, elérhető-e Davidsennel komplett operafelvétel, de ahhoz lusta, hogy utánanézzen.

Megsúgom: elérhető.

Nem tudom értelmezni a "barokktól a német romantikáig" kitételét. A lemezen szereplő számok közül a legrégebben bemutatott darab Cherubini Medeaja, melynek 1797-ben volt az ősbemutatója.

Ha Ön szerint ez barokk zene, akkor zenei tájékozottságában komoly hiatusok lapulhatnak

Javasolnám tanulmányozásra a számos, magyar nyelven is elérhető zenetörténeti könyvek egyilét, kikupálódás véget.

Davidsen természetesen jelentéktelen énekesnő, kis vidéki színházakban énekel, ebben az évben a Münchner Staatsoperben, Bayreuthban, és a Metropolitenben.

"...néhány év múlva senki sem fog rá emlékezni."

Ön igazi vátesz. Még talán azt is meg tudja mondani, ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a jövő évi magyarországi választásokon.

További szép napot kívánok!

7458   takatsa 2021-06-08 12:49:32

Heiner Lajos - Lise Davidsen - Beethoven, Wagner, Verdi és mások művei.

Köszönet a kritikáért, de nem túlzás az az állítás, hogy ő a világ egyik legkeresettebb énekesnője? Mert ha ez igaz, akkor az bizony tragédia. Nyilván nehéz véleményt mondani egy (vagy két) ária-lemezről, ami stúdióban készült, javarészt a hangmérnökök műve, és vajmi keveset árul el egy művész valódi kvalitásaiból. Egyáltalán elérhető tőle komplett operafelvétel? Mert az többet elárulhatna. Addig pedig marad nekünk ez a két ária-lemez. Hallgassatok bele, és ki-ki kialakíthatja a saját véleményét. 

Én úgy látom, hogy az első lemezén azt énekel, ami legjobban fekszik neki (Wagner és Strauss) német romantikát. Ebben jó közepes színvonalon teljesít, de azt azért hallani lehet, hogy sohasem lesz egy Waltraud Meier. No, de a második lemeze, barokktól a német romantikáig... Ilyen széles spektrumon énekelni nagyon-nagyon kevesen tudnak, minimum egy DiDonatonak kell lenni egy ilyen produkcióhoz. Hát, ő nem DiDonato. Na, de az igazi mélypont Verdi, abból is a "Pace, pace". Hallgassatok inkább Gorchakovát, vagy bárki mást, csak őt ne. És különben is, Verdit énekeljen Radvanovsky. :) Ez a Lise egy közepes hang, minden különösebb szépség vagy egyediség nélkül, amelyből 12 egy tucat. Ahogy jött, úgy is megy majd el, néhány év múlva senki sem fog rá emlékezni.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1935 • Peter Schreier, énekes, karmester († 2019)
elhunyt:
1856 • Robert Schumann, zeneszerző (sz. 1810)
1970 • John Barbirolli, karmester (sz. 1899)